Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 21:57 2 954 24

Техеран ще бъде най-големият победител от конфликта "Хамас" - Израел

  • иран-
  • аятолах али хаменей-
  • хамас-
  • хизбула-
  • израел-
  • газа

Не е трудно да си представим как безпрецедентната операция на "Хамас" може радикално да промени политическия дебат в Израел в подкрепа на политическите партии вляво от центъра, отбелязва Манал Лофти

Техеран ще бъде най-големият победител от конфликта "Хамас" - Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната общност следи внимателно как Иран ще изиграе картите си по време на настоящия конфликт между палестинската групировка "Хамас" и Израел, пише Манал Лофти във в. "Ал Ахрам".

През последните четири десетилетия Иран върви по тънко въже през повечето кризи в региона - от водената от Съединените щати война в Ирак до гражданската война в Сирия и кризата в Йемен. Настоящата ескалация в Близкия изток обаче ще тества способността на Техеран да върви по най-тънкото сред тънките въжета, смята Лофти. Според нея позиционирането на Иран и степента на прякото му и непряко въвличане в конфликта в голяма степен ще определи колко дълго ще продължи войната и как ще завърши.

Към момента налице са сигнали за нежелание "войната в сянка" между Техеран и Тел Авив да се превърне в директна и скъпа регионална война с риск от въвличане на други участници, посочва авторът. Иран, който е солиден поддръжник на "Хамас" и предоставя на организацията финансова, военна и политическа подкрепа от дълги години, похвали операцията, наречена "Потопът от Ал Акса", но отрече да има участие в нея. Американски и израелски представители също побързаха да заявяват, че няма доказателства Иран да има роля в атаката на "Хамас".

Само няколко дни са минали от началото на най-насилствената ескалация в Близкия изток от години, а конфронтацията между "Хамас" и Израел може да продължи седмици и дори месеци. Какъвто и да е сценарият, който предстои, Иран най-вероятно ще бъде най-големият победител в кризата, и то на повече от едно нива, пише Лофти.

"Новият" Близък изток, който американският президент Джо Байдън се опитва да установи с историческото споразумение за нормализация на отношенията между Саудитска Арабия и Израел е под заплаха. Трудно е да си представим Рияд да възобнови преговорите със САЩ и Израел, за да нормализира отношенията си с Тел Авив, докато сраженията продължават с такава интензивност и стотици цивилни палестинци загиват.

И преди настоящата криза едно от условията на Рияд за нормализация беше Израел да предприеме положителни стъпки за прекратяване на страданията на палестинския народ и за начало на преговори за осъществяване на националните им стремежи за собствена държава в границите от 1967 година със столица Източен Йерусалим, припомня Манал Лофти.

Тези саудитски искания бяха най-голямото препятствие пред ултранационалистическия кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху. След операцията "Потопът от Ал Акса" е още по-трудно правителството му да направи отстъпки на палестинците.

Ескалацията може да осуети нормализацията и да попречи на администрацията на Байдън да преподреди Близкия изток, а това ще бъде отчетено като сериозна победа за Техеран и съюзниците му в региона.

Към това се добавя фактът, че всички възможности за военен отговор на действията на "Хамас" от страна на Израел могат да засилят позициите на Иран.

Ако израелската армия реши да извърши мащабна военна операция вътре в Газа и използва прекомерна сила, това ще подложи на огромен натиск арабските държави, които наскоро нормализираха отношенията си с Израел и тези, които искат нормализация.

От друга страна, ако израелската армия оцени сухоземна военна операция в Газа като твърде опасна и реши да не отговаря по този начин, това ще бъде възприето като победа за "Хамас" и доказателство за ограничените възможности пред Израел, независимо от военната му мощ.

Това отново ще бъде в полза на Иран, изтъква авторът.

Още един аспект е, че Иран вероятно ще предостави хуманитарна, медицинска и политическа подкрепа на палестинците, което ще подобри образа му като регионален лидер и защитник на палестинската кауза.

А може би най-голямата награда, която Иран може да спечели от настоящата ескалация е провалът на политическия проект на Нетаняху, основан на заобикалянето на принципа "земя за мир" в полза на "мир за мир".

