Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Септември, 2023 08:33 3 543 45

САЩ се страхуват от втори Афганистан в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • война

Американските власти спешно се нуждаят от ескалация на бойните действия

САЩ се страхуват от втори Афганистан в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Виктория НИКИФОРОВА, РИА Новости

Още новини от Украйна

Защо Путин все още не е нападнал НАТО и кога Русия ще ескалира украинския конфликт, това се питат авторите на нов доклад на RAND Corporation, водещ американски военен мозъчен тръст. Има известно разочарование в тона им.

Факт е, че през последната година и половина специалистите на RAND изграждаха различни „стълби за ескалация“ за нас. Предполагаше се, че Русия или ще използва тактическо ядрено оръжие, или ще атакува американски военни бази в Европа. В отговор на предполагаемия удар бяха сладострастно разработени варианти за отмъщение и наказание за Русия.

Нито един от тези сценарии обаче не проработи. В първите редове на доклада си авторите на RAND неохотно признават грешките на американската аналитична общност: „Прогнозите на американски експерти за ескалация на конфликта от страна на Русия се оказаха неточни, защото, първо, няма разбиране за това, как се вземат стратегически решения в Русия, и второ, значително се подценява толерантността на Русия към риска“.

Въпреки това експертите продължават да се борят: на американската върхушка се предлага още една стълба за ескалация. Този път се признава, че не само Русия, но и Украйна може да ескалира.

Рисковете от ескалация се делят на умишлени, непреднамерени и случайни. Да разгледаме непреднамерените. Например руските въоръжени сили нанасят удар на територията на Украйна и там под атака попадат официалните представители на държава-членка на НАТО. Ръководството на страната настоява за прилагане на чл.5. Русия, за да предотврати съгласувана атака на НАТО, атакува първа. Алиансът и Русия влизат в открита военна конфронтация.
Или руските ВКС /Въздушно-космически сили/ „опасно маневрират“ в Черно море, което води до смъртта на американски пилоти, управляващи разузнавателен самолет. Американското ръководство отговаря със заповед за сваляне на руски самолет или удар по руска военноморска база. Москва нанася ответни удари.

Друг вариант: Русия „разбира дейността на НАТО погрешно“, като разглежда доставките на ракети с голям обсег или обсъжданията за членството на Украйна в НАТО като намеса на алианса. Тогава Москва нанася предупредителен удар срещу страните от НАТО. Което от своя страна води до разклонение на пътя: такъв удар може да доведе до успешно сдържане на алианса или да го „разгневи“ и да го принуди да предприеме мерки за „наказване“ на Русия.

RAND оценява риска от непреднамерена ескалация като среден. Експертите смятат, че умишлената ескалация е по-вероятна. Украйна, изправена пред поражението, може да засили атаките си срещу руска територия - така учтиво се определят терористичните атаки срещу невоюващи лица, саботажи и изстрелвания на дронове, пълни с експлозиви.
Русия има по-широк спектър от потенциални действия. Москва може да увеличи интензивността на обстрела на украинска територия, да използва ядрено оръжие там (това чуваме от миналата година) и да използва химическо оръжие (но това е нещо ново).

Тук трябва да разберете, че американците постоянно представят собствените си събития като „ескалация“ от страна на Русия. Например, взривиха Северен поток и това се представя така, че Москва с цел ескалация спря доставките на газ за Европа.
Видяхме същото с ядрените оръжия. Режимът на Зеленски сглоби „мръсна бомба“ и стреля по Запорожката атомна електроцентрала, а американците междувременно изплашиха целия свят, че Москва се кани да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Същата схема е възможна и с химическите оръжия: американците ще доставят нещо от неконтролираните си резерви в Украйна, а киевският режим без колебание ще го използва срещу своите граждани. Просто е.

Москва може също така да извърши „ограничена атака“ срещу силите на НАТО на територията на алианса, за да спре или намали доставките на западни оръжия за Украйна. Съединените щати също смятат подземните ядрени опити, които Русия може да проведе, като умишлена ескалация.

