Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 09:05 2 557 23

Пламен Павлов пред ФАКТИ: Цената на газа у нас е обвита в една мъгла

  • пламен-
  • павлов-
  • газ-
  • депа-
  • гърция-
  • такса-
  • съд-
  • ес-
  • жалба-
  • унгария

Защо след това „прихващане у нас на 10 евро“ в Гърция, в Сърбия и Турция цената стана по-ниска, пита експертът

Пламен Павлов пред ФАКТИ: Цената на газа у нас е обвита в една мъгла - 1
Снимка: Факти.бг/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Булгаргаз" е подал заявление за повишение на цената на природния газ от 7,9% от 1 декември, показва справка на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на дружеството от началото на следващия месец цената на газа без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС трябва да бъде 88,61 лева за мегаватчас. На 1 ноември природният газ поскъпна рязко с повече от 30% до 82,12 лева за мегаватчас. Пред ФАКТИ по темата говори Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

- Г-н Павлов, да си продължим разговора за цената на газа. Какво се случва в газовия сектор и как от 36% увеличение октомври за ноември, сега – за декември, е само 8%. Как да си го обясним това?
- При формирането на цената на газа се натрупват няколко фактора. Единият е, че навлизаме в зимния сезон, в който съвсем нормално и реално се повишава потреблението, а така нараства и цената. Това е така, защото българският обществен доставчик „Булгаргаз“ е обвързан с цената на борсата в Нидерландия. Говорим за референтната цена, която е извън договора с Азербайджан. Става въпрос за 1,5 милиарда кубика. Но какво наблюдаваме? След като правителството наложи такса 10 евро на доставките на „Газпром“, ДЕПА – държавната газова компания на Гърция, с която имаме договори за суапови сделки, започна да продава у нас на по-скъпа цена, от колкото продаваше в Гърция. Преди решението на кабинета, ДЕПА продаваше в България на по-ниска цена отколкото доставяше в Гърция? Цената на газа у нас е обвита в една мъгла и не можем да разберем по никакъв какъв начин какво става. Защо след това „прихващане у нас на 10 евро“ в Гърция, в Сърбия и Турция цената на газа стана по-ниска…

- След като се въведе тази такса в България, единствено гърците запазиха мълчание, защото имат сметка… Всъщност, увеличението от 30% миналия месец - това ли е прихващането, което направихме у нас, за да могат да се съберат 2,4 млрд. лева, които иска Асен Василев…
- Някой трябва да го обясни. Никой не разбра точно какво стана в парламентарната Комисия по енергетика скоро. Задълженията по прихващането на тези 10 евро изведнъж минаха от оператора на мрежата в България – „Булгартрансгаз“, към НАП. Да де, но НАП може да събират такси от юридически субекти, които са регистрирани в България. „Газпром“ не е регистриран в България. Как НАП да има претенции към тях. След като коментирахме в предишното интервю увеличението на „Булгаргаз“, после имах разговор с ръководството на дружеството и ми бе пояснено, че това увеличение не се дължи на тази такса. Но тази такса някъде трябва да отиде, някой трябва я начисли и някой трябва да я плати… Кой… Ще я платят потребителите. Винаги те са тези, които плащат високата цена при всяко положение. Отново ще повторя, че до миналия месец гръцката държавна компания продаваше в България на по-ниска цена от тази, на която продаваше в Гърция. Защо стана обратното? Това е показателно, че има някаква компенсация. Аз съм убеден, че ще излезе информация накрая, че ще стигнем до истината, но сега всичко е забулено в така наречената „търговска тайна“. И тази „тайна“ рефлектира върху нас - българските потребители, че да плащаме сметките, които ни начисляват, но без да ни казват как се формират.

