Last news in Fakti

6 Септември, 2023 19:01 5 655 192

Войната в Украйна: Как Русия повтаря грешките от миналото

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин

Москва отново прави онова, което е правила, с пълното съзнание, че резултатът ще бъде същият - поражение и криза, продължаваща поне едно поколение

Войната в Украйна: Как Русия повтаря грешките от миналото - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Украйна Русия отново прави онова, което е правила в миналото. А резултатът ще бъде същият - поражение и криза, продължаваща поне едно поколение.

По принцип хората правят едно и също от столетия, а понякога - от хилядолетия. Затова и днес са актуални древни анализатори на човешките дела като Платон и Аристотел.

Особено повтарят минали свои действия хора, които не са си дали труда да осмислят миналото и да извлекат съответните изводи, като например - в сходни бъдещи ситуации да не правят онези неща, които в миналото са довели до катастрофи.

Русия повтаря същите грешки

Да вземем украинската война. Нямам представа какво разбират от нея хора, които не са служили в армията. Но аз, който съм служил и освен това съм историк по образование, разбирам. Русия повтаря точно действията, които са ѝ осигурили поражение в Кримската война, в Японската война и Първата световна война. Русия отново прави онова, което е правила, с пълното съзнание, че резултатът ще бъде същият - поражение и криза, продължаваща поне едно поколение. А в Русия, когато кажем "криза" и "поколение", всъщност имаме предвид всеобхватна катастрофа - пълен разпад на обществото и милиони мъртви.

По време на Кримската война руснаците са убедени, че това е локална война против турците, с които, независимо от изхода на боевете, все ще се разберат по комшийски. Само че точно тази война става континентална. Намесват се англичаните и французите и сметките на руснаците излизат криви. За тях войната се оказва фрапантна загуба. Западните сили, бидейки победители, диктуват условията на последвалия мир, отрязал руснаците от достъп до топлите морета.

Следва войната, която ние наричаме Освободителна. Още в средата на 1877 година руснаците са обмисляли да правят онова, което обичайно правят в нашия регион - след като са се побили малко с турците и са видели, че не могат да ги победят, да се изтеглят. Този танц е описан изобилно от Раковски и не само. Само че в случая българите, като никога преди това, разбират, че на Шипка се решава тяхното национално бъдеще. И се бият и побеждават и принуждават руснаците да не си тръгнат, както винаги са правили, а да продължат войната до капитулацията на турците.

Тази война обаче е единствената, която руснаците могат да таксуват като победна. Следва срамната, унизителна, детинска загуба в руско-японската война и последвалата още по-унизителна загуба на Първата световна война.

Украйна - поредното дежавю

С какво според документите и свидетелите се характеризират тези загубени войни? С това, че всички замесени руски началници са знаели, че губят войната. И въпреки това до последния възможен момент са лъгали, че печелят и са въртели далавери със снабдяването на армията.

В момента наблюдаваме същото. В Украйна руснаците ядат бой от украинците. Както в Кримската война, против руските крепостни се прилагат съвършено нови тактики и похвати, които пращат руснаците в ступор. Както в руско-японската война, руснаците изпадат в ситуации, в които губят абсолютно всички свои сили и средства. Както в Първата световна война, руската власт мобилизира милиони, които не може да облече, камо ли - въоръжи и обучи.

След загубите си в Кримската, Японската и Първата световна война руснаците губят територии. Това обаче не ги вълнува по две причини. Първата е, че в своите глави руснаците нямат ясни граници на Русия. Приемат, че тези граници са постоянно подвижни, предимно - към разширение. Но веднъж прието, това движение, дори когато води до стесняване на територията, не създава особени драми. Както е казал Ленин на своите съратници при подписването на унизителния за тях Брест-литовски мирен договор: "Днес сме слаби, даваме им територии. Един ден, когато отново сме силни, ще си ги вземем обратно."

Тук виждаме втората причина: руснаците не смятат, че договорите са обвързващи документи. Както ги подписват, така ги нарушават. Голяма работа, че през 1994 година подписаха Меморандума от Будапеща, с който гарантираха границите и целостта на Украйна срещу това украинците да им предадат всичкото си ядрено оръжие. Две десетилетия по-късно руснаците нахлуха в така обезоръжената Украйна.

Отговорността за бъдещето на Русия ще е в ръцете на Запада

По-драматично за руснаците след загубени войни е вътрешната криза, която неминуемо настъпва. Причината е проста. След като руснаците не смятат договорите за сериозна работа, те нямат и обществен договор. И когато едно обществено-политическо състояние се разпадне, няма кой да рестартира обществото. Онова, което започва, са метежи и междуплеменни войни. Неотдавнашният метеж на армия "Вагнер" е само първият епизод.

Оттук следват важни изводи за международната общност. Въпросът: "Какво да правим с Русия след края на войната?" има исторически обусловени отговори. Русия с неподозирана в момента лекота ще преглътне загубата на територия, ако това се наложи. Не там ще е драмата. Драмата ще е да се намери начин да бъде предотвратено разпадането на руското общество, тъй като в съвременните условия това би довели до рязка дестабилизация на половината свят.

Руските висши предводители знаят, че ще загубят тази война. Това обаче не ги интересува, тъй като, както всеки път в историята, те са убедени, че ще могат да се спасят поединично с краденото. Отговорността за бъдещето на Русия неминуемо, искат или не, е в ръцете на общността на цивилизованите страни. Как ще се справят те с тази отговорност, която тепърва започват да осъзнават, предстои да видим.

Така или инак, добре ще е този път хората да не правят отново онова, което винаги са правили - а да покажат творчество и ум.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 159 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Варненец

    75 77 Отговор
    Крепостни мазохисти, сър!

    Коментиран от #80, #141

  • 3 КОТарАК

    65 131 Отговор
    между другото щатите са водили само една завоевателна война-тази с Мексико. рашка само за последните 30 години има няколко с околните републики и чечня

    Коментиран от #11, #29, #50, #139, #144, #165

  • 4 Варненец

    79 121 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не им личи на ушанките, уж опит имат, а пак на разпад отиват. Но пропагандата им говори, как щатите ще се разпаднат. То това го слушах 50 години, но се разпадна сесесерето. Сега е ред на Рашка.
  • 5 Урюрвкос

    89 50 Отговор
    Китай каза ---няма да допуснем поражение на Русия---

    Коментиран от #17, #166, #192

  • 6 Русофил

    69 118 Отговор
    Русия повтаря като слаб ученик. И този път ще загуби, но ще се и разпадне.
  • 7 Последния Софиянец

    18 25 Отговор
    Щурмувахме Партийния дом.