В някои леви израелски вестници, водени от "Хаарец" вече се чуват гласове, които настояват той да подаде оставка и да не ръководи отговора на Израел на "Потопът от Ал Акса". Призивът на Нетаняху за съставяне на национално правителство не получи положителен отговор от опозиционните партии, което виждат края на политическата му кариера и не искат да я продължат.

Не е трудно да си представим как безпрецедентната операция на "Хамас" може радикално да промени политическия дебат в Израел в подкрепа на политическите партии вляво от центъра, отбелязва Манал Лофти.

"Ако светът пренебрегне истинските причини за палестинския гняв, операциите, подобни на "Потопът от Ал Акса" ще продължат," заявява за "Ал Ахрам" ирански дипломатически източник в Лондон. "За Иран нещата са черни и бели. Расистките заселнически политики на екстремисткото правителство на Нетаняху са отговорни за операцията на "Хамас" и колкото по-скоро ционистите и западните столици осъзнаят истинската причина за ескалацията, толкова по-близо ще сме до справедливо решение," посочва дипломатът.

Ентусиазираният език на Иран и позицията му на подкрепа обаче също стъпват на тънко въже, коментира Манал Лофти. Редица европейски страни загубиха свои граждани в атаките на "Хамас". Френският президент Еманюел Макрон ясно изрази чувствата си, казвайки, че похвалите за атаките на "Хамас" от страна на Техеран са неприемливи и че Франция се опитва да установи, дали Иран е директно въвлечен.

Иран също така не би искал да изглежда като най-облагодетелстваната от ескалацията страна, тъй като това ще попречи на усилията за подобряване на отношенията му със страните от Персийския залив и по-специално със Саудитска Арабия. Това би могло да тласне държавите от Залива отново в обятията на САЩ, което е в противоречие с дългосрочните стратегически интереси на Иран, заключава Манал Лофти.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следователно

    9 13 Отговор
    Значи Русия с нейните приятели Техеран - Иран и прочее са разпалили този конфликт, за да обслужват техни интереси.

    Коментиран от #4

  • 2 горила

    8 8 Отговор
    След чалмосаните, Путин, ще ангажира и онзи с минижупа индус да свърши и той някаква поразия.
    Според мен се играе вече ва банк
  • 3 Сатана Z

    21 3 Отговор
    Техеран следва завета на ген.Сюлеймани,който научи Иранците на търпени в борбата им против Израел.
    Но малко хора знаят, но движението Хамас е създадено и финансирано... от Израел.

    Движението Хамас е основано през декември 1987 г., малко след избухването на Първата палестинска интифада. Първоначално движението беше разглеждано от Израел като конкурент на Организацията за освобождение на Палестина на Ясер Арафат. Благотворителната и религиозна дейност на бъдещия лидер на Хамас Ахмед Ясин бяха насърчавани от израелската военна администрация. Неговата организация, която стана предшественик на Хамас, получи финансиране от Израел, а Израел също така й позволи да получава дарения от арабските страни от Персийския залив.
    Бившият американски конгресмен Рон Пол: „Хамас беше създадена от израелското правителство, за да се противопостави на Ясер Арафат.“

    Бившият израелски премиер Ицак Рабин: „Подкрепата и създаването на Хамас беше фатална грешка“.

    Бивш експерт по взаимодействието с арабското население в IDF, полковник Дейвид Хакам: „Подкрепата на Израел за екстремисти като Ясин (основател на Хамас) е първороден грях, но тогава никой не се замисли за последствията.“

    Равин Авнер Коен, който отговаряше за религиозните въпроси в Газа в продължение на 20 години: "Хамас, за мое голямо съжаление, е творение на Израел."

    Това се случи и с талибаните, ИДИЛ и други терористични структури, създадени от САЩ и НАТО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не на ционизма

    15 6 Отговор
    Ердоган: Ние открито се противопоставяме на убийството на цивилни на израелска територия. По същия начин ние никога няма да приемем избиването на невинни хора в ивицата Газа чрез непрекъснати бомбардировки. Конфликт, който се води чрез спиране на вода, електричество, влизане и излизане от града, унищожаване на инфраструктура, унищожаване на всички места за поклонение - от джамии до църкви, училища, лишаване на хората от достъп до основни хуманитарни нужди, бомбардиране на сгради, в които живеят цивилни, с една дума, използвайки всякакви срамни методи, това не е война, а масово убийство. Непропорционалното използване на сила срещу ивицата Газа, лишено от всякакво морално оправдание, може да доведе Израел до напълно нежелано място на световната сцена.

