Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 16:33 5 825 123

Украйна в опасна патова ситуация?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка-
  • бахмут-
  • крим

Украинската армия се опитва да си възвърне териториите, завзети от Русия, вече пет месеца, постиженията бяха ограничени до няколко града в Запорожка и Донецка област

Украйна в опасна патова ситуация? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний смята, че между Русия и Украйна вече има опасна патова ситуация. Задава ли се изтощителна позиционна война? От какво се нуждае Украйна, за да поеме инициативата?

Генерал Валерий Залужний неволно си припомня сцени и събития, разиграли се преди повече от век – когато милиони войници по времето на Първата световна война се намираха в окопите на Белгия и Франция.

Днес руските войски и украинската армия стоят едни срещу други в Европа. И двете страни отново са се окопали и от месеци не са постигнати значителни успехи. "Точно както през Първата световна война, ние сме достигнали едно ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация", казва Залужний пред британското списание "Икономист" и предупреждава за рисковете от позиционна война, която може “да се проточи с години”, отбелязва АРД.

Позиционна война ли предстои наистина?

Военният анализатор Франц-Щефан Гади от Института за международни стратегически изследвания коментира пред АРД, че сраженията в Украйна не отговарят на класическата дефиниция за позиционна война. По думите му ситуацията продължава да е “динамична и развиваща се”. Освен това според експерта е нормално войните да преминават през различни фази.

Така позиционните войни рано или късно се превръщат в настъпателни. Засега обаче набезите дълбоко във вражеска територия са били по-скоро изключение в тази война, смята Гади. Военният анализатор подозира, че с изявленията си Залужний преследва целта отново да се премине към настъпателна война, която да създаде по-благоприятни условия за армията на Украйна.

Нико Ланге, старши сътрудник към Мюнхенската конференция по сигурността, също смята, че целта на украинците е фронтът да се раздвижи на изток и юг. За целта Украйна се нуждае от изтребители и дронове, с които да се бори срещу руските артилерийски системи. Дали ще има дълга окопна война зависи от това “какво и колко бързо ще бъде доставено”, казва Ланге пред АРД.

Какво е постигнала Украйна досега

Украинската армия се опитва да си възвърне териториите, завзети от Русия, вече пет месеца. Постиженията бяха ограничени до няколко града в Запорожка и Донецка област, припомня АРД. Украйна многократно атакува руски военни цели и отвъд фронтовата линия. Въпреки това постиженията на украинската армия не бяха сравними с тези от миналото лято. Част от причините за това са, че руските войски са се окопали зад широки минни полета и не спират да атакуват - в момента най-вече около Авдеевка.

Според Ланге обаче успехът не се изчислява само в квадратни метри. Експертът смята, че “офанзивата е доста по-успешна”, отколкото се твърди в някои анализи. Сред военните успехи се нареждат например доставките на зърно по море, които бяха възобновени от Одеското пристанище, както и фактът, че руските отбранителни позиции бяха пробити.

Военният анализатор Гади смята обаче, че “географските оперативни цели засега не са постигнати”. Окупираните от Русия територии не са били намалени дори наполовина, руснаците не са откъснати и от транспортните си линии за доставки, пише АРД. Гади отбелязва, че руските въоръжени сили са понесли "огромни загуби" по време на украинската офанзива. Във войната на изтощение за Украйна има "малко алтернативи", за да не даде възможност на руската армия да си отдъхне.

Боевете ще продължат и през зимата

И двамата експерти предполагат, че боевете ще продължат и през следващите зимни месеци. Гади очаква "локални атаки и контраатаки", но по-малко мащабни офанзиви. И двете страни ще се опитат да задържат заетите си позиции, доколкото е възможно, казва Гади. Възможна е позиционна война, която обаче "няма да е напълно замразена”.

Като цяло Гади очаква "трудни месеци за Украйна”, пише АРД. Причините за това се крият в недостиг на артилерийски боеприпаси, пропуски на противовъздушната отбрана, както и липса на добре обучени кадри. Той вижда "светлина в тунела" едва през втората половина на 2024 г. - благодарение на западните програми за обучение на украински войници и обявените доставки на оръжие.

