Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 16:00 36 113 116

Въпросът "Чий е Крим?", отговорът на Ваня Григорова и обърканите представи на умнокрасивите и левицата за вота в София

  • ваня григорова-
  • васил терзиев-
  • кмет-
  • софия-
  • община

Има следователно друго разделение, което разполовява София на две. То е социално-психологическо, не е толкова материално

Въпросът "Чий е Крим?", отговорът на Ваня Григорова и обърканите представи на умнокрасивите и левицата за вота в София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Тончо Краевски за "Гласове"

Също като Ваня Григорова, която не може да излезе от кампания и да каже “сбогом на оръжията”, ние също продължаваме да гледаме на изборите през оптиката политическите послания, вместо през оптиката на анализа. Събитията са трудни за анализ по същата причина, поради която и загубата е трудна за преглъщане - ужасно малката разлика. Когато някой е постигнал солидна победа, можем да търсим солидна причина за нея. Но когато разликата е от порядъка на процент, това означава, че победата е донякъде случайна, тоест няма солидни основания. Съвсем спокойно можеше и да е обратното, така че какви заключения изобщо можем да направим?

Нека не правим заключения, нека зададем въпроси. Какви са тези две почти идеални половини, на които се раздели София? Бедни срещу богати ли? Крайни квартали срещу център? Ако е така, то как ПП-ДБ печели с общинска листа и районни кметове в т.нар. крайни квартали като "Люлин", "Овча купел" или "Кремиковци", а Ваня Григорова на балотажа надделява в райони като "Сердика" и "Красна поляна", които не са крайни райони, а дори и в най-централните секции получава значителен брой гласове, по 35-40%. Със сигурност има такъв нюанс, но идеолозите и на двете кампании си мислеха, че имат смазващо превъзходство в демографията. Терзиевците вярват, че София е културно тяхна - тя е дясна, демократична, синя, жълтопаветна, умна и красива - абсурд да спечели някой като Ваня Григорова. Да де, но тя беше на косъм. Григоровистите пък смятат, че умните и красивите са елитарно малцинство, което живее в няколко богати района и презира народа, а народът е трудов, следователно демографията е на тяхна страна. Ремито, с което завършиха, означава че и двете представи са грешни.

Защо са грешни? Да започнем от ПП-ДБ.

Структурата на вота показва, че огромен брой хора са излезли да гласуват само и единствено против тях, като Ваня Григорова печели даже отделни секции в идеалния център. Защото вижте общинската листа, вижте районните кметове, БСП ги няма там. Няма червена вълна, няма социализъм, има просто вот срещу ПП-ДБ. Спомнете си 2019 г., когато Мая Манолова изкара 48%. Хората, които гласуваха за нея не бяха за БСП; хората, които гласуваха за нея даже не смятаха, че тя ще бъде по-добър кмет от Фандъкова. Те просто искаха да покажат червен картон на ГЕРБ. Защото софиянци са хора с 2700 лева средна заплата и имат "лукса" да мислят за морал, за естетика, за геополитика и т.н.

Вотът за Ваня Григорова беше толкова голям, защото за нея гласуваха не само работещи бедни хора, но и всякакви други, включително заможни и “жълтопаветни”. Парадоксално, но гласуването за нея е вид луксозен вот, който столичани могат да си позволят - за да изпратят негативно послание на управляващата партия, не се плашат да вкарат в общината твърд социалист.

В останалите градове в страната хората гласуват за някой, който се надяват или знаят, че ще е най-о̀правен, понеже от това зависи оцеляването им. В София изобщо не е така, тук гласуването е израз на сантименти намиращи се по-нагоре в пирамидата на Маслоу. Нито Терзиев, нито Григорова изглеждат като оперативни кметове, те са знаменосци на политически и естетически послания.