    Коментиран от #32, #40, #161

  • 8 Възрожденец

    76 108 Отговор
    Костадин Костадинов, повече известен, като КОПЕЙКИН, е време да се прекръсти на ПУТЕЙКИН! "Вдигна си цената", с активна антиевропейска и пропутинска дейност. Коцето динамично "израстна", точно по подобие на вдъхновителят си, и ментор - Владимир Путин, като поредният неонацист, антиевропеист и антинатовец от бившата лагерна, "НРБ"! Той е, против "еврото", а за рублата и активен антиукраинец във времена, когато неговият идол Путин, с войските си, мачка братята-украинци... Или, повтаря началото на агресията на нацисткият си събрат Адолф Хитлер, през 1939 год., когато нахлу на Изток и сложи началото на Втората Световна Война... Днес, това прави, Путин, само че на Запад ... И, Третата Световна война ли, да очакваме?
    Или, нашият ПУТЕЙКИН, се е наредил в строя на кремълският агресор.....
    Дошло е, Време, за прочистване на Европейска България!
    И всекиму, полагаемото се, другарю Путейкин!

    Коментиран от #79

  • 9 горски

    70 71 Отговор
    "Руските висши предводители знаят, че ще загубят тази война"
    А ако не знаят и я спечелят.....Тогава какво ще стане.Всяка война е математическа вероятност.
    Ако загуби е ясно какво ще прави Запад-а.Ако спечели какво ще правим ние,докарвайки се в момента до нивото на кенефни налъми..../ползват се при влизане във външни тоалетни./

    Коментиран от #16, #151

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 горски

    108 35 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Верно ли.....
    Имаше една книга ...САЩ-200 години-200 войни...Потърси я...

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 КОТарАК

    53 38 Отговор

    До коментар #11 от "горски":

    колко завоевателни войни са водили щатите , кво пише в тая книга ?

    Коментиран от #31, #62, #78

  • 14 Великият бял баща обича децата си казаха

    13 20 Отговор
    Понеже хората упорито отказват да се самоуправляват и грижат за себе си
    най-хуманно ще е да се разделят на резервати и грижата да се поеме от вещи и отговорни лица които да им осигурят
    сигурен и достоен живот защитен от крайна политическа идеология
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    76 34 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ СА ГОЛЕМИ КОМПЛЕКСАРИ
    ПОНЕЖЕ РУСИЯ 3 ПЪТИ ! Е ПРЕВЗЕМАЛА БЕРЛИН
    ... 1945 Е САМО ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ :))
  • 16 "Всякога проклета русия" по Раковски

    36 65 Отговор

    До коментар #9 от "горски":

    Не знаех, че е толкова зле положението на ватниците като спряха газпромските талони.
    На кенефни налъми сте замязали викаш, то за това ли така смърдите ?
  • 17 Северните варвари са им безразлични

    31 49 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    На Китай му е все таз какво се случва с милион бели руснаци в Сибир..прекалено голям е нали се сещаш

    Коментиран от #25

  • 18 Коро

    29 67 Отговор
    "Както в Първата световна война, руската власт мобилизира милиони, които не може да облече, камо ли - въоръжи и обучи."

    Както е казал Ленин на своите съратници при подписването на унизителния за тях Брест-литовски мирен договор: "Днес сме слаби, даваме им територии. Един ден, когато отново сме силни, ще си ги вземем обратно."

    Тук виждаме втората причина: руснаците не смятат, че договорите са обвързващи документи. Както ги подписват, така ги нарушават. Голяма работа, че през 1994 година подписаха Меморандума от Будапеща, с който гарантираха границите и целостта на Украйна срещу това украинците да им предадат всичкото си ядрено оръжие. Две десетилетия по-късно руснаците нахлуха в така обезоръжената Украйна."

    Коментиран от #64, #157

  • 19 Сериозно ли?

    82 23 Отговор
    Няколко стотин опълченци участвали в битката на Шипка,победили и принудили Русия да се бие до победа над Турция за да възстанови Българската държава....наистина ли?

    Коментиран от #153

  • 20 Пръц

    72 17 Отговор
    Право е зелето.Предишната грешка е ,е свършиха в Берлин
  • 21 Източни пиеси

    28 51 Отговор
    Русия е много интересна страна всъщност
    Уж са полицейска държава пък там всеки прави каквото си поиска..оня ден бурятите се стреляха с милицията защото крадяха нефрит да го продават в Китай
    бабички плячкосват катастрофирали камиони с водка..братята козари карат масово Ролс-Ройси..там в момента е по-скоро някакво феодално царство дотолкова разложена е тая страна..гарантирано корупцията е масово явление на всички нива в администрацията но за нея просто не се говори защото милицията пази "Единна Русия" като очите си..проблема с диктатурата е следния
    Ако се допусне смяна може да почне преразпределение на богатството и поредната източна драма
    Украйна тука е буквално косвена жертва на вътрешното руско пренапрежение
  • 22 Укропат

    46 19 Отговор
    За да не повтарят грешки от миналото трябва да използват най-после оръжие след което няма да има въпроси. Даже великия памперс и шефчето са на това мнение. Иначе ще ги заливаме с демокрация докато им писне на всички от нас. И докато намразиме себе си.
  • 23 ехааа

    70 25 Отговор
    значи от 7 млрд души само цивилизованите държави са призвани да решават съдбините на останалите ??? и кой точно им е гласувал тази отговорност ??а наистина запада винаги е бил готов да удари мръсно русия подпомагайки турция и други нейни врагове

    Коментиран от #45

  • 24 007

    42 59 Отговор
    Днес е 6.септември!Честит празник на всички българи!!! Рус0 р0бите да почетат малко как любимата им московия е направила всичко възможно да не се случи!!! Слава на България!!! 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #76

  • 25 Урюрвкос

    22 7 Отговор

    До коментар #17 от "Северните варвари са им безразлични":

    нямам толкова пипе да разбера твоите мисли само цитирах другаря Си от 7.10.2022

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ХАН ЮВИГИ

    25 49 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #159

  • 28 Ванга

    27 45 Отговор
    Русия ке падне

    Коментиран от #156

  • 29 факуса

    49 17 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    грешиш,те никога не нападат,винаги се отбраняват,затуй отбранително имат 800бази по света,а колко има русия

    Коментиран от #33

  • 30 Мисия

    25 2 Отговор

    До коментар #25 от "Урюрвкос":

    Ще ти кажа сега един цитат ти трябва да познаеш на кой е

    "господарю страхувам се от вас защото мислите ви се различават от думите ви а те от делата ви"
  • 31 факуса

    41 12 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    ами тез индиански земи подарък ли са

    Коментиран от #34, #39

  • 32 ХА ХА

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    И като го щурмувахте какво намерихте там?
  • 33 КОТарАК

    17 32 Отговор

    До коментар #29 от "факуса":

    абе колко завоевателни войни имат бе , и колко матушката?!!! какво извъртате само. въпросът е ясен
  • 34 ХА ХА

    11 21 Отговор

    До коментар #31 от "факуса":

    А за сибирските земи кво ша каеш?
  • 35 Гост

    35 13 Отговор
    Германия не си ли повтаря грешките?Загубиха ПСВ,биха ги в ВСВ.