Модерната военна техника е от огромно значение

Ланге стига до различно заключение. Той очаква "промени в полза на Украйна" през следващите месеци - заради изтребителите F-16, които скоро ще бъдат вкарани на въоръжение в Украйна, а и поради това, че Украйна разполага с по-голяма мобилност, отколкото през предходната година, благодарение на повечето релсови превозни средства, уточнява АРД.

Ланге и Гади са съгласни, че съвременните военни технологии ще играят ключова роля в бъдещите битки. Според „The Economist“ украинският генерал Залужний смята, че "технологията ще бъде решаваща", и то не чрез една-единствена иновация, а като "комбинация от всички съществуващи технически решения".

Според Ланге особено оръжията с голям обсег могат да открият големи тактически възможности, ако се използват ефективно в комбинация с други оръжия, но според военния анализатор Гади е "илюзия" да се смята, че "отделни оръжия или ракети сами по себе си ще бъдат решаващи”.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    14 110 Отговор
    Русия много я закъса
  • 3 Българин

    14 112 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #88, #90

  • 4 Българин

    7 78 Отговор
    Хаяско обърка страната и сега трепери във фризера

    Коментиран от #86

  • 5 МАТОВА Е СИТУАЦИЯТА

    96 8 Отговор
    УКРАЙНА ЕДВА УДЪРЖА
  • 6 Гросмайстор

    73 4 Отговор
    Матов е ситуацията, а не патова
  • 7 Българин

    12 102 Отговор
    украинците занулиха агресора

    Коментиран от #12, #18, #71

  • 8 да де

    81 5 Отговор
    Такива ли са вече упорките патова ситуация, нали довчера контранаступа вървеше и аха да стигне Крим или пак тревата и храстите им пречат.

    Коментиран от #20, #66

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много точно, приятелю!

    Коментиран от #40

  • 10 Не че нещо

    81 3 Отговор
    Ама дайте един път и колко са загубите на украинците? От написаното тук излиза, че те са безсмъртни!

    Коментиран от #46

  • 11 ха ха

    6 71 Отговор
    Няма по-добро от продължителна война. Паричните потоци за петата колона ще пресъхнат, всички руски вериги на снабдяване ще бъдат заместени и Ордата ще бъде изцедена откъм технологии. За самотните евтини рускинчета няма да повтарям.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТУРЧИНА АЛИ

    71 8 Отговор
    Американците са Тъпи БЕЗПОЛЕЗНИ противни неудачници и олигофрени прокажени псета и Отвратителни Янки без корен ,характер мозък и тактика ,Световен Резил и Срам са КРАВАРНИКА сащ са НИКОЙ,Света ги презира ненавижда и им се СМЕЕ НА КРАВАРНИКА сащ

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Варненец

    8 63 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Видеата друго показват, той путлер ако мачкаше, щеше да е в Киев, ама още се бори за някакво празно село Авдиевка, а Бахмут скоро може и да го загуби. Много сте смешни това рашките тролчета, всъщност многониковото едно рашко тролче, щото с тези копейки, повече не може да купи мутрафанката. Скоро пасольството в София ще бъде закрито, както стана с консулството във Варна. Да те видя тогава, от къде ще си получаваш копейките и рАблите, дето не струват и материала от който са направени.

    Коментиран от #19, #24, #117

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха

    4 39 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Ночно така! Истински верните опопки идват от Москва.
  • 21 Лост

    47 4 Отговор
    Не разбрах зърното стигна ли до гладните в Африка?
  • 22 Нарком

    41 3 Отговор
    Мат в три хода, първо спират белото на зельонъй, второ Хамас за крисмас и обратно във федерацията
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Варненец

    6 47 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Я кажи, кое е това всичко руско, че не се сещам, пишеш от американски компютър или смартфон, убеден съм, че не караш лада, не гледаш телевизор електрон, нямаш домакински електроуреди от рашка, та кое викаш е всичкото руско???

