Last news in Fakti

25 Септември, 2023 08:00 2 220 36

Генерал Шивиков пред ФАКТИ: Личните трагедии се използват от продажният политически елит за користни партийни цели в името на властта

  • генерал шивиков-
  • стрелба-
  • мвр-
  • закон-
  • убийства

Законът е добър и предоставя пълното право и възможност на колегите от МВР да си изпълняват своите правомощия и задължения, но превръщането на МВР в инструмент за постигане на политически цели от управляващите елити водят до отказ или непълно прилагане на разпоредбите на закона

Генерал Шивиков пред ФАКТИ: Личните трагедии се използват от продажният политически елит за користни партийни цели в името на властта - 1
Снимка: Димитър Шивиков / Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Генерал Шивиков, съдейки по последните ежедневни новини България заприлича на каубойски филм – всеки вади пистолет и стреля по някого. Мъж уби жена си и дъщеря си и се застреля, полицай уби в гръб момче, друг стреля с „Макаров“ защото му се стреля....Какво става? На какво се дължи този безразборен нагон да се прилага индивидуално правораздаване?

- Уважаема Оля, ще си позволя една малка забележка, относно квалифицирането на младия престъпник, използвайки думата „момче“. Имам чувството, че използвайки тази дума, сякаш търсим начин да го оневиним. Той реално е младеж, а вече е почти завършен престъпник, но жалкото при този случай е, че огромната част от Вашите колеги неистово налагат сред обществото мнението едва ли не, че същият индивид е абсолютно невинен. Те изместват фокуса на престъплението към полицаите, които са изпълнили своя професионален дълг и са приложили всички възможни методи и средства, за да предотвратят по-тежко престъпление. Обяснението според мен е, че този престъпник е циганин и евролибералите изпитват огромен страх от възникване на протести на етническа основа, но по-важното е, че именно този електорат им е необходим за предстоящите избори за местна власт. Трябва да бъдат обгрижвани и „правилно“ ориентирани и мотивирани за кого да гласуват. Нямам нищо против циганите, но огромната част от битовия криминален контингент е именно от тази група, защото всички са абдикирали от истинските проблеми, имам предвид институциите, и не се предприемат адекватни работещи решения. Тези хора са маргинализирани и пред младите представители на този етнос единствената перспектива е да се превърнат в престъпнци.
Това не е нещо ново в нашата самобитност и никакви „каубойски“ сюжети не са това, това явление има своята цикличност и се проявява регулярно с още по-голям ефект и сила в обществото ни. Още преди Освобождението от турско робство и десетелетия след това, когато държавата е била или е тотално проядена от корупция, некомпетентност, органите, които са отговорни да осигуряват реда и сигурността се използват, като бухалки за политически цели, слугинажът към поредния господар е естествено състояние на политическия ни елит, съвсем нормално е институциите да са в ступор и резултатът е, че избуяват престъпността и личното правораздаване. В крайна сметка потърпещ е самият народ и обикновените хора страдат и плащат висока цена. Хората са обезверени, не вярват, че институциите са в състояние да осигурят и гарантират нормални условия за спокоен и съзидателен живот. Липсата на перспектива за бъдещето и тежкото положение, в което живее сравнително голяма част от българите ги водят до отчаяние и до предприемане на крайни решения и действия за решаване на проблемите си. Според мен това са част, но съществени причини за случващото се през последните месеци в страната. Огромна роля и влияние оказват медиите, които за съжаление манипулират и осъзнато насочват общественото мнение в угода на силните на деня. Личните трагедии се използват от продажният политически елит за користни партийни цели в името на властта.

- Не се ли връщаме към 90-те?

- Краткият ми отговор е да. През последните години бяхме забравили убийствата на знакови лица от криминалния контингент с политически привкус, но тази година е „благодатна“ в този смисъл. Системата се самопрочиства и гущерът си къса опашката, за да оцелее и да продължи да граби и живее на гърба на народа. Причината е ясна политически елит, олигархия и криминален контингент са в абсолютна симбиоза, да не кажа, че са едно цяло с три лица.

- Къде според Вас е пропуска в закона?

- Моето скромно мнение е, че законът е добър и предоставя пълното право и възможност на колегите от МВР да си изпълняват своите правомощия и задължения, но превръщането на МВР в инструмент за постигане на политически цели от управляващите елити водят до отказ или непълно прилагане на разпоредбите на закона. Пример за това е, че едва ли не полицаят, който използва оръжието срещу престъпника от последните дни, медии, политици и институции се опитват да го изкарат виновен и че си е превишил правата. Как да изпълняват задълженията си, когато институциите се обръщат срещу тях. Тези полицаи се страхуват за работата си и своето бъдеще да издържат семействата си. Освен, че е служба в полза на народа и страната, да си полицай е професия и средство за препитание. Аз не видях вътрешния министър да се изкаже по случая, но да се изказва за Украйна и Русия ще си счупи краката да застане пред медиите.

