Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 19:01 3 017 40

Хамас направи подарък на Путин

  • русия-
  • иран-
  • хамас-
  • израел-
  • владимир путин

За Владимир Путин това е повод да се напомни на арабските страни, че Русия остава техен приятел и винаги е готова да противодейства по най-добрия начин на американското влияние в региона

Хамас направи подарък на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата война в Близкия изток едновременно ще напълни джоба на Путин и ще му позволи да подобри имиджа си, смята Константин Егерт.

"Нима Хамас наистина е избрала момента на нападението срещу Израел така, че да съвпадне с рождения ден на Владимир Путин?" Вече ми омръзна да отговарям отрицателно на този въпрос в социалните мрежи. Единствената символична дата, която ислямистките лидери са имали предвид, очевидно е 50-годишнината от началото на т.нар. "Война от Йом Кипур" през октомври 1973-а година. Независимо това с нападението си срещу Израел Хамас направи, макар и несъзнателно, голям подарък на Путин.

Петролът поскъпва за радост на Кремъл

Най-напред трябва да кажем, че предвид мащаба на бойните действия и броя на жертвите в случая наистина става дума война. И че тази нова арабско-израелска война рязко пренасочи вниманието на международната общност от руската агресия срещу Украйна към Близкия изток. Това е същински дар божи за Кремъл. Путин може да ескалира бойните действия или, напротив, да намали интензивността им: в сегашната ситуация на това ще се обърне много по-малко внимание, отколкото само допреди няколко дни.

Интересно е, че в някакъв смисъл за Москва в случая се повтаря една стара история. През есента на 1956-а година британско-френската интервенция в Египет, подкрепена от Израел, отвори за Никита Хрушчов отлична възможност бързо да потуши антисъветската и антикомунистическа революция в Унгария. Докато целият свят беше зает със съдбата на Суецкия канал, национализиран от египетския военен режим, който бе съюзник на Съветския съюз, съветската армия разстреля разбунтувалите се унгарци и инсталира в Будапеща свое марионетно ръководство начело с Янош Кадар. Е, сега Путин явно няма да стигне до Киев и да свали от власт Володимир Зеленски.

Второ, след терористичното нападение на Хамас срещу Израел цената на петрола рязко се повиши. Това означава, че руският режим, който така и така няма финансови проблеми заради поскъпването на изкопаемите енергоносители, сега ще разполага с още повече средства. И ще ги инжектира във военното производство, ще харчи за набиране на доброволци за войната, ще изплаща обезщетения на семействата на загиналите, ще раздава щедри подаяния на държавните служители и подаръци на администрацията, включително на тайните служби, армията и полицията.

На трето място, войната на Израел с Хамас дава шанс на руския режим поне донякъде да изчисти репутацията си и да влезе в ролята на незаменим участник в близкоизточните интриги. Сигурен съм, че предстоящото посещение в Москва на един дългогодишен "приятел" на Кремъл (това е най-сдържаната формулировка) - ръководителя на Палестинската национална автономия Махмуд Абас, ще бъде част от дипломатическата игра, която Путин се готви да играе. Той определено иска да напомни, че има влияние в Близкия изток. Е, може да не е същото като САЩ, но го има. При това често пъти влияние тъкмо над тези, с които Вашингтон е в трудни отношения.

Израелските заложници и репутацията на Кремъл

За Путин това е повод да се напомни на арабските страни, че Русия остава техен приятел и винаги е готова да противодейства по най-добрия начин на американското влияние в региона. От друга страна не е изключено руският режим да предложи посредническите си услуги в преговорите за освобождаване на заложниците, взети от Хамас в Израел. Нека да си представим, че в близко бъдеще ръководителят на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания или неговият заместник Муса Абу Марзук се окажат в руската столица: тогава ще можем говорим за опит да се укрепи репутацията на Москва като уж незаменим регионален играч и поне частично да се изпере имиджа на руското ръководство и лично на Путин в очите на международната общност. "По-добре Кремъл да бъде на наша страна, отколкото да подкрепя ислямистите" - руският диктатор разчита, че в западните кабинети ще се водят тъкмо разговори от този тип. И не е изключено сметките му да излязат верни.

И накрая: нападението на Хамас срещу Израел дава нови козове на крайнодесните републиканци в Конгреса на САЩ, които искат да бъде ограничена военната помощ за Украйна. Тяхната логика: пред лицето на екзистенциалната заплаха за Израел Съединените щати трябва да хвърлят цялата си енергия и ресурси в подкрепа на доказан стратегически съюзник, а не на Украйна, която така или иначе няма да победи Русия.