    Коментиран от #30, #114, #116

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Варненец

    4 30 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Те рушляците защото са трезвеници, ама ти да видиш, даже улични автомати имат за соли за вана, които всъщност са водка. Какво ше кажеш?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    10 45 Отговор
    Това на снимката е български С-125. Да го пращаме на украинците, барем бутнат нещо с него. Отдавна трябваше да сме се отървали и от МиГ-29 и С-300 и останалите съветски вехтории. Срам-държава членка на НАТО, да разчита на съветска техника. Но това е благодарение на продажника Радев и другите русофили, които всячески отлагаха модернизацията на БА. Явно са се надявали да посрещат "освободителите" на "Орлов мост", но плановете им се грешни. Това и е хубавото на България, нашите продажни русофили, са най-калпавата и безполезна сган, която светът е виждал. Дори и Митрофанова го разбра.

    Коментиран от #34, #37, #97, #99

  • 32 филип ейджи

    22 2 Отговор
    иде зима
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Варненец

    8 34 Отговор

    До коментар #30 от "до подкаблучника":

    Не пише СдЯлано в СеСеСеРе. Дали е направено другаде, не е измислено от рашките, а от запада. Рушляците нищо свястно не са дали на света, само ракети и бомби са им в главата, ама и тях, както се видя, не могат да правят.

    Коментиран от #39, #61, #92

  • 36 Варненец

    6 30 Отговор
    Тук си пиша с един многоников съвеЦки трол, затова се махам, това е много облъчено същество, което няма идея, че си е пълен неудачник. Само такива като него, искат да се върне кАмунизЪма, защото това беше диктатура, която подхвърляше еднакви копейки на всички, на тези , които могат и на тези, които и за компост не стават. То затова и доникъде не я докара сесесерето.

    Коментиран от #42, #115

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 !!!?

    18 8 Отговор
    Путинова ситуация !!!?

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Приятна вечер Приятелю
  • 41 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 29 Отговор

    До коментар #34 от "не че не знам отговора":

    За "протокола", вие русофилите повтаряте, като папагали едни и същи глупости. "Сармат" няма да я използват срещу България, защото е МБР и е предназначена за далеч по-опасни цели. Но за да ти стане ясно, колко са зле руските ядрени сили, ще те осведомя, че на 1 ноември ракета С-24 Ярс претърпя неуспех, както и на 25 октомври. Също на 25 октомври и ракета РСМ-56 Булава претърпя неуспех. "Сармата" е от същата "калпава" порода. Приеха я Условно на въоръжение, въпреки ,че на самите крепостни им е ясно, че е калпава. Както всичко руско.

    Коментиран от #44, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 За протокола

    34 1 Отговор
    Новини и коментати, които няма да прочетете тук:
    "Руските въоръжени сили ще освободят Одеса и ще блокират достъпа на Украйна до Черно море, ако войната продължи, каза бившият американски дипломат Час Фрийман в интервю за канала Dialogue works.
    Подобен резултат би бил катастрофален за Украйна като държава, чиито войски вече са загубили „голямо количество пушечно месо“, отбеляза Фрийман."
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    4 27 Отговор

    До коментар #37 от "малко по логично":

    Няма чадо, да има ядрена война. Джуджетата в Кремъл са наясно, че "матушката" ще стане на радиоактивна пустиня. Въобще не са толкова смели лилипутите блатни. Американците няма да им простят, ще ги подпалят без да се замислят.

    Коментиран от #48, #79

  • 46 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не че нещо":

    Каквото и да напишат все ще лъжа
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 УСА боклук

    28 2 Отговор
    При патова ситуация, Зеленски ще яде патката
  • 50 Една термоядрена бомба

    16 3 Отговор

    До коментар #34 от "не че не знам отговора":

    унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята и то при условие, че всички детонират. Една част няма да излетят унищожени още в силозите, други ще бъдат свалени, трети няма да улучат или няма да детонират от лоша поддъжка . Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.