    Коментиран от #18

  • 6 Майна

    24 7 Отговор
    Израел показаха истинското си лице пред целия арабски свят...
    Те се самоунищожиха..
    Готови да унищожат палестинците като животни, както ги наричат...
    Да , те ,които спекулират, че някаква преживяла Холокоста , била заложничка..
    Преживяла ,,концлагер,, ,а живяла до най- големия концлагер..,а..
    Има вече доказателствен материал как са манипулирали уж ,,клането,, на израелски граждани..
    Почти втора филмова ,,Буча,,..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Когато

    5 13 Отговор
    всичко в Украйна и Израел приключи и руските капутинци абдикират , наред ще е Иран.
    Украинците за шахедите,Израелците за хамасите а американците по дефолт ще им пръснат дупетата на големите играчи от страната на палатките.
  • 9 ТУРЧИНА АЛИ

    7 2 Отговор
    На пръв поглед излиза че формата и материята са на пръв план и човек се вживява в СЕБЕ СИ ,
    Изстудява безкрайно и до неизвестност страшно много ,Погнусва се до безкрай от човешката природа ,И станах неимоверно и необратимо ,Зъл Подъл и.Равнодушен Ага
  • 10 Ел Шейх

    4 12 Отговор
    Най-добре е всички да приемат исляма доброволно !

    Коментиран от #17

  • 11 Няма нищо случайно

    12 3 Отговор
    Всичко се случва по плана на САЩ, целящ за да срине ЕС с всички средства. САЩ нямат нужда от силен Европейски съюз. Това винаги е било техния страх, както и Русия във времето на студената война. За щастие този план досега не е бил много успешен в кратката им история като държава . Да разчитаме на здравия разум не се стигне до ядрен апокалипсис.
  • 12 ваня

    7 1 Отговор
    ще видим!!! Нострадамус, за неучили- 2 ат бомби в Азия и близкия изток!!!!!!!2023год!!!!! всички се сещаме за втория вариант

    Коментиран от #16

  • 13 Обърках се

    5 0 Отговор
    Тия така са се оплели. Не мога да разбера, кой кого е създал, кой кого ръководи и, кой няма интерес.
  • 14 САЩ

    1 10 Отговор
    Да не се окаже че след края на конфликта Иран не съществува
  • 15 Червената шапчица

    6 1 Отговор
    По новините казаха, че Москва ще бъде най-големият победител от конфликта "Хамас" - Израел
  • 16 витко

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "ваня":

    Какъв Нострадамус, той е бил лунатик, четристишията му се налудничеви и могат да се тългуват по различни начини, спрямо конкретна ситуация. Ако е бил пророк, да е говорил с имена и факти, а не с налудничеви фрази!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Курд

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не на ционизма":

    Хахахаха..кой го каза...баш па ти ли бе,дето изгорихте живи цвета на турската интелигенция в Сиваш..лицемерието и двойния аршин са присъщи на Ердоган..а какво правим с кюрдския въпрос, а... нали само преди няколко дни бобардира невинни граждани в Ирак, дори не и на своя територия...
  • 19 Ако не внимава

    1 4 Отговор
    Иран може да стане втори Виетнам
  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор
    ДАЖЕ АЗ СЕ ОЧУДИХ ,,, КОГАТО РАЗБРАХ ЧЕ ХАМАС Е СЪЗДАДЕН ОТ ИЗРАЕЛ КАТО СРЕДСТВО ЗА БОРБА
    С ЯСЕР АРАФАТ И ООП :))
  • 21 10000 жертви от страна на Израел

    8 1 Отговор
    Ще им прекършат психиката. После нищо няма да може да ги спаси.
  • 22 Сова Петрова Харис

    5 2 Отговор
    Не си отклонявайте вниманието от по-близкия конфликт - Украйна.
    Това е целта на операцията, да се открони вниманието...
  • 23 Втъкльо

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Исляма не знам, ама работя в центъра около ЦУМ и всеки ден срещам десетки украинки и стотици араби. Арабите клечат като кокошки в градинката пред централна баня по цял ден. Все млади мъже около 20-30 годишни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.