Най-интересният вариант за ескалация е създаването на някаква криза извън Украйна, която да принуди Вашингтон да бъде отвлечен от помощта на Киев. Странно е, че по принцип всичко попада в тази категория: дори ситуацията в Сирия, дори отношенията между Китай и Тайван, дори вътрешните вълнения в самите Съединени щати. Вашингтон се опитва да управлява едновременно толкова много кризи, че очевидно не разполага с достатъчно ресурси.

Това е лош сигнал за Украйна. Ако пожелаят, американците ще открият „ръката на Москва“ при всяко изостряне на световната сцена и ще могат бързо да влеят Киев в този въпрос.

Експертите на RAND дават много неубедителен отговор на въпроса защо Москва трябва рязко да повиши ставките сега. Бойните загуби са за украинците, териториалните също. Катастрофални поражения няма и не се очакват. Вътрешните сътресения, на които Западът възлагаше толкова много надежди, така и не се материализираха. Русия няма да загуби и да се разпадне. Защо имаме нужда от ескалация?

„Контролът на Кремъл над страната става все по-крехък, което може да принуди Путин да търси възможности за бързо прекратяване на войната“, фантазират анализатори на RAND. Наистина ли? Изглежда, че експертите просто проектират вътрешните проблеми на САЩ върху нас. Контролът на Белия дом върху страната наистина става все по-крехък с идването на Тръмп на власт. Последният удар върху Байдън и управляващата Демократическа партия може да дойде именно от загуба в Украйна.

Съвсем наскоро същият RAND убедително описа всички рискове от удължаване на украинския конфликт и даде съвет на Вашингтон „как да избегне дълга война“. Съединените щати се страхуват от втори Афганистан: колкото по-дълго се проточи украинският случай, толкова по-срамно поражение може да донесе за Съединените щати. Оттук и всички тези мечти, че сега Москва ще ескалира и тогава най-накрая ще може да я „накажем“. Военна конфронтация с НАТО, според американските стратези, ще изплаши народа на Русия и това ще отвори възможности за вътрешни сътресения и смяна на властта в Кремъл.
Тоест американските власти са тези, които спешно се нуждаят от ескалация в Украйна. Иначе там ще настъпи турбуленция и смяна на режима. Затова трябва да очакваме нови провокации от тяхна страна – те ще бъдат представени като ескалация от страна на Москва. И нежеланието на Русия да се изкачи по тази стълба ще бъде разпръснато в информационното поле с крясъци „къде са вашите червени линии?“ Е, вече преминахме през това и се справихме успешно.

Основният извод от доклада на RAND: нашите стратегически противници са абсолютно неспособни да предвидят действията на Русия, както самите те признават. Момчетата бяха напълно изгубени в мъглата на войната, желаем им успех.

Превод и заглавие: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фашагите на Сатурн

    41 7 Отговор
    24.09.2023 г. - 19:57 ч
    Битките край Белогоровка: 7-ма бригада унищожава врага (ВИДЕО) | Руска пролет

    Безпилотните самолети на 7-а бригада от Южната група войски продължават да унищожават позиции на бойците в Белогоровско направление.

    Огневото поразяване на позиции на украинските въоръжени сили, при което бяха убити 5 украински бойци, беше заснето на видео.
  • 2 Механик

    18 46 Отговор
    Какво НАТО ще напада кремля бе, сега могучая има по-важната задача да превземе мегаполиса Авдеевка, който вече 10 г....геройски щурмува

    Коментиран от #5

  • 3 кюмюра от Драгалевци

    47 5 Отговор
    Сащ скоро ще вдигат самолета от САЛОРЕЙХА . Не е ясно само колко укро фашаги ще падат от крилата му .
  • 4 гост

    42 2 Отговор
    Тия са си правили сметите без кръчмаря явно
  • 5 соломон напасания

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Пилците наесен ! А ти си щурмувай дивана и не ти трябват предсказания . Свирен мач и аз мога да го предскажа .
  • 6 Анархия в Козякостан

    42 8 Отговор
    Лелеии мисиряците, ей ся сгазихте лука. Каква е тая проруска пропаганда рано сутринта? Ужас. Ам че то козяшкия трол сега ще се възпали. Освен ако не сте го пуснали това по заповед на Галя от Посолството, но и тогава не ви разбирам идеята. Остава да пуснете и руските телевизии пак и вече съвсем ще настъпи анархия в Козякостан
  • 7 Коментар

    47 8 Отговор
    Цитат:"Има известно разочарование в тона им."

