Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 13:00 1 534 15

Чешката коалиция, "Уестингхаус", "Сглобката и националният интерес"?

  • огнян гърков-
  • чешка коалиция-
  • уестингхаус-
  • сглобка

Както често бива, Бг-властовите случайници са по-католици от папата с престараване пред текущата Висока Порта. С пълно пренебрегване на националните интереси, както в казуса ядрена енергетика -“Уестингхаус”

Чешката коалиция, "Уестингхаус", "Сглобката и националният интерес"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както често бива, Бг-властовите случайници са по-католици от папата с престараване пред текущата Висока Порта. С пълно пренебрегване на националните интереси, както в казуса ядрена енергетика -“Уестингхаус”. В Брюксел и ПрезОкеания Орбан стана тягостен феномен. И: в Прага президентът Земан бе наследен от бивш председател на Военния съвет на НАТО, а преди година и нещо бяха сглобени „неротационно” дясно-центристки парламент (в Долната камара със 108 места от общо 200) и правителство от поне 5 партии, с 18 министри. Но приликите със сглобката, създадена върху келепирджийски и вносни геополитически постулати са предимно формални. Въпреки натиска и разочарованието на свежия щатски посланик Биджат Сабет на 31 януари т.г. чешкото правителство елиминира „Westinghouse” от по-нататъшно участие в конкурса за изграждане на нов енергоблок на АЕЦ „Дуковани“. Чрез не-поканване! Чешкият кабинет явно подходи делово, по финансово-икономическа и логистична логика. Той не се трогна от атлантико-брюкселската Догма на Вашингтон и заклинанията на „посолствоТО” (преди Прага до 31.01.2023 г. посланик Сабет бил съучредител на компания за рисков капитал, управляваща рискови и нерисково нарастващи фондове). Според чешки експерти по търга, проблемът произтичал и от обстоятелството, че офертата на „Уестингхаус” била от консорциум с канадския колос „Бехтел” – по неядрената част на проекта. И не било ясно дали „Уестингхаус” е дал гаранции за всички части на проекта. Б.Сабет „заподскача”, че Чехия ще има нужда от газов ренесанс от 5 нови АЕЦ „Темелин”-и на газ. Под въпрос било дали щатската компания няма да се брани някак-си, участието в търга ѝ струвало 100 млн. $ (?) по нейни данни.

**Вероятно съзнателно, но информацията по темата игнориране на „Уестингхаус” от търга, вкл. интервю със 7 въпроса „комуто трябва”, изтече само по звуковите СМИ „Чешко радио” и „Radio Prague International” и оттам в сайтове, в т.ч. български.
Според премиера Петр Фиала, ако вместо 1 енергоблок - до 2036 г. бъдат построени 4 – до 2050 г., общо за двете АЕЦ „Дуковани“ и „Темелин” по два, цената на всеки един реактор ще падне с 25%. Затова бе обявен нов конкурс със срок до 15 април т.г., в който бяха поканени френската компания EDF и южнокорейската KHNP, участвали в досегашния търг. Проектите им следвало да бъдат лицензирани и в Държавната агенция за ядрена сиурност на Чехия от към края на 2026 г. Проекто-договорът с бъдещия доставчик следва да бъде подготвен до края на м.март 2025 г. До 2021 г. основният претендент за изграждането на нови енергоблокове за „Дуковани“ бе руският „Росатом“. Но през април с.г. чешко-руските отношения бяха влошени „на дребно”, а може би и съзнателно, и Прага го изключи. Според Фиала и министъра на икономиката и търговията „Уестингхаус“ е внесла необвързващо предложение, което е направило невъзможно сравняването му с кандидатурите на други кандидати. Вследствие на “неспособността ѝ да изпълни изискванията за качество и без гаранции за срок”. ЧЕЗ, възложител и инвеститор на търговете отчита, че френската компания EDF имала предимство в офертата, защото приема отработилото ядрено гориво.