Най-голямата грешка, която може да направи сега щабът на Ваня Григорова е да си помисли, че 170 000 души са гласували за техния ляв манифест и да съзрат в това зараждането на “червена София”. Със сигурност разширение и мобилизация в лявото пространство има и те се дължат на нейната кандидатура, но истината е, че особено на втория тур този вот просто не е класово дефиниран. Работници има много и Ваня Григорова беше права да посочи на дебата в СУ, че мнозинството от нас ще отдават труда си под наем доживот. Но това не означава, че съществува работническа класа като обективна прослойка с еднородни интереси. В София, ако слагаш тапети или правиш маникюр, ти можеш да изкарваш пари над средното за града и повече от мнозина с висше образование, работещи в държавната администрация. Има и немалко работещи бедни хора, разбира се, но аз не бих бързал да заключа, че те съставляват гръбнака на подкрепата за Григорова.

Има следователно друго разделение, което разполовява София на две.

То е социално-психологическо, не е толкова материално. Чисто материален е различителят например между ГЕРБ и ПП-ДБ. Там трябва да се обяви награда за социологът, който емпирично установи точното число на среден доход, при достигането на което един район или град, който е гласувал преди за ГЕРБ, започва да гласува за ПП-ДБ. Такава стойност има, защото както изглежда, ГЕРБ и ПП-ДБ са последователни фази на материалното развитие на един и същи идеологически субстрат. Следователно “жълтопаветниците” не бива да бъдат подценявани като “елитарно малцинство”, това вече свърши. Все повече ще ги виждаме в кварталите и това е пряка последица от успехите на ГЕРБ в подобряването на инфраструктурата и вдигането на жизнения стандарт в съответните райони. Просто старата власт отгледа поколение от хора с нови нужди. Срещу тях, като антипод, стоят не избирателите на ГЕРБ с техните “занижени” материални очаквания - не, това е разлика в степен, а не във вид. Срещу тях стоят избирателите, подкрепили Григорова на втория тур. Те не се червени, не са бедни, и не са необразовани.

Ако щабът на ПП-ДБ направи проучване и анализ на това какви хора е прибавила към гласовете си Ваня Григорова на втори тур, вероятно ще открие, че това е до голяма степен демография, която би трябвало да е спечелена от Васил Терзиев, ако се подчиняваше на техните предразсъдъци. Подобно на изследването, което неотдавна показа, че избирателите на "Възраждане" са с най-високо образование заедно с тези на ПП-ДБ, може и сега да се окаже, че няма борба между “хипстърите от центъра” и “ганьовците от кварталите”, а има разцепление в самата сърцевина на “престижната” демография, която ПП-ДБ желае изцяло да представлява. Какво искат техните побратими-опоненти? Трудно е да се каже, защото те нямат още пълноценно и устойчиво представителство, такова което разбира какви хора представлява, а не ги представлява само “инцидентно”.

Със сигурност Ваня Григорова имаше правилен инстинкт, когато на питането “Чий е Крим? Путин агресор ли е?” тя отвърна “Откъде да знам? Може ли да не отговарям (да не съм отговорна) за Путин?”. Хората, които се събраха зад нея на втория тур искаха това да чуят. Не да чуят “Крим е руски, Путин е добър”, каквото е подозрението и намека във въпроса. Те не са проруски настроени, но са настроени анти-евроатлантически, анти-глобалистки и затова за тях беше важно да чуят отговор, който отрича самите презумпции на питането. “Руски или украински е Крим?” е въпрос, който се задава в дискурса на евроатлантизма, за да се различават приятелите от враговете, затова той не позволява сложен отговор: само правилен и грешен. Григорова получи гласовете на хората, които съзират в този въпрос повече воля за власт, отколкото воля за справедливост и съответно също не искат да му отговарят. Геополитическата окраска обаче е само повърхността. Дълбочината на явлението по всяка вероятност е по-голяма и ще ни разкрие други особености. Едно е сигурно - че има голямо пренареждане в политическите пристрастия и вкусове в България и това започва от София.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 64 Отговор
    Крим е столицата на Велика България от 50 000 години.

    Коментиран от #36, #41, #86

  • 2 Тино

    206 71 Отговор
    Крим винаги е бил Руски.