    Коментиран от #41

  • 36 Майко мила

    59 17 Отговор
    Авторът на тази глупост даже го е срам да си напише името. Само ще си вземе хонорарчето.
  • 37 Хохо Бохо

    22 42 Отговор
    Русия повече няма да я има!
  • 38 Смей се,

    14 32 Отговор

    До коментар #26 от "КовидманЯк":

    но си прав. Просто провиждаш близкото бъдеще, тоеат, бъркаш глаголното време.

    Много мразите русофилите да ви се натяква истината, но, такъв е живота - ГРУЗ200 е 260к и се увеличава!
    Айде, хайрлия да е.
  • 39 КОТарАК

    11 26 Отговор

    До коментар #31 от "факуса":

    ако броим и племена от каменната ера , може да стигнем и до Грета и защитените видове..имат само 1 война завоевателна с призната в света държава-Мексико
  • 40 1952

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Всичката ви работа е на обратно. Друго не можете.
  • 41 Нарича се реваншизъм

    18 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Те втората световна старателно поправяха грешките от първата
  • 42 Гост

    35 18 Отговор
    Афтора,колко пробити долара получи,за да напишеш този пасквил?
  • 43 Бойкикев

    34 16 Отговор
    Въх,че пропаганда.Пиши поне,че 6 американски флот ни е освободил от руско робство

    Коментиран от #48

  • 44 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    Който Сее Ветрове Ще Жъне Бури
  • 45 Тия цивилизованите

    20 8 Отговор

    До коментар #23 от "ехааа":

    като гледам тяхната съдба каква е в момента и какви ги вършат...
  • 46 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 6 Отговор
    При Война Закони Не Важът
    Цицерон
  • 47 мдаааа

    36 23 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме се с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
    Петко Добрев – анализатор

    Коментиран от #55

  • 48 Е как флоте бе?

    21 2 Отговор

    До коментар #43 от "Бойкикев":

    На Шипка няма вода за флот.
    Може би имаш предвид 82-ра въздушнопреносима дивизия?
  • 49 Афтурееее

    24 16 Отговор
    Тия катили се биха срещу истински войници като германците и победиха в най-голямата битка и най-голямата война.
    На тия ли джендърите ще им менажират бъдещето?
    Джендърите своето не могат да менажират.
  • 50 D ръвнико

    35 15 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Недей да четеш евангелието като дявола.
    САЩ са били във война с една или друга държава в 80% от съществуването си.
    Отиват, инсталират правителство което им харесва и те така.
    Или преврат, или просто купуват някой местен простоКирчо.
  • 51 Руска логика

    18 22 Отговор
    Сащ са виновни за войната, но ние ще бомбардираме цивилни в Украйна!?!?!
    Комунисти, сър!

    Коментиран от #143

  • 52 ха, ха

    24 11 Отговор
    кой е тоя служил историк?!? дойчето, пак ли ви е срам да му напишете името?!?

    Коментиран от #57

  • 53 Нели

    28 5 Отговор
    Моля Факти да препечатват само достоверни материали, а не анонимни такива, от които дори Дойче веле се разграничава в послеслов: "Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло".
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Руската с.г.а.н

    13 17 Отговор

    До коментар #47 от "мдаааа":

    Диша лъжи.
    Запомни го, русоробе
  • 56 Кой

    25 5 Отговор
    А името на автора историк засекретено ли е?
  • 57 Някой цивилизован

    15 6 Отговор

    До коментар #52 от "ха, ха":

    ще да е.
    От развитата международна общност
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дойче веле

    17 6 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Дойче зеле

    19 6 Отговор
    Грешкимрешки, а кой победи третия райх?
  • 62 Ъхъ

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    а тия 200 войни какви са били? Освободителни? американо-турската война от 1877-78 дали я има в тая книга? :)))))
  • 63 мдаааа

    24 9 Отговор
    A ти захлеби ли си твоите 30 cpебърниkа или си Tъп идеалист... , а и как ги получаваш кат си анонимник... в къщи ли ти ги носят!!!

    CАЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард д0.лара за справяне с "руското влияние"!
    Българската ПETА КОЛОНА е получила от ФAЩ над 47 милиона д0лара (47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.
    И понеже сте малко нюню добре сте заработили… личи си по граченето!!!!
  • 64 ами

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Коро":

    меморандум не е договор...ама то това не се учи в 3 клас...
  • 65 Американец го казва

    26 12 Отговор
    Робърт Кенеди: «Не САЩ, а СССР победи във втората световна война»
    16.08.2023 08:00
    Робърт Кенеди, кандидат за президент на САЩ:
    Сега ситуацията с Карибската криза се повтаря. Ние отново разположихме ракетни системи, способни да носят ядрено оръжие, в непосредствена близост до Русия. Искаме да отидем там, въпреки че Русия и Путин отново, пак нарекоха това червена линия. Още преди Путин руското ръководство каза: това е червена линия, не можете да влезете в Украйна.
    В Русия са нахлували три пъти — в нашата страна никой никога не е нахлувал — руснаците оцеляха след три инвазии през Украйна. Последният път, когато оцеляха след подобно нашествие, Хитлер уби между 20 и 40 милиона руснаци. Хитлер уби всеки седми руснак.
    В реч на чичо ми, най-известната му реч, изнесена в Американския университет през юли 1963 г., той каза на американския народ:
    Учат ни, че сме победили във Втората световна война.
    Но не ние спечелихме Втората световна война.
    Руснаците я спечелиха.
    А жертвата, която направиха, за да унищожат Хитлер, надхвърляше всичко, което американците могат да си представят», заяви кандидатът за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши в интервю за Тъкър Карлсън..

    Коментиран от #69, #71

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пожара

    4 1 Отговор
    Сички сутрин пофтараме едно и също действие ма не е грешка! Вапроса е каде пиенгурете и царчоко им го прават това нешто на сека крачка и им не пречи, и им е през хикса! Време е да им се помогне с некой убав обемист амжиктоплектор! Ма и да е за един път, и внезапно и без лобрекант!
  • 68 Край

    16 7 Отговор
    Българите ПРИНУДИЛИ руснаците да не си тръгнат и да ги освободят. Хора знам как се правя. Четири направих. Русофоб как се прави обаче - не знам. Според мен излизат от грешна дупка.
  • 69 Хрушчов

    16 2 Отговор

    До коментар #65 от "Американец го казва":

    Кенеди смяташе, че може да се постигне траен мир, а надореварата във въоръжаването да се трансформира в надпревара за усвояване на космоса, пък била тя и телевизионна. Последствията за цялото семейство Кенеди са известни.
  • 70 Двата сбъркани

    1 8 Отговор
    жужака.
  • 71 ХА ХА

    7 17 Отговор

    До коментар #65 от "Американец го казва":

    Хубоо де тоя дрънкал глупости, а ти защо ги повтаряш?
    И в америка има русофили и комунисти, това е ясно на всички.
    А кенеди е най прокълнатата политическа фамилия в америка.

