Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Ноември, 2023 09:01 4 525 43

Презрение и сподавен гняв: руснаците, пленени в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • войници

Всички военнопленници, с които са разговаряли журналистите от АРД, твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо украински военнопленници или за убийствата, мъченията и изнасилванията на украински цивилни граждани

Презрение и сподавен гняв: руснаците, пленени в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички те са руски бойци, попаднали в украински плен. И до днес твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо цивилни украинци. Екип на АРД посети единствения лагер за руски военнопленници в Украйна.

Стотици мъже в поизбелели якета и панталони обядват в стола на единствения лагер за руски военнопленници в Украйна. Няма публично достъпна информация за местонахождението му или за броя на мъжете, които се намират там, съобщава кореспондентката на АРД Андреа Беер и разказва, че днешното меню включва наред с другото яхния от месо и картофи с бял хляб.

"Благодаря за обяда"

Щом се нахранят, арестантите стават и в хор казват на украински "Благодаря за обяда". Мъжете ядат на смени, а опашката е дълга - стига до двора навън. По високите зидове с телена ограда отгоре висят снимки на известни украинци от миналото и на всички досегашни президенти от обявяването на независимостта насам. Посланието е ясно - Украйна, която Русия иска да унищожи, има дълга история.

Военнопленниците са от Русия и от окупираните от Русия области, казва пред АРД Петро Яценко от координационния център в Киев, на чието подчинение е лагерът. Повечето мъже не излежават наказания, но част от тях са осъдени за военни престъпления.

"Най-известният пример е Буча. Но във всички окупирани от руснаците градове е имало престъпления срещу цивилното население. Хора са били безмилостно избивани, измъчвани, изнасилвани. А извършителите са всъщност престъпници, които използват войната, за да безчинстват", добавя Яценко пред германската медия.

Всичко това е пълна измислица, твърди на свой ред военнопленникът Руслан. Мрачният 40-годишен мъж се оплаква от храната и от отношението към затворниците. Руслан е от Донецк и твърди, че Украйна била нападнала Донбас. "Отнасят се към нас като към терористи, като към сепаратисти."

Леглата в болничното отделение са плътно едно до друго. Ранените са с превързани глави, с ампутирани крайници. Някои от тях проследяват журналистите от АРД с погледи, в които се смесват презрение и сподавен гняв.

На няколкостотин километра оттам Дмитрий Воробьов седи в мазето на една сграда в Киев. 41-годишният мъж носи руска униформа и е под охраната на въоръжен украински войник. Руснакът от региона на Волгоград на три пъти е служил в частната армия "Вагнер" - заради парите, както казва самият той. Бил се е и при Бахмут и многократно е бил раняван.

Пред екипа на АРД мъжът твърди, че не знаел нищо за жестокостите, извършвани от "Вагнер". В средата на юли се прехвърлил в редовната руска армия и се върнал да се бие в Украйна, където в началото на септември се предал. Не прави разлика между руската армия и бойците от "Вагнер".

"Просто надалеч от всичко"

28-годишният Александър Гапонов от Челябинск се записал в армията от един руски затвор. Сега пак е в затвора, но в Украйна - като руски военнопленник. В Русия бил осъден на 10 години за кражба. Постъпил доброволно в армията, в една от частите, които се състоят предимно от мобилизирани затворници - и които биват изпращани на най-опасните места на фронта, пише АРД, позовавайки се на американския Институт за изследване на войната.

Гапонов бил толкова тежко ранен през юли в района на Запарожие, че можел само да пълзи. "Искаха да ме евакуират чак вечерта, но аз им казах, че дотогава вече няма да съм жив. Продължих да пълзя нататък - просто надалеч от всичко. В крайна сметка бях заловен от украинците."

Всички военнопленници, с които са разговаряли журналистите от АРД, твърдят, че не знаели нищо за садистичните жестокости спрямо украински военнопленници или за убийствата, мъченията и изнасилванията на украински цивилни граждани.

Военнопленниците искат да се върнат в Челябинск или в Донецк. Но от лятото насам, с малки изключения, е имало съвсем малко размени на затворници, казва Петро Яценко от Координационния център. "За съжаление руската страна замрази този процес, а това е голям проблем." Яценко иска всички мъже от лагера да бъдат разменени за украинци - и то колкото може по-скоро.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слаб 2+

    79 26 Отговор
    Великото контранастъпление струва на окраинците деведесет хиляди трупа.Точка по въпроса.