*Според доц. А.Сивилов офертата на „Westinghouse” за реактора за „Дуковани” е била 15 млрд. $, но ЧЕЗ си правел сметка всеки блок да струва около 6,5 млрд. €.

** Според генералния директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш била нужна обвързваща оферта, „на ключ”, по ядрената и неядрената части. С гаранция за доставка на целия проект, в т.ч. на цената му през цялото време на доставките след подписването на договора. Без промени. Ако се появят непредвидени проблеми, решаването им да бъде за сметка на доставчика. Неангажираща оферта за 3 блока би означавало нов конкурс за цените на по-късен етап. 4-те нови ядрени реактори се налагат, защото рязко растат цените на т.нар. разрешителни за вредни емисии. И Чехия се готви за постепенно закриване до около 2030 г. на ТЕЦ-овете, които сега доставят 50% от електроенергията, а АЕЦ – 1/3. Затова ЧЕЗ планира ръст на микс от 50% ядрена енергия + от възобновяеми източници. Освен 4-те реактори с по 1200 мгвт. мощност на всеки, до 2050 г. ще са нужни още 10 малки модулни реактори от по 300 мгвт. + 30 000 мгвт. от възобновяеми източници.

***За разлика от Чeхия, ротационната сглобка избра „Уестингхаус“ без конкурс. Компанията щяла да достави технологията за нов 7-ми блок в АЕЦ-Козлодуй и да зарежда 5-и с ядрено гориво, решиха на „Дондуков”-1. При премиер К.Петков от АЕЦ „Козлодуй” не пожелаха да подпишат договор с Уестингхаус, защото: 1. Компанията не пое да носи отговорност за отработилото ядрено гориво. Т.е., бе необходим за това и друг договор, и средства. 2. Нашата АЕЦ е пригодена да работи с руско гориво. То щяло да износва повече оборудването на „Уестингхаус”. А договор за поддръжката? И как ще се зарежда АЕЦ „Козлодуй” с нелицензирано гориво не стана ясно. Преди месеци „Westinghouse Electric Company” подписа споразумения с 5 български компании като подизпълнители при изграждането на нов/ия VII ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД. И наскоро "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" подписаха в София договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-ти блок. Дано или нима? Чехите са отдавна в контакт с "Уестингхаус" и негови дъщерни, асоциирани фирми и смесени дружества, някои от които фалираха, както „по вина на японска фирма” - през 2017 г.. Още на 08.12.2012 г. не кой да е, а бивш чешки премиер, считан за успешна вербовка на Вашингтон заяви, че ядреното гориво на Westinghouse е некачествено.
*****Според доц. Сивилов всеки блок у нас щял да струва по 7-8 млрд. $. Публично известно е обаче, че "Уестингхаус” изгражда със 7 години забавяне АЕЦ „Вогъл” с 2 реактора в щата Джорджия за 31 млрд $, т.е. със 17 млрд. $ повече от договорираните.

