Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Ноември, 2023 12:15 1 502 20

ISW: Oлигарсите на Владимир Путин финансират новите частни армии на Кремъл

  • русия-
  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • конвой-
  • редут

Официални лица, включително Володимир Зеленски, заявяват, че руските сили планират да нанесат повече разрушителни удари в цяла Украйна с наближаването на зимата

ISW: Oлигарсите на Владимир Путин финансират новите частни армии на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските военни блогъри продължиха да критикуват руското военно командване, че не успява да създаде дългосрочни способности за обучение, тъй като държи на фронта квалифицирани командири и войници и оставя неопитни кариеристи да обучават новобранци и офицери.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната (ISW).

Един от руските военни блогъри твърди, че Русия продължава да се учи само от грешките си с цената на значителни загуби и че руското военно командване не успява да научи новите служители на ефективни тактики, използвани от компетентни командири и военнослужещи.

Военният блогър твърди, че руското военно командване ангажира най-способните командири и военнослужещи на най-опасните фронтови линии в Украйна, вместо да ги използва за обучение на новопостъпващия випуск руски войници. Военният блогър добави, че Русия трябва да реши този проблем на системно ниво, в противен случай новосформираните части ще повтарят предишни руски грешки на фронта.

Друг руски блогър отговори на критиките, като отбеляза, че Русия трябва да накара опитни военнослужещи да преподават на завършващите класове в руските военни училища, тъй като завършващите учат само теория и не получават никаква практика в съвременната война.

Блогърът намекна, че има проблеми с руската военна теория и липса на подходящо офицерско обучение, тъй като генералите и офицерите, които получават преподавателски длъжности, нямат боен опит и се интересуват само от собственото си кариерно израстване.

В заключение блогърът заключава, че лошото командване на руските операции в района на Авдеевка и край Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут) показва, че руските генерали не мислят за благосъстоянието на руските въоръжени сили в дългосрочен план.

Съобщава се, че предполагаеми дългогодишни съюзници на руския президент Владимир Путин финансират две подчинени на руското министерство на отбраната частни военни компании, които са поели бившите операции на "Вагнер Груп" в Африка.

На 3 ноември Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руското министерство на отбраната (МО), включително заместник-министърът на отбраната Юнусбек Евкуров и членове на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (ГРУ), продължава да полага усилия за включването на дейностите на "Вагнер груп" в Африка в подчинените на МО частни военни компании (ЧВК) "Редут" и "Конвой".

WSJ съобщава, че Аркадий Ротенберг и Генадий Тимченко, двама руски милиардери, които познават Путин от десетилетия и са от близкото му обкръжение, финансират съответно "Конвой" и "Редут".

Това решение вероятно е опит да се попречи на една ЧВК и един финансист отново да придобият власт и влияние, които потенциално да застрашат Путин и руското централно ръководство. ISW и преди е оценявала, че Путин редовно назначава хора на такива постове, че нито една фигура да не натрупа прекалено голямо политическо влияние.

WSJ също така съобщи, че Константин Пикалов ръководи ЧВК "Конвой", а Константин Мирзаянц - ЧВК "Редут". Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Андрей Картополов заявява на 3 ноември, че Вагнер е "напълно разформирован" и че някои бойци на Вагнер продължават да действат в Африка, но под "друга марка" в рамките на руското МО.

На 3 ноември руските сили нанесоха значително по-голяма серия от удари с безпилотни самолети в цяла Украйна. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли четири дузини безпилотни летателни апарати Шахед-131/-136 от Курска област и Приморско-Ахтарск, Краснодарски край, и една крилата ракета Х-59 от окупираната Херсонска област по цели в Украйна.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила крилатата ракета Х-59 и 24 от безпилотните летателни апарати "Шахед".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са прихванали повече от половината от около 40-те дрона, които руските сили са изстреляли към Украйна.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са нанесли удари по цели в Харковска, Лвовска, Ивано-Франковска и Одеска област, а Зеленски заяви, че украинската противовъздушна отбрана се е активирала в Харковска, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска, Киевска, Кировоградска, Виницка, Хмелницка и Лвовска област.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са нанесли удари предимно по гражданска инфраструктура, а началникът на военната администрация на Ивано-Франковска област Светлана Онишчук заяви, че руските сили са нанесли удари по неуточнен военен обект в Ивано-Франковска област.

