Last news in Fakti

14 Септември, 2023 23:00 3 012 52

Навлизаме в нова Студена война. Къде е мястото на България.

  • русофили-
  • нато-
  • ес-
  • българия-
  • русия-
  • студена война

Дори най-безотговорните русофили не смеят да работят за директно напускане на съюзите, в които участваме

Навлизаме в нова Студена война. Къде е мястото на България. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ивайло Дичев:

Откъдето и да го погледнеш, навлизаме в нова Студена война. Това значи ценностно разделение на света, политически спирачки пред глобализацията, плюс локални горещи конфликти тук-там. Преди Украйна Русия се саморазправи със Сирия, оправдавайки се с американската намеса в Ирак и Либия; по-назад беше съветската инвазия в Афганистан и смазването на Пражката пролет, преди това американските бомбардировки на Виетнам и преврата в Гватемала.

Бяхме почнали да мислим, че това безумие е история, но ето че се завръща. Тук няма да обсъждам кой е виновен: да кажем, че политиката търси реванш пред икономиката, която я беше изместила в епохата на глобализацията.

Безформена омраза към Запада и човешките права

Новото разделение на света обаче е далеч по-сложно. Начело на антидемократичния лагер вече не стои една втора икономическа и военна сила, каквато беше СССР. Западащата Русия се нарежда на 11-то място и всъщност не произвежда нищо освен природни ресурси и оръжията, с които да ги пази. Не произвежда впрочем и най-важното - идеология, каквато обилно изнасяше по съветско време. Освен, разбира се, една безформена омраза към Запада, човешките права и международния ред, която мобилизира ситуационно различни групировки, но едва ли може да послужи за изграждане на нещо трайно като социалистическия „лагер“ навремето.

Като изключим Ким Чен Ун, пътувал 20 часа с влака си към Москва, основният крепител на антизападния полюс днес е Китай. При това от младши партньор на СССР навремето, днес Пекин се е превърнал в шеф, когото Русия все по-безропотно започва да слуша.

Играта на Поднебесната империя е сложна: използва конфликта на Русия със Запада, за да черпи ресурсите на първата и да шантажира втория със заплахата, че може да мине истински на страната на Москва. Предисторията тук е резкият и според мен нелеп завой по отношение на Китай, който направи Доналд Тръмп, обявявайки търговска война на основния си глобален конкурент. За да си представим колко различна е сегашната Студена война от тази във времето на блоковете, трябва да се знае, че търговският обем на Китай с уж основните му идеологически врагове САЩ и ЕС е съответно четири пъти по-голям от този със съюзника Русия.

Новата група на необвързаните

Ако търсим аналогии с времето на Студената война, ще забележим разрастването на една нова група на необвързаните - БРИКС, която от догодина ще трябва да добави към названието си още 6 букви за нови членове. Целите ѝ трудно могат да бъдат дефинирани - впрочем именно защото блоковото противопоставяне вече не е така еднозначно. Във времето на Студената война необвързаните опитваха, както се казва, да сучат от две майки - най-добрият пример за което беше Югославия, която си осигуряваше подкрепа от единия лагер, заплашвайки, че ще мине на страната на другия.

Целта на сегашните БРИКС-ове няма как да е такава, защото единият лагер сякаш е вътре. Но значи ли това, че тандемът Русия-Китай ги управлява както СССР управляваше Ангола или Виетнам? Ами не, защото в подобна схема едва ли биха участвали Бразилия и Индия, които искат да са равноотдалечени.

Участието в съюзи днес е станало много по-флуидно, особено за мощни страни, които могат да си позволят двусмислени членства. Стратегиите в БРИКС са най-различни. Русия иска политическа подкрепа за империалистическата си война, обратно на много стари и нови членове, които по този начин символически се борят с наследството на империализма. Изпадналата в тежка инфлация Аржентина и гладуващата Етиопия очакват финансова подкрепа от Китай. Всички се надяват на някаква обща валута, която да позволи заобикалянето на долара, но тази работа няма как да стане бързо, освен ако не въведат нещо като „преводен юан“ по модела на преводната рубла от соцвреме за вътрешно разплащане между страните. Не е ясно обаче как Индия или ЮАР ще го приемат. Страни като Бразилия са демокрации, Китай е комунистическа диктатура, Русия се управлява от нацистка хунта. Саудитците са лидери ни сунитския свят, вековни врагове на иранците, център на шиитския.