    Коментиран от #23, #33

  • 2 Механик

    84 18 Отговор
    Офффф, когато няма с какво да се похвалим в "перемогата", вадим дойчевеле да пише дълги и безмислени статии.

    Коментиран от #12

  • 3 Буча. ?

    80 19 Отговор
    Има филм на френски журналист ,оригиналът е в ООН,.Укрите разхвърлят умрели от камион.
    Фашагите още не са дали имената на мъртъвците
    Буча го забучи много дълбоко на хазарскито чифутче
  • 4 Киро

    73 18 Отговор
    Нагли украински лъжци ,жестоки мъчители на пленени руски войници ,а тези украински изверги убиват в гръб своите за да не отидат в плен ,попитайте водещ новинар Димитрии Недялков от БНР ,той е зъл украински обожател ! Само дето се прави на разсеян и непрекъснато защитава украинските фашисти !!
  • 5 ти да видиш

    65 17 Отговор
    "арестантите стават и в хор казват на украински "Благодаря за обяда""
    Това си е психологическа гавра и мъчение над пленените вийници и нарушава Женевската конвенция! Статията уж за добрите украинци и лошите руснаци, но описва гаври над руснаците и никакви доказателства за обратното!? Една yкpопска бабипка на пазара в Буча им казала!?
    А тези немски журналисти, какво очакват да ги гледат руснаците с любов и възхищение!?!? Няма, какво да, се чудят, ако им паднат, ще им изгризат черния дроб за руснаците те са врагове, които подкрепят нацисткия украински режим и отишли там да им се подиграват!
  • 6 Ццц

    56 13 Отговор
    Как да повярвам на статия, която ми говори за "дълга история" на Украйна и изнасилени украинки? Дори едното да стане вярно някога, никога не може да има изнасилена украинка. По-скоро украинките изнасилват руските герои- освободители.
  • 7 германеца

    18 62 Отговор
    Напразно хабят храна и вода . Най-добрият руснак е/ всеки знае / .

    Коментиран от #10

  • 8 Сталин

    53 14 Отговор
    Когато руските военни освобождават Святогорск,в местния приют за деца намират документи за продажба на деца от Британска частна военна компания,като едно от плащанията е правено от Кока Кола.7% от бюджета на Украйна,около 2 милиарда долара са печалби от продажба на органи на черния пазар,което означава че това е организирано от правителството на Украйна

    Коментиран от #15, #27

  • 9 Олга

    48 7 Отговор
    DW не изневерява на “реномето” и стандарта си: лъже, изопачава, обезобразява реалност, деформира фактите, обръща ги наопаки, побърква хората от фантасмагории и държи потребителите си за овце. Спрях да ги чета да не загубя вяра в хората.
  • 10 Сандо

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "германеца":

    Някой ден един такъв жив мъртвец може да почука на вратата ти.И тогава и тоалетната няма да ти помогне.И внимавай какво пожелаваш,защото в природата винаги има стремеж към балансиране.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    И най - вече пълни с манипулации и откровени лъжи.
  • 13 Търновец

    8 29 Отговор
    Надявам се най сетне Путин и Зеленски да преговарят в Женева и да има стабилен мир, но тъй като тук се цитират Руски войници мога да добавя автентичен клип на Немска телевизия заснет на Курилските острови - Руски войник е ранен в крака с два куршума и става до живот инвалид - Руското правителство му дава - според собствения му разказ - доживотна инвалидна пенсия от 80 долара, и тъй като това е крайно недостатъчно той разчита на помощ от свои приятели и дарения.

    Коментиран от #16

  • 14 Перник

    38 7 Отговор
    Колкото и силно да вият “краварите” методично и последователно руснаците мачкат укро -фашистите.Крим е руски иДонбас е руски и по-голямата част от Украина също ще бъде руска!!!А дойче веле отдавна са медия за фалшиви новини и откровени лъжи.
  • 15 Търновец

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Преди време в NYT на първа страница имаше статия - FBI арестува Равин от New Jersey защото е организирал нелегална група за търговия с човешки органи - имаше и снимка на равина и двама специални полицаи хванали го за ръцете. Във всички войни по всички страни е имало Чакали - хора тарикати които печелят по съмнителен начин от войната, сигурно го има и в Украйна, а тук в Търново идват все повече руско говорящи на възраст между 20 и 60 години
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Д велле

