Last news in Fakti

9 Декември, 2023 23:00 2 365 29

Осъждате ли Хамас? Тогава трябва да осъдите Нетаняху!

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • палестина

Това, което се случи на 7 октомври, беше пряк резултат от 16-годишната дългогодишна и умишлена политика на Бенямин Нетаняху за "подкрепа" на Хамас - групировка, която самият той описва като терористична

Осъждате ли Хамас? Тогава трябва да осъдите Нетаняху! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник основният лидер на израелската опозиция Яир Лапид отново влезе в заглавията на вестниците. Призовавайки израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да подаде оставка заради колосалния провал на разузнаването на 7 октомври, Лапид повтори нарастващите настроения сред израелското население и дори в собственото правителство на десните екстремисти.

"Този, който се е провалил по този начин, не може да продължи", каза той. Лапид добави, че Нетаняху, под чието ръководство бойци на Хамас излязоха от Газа и убиха повече от 1200 души, "трябва да си отиде".

Съгласен съм с Лапид; Нетаняху трябва да си отиде. Той обаче не трябва да подава оставка по причините, които лидерът на опозицията посочи. Не, престъплението на Нетаняху далеч надхвърля предположението, че случилото се на 7 октомври е резултат от пропуск на разузнаването, небрежност в сигурността и/или политика на разделение, с която това правителство си играеше от самото начало.

Това, което се случи на 7 октомври, беше пряк резултат от 16-годишната дългогодишна и умишлена политика на Нетаняху за "подкрепа" на Хамас - групировка, която самият той описва като терористична, и за подкопаване на законната Палестинска власт и изместване на нейния президент Махмуд Абас встрани.

Коварният план на Нетаняху съчетава няколко неща наведнъж. От една страна