Разнородна група с богати ресурси

Като се замислиш, основното което могат да правят тази огромни страни, е да шантажират Запада с природните си ресурси (42% от петрола ще е в страни от БРИКС). А също да инструментализират политиките по миграцията, климатичните промени, гласуванията в организации като ООН – с една дума все неща, свързани с глобализацията.

Дали в подобна разнородна група може да се появи единна политическа воля, която да печели от подобен шантаж, е неясно – договорката между Русия и Саудитска Арабия за намаляване на производството на петрола и съответно вдигане на цената му е добра за производителите, но лоша за купувачите. В историята подобни обединения се правят или след дълго съвместно развитие, както стана с ЕС, или след военно завоевание. Възможно е и двусмисленото лидерство на Китай да се поразклати заради предвижданата криза на икономиката им, спукването на строителния балон и резултатите от авторитарната политика на Си. А преди Путин да се изтегли от Украйна за никакво равновесие не можем да говорим.

Мястото на България

Къде в тази геополитическа ситуация трябва да е България? Да кандидатстваме в групата БРИКС или, недай си боже, за руската Общност на независимите държави (ОНД) май никой не отваря дума. Да стоим извън съюзи може да е добре за Швейцария, но би обрекло една малка и бедна страна като нашата. Всъщност това, което сме извоювали с членството в ЕС е най-доброто, което е можело да ни се случи: за разлика от съветския блок, където цареше Брежневият „ограничен суверенитет“, сега сме равноправен участник в най-богатия съюз в историята.

Дори най-безотговорните русофили не смеят да работят за директно напускане на съюзите, в които участваме; обикновено се борят за разхлабване на едни или други ангажименти, евентуално – шантажиране на структурите с противопоставяне на консенсусни решения. Орбан e техният герой, защото успял да си осигурил руски газ, но междувременно обрича страната си на 18%-ова инфлация. Идеята е, че ако играем ту с едни, ту с други ще кярим, както правеше навремето необвързана Югославия. Тази идея е не само глупава, но и вредна, защото както казах, светът е друг – най-важната промяна е все по-дълбоката глобална обвързаност, която наказва всеки, който стои настрана.

ЕС и НАТО в Конституцията?

Само че има ли гаранция, че любителите на геополитическата аванта няма да се радикализират? Че няма Русия да активизира своите тролове при поредната трудност пред България? По този повод група бивши политици и дейци на атлантизма предложиха членството в ЕС и НАТО да бъде вписано в новата редакция на Конституцията ни. Авторите на писмото се опасяват от това, че популисти, мотивирани отвън, ще организират референдуми за излизане от тези организации, използвайки една или друга емоционална вихрушка.

Напълно съм съгласен, че референдуми по подобни стратегически теми трябва да се ограничат максимално – партии като „Възраждане“, БСП и ИТН злоупотребяват с тях, за да правят своите предизборни кампании. Но да се ограничат, не да се забранят. Ако България реши да се самоубие, като направи своя БулЕкзит, нека това стане, след като не само гражданите, но и всички институционални нива вземат отношение. Въпросът е подобно нещо да не става стихийно и лесно. И уверявам ви, че с всички сили ще агитирам против подобна лудост.

Това би било прекалено

Но да се впише в Конституцията в какви съюзи участваме ми се вижда грешно. Тази идея малко ми напомня член 12 от живковската конституция (1971), който гласеше: „Народна република България пpинaдлeжи към cвeтoвнaтa coциaлиcтичecкa oбщнocт, кoeтo e eднo oт глaвнитe уcлoвия зa нeйнaтa нeзaвиcимocт и вcecтpaннo paзвитиe“. Не виждам и защо “знамената на ЕС и НАТО да намерят място в Конституцията като елементи, допълващи националната символика”.

Вярвам – надявам се! - че някой ден Евросъюзът ще се превърне във федеративна държава и тогава, разбира се, ще напишем каквото трябва в Конституцията. В момента обаче това ми се вижда прекалено; да не говорим за Северноатлантическия алианс (НАТО), който утре може да стане Тихоокеански, космически или някакъв друг.