Украински официални лица съобщават, че руските сили са изстреляли малки групи "Шахед", за да установят местоположението на украинската противовъздушна отбрана, а след това са изстреляли няколко вълни от безпилотни самолети, за да усложнят украинския отговор.

Украински официални лица, включително Зеленски, заявяват, че руските сили планират да нанесат повече разрушителни удари в цяла Украйна с наближаването на зимата.

На 3 ноември Министерството на отбраната на САЩ обяви нови пакети за военна помощ за Украйна, насочени предимно към укрепване на украинската противовъздушна отбрана. Министерството на отбраната на САЩ обяви пакет за военна материална помощ за Украйна на стойност 125 млн. щатски долара, включващ боеприпаси за националните усъвършенствани ракетни системи "земя-въздух" (NASAMS) и HIMARS; 155- и 105-милиметрови артилерийски снаряди; противотанкови ракети с тръбно, оптично и друго насочване (TOW); противотанкови системи Javelin и AT-4; и над три милиона боеприпаси за стрелково оръжие и гранати.

Министерството на отбраната на САЩ ще отпусне също така 300 млн. долара за Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI) за дългосрочно укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Министерството на отбраната на САЩ ще предостави на Украйна боеприпаси с лазерно насочване за противодействие на безпилотни летателни апарати в рамките на USAI.

На 3 ноември украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Бахмут и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че руските сили са отблъснали осем украински нападения в Западна Запорожка област и няколко украински атаки край Бахмут от 28 октомври до 3 ноември.

Съобщава се, че елементи на "Вагнер" в Сирия ще прехвърлят руски системи за противовъздушна отбрана "Панцир-С1", които сирийският президент Башар Асад се съгласи да предостави на подкрепяната от Иран ливанска "Хизбула". CNN съобщи на 3 ноември, че двама души, запознати с американското разузнаване, са заявили, че Асад се е съгласил да предостави руските системи за противовъздушна отбрана на "Хизбула" и е възложил на Вагнер доставката им по време на съвместни разговори между трите страни.

WSJ съобщи на 2 ноември, че американското разузнаване е посочило, че самият Вагнер ще предостави руските системи за противовъздушна отбрана на "Хизбула".

Израел често нанася въздушни удари по ирански оръжейни доставки в Сирия и през нея и Асад може да е поискал от Вагнер да достави системите за противовъздушна отбрана на "Хизбула", за да подейства възпиращо на потенциалните израелски усилия за пресичане.

CTP-ISW вече е оценявала, че Русия може да е в състояние да улесни доставките на оръжие в Сирия, без да рискува израелски въздушни удари, и Кремъл може да смята, че това израелско нежелание ще обхване и "Вагнер".

Русия и Израел имат сложни взаимоотношения в Сирия, тъй като Израел исторически разчита на Русия за ограничаване на иранските дейности в Сирия.

Дагестанските власти заявиха, че ще накажат онези, които участват и организират предполагаеми бъдещи демонстрации, за разлика от призивите за снизходителност към участниците в антисемитските безредици от 29 октомври.

Кабинетът на кмета на Махачкала призова местните жители да се въздържат от участие в неразрешени митинги, включително в един, за който се твърди, че е планиран за 5 ноември, и превантивно заплаши, че участниците и "тези, които провокират населението", ще бъдат изправени пред "сериозни последствия".

Руските военни блогъри твърдят също така, че в каналите на Telegram продължават да се отправят призиви към жителите на Дагестан да присъстват на демонстрация на 5 ноември, за да поискат освобождаването на задържаните за антисемитските безредици на 29 октомври.