    Коментиран от #51

  • 3 КОТарАК

    113 55 Отговор
    Крим е на СССР

    Коментиран от #37

  • 4 провинциалист

    91 17 Отговор
    Провинция Сердика пак занимава останалите провинции с кирливите си ризи и собствената си неориентираност.
  • 5 Фокси

    161 23 Отговор
    Крим е на този който го е спечелил в последната Рускотурската война.
  • 6 Русофил

    52 115 Отговор
    Ромите никога нищо не знаят и не лъжат, ама никога. И Ванчето така не знае.

    Коментиран от #11

  • 7 Абе

    45 107 Отговор
    Що за глупав въпрос...Крим е руски от десетилетие и ще бъде руски завинаги освен ако Украйна не реши да го закупи, както Китай си изкупува обратно земи без бой. Не искам Ваня за кмет заради произхода, по-точно помощите които ще отпуска на факултетниците. Наричайте ме расист все ми е тая, но тя няма да е кмет
  • 8 Реалист

    161 44 Отговор
    Крим когато е бил вече руски Окрайна не съществувала като държава.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Последния Софиянец

    27 27 Отговор

    До коментар #9 от "Проверка на фактите":

    Крим е български от преди 50 000 години от преди потопа в Черно море.

    Коментиран от #18

  • 13 българка

    41 88 Отговор
    Браво, най-накрая ми стана ясно защо не гласувах за Ваня Григорова и вече мога да спя спокойно!

    Коментиран от #61

  • 14 Соросоид

    7 34 Отговор
    Криюго е открил Кристофор Кулумп и от там е и името Кри от Кристофор ... също Кулумп е открил и картата на Северна Америка на Крим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Никой

    50 107 Отговор
    Ванчето не успя да смени Данчето . Провали се опитът за рокада на русофилската царица с рашистка въпреки объркващите ходове на шахматиста от Банкя с цел да заблуди всички с неговото коварство. Данчето беше русофилка по професия,Ванчето рашистка по дух и сърце. Данчето излъчваше миловидост за разлика от Ванчето с агресия като болшевишка харпия. Приликата ,че и двете са кукли на руски конци. Софиянци още не знаят с какво зло се разминаха ,за сега.Ако дадем автомат в ръцете на Ванчето , какво мислите ще последва ? Луд с картечница ?
  • 17 Гай Турий

    120 35 Отговор
    Без да се страхувам, твърдя, че днес и от около 250 г. назад Крим е руски. Редували са се няколко други "собственици" по 2-3 века... и т.н. Но най-много време, от праисторията и античността до средновековието Крим е бил български. Точка. Който ще се хили ехидно и малоумно, ще му обясня, що е то българска история.
    А Ваня Григорова вече е политическа звезда, ако не от софийски, то от национален мащаб и авторитетът й ще расте. Пожелавам й успехи.
  • 18 Белата Златка

    10 44 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Крим е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Последния Софиянец

    42 11 Отговор

    До коментар #18 от "Белата Златка":

    Културата по гръцките острови е създадена от Великата Българска цивилизация.Самите Гърци признават че е дошла от север от Тракия.
  • 22 зеленски

    58 8 Отговор
    софиянци са с доходи и могат да мислят тука автора ме разби софянци мислят само да идат за три дена на гърция каква промоция има и дотам
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сатана Z

    59 5 Отговор
    ДС Васко ще вдигне данъците на софийските тарикати.Ттянва да се избиват 10 милиона които е развързал за изборите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 9689

    78 17 Отговор
    Що за въпрос?Ако не е руски що не знаят тъй наречения украински а си плямпат на руски.
  • 31 Вуте

    79 31 Отговор
    Колкото и да се напиняте да манипулирате хората, Крим е руски.

    Коментиран от #50

  • 32 Гост

    67 18 Отговор
    Крим беше украински,но хората не се чувстваха украинци.Бил съм в гр Керч,много пъти преди анексирането от Русия.Нямах усещането да съм в Украйна.
  • 33 Виж баща му

    29 8 Отговор
    Новоизлюпеното пиленце от баща шестак, още следва но вече е мастит културен и политически трегер! Разбира дълбоко от театър, политика социология и пише памфлетчета пълни с културни лиги.
  • 34 Макробиолог

    60 7 Отговор
    Трябва национален референдум чий е Крим, щот то от нас зависи и най вече от Тагарев.
  • 35 Опааа