    Коментиран от #74

  • 72 Маша

    24 13 Отговор
    Прави сти DW! Руснаците направиха грешка през 1945г., че не ви ликвидираха напълно! Сега повтарят грешката, че не воюват пълноценно с укрите, а ги пазят! Но трети път грешка няма да има. Ще ви изтрият от лицето на земята!

    Коментиран от #77, #110

  • 73 Аман

    13 21 Отговор
    Всъщност това е Руский Мир. И агресията ще спре когато руснаците останат 2-3 милиона. Е, разбира се за кратко - докато порасне следващото месо.
  • 74 реру

    16 3 Отговор

    До коментар #71 от "ХА ХА":

    "... И в америка има русофили и комунисти, това е ясно на всички..."


    Дори си имат комунистическа партия...
  • 75 Легенди за Зелда

    10 21 Отговор
    Успокойте се другари германците загубиха заради липсата на пътища в СССР..от Естония до Ленинград пътя е черен през блато..половината година е непроходим същото е и в по-голямата част на СССР..Великобритания достави на СССР 60 процента от авиационното гориво през Иран..Великобритания каза на СССР 3 месеца преди Курск за плановете на германците..Великобритания и САЩ бомбардираха от 42 година ежедневно производствения ресурс на Германия
    много са факторите няма да ги изреждам
    Руснаците са добри единствено в умирането напрактика

    Коментиран от #85

  • 76 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "007":

    Благодаря ти за честитенето на празника , сънароднико !
  • 77 Брей

    12 8 Отговор

    До коментар #72 от "Маша":

    А как ще стане това? Нали в момента, в който американците им спрат помощите руснаците приключват с всичко.
  • 78 Крас

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Неграмотник!
  • 79 Всички

    17 10 Отговор

    До коментар #8 от "Възрожденец":

    Нео нацисти в България г.з пикаят от страх че Коцето ще напредне още в тези избори
    Колкото повече измислят негативни факти за него толкова повече хора ще гласуват за този достоен човек
  • 80 Атлантист+

    18 7 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Атлантическата дойче преса е върхът на сладоледа: "българите се бият и побеждават и принуждават руснаците да не си тръгнат, както винаги са правили". Браво! - Моля Ви сложете този абзац в учебниците ни по история
  • 81 реру

    17 15 Отговор
    "... Как Русия повтаря грешките от миналото"


    Това си могат - това правят...

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 По-голяма глупост

    13 12 Отговор

    До коментар #75 от "Легенди за Зелда":

    От тази не съм срещал ето я
    "Успокойте се другари германците загубиха заради липсата на пътища в СССР..от Естония до Ленинград пътя е черен през блато..половината година е непроходим същото е и в по-голямата част на СССР"

    Липсата на пътища е пречила на германците да спечелят войната но същата липса на пътища не е попречила на руснаците да ги напъхат в Миша дупка..

    Коментиран от #87, #97

  • 86 не и берете грижата

    14 8 Отговор
    Русия когото е хванала - него е била . Хитлер ,Наполеон ,Австро Унгария , Швеция ......
  • 87 мамуле

    11 0 Отговор

    До коментар #85 от "По-голяма глупост":

    На крива каруца , храстите и пречат .
  • 88 Яков Кедми

    14 5 Отговор
    Украинската армия е обречена. Само едно нещо може да я спаси от пълно поражение - отказът на руската армия, по каквато и да е причина, от настъпление .
    Той припомня, че досега въоръжените сили на Украйна никога не са участвали в отразяването на сериозна атака на руската армия.

    Те вече научиха каква е класическата защита на съвременната руска армия. Всички зъби бяха счупени. И сега въпросът е как ще се справят с класическото настъпление на руската армия, в което ще участват не рота, не батальон, а цели армии?

    А самите американци знаят ли как да се справят с това? Ами англичаните могат ли? Удържали ли са някога атака на руски танкови армии? Знаят ли как да устоят на това, за да обучат ВСУ?

    Сега да видим. Първият урок вече мина, а сега ще има втори урок и те ще научат какво представлява настъплението на руската армия”, казва експертът.

    Според Яков Кедми всички признаци за предстоящото начало на руската офанзива са очевидни. Той е убеден, че ако започне сериозна офанзива, всички въпроси относно снабдяването на въоръжените сили на Украйна с нови видове западни оръжия ще бъдат премахнати.
  • 89 Саманта

    11 4 Отговор
    Украйна праща на фронта куцо, кьораво и сакато. БГ"сглобката" започва да скърца.
  • 90 самата истина

    11 4 Отговор
    отдавна украината е изтрита от картата на света. остана само полигона за изпитания.
  • 91 изкуствен интелект

    12 3 Отговор
    Според НАТО преди войната Русия разполага с 24к танка, оттогава до сега са унищожени/според укр/ 3500 танка. Войната до сега продължава близо 18 месеца. Сега.. нека говорим сериозно.. 1) Руските танкове са били повече от 24к преди войната 2) загубените са под 3500 3) Русия в момента произвежда над 100 танка месечно. Това са фактите!
  • 92 Батко

    13 6 Отговор
    Струва ми се ,че настъпление на Руската армия скоро няма да има. В момента руснаците са като ловци на диви патици и гъски, стоят в гюмето и ги чакат да кацнат за да ги разстрелват. Защо трябва да провеждат широкомащабно настъпление? Задачата по денацификация на покрайнините се решава успешно . Зомбираните им идват на крака а тарикатите бягат в чужбина и така проблема се решава. Колкото по дълго толкова помалко ще останат и когато руснаците си вземат покрайнината ще е чисто.
  • 93 историята

    12 6 Отговор
    Само да припомня: На 16.04.1945г. на Зеевските възвишения, в околностите на Берлин, са разположени 41 хиляди оръдия и "Катюши", 5000 танка, 7000 самолета и 2.5 милиона руска армия кой ще устои, а на Прохоровка, на Курската дъга...Това нещо можеше отдавна да стане и днес нищо нямаше да остане от Украйна, но задача 1 на руското командване е защитата и опазване украинското население, така че при една съвременна, мощна настъпателна операция нищо няма да остане зад настъпващите руски войски.

    Коментиран от #101, #122, #125

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 бай оня

    12 3 Отговор
    Нека да се знае идиоти има не само в т.н. Украйна ,има ги и тука и в НС и в МС . Дал Господ Бог!
  • 96 Гонзо

    9 7 Отговор
    На англоамериканците ще им затреперят гащите, ако Русия реши да го играе сериозно. Цялата работа е, че всяко настъпление е свързано с много загуби, особено докато укроармията все още има нерезрви от хора и оръжие. Ще дойде време и за настъпление, когато острието им бъде утилизирано.

