Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 10:01 2 933 51

"Хамас" крещи най-силно "Смърт на евреите" под прозорците на Владимир Путин

  • русия-
  • владимир путин-
  • хамас-
  • хизбула-
  • израел

Подобно на Турция, Русия играе своята "ислямска карта" още по-лесно днес, тъй като тя има сериозни последствия на Запад

"Хамас" крещи най-силно "Смърт на евреите" под прозорците на Владимир Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред Запада Владимир Путин винаги се представя като този, който се бори неуморно срещу ислямския тероризъм. Той е първият, който телефонира на Джордж Буш след атентатите от 11 септември 2001 г. Той прелъсти част от европейската десница, посочвайки с пръст имиграцията, станала неконтролируема на Стария континент. Но всичко това беше хвърляне на прах в очите. По време на Съветския съюз, както и в Русия на Путин, Кремъл винаги е демонстрирал двойнственост, дори самоцелно съчувствие към ислямистките движения и терористичните групи. Това пише в анализ за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Списъкът с примери е толкова дълъг, че хвърля сянка на съмнение относно ролята на руските власти в събитията в мюсюлмански Дагестан. В този свръхконтролиран регион, където Москва наказва опонентите си и за най-малката критика срещу правителството, публикувана в социалните мрежи, "е трудно да се повярва, че подобни насилствени демонстрации биха могли да бъдат организирани в автономната руска република без съгласието на управляващите » , обяснява Франсоаз Том, историк и специалист по Русия. Докато демонстрациите обикновено са забранени в Русия, в неделя можехме да видим поддръжници на Хамас да призовават за смъртта на евреите насред Москва...

Именно чрез манипулиране на ислямистката карта Владимир Путин дойде на власт в Москва. Атентатите в Москва от 1999 г., приписвани на чеченците, но несъмнено организирани от ФСБ, потомъкът на КГБ, след това нахлуването в Дагестан на чеченски лидери, вероятно манипулирани от руския олигарх Борис Березовски, му позволиха да започне втората война срещу Грозни.

Но неговият предшественик Борис Елцин също беше ислямизирал чеченския конфликт, като доброволно вкара през Москва, където се изискваше виза, ислямисти от Персийския залив в малката кавказка република на суфизма. По това време Кремъл искаше да отреже из основи всякаква западна подкрепа за чеченците, като ги направи недостъпни. "Умерените като президента Масхадов бяха маргинализирани и елиминирани в полза на военачалници като Басаев, които все повече се въвличаха в ислямистката орбита", продължава Франсоаз Том.

Бившият президент Масхадов каза по това време, че е убеден, че някои олигарси около Елцин контролират и финансират джихадистите в Чечня чрез ФСБ и ГРУ (военното разузнаване). Някои, като американският журналист Пол Хлебников, дори твърдяха, че отвличанията на личности в Чечня "са част от руската държавна политика", целяща чрез система от откупи да финансира екстремистки елементи в Чечня, за да изолира страната и да разруши нейния имидж в чужбина.

Преди избухването на новата война между Израел и Хамас, Чечня и Дагестан предоставиха пълномощници на руската армия за нахлуването ѝ в Украйна. Войските на чеченския диктатор Кадиров, на когото Владимир Путин позволи да наложи шериата на своя народ, вече сееха терор в Донбас през 2014 г.

През април 2021 г. Русия репатрира 34 сираци на кавказки доброволци от ДАЕШ, убити в Сирия, по искане на властите в Чечня и Дагестан. В осведомени кръгове се говори също, че именно руските служби са позволили на чеченци да отидат да се бият в Сирия, където някои са заемали отговорни позиции във военната структура на ДАЕШ в Ракка. Освен това руските удари срещу Ислямска държава в Сирия са сравнително малко на брой, като Кремъл винаги е смятал, че терористичната организация е най-добрата карта за поддържане на Башар Асад на власт. Колкото до привилегированите връзки, които руските лидери поддържат с талибаните, те са известни на всички.

