Last news in Fakti

12 Септември, 2023 09:09 4 118 24

Директор на държавна болница! Специалист, лекар, мениджър – или просто милионер

  • директор-
  • болница-
  • заплата-
  • мандат-
  • доходи

Ще се въведе ли мандатност на директорите...

Директор на държавна болница! Специалист, лекар, мениджър – или просто милионер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата със заплатите на директорите на държавни и общински болници е повече от интересна. Оказва се, че да си директор на държавна болница е една повече от желана позиция, защото тя обединява специалист, лекар, мениджър и прави ясната стъпка към това да станеш просто милионер. И то законно. Ще ползваме две справки, които са направили колегите от БНТ, от които се вижда, че директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен доход от над 40 000 лева през 2022 г. Това е видно от данните, подадените от тях в декларациите в Комисията за противодействие на корупцията. Прави се уточнението, че не всички директори са посочили доходите си в подадените декларации за 2022 година.

А осем директори успяват само от заплата и бонусите към нея годишно да си осигуряват между 150 000 и почти 300 000 лева. Правим уточнението, че това е данъчна основа - тоест сума дори по-малка от чистия доход. Три от тези болници са в столицата, 4 от тях - в неголеми градове като Карнобат, Мадан, Самоков и Сандански.Директор на държавна болница! Специалист, лекар, мениджър – или просто милионер
Снимка: БНТ

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с различни показатели. Към основната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна дейност, клинични изпитвания.

Скритата част
Ако излезем извън нормативната уредба, доходите на директорите буквално се мултиплицират, когато говорим за организирането и осъществяването на различни обществени поръчки – за ремонт, за доставка на консумативи, за лекарства. Този бизнес е изключително добре обвързан и за хората, които са на „ти“ със системата, е много ясен.

Клиничните изпитвания са нещо много интересно. При тях фармацевтична компания дава пари на определена болнична структура да проведе изпитване на ново лекарство. Действа се на принципа на лекарство и плацебо. Веднъж пациентът пие лекарство, веднъж плацебо. И се тества на определен период, за да се сравняват показатели. Та фармацевтичната компания дава пари на въпросното отделение, като това се смята извънреден труд и добри пари се разпределят между работещите в отделението, но това най-вече зависи от човека, който пряко комуникира с фармацевтичната компания. В страни от Западна Европа дори и пациентите получават пари, защото участват в програмата.

Има ли решение за високите заплати на директорите
Решения винаги има, но въпросът е, че никой не иска да търси решения. Системата работи добре, пари има, пациенти има, държавни и общински болници – все още има. Това е важното. Интересното в случая е това, че това е „проблем“ само на държавните и общински болници. В една частна болница собственикът, а най-често имаме Борд на директорите, никога няма да позволи на директора да „овласти“ дейността на болницата. Защото Бордът иска да печели, а не директорът.

Кога и защо се получава проблемът
Проблемът се получава, когато изпълнителният директор работи освен като такъв и като лекар в същото лечебно заведение. Именно това е и причината за формирането на високите възнаграждения на някои изпълнителни директори. Решението е едно. Изпълнителните директори да могат да осъществяват лечебна дейност в лечебното заведение и/или в дъщерните му дружества, но без право на възнаграждение за нея. В противен случай се получава конфликт. Концентрацията трябва да е само на едно място, ако целим ефективност и резултат.

ФАКТИ научи, че се обмисля да се въведе мандатност на директорите, което също е опция. Два мандата примерно. Ако ги ограничим на по 4 години мандат, пак е достатъчно, за да станеш милионер. Много често директорът на болница си върви в комплект с верен „антураж“ под формата на заместници и т.н. Та дори и след два мандата директорът „Х“ да не може вече да е директор, но все ще намери някой от „антуража“ му да се съгласи. Процесът е като в казармата, където нищо не се губи, а само сменя притежателя си.

Ясно е едно – има нужда от регулация. Колкото по-бързо стане, толкова по-добре. За хората де, не за директорите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 0 Отговор
    просто милионер
  • 2 др Гей Билтс

    36 2 Отговор
    Всички финансови директори на МБАЛ в БГ са осъзнати убийци.
  • 3 един от многото пострадали

    26 5 Отговор
    Все пак ликвидираха над 38000 пенсионера, а и още убийства предстоят. ЕС плаща на калпак за накъсен пенсионер, все пак е тежест на системата, а пък се прави сметка да бъде заменен с африканец, или от Близкия изток.
  • 4 Планът Ран

    26 1 Отговор
    Това бе идеята. НЗОК и директорите на болниците са моите пехотинци. Съдиите и прокурорите са кавалерията, а депутатите, рицарите във войната срещу българите

    Коментиран от #5

  • 5 само у Кочината

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Планът Ран":