- Унгарски евродепутат е подал жалба до Европейската комисия във връзка с тази такса от 10 евро на преноса на газ. Какво да очакваме…
- Моята информация е, че жалбата, която е подадена от унгарска страна, е до Съда на Европейския съюз, който ще предприеме съдебно дело, което може да очакваме само да загубим. Решението на съда на Европейския съюз е задължително за всички. Трудно е да се прогнозира какво става в Европа, но виждаме как Германия започна да съживява и някои от въглищните си централи. В момента сме под влиянието на природата. В Нидерландия находището се изчерпва и там няма газ, а това означава, че всички ресурси в Европа са внос. Ние не управляваме тези процеси, защото Европа се отказва от проучванията и добива на нефт и газ преди 10 години. Но какво става около нас. Турция скоро обяви, че са закупили една платформа за добив на природен газ и я докарват някъде от Мексиканския залив. Очаква се в началото на 2025 година тя да започне да работи в Черно море. Над нас румънците добиват газ от Черно море, а ние нищо не правим. В България имаше дадена концесия за проучване на залежите от газ в черноморския шелф, но какви са резултатите от проучването никой не знае. Около нас всички работят в перспектива, а ние нищо не правим. Освен да утежняваме нашето положение с тези изпълнения на Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    23 0 Отговор
    КАТО ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРАВИ В ДЪРЖАВАТА
  • 2 Българин

    27 0 Отговор
    Да,обвита е в мъглата на "промяната",всеки ден на тези долни продажници във властта е заеми,които децата ни ще плащат.
  • 3 Ванко шемета

    0 12 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 4 Всичко в България

    17 0 Отговор
    Е Ала бала и мъгла
  • 5 бай Даньо

    10 1 Отговор
    Ами кой вдига мъгла или пушилка...И бабите пред блока знаят от къде идва газа, но чух да се питат , Какво стана с онази гаС...
  • 6 УСА боклук

    22 3 Отговор
    Нямя мъгла! Няма . Просто нашата газ от Турция / отново руска/ я плащаме с 20%-23% повече от руската. Ей тва е евроатлантици небългари!

    Коментиран от #12, #16

  • 7 Да ви го......

    10 0 Отговор
    На некоалицията
  • 8 Нема ли край?

    7 1 Отговор
    Тия ПП-та, ДБ-та, СДС-та и прочие ...треа си одат! Стига вече сте го стригали тоя клет народ! Как един българин не влезна у тоя парламент бе...как?!
  • 9 ГЕРБ СДС ДПС ПП ДБ

    9 3 Отговор
    Всеки може да си купи газ от борсата и да се оправдава , ами такава е цената . Достъпът е свободен.
    Но ние горепосочените като управляващи България, трябва да търсим най-изгодната , евтина газ за народа.
    ДА , ама НЕ ! Ние служим на УСА и нас ни управляват от КОЗЯК .
  • 10 Къде

    8 2 Отговор
    Къде си бе Иво, къде си бе Мирчев да пишеш сега? Пак ли Путин е виновен, или в най лошия случай Копейкин?!Заради вашето малоумие ние ще плащаме скъпо и прескъпо.
  • 11 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Прав си, но не е само за газа. У нас всичко е обвито в мъгла,само изродите са извън нея и всеки ден ги гледаме при Цветанка и другите тв.
  • 12 един

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "УСА боклук":

    Кат си много "отворен" на тема газ,кой закри Транс-балканския газопровод и вместо газа от Русия да пристига през Румъния го пренасочиха за "по-евтино" през Турция/за една Пътна Карта иде реч/?
  • 13 Профи

    6 2 Отговор
    Тези дни е юбилеят от създаването на националното ни газово предприятие- 50 ГОДИНИ!!!- кеато се казваше "Нефт и газ" и включваше и националния добив на нефт и газ и внос на газ от СССР, където се подготвяха и кадрите за създаване и опериране на газотранспортната система, по която преди възникване на "преходния период" се ползваше в страната годишно около 9 млрд.куб.метра газ. За цените да не правим сравнения- ще изглеждат нереални, а самата вече 50-годишна транспортна система (като през наша територия с газ се снабдяваха и Турция, и Гърция, и Македония!?) и днес е работоспособна и се ползва, вече с ограничени нужди, като "спомен от соца" за липсващите сериозни промишлени и селскостопански обекти. Амин!?
  • 14 проблема идва от....