Не бива да издребняваме с тая наша многострадална конституция. Нека там са записани ценностите, които изповядваме, правата, смисълът за съществуването на държавата ни. Съюзите, в които участваме, ще дойдат оттам: в момента просто няма по-добри.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    35 30 Отговор
    Повечето русофили печелят пари от западни фирми, обаче плюят всичко западно!

    Коментиран от #30

  • 2 За студена война не знам

    43 17 Отговор
    Но навлизаме в студена зима.
    А на Дойче велд само заглавието им е немско.

    Коментиран от #5, #46

  • 3 А бе

    16 42 Отговор
    Този път ще сме от правилната страна на завесата!
  • 4 влади

    26 7 Отговор
    Българите сме покорни, който победи ще му пристанем. Ние турски си знаем, остава да се научим да го говорим с китайски акцент.
  • 5 А бе

    21 16 Отговор

    До коментар #2 от "За студена война не знам":

    Вече станахте за смях с тея студени зими! Не се излагайте повече поне, имайте малко достойнство.

    Коментиран от #6, #51

  • 6 Казваш значи

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "А бе":

    Медиите из EU-то ще станат отново за смях, когато сменят основната им болна тема У КраИна с.......топлото !
    Както стана Септември миналата година....а имаше рев до небесата и предложения за всякакви ограничения на енергийни ресурси, макар, че зимата беше мека 😁
  • 7 ........

    21 0 Отговор
    Уж Студена война,а навсякъде ще въвеждат дигитални пари и изкуствен интелект.Мястото ни е при по-малко лудите.Ще видим с времето кои са.
  • 8 1520

    29 7 Отговор
    Неутралитет . Иначе всички с които сме винаги са губещи
  • 9 Град Симитли

    17 1 Отговор
    "... Но да се впише в Конституцията в какви съюзи участваме ми се вижда грешно. Тази идея малко ми напомня член 12 от живковската конституция (1971), който гласеше: „Народна република България пpинaдлeжи към cвeтoвнaтa coциaлиcтичecкa oбщнocт, кoeтo e eднo oт глaвни.... "
    ... Поне една, сравнително бистра глава в. ,, дв,,!
  • 10 Герак Митко

    13 0 Отговор
    По добре студена, отколкото топла, че може и гореща.
  • 11 Амадор

    13 21 Отговор
    Няма как да се забрани популизма със закон но хубавото е че хората започват да разбират от какво живеят Възраждане итн и бсп.Вече и Копейкин върти опашка и вчера каза че не бил за излизане на страната от ЕС а само предоговаряне условията което е невъзможно но избирателите му не го знаят и сляпо му вярват.
  • 12 Трандафор

    26 0 Отговор
    И всичкото това само защото възпалени малоумници си присвоиха демокрацията като й залепиха мазен и лекьосан етикет "либерална"! Глупост невиждана! И така днес ако кажеш, че си демократ, значи казваш, че си либерал! Да, ама не!
  • 13 без имена

    12 1 Отговор
    ако беше студена войната ....? с тия горещи войни продуцирани от изток и запад , нещата са доста по-зловещи.
  • 14 Отговорът

    27 5 Отговор
    Докога ще се се оправдавате със съветското минало за да наложите либералната ( тоталитарна )
    " демокрация ".
    Какво значи по точно: налагане на джендърски ценности без допитване, масова зависимост от мултинационнални компаний които ще диктуват Всичко. Ултра краен капитализъм, масова бедност и супер богати.
    А тези които са против западните " ценности ", първо да уточним това значи само техните интереси, за тях войни и глад.
    Лошото е че след Китай, Русия и С. Корея, ще има още много дълга редица от държави които ще са против "ЦЕННОСТИТЕ"
  • 15 Русофил

    20 12 Отговор
    ВЪН ОТ ЕС И НАТО!
  • 16 Кондарев

    16 12 Отговор
    Да бягаме с 200 от НАТО.