*Не липсват критични гласове в публичното пространство, въпреки само- и цензурата на казионните СМРАД (=средства за масова реклама, агитация и дезинформация) и медии. В социални мрежи се твърди, че „Уестингхаус” са се пробвали с „невалидното си гориво” в Запорожката ЯЕЦ и са се провалили. Изразява се недоверие компанията да е успяла да замести руското ядрено гориво успешно със свое някъде в света. Освен, ако не ще ни препродава с надценки и комисиони руско ядрено гориво. А „сглобкаджиите-атлантици” да се пъчат гордо, че „сме се диверсифицирали от човекоядците-ушанки в Русия!” И че „хем ще сме в клуба на богатите, хем ще си светим със свещи. Романтика по европейски!” Плюс песимистични перспективи, че щом след месец АЕЦ „Козлодуй” спре да работи, ще внасяме ток от Румъния и Турция на тройни, четворни, петорни цени от сегашните. Изказват се и небезоснователни опасения, че ние българите бихме били използвани като лабораторни мишки и дали подобни експерименти няма да ни доведат до нов, този път Чернобил, “made in the USA”. Не липсват и анотации за спонсорския принос на бедна България към икономиката на САЩ в резултат на продажността на отечествени политици. „Анотациите” безспорно ще бъдат оценени като промосковска, проруска, ватенко-путинистка пропаганда от „прогресивните атлантико-брюкселски сили”. Следва изреждане на българския принос към жизненото равнище и благосъстоянието на Щатите: „Ваксинирахме се с нелецинзирани експериментални течности за благото на американските фармацевтични компании. Сега ще зареждаме руската АЕЦ с американско гориво, без договорка за съхраняване на употребеното гориво за благото на ядрената икономика на САЩ. Болен здрав носи, докато умре, а здравият ще го смени със следващия желаещ да го носи!” Има и утешения : „Вече няма/ло да е американска, а канадска фалиращата фирма „Westinghouse”. Купува/ла я фирма от Бермуда „Brookfield Asset Management”. Но горивото пак щяло да бъде руско. Често бива напомняно, че „остава/л (?) открит въпросът с ядрените отпадъци от използваното гориво, които до сега се връщаха в Русия”. С риторичен въпрос: „Защо от ЕС и САЩ не желаят да приемат това отработило гориво, щом сме съюзници и вече повече от братя?” Тъжни са констатациите за закупените „на зелено” чертежи на Ф-16, без изградена за тях инфраструктура, за увеличението на военния бюджет. Също : „дадохме им ТЕЦ, а плащаме всички ние. Дадохме им златото си и вече не го видяхме. Сега сключват договор за доставка на ядрено гориво, което не се знае дали е съвместимо и колко ще ни струва след това тока”. И изводът, че в резултат на лакейската сервилност, особено на сглобкаджийските атлантици, ще купуваме шистов газ, петрол и ядрено гориво на разпоредени ни цени.

**Не съм привърженик на националния нихилизъм и превъзнасянето на небългарското, чуждото, „европейското”, на практиките на „каймака на златния милиард”и на англосаксонците в света, съдейки по дез- или информация от СМИ, респ. СМРАД. Но различията в подхода и политическата, гражданска, човешка, морална отговорност между управляващите върхушки в двете приятелски държави относно бъдещата енергийна обезпеченост са фрапиращи. И не са в полза на „ротационната сглобка-некоалиция”, а вероятно и на нейни/те предшественици. Много трудно се изживяват колонизаторските и менторски рефлекси на „Големите братя”. Те притискат по един или друг начин „ново-европейците”, някои от които като нас, сме носители на много по-стара култура и традиции от „brother-ите”. Но по различни исторически причини, манталитет и народопсихологически натрупвания през последните стотина години чехите се справят по-рационално и умело с претенциите на „наднационалните командващи” с опазване на националния си суверенитет и постигане на многостранен баланс. Примери „дал Господ!”, ето няколко, почти в обратен хронологичен ред.

