Last news in Fakti

23 Август, 2023 17:30 2 095 18

"Няма за какво да си говорят президентите"

  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • украйна-
  • зърно-
  • сделка-
  • владимир путин -
  • реджеп тайип ердоган

Август е към своя край и надеждите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат в Турция явно не са се сбъднали. Това е единственото, което може да се каже с относителна сигурност. Турският президент каза, че сега планира да се види с руския си колега през септември

"Няма за какво да си говорят президентите" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турските медии предполагат, че срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се състои все пак на руска територия. Основната тема на преговорите е нова сделка за зърно. Буквално ден по-рано турският президент обяви намерението си да се срещне с колегата си или в Индия на срещата на Г-20, или на заседание на Общото събрание на ООН в САЩ. А още по-рано Ердоган заяви, че чака Путин в Анкара или директно в Истанбул през август. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че новият формат на сделката за зърно е голяма въпросителна.

Август е към своя край и надеждите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат в Турция явно не са се сбъднали. Това е единственото, което може да се каже с относителна сигурност. Турският президент каза, че сега планира да се види с руския си колега през септември. Може би в Индия на срещата на Г-20 или в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН. Що се отнася до Ню Делхи, разбира се, всичко е възможно, но Путин определено няма да отиде в САЩ - руската делегация ще бъде оглавявана от външния министър Сергей Лавров.

Турските медии обаче не се предават и ето новата информация: Ердоган скоро ще дойде в Русия, за да обсъдят възобновяването на зърнената сделка и украинското споразумение като цяло. Той също възнамерява да се обади на украинския президент Володимир Зеленски, за да попита мнението му. Новият външен министър на Турция Хакан Фидан ще посети Киев в близко бъдеще.

Няма официално потвърждение, че Ердоган ще дойде в Русия. Напълно възможно е утре да се появи някакъв друг вариант, къде и как да се водят преговори на най-високо ниво.

Въпреки това могат да се направят някои междинни резултати: президентите няма за какво да говорят, няма компромис за зърното и всичко останало, очевидно, е намерено.

Освен това, ако имаше резултат, въпросът можеше да бъде свален на ниво делегации и да се подпише нов документ в тържествена обстановка, но не непременно в присъствието на висши служители.

Забелязва се също, че новото споразумение за доставка на всъщност руско зърно на световните пазари някак си се загуби, заседна в споразуменията. Документът трябваше да бъде подписан в Будапеща, но засега всичко е утихнало по този въпрос. Или може би нямаше нищо. Или ще бъде обявено съвсем скоро. Сега всичко е, разбира се, възможно, но все още не е обявено.

Междувременно в Атина се провежда срещата на върха Украйна-Балкани. Владимир Зеленски проведе ползотворна среща с основния европейски съюзник на Русия, сръбския президент Александър Вучич. Активно се обсъждаше и т. нар. алтернативен зърнен коридор - доставка на украински храни, по-специално през Румъния и България. Турция реагира негативно на това, което е разбираемо - тя губи монопола си да спасява бедните страни от глобалния глад.

Обобщавайки казаното, стигаме до извода, че ситуацията е в развитие. Настоящите формати остаряват доста бързо и е много вероятно сделката със зърно в предишната версия вече да е в историята. Както и да е, турската страна наистина иска да запази лицето си и да обяви предстоящата среща. Но желанията, както знаете, не винаги съвпадат с възможностите.

Всичко това не е много добре за Реджеп Тайип Ердоган – заложени са авторитетът и влиянието му в света. Нека обаче не избързваме с преценките. Все още може да се получи както с украинско, така и с руско зърно. Може би ще се отвори още един коридор. Сега всичко е възможно, както бе споменато по-горе.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    10 7 Отговор
    вярното решение, пуяка е алчен двуличник !
  • 2 Сатана Z

    12 11 Отговор
    Турчинът отива при господаря си в Кремъл да му целува краката и още нещо.

    Z
  • 3 Хахахаха

    9 16 Отговор
    Явно ще е в бункера на Путин, защото той от там не излиза.
  • 4 Тошо

    13 9 Отговор
    ПУТИН Е ОТКАЗАЛ НА ТУРЦИЯ ПОНЕЖЕ ЕРДОГАН НАТВОРИ КУП ГЛУПОСТИ. СЕГА АГАТА ЩЕ ОДИ НА КИЛИМЧЕТО В КРЕМЪЛ.
  • 5 КОТарАК

    8 14 Отговор
    султана си прави гаргара с джуджа. знае много добре , че го е страх вече и от бункера да излезе , след атаките над Москва. унижава го допълнително
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мишел

    11 7 Отговор
    След гафа на Ердоган с връщането на азовците в Украйна, Ердоган загуби шансовете да се срещне и преговаря с Путин.
    За Ердоган такава среща е жизнено важна, защото турската икономика в момента се крепи основно на сделките с руски газ, нефт, злато и други , развитието на турската енергетика изцяло зависи от атомните централи, които Росатомстрой строи там с руски заеми, турската армия е заложипа на ПВО С400, купени с неизплатени още руски заеми итн.
    За да се срещне с Путин, Ердоган ще трябва да направи решителни политически и военни компромиси, и пак не е сигурно, че това ще е достатъчно.