    Коментиран от #47

  • 17 Шайка

    12 4 Отговор
    Каква студена война бе ЕВРЕЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ ДЪРПАТ УШИТЕ И НА ЗЕЛЕНИЯ И НА ПУТЯ И ТЕ ПРАВЯТ ВОЙНИТЕ...ЗА пари....
  • 18 Професор

    35 4 Отговор
    Виж сега, Дичев, по-важният въпрос е, къде е ТВОЕТО място? Имаш ли семейство, имаш ли деца, християнин ли си, и ако си, добър християнин ли си? Бихме искаме да знаем тези подробности в детайли, понеже ТИ се опитваш да влияеш на общественото мнение, но според нас може да се окаже, че собственият ти живот е нефелен, а собственото ти място на планетата -- неясно. Та, ако СЛУЧАЙНО се окаже така, питаме -- откъде накъде ТИ, неуредил собствения си живот и не намерил собственото си място на земята, искаш да влияеш на общественото мнение у нас?
  • 19 А50

    7 11 Отговор
    Мястото на България е при колективния запад, за да загубят студената и топлата война с Русия
  • 20 Гал

    12 0 Отговор
    Тия хора, надрусани ли са? Баща му , Светла му памет, малко го е бил.
  • 21 Макак така

    3 0 Отговор
    студена война, специалната операция още не е завършила, а пък и глобалното затопляне...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гориил

    17 4 Отговор
    Изненадвам се, когато чуя, че Русия не произвежда нищо. Вероятно от уравнението са извадени атомни ледоразбивачи, кораби с водоизместимост 150-200 хиляди тона и граждански самолети от всякакъв тип и клас. Списъкът на експортните стоки съдържа 2 хиляди страници и е преведен на основните езици на планетата.
  • 25 Никола

    13 3 Отговор
    Винаги с Русия!
  • 26 Име

    22 4 Отговор
    Доста е спорно накъде вървим - при Съветите се беше наложило културно образование, децата четяха книги, дори физически професии се интересуваха от култура. Учеше се доста засилено, имаше знания и обикновените хора имаха интереси - не само в алкохола и хазарта - но и в други занимания.

    Сега имаме на всеки 5 минути - убийства, трепане, отвличания - поръчкови убийства и това е факт също.

    Къде отиваме всъщност.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мястото на България

    13 3 Отговор
    Не е наша грижа. Дойче Веле и Посолствата решават къде е мястото на България, а то вече е отредено на Източния Фронт. Само че българите едва ли са толкова наивни като украинците да гинат за деспотичните идеи на Атлантизма.

    Коментиран от #32

  • 30 Русофил

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Да, ние печелим от западните фирми, но и те ни вземат здравето от "гонка" (хайде да не говорим за експлоатация), та сме квит. На теб какъв ти е проблема?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мястото на България

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Не, просто отказваме да гинем за чужди интереси. Ти върви и застани на правилната страна, да те видим
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    11 0 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ НА ПЪРВО ВРЕМЕ
    ДА ПРИЕМЕМ ХРИСТИЯНСТВОТО И ДА СТАНЕМ ХРИСТИЯНИ - В СМИСЪЛ ДА СПАЗВАМЕ ХРИСТИЯНСКИЯ МОРАЛ
    .....
    И 10-ТЕ БОЖИИ ЗАПОВЕДИ :))
    ....
    И ЛЕКА ПОЛЕКА СВЕТА ЩЕ СЕ ОПРАВИ...
    ...
    АМА ЕДВА ЛИ :))
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    8 2 Отговор
    ВОЙНИТЕ СЕ ВОДЯТ ЗА ДВЕ НЕЩА - ДА ТИ ВЗЕМАТ ИМУЩЕСТВОТО ИЛИ ДА ТИ НАЕБАТ ЖЕНАТА
  • 37 Майстор Тричко

    6 2 Отговор
    Дичев, Ивайло - ние сме повече от година в гореща война, а Вие ми разправяте, че сега навлизаме в Студената...
    Да ви има експертизата...но е така, когато човек е политически обременен. Закон на Тричко - колкото повече политик, толкова по-малко експерт.