    73 27 Отговор
    Мисиркииии! Крим е руски! 🇷🇺 Това е! Факт!
  • 36 Близо си но не точно

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е Крим, нито Керч, по-източно от тях е. Там където е река Волга.
  • 37 Аха

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Явно СССР води война с османската империя за Крим....шемо...тепад
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 876ъ7т

    28 11 Отговор
    Крим не е нито руски нито украински. Крим е македонски. ))))
  • 40 Българин

    40 59 Отговор
    Крим не е руски. Всички нещастия за българите започват от 18-ти век, когато лакомата руска империя започва да завладява Крим и Черно море. Всеки българин, който твърди, че Крим е руски е предател на националните интереси.
  • 41 Хрис

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пийч, Крим е наименование на географски район; столицата на Велика България гр. Фанагория е била на Таманския полуостров (източно от Крим); преди 50 000 години хомосапинеса не е съществувал, камо ли българина .

    Коментиран от #49

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 aююю

    13 31 Отговор
    Крим е турски. Черно море е вътрешно море на Турция...не е лъжа - това е официалната политика на Република Турция. Трябва да я постигне до 2050г. И както вървят нещата в кърпа им е вързано...
  • 46 Крим

    28 12 Отговор
    е Руски
  • 47 Иванов

    25 62 Отговор
    Отговора е прост,Крим е украински временно окупиран от рашистите.незнам защо е тази дискусия а руските тролове да млъкнат,що се отнася за думите на престъпника Путин,неотдавна че окупираните територии били винаги част от Русия са пълна лъжа по скоро исторически факт е че там както и половин територия на днешна Украйна са били част от велика или Волжка България, разбрахте ли,неграмотници такива

    Коментиран от #69

  • 48 Иванов

    29 58 Отговор
    Отговора е прост,Крим си е украински временно окупиран от руските нацисти
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пай съм я Вуте

    41 14 Отговор

    До коментар #31 от "Вуте":

    Минусочукачи, Крим е руски.
  • 51 Само да попитам

    10 19 Отговор

    До коментар #2 от "Тино":

    А Калинград на който е знаеш ли или това на теб не е интересно ако немците си го поискат пак какво ще стане а. След распада на съюза трябва да сте благодарени че не ве разделиха на провинци че тогава щеше да е интересно.

    Коментиран от #103

  • 52 ПеКоПе

    54 1 Отговор
    Въпросът "Чий е Крим" си има много просто решение - просто попитайте кримчани.
  • 53 Циник

    38 11 Отговор
    Ама кел файда. И Фандъкова спечели с клизма и далавери, както и момчето от ДС, но това не и попречи да продължи да краде и унищожава столицата ни. И тоя пич ще е същият; ни най-малко не е притеснен, че с клизма спечели.
  • 54 Жълтопаветник срещу несретник

    9 26 Отговор
    Нужна и е баня на Ваня !
    И вече не е засмяна !
    Трябва смяна !

    Коментиран от #91

  • 55 Зеленски

    9 39 Отговор
    Въпросът след време ще е, чия да бъде Москва :)

    Коментиран от #58

  • 56 бл.134 в Zап. парк

    8 9 Отговор
    Как чий е .. български! Я една мобилизация и на фронта
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Другаря Си

    11 4 Отговор

    До коментар #55 от "Зеленски":

    ... Или Вашингтон..
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Свобода за Калифорния

    45 5 Отговор
    Няколко щата искат да се отделят от САЩ Тексас, Хавай, Калифорния... Ако това станеСороснята ще подкрепи ли това начинание с възгласи славаКалифорния, и Тексас, или ще ревне като изгърбенХамалин- ПомощДемокрацията е в опасност🤔
  • 61 Анджело

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "българка":

    Пърди също спокойно
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Философ от СУ

    49 7 Отговор
    Всичко е относително. Както добре помним от историята имахме държава после бяхме 500г.по турско робство, после Русия ни освободи и живяхме относително свободно, после дойде демокрацията и пак сме под чуждо робство не знайно още колко века... Така че в един момент и това ще мине. Само нас няма да ни има
  • 64 Тц тц тц

