Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 13:00 1 972 30

Антисеми...- Хуманизъм?!

  • антисемитизъм-
  • хуманизъм-
  • огнян гърков

Тоталната обсада на Газа и лишаването на многохилядното й население от вода, ток, храна, горива и пр., призивите за нейната пълна ликвидация  биха били непропорционални актове на отмъщение от страна на Израел. Това не може да бъде отговор на цивилизования свят, още повече, когато се знае, че терористите не защитават, а ползват за щит палестинското население, коментират от Българското дипломатическо дружество

Антисеми...- Хуманизъм?! - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безсмислената, престъпна и жестокост на диви зверове между семити от Израел и Палестински земи продължава. Те, които се разбират прекрасно на „изровения от дълбокото минало” език „иврит”, като първи братовчеди по произход и гени.
Въпреки общите ни „€-$-(=атлант...политически) ценности” с Чехия списваните на чешки език електронни медии поне правят опит за прибягване до двустранни инфо-източници за човешките жертви на масовите убийства. Заб.: доколкото въобще може да се вярва на подобни пропагандни данни. Според коментари, напр. на Алекс Швамберг (името не звучи на чешки, както и моето не е Кан-Кубрат/ов или дори Българанов), в novinky.cz и под. от портал № 1 на чешки език seznam.cz, до днес „бойците (?) на терористичното движение „Хамас”” са убили 1300 израелци и отвлекли 200 души. А по палестински източници израелските командоси са лишили от „човешкото право № 1 живот” 2329 предимно жени и деца и ранили 9714 палестинци.
Нима и едното и другото не е антисемитизъм ?
Крайно време е и управляващите ни и чиновниците от МВнР, вместо да се наслаждават на безсмислени командировъчни екскурзии и излети в чужбина за сметка на българския данъкоплатец, на ПЪРВО ВРЕМЕ да си припомнят. Или поне да прочетат мнението на професионалистите от Българското дипломатическо дружество (БДД) от 10 т.м.:

Текстът е публикуван в личния блог на автора ogniangarkov.blog.bg

ПОЗИЦИЯ
НА БДД ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Българското дипломатическо дружество изказва тревога от последните събития в Израел и
Газа и осъжда най–остро масираното военно нахлуването на „Хамас“ на израелска територия
съпроводено с убийства и отвличания на цивилни граждани и деца. Тези най-сериозни военни действия от последните 50 години, за съжаление, се явяват нова, по-висока и опасна степен на ескалация на конфликта Близкия Изток, който тлее от десетилетия.
Изразяваме своята съпричастност към скръбта на семействата и близките на пострадалите от
двете страни. Причините за ескалацията са комплексни, имат своята дългогодишна история и „изравняването със земята“ на палестински селища не е решение на проблема. Тоталната обсада
на Газа и лишаването на многохилядното ѝ население от вода, ток, храна, горива и пр., призивите
за нейната пълна ликвидация биха били непропорционални актове на отмъщение от страна на Израел. Това не може да бъде отговор на цивилизования свят, още повече, когато се знае, че терористите не защитават, а ползват за щит палестинското население.
Израел има право да се защити, но не бива да допуска цивилни жертви при своите ответни удари. Целенасочените нападения над цивилни граждани са тероризъм, но такива действия в отговор от страна на въоръжените сили на Израел биха били военни престъпления.
Неспособността на Съвета за сигурност на ООН да постигне обща декларация се вписва в многобройните досегашни опити и инициативи на международно ниво за търсене на някакво, приемливо и за двете страни решение на този конфликт, който навлиза в нова гореща фаза.
Международната общност не трябва да допусне разширяване на конфликта , преливането му в съседни държави и включването на други военни актьори в него. Конфликтът вече оказва реални отрицателни последици върху световната икономика.
Усилията на международната общност следва да бъдат насочени към незабавно прекратяване
на всички форми на насилие между палестинци и израелци, деескалиране на напрежението и преминаване към диалог и преговори, за да се предотврати по-нататъшното кръвопролитие,
което предвещава сериозни опасности за стабилността на целия регион.
Множеството сигнали за умишлено предизвикване на настоящата военна ескалация от външни фактори по сериозни геополитически и икономически причини подлежат на анализ и доказване
преди да бъдат пропагандно използвани.
Тероризмът е заплаха за свободния и цивилизован свят. Терористичните атаки с цел отмъщение
биха могли да се прехвърлят и на европейска територия, поради което се налага вземане на
мерки за сигурност и от българските органи, както и активизиране на информационния обмен със съюзническите служби за сигурност.
Сегашната международна обстановка е крайно напрегната и крие заплахи и за нашата страна. На няколко стотин километъра от границите ни на практика се водят три регионални войни. Изключително тревожна е сегашната тенденция на поредица от конфликти до заплахи от
използване на ядрено оръжие, предизвикващи нараснала нестабилност в световен мащаб.
България няма нито интерес нито пък потенциал да се изявява като „ястреб“ в подобна ситуация. Историческият ни опит в това отношение е красноречив.
БДД счита, че в двустранен план и в рамките на международните организации, в които страната
ни членува, България трябва да настоява за ненамеса в конфликта и предприемане на съвместни усилия на глобално и регионално ниво за прекратяване на циклично избухващите кризи между израелци и палестинци и възобновяване на мирния процес, с оглед намирането на всеобхватно политическо решение, включително чрез създаването на независима палестинска държава в изпълнение на решението за двете държави /two-state solution/. Единственият начин за търсене и намиране на такова взаимно приемливо решение на конфликта без двойни стандарти, е с посредническата роля на ООН, ЕС и организациите и страните от региона, с цел осигуряването
на възможности за стабилност и възстановяване в обозримо бъдеще.