    Коментиран от #42

  • 38 Така така

    9 2 Отговор
    Пълен неутралитет ,а не американска подметка тва е мястото на България
  • 39 Спас

    14 0 Отговор
    "малка и бедна страна" - не сме малка, а само бедна, благодарение на продажността на политическия ни елит.
  • 40 ха ха

    9 3 Отговор
    най великото човешко право на запада ? да не заплаща труда , да мами и краде , да създава бандити и да ги финансира за да мачкат населението , те такива са ви ценностите после пищите че Бог или Природата иска да ви унищожи
  • 41 Аз съм от ссср

    15 0 Отговор
    Преди Украйна,Русия се саморазправи със Сирия,прочетох до тук и спрях.Щом във началото започвате със лъжа значи цялата статия е лъжа.Сирия помоли Русия за помощ а Сащ и във момента крадът петрола на Сирия както правят във целия свят.

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ще се молим за специална операция…

    5 0 Отговор
    мястото ни е в канализацията !!! напълно заслужено от последните 33г. вярна служба към сатаната…!
  • 44 мхааа

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "Аз съм от ссср":

    Това за помощта на Сирия е като надписа на моча благодарност от българския народ но кои от народа не се разбира.

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "За студена война не знам":

    И тая година ли ще умираме от студ и глад без Расиюшка? Коя подред стана?
  • 47 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кондарев":

    И като избягаш с 200 от НАТО къде ще отидеш бе? При москалите ли? Виждаш ли какво се случва с Армения, която има съюз с великата Расия? Премиера на Армения каза в прав текст, че от Русия няма никаква полза. Нито военно нито дипломатрически помогна във войната с Азербайджан.
  • 48 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    кАКВА СТУДЕНА ВОЙНА БЕ,АЛАНКОООЛУ,времената са други!Щатите са в неизгодна позиция,виждат как играта тотално се обърна срещу тях.Накрая и ес няма да издържи на това сгромолясване в което ни вкарват,и ще има фан-то-фан,революции една след друга като верижна реакциья,засега в Африка,видяхме и в близкия изток,а догодина и в ес.кАто падне усрайна и всички тия процеси ще се отприщяг със страшна сила и който ял и пил--пял,кога плащал--плакал!
  • 49 О, Дичев, ти пак си появи!

    3 0 Отговор
    Дичев мълча, мълча и пак се появи. Надробиха му на Дичев яка попара от блажно и звънки монети и той пак се разписа. Дичев, не се безпокой за БРИКС, нито за България. БРИКС ще се оправи и без тебе. Цитирам те: "Като се замислиш, основното което могат да правят тази огромни страни, е да шантажират Запада с природните си ресурси (42% от петрола ще е в страни от БРИКС)." Че малко ли е бе, Дичев?
    А що се отнася до нас, ние ще отидем там, където ни драснат на някоя хартийка. Знаеш как е ставало в историята. Май пак ще се прегърнем с онези, с които повече си подхождаме. На Запад нашите метат улиците и обслужват гостите по хотелите по всякакъв начин и то на силно конкурентни цени. Лоша работа! Много е неприятно да те подритват и да си трета ръка човек. От турското робство го знаем. А тъкмо се бяхме образовали, бяхме си вдигнали глави и разперили криле. Така че има с какво да сравняваме.
    А пък за теб изобщо не се безпокоя. Сменили се вятърът - пак ще се завъртиш в правилната посока - едно ти беше хвърчилото преди, друго ти е сега, утре ще бъде пак според попарата. Изобщо не те мисля!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "А бе":

    ти като си много умен , я кажи как така тая година вносът на "индийски" петров в Германия се е увеличил 17 ПЪТИ!!!! в сравнение с миналата година?
  • 52 Касапин

    2 0 Отговор
    ДИЧЕЕЕВ В ГОРЕЩАТА СЕ ИЗДЪНИХТЕ СЕГА ЩЕ Е СЪЩОТО И В СТУДЕНАТА А НАЩО МЯСТО Е ТАМ КЪДЕТО СМЕ НА ГРАНИЦАТА И ТАКСИТЕ СА И В ДВЕТЕ ПОСОКИ И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ ПОМНИШ ЛИ ЮГОСЛАВИЯ ДИЧЕЕЕЕВ АМА С ТОЯ АСПИРУН НЕ ВЯРВАМ