Last news in Fakti

1 Септември, 2023 11:23 2 705 34

Мат на президента? Какво целят ПП-ДБ?

  • румен радев-
  • президент-
  • пп-дб-
  • явор божанков

ПП-ДБ само ще настървят и консолидират президентския лагер

Мат на президента? Какво целят ПП-ДБ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков подготви законопроект, с който президентските правомощия да бъдат силно орязани. Някои медии го нарекоха закон "Анти-Радев". И това не е преувеличение. Нека да го кажем директно: това по същество е акт, който цели да матира президента - конкретно този - и да го превърне в безславен церемониалмайстор.

Няма да се спирам детайлно на предложените промени - първо трябва да се запознаем с окончателния текст. По същество те орязват президентските назначения в практически всички органи като се започне от СЕМ, БНБ, КЗД и се стигне до МВР, ДАР и ДАНС.

За мен логиката на основната теза на г-н Божанков се губи. Той се мотивира така: президентът Радев злоупотребява с власт, но това се случва, защото законът го позволява. Как така даден орган хем се движи в рамките на правомощията, определени му от закона (т.е. законът му позволява), хем в същото време злоупотребява с тях? Това е безсмислица.

Срещу личността, не срещу институцията

В историята на правната и политическата мисъл съпротивата срещу тираничната власт понякога е била аргументирана на базата на критерии за справедливост, стоящи отвъд човешките закони като естественото право. От своя страна, за да оправдаят бунта срещу Чарлз I, през 17-и век сектанти и парламентаристи противопоставят на правомощията на короната легендарната "доктрина за древната конституция". Г-н Божанков едва ли визира нещо подобно. В една модерна, демократична държава, в която писаната конституция е върховният закон, тезата на г-н Божанков звучи екстравагантно.

Тяснопартийно и вредно за демокрацията е да се пишат закони за/против определен човек: поправка "Ванко 1", поправка "Пеевски", поправка "Божков", законопроекти тип "Анти-Иванов", "Анти-Петров" и т.н.

Ето какво написа адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, който не е съгласен с идеите на г-н Божанков: "След две години президентът Радев няма да бъде президент, но президентската институция ще остане".

Президентският лагер може дори да се разшири

Президентът е пряко избран мажоритарен кандидат и точно затова именно при политически назначения може да бъде подходящ балансьор на властта на партийното мнозинство в парламента, излъчило Министерски съвет.

В България е имало ред служебни правителства. В някои от тях бяха и днешните лидери на ПП. Тогава нямаше проблем с президентските правомощия и принципа на разделението на властите в конституцията, днес има. Когато Радев е с "нас", той е благ и справедлив (например, когато върна кандидата за главен прокурор Иван Гешев на поправка пред ВСС), но днес, когато "не е с нас", ще прекроим институционалния костюм - така здраво ще го стегнат новите му одежди, че свят ще му се завие.

Тук проблемът на законодателя е очевидно конкретната личност, не президентът по принцип. Този разюздан волунтаризъм донякъде наподобява на правото на личното (кръвно) отмъщение, практикувано някога по нашите земи. С атаката си срещу президентските правомощия, особено предприета по този начин, ПП-ДБ само ще настървят и консолидират президентския лагер, а може и да го разширят.

А и каква би била легитимността на подобни дълбоки законодателни промени - в Радев имат доверие 41 процента от българите, в парламента - едва 11 на сто ("Галъп")?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 19 Отговор
    Тази сутрин Бойко Борисов призна пред журналисти че мафиота Алексей Петров е бащата на Сглобката.

    Коментиран от #2, #4, #25, #26

  • 2 Българин

    21 19 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Тебе още ли не са те мобилизирали?

    Коментиран от #27

  • 3 яворе комунистче

    18 37 Отговор
    имунитет НЕ трябва да има президента та и истински да е не като Каунья плешив, и пъпчив!!! Ако нямаше имунитет Гешев ще го вкараше където му е мястото отдавна! Нали уж "народа" го избирал????
  • 4 Да бе папагал

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ти сигурно си май..ката?! Да ти е....... ....а!
  • 5 Бълг

    15 34 Отговор
    Очолачков, престани да ни навираш руските си повърни!
  • 6 Стамболов

    21 40 Отговор
    Президентът е руски церемониалмайстор.
  • 7 Ами да

    10 30 Отговор
    Не е нужно да се прави това! Достатъчно е да се ограничи мандата на служебния кабинет до три месеца и до максимум втори кабинет с друг състав, също за още три месеца! Ако до тогава няма редовен кабинет-нови парламентарни, но и президентски избори! Просто и работещо е!

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Псевдоним

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    Добро е, но на никой не му се става от софрата така лесно. А и по този начин се създават доста проблеми на чужбинските шефове да търсят нови кадри в кратък срок.
  • 10 Българин

    28 12 Отговор
    Либерастко-джендърските подметки от Продължаваме с пед...шарените и Дай България, много искат да си сложат за президент същата разпрана и алчна подлога, като тях!
  • 11 Дочев

    27 9 Отговор
    Киро спри този дребен хамелеон да се занимава с президента.Ти и твоите съмишленици,тичате и то много бързо по посока контейнерите за полит. отпадъци.Лъжец си ти Киро. Излъга и мен да гласувам за теб,както още 600.000 българи!
  • 12 така е

    16 19 Отговор
    Радве вдигна юмруче и обяви "Мутри вън. Да си върнем държавата!".... и върна България на мутрите. Дано да живеете добре, защото скоро няма да има промяна.
  • 13 никъде в Европа

    12 17 Отговор

    До коментар #7 от "Ами да":

    Никъде в Европа няма понятието "Служебен кабинет".
    Всеки кабинет в оставка изпълнява задълженията си до пристигането на смяната му след изборите.
  • 14 Ххххххххххх

    24 7 Отговор
    Започвам да мисля, че Божанков играе за президента. С тази негова проява показва целите на ПП-ДБ - пълна власт без да се отчитат на никого и повдига рейтинга на президента.
  • 15 Благодаря ти Боже!