УС на БДД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    11 32 Отговор
    Старата руска подлога отново защитава терористите от Хамас, само поради това, че са приятели на фашистка 6.

    Коментиран от #28

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    Жестокост са Войните
  • 3 честен ционист

    9 31 Отговор
    България вече каза, че е с Израел. Има ли нужда от още хленчения?
  • 4 Австрийски художник с мустачки

    26 5 Отговор
    Извинете, че не си довърших работата.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Алфа херинга

    25 7 Отговор
    Ако някой изкаже различно мнение от дирижираното по медиите, то той веднага бива заклеймен като Путинист, копейка и рубладжия. Тъжни малки хорицата сте, нали го знаете.

    Коментиран от #15, #19

  • 9 куку

    8 11 Отговор
    Скоро арменците в Н. Карабах бяха под подобна обсада и накрая прогонени от там , а те са коренното население 120 000 души . Автора да земе да са възмути и като е дипломат , да изпрати до миро-опазващата сила там - Русия , една протестна нотка
  • 10 Търновец

    11 2 Отговор
    Преди повече от 30 години общувах с Палестинци и един от тях се нарече Ционист и ми каза че те с Евреите имат общи корени. Един от проблемите в Израел е че там няма гражданска конституция и конституционен съд, а държавата е верски базирана и има нерегистрирано атомни оръжие. Самият език Иврит идва от Хебру - а той е диалектен на Арамейски. Палестинците не искат да се Юдеизират и не искат да да част от Велик Израел. Може би най старият град в света - Йерихон - строен от Кханаани преди 10000 години е сега част от Палестина и преименуван на Tell es Syltan - Хълмът на Султана а Палестинците историци мълчат за неговата древна история.

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Честно казано

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Вовка Пут":

    А кой е виновен за създаването и отглеждането на терористи, войни и мигранти ако не са Израел и щатите с техните действия?

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Вечните два въпроса..

    16 4 Отговор
    1.Защо Светът не обича евреите? 2.Защо Светът ги мрази?

    Коментиран от #22

  • 14 Не и този път

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Честно казано":

    И Хамас и Хизбула са дело на Русия.
  • 15 Пробвай

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа херинга":

    с лично мнение в Русия срещу войната в Украйна първо.
  • 16 ИНЖ

    5 13 Отговор
    Непропорционална е агресията на Москва в Украйна. В случая евреите воюват де факто с Иран - всички го знаем. Всички 4000-ци започват да бълват глупости за Близкия изток и да отместват фокуса от войната в Украйна.
  • 17 Вовка Пут

    7 12 Отговор

    До коментар #12 от "Честно казано":

    Айде да почнем от там с помощта на кого беше създадена държавата Израел. За да не се напъваш излишно, ще ти отговоря-СССР. Когато говорим за терористи, пак СССР е преуспял в това. Всички комунистически партии по света, с негова подкрепа са извършвали и извършват терористични актове. За атентата в "Света Неделя", сигурно си чувал. За подкрепата на "Червените Бригади", "Сивите Вълци", "ИРА" и т.н. Лавров лично прие в Москва преди месец лидера на "Хамас". Тези болшевишки клишета, с които са ти напълнили кратуната ,ходи ги пробутвай на някой друг.
  • 18 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Търновец":