    Коментиран от #56

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    3 21 Отговор

    До коментар #47 от "само тиквеници на територията":

    Алилуя чадо. Колко русофили ще изтрепят ватенките ако ни нападнат, направо не мога да скрия своята радост. А дано!
  • 53 Пошьол

    3 20 Отговор
    Скоро ще има промяна на фронта, запада ще даде оръжията от които зависи кончината на пуся. Няма как иначе. Схващате ли русофайли? Вие и да гледате жираф ще говорите няма таково животно. Расия умря

    Коментиран от #55

  • 54 Пошьол

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Хахаха супер, но и да гризнат, те вече гризат дървото, но им харесва хахаха
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Иоб

    3 22 Отговор

    До коментар #50 от "Една термоядрена бомба":

    На първо място расия, по точно масква и Санкт Петербург ще изчезнат.И няма да успее да направи апокалипсис. Ако са живи кремълските плъ@ове,то Хага! И после света ще е по добро място

    Коментиран от #58

  • 57 Демократ

    22 1 Отговор
    Изобщо не ми е чудно,че швулетата с такива" прославени" военни стратези изгубиха войната и руснаците бяха в Берлин.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Матей преображенски

    22 2 Отговор
    Напразно се опитват да омаловажават пораженското изказване на Залужни,как може да признава безсилието на всу,това трудно ще му го простят.И всъщност ситуацията на фронта е такава,защото руското командване така иска,а то е по геополитически съображения,запада просто няма да издържи постоянно да дава на зеленски каквото му се прииска,изтощението и умората от неговите прищявки си казват думата вече.
  • 61 Петков

    16 1 Отговор

    До коментар #35 от "Варненец":

    Лапай шнорхела и се потапяй,гагаузки паткан.Вода имаш в изобилие.

    Коментиран от #76

  • 62 Бесен-_ Язовец

    19 3 Отговор
    Хахаха хахаха ще ви се патова ситуацията по скоро фашистите от Киев и НАТО са в цайтнот.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Разтягат локуми

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Да бе, сега и некакви мравки наизлязоха от някъде, не се получава.
  • 67 Хаха

    26 1 Отговор
    Ква патова ситуация бре охлюв? Имат още 10 пъти по толко армия, а за оръжие да не говорим. Не са решили не са ви размазали. Ако беше патова ситуацията и Русия нямаше сили да не мислиш, че НАТО ще ги чака да укрепнат?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Правоверен Евроатлантик

    26 1 Отговор
    Патова друг път. Украйна изчерпи нападателния си потенциал. И тя драпа за окопна война. Само дето руснаците следят какво става и увеличават натиска. В момента ВСУ предислоцира по спешност войски, оголвайки фронта на места. Въпрос на време е да ги пробият.
    Авдиевка дето руснаците губели хиляди хора и техника е в оперативно обкръжение. Това значи, че от всички страни ги дънят и постепенно им разрушават укритията, като им пречат на снабдяването и ротацията на персонала. ВСУ искаха да се изтеглят, за да не стане поредния Бахмут за тях. Край Купянск отказват да нападат и самоволно напускат позиции. Там руснаците използват тежки огнеметни системи с термобарични заряди.
    Вече пропагандата не може да скрие очевидното - Украйна не може да победи Русия. Но обратното не е вярно и след още няколко месеца агония ще стане факт, ако имаме късмет, че да спре безсмислената касапница.
  • 70 Бесарабски българин

    27 2 Отговор
    Линията Суровик бе изградена, за да бъдат избити нацистите до крак, което и стана, защото по данни от западните служби, вече три армии на Украина са избити, и то тези, които са били обучени да се бият, сега на фронта се докарва месо, което да натори почвата с надежтата, че на Зеленски ще му се размине присъдата.