    20 8 Отговор
    Доживях да прочета нормална статия в ДВ! Какво става?! Света се побърква,или нещата се променят?!
  • 16 Васко

    16 15 Отговор
    То хубаво че този е написал статия в защита на агент радев Само че много еднозначно бре братле.Този човек излезе от правомощията на президента още от първия си ден Четири години буквално воюва срещу редовно правителство на герб От обединител се превърна в разделенител Три години взе цялата власт в държавата и смени хиляди професионалисти с русофили. Без да пита никой и без да се интересува за мнението на някой Като африкански диктатор Превърна страната от парламентарна в президентска. Абсолютен рушител на конституцията на българия. Е сега как да продължиш да търпиш подобен човек ? Та той продължава да воюва с редовно избрано правителство с 65 % от избирателите на герб пп дб дпс? И ги противопоставя с останалите българи.Как да си затвори човек очите за всичко това и да продължи да го търпи.
  • 17 Таман

    17 6 Отговор
    Три пъти проверявах, верно Пропаганда Веле са пуснали читава статия
  • 18 ха ха

    13 13 Отговор
    Не е проблем Президента, а резидента на Решетников. Цялото проруско котило трябва да бъде разкарано от властта и паричните потоци от Русия за изхранване на петата колона да бъдат прекъснати. Това е задача с не по-малка важност от Шенген и Еврозоната. За съжаление ротационните давоски протежета не са лидери. Дано Тагарев и още някои зад завесата си вършат работата с желязна ръка.
  • 19 Ха ха ха

    14 10 Отговор
    Поредното резидентско рупорче се напъва да защитава чорапчето ..... голям смях .
  • 20 в задунайская

    10 3 Отговор
    На всеки 4 години се прави студен рестарт на държавата. За това сме до никъде.
  • 21 Липсват култура и маниери трябва пръчка

    8 7 Отговор
    В Англия краля е държавен глава но задължението му е да поздравява народа от един балкон..друг е въпроса че никога английски крал/кралица няма да тръгне публично да оспорва компетенцията на изпълнителната власт..това е резултат от еволюция в Англия се водят граждански войни от 11 век..след като нашия президент е чак така вреден че поражда бъг в системата следва да се ремонтира системата бг конституцията е на 30 години нищо шокиращо няма да се усъвършенства с времето
  • 22 НАСКО

    10 6 Отговор
    Доживях да видя добра и вярна статия на Дойче Веле!

    Коментиран от #23

  • 23 ТОШО

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "НАСКО":

    Е, колко да е вярна? И колко да е добра? Брей.
  • 24 Божамков

    7 5 Отговор
    По заявка на Курнелка подготви. Агент 001 внедрен в ПП.
  • 25 Да питам...

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За бащата знаем..коя е майката...тва е въпросът
  • 26 Уау....

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Чак да не повярва човек, че Дойчето коментира неутрално. Голяма новина е това.
  • 27 Хахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Мъже на украйна плащали на военните за да не бъдат мобилизирани.
  • 28 Предателя фатмак продаде историята ни

    7 3 Отговор
    "Вземи на един народ историята и той след едно поколение ще се превърне в тълпа. Тълпата ще стане стадо, което можеш да подкараш навсякъде". Чии са тези думи?
  • 29 че тоя тъпак божанкоф може ли да пише ?

    6 2 Отговор
    по тъп е от маймуна !
  • 30 Артилерист

    5 2 Отговор
    Не винаги съм одобрявал г-н Чолаков, но в случая много точно е описал позицията на съвсем разпасалия се ренегат Божанков. Особено ми хареса сравнението с допотопното "лично (КРЪВНО) отмъщение", което персонализира проблема и няма нищо общо с принципната правна, юридическа и законова позиция. На такава лична злоба народът й казва: "газ пи..ка..е"...

    Коментиран от #32

  • 31 Матей преображенски

    1 2 Отговор
    А кой е в президентския лагер и има ли лагер изобщо?Той се вижда като предводител на опозицията май,нещо съмнително има в такава позиция.Помните ли как инспиририра протестите срещу боко,а после пробута своите протежета--шашкъни,позволи протеста да роди не една ,а няколко протестни партии,едната предвождана от прос-та-ка слави,а другата от мая лисаната.Служебните правителства ,които бяха под негов контрол никаква не я свършиха,а можеха да направят пълен обрат във вътрешната политика.Сега отново морализаторствува,и пак нищо не прави,можеше да събере свой си консултативен съвет по вътрешната политика и национална сигурност и да вземе някои екстремни мерки.Такова хлъзгаво и неясно поведение е твърде съмнително и се предусещат неговите нечисти намерения.

    Коментиран от #33

  • 32 Гранатомятъщ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Артилерист":

    Абе ти не завърши ли четвъти клас? Артирелист си в 00.
  • 33 Абепреобразилия се матей

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Матей преображенски":

    Не питай фатмака той изпълнява опорките на специалния отдел на посолствоТО ръководено от Решетников.
  • 34 импийчмънт и съд

    4 1 Отговор
    Няма нужда да орязват правомощията му. Просто трябва да го подведат под отговорност за извръщенията които е извършил. Един импийчмънт би бил достатъчен. Такъв безславен пРезидент едва ли ще се появи втори път на планетата. Няма нужда да се минират правомощията на следващия президент. И в края на краищата всеки тябва да отговаря за престъпленията си.