    Война между НАТО и Русия би довела до сцепване на планетата с ядрени оръжия.От това ли са разочаровани?!
    Руснаците не са нападнали укрите без повод,а защото са нарушавали Минските споразумения.Зелето лъжеше,че искат и други,за да му дават пари.Руснаците ако са искали други щяха да атакуват 100000000000 пъти,но не го правят.
    Как няма да се изгубите в мъглата на войната като повечето сте на трева и ви личи от 100 километра!!!Вземете изтрезнейте малко и няма да се губите в никакви мъгли!
  • 8 Умен по цялата глава

    15 42 Отговор
    Не мога да разбера,защо ни облъчвате с Руска пропаганда и До кога ???

    Коментиран от #9, #25

  • 9 измекяр соросоиден

    30 6 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    Спри белото и ще се сетиш !

    Коментиран от #22

  • 10 Смешните

    29 1 Отговор
    книжни генерали, които подпалиха поредната си война, сега горко плачат... Още не са разбрали, че с лъжа и пропаганда война не се печели. А и ескалирайки конфликта, пак прехвърлят вината от болната глава на здравата.
  • 11 (без)мозъчни тръстове анализират

    21 2 Отговор
    „Прогнозите на американски експерти за ескалация на конфликта от страна на Русия се оказаха неточни, защото, първо, няма разбиране за това, как се вземат стратегически решения в Русия, и второ, значително се подценява толерантността на Русия към риска“.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сандо

    25 2 Отговор
    И защо ми изтрихте коментара?Защото препоръчах да се намери официално изявление на официално лице от РФ,че те ще нападнат натовска страна?Ами намерете и ни го цитирайте,а пък ние ще проверим дали не ни мамите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Човешка трагедия

    1 22 Отговор
    Крепостните не могат да разберат че са точно там където ги искат ония
  • 16 Бедата на света

    30 5 Отговор
    са Сащ - вс войни след 1945-та са подпалени от тях.
  • 17 Механик

    34 6 Отговор
    Украйна почина. Държатя на системи, но скоро ще ги спират, защото медицината е безсилна. Трупното разложение е в много напреднал стадий.
    п.п.
    Крадецът на никове да има предвид, че и 100 ника да открадне, това няма да помогне на загнилият организъм Украйна.

    Коментиран от #32

  • 18 Ксаниба

    11 33 Отговор
    Публикуването на руска фашистка пропаганда ви прави съучастници в престъпленията на кървавият режим на психопата Путин.
  • 19 Механик

    7 30 Отговор
    Как се нарича държава, чийто президент е обявен за военнопрестъпник и има издадена заповед за неговото задържане? Как се наричат същества, които величаят и подкрепят тази страна и този военнопрестъпник?

    Коментиран от #31

  • 20 Бай Натю

    8 30 Отговор
    Единственият проблем пред НАТО ще бъде, че от руска страна няма да има кой да подпише акта за пълната и безусловна капитулация на Русия. Психопата Путин и шайката му или ще бъдат линчувани от самите руснаци или ще са избягали в Северна Корея.
  • 21 Не си мъчете акъла!

    29 8 Отговор
    Русия ще излезе отново Победител!

    Коментиран от #23

  • 22 Путлерас шизофриничен

    5 27 Отговор

    До коментар #9 от "измекяр соросоиден":

    Много проруски боклук има за ринене!
  • 23 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    7 27 Отговор

    До коментар #21 от "Не си мъчете акъла!":

    Русия отдавна изгуби войната.
  • 24 Морския

    5 27 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #26

  • 25 Май имаш носталгия по Гьобелс...!