    Зеленски има два избора:

    1. Предава се на руската армия и изкарва живота си в килия като в средновековието но постоянно даван като биТ брадър по телевизията
    2. Остава до края, където ще бъде убит от ЦРУ( убийството ще бъде особено жестоко, за да го превърне в герои и също да "покаже колко жестока и отмъстителна е Русия), за да бъде обвинена Русия за това.
  • 71 Ган Чо

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Само ако знаеш колко си прав..... ЕС исипа сумати пара там, а в крайна сметка не само Крим все още си е Руски, башка и Донецк Логанск, а и още територия грабнаха.
  • 72 😆😅🤣😂

    20 1 Отговор
    "географските оперативни цели засега не са постигнати” 😅😂😂 Ами кои оперативни цели сте постигнали тогава, след като зелю постави за цел даже и Крим? 🤣🤣🤣 Колко изтънчен начин да кажат, издънихме се
  • 73 Хммммм

    24 0 Отговор
    Не знаех, че е патова ситуацията ако ти вземат четвърт от държавата?
  • 74 Мнение

    19 0 Отговор
    Големи простотии. Русия се е настанила трайно, а Украйна не може да я изгони.
  • 75 Фантазьор

    17 1 Отговор
    Те ви бият постоянно, ама вие сте в патова ситуация. Ритам от смях.
  • 76 Ааа

    3 8 Отговор

    До коментар #61 от "Петков":

    Румен Петков ,говори за шнорхели ,сигурно пак е паднал в някой шадраван
  • 77 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    10 3 Отговор
    Ето ВСЙО ! К О Н Е Ц Украине ! Домину Санта Мария ! Боже помилуй и помоги Санта ЛУЧИЯ !
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 куку

    3 9 Отговор

    До коментар #78 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    комонист-фашист

    Коментиран от #81

  • 81 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "куку":

    Искам те ! Жадувам те ! Копнея да те имам ! Страдам да си само мой !
  • 82 НАБЛЮДАТЕЛ

    22 3 Отговор
    САЩ загубиха и тази война

    Коментиран от #89

  • 83 Дойче веле

    11 0 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 84 Патова Ситуация

    6 0 Отговор
    няма ако противника ти е взел Азовско море , 20% територия и владее
    , според самият Зеленски въздушното пространство .
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Не ме слушайте, аз страдам от шизофрения.
  • 87 Поп

    4 0 Отговор
    Честно, вие сте идиоти, буквално
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #82 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Вярно е. След Виетнам и Афганистан, краварите се изложиха и в Украйна.
  • 90 Минавам

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Гладкия ти мозък не е в състояние да предотврати чупенето на тъпомера. Съветвам те да се прибираш в кочината от която си надигнал празната си глава!
  • 91 педя човек голям борец

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "сега,докато лети миг 31":

    Армията никога не отстъпва. Напред, Напред кръгом и пак Напред!
  • 92 ЗиЛ 131

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Варненец":

    То е сдялано с Тесла...
  • 93 Електра

    3 6 Отговор
    Скоро от рашистите ще остане само скрап...

    Коментиран от #110

  • 94 СС-Панцеркорпс

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе, тука само уствено затруднени ли пишат, бе?! Нац. социализмът е най-великата човешка идеология и явно трябва да се приложат шутове за да го проумеете!

    Иначе, е явно, че некадърните украинци и орки се върнаха в 1914 г. и прилагат безумни фронтови атаки. Тая война така ще се проточи с години наистина. Няма нищо от великите обкръжения на славния Вермахт. Слаба работа.

    Коментиран от #101, #102

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Инж

    1 4 Отговор
    За Украйна е бъдещето,а РФ е в миналото.
  • 97 някой

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Парите за модернизацията на БА отидоха в кражби на асфалт , облепяне със стериопор на стари панелки , и експедициите на професор Христо Пимпирев . Отделно , че няма кой да го носи това оръжие. Енергийната система е пред колапс . Има 7 милиарда дупка в бюджета. Но ако искаш оръжие , може да го платиш ти. Или да кандидатстваш за кредит .
  • 98 Коментар

    4 0 Отговор
    Последните информации сочат , че Залужни настоява пред своето ръководство, ВСУ да премине към дълбока ешалонирана отбрана , с минни полета и ткн. Да се прекратят безсмислените самоубийствени атаки , защото изчерпват бързо и безрезултатно човешкият потенциал . Тоест може да очакваме Залужни да бъде сменен , или изчезнал по време на акция.
  • 99 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Докато българина не си промени манталитета и не престане с това вечно раболепчене няма да има модернизация на БА. Дадоха над 2 млрд за самолети, които няма да пристигнат никога, сега ще дадат още милиард и половина за ббронетранспортьори, които само ще платим. И това при условие, че ние произвеждаме такива, няма как от България да има модерна армия, От нас никой не иска да имаме армия, а да отделяме за отбрана, което е нещо съвсем различно т.е, да финансираме американския ВПК
  • 100 Пха ха ха ха