    Коментиран от #100

  • 97 Аман

    3 7 Отговор

    До коментар #85 от "По-голяма глупост":

    Всъщност американците попречиха на Германия да спечели войната. И да, умишлено - две големи сили, в тебе е ножа и хляба. Насъскваш ги да се избият и си победител. В момента се случва същото, а руснаците са достатъчно наивни да се хванат за втори път. За американците е Win-Win.

    Коментиран от #104

  • 98 Анастасия Романова

    10 13 Отговор
    И с какво оръжие победиха във ВСВ...????
    Кой доставяше боеприпаси, храна и дрехи за армията, резервни части и технически екипи....???????
    Руснаците сами ли бяха във войната....????
    Айде първо прочетете малко сериозна литература, пък после коментирайте!

    Коментиран от #99

  • 99 мале юрдече,

    9 5 Отговор

    До коментар #98 от "Анастасия Романова":

    ти сереозно ли ?
  • 100 Минаха,ли

    3 8 Отговор

    До коментар #96 от "Гонзо":

    Трите дни?

    Коментиран от #102

  • 101 Сега не сме 1945

    7 3 Отговор

    До коментар #93 от "историята":

    Ако си забелязал.

    Коментиран от #103, #106

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 историята

    13 2 Отговор

    До коментар #101 от "Сега не сме 1945":

    Много правилно си забелязал . Сега руснаците няма да си позволят война на тяхна територия . Други ще рИват .
  • 104 През ВСВ

    7 14 Отговор

    До коментар #97 от "Аман":

    Америка и Великобритания освободиха 2/3 от Европа.Ссср завоюва и окупира 1/3 от Европа.Затова източна Европа още не може да догони Западна.

    Коментиран от #107, #108

  • 105 Иван

    9 5 Отговор
    Как Америка повтаря една и съща грешка и най-накрая я спраха!!!
  • 106 истината

    9 2 Отговор

    До коментар #101 от "Сега не сме 1945":

    За сега на едни им е ясно положението, на други не, но скоро на ВСИЧКИ ще им се изясни... Една епоха си отива и друга идва на нейно място, точно както империите се раждат и умират, неминуемо и закономерно. Няма нищо вечно, точно както няма такова нещо, като и перманентно Статукво. Ще се наложи на слепите, простите, неуките и доктринираните да проумеят този неизменен исторически факт... И да свикнат с мисълта за това!
  • 107 истината

    12 5 Отговор

    До коментар #104 от "През ВСВ":

    През ВСВ Руснаците напредваха с 20 км на ден . Западняците с по 20 метра !
  • 108 историята

    12 6 Отговор

    До коментар #104 от "През ВСВ":

    Сталин спасява Англия и САЩ от разгром в Ардените
    Чърчил: Бъдещите поколения ще признаят своя дълг към Червената армия така безспорно, както правим ние.
    Англо-американските войски така я закършват при немската контраатака на Ардените след десанта в Нормандия (на който сега внушават под път и над път, че се дължала победата във Втората световна война), че ако маршал Сталин не откликва на горещата молба на Чърчил през януари 1945 г. да започне незабавно настъпление на Запад при изключително лошо и неподходящо време, е било възможно германците да предизвикат обрат във войната с непредвидими последици. И още - вижда се колко несправедливи са обвиненията, че маршал Рокосовски не се бил притекъл на помощ на въстаниците от Варшавското въстание през август-септември 1944 г., след като четири месеца по-късно неговите обезкръвени армии все още не са напълно готови за ново настъпление. Но те тръгват, за да помогнат на англо-американците!

    Коментиран от #116, #146

  • 109 за юрдеците и юрдечките

    10 3 Отговор
    И като се развихриха политици, експерти, политолози, журналисти... Абе, драги госпожички и господинчовци, освен инструкцията, която ви се спуска от новите "владетели на света", вие нищо друго ли не четете?
  • 110 Саша

    7 14 Отговор

    До коментар #72 от "Маша":

    Точно 1945 та ако бяха метнали и две бомби върху Масква да заличат Комунизма и гнусната им Руска държава,след това живота на милиони щеше да е спасен...

    Коментиран от #111

  • 111 Мечо

    12 6 Отговор

    До коментар #110 от "Саша":

    Ако не бяха Руснаците , джапанките щяха да аргасват краварите кат шкембе у дувар .

    Коментиран от #113

  • 112 Майстор готвач

    8 11 Отговор
    Алкохолизираните криви чугунени кратуни, никога не са ми били симпатични точно заради това, че тъпчат от векове на едно място! При тях няма развитие, няма прогрес, докато света върви заедно напред, те маршируват назад! Затова повтарят едни и същи грешки, отново и отново същите грешки, които са допуснали последователно в рамките на 100 години. Имах навремето един учител който казваше, че не е срамно да се допускат грешки, но е проблематично да се повтарят отново и отново същите грешки, защото това води до регрес! Та чугунените кратуни не са си научили урока!!! Е как нормален човек да има симпатии към прости хора…

    Коментиран от #117

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ха ха ха ...свирчо

    12 3 Отговор

    До коментар #114 от "Ген. Колев":

    Никой не може да победи могъщия украински флот и могъщата украинска авиация. Няма по - добри от Леопардите и Бредлитата, тия 20 декара с пленена натовска техника, дето ги показват руснаците са мултфилмчета, също като хиперзвуковите им ракети. Кримският мост е холограма, а по телевизията показват осемнайстият двойник на Путин. Западната коалиция ще мобилизира още три милиона укри и ще превземе поне две села, а после ще отиде да освободи Тайван от Китайските претенции, и да слее двете Кореи. Накрая всички ще пием розово шампанско и ще се щипем по дупетата.
  • 116 Гаврош

    5 6 Отговор

    До коментар #108 от "историята":

    Недостоверни свободни съчинения, не могат да бъдат част от историята! Историята се гради единствено и само на факти!!!