    Коментиран от #17

  • 8 Боклук

    6 9 Отговор
    Ердоган пак ще моли Володя да му отстъпи Кърджалийския вилает,след като турците изкупиха земята в Странджа Сакар
  • 9 Последния Софиянец

    8 8 Отговор
    Само като си спомня как Ердоган беше накарал Путин да го чака два часа пред кабинета му 😆
  • 10 Дедо ви...

    9 4 Отговор
    Бе какво вероятно? Турско СМИ вчера съобщи официално, че ердо ще посети Москва през м. септември! Абе много сте сбъркани от кокшарника на козяк.
  • 11 бхаха

    5 5 Отговор
    путин се уплаши да не го арестува Ердоган.
  • 12 Хахахаха

    3 7 Отговор
    Ако Путин не е направил нищо лошо, защо го е страх да излиза от бункера?
  • 13 Чалмата изгуби..

    7 4 Отговор
    Изгуби доверието на Путин.А Вован е единственият който му поддържа системите и му дава дишането.Ако има друг,който да му е спасявал дъто толкова пъти,назовете го?
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    6 6 Отговор
    НЯМА ХЛЯБ ЗА ТУРЦИТЕ , НЯМА БИСКВИТИ ЮЛКЕР...... СЕГА В МОМЕНТА БГ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ДА ПОЧНАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ БЪЛГАРСКИ БИСКВИТИ ЗА ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА С БЪЛГАРСКО ЗЪРНО
    И ДА ИЗМЕСТВАТ ТУРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ
  • 15 Развеселен

    3 8 Отговор
    Имат общи теми - как да задържат диктатурите си!
    Може да поканят и Орбан и Ким и ...то май други не останаха!
    А и картофеният фюрер!

    Коментиран от #16

  • 16 Българските турци

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Развеселен":

    Турция некупува зърно от Украйна и Русия защото има нужда от тази пшеница ! "Знаете ли, че в Турция има 560 фабрики за брашно?Турция е внесла 8 милиона 100 хиляди тона пшеница миналата година. 65% от този внос е от Русия. (Русия продава общо 38,5 милиона тона пшеница на света.)Турция преработи тази пшеница и изнесе брашно, а парите, донесени от това, са 1 милиард 100 хиляди долара.Оказа се че Турция била първа в света по износ на брашно!
    По същия начин миналата година продаде тестени изделия(юфка,макарони) за 766 милиона долара.
    Оказва се че са втори в света в тази област." Наскоро Ердоган привърши срещите си в Близкия изток с тия които инвестираха големи суми в зърнопреработвателната инфраструктура на Турция и възнамеряват да докажат правилността на думите на Хенри Кисинджър !!!... Турция става не само енергиен Хъб , но и Хъб за зърнопреработване и пренасочване на храни от зърнени култури специално към страни изпитващи остра нужда от тях !... Зърното на Русия е в пъти в повече от зърното на Украйна и може да запълни недостига възникнал от липсата на Украинския износ !... Путин и Ердоган разиграват стратегия, която засяга прехраната на земните жители и която е много различна от хегемонистичната стратегия на западните експлоататори ! А китайците се хранят предимно с ориз, който не се сее нито в Русия , нито в Украйна ! Това тук в статията са манипулациите на заинтересованите губещи в ситуацията !...
  • 17 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мишел":

    Путин не си развали "достлука" с Ердоган , дори когато убиха руски лъв посланник в Анкара , че ще му се сърди затова че се е отървал от разходите за лаещите азовски пудели оставени в антрето му временно докато свърши кавгата у комшиите ли ?!...Наистина невероятна карикатура сте !... Турция от юли 2016 усилено се подготвя срещу интервенция от страна на съюзниците си ! По специална програма наречена (освобождаване) преустрои мнозинството от изтребителите си със собствена независима радарна система и електроника , която е освободена от американската зависимост и проследяване ! Украйна е косвен изпитателен полигон за Турция !..." Какво ще се случи, когато украинците получат Ф-16" ?..Ами светът ще заговори за турските джемъри и за турската технология за заглушаване на всякакви сигнали при военни операции !...Tурция много се разви в електронното рационализиране на военната си промишленност ! ...Произвежда развити системи от заглушители които разбъркват или заглушават и заслепяват радарите и електрониката на противника ! Тъй като всичко това вече е с турски патент, системите са ефикасни и срещу западна и срещу източна технология ! Предполага се че Турция сътрудничи с Русия в тази област и намира възможност за реално тестване на системите си срещу западната електронна военна технология, която се лансира на фронта в Украйна !
  • 18 Реалист

    4 0 Отговор
    А ние ядем ляп за 1.80 лв. Само и само наще зърнари за да подновят колите.