    35 8 Отговор
    Е пропаганден сайт на фабриката за лъжи ЦРУ! 30 г. промиват мозъци и резултатът е виден - от 20-то място по развитие в света преди 1989-та България сега е 90-та. Не ви благодарим Америка!
  • 19 Поп

    25 5 Отговор
    И кой е авторът на този пасквил? Срам го да се напише
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КовидманЯк

    20 5 Отговор
    По-голяма и смешна тъпня не бях чел, хахаха
  • 23 Статистик

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Слаб 2+":

    Ти ли ги брои или така ти казаха ?!
  • 24 евроатлантикос облъч облъч

    15 3 Отговор
    Дойче веле.Нататъка има ли смисъл да се чете.Говорилни на ЦРУ не чета.
  • 25 Да им режат…

    3 12 Отговор
    …всички пръсти на ръцете за да не могат да натискат спусъка вече и да си ги връщат на Путин-цето!
  • 26 Дедо ви....

    14 2 Отговор
    Луд умора няма, че не се и изпотява, та и вие не се спряхте. Ми напишете нещо за батальона Богдан Хмелницки формиран в Русия от украински военнопленници. В батальона има и военнопленници от Азов от лагера в село Еленовка, в Донецка област. Батальона наброява около 400 човека!!!!
  • 27 Дедо ви.....

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сталин":

    Преди месец, месец и половина украински майки се обърнаха към президента и правителството на Русия да съдействие за намиране на отвлечените им деца в западна европа!!!!!!!!
  • 28 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    4 14 Отговор
    Сибирско-Азиатска Измет. Украинците да ги впрегнат да работят тези крепостни, да си заслужат обяда. Това е разликата между украинците и руската сган. Те се отнасят по човешки с пленниците, докато руските фашисти ги изтезават и избиват.
  • 29 далекоглед

    7 6 Отговор
    Все пак журналистът е уловил омразата и отношението към екипа.Казали са че Украйна нападна Донбас и това беше така след цветната революция от така наречените батальони Азов и други подобни и после вече се започна.Още тогава по нашата телевизия показваха попадения в жилищни квартали от комплекс Точка У на украинските въоръжени другото е история и пропаганда.Поляците и те може да напишат ,че Украйна е тяхна .Киевска рус на кого е.Екатерина Първа и Втора дали са били рускини? Политбюро на СССР от какви националности е .Статията е много хубава и обективна за тези които могат да четат.

    Коментиран от #38

  • 30 мдаааа .... ти да видиш

    11 3 Отговор
    За кой ли път гледам кадри как бандери стрелят по краката и къде ли не на вързани пленени руски войници.... жалко Факти не разрешава клипчета!!!
    Чета и американски журналисти лично наблюдавали масово предаване в плен на руснаците украински войници!!!!
  • 31 мдаааа... и ДВ

    12 1 Отговор
    ПРИКАЗКА ЗА Бг ХИБРИДИЯТА

    Зоопарк в Берлин. Жена пада в езерцето с крокодилите. Всички пищят. Един мъж скача във водата и изважда жената. Аплодисменти. Една журналистка от DW предава на живо застава до мъжа и тържествено произнася:
    - "Такъв героизъм е присъщ само на украинец!"
    Спасителят се обажда:
    - "Всъщност, руснак съм, но това е присъщо за всеки човек."
    До вечерта новината е разпространена от DW, английското разузнаване и Бесарабски фронт като световна новина....
    На следващия ден в бъргарски вестник заглавие с огромни букви:
    - "РУСКИ ФАШИСТ ОТКРАДНА ЗАКУСКАТА НА КРОКОДИЛИТЕ ОТ ЗООПАРКА!

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 поп гапон

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Слаб 2+":

    а гапонов сега се моли на хо.хо.лите.иначе другите руснаци ядат на смени.Така де,като е.аха пак на смени еаха хо.хо.лките.
  • 34 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    преди година често цитирахте съветника на Зеленски, Арестович. Дайте някой бисер от него.