    3 2 Отговор
    Политиците ни по-известни като американската агентура борят Русия за сметка на народа който им плаща магариите.Козак да си ги озъптят ,че се престарават напоследък за някой друг американски бонус.От омразата си към Русия направиха инфлация,скъпи горива,скъп газ,разбиха здравната система ,данъните закони сега мачкат.....До кога ще я карат така народе?

    Коментиран от #17

  • 15 Юлиян

    4 0 Отговор
    Защото има спекуланти далаверджии
  • 16 любител

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "УСА боклук":

    прав си но при тия предатели управляващите евродупедав-и и краварски поклонниците какво друго да очакваш. ще купуваме пак руски и газ и петрол но през техните фирми посредници и ще плащаме по скъпо за да им пълнем гушите
  • 17 ГЕРБ СДС ДПС ПП ДБ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "проблема идва от....":

    Докато гласувате за нас
  • 18 Ами да

    1 0 Отговор
    Не подкрепям никого!
  • 19 Търновец

    0 0 Отговор
    Персийските находища на нефт и газ са много по близко до България и още преди 45 трябваше да положим тръби - тогава начело беше шахът Мохамад Пахлави и те с Живков бяха приятели. А сега ще купуваме газ от 8000 километра
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Нашият шелф е проучван от "братушките" през 50-те години на 20век и те са казали, че НЯМА... Те това е проблемът сега и за това са всички напъни против проучванията в момента.
    Цената на природния газ се определя по много точна и дълга имперична формула в която влиза цената на долара и на петролните деривати. Определя се по формула, защото е безсмислено да се определя на база себестойност, както е при другите стоки защото е природен продукт. Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат на МАЗУТ. Дали тази диверсификация е лесна и колко струва, най-добре могат да кажат балъците дето си направиха локално парно на газ.

    Коментиран от #21

  • 21 Поправка

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не си запознат, човече, може би поради младостта си не знаеш, че отоплителните централи в София (и в други градове) бяха изградени и работеха на мазут, докато от 1974/5 год. започнаха да преминават на по-модерното и "чисто" голиво природен газ, на цена около 30 лв.за 1000 куб.м. с калоричност около и над 8000 ккал от нормален куб.м. Дори днес с въвеждането на нова мерна единица (мегаватчасове!?) не е ясно доколко разбираема и съответна е на измерителните прибори и за съзнанието на самите инженерно-технически специалисти в бранша, да нсе говорим за обикновените ползватели/абонати на газ.

    Коментиран от #22

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Поправка":

    Уважаеми смехурко, най-точно е именно измерването в МВтч...защото калоричността зависи от доставчика и мошениците от Булгаргаз....София се отоплява главно от ТФЕЦове на газ с резервно мазут, "отоплителни централи" са ОЦ "Люлин" и ОЦ "Земляне" които винаги са работили на газ и резервно мазут, а при недостиг на газ, дори се включват отделни горелки, на един и същ котел, едни на газ и други на мазут, в нарушение на всякакви норми и правилници, за да се спази температурния режим.

    Коментиран от #23

  • 23 Допоправка

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Човече, действително си бил твърде млад или далеч от тази сфера, защото тецовете "София" (бивш "Сталин") и "Изток" (бивш "Трайчо Костов") работят преди да дойде газът в София и то именно на мазут, а такива като топлофикация "Земляне" просто не съществуваха, все още не им бе дошло времето да стават някакви топлоцентрали. И другото: газът се възприема и измерва-ше в обемни единици, а превръщането на единиците за целите на ценообразуването/заплащането вече се нуждае просто от математически похвати само заради неконстантната му калоричност, като разбира се това непостоянство никак не влияе на газовото спирателно, контролно и измервателно оборудване по пътя на газа (като кранове, вентили, редуктори, дебитомели, изпускателни клапани и т.н. и т. н.).
    оборудване по пътя на газа