Но всичко може да се развие и съвсем другояче. Ако Израел реши да атакува Иран, който е основен спонсор и закрилник на Хамас, това ще бъде сериозен удар срещу един от малкото останали ключови съюзници на Москва. Не съм сигурен, че израелците са в състояние наистина да свалят режима на аятоласите, но могат сериозно да го отслабят. Разбира се, този вариант за развитие на събитията не е главният.

Накрая и една интересна подробност: на фона на случващото се руската пропаганда получи възможност да залива хората със зле завоалиран, но изпитан във времето антисемитизъм в съветски стил, който се прикрива зад претекста да бъде осъден "империалистическият съюзник на Америка в Близкия изток". Пропагандистите се възползват максимално от тази възможност. Върхушката на Путин навярно е решила, че Израел няма къде да се скрие от необходимостта да взаимодейства с Москва по сирийския въпрос. "Така че можем да не се церемоним особено с израелците и да натрупаме точки пред арабските държави", изглежда е решил Путин.

Терористичното нападение на Хамас срещу Израел му дава възможност да си поеме дъх. И Путин ще се опита да се възползва от нея максимално.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    47 7 Отговор
    не дразнете руснаците, та да ви идват на гости само като туристи

    Коментиран от #39

  • 2 ТУРЧИНА АЛИ

    5 40 Отговор
    Англия е по силна от сащ краварника ,и могат да ги прегазят Англия е силна държава с силна Армия ,сащ.са крави и нахилени наркомани ,а пък за русия обора да не говоря излишно ,там Турция може да ги разпука от бомби москалията за нула време ,че и Турският Байрак ще се вее скоро над блатната московия ,А Английското Знаме Юнион Джак на краварника вашингтонският нужник ,и всички американски градове сринати с земята

    Коментиран от #4, #9, #24, #34

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Помощ 112

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Много мъка по тая твойта глАва

    Коментиран от #14

  • 5 Гориил

    30 4 Отговор
    Вие сте странни и прекрасни хора. Русия наистина ли ви дава основание да смятате, че Кремъл се бори за славата и величието на Запада? Ако случаят е такъв, тогава е полезно да ви напомня, че губите и търпите поражение.Никой в ​​Москва няма намерение да спасява Запада.

    Коментиран от #21

  • 6 Бог

    15 8 Отговор
    Путин Управлява Вселената !

    Коментиран от #31, #35

  • 7 Господ помага на Русия!

    27 7 Отговор
    Дошло е време цялата краварска световна мафия да падне от власт над света! Видяхме им пак грубите двойни стандарти сега с войната в Газа. Значи крайните фашисти в Крайната не са НЕчовеци, но палестинците пък СА?
  • 8 Напротив

    24 6 Отговор
    Хамас направи подарък на Байдън.

    сащ си намериха оправдание за загубата си в Украйна от Русия
  • 9 От Факултето

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Скоро май не са та хайбали яла ни на гости шта опрайм амуджа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Демократ

    5 24 Отговор
    Това не е спонтанен подарък, а дълго обмислян ход на КГБ, който да се осъществи в точния момент в полза на терориста Путин. Девизът на Путин е "терористи от всички страни ,съединявайте се". Хамас и Хизбула са терористични организации, създадени и финансирани и въоръжени от Иран, а Иран е терористичното гнездо на Путин в Близкия изток, което въоръжава главния световен терорист Путин във войната му срещу Украйна. Другият терорист от Северна Корея Ким Чен Ун въоръжава също Путин да унищожава Украйна. Хамас точно в този критичен момент нападна без причина Израел и каза,че ще го унищожи, точно както Путин иска да унищожи Украйна. В същия този момент Израел и Саудитска Арабия водеха дълги преговори за споразумение, което Иран и Русия не искат да се случи и не дават да се случи. Така че плановете на КГБ империята на злото са зловещи, да не говорим,че мистериозно пак почина от инфаркт в хотелската си легло в Истанбул високопоставен служител на Путин от външно министерство на 13.10, за среща на високо ниво. Отровите на Кремъл не прощават и Путин за 1.5 г. ликвидира 40 високопоставени лица от политиката и бизнеса. Така постъпват терористите, отвличат 70,000 деца от Украйна, отвличат 200 заложници в Газа от Израел и са готови да предизвикат унищожението на хиляди палестинци от Газа. Няма по-страшни от терористите,защото е огромен броя на невинните жертви и са огромни разрушенията.