    42 1 Отговор
    Ние кмет на Крим ли избирахме?Поне да бяхте звъннали един телефон на кримчани да ги уведомите,че в България им избирате кмет хаха.Сигурно в Крим ни се смеят.
  • 65 Бяла нинджа

    32 6 Отговор
    Много Соросоиди ще се изненадат да разберат че Крим и Украйна са руски, но така разврата ще разбере че с това се слага началото на неговия край..
  • 66 Натъманя ху

    28 7 Отговор
    Така наречената демокрация разкри вампирската си антихуманна природа и същност с подкрепата си за геноцида срвщу Палестина от страна на Израел...
  • 67 Ей богу

    35 2 Отговор
    От както ни вкараха без никакъв референдум в ес и нато, а сега и в еврозоналния концлагер нещата наречени с имена Демокрация и западни партньори вече са белязани законно като мръсни думи
  • 68 Крим е на Бог

    27 1 Отговор
    Даден е за временно ползване, ту на едни, ти на други. Но най-добре да се питат кримчани, чия е тяхната земя.... Ваня Григорова беше кандидат за кмет на София, а не на Крим. Това е все едно да я питате, чия е Луната? Въпрос, който в този контекст няма никакъв смисъл.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Софиянка

    8 10 Отговор
    Ех Ванчето.Защо ли в Красна поляна са повече за нея. Може би защото им е сродна душа.
  • 71 ГанЯ

    5 3 Отговор
    Червена е момъта!
  • 72 Много ясно

    7 3 Отговор
    Крим е македонски.
  • 73 бай Иван

    30 4 Отговор
    Чакам журналист да попита "Чия е Сирия и имат ли място американците там?"
    "САЩ са окупирали най-големите находища на нефт, газ, вода и жито в Сирия. Да сте чули нещо по въпроса?"-заглавие на статия от 05.02.2023 г

    Е най-малкото са минали почти две години от тази статия. Ало български журналисти будни ли сте?Спите ли още? Нещо да промъцате по този въпрос. Цънци, ей така ще остарееш без да зададаш въпрос в студиото на БТВ "Чии са находищата на нефт , газ и вода в Сирия" . Ейде мило ми булдоче по смело,по смело.За Йочев няма и да питам той такива работи не пита ,че деца има да храни , заеми да изплаща.За ония двете сутрешни Златки в Нова няма въобще какво да говорим. Те могат само на някоя беззъба бабка или на уличен хулиган да се озъбят,възмущават и заканват , ама само от екрана да не си помислите ,че на живо могат да предприемат такъв героичен акт.
    Ако аз бях в студиото щях да отговоря на въпроса за Крим, така "Ще отговоря за Крим на този журналист ,който съм чул и да задава въпрос в студиото "Чия е Сирия?"
  • 74 Хора разни

    20 2 Отговор
    Този въпрос няма никакво отношение към изборите в София.Отговърът не е Български.Каквото и да каже е провокация към определени маси избиратели със срещуположен знак.Отговорът е Кой пита,,,,?.Същото може да бъде ,а Косовов на кого е .Получихме отговор и за Нагорни Карабах.За местни избори въпросът е тъп
  • 75 Редник

    7 3 Отговор
    Отличен анализ. Споделям напълно. Браво на автора.
  • 76 храна за наивници

    16 1 Отговор
    "В София, ако слагаш тапети или правиш маникюр, ти можеш да изкарваш пари над средното за града и повече от мнозина с висше образование, работещи в държавната администрация."

    А бе що още не съм видял някой от държавната администрация да се откаже от топлия стол и да отиде да лепи тапети ? Още повече в Република София ?

    Коментиран от #80

  • 77 подкачащ заек жълтопаветник

    22 0 Отговор
    Хора , стига с това "умни и красиви" !