    Коментиран от #118, #120, #121

  • 117 кривоноско

    12 5 Отговор

    До коментар #112 от "Майстор готвач":

    Подаряваме цялото съветско въоръжение на Украйна. В замяна Украйна купува реакторите на половин цена. С парите купуваме авансово американско оръжие на тройна цена. Оръжието ще си остане на чертеж но това не е важно. Важното са комисионните. Толкова е просто. Вече е изпробвано с Ф16 и схемата работи.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 истината

    9 4 Отговор

    До коментар #116 от "Гаврош":

    Явно пълна склероза Ви е хванала, щом са забравили оценките в личното послание на Чърчил до маршал Сталин от 23 февруари 1945 г., когато Червената армия празнува двадесет и седмата си годишнина: "Бъдещите поколения ще признаят своя дълг към Червената армия така безспорно, както правим ние, които доживяхме да бъдем свидетели на тези великолепни победи. Моля Вас (Сталин - б.а.), великия ръководител на великата армия, да я приветствате от мое име" И думи на Рузвелт цитираме за "поробването" на Балканите от Червената армия. И написаното от маршал Рокосовски как и при какви крайни условия Червената армия е тръгнала напред, за да помогне на закъсалите съюзници при Ардените. Милиони американци и англичани са спасени от гибел, но загиват милиони руснаци.
  • 121 на баце умника

    11 2 Отговор

    До коментар #116 от "Гаврош":

    Това го казва Чърчил . И той ли е руснак ?

    Коментиран от #131

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 глава ХVІІ "Контраудар в Ардените"

    8 2 Отговор
    Министър-председателят (Чърчил - б.а.) до президента Рузвелт.
    6 декември 1944 г.
    Добре че в момента руснаците са на наша страна. Трябва да видим какво ще свършат те. Разполагаме с обещанието на Сталин за зимна кампания, която според мен трябва да започне през януари. По протежение на целия си огромен фронт той засега като че ли събира сили и се подготвя, въпреки че само три-четири германски дивизии бяха изпратени да пресрещнат Айзенхауер. Не съм в състояние да преценя последните му атаки на югозапад от Будапеща. Но, можем, поне така си мисля, да очакваме повече помощ от това и от други руски действия, отколкото доскоро.
  • 124 глава ХVІІ "Контраудар в Ардените"

    9 2 Отговор
    Президентът Рузвелт до министър-председателя
    10 декември 1944 г.
    : Очакваше ни тежък удар. След 6 дни започна кризата. Съюзническото решение да се удари Аахен на север, както и през Елзас на юг, значително отслаби нашия център. В арденския сектор остана един-единствен корпус - Осми американски, състоящ се от четири дивизии, който трябваше да брани фронт с дължина седемдесет километра. Рискът беше предвиден и съзнателно предприет, но последствията се оказаха тежки, въпреки че можеха да бъдат и още по-тежки... Германците имаха желание да осъществят един наистина голям план...

    През това време Айзенхауер и неговият персонал очакваха с нетърпение да научат дали руснаците ще могат да направят нещо, с което да облекчат натиска срещу нас на Западния фронт... За да можем да поставим въпроса пред съветските началник-щабове по възможно най-ефикасния начин, Айзенхауер беше изпратил своя заместник, маршала от авиацията Тедър, със специална мисия. Лошото време обаче го забави значително. Щом чух за това, веднага казах на Айзенхауер: "Ако възникнат някакви пречки от страна на персонала, мисля, че бих могъл да се обадя директно на Сталин. Да опитам ли?" Той кимна утвърдително и аз изпратих следната телеграма:
  • 125 Леле

    2 13 Отговор

    До коментар #93 от "историята":

    Ти прочете ли това, което написа? ВСВ е Отечествена за СССР, т.е. или се бием или сме мъртви. Пожелавам успех на всеки руски диктатор, който иска да мобилизира цялото мъжко население за една безсмислена завоевателна война, каквато е тази в Украйна.

    Коментиран от #128, #132

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 глава ХVІІ "Контраудар в Ардените"

    10 2 Отговор
    Министър-председателят до маршал Сталин
    6 януари 1945 г.
    Битката на Западния фронт е много тежка и всеки миг се очакват важни решения от страна на съюзническото главно командване... Ще ви бъда много благодарен, ако ме осведомите дали ще можем да разчитаме на голяма руска офанзива на фронта по река Висла или където и да било другаде през януари. Няма да предам тази свръхсекретна информация на друг, освен фелдмаршал Брук и генерал Айзенхауер, и то под пълна тайна. Смятам, че въпросът е спешен.

    Уинстън Чърчил, Мемоари, том 6
  • 128 Само питам

    11 3 Отговор

    До коментар #125 от "Леле":

    Като е безсмислена войната в Окрайна , краварите какво дирят там . А и пуделите им .
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Уинстън Чърчил, Мемоари

    9 1 Отговор
    Секретно и лично послание от г. Чърчил до маршал Сталин

    ...Възхитени сме от вашите славни победи над общия враг и от мощните сили, които сте му противопоставили. Приемете нашата гореща благодарност и поздравления по случай историческите подвизи.
  • 131 Гаврош

    6 5 Отговор

    До коментар #121 от "на баце умника":

    Историята се гради единствено и само на факти!!! Не на англичани, американци, или още повече на руснаци. Колко пъти още трябва да го напиша, за да разбереш?!? Литературни произведения, и свободни съчинения не са част от историята.

    Коментиран от #135

  • 132 БСП на Бунището

    7 7 Отговор

    До коментар #125 от "Леле":

    Това е Великата Отечествена Война на Украинския Народ срещу руския Окупатор и Агресор...Или се бият,или са мъртви - нали така?? Нациста Путин им го заяви ...

    Коментиран от #137

  • 133 Артилерист

    3 1 Отговор
    Абсолютно голяма глупост! Френския философ Жан Габриел Тард преди два века обоснова законите за имитацията, според които, доколкото си спомням, хората повтарят/имитират установеното и само понякога отделни новатори предлагат някоя промяна, която започва да се повтаря/имитира, става традиция и това е движело света. Понеже в "онова" време много началници бяха изостанали в образоваността, а напреднали във възрастта и по тази причина славеха опита, но главно като години служба (а не като съзнателно акумулирано количество, което ще доведе до ново качество), сиреч имитацията и наричаха образоваността "интелигентщина"-затова се сетих за Тард-но не пропускаха да се сложат като баш новатори и двигатели на прогреса. Ако е вярно написаното в статията сега щяхме да сме в каменната ера. Затова съм по-склонен да се съглася с Жан Габриел, че ВСЕ ПАК е имало и НОВАТОРИ, които от време на време са посочвали ГЛУПАВОТО и са го заменяли с УМНОТО, ПРОГРЕСИВНОТО...
  • 134 Колев

    0 10 Отговор

    До коментар #126 от "Зли":

    Но не преди да им скъсаме шортите при Добруджа.

    Коментиран от #136

  • 135 на баце умника

    9 1 Отговор

    До коментар #131 от "Гаврош":

    А ти фактите от къде ги вадиш ? Спускат ти ги всеки Понеделник от козето посолство ?
  • 136 и какво им скъсахте бе мамул

    9 2 Отговор

    До коментар #134 от "Колев":

    Загубихме Добруджа .
  • 137 истината

    10 4 Отговор

    До коментар #132 от "БСП на Бунището":

    Окраинците излязоха най големите загубеняци . 1920 година е имало четири Окраински държави .