Полицаят е действал правилно и дано всички останали са така твърди да прилагат в пълната му сила закона, но към всеки нарушител, а не избирателно.

- Кой има право на оръжие? Какви са рисковете на злоупотреба и могат ли да се предотвратят и предвидят?

- Мисля, че в нашата народопсихология има традиция хората да имат лично оръжие. Законът ясно казва кой и на какви условия трябва да отговаря, за да притежава оръжие за самозащита. Също така той посочва и при какви условия може да го използва за самозащита. Освен това служба КОС към МВР има задължението периодично да извършва проверка, както на лицето, така и на оръжието при какви условия се съхранява. Факт е, че има лица, които притежават незаконно оръжие и този процес не се контролира. Черният пазар за незаконни оръжия е добре разработен и функционира на пълни обороти. Освен това почти всички престъпления се извършват именно с такива оръжия. Медицинските изисквания към лицата, желаещи да притежават законно оръжие лесно могат да бъдат преодоляни. Всичко това са предпоставки за нерегламентирано и противозаконно използване на оръжие за решаване на проблеми от всякакво естество. Много разузнавателна, аналитична и контраразузнавателна работа и усилия се изисква от службите, за да предотвратяват или предвиждат подобни инциденти.

- Къде е правосъдието в този екшън?

- Правосъдието върви след събитията, а не пред тях. Аршинът, който се прилага е различен. За дребните и битови криминални престъпления се прилага с пълната си сила, а срещу „големите“ си затваря очите. Това също е съществена причина хората да прилагат лично правораздаване, за да постигнат справедливост.

- Пред избори сме. Какво ще кажете на новите действащи лица във властта?

- За пореден път ще се изправим пред урните и ще дадем подкрепа към избраните от нас кметове и общински съветници. Тези длъжностни лица са най-важните, защото местната власт е най-близо до хората и тя е тази, която им решава проблемите. Ето защо ще призова да не бъдем пасивни, да бъдем отговорни и да направим своя информиран и осъзнат избор. Трябва да гласуваме и подкрепим онези кандидати, които са доказали, че реално служат на народа, а не да се водим само и единствено от партийни интереси. Да гласуваме за знаещите, можещите и отговорните личности.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    22 20 Отговор
    Червения рупор пак беше активиран .
  • 2 не е хигиенично да се чете

    21 20 Отговор
    Как да четеш такива свободни съчинения и бръщолевения .
  • 3 шебеков е

    20 18 Отговор
    Б О К Л У К
  • 4 Кабамилионеров

    19 21 Отговор
    Това е крад...лив генерал ,участвал в мисии на НА.ТО,и рус..ко ме..ке.ре......при това,сменил поне 5 партии....ега ти и гене.рала.
  • 5 Връщай

    12 7 Отговор
    Чаршафите,бе!
  • 6 Козяк

    4 12 Отговор
    Боклуците
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 10 Отговор
    Точно и е Факт
  • 8 Браво на

    20 13 Отговор
    Генерал Шивиков
  • 9 Спартак Термопилов

    22 14 Отговор
    Един читав човек да видим най на края
  • 10 Адвокат Мончев

    7 18 Отговор
    Полицаят НЕ е действал нито правилно, нито правомерно, нито законно, нито по устав и разпоредби . И няма да е лошо и генералчета разни да четат закона.

    Коментиран от #33

  • 11 Бягай,бе.

    11 7 Отговор
    Мунчовец

    Коментиран от #13

  • 12 Всяка дума на Шивиков

    20 11 Отговор
    е вярна и е на мястото си.
    Безказармените тлъсти кравари квичат от злоба
  • 13 Тунгус от Сибир

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бягай,бе.":

    Скоро си при мен и ще ти хареса
  • 14 Виж какво Шивиков,

    6 14 Отговор
    Да наричаш екзекуцията на човек в гърба "Лична трагедия" е най малкото малоумно и всич не се прави на адвокат какъвто не си ! И да ти кажа и друго Шивиков, което в КОС впрочем идеално знаят че най много незаконно оръжие има в действащи и пенсионирани полицаи и военни а не в криминалният сектор който пак е свързан с бивши и настоящи полицаи и военни....

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шивиков

    7 13 Отговор
    Пак някой не е чел закона май в какви случай и по какъв начин полицейски служител може да използва огнестрелно оръжие. А ? Чел ли си го? ...... Що говориш глупости и се правиш на интересен ? Утре като не спреш по някаква причина на полицейска палка аз викам направо да ти пуснат един два откоса и да изпразнят по колата ти няколко пълнителя. Кво ще кажеш ? Законно ли ще бъде ?
  • 17 Шивиков е боен генерсл

    13 6 Отговор
    Не е татунчо като Атанасов гнома или член на БКП на 18 г. като Бонев,К.Радев,Борисов и пр.продажници

    Коментиран от #25, #27

  • 18 Майко мила, майко мила

    5 14 Отговор
    Цитат : "Полицаят е действал правилно и дано всички останали са така твърди...." а когато Съда реши че категорично полицаят НЕ е действал правилно, тогава какво ще говориш да те питам ? Че съда е корумпиран или що ? Пак ли ще призоваваш полицаите да са все така твърди ? Нали ти е ясно че и ти тогава може да го отнесеш ? И как точно реши че "Полицаят е действал правилно" ? Поне кажи "Аз мисля че" ..... ..... много нещо почнахте от последна инстанция да се изказвате май ...... хм....