Но подкрепата за терористичните групи, особено ислямистките, вече беше очевидна по време на съветската епоха, когато КГБ проникна и ги използва. СССР, чрез ГРУ, въоръжи и обучи палестинските и арабски терористи от ООП, особено след споразуменията в Кемп Дейвид, когато Москва скъса с Израел и създаде "фронт на отказа", враждебен на израелско-египетския мирен договор от 1978 г. "Днешната политика е продължение на съветската политика", отбелязва Франсоаз Том. Дори тогава Близкият изток беше едно от бойните полета на Студената война и експлоатацията на ислямската идентичност също беше средство за отблъскване и отслабване на Запада. "Вчера, както и днес, Кремъл го вижда като начин за прокарване на антизападна политика", обяснява Галя Акерман, историк и директор на уебсайта Desk Russia.

Подобно на Турция, Русия играе своята "ислямска карта" още по-лесно днес, тъй като тя има сериозни последствия на Запад. От 7 октомври руското правителство отказва да осъди Хамас. Владимир Путин одобри, както в някои съветски епохи, държавния антисемитизъм. Той насърчава пропагандата на Хамас в Москва и Северен Кавказ. Той прие и делегация на Хамас в Москва. Путин потрива ръце и се радва на тази нова война, която му предоставя нова възможност в борбата му срещу Запада, отслабва лагера, който подкрепя Киев, и увеличава влиянието му спрямо южните страни.

Как събитията в Дагестан, които почти се изродиха в погроми, могат да послужат на Русия? Дали става въпрос за дискредитиране на дагестанците преди евентуална и предстояща репресивна операция? Севернокавказките републики бяха дестабилизирани от войната в Украйна и се създадоха течения на съпротива. Или, както предполага Галя Акерман, това е "предупреждение" към руските евреи, заповед да "изберат своя лагер и да се въздържат от критика на Хамас"? Освен ако Москва не използва Хамас, за да се върне в центъра на играта, да повиши залозите и да предложи на света "оферта за услуга", както направи в Сирия през 2016 г. Верни на навика си да обръщат посоката на обвиненията, руската власт и медии обвиниха украинците и Запада, че са в основата на събитията в Дагестан...

Ако Путин е този, който запали кавказкия фитил, ще успее ли да го угаси?

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 филип ейджи

    24 8 Отговор
    турция ги нарича борци за освобождение на палестина

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    13 18 Отговор
    Хаяско излезе много прост милиционер
  • 4 Пак Путин е виновен !

    37 14 Отговор
    Няма начин да не е... за всичко..
  • 5 Българин

    7 17 Отговор
    този дълго ще стои на студено

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    19 27 Отговор
    Путин е угрижен -обърка страната ,а сега и Мосад го търсят
  • 7 Точно

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Колкото и ти, няма вечни.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рошко

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "филип ейджи":

    Те са си такива
  • 10 Факт

    9 11 Отговор
    Дядо Пу ги спасява от западните сатанисти и им дава калашници в ръцете..добър човек и православен кристиенин е той
  • 11 На Франция

    25 7 Отговор
    и е нужен, но и липсва личност като генерал Де Гол. Всичко останало, като тая писана, са ненужни пропагандни шумове. Путин раздвижи целия свят, Западът се страхува от него, лута се, дори започна да си вярва на собствената си пропаганда, а това е пагубно. Не съм очаквал, че за толкова кратко време Западът се промени и показа друго лице.
  • 12 !!!?

    18 27 Отговор
    На 24.02.2022 Хитлер възкръсна в Кремъл, а заедно с него и антисемитизма в империята на Злото !!!?

    Коментиран от #14

  • 13 Васил

    14 24 Отговор
    Както се казва краставите магарета се надушват събраха се рашистите и Хамас каква дружба.

    Коментиран от #23

  • 14 Реплика

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "!!!?":

    Да питам,какво е семитизъм?

    Коментиран от #16

  • 15 Ний ша Ва упрайм

    18 9 Отговор
    мдааа тая пасквил секаш е писан от сътрудник двоен агент на ЦРУ и МИ6 базиран в Лондон рецензирано от жената на шефа на английското разузнаване
  • 16 !!!?