    Украинска народна република, Хетманат, Западноукраинска народна република, Украинска съветска република.

    Руснаците ги обединяват в една държава и ги правят най голямата държава в Европа 1993 година .

    За 30 години тия охлюви я разсипаха .
  • 138 Гост

    5 0 Отговор
    "Но аз, който съм служил...." ------ И кой си ти?
  • 139 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    По история - Слаб 2.
    Седни си!
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 аритметика

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    според автора на статията 2+2=а...въпроса е
    всъшност е какво правим с ядр. оръжие, всичко друго са само неудачни сравнения на събития от различни епохи и с различни участници.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Шок

    8 1 Отговор

    До коментар #51 от "Руска логика":

    Сигурен ли си, че искаш война Русия - САЩ!?
  • 144 забавно

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    кой цоца нефт в Сирия незакпнно?

    Коментиран от #145

  • 145 оня с коня

    4 11 Отговор

    До коментар #144 от "забавно":

    Питаш кой Цоца нефт "незаконно" в Сирия?Естествено че Всички знаят,но ти се правиш че не знаеш - това е РУСИЯ,която има сключен 49г ДОГОВОР ЗА ВОЕННО ПРИСЪСТВИЕ там,като в Базите й Сирийските законе НЕ ВАЖАТ.Колкото до Въпросъ ти- Сирия Е ДРЪЖНА да предоставя на Русия 25% от всеки Галон Нефт който Продава "за покриване на Масрафа" на Руското "Присъствие" с цел Опазване на Режима.
  • 146 Муса

    0 5 Отговор

    До коментар #108 от "историята":

    Какво ще кажеш за Ленд- лиз!?
  • 147 ганю

    10 7 Отговор
    Сащ случйно печатаха долари преди 2 години
    след това случайно избухна войната с Русия
    сега още по случайно продават оръжие срещу Русия
    най най случайно ни съсипаха заводите икономиката
    още по слуяайно има и криза цените са нагоре
    извънредно случайно сте вече 6,5 млн българи
    Планът Ра-нът ви заложи да сте 4.5 млн
    сега с съвършенно случайно демократично нагласено правителство
    ако влезете във войната ще спаднете и под 3 млн. души
    а после ще сте циганория да ви е честито умници

    Коментиран от #149

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ха ха

    6 9 Отговор

    До коментар #147 от "ганю":

    Къде ви намира Мутрофанова все такива "моумни" бе?
    Две думи да не можете да напишете на български! САЩ съсипали цаводите ни - с това изби рибата
  • 150 Уса

    10 0 Отговор
    Запада прави постоянни и непоправими грешки,които засягат и увреждат бъдещите поколения
  • 151 Струва ми се

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "горски":

    Много си чел простотиите на витанов
  • 152 История

    12 1 Отговор
    ДВ въобще ни взе за канарчета.
    Абсолютно не познаване на историята или по-точно откровени лъжи.
    Например, в Кримската война Великобритания понася изключително големи човешки загуби. Русия губи тази война, но Кримският полуостров остава в Руската империя. Точно след тази война се появява надеждата в българския народ за освобождение от Русия.
  • 153 Кольо

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Сериозно ли?":

    Във войната са участвали в крайна сметка над 10 000 опълченци, а първоначално сформираните са били 6-7000 души. По своята численост и структура опълчението е сравнимо с усилена военновременна пехотна дивизия. Състои се от 3 опълченски бригади, всяка от които в състав от 2 опълченски дружини от по 5 роти. До края на войната са сформирани още 6 дружини. Руската армия хвърля във войната през 1877 г. сравнително малко сили и средства и не се надява на сериозни успехи. конкретно на Шипка сраженията на 21 август започват с два руски полка и 5 дружини българско опълчение. Общият състав на шипченския отряд в началото на битката-21 август е 4000 души, от тях близо половината са българско опълчение. Чак на 3-я ден пристигат по-значителни подкрепления и на 4-я ден отряда нараства на 14 000 души. Срещу тях има 27 000 турци. Военния принос на българското опълчение е значителен за победата и дава възможност за решителен превес на руската армия във войната.

    Коментиран от #167

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Име

    12 2 Отговор
    Полудевам - шипченските опълченци - принудили руснаците да капитулират Турция, нема знач.

    Сега - поне някакви реалности - имало е грешки на руснаците - но чак пък - да сме съвсем сами воювали.

    Това е реваншизъм - с нищо не е предизвикан, Германия ръси бисери, както и да е.

    Руснаците спасиха света от фашизма - и тогава ли се биха лошо - май не.
  • 156 дедо Герчо

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ванга":

    КОГАТО ПРЪДНЕ ГЪСКАТА...ХЪХЪХЪ...
  • 157 Коко

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Коро":

    Трябва да си Киро! Защо ли?Защото много му приляга ТЪ по то
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Аййййй

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ХАН ЮВИГИ":

    Ти си никой че да казваш
  • 160 Аман

    5 10 Отговор

    До коментар #154 от "Бах":

    Българите от селската ти кръчма може и да са за Русия, но българите от големите градове, т.е. образованите са против Русия. Така, че ако обичаш не говори от името на БЪЛГАРИТЕ.
  • 161 АУУУУУ

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    ТО КАТО ГЛЕДАМ, .......ПОВЕЧЕ МИ ПРИЛИЧА ЩУРМ НА ПОЩЕНСКА СТАНЦИЯ КОГАТО СЕ РАЗДАВАТ ПЕНСИИ........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 162 Констатираща

    8 3 Отговор
    Интересен коментар, отразяващ високото самочувствие без покритие на западния свят, предвкусяващ мнима победа над Русия и поделяне на плячката. Едно не е съобразено, че световните събития не са в предишния си вид и преразпределението на света и силите в него се променя, а репутацията на Запад и особено САЩ, главоломно се срива, заради водената хегемонистична политика и подстрекаване на постоянни войни и конфликти, с цел, установяване на надмощие, контрол и присъствие навсякъде.