1. При съхранена от „братски попълзновения” - в процеса на присъединяването към ЕС - работеща чешка икономика с финализирана материална продукция, с немски и други инвестиции, мнозинството от населението не вижда необходимост от еврозоната. Но под натиска на Брюксел министърът на икономиката и търговията „дипломатично”е назначил тези дни все пак комисар по популяризиране на темата приемане на еврото.
2. До преди 1-2 години чешкият избирател успяваше да балансира между правителства с разнообразни политически формати „с” по два мандата на родолюбиво настроените президенти проф. Вацлав Клаус (2003-2013 г.) и Милош Земан (2013-2023 г.). Двамата държавници на прехода имаха междувременно и премиерски мандати, и на шефове на Долната камара на парламента. Вацлав Клаус, създател на дясноцентристката либерал-консервативна партия ГДП бе същевременно прононсиран евроскептик. Проф. Клаус подписа последен Лисабонския договор с условието, че към Чехия няма да може да се предявяват имуществени претенции в европейски съдилища във връзка с прокуждането (!?) след Втората световна война на милиони етнически германци и унгарци. Кой ли български президент би се осмелил да постъпи така? А доста по-лявоцентристки ориентираният и болнав Милош Земан бе предпочетен пред кандидати с академичния ценз и полит-имидж като на акад. Денков и екс-президентите ни Стоянов, Плевнелиев.
3. При сегашния правоверен евроатлантически курс на кабинет и президент ролята на балансьор с традициите и манталитета, на дълбочинен будител на чешка държавност, епизодично пое Сенатът, дипломатично поставяйки под съмнение необходимостта от ратифициране на Истанбулската конвенция. Вероятно заради ”джендъроутвърждаващи постановки” в Обяснителния ѝ доклад. В духа на дълбочинната държава на национално отговорния разум е актуалната политика за въздържане от подкрепа на сегашната версия на Пакта за миграция, одобряван от Европарламента. При етнически състав от около 90% чехи + моравската регионална идентичност, преди 20 г. Прага бе преценила - чрез зелени карти – като желателни имигранти хървати, българи и казахстанци, сега нови украинци, а от Азия и Далечния Изток предпочиташе виетнамците, пред китайци и индийци, напр. Т.е., предимно „имигранти без джамии.”
4. През януари т.г. правителството на Фиала сключи споразумение за придобиването на 24 шатски изтребителя F-35. Те ще заменят 14-те JAS-39 Gripen от Швеция, които над 20 години и понастоящем използва чешката армия. Защо, не е наша грижа и извън дискрецията ми! Не вярвам, обаче, да са ги платили предварително като София.
5. Чехия води дълги години преговори със САЩ, но за разлика от София не допусна териториално щатска военна база, освен одобрено през юли 2023 г. Споразумение за сътрудничество в отбраната. Класифицирана информация, но за постоянни бази нищо.
6. През юни 2003 г. в Чехия се състоя референдум за влизането в ЕС, а през юли 2016 г., след британския вот за напускане на Европейския съюз, президентът Милош Земан поиска да бъде организиран референдум за членството на страната в ЕС и НАТО.
Да сте чували или чели за нещо подобно у нас?
7. За влизането в ЕС Чехия проведе сериозни професионални преговори, а не само screening + козируване и €-$-во папагалство. Без да сменя 5 ръководители на екипа за преговори като София. И постигна доста дерогации в своя полза. В ЕС Чехия повиши жизненото си ниво, без да се превръща в емиграционен източник на гурбетчии... и т.н.
8. Дори по време на Пражката пролет през 1968 г. държавното и партийно ръководство на Чехословакия е било разделено относно допустимостта на окупацията от войски на Организацията на Варшавския договор. Но чехословашката армия остава в казармите.
9. След Мюнхенското предателство на Западна Европа спрямо Чехословакия през 1938 г. в Прага винаги има над какво да се замислят по темите мир и война. А защо не и в Братислава, и в София.., заобиколени от екс- и империи? Мюнхен е поука и за Брюксел!

****И накрая,
10. Не на последно място пример от българо-чехословашкото „висше” политическо общуване при социализма. През април 1948 г. в Прага подписват Договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ министър-председателите на НРБ и ЧСР Георги Димитров и Клемент Готвалд. Познават се от Коминтерна. Готвалд споделя, че по-заможните му сънародници искат да летуват в Далмация, но ако им го позволи се опасява, че голяма част от тях няма да се върнат. Затова той ги агитирал да почиват на Българското Черноморие. През 1926-1939 г. с морските си бани на плажовете Варна и след това Бургас са международни курорти.Твърди се, че първоначално Димитров не приел добре идеята, тъй като в един от последните си разговори със Сталин споменал за намерение България да развива международен туризъм. В мемоарите на тогавашни съвременници се предполага, че Димитров получил отговор: „Там където има туризъм има шпионаж”. И го цитирал или произнесъл пред „Божията гора” (= превод от немски , може би и на идиш, на „Готвалд”). Готвалд го притиснал с довода, че България дължи на ЧСР репарации за захарните заводи и електроцентрали, национализираните у нас.Но явно „без санкцията на Големия брат и тогава не бивало” за нашата управляваща върхушка! От 60-те години на м.в. чехи и словаци масово потеглят на лятна почивка по българското Черноморие. А варненски „гларуси”(=плажни инженери) твърдяха, че още през 1948 г.в старите варненски къщи с асмите отсяда 1-та група от 800 чехи и словаци.