    Коментиран от #36

  • 35 Констатираща

    1 1 Отговор
    На всички е известно, че при война и природни бедствия, се активират престъпниците. Така, че не трябва с това да се манипулира хорското мнение за едни или други войски. Всичко зависи от възпитанието на всеки един от войниците, а и мъжете по природа в повечето случаи, си имат вродена престъпност, която се активира в определени рискови ситуации, затова не трябва много да им се вярва по време на война или друго бедствие.
  • 36 Ами ето го

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Урюрвкос":

    Бившият съветник в офиса на президента се обяви за постигане на мир с Русия

    Арестович: Зеленски стана като Хитлер - самотен диктатор пред съда на историята...
  • 37 Написано е така

    4 0 Отговор
    Че да изглежда достоверно с цитати на имена и дори мнения на някои пленници които противоречат на официалната политика
    Все пак има пропуски които подсказват свободни съчинения и то най-важното от тях е преувеличението как храни ли е богато военнопленниците и не само това ами и бял хляб им сервирали
  • 38 Статията

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "далекоглед":

    е полезна само с едно - руските не желаят да разменят тези пленници.

    Коментиран от #41

  • 39 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "мдаааа... и ДВ":

    Всъщност Крим беше в състава на РФ, но преди около 60 години с еднолично решение на Генсека Никита Хрушчов беше без референдум предаден на УССР. Хрушчов е Еврей от Украина както и Лев Тротцки и Голда Меир. В България ДКМС шефка Станка Шопова и Емилия Масларова подариха комплекса Камчия на РФ, а предаването официално стана по време на Баце 1
  • 40 Касапин

    6 1 Отговор
    ЗАЩО РУСКИТЕ ВОЕННОПЛЕНИЦИ СА ПРИНУЖДАВАНИ ДА ГОВОРЯТ НА ИЗМИСЛЕНИЯТ УКРАИНСКИ ЕЗИК
    А ЗА ОЩЕ ПО ИЗМИСЛЕНИ ЗВЕРСТВА СПРЯМО ЖЕНИ ДЕЦА И ВОЕННОПЛЕНИЦИ НЯМА КАК ДА ЗНАЯТ ШОТО СА ИЗМИСЛЕНИ
    ПОМНИМ ПУШЕШТИТЕ ТРУПОВЕ В БУЧА
    ПОМНИМ И ЕКЗЕКУТИРАНИТЕ РУСКИ ВОЕННОПЛЕННИЦИ СНИМКИТЕ СА НАМЕРЕНИ В ТЕЛЕФОНИТЕ НА УКРАИНСКИ ДЕБИЛИ ОТ АЗОВ
    АБЕ ЩО САМО ЕДИН ЛАГЕР ЗА СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ РУСКИ ВОЕННОПЛЕНИЦИ БЕ
    ТЕ ТОЯ ЛАГЕР ЩЕ Е БАЯ ГОЛЯМ
    ПОМНИМ И ОЩЕ НЕЩО КОГАТО ВАГНЕР ПЛЕНИХА УКРАИНЦИ ПРЕДИ КОЛЕДА В БАХМУТ СЛЕД КАТО ГИ РАЗОРЪЖИХА ГИ НАТОВАРИХА НА КАМИОНИ И ГИ ИЗРИТАХА КЪМ УКРАЙНА БАЯ ХОРА БЯХА
    ПОМНИМ И ПОДЛЕЦИТЕ КОМАНДИРИ ОТ АЗОВ КОИТО ВМЕСТО ДА СА В ЛАГЕР ЗА ВОЕННОПЛЕНИЦИ ЗАВДНО С ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ЗАМИНАХА ЗА ТУРЦИЯ КАТО ОБЕШАХА ЧЕ НЯМА ДА ВОЮВАТ ПОВЕЧЕ
    Е ИЗЛЪГАХА АМА СЕГА НЕ СА НА ФРОНТА А СЕ КРИЯТ КАТО ПЛЪХОВЕ ЩОТО ВТОРИ ПЪТ ПРОШКА НЯМА
  • 41 Ам чи

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Статията":

    А ДА СИ ЧУВАЛ НЕЩО ЗА УСЛОВИЯТА КОИТО ПОСТАВЯ УКРАЙНА
    НЕ СИ
    ВСИЧКИ ЗА ВСИЧКИ
    ТОЕСТ ЕДИН РУСНАК ЗА ПЕТ УКРАИНЕЦА А И ЧАСТ ОТ УКРАИНСКИТЕ ВОЕННОПЛЕНИЦИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ В УКРАЙНА И ДА УМИРАТ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.