    Коментиран от #168

  • 163 Човек

    3 8 Отговор
    Русия няма да миряса докато не се разпадне и не се свие обратно в Московията. Чак тогава ще си научи урока и ще се смири по примера на Япония и Германия. Те се отказаха от имперските си мераци за разширение, фокусираха се върху себе си и се превърнаха във втората и третата икономика в света. Русия има още много да страда преди да влезе в правия път.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Констатация

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Явно oligofrenite като теб на тази робска територия растат като гъби след дъжд.
    Краварите водели само една война хахаха
    На марс ли живееш?
  • 166 Другарят Си

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    предупреди руснаците, че силозите на руските ракети са в Сибир и ответният удар ще засегне с радиация най-вече близките Китай и Индия с 3млрд. население. Каза им да приключват с войната и да не натискат ядреното копче, в Сибир все пак руснаци ще работят като роби на китайците. Ако трябва ще се съюзим със Запада, но няма да позволим да използвате ЯО каза Си и с него се съглаци индиецът Моди(на срещата в Самарканд). Каква 2-ра армия в света сте като за 9 години сте превзели 20% от Украйна - 4 пъти по-малка по население, а сега и отстъпвате - пита още Си.
  • 167 Да де,така е

    5 4 Отговор

    До коментар #153 от "Кольо":

    Руснаците дошли да пострелят малко и да си заминат,както всеки път...добре че били храбрите опълченци ,интересно от кого създадени и въоражени.Сигурно от Англия или Австро-Унгария

    Коментиран от #186

  • 168 РФ не е

    1 5 Отговор

    До коментар #162 от "Констатираща":

    СССР и още 6 държави от Варшавския договор с 400мил. население., а едно жалко подобие от 146мил население от които 80-90 мил руснаци. Другите са чеченци, дагестанци, чукчи, буряти, тувинци, якути... общо 84 националности които се борят за свободата си виждайки как са свободни Казахстан, трите Прибалтики, Украйна, Молдова, Азарбейджан, Армения...Виждат какво става в Нагорни Карабах, Абхазия, Крим, ЛНР, ДНР.
  • 169 Редник

    4 3 Отговор
    От историческа гледна точка авторът е прав. Анализът му обаче не е коректен. Всяка държава има подеми и спадове, а някои изчезват от картата на света. Русия засега е във възход и това се доказва от факта, че много държави извън Запада я подкрепят. А това, че търпи поражения в редица войни е факт. Но нека видим и победите над Наполеон и Хитлер. И в двата случая се разширява. СССР се разпада поради вътрешн проблеми. Но както е казал Бисмарк, Русия винаги идва за своето. Така че нищо не се знае, още повече, че на по голямата част от света му писна да бъде експлоатиран от Запада.

    Коментиран от #172

  • 170 ще се види грешката

    2 4 Отговор
    Русия ще повтори грешката да забие пак знамето насред Европа . Грешките не си научиха западняците . Руснаците до сега два пъти пиха кафе насред Европа . Третия път няма да напуснат , ще колонизират европейците .
    Но май знаме ще има набито и над бялата колиба .

    Коментиран от #189

  • 171 Руски ценности-глад и мизерия

    3 1 Отговор
    Добре че бяха англосаксите ,иначе сега в русийката щяха да шпрехат немски
  • 172 И в двата

    1 1 Отговор

    До коментар #169 от "Редник":

    случая е в коалиция - с Германия и Австро-унгария когато влизат в Париж и с Великобритания и САЩ. Тройната ос е Германия, Италия и Япония. Япония е победена изцяло от САЩ, Италия от САЩ и ГБ, воювали са с немците в Африка, Атлантика и накрая 2-ри фронт в Нормандия. СССР е воювал само с Германия на сушата и е получавал ленд-лиз от САЩ, ГБ и Канада. Ние сме "освободени" от Трети украински фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с чужда помощ.
  • 173 Ще ви видим утре

    2 0 Отговор
    И този господин бил историк!?
    Ако такива са историците ни разбирам защо политиците ни нямат усещането за историзъм и тласкат страната ни към поредната катастрофа.....
  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Харон

    2 3 Отговор
    Ако се бяха вслушали в думите на Джордж Смит Патън, че да се въоръжи вермахта и заедно да се измете тази азиатска пъплеч отвъд Урал, нямаше да имаме проблеми....Но кой го слуша....

    Коментиран от #188

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Истината

    1 0 Отговор
    Още една лъжа и после пак и пак …
  • 178 Вельо Дойчев

    1 0 Отговор
    Отворете си кратунките.
    Пускаме водоструйката...
  • 179 Диди

    2 2 Отговор
    Русия е една бавно-развиваща се държава със затихващи функции.
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Харон

    1 2 Отговор
    Трудността в разбирателството с руснаците се състои в това, че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не към Европа, а към Азия и затова те мислят по друг начин.

    Коментиран от #187

  • 185 Вирус

    2 0 Отговор
    Зелето дайте един анализ за германия
  • 186 Кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #167 от "Да де,така е":

    Руснаците са дошли с основната цел да отхвърлят ограниченията от поражението си в Кримската война и да си създадат някакъв плацдарм като минимум. Преди началото на войната те сключват споразумение с Австрия да не се създава голяма славянска държавана Балканите. А повод и морална основа за войната дава Априлското въстание и отхвърлянето от страна на Османската империя даване на автономия на България. При война е изключително важно да можеш да я представиш за справедлива и освободителна. Реално, основната цел на Русия е да превземе Цариград, което вече през 19 век не е било възможно. Ако е било 14-15 век, да. Сега само факти: Най-големия и най-силен руски отряд във войната така си остава да воюва в Добруджа- това са 70 000 души. Западния отряд, 35 000 души, с маршрут към София се отличава с неумението си да превземе Плевен от ход, там дават много жертви, налага се организиране на пълна блокада и месеци загуба на време. Факт №2: най-слабия отряд - предния е в състав 12 000 души, от които половината българското опълчение, е изпратен срещу 27 000 д. армейския корпус на Сюлейман паша. Факт №3 На българското опълчение е предвидено първоначално използването му само в спомагателни задачи. Факт№4 трите дни боеве при Шипка дават възможност за прехвърлянето на 10 000 резерви, т.е. грешките в планирането са платени с българска кръв. Факт №5 Всяка армия предпочита използването на "безплатни" наемници, вместо свои войници. Факт№6 Голяма част от парите за обучение и въор
  • 187 Ама им присяда

    1 0 Отговор

    До коментар #184 от "Харон":

    И аз се чудя и не начудвам що са дирили навремето шведи,паляци,литовци, НапАлеон с половин Европа и Хитлер с почти цяла Европа в таp Азиатска Русия. Нещо мнооого им се услажда на тия папуняци тая Азиатска Русия? Сега пак са наточили вилиците и ножчетата да лапкат... ама им присяда.
  • 188 Доката

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Харон":

    Ееее... те наглосаксите все с чужда пита помен правят. Докато има балами като урките янките ще си правят помен.
  • 189 Да се кротне.

    1 0 Отговор

    До коментар #170 от "ще се види грешката":

    Е то руснаците си пиха кафето в Париж, забиха знамето на Райхстага... и сега е наред мОгливият Албион да отнесе хурката та Европа да се кротне.
  • 190 Русофилчета, четете!!!

    1 1 Отговор
    Ако не беше българската държава с княз Борис Първи, а след това с цар Симеон, нямаше да има може би тази Руска държава, която след това ни е освободила". Това коментира в ежемесечния формат на отчет на правителството “Властта говори открито” премиерът акад. Николай Денков.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Въздаржател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    Медведев пак не разбрал какво му казва Путин « като отрезнее ще разбере»