    Платен автогеноцид.
  • 6 Димо

    35 1 Отговор
    Цялата система на заплащане видно е сбъркана след като един директор е с 800 хиляди лева,а сестра в същата болница с 15 хиляди годишна заплата.В ДЪРЖАВНА болница!Като е такъв специалист що не излезе на частна практика?Щото такива пари и ресурса който ползва ще му струва доста скъпичко.РЕФОРМА незабавна,защото това което се случва е пагубно за здравеопазването.
  • 7 за свещи да ги дават

    29 0 Отговор
    С такива доходи трябва или да си престъпник, или национален предател.
  • 8 Псевдоним

    24 0 Отговор
    По време на ковида основният призив беше да "пазим" здравната система. Поздравления за "пазачите", успешно защитиха правото на директорите да продължават да смучат пари!
  • 9 5454

    19 0 Отговор
    Във франция, Германия, Великобритания са го измислили!
    Препишете техния закон и го приложете.....без побългаряване и байпас..
  • 10 балка територия

    21 2 Отговор
    няма доктор който да не е “бизнесмен” всички са наясно че са хванали най-сигурния бизнес и трупат пачки като тиквения бос на държавата
  • 11 Българин 🇧🇬

    16 0 Отговор
    Браво на К. Каменов за статията и повдигната тема !
  • 12 Временцеее

    19 0 Отговор
    Бордът печеле, директорът печели...народът измира унижен, и си плаща.... Защо, бе! Защо им позволихме това?
  • 13 Гост

    11 0 Отговор
    бойко ги научи всички да са далавераджии

    Коментиран от #18

  • 14 Иван Асен

    20 0 Отговор
    Държавни са само разходите,приходите както изглежда са частен бизнес.Използваш цялата здравна инфраструктура,барабар с техника,съоръжения,персонал ,т.е. един огромен ресурс,за който и стотинка не си дал,за да насочиш основно печалбата в собствения си джоб!Егати и държавата,егати и министъра ,егати и здравеопазването!То си е частен бизнес отвсякъде,но само в посока да печелиш за себе си,разходите остави на балъците дето плащат данъците.
  • 15 Ами да

    10 0 Отговор
    А бе, вие не знаете ли, че денонощието е 48 часа!? И кадърните хора могат да работят на различни длъжности през цялото това време!? Крайната мандатност е за политиката и властта! При лекарите просто трябва добра организация на здравеопазването и заплащането, за да не ни крадат и те! Елементарно е, ама няма кой!
  • 16 истина ти казвам

    18 1 Отговор
    Па баламурниците нека да събират капачки за ковьози! Добре ли е а?
  • 17 Гост

    1 1 Отговор
    Да се управлява болница сигурно е отговорна работа. За частните болници пак нищо не се казва. В другите сектори вероятно са с по-високи заплати.
  • 18 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    абсолютно прав си пич боко тиквата крадеца им служи за пример и те с голямо удоволствие го следват
  • 19 те работят само за себе си

    11 0 Отговор
    Обикновеният болен човечец едва успява да си направи изследване на кръвта. С години ходи по мъките, докато някой се вгледа в него и обобщи здравните му проблеми, докато събере пари за ЯМР или друго скъпо платено изследване. Много често докато получи точна диагноза, просто си отива от този свят - нелекуван , изтощен, отчаян. За зъболекар не говорим. Всеки вижда какво се случва и колко "беззъб" е народът ни.
    Не ви ли е срам, дами и господа лекари. Хайде малко срам.
  • 20 тжг

    7 0 Отговор
    Българина си плаща здравните като поп, а реалността за това къде отиват парите му се оказва съвсем друга !
  • 21 МВР

    8 0 Отговор
    Илия Баташки 214 хиляди лв за 2022 г . .Мулти милионер в МВР.
    МВР пенсионерски клуб 8000 памперси на пенсия и заплата и извънреден и празничен труд и осигуровки от държавата. На месец 4000 лв на годината 50 000, за 40 г служба 2 милиона и 20 заплати 50 хил.на калпак. Докога бе докога.
    Пенсионната система е на червено с 50 процента
  • 22 Алекс

    2 0 Отговор
    Като погледнах годишните доходи на тези индивиди веднага се сетих за Батка Лукашенко президент на Беларус.
    Всички до един ще нареди на прокуратурата да бъдат задържани арестувани и осъдени,конфискация на средствата движими недвижими и за дълги години в затвора!!!
  • 23 Закривай всичко

    4 0 Отговор
    Ква регулация бре?! Тва са лекари (уж). Ле - ка - ри. Какво хуманно има в такава съвест, след като с парите на бедния заговява такова същество?! Ми ок, доктор си, да приемем добър. Влагаш и административна дейност. Колко е средната... 2 хиляди. Добре гласувай си 6х2000. Малко ли са ти? Държавни пари!!! Частната ти практика никой не я коментира, както и заработката в други здравни заведения. Тва лекарите ни са кръвопийци, лекарите...
  • 24 Тити

    4 0 Отговор
    И после викат здравната вноска е била ниска и нямали пари а истината е друга че здравната каса се източва всекидневно.