    Застанете пред огледалото и си вижте застреляните идиотскофашистки физиономии

    Коментиран от #84

  • 78 ИНЖ

    8 2 Отговор
    Тончо ли си, къв си!? Абе София има един куп проблеми за решаване!!! Изборите минаха!!!! Каквото е посочил Избирателят-това е!!! Избраните кмет и СОС да се хващат за работа!!!! Другото са еквилибристики!!!
  • 79 Българин

    5 19 Отговор
    Ваня Григорова не отговори, защото ако трябваше да даде нейния отговор той щеше да е "Крим е руски, какъв да е?". Само че и неотговора й е отговор. От друга страна отказа й да се ангажира с въпрос който засяга цивилизационния ни избор показва, че тя не може да е нищо повече от нечия пионка. Политик, който носи отговорност, не може да си затваря демонстративно очите за въпрос който засяга националния ни интерес.
  • 80 Логично

    11 2 Отговор

    До коментар #76 от "храна за наивници":

    Ами, защото в администрацията ходят мързеливи и неграмотни. Те по дефиниция не могат да лепят качествено тапети, и затова не биха отишли да го вършат - в нормалните общества за зле свършена работа се полагат ниски възнаграждения. Затова не си чул за такива хора.
  • 81 Тошката

    8 0 Отговор
    Константинопол чий е?
  • 82 дедя

    4 0 Отговор
    Чий е Крим - дреме ми и в Туркоя и Черна обл.Тулча е имало ама вече няма Българи
  • 83 Като вдовица ни

    12 3 Отговор
    В международните отношения след Хелзинки бяха приети два основни принципа: 1. Право на самоопределение; 2.Ненарушимост на държавните граници. С Косово и Босна Западът създаде прецеденти - погази втория принцип и беше многократно предупреждаван от вещи юристи. Последваха подобни процеси в Африка и Близкия изток. Защо за Украйна т.н. Задад рИве като вдовица за . .й.
  • 84 Тъпо-Грозен Черноасфалтник

    4 0 Отговор

    До коментар #77 от "подкачащ заек жълтопаветник":

    Много сме ! Тъпи сме!

    Коментиран от #87

  • 85 Мммммм, дааааа

    10 3 Отговор
    Страшен дебат се е завихрил тук. А аз да попитам - чия е Македония? И дали не трябва да си я върнем в пределите на България? Истината е, че който притежава в момента дадена територия, тя е негова. Каквото било, било. Ако си я искаш обратно, отиваш, завладяваш и я обявяваш за своя. Така е било от време оно, когато човеците тъкмо са слезли от дърветата и са обявили някоя поляна за тяхна си. И са ѝ отстоявали границите с пестници, тояги и камъни.
    В този ред на мисли, Крим е руски. А Македония си е македонска. И половин Гърция си е гръцка, а Цариград - турски. И половин Румъния - румънска. За голяма част от Украйна ми е трудно да определя, защото е ту руска, ту украинска, а сега пак руска... Ама не мога да кажа, че е българска.

    Коментиран от #92

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гъдю Гъдев

    11 0 Отговор

    До коментар #84 от "Тъпо-Грозен Черноасфалтник":

    По тъпи управляващи последните 35 години никога няма да намериме.

    Коментиран от #88

  • 88 Оптимист

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Гъдю Гъдев":

    Ще имаме,ще имаме,убеден съм.
  • 89 ВСЪЩНОСТ ТЯ СГРЕШИ ОТГОВОРА

    12 6 Отговор
    ЗАЩОТО КРИМ Е БИЛ СЕГА Е И ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕ РУСКИ - ТОВА И ИЗЯДЕ ГЛАВАТА !
  • 90 Дора

    13 2 Отговор
    Крим е руски,попитайте хората от там, те ще Ви кажат.
  • 91 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Жълтопаветник срещу несретник":

    Приличаш ми на Кръстю Пишурката,седнал на баба ми на хурката.Говориш за смяна,ти мамина отмяна.От мен ще излезе и в теб ще влезе.
  • 92 МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "Мммммм, дааааа":

    ИДИ ДА ВИДИШ С ОЧИТЕ СИ - И НА ЗАПАД И НА ЮГ ОТ НАС ГРАДОВЕТЕ СА ОСЕЯНИ С БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ !

