Last news in Fakti

25 Август, 2023 16:01 1 392 10

За парите на партиите

  • пари-
  • партии-
  • субсидии-
  • дарения

Около 28,5 милиона и половина лева са били разходите на партиите за миналата година, като между 18 и 20 милиона е държавната субсидия

За парите на партиите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голяма част от партиите всъщност са неактивни и не функционират. Имат нулеви приходи и разходи. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда за финансите на партиите през 2022 г.

Около 28,5 милиона и половина лева са били разходите на партиите за миналата година, като между 18 и 20 милиона е държавната субсидия.

"Около 1,5 милиона от тези средства партиите са дарили на различни организации, на физически лица, за бедствия, религиозни институции и прочее. Доколко даренията са форма, с която обществото е съгласно и дали партиите могат да даряват от техните средства, които в голямата си част са публичната държавна помощ от субсидията – това е отворен въпрос. И дали даренията са присъщи за политическите партии, или ги използват като форма на политически пиар", коментира в интервю за БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

По думите ѝ неголяма част от разходите на партиите – около 24%, отиват за заплати на служители. От всички 112 партии, подали отчетите си за миналата година, само 23 са посочили, че имат разходи за възнаграждения и осигуровките към тях, уточни Лазарова.

Сметната палата упражнява последващ контрол, след приключване на предизборната кампания. Сметната палата проверява декларациите от дарителите и дали в тях е посочен произходът на средствата, уточни в предаването "Преди всички" Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата, който бе възстановен на длъжността си от Конституционния съд, но не беше допуснат да изпълнява служебните си задължения.

Имало е случаи, в които нарастват значително приходите на партии от членски внос. При подобни казуси се сезират прокуратурата и ДАНС, за да се установи дали тези лица са платили действително този членски внос, посочи Цветков и допълни, че когато партии "се увличат" да правят разходи, срещу които не стоят приходи, се стига до посочването на дарения или членски внос като приходоизточници.

Във връзка с журналистическо разследване, че в периода 2021-2022 г. има масирано даряване към ДПС от симпатизанти на партията, Ива Лазарова отбеляза:

"Оказва се, че не е укоримо. Дори след кампанията на Николай Бареков от 2014 г., когато стана ясно, че има много дарители, дарявали над 10 000 лв. тогава, нищо не последва. След това същите проблеми наблюдавахме, но тогава даренията бяха под стойността на минималната работна заплата, в първата кампания на Румен Радев и се оказа, че това са социално слаби хора, които нямат никаква представа, че даряват. Обаче няма нито морални санкции от обществото, нито са последвали санкции от институции."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    3 0 Отговор
    Всичко с парите на партиите преднамерено е обвито в мъгла, за да вървят злоупотребите и корупцията! Партиите не трябва да получават субсидии от държавния бюджет и да се въведе ограничения за даренията от фирми!

    Коментиран от #3

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Партиите Политиците Ограбват Бг Народ
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    Шенген ли Утре

    Коментиран от #9

  • 4 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Контрол върху харесвате на Партията няма как да има. Те са храненици на Държавата. Към тях могат да се отнесат и Синдикалните Организации. Вярва ли някой че има членове (партийни и синдикални), който на добра воля дават членски внос. Не е ли възможно Партийните Лидери да купуват имоти с банкови кредити (ипотечни) и да изплащат таксите с Партийни пари. А възможността да се купуват гласове. Бизнемените "даряват" (инвестират в партийте) срещу получаване на Обществени Поръчки (инхаус). С една дума Партийните пари поддържат Корупционните Схеми на Олигарсите. Изкуствено създадените Политически Партии са организации с цел - влизане в Парламента и по възможност, създаване на Парламентарно Мнозинство за да си напълнят джобовете с Народна Пара. Тук се задава въпроса- кого обслужва Парламентарната Държава? (По Конституцията - Парламентарното Мнозинство). Това е причината да няма Единство, да няма Реформи, да се появяват Русофили или псевдо Демократи. Всеки дърпа чергата към своите крака, а те все стоят открити. Няма Обединителни Принципи, няма Икономика, всеки я кара кой както знае.
  • 5 Българин

    1 2 Отговор
    Ей Циганин, връщай субсидията Бе
  • 6 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Споко ! Парите на партиите ще се активират преди избори - най-вече за Партийното събрание. На едни ще се дават да гласуват, на други ще се дават да ги ловят...... шашма да има, да се баламосва този народ. Нали е важно да се гласува? Хайде, юруш, към избирателните секции !! Много ми харесваа..........И секция "чужбина"-красавица за лапане на пари.. За Н.Салимова НЯМА. Ама тя в Торонто сигурно ще играе за съседна Турция - ония имат пари , както за Н.Сюлейманов !!
  • 7 какви партий местни

    1 0 Отговор
    какви приходи имат? месните си измислиха схеми с фиктивни футболни клубове да източват пари за местните избори за да са отново и пак в далаверата я съветници някои и кметове зависи колко са издойли общината през четирите годинки. всичко може само да си нагъл отворко....
  • 8 ура ,ура

    1 0 Отговор
    всичко е наредено и го няма рашков даже и същию секретар даже северозапада ще живне
  • 9 абе

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    дано не бием нидерландия на волейбол шенген лидруг път ше ти купи тате кулило
  • 10 абе

    0 0 Отговор
    нали има земеделски програми те са яслата на повечето в месните избори пок едни пари пак едни гласове на пенсионери предимно и няма край на длъж и шир имаше една песновка в социолизмо