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реплика":

    Дуплика: Питай Google...!!!?
  • 17 Шах с пешката

    13 9 Отговор
    Либералният запад е бесен, че го наиграха!
  • 18 Aлфа Bълкът

    5 4 Отговор
    Няма двойственост, Света отдавна е глобализиран.
    Републиканците в САЩ, Путин в Русия, Радев в България, работят за една организация.
    Демократите в САЩ, ПП, опозицията в Русия за друга.

    Коментиран от #24, #34

  • 19 Кирил Невнятков

    12 7 Отговор
    САЩ също са двулични, дори съсдаваха терористични организации в близкият изток. Общо взето и Русия и САЩ са едни и същи мръсници.
  • 20 Така така

    9 4 Отговор
    Що за пасквил е тоеа!? Долнопробни измислици
  • 21 Наблюдател

    3 9 Отговор
    Путин се върти като......, а до не кажа какво. Затова не може да чу се вярва.

    Коментиран от #22

  • 22 Наблюдател

    6 7 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    Поправка: Путин се върти като......, а да не кажа какво. Затова не може да му се вярва.
  • 23 Така така

    9 8 Отговор

    До коментар #13 от "Васил":

    Краставите са на Запад и ония дето завземат територията на Палестина. Палестинците се борят за собствената си земя Адмирации за такива герои. Не са като украинците да предаваш и убиваш братята си и да продаваш на нато земя бази и секретна информация за Русия
  • 24 Реплика

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    Организацията е само една.Необходимо е човечеството да е разделено ,за да се осъществи планът на организацията в световен мащаб без много съпротива.Спомнете си мерките,които почти всички правителства въведоха срещу пандемията едновременно.Същите правителства,които нямат интерес управляваните от тях народи да живеят добре,но изведнъж се загрижиха за живота и здравето на същите народи...
  • 25 Путинофил

    7 9 Отговор
    путин изби 300 000 чеченци и 40 000 чеченски деца!
    Какво има да коментираме?
  • 26 В Европа в момента протичат

    7 2 Отговор
    Къде по гнусни и нацистки процеси. Не става дума някой да се "въздържа" от критика към Израел а директното законодателно и съдебно преследване се правят опити да се узакони ...... относно Хамас (палестинците) обаче, там нещата са други и критиката и дехуманизирането към тях се поощрява и се превръща в държавна политика, подобно точно както по времето на Хитлер. Критиката спрямо апартейда и геноцида осъществяван от държавата Израел малоумно и нагло се правят опити да се приравни с антисемитизъм . Нещо което е принципно невярно и порочно, но от нацистите управляващи Европа всичко може да се очаква.
  • 27 АБВ

    4 6 Отговор
    Нагли терористи.Кой изстреля 5000 ракети
  • 28 Реалист

    5 2 Отговор
    Италиански си.га.ни винаги са били подлоги на Ротшилдови
  • 29 Статията е пълна

    9 3 Отговор
    д погрешни твърдения и внушения. Като се започне с цитираните абсолютни глупости на някакъв американският журналист Пол Хлебников, че видиш ли отвличанията на личности в Чечня "са част от руската държавна политика", целяща ...бля-бля..... и се стигне до "привилегированите връзки", които руските лидери поддържали с талибаните, и те са известни на "всички" ...... Просто е покъртително какъв буламач може да се сглоби от някой под формата на статия. ....

    Коментиран от #31

  • 30 Професора

    7 2 Отговор
    Най големите спонсори на радикалния ислям са точно САЩ и техния кукловод Израел. Бързо забравиха соросите кой създаде муджахидините и кой ги спонсорираше в Афганистан миналия век.
  • 31 Шерлок

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Статията е пълна":

    Едни път наричат ДАЕШ, един път борци за свобода др път ги наричат ИДИЛ, а са едно и също слуги на ЦРУ и Мосад.
  • 32 Ъхъъъъъъ мозък

    8 5 Отговор
    Никой НЕ крещи "Смърт на евреите" под никакви прозорци.... нито на Путин, нито в Брюксел, Рим, Берлин..... Става дума за осъждането на една престъпна държавна политика, в случая политиката на държавата Израел, осъществяваща Апартейд, Нацизъм и Геноцид. Подкрепата за палестинска държава с равни демократични права за арабите и евреите не е антисемитизъм – то е антирасистко даже.
  • 33 Всеки средно интелигентен човек