    Коментиран от #15

  • 12 Хаха

    12 5 Отговор
    Тинтири минтири, хамас е рожба на натаняхо и САЩ за да има винаги войни между шиити и сунити и региона да е винаги нестабилен. Но когато направиш един франкенщайн като хамас, винаги има едни но, че могат да се обърне срещу създателите си. Гледайте, че с тази либерална политика през последните 10 години напълните Европа с араби та да не за палите и тук барута и с Европа като напреднала цивилизация да приключи. Едно от нещата където и САЩ ще са много доволни, а това за мен скоро ще се случи.
  • 13 Калпазанин

    11 4 Отговор
    И яд ли вие, дойче зеле? Приятел като приятел а не лицемер
  • 14 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Помощ 112":

    Има, ама горкия не я разбира прости умора немат
  • 15 Калпазанин

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Демократ":

    Ти верно си демократ,от новия модел, третополовия

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сульо

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Калпазанин":

    Прост гнусен "демократ" подлежащ на утилизация.
  • 18 Мммммм

    5 13 Отговор
    И Хамас и Путин водят терористични организации, така че е нормално да вървят заедно.
  • 19 Военнопрестъпника путин

    6 10 Отговор
    Терористични клетки като Хамас,ислям държава,Ал каида,Хизбула,са отрочета на терористични държави като раша и Иран
  • 20 Скапаното Дойче веле

    12 4 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 21 Задунаец

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Защо бе батееее? Горбачов как спаси Запада? Може пък И путлер да го спаси!!!!
  • 22 Логично

    2 10 Отговор
    Хамас направи подарък на путин и се самоунищожи.. Който другарува с рашките това го очаква.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БОЯН БИБИКА ГРАД ЛОМ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ломски не излагай Градът ни
  • 25 В.В.П.

    1 2 Отговор
    На Ливан ,Сирия ,Египет са нужни Град ,смерч торнадо,,С300,Артилерия 152 ММ ..и да затрият Израил...Дроновете са от Иран...Ахахаха..
  • 26 В.В.П.

    2 2 Отговор
    Подаръкът е от Джо цървула...Ахаха ..Католика мрази ивреите ...Всъщност никой не ги обича..
  • 27 Мдаа....

    4 0 Отговор
    Нищо лошо. Войната е шах!!! Не е игра за аматьори и прибързани действия.
  • 28 В.В.П.

    3 2 Отговор
    На тоя путя много му върви...Де да беше тъй на Зелю..,,или на Денко пееераза..
  • 29 нннн

    3 1 Отговор
    Много да народите, на които англосаксонския световен ред не им харесва и не се навеждат като нас. Ще има да се гасят и други пожари.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дарк Вейдър

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бог":

    Е както управлява вселената така се кланя на иранските чалми, на оризоядците и на гладните северокорейци. Дотам я е докарал господарят на вселената. Смешник.
  • 32 Чучелото Путин новия гладомор

    2 3 Отговор
    пред Авдиiвка, дето само миналата седмица над 3,000 блатни павиани отидоха за рециклиране, плюс 70 танка и БТРа. Та днес “богатирите” от “легендарная” взривили камионетка с хляб – голям успех на еленовъда, И една женица почна да събира хляб по хляб от калта и локвите, и който е цял и по-чист, слага го в оцелелите касетки или на едно брезентово платнище
  • 33 Име

    1 2 Отговор
    Русия са огромни и - имат дипломация от 200 години. Когато Джордж Вашингтон е бил още в началото на държавата САЩ, Русия са имали вече доста неща зад себе си.

    Не е в това въпроса - Русия не е имала особено агресивни намерения по принцип.
  • 34 КовидманЯк

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Турчина Али, спри хашиша, ага -бей!😃
  • 35 Майна

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бог":

    Колко заблуда има в русофилските ви кратуни.
  • 36 ТрампЛин

    1 1 Отговор
    Подаръка е единствено че Камаз ще даде фира, което ще спести пари на кремъл, които МаЦква налива в тази организация. Най-големите спонсори на Камаз и Хизбула са Катар, Турция и МаЦква!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ИНЖ

    1 0 Отговор
    Не бих казал "подарък"!!! Все повече се откроява безчовечността и безидейността на оста "Техеран - Москва - Пекин"!!! Това е тяхното виждане за света - жестоко налагане на екстремистки и "имперски" диктат!!! Общо взето - на принципа "Не е важно я да съм добре, а Вуте да е зле!!!"
  • 39 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    що приказваш глупости?от днепър на запад и крачка нама да мръднат твоите руски роби.

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.