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    Да,но сега ,,лошият" нет казва всичко неудобно,което не искате да чуете и видите ...!
  • 26 Е добре де...?!

    25 1 Отговор

    До коментар #24 от "Морския":

    Нали много ,,демократично" спряхте и забранихте руските тв-канали...!Какво да направим,че не можете да забраните и...интернет...?!?!
  • 27 Дедо

    5 6 Отговор
    Винаги се чудя на този поучителен тон на съветските вестници,явно колкото САЩ не разбират славянските страсти,толкова и славяните не разбират американците и Запада
    Извода е всяка жаба да си знае гьола

    Коментиран от #36

  • 28 Смех в блатото

    4 12 Отговор
    Статията трябва да е със заглавие "Из фантасмагориите на путинисткия провален раб".

    Същите лъжи като "оправданито", че руските фашисти са нападнали, защото НАТО се е "готвело да ги нападне", но на нов глас.
  • 29 Баба Кина

    8 0 Отговор
    И американските анализатори- Холивуд Пикчърс ООДЕ много сме добре....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нарича се

    1 10 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Проссия

    Коментиран от #34, #37

  • 32 Социален антрополог

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Дори и всички страни по света, които руско-болшевишкият ти мозък мрази, да рухнат, това няма да промени факта, че си комплексиран, неуспял в живота, очевидно недоучил. Хомо сапиенс в най-широката част на Пирамидата на Маслоу.
  • 33 Aмеркански анализатор

    8 3 Отговор
    Руската армия може да разкъса САЩ за 20 минути
  • 34 Оркистан

    0 3 Отговор

    До коментар #31 от "Нарича се":

    Или ру.БЛАЛТА 🤢🤮🤮
  • 35 Само питам

    2 11 Отговор
    Можеше ли по време на ВСВ пресата в Лондон, Вашингтон или Москва да публикува статии от Фьолкишер Беобахтер, официоза на германската националсоциалистическата работническа партия? Не разбира се! Но понеже някои редактори се правят на големи демократи позволяват на руската фашистка пропаганда да се лее на воля, с фалшивия предлог, за"предизвика конструктивни дебати".
  • 36 Само питам

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "Дедо":

    Какво славянството те гони бе путлерас?
  • 37 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Нарича се":

    Просия? Сигурен ли си Че? Че то само Зеленски проси.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хахаха

    7 1 Отговор
    Тези експерти много си мечтаят хахахаха нека ви кажа първо едно много важно нещо Русия няма да тръгне пръв срещу запада защото има партньор като Китай който ще ги подкрепи ако запада тръгне пръв срещу Русия така че те ще си чакат вие да дойдете хахахаха ама експерти за нищо не стават така си ви дават заплатите хахахахахах
  • 40 Кажи честно!

    11 1 Отговор
    Отворете флайт радара и ми обяснете защо американски разузнавателни самолети постоянно висят над Черно море? Не виждам как може руснаците да „разбират дейността на НАТО погрешно“. Дейността на НАТО е ясна и на малките деца. СмърФ за НАТО, САЩ, ЕС и т.н. Путине, уМий ги като кучета!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Матей преображенски

    7 0 Отговор
    Фантазьори,западните пропагандисти не се стесняват да представят собствените си извратени хрумвания като варианти по които ще действа руската страна,прокарват инсинуации и внушения,за да създадат усещането ,че руснаците са способни на всякакви безумия.Всъщност войната е по западна инициатива и постоянно поддържана от щатите с щедри финансови инжекции и разнообразно въоръжение.НАТО все пак ще се принуди да се включи пряко във войната и чак тогава Русия ще ги нападне,РФ не си дава много напрежение срещу всу,защото то и без друго не е съществена опасност,а само дразнител,силите се запазват за истинския сблъсък ,с нато.
  • 43 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Голям страх ги гони.........Байдън отвърза кисията с още половин милиард за човекоубийство....далеч от САЩ .....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 СЛАВА НА РУСИЯ

    0 0 Отговор
    Северна Корея чака като питбул на стероиди да унищожи атлантическия боклук.