    13 1 Отговор
    би се изсмял на глас на глупостите написани в статията. Отчасти верни са единствено имената на някой личности, поставени за авторитет и достоверност.Останалото са пълни глупости и невярни съждения.
  • 34 Вълчо

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Aлфа Bълкът":

    Май вече някои хормони са ти в дефицит
  • 35 Истината е че :

    7 3 Отговор
    Законът за еврейската национална държава на Израел е „законът на законите“, способен да отмени всяко обикновено законодателство. Той променя конституционната рамка на държавата, като прави промени, които нарушават установените международни норми. Няма Демократична Конституция в Света, (просто друга такава Няма) която да определя конституционната идентичност на държавата на расова основа, като обслужване на една етническа група. Тя не съдържа ангажимент към демократичните норми, нито гаранция за правото на равенство, нито забрана на дискриминацията въз основа на раса, националност, етническа принадлежност или всяка друга категория за всички хора, живеещи под суверенитета на Израел ! Този закон, тази "конституция" отрича колективните права на палестинските граждани на Израел, които съставляват 1,5 милиона души или 20 процента от населението на Израел и представляват местна малцинствена група съгласно международното право за правата на човека. !!!!...Запомнете хора : „Няма нито една друга нито демократична, нито недемократична държава в света, която да определя конституционната си идентичност на изключителна расова основа и като обслужваща една етническа група“ Цялото законодателство на Израел е еманация на "нацистката държава" и лесно човек може да се убеди в това ако се запознае с тези над 165 дискриминационни закона които са в сила в Израел. НЕ дискриминационни, а расистки по съществото си във всяко едно отношение.
  • 36 дедо

    5 0 Отговор
    Че то ,има ли французи още...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сюлейман

    4 0 Отговор
    От френска медия какво да очакваме освен демонстрация на невежество! Да научат най подир кой преобразува Хамас от терористична организация в политическа и с каква цел!
    Иначе се хвърля сянка върху единствения свестен френски политик генерал Дьо Гол!
  • 39 Военнопрестъпника Путин

    5 8 Отговор
    Хамас е руско отроче,Тероризма го създаде Русия,още от времето на че Гевара
  • 40 Просълзих се ......(от смях)

    7 2 Отговор
    ....Путин правил "предупреждение" към руските евреи, заповед да "изберат своя лагер и да се въздържат от критика на Хамас"..... Чудя се само.... колко точно трябва да не си у ред, че подобно изречение да сглобиш ?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    не само Le Figaro жълтее, повечето западни издания си загубиха авторитета в надпреварата за силни и препържени заглавия а контента слаб и с мъка изсмукан от клавиатурата.
  • 44 християнин

    6 3 Отговор
    Дали Хамас крещи така под прозорците на Путин е лъжа, но най-дъртия евреин на Цахал каза в интервю, че евреите трябва да избият всички палестинци като Жени, Деца, Старци и да не остане никой жив; също така каза, че всеки евреин трябва да се въоръжи и ако има съседи палестинци трябва да влезе и да ги избие до крак!

    А министърът на войната каза, че палестинците са животни, които трябва да бъдат избити!
    Ако на някой, това не дава паралел с нацизма, то е защото Хитлер е бил по хуманен от Ционистите, които са истинските началници на Хитлер, и които са избили собствения си народ, за да прокарат интересите си в Света.

    Коментиран от #49

  • 45 Д-Р Живаго

    3 3 Отговор
    Преди 2 дни ни дадоха милиони за антируска пропаганда,Путин яде деца,Сам си ги готви.
  • 46 Булба67

    3 0 Отговор
    A,нашите двамА ,,хъжавци( Н.Д и М.Г) са на СПЕВКА при Натаняху.... ?!
  • 47 Стършел

    2 0 Отговор
    Червена петолъчка срещу Жълта звезда!Така е след като през 1917 ,,жълтозведите разстуриха Русия!
  • 48 а бе

    2 0 Отговор
    Тия за толкова прости ни имат, та от сутрин до полунощ ни заливат с аки? И си мислят че ни харесва.😉
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Вихрогон

    1 3 Отговор
    Много съветски фъшкии има тук.Ужас.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.