    Коментиран от #30

  • 19 Просто човек

    5 14 Отговор
    шивиков, ти си една путинска слу.га! Пре.да.тел!
  • 20 браво

    1 5 Отговор
    на полицая , аз си завъртях дупето и вече защитавам снайпериста . То си пише и има наредба . Има хора дето не са ок . като не ги съдят , докато не убият . 15-18 години са опасни . Лъготят . Помним и бели с прояви . 300 на година са общо . В казармата , като стреля някой и го вкарват в психиятрия или дисцип - много случаи . от 90-00 година поне 1000 са . Вика караула Стой ... не спира, и цял пълнител . Политиците искат на своя страна такива майдановци .
  • 21 Ох не дей.....

    3 8 Отговор
    институциите се били обръщали срещу невинните полицай...... хахаха......
  • 22 Ох не дей.....

    2 3 Отговор
    Песента "Родната полиция ни пази" ..... плюнки и сополи някой рано сутринта си е пуснал
  • 23 Полицаят е действал като

    4 8 Отговор
    Екзекутор на КГБ от сталинско време. Пуцнал човека в гърба и решил "проблема" с евентуалната недоказана кражба на 20 лева.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И като е "боен" генерал

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Шивиков е боен генерсл":

    Колко точно е "боен" сега си задавам въпроса като му чета глупостите
  • 26 Пуцайте другари смело

    3 0 Отговор
    Ако някой вярата убива и престъпниците сам прикрива, (x2): ако някой пред лъжата лази - нашата полиция ни пази. Припев: (x2) Хора, подарете цвете, хора, запомнете ни добре! (x2): Гордост е да служиш в редовете на България и МВР.
  • 27 Ветеран от Протеста

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Шивиков е боен генерсл":

    Шивиков е завършил Военно училище по времето на Комунизма.Разбираемо е какво се случва в главата на един Военен,клел се във Вярност към Народната република и Комунистическата партия...Обаче защо влизат в Политиката Военни??Военните трябва да си стоят в Казармите....Законите трябва да им Ограничават възможноста да участват в Политически партии..Работата им е да пазят Родината!!!
  • 28 Не само е незаконно

    2 7 Отговор
    Но и много вероятно да се окаже и углавно престъпление. Веществено доказателство "метална тръба" със снети отпечатъци няма и цялата теза на полицията се оказва лъжа ! Всички доказателства по делото ще са категорично срещу полицаят.
  • 29 Този фатмак

    6 4 Отговор
    Откога разбира и от милиционерски работи?Има вид на зидар но се мисли за криминалист.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 4 Отговор
    ГEHEPAЛ ШИВИKOB ........... TЪП KOMУНОПИТЕК ........ ФАКТ !
  • 32 Кочо

    1 1 Отговор
    Първо не коментирахте, че полицаите не са колеги на военния Шивиков! Ако Шивиков мисли, че полицай и военен са колеги, той е неспасяемо увреден генерал!
  • 33 Пръч

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Адвокат Мончев":

    Полицаите не действат по устав, Адвокат Бончев! Устава е в армията и може би при вас - юристите! Адмирирам Шивиков, когато призовава към твърди действия от страна на Въоръжените сили на РБ! Някой го плаши, че дава категорични заключения, преди да се е произнесъл неуважаемият съд! Ами, Шивиков ви казва, че ако съда не съди както е редно, въоръжените сили трябва да посетят и него! Защото този съд вече 30 години обслужва мутро - мафии! Ако днес военните строят в една редица всички адвокати, съдии и прокурори, считайте съдебната реформа за успешна и вярвайте, че поне 45 години ще има ред и дисциплина!

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Да питам

    1 0 Отговор
    Пак да питам..от тоя ли точно намери акъл да взимаш?.. Що не го попита колко $ направи, давайки команда за избиването на иракчани на собствената им земя? Каква работа имаше тоя в Ирак като НАТОвски полковник, командващ мисия там?..Неудобни са въпросите ми, но тоя да не си мисли че не знаем какви ги е вършил...
  • 36 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Пръч":

    Пръч ли си..Коч ли си..не знам. Ама баш от тоя акъл да наливаш..а стига бе..майтапи ли ще си разправяме..Доказано корумпе, НАТОвски генерал, изкарал $ от избиването на иракски граждани в собствената им страна..пфу!!!..и такъв тръгнал на обществена съвест да се прави..