    Коментиран от #95

  • 93 Воля за власт

    1 0 Отговор
    Много точно казано.
  • 94 Комунист

    4 1 Отговор
    Другарят Тончо не знае ли, че в продължение на 45 години в централните квартали се заселваха само заслужили другари, истински комунисти? Техните потомци се завръщат към корените си от село, което е обяснимо.
  • 95 Мммммм, дааааа

    12 1 Отговор

    До коментар #92 от "МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКА":

    И щом като е българска, защо България не граничи с Албания и Черна Гора? Кажи, бе, сладък?!? Защо замъкът на Влад Дракула не е на наша територия? Защо Поволжието не е в нашите граници. Защо нямаме излаз на Бяло и Мраморно море? Защо минаваме през граничен пункт, когато ходим да ядем плескавици в Ниш и Димитровград и на пазар в Одрин? Каквото било, било. Били сме мухльовци да си загубим териториите и такива ще си останем явно.

    Коментиран от #97

  • 96 боли ма

    0 2 Отговор
    бабалюгата на кой е крим, нали не е наш, а беше ;) ....идиотизми
  • 97 кална вена

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "Мммммм, дааааа":

    ти куку ли си или се правиш на интересен, ако не можеш да си отговориш на зададените въпроси.....а пчевидно са реторични......няма кво да се коментира ЗАЩОТО си простд!
  • 98 Абориген

    8 0 Отговор
    Какво общо има Крим с кмвтските избори? Или е важно за мисирки те да се заяждат с някои кандидати, вероятно и заплащането на всяка мисирка не е за изпускане. Тъпи и елементарни номера!

    Коментиран от #106

  • 99 гост

    9 1 Отговор
    Крим никога няма да е американска военна база.

    Коментиран от #105

  • 100 Българин

    4 7 Отговор
    Ванчето загуби с въпроса чи е Крим Крим е Украинска а Масквето е Американска
  • 101 Фен4е То

    7 0 Отговор
    На умнокрасивите им пожелавам да четат повече Крим е повече Български от Украйнски !!
  • 102 Катон

    2 3 Отговор
    ...и все пак "Империята на злото" трябва да се разруши!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Дельо от Родопите

    4 0 Отговор
    Ами и Вие ли незнаете че Крим е на сапунджията, стокиро, джъдерал наско,ристьо сопола и най вече СОС байряка.
  • 105 Роко

    2 8 Отговор

    До коментар #99 от "гост":

    Приятелю за да стане Крим американска база първо американците трябва да пожелаят това (което никога няма да стане защото полуострова не става за военна база). Без тяхното желание това си остава мокър сън в тиквата на един изкуфял кремълски старец. Ако бяха го пожелали отдавна щеше да е американска база.

    Коментиран от #115

  • 106 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #98 от "Абориген":

    Приятелю отговора на този въпрос определя морала на кандидат кмета и доколко смята да спазва закона. Чест прави на Ванчето въпреки че е анархо комунистка все още се свени да лъже нагло и предпочете да не отговоря (въпреки че едва ли някой не разбра какво й е мнението по въпроса). Трябваше или да излъже обявявайки че го смята за украински или да каже че го смята за руски с което да покаже че за нея закона няма никаква стойност и смята че грабежа и мародерството са нещо нормално.
  • 107 Роко

    2 1 Отговор
    Ех Тончо, Тончо хубаво беше да обясниш и защо 2/3 от софянци отказаха да гласуват на тези избори особенно на втория тур? То сякаш имаха избор отроче на ДС срещу анархо комунистка
  • 108 Някой си.

    6 0 Отговор
    За продажниците пребоядисани комунисти Крим е Украински за останалите Руски.
  • 109 Някой си.

    7 0 Отговор
    За продажниците пребоядисани комунисти Крим е Украински за останалите Руски.
  • 110 Син Цин

    0 2 Отговор
    Абе що се морите с приказки,не е важно чий е Крим сега,а чий ще бъде след време и за дъъълго време.А както е тръгнало лека полека се изяснява че след има- няма 50тина години ще е китайска "икономическа зона",една от многото нови такива

    Коментиран от #111

  • 111 Син Цин

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "Син Цин":

    ...с руснаци "под наем"
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 9689

    0 0 Отговор
    Крим направо си е руски от където и да го гледаш.