    какво значи сега е част от Палестина

    Коментиран от #23

  • 19 Сиганин

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа херинга":

    Ако някой изкаже мнение, че не харесва Русия веднага бива заклеймен като джендър...
  • 20 Търновец

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    "Истината".....пример - преди години NYT публикува история от Израел - един съвременен Евреин поканва на гости двама Палестинци - в съседство живеели ултра консервативни Евреи и един от тях неканен влязъл в дома и застрелял всички. Друг пример - Ицхак Рабин почна преговори за признаване на Палестина и беше убит от Еврей

    Коментиран от #24

  • 21 Ксаниба

    5 11 Отговор
    Какво винаги русофилите са антисемити и подкрепят арабските терористи от Хамас. Защото те са създадени, спонсорирани и ръководени от Русия.
  • 22 ПРИПОМНЯНЕ

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вечните два въпроса..":

    Защото Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).
  • 23 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "куку":

    На картата Йерихон е в Палестинската автономия, основан от Кханаани преди повече от 10000 години с каменни къщи на 2 етажа, според някои историци Финикийците по произход са северни Кханаани - занаятчии, строители, корабоплаватели и създадени на нашата азбука
  • 24 ИСТИНАТА

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    Защо е изтрит коментара ми? Защото е истина?
    Хамас и комунистът Путин са варвари!С терористи, дошли да те убиват не се преговаря! УБИВАТ СЕ!

    Групи израелски деца са били вързани и изгорени живи от терористите от Хамас.
    Това потвърди тази вечер говорителят на Министерството на външните работи на Израел Лиор Хаят
    в отговор на журналистически въпрос.
    По време на онлайн брифинг за международните журналисти, които отразяват войната,
    един от тях попита дали може да потвърди информация за връзването и изгарянето на живи деца с огнехвъргачка.

    „За съжаление, мога да го потвърдя“ - отвърна Хаят.

    Това не е единственият случай на подобно зверство.
    Къщи са били подпалвани с хората в тях.

    В празничния съботен ден варварите "Хамас"
    избиха стотици цивилни младежи,
    забавляващи се на музикален фестивал,
    до Ивицата Газа в град Сдерот.
    Освен това,
    Хамас са убивали,
    извличали от домовете им хора, държани сега в плен като заложници,
    и палели къщи с обитателите им.

    В освободени впоследствие кибуци израелската армия откри не само изгорели домове,
    а и обезглавени бебета,
    овъглени трупове, включително детски.

    Не само Хамас!
    И Путлер са варварин!

    Хамас и Путлер ни върнаха в първобитната варварска джунгла!
    Хамас и Путлер обявиха война
    срещу заповедта на Бог!
    НЕ УБИВАЙ!

    Спомнете си Буча!
    Полша сравни зверствата в Буча с Катинското клане
    Кремъл не признаваше за извършеното клане до 90-те години на миналия век!

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Ццц

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    Другият път се пиши полуистината. Когато включиш в коментарите си и Израел и най-вече САЩ, имаш някакво право да се пишеш така. Разбра ли ме?
  • 26 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИСТИНАТА":

    В ивицата Газа от 1.1 милиона само около 50000 са терористи, колкото до изявления за горене на деца съчувствувам на техните близки ако това е истината, само че подобни истории бяха публикувани още преди 1989 в Български вестници - ултра консервативни Израелски заселници горят живи в къщите им цели Палестински семейства отказали да напуснат домовете си или - доколкото си спомням - да се Юдеизират, може би трябва да се извърши справка в стари вестници, ако Палестинска държава беше призната сега това нямаше да се случи. А изгарянето или по друг начин на живи хора - неверници - се е случвало в Израел още по времето на Цар Соломон, такива работи ставаха и в България под Турско робство
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха ха така така

    1 3 Отговор
    Палестинците са измислен народ , и като такъв са просто сбирщина от ислямисти -терористи , нека се сърдят сами на себе си , те си избраха Хамас да ги ръководи и командва , значи те ще си носят отговорността за това, което ще им се случва след зверствата на избрания от тях Хамас ......