    7 0 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ 🤪 Дойче веле 🚮
  • 101 Хамсал

    7 1 Отговор

    До коментар #94 от "СС-Панцеркорпс":

    Ехооо, идеолога! Чети си "Майн кампф" и ер, ек, ти, рай! Виж какво си писал-"...прилагат безумни фронтови атаки..."! Ти къде искаш да са атаките, по курортите ли? Ако си се опитал да напишеш "фронтални атаки" не ти се е получило! Нито в Бахмут, нито сега при Андреевка руснаците не атакуват фронтално!

    Коментиран от #107

  • 102 Хи их хи

    4 1 Отговор

    До коментар #94 от "СС-Панцеркорпс":

    "Няма нищо от великите обкръжения на славния Вермахт. Слаба работа." Сега остава да ни разкажеш за "вебикото обкръжение" на Сталинград!

    Коментиран от #108

  • 103 DW Залужни и Украйна!

    4 0 Отговор
    Фейкове и маниполации!
  • 104 парасюк

    5 0 Отговор
    Пет пари не давам за тея боклуци
  • 105 мнение

    2 0 Отговор
    Украинците имат по добра подготовка и това обучение на запад показа как е неприложимо при тях.Има значение само за новото въоръжение. Русия всъщност постигна целта си да владее това което успя да окупира и няма как без външна намеса с да успеят.
  • 106 Корди

    2 0 Отговор
    Мое ли някой ми изброи кои за тия няколко града дето за превзети обратно от О крайна?!?!
  • 107 СС-Панцеркорпс

    0 2 Отговор

    До коментар #101 от "Хамсал":

    МРI бе кпл, за фирера лоша дума да не чувам!
    А иначе тъпият апел чекне виновен. Баш фронтално нападнат орките мръсни. И логично имат огромни загуби. Стил първа световна. Нищо от величието на вермахта.
  • 108 СС-Панцеркорпс

    1 2 Отговор

    До коментар #102 от "Хи их хи":

    Колко орки изби великия Вермахт? Съотношение 5:1, а всъщност вероятни 20:1 в полза на арийците.

    Иначе точно сега чета за славната 24. Панцер-Дивизия и как са ликвидирали нисши при Щалинград. Колкото книги за великия райг съм прочел тука не сте виждали.
  • 109 СС-Панцеркорпс

    1 1 Отговор
    Не цъкайте муниси, подхора. Славният Вермахт беше най-добрата бойна сила през изминалия век. Само лоботомиран имбецил може да го отрече!

    Коментиран от #111

  • 110 Глей сига

    5 0 Отговор

    До коментар #93 от "Електра":

    МИЛИЧКО НЕ СЕ НАПИНЯЙ ЩЕ ПУСНЕШ НА БИКИНИТЕ
    А УКРАЙНА НЕ Е В ПАТОВА СИТУАЦИЯ А В ПРЕД МАТОВА БАРАБАР С НАТО
    ЧАО
  • 111 ТОВА Е

    4 2 Отговор

    До коментар #109 от "СС-Панцеркорпс":

    ФАКТ С НАЙ ДОБРАТА ТЕХНИКА И СТРАТЕГИЯ
    БАЛИСТИЧНА РАКЕТА КРИЛАТА РАКЕТА РЕАКТИВЕН ИЗСТРЕБИТЕЛ РАКЕТЕН ИЗСТРЕБИТЕЛ НАСОЧВАЩА СЕ АВИОБОМБА УРЕД ЗА НОЩНО ВИЖДАНЕ ЗА ПЕХОТАТА ПЪРВАТА МАСОВА ЩУРМОВА ВИНТОВКА /АВТОМАТ /НЕ КАРТЕЧЕН ПИСТОЛЕТ ЦЕЗИЕВА НЕ УРАНОВА БОМБА БОИНИ ВЕРТОЛЕТИ НА ФРОНТА В УРАЛ
    ДА ТОВА Е ФАКТ СМЕЛИ ВОЙНИЦИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ТАКТИЧЕСКИ И ТЕХНИЧЕСКИ ГРАМОТНИ МНОГО ДОБРИ ГЕНЕРАЛИ СПРАВЕДЛИВА КАУЗА. /ЕДИН НАРОД ЕДНА ДЪРЖАВА/ КАКТО И ПОДКРЕПА НА МНОЗИНСТВОТО ОТ НЕМСКИЯТ НАРОД