Един руски военен блогър продължи да критикува слабия официален отговор на последните бунтове, като заяви, че "да имаш милост означава да покажеш слабост".

Продължаващите призиви на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров към чеченските националисти вероятно имат за цел да укрепят вътрешната му подкрепа, без да нарушават облика му на твърд поддръжник на руския президент Владимир Путин. На 3 ноември Кадиров съобщи, че министър-председателят на Русия Михаил Мишустин е подписал указ за присвояване на оригинални чеченски имена на осем чеченски села, пострадали от депортации по времето на Сталин и разформировани от съветските власти.

Руските официални лица все по-често потискат признанията за сталинските депортации, но подкрепата на Кремъл за отмяната на заповедта на Сталин от 1944 г. за разформироване на тези чеченски села подсказва, че Кадиров координира своите риторични призиви с Кремъл.

Тази вероятна реторична увертюра следва подобни намеци за чеченската национална история от страна на Кадиров, който наскоро нарече два нови чеченски доброволчески батальона на чеченски бойци от 18-ти и 19-ти век, които са се съпротивлявали на руското имперско управление.

Тези намеци за чеченската национална история са подход с нисък залог за спечелване на благоразположението на чеченските националисти, които може да имат отрицателно отношение към Кремъл и заявената от Кадиров подкрепа за Путин.

Реторичната подкрепа на Кадиров за историческия чеченски национализъм отклонява разговорите от сегашната му подкрепа за все по-ултранационалистическия Кремъл, като същевременно предизвиква само временно гнева на избрани руски ултранационалисти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТрампЛин

    4 10 Отговор
    Точно те ще свалят Режима на Путин-це!
  • 3 Хубу

    11 2 Отговор
    Този мозъчен тръст има мозъчно сътресение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иркутск

    4 1 Отговор
    Не малка част от олигарсите на Владимир са евреи ционисти как ще ги крие и пази от ислямистите уахабити в Дагестан Чечня Ингушетия когато започнат със списъците
  • 6 Кирил

    5 6 Отговор
    Киев за три дни...през крив макарон
  • 7 Демократ

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Кремълските залпове гърмят в главите на путлероробите, защото те нито чуват, нито виждат, а да мислят не могат с една гънка в мозъка, в която са настанени троловете на Путин. Всички вие заминавайте за Москва немедленно и бъдете щастливи доброволци в Украйна. Там няма война, а има мир и холивудски постановки, значи ще ви платят добре.

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сандо

    4 2 Отговор
    Можеше да се напише и по друг начин:Олигарсите на Путин дават продукти за баницата,която след Победата ще поделят!Някакси звучи по-близо до истината.
  • 10 Дивергент

    4 0 Отговор
    Наднационалните корпорации и банки ползват НАТО като частна армия.Руските олигарси създават частни армии.Общото е,че в собствена защита и двете страни ползват ресурса на данъкоплатеца.
  • 11 Българка

    4 6 Отговор
    Вече официално от Кремъл подкрепят международния тероризъм. Та нали са си съучастници.

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хе хе хе

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Мангалистанке смени си тампона....

    Коментиран от #16

  • 14 Механик

    5 0 Отговор
    А вие кого искате да финансират? Пентагона ли?
    Що за шашкъния е това ISW? Сигурно там ги избират с тест за интелигентност. Условието е интелигетността ти да не превишава числото 21 ????
  • 15 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "В руските детски градини":

    Абе те учат децата в Русия да стрелят с автомат, па после в американските училища се гърмят тъпоъгълничетата.
    Аде де!
  • 16 Що?

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хе хе хе":

    Лъжа ли е това което пише?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха-ха-ха!

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    На колко алкохол или бело беше, когато измисли това????? Бегай при зеления потник да те направи секлетарка.
  • 19 Пиночет

    1 1 Отговор
    Почти всички руснаци ,са роби на Кремъл, и кръговете около тях!
  • 20 Обичат крепостничеството

    2 1 Отговор
    Новите руски роби Промити мозъци и внушения за врага пред вратата
Новини по държави: