Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 12:00 3 064 29

Телевизорът ви се смее

  • емил йотовски-
  • телевизор-
  • медии-
  • пропаганда

Добрата новина е, че смехът удължава живота на всички

Телевизорът ви се смее - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гледам и си мисля на какво приличат телевизиите ни? Хем беззъби, хем лаещи. Хем импотентни, хем на стимуланти. Хем невиждащи какво става в държавата ни, хем сериозно фокусирани върху някакви второстепенни проблеми.

А за да можем да преглътнем всичко това ни се отпускат предавания за прецизно намазване на франзели с майонеза. И за да няма обидени - предавания, фокусирани върху тичане по пясък със завързани очи.

Ако искате да видите тежък, социално оправдан журналистически гняв, темата на репортажа не трябва да бъде по-деликатна от: „Неизвестен, който бие също толкова неизвестно улично куче.“ Тогава и ПТС от София до Силистра може да се прати. С две камери, за да може да се хване контраплан на кучето. Може да се попита дори министъра на екологията какво мисли. И той ще мисли. В ефир.

Но стане ли въпрос за ликвидация на държавата, затваряне на ТЕЦ-ове, кражби за по над един милиард лева, фалшифициране на избори и други наистина важни въпроси, българската журналистика дава всички признаци на колективен алцхаймер. И настава една добре подредена ти-ши-на.

Опитвам и това да го разбера. Въпросът е как остриетата да поддържат тънкия баланс от това да не питат нищо съществено по нито една съществена тема, но да продължават да са източник на доверие? В същото време да изглеждат сериозно, и в още по-същото време да не изтърват заплатите си. И в най-същото време да не ги уволнят или както е вече е прието да се казва – да се разделят по взаимно съгласие.

Заради този психо социален микс телевизионни водещи започват да приличат на симпозиум на коафьори, които спорят за съвременните тенденции при прическите на прекарали пресен инсулт. Може и да изглежда нелепо, но в личен план е напълно оправдано.

Гостите им пък изглеждат така, все едно са гости на този симпозиум, и са там само защото има безплатни кюфтета. В случая – медийна изява.

Тъй-като в нашата пазарна икономика не е останало нищо пазарно и няма как това представление да спре, поради волята на зрителя се въоръжете с търпение или сарказъм. Залагайте колко котета ще роди кастрираната улична котка от следващия репортаж и се смейте на отговорите на поредния министър по темата.

Защото от телевизора отдавна ви се смият.

Добрата новина е, че смехът удължава живота на всички.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужаст

    8 46 Отговор
    Що бе в Русия как са телевизиите?

    Коментиран от #7

  • 2 Последния Софиянец

    58 4 Отговор
    Канят едни и същи Соросоиди и после викат че имало сблъсък.

    Коментиран от #6, #22

  • 3 ха ха хааа

    3 31 Отговор
    Емиле , на Вапцаров ми приличаш , като те гледам , от Опера - та , как се Осмихваш ..
  • 4 !!!!!

    46 2 Отговор
    Телевизиите са идиoти. Телевизията е дезинформация и пропаганда на Глобалистите.
  • 5 смехът е здраве

    35 0 Отговор
    Моят си стои изключен, а когато искам да се посмея влизам тук.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шмъркан

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "Ужаст":

    Е а кажи как са в Русия телевизиите,като ДЕМОКРАТИЧНО ги спряха.
  • 8 Бай Шиле

    44 0 Отговор
    Ааааа не така...виж "страшния" КОФИД 19 как смело и безстрашо го отразяваха от сутрин до вечер.
  • 9 Така си е

    23 0 Отговор
    Когато има задкулисие това се случва. Борбата е всичко на светло включително истинска пазарна икономика. Тогава нещата ще сеоправят. В момента всичко е мижи да те лажем.
  • 10 Механик

    24 1 Отговор
    Много е прав човекът, но едва ли много хора ще схванат това.
    В същност, които са схванали, че медиите са "купени" и не заслужават доверие, те и без някой да им го казва си го знаят отдавна.
    А средностатистическо, облъчено шилeнце, то си блее и се кефи на шарените картинки и тунинговани "синоптички". Ако ли пък му пуснат и "Пепел от рози", тогава става фантазия.
    Дето са го рекли, "хляб и зрелища" за тълпата. Нищо не е променило, освен цената на хляба.
    Щото по времето когато е измислена тая сентенция, хляба, виното и зрелищата са ги давали без пари, че народа да си мълчи. А сега и трите неща народа си ги плаща и ...... вероятно е много доволен.

    Коментиран от #11

  • 11 тука е така

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Народа си ги плаща, но напълно съзнателно и доброволно, никой не го насилва. Това се казва бизнес! Не като китайците, дето като си купиш едно тяхно менте и повече не повтаряш или поне не от същото. Аз например от най малко две - три години телевизора го включвам не повече от пет - шест пъти годишно, но го плащам всеки месец.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Трудно

    4 0 Отговор
    Се лае срещу ръжена ,избираш или си безъбо куче или си отстреляна патица
  • 14 Бойкот на ТВ

    12 0 Отговор
    Аз имам телевизор, но телевизия - не. Спрях я преди доста години. Сега на телевизора гледам само подбрани филми от интернет или пък тубата.

    Коментиран от #21

  • 15 мбоууу

    0 8 Отговор
    Ох майкооо, само ти и твоите бръщолевения ми липсваха.
  • 16 Какво прочетох току-що ?!?!

    1 9 Отговор
    Искам компенсация от фактор.бг за безвъзвратно загубените 15 секудни от живота ми и няколко хиляди умряли мозъчни клетки!!! Моля, слагайте предупреждение....
  • 17 По БТВ сутрешен блок

    12 0 Отговор
    Един водещ с дебилен погред.
    Една водеща,невротичка.
  • 18 Боже прибери

    8 1 Отговор
    Гледах едно нещо,наречено плевню.Било назначено за президент с комбик.
  • 19 БГ телевизии

    4 0 Отговор
    Българските телевизии винаги са 2 дни след световните новини и набързо ги съобщават за да отбият номера. Но ни занимават с разни маловажни новини за мечки и за някакъв си престъпник Васил Божков. Не се учудвайте, че българите не са информирани за международните новини или са информирани от фалшиви такива и съответно си създават крива представа за много неща.
  • 20 Прахил Демагогски

    2 0 Отговор
    Ние пък не му се смеем, просто не го гледаме.
  • 21 Празко

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бойкот на ТВ":

    +1 браво
  • 22 123

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ИМА СБЛЪСЪК НА ИДИОТИ
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Телевизията е не само средство за информация / уведомление/ на аборигените, а и основно средство за баламосване, агитация и дезинформация на същите!!
    Който е намерил в себе си сили и смелост да не губи по-вече време пред телевизора .....рахат е сторил. За собственото си психическо и физическо здраве и това на членовете от семейството си !!
    В зората на телевизионните предавания имаше доста много общообразователни и познавателни предавания. С времето обаче, всичко се изроди до неузнаваемост. Нормалният човек просто усеща как телевизията го "зомбира".
    Наблягайки върху " културните", политическите и новинарските предавания, съпътствани от безброй "локумено-коментаторски" и разяснително-тълкователни съждения от " вся остальная с......чь", нашенската ТВ става все по-европска и започва да мяза, досущ на Дойче веле. Бълвайки полуистини, старателно ошашавят кротналият се пред вълшебната кутия с чашка ракийца и скромна салатка нашенец !! Прочие - телевизорите трябва да се изхвърлят от домовете !! Икономично и здравословно Е !!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ТИГО

    1 0 Отговор
    Значи ОН може да ни обижда ,а ние не можем да си напишем мнението !!!!