Коментарът е публикуван в блога на автора ogniangarkov.blog.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 2 Отговор
    Ганчо не се ли е усетил, че цялото упражнение със западния доставчик на гориво е да счупят АЕЦ-а и да го затворят? Кой ще даде на прифронтовак да разполага с АЕЦ на терен?
  • 2 не е имало Белене !!!

    15 1 Отговор
    Точно сега разбирам че това което ни говориха за Белене е било пълна лъжа . Всъщност не било пълна лъжа а се оказа такава и веднага пояснявам защо ! Ако това с Белене беше истина нямаше да има толкова много предатели на българските интереси или иначе казано когато купувахме самолети те вече щаха да са тук , когато стрим нещо без значение какво ядр.централа или детска градина щяхме да се съобразяваме с цената и качеството , когато подарявхме златото поне да го подярявахме на "първи братовчеди " а не накакви които не ни знаят къде сме на картата . Как после токова искате да се отнасят с нас като с достойни и равни хора !? Аз лично нямам отговор но знам едно виновните трябва да понесат наказанието си . В България политик е единствената безнаказана професия" !
  • 3 МЕСТНИТЕ МАЙКОПРОДАВЦИ

    10 2 Отговор
    и нагли бандити и лъжци за 10 лв в джоба от баткото от ПОСОЛСТВОТО загробват стотици милиони не тяхни /държавни/ пари. Ама да се наведат още малко по-ниско, че ОН /Бай ГЪН/ е вече стар, не помни кой колко му се кланя.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИНЖ1

    3 20 Отговор
    Добре де, аджаба, какво да направи Бг, че РФ реши да се прави на империя, извърши безумна агресия в Украйна, наруши всички възможни договори и скъса тотално с ЕС и САЩ??? Каква ни е алтернативата??? Ама няма да мрем заради кефа на Путлер я!?!?! Животът продължава....
  • 6 Най-накрая авроатлантиците

    15 2 Отговор
    ни довършиха.
  • 7 Айде

    4 17 Отговор
    Още един "специалист" по всичко! От тези, които трябва да бъдат съдени за про путинска пропаганда!

    Коментиран от #10

  • 8 Дай Боже,

    12 1 Отговор
    по скоро да сме под руско влияние!Само това ни спасява Българите!
  • 9 о.икан

    0 4 Отговор
    гърчаф

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Човекът ти изнася едни факти

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Айде":

    тревопасно, а ако не можеш да ги асимилираш това е друг въпрос.
  • 11 В нация на изявени гърбари

    7 1 Отговор
    предатели много.
    Като им даваме баницата кой ни е виновен.
    Така са намерили влокуците.
  • 12 Яяяяя

    2 0 Отговор
    И в Полша е така
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гледна точка

    1 0 Отговор
    Чудно, защо все по американско, а сме в Европа -- вместо европейски, американски самолети с предварително заплащане -- такова чудо не се е чувало -- пак водим калсация по идиотщина заради политиците ни -- явно не умеем да избираме
    Златото го вадат пак не европейци на концесия около 1%, при това засектетен -- може ли да се засекретява явен грабеж на обществено богатство -- природни изкопаеми. Да бяха го дали на европейска фирма, те са по малко безскрупулни и по малко натискат от американците.
    Руснаците трудно ще поканим -- просто ще ни разкъсат, а и нямаме политик с такъв гръбнак. Но поне френска фирма мошеше. Французите са много добри в АЕЦовете.
    Просто ямериканците ни скапват от всякъде. Между другото , коя страна с която са се захванали не е започнала да се скапва....