    И НЕВЕРОЯТНО ТЪПИ И САМОВЛЮБЕНИ ПОЛИТИЦИ КОЙТО ОСРАХА ВСИЧКО ТОВА

    Коментиран от #112, #113

  • 112 СС-Панцеркорпс

    2 2 Отговор

    До коментар #111 от "ТОВА Е":

    Абсолютно верно е това. Няма какво да допълня. Повече такава армия светът няма да види.
  • 113 пояснение

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "ТОВА Е":

    И първата дрога , използвана масово за военни цели. Макар за това може да се поспори . Дали английският "Пеенкилеер " не е била първата. От там произлиза познатото на българина "Пенкилер" . Също концепцията на самолет летящо крило, което не задейства радарите. Всичките безумни проекти , които допълнително натежаха , и помогнаха за падането на третият райх. Защото за такива проекти трябва оперативно време , много суровини , и относително спокойна среда за учени , и специалисти. Не да се сещаш за тях да ги правиш , когато врагът ти чука на портата с 5 000 000 войника , няколко хиляди танка , самолета , и два пъти по толкова оръдия и РСЗО . А твоите са свършили в необятните руски степи.

    Коментиран от #118

  • 114 Сделано в СССР

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Варненец":

    Убеден съм, че в БГ има повече лади Ниви и УАЗки от колкото Кадилаци и Линкълни. :) ,а техниката 80% е Китайска и 20% Турска. :)
  • 115 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Варненец":

    Да, сега е по-добре, защото всеки драпа за насъщния, а малко "елитни хора" с дълбоки джобове имат право на прилично съществуване, а тези, които "не заслужават" са на доизживяване, но все пак успяват да им пълнят дълбоките джобове. Лошото е, че незаслужаващите, ако изчезнат, заслужаващите ще изчезнат още по-бързо, защото сами трудно ще се справят.
  • 116 ИСТИНАТА Е,

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Варненец":

    Че всички уреди, прибори които още работят добре в къщи, както и играчки на децата, са руски, а останалите са ментета и се повреждат ежедневно.
  • 117 СПРАВЕДЛИВ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варненец":

    Които са русофоби, сами си показват принадлежността, защото все говорят за пари и копейки. Те си мислят, че другите са като тях и всичко свеждат до парите. За тях няма морал и ценности, нито справедливост и вярват, че всички са като тях меркантилни капиталисти.
  • 118 СС-Панцеркорпс

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "пояснение":

    Най-добрите въпреки глупостите. 6 години срещу целия свят. Още 39-та трябваше да загубят. Ако бяха орките напр. Полша не беше по-слаба от Украйна сега. А Франция и Англия държаха 1/4 от света. И само панцер 4 да бяха правили в огромни количества нямаше да победят. Поне утрепаха много англосакси и орки.
  • 119 Ами

    0 1 Отговор
    Какво ще каже за укро загубите - 5-7 пъти повече! Или как пращат от болниците директно на фронта... "Окупираните области" се отделиха с 98 процента от фашистка Укрия. А мълчи и за т.нар. "военна победа" над Русия. Жалките дебили в ЕС - сащ - НАТО най-лицемерно унищожиха Укрия. Сега се измъкват от поредната си война... Началото на края им идва.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 СС-Панцеркорпс

    0 0 Отговор
    Казах ли че нема да спрем бе?! Всички които са против великия райх трябва да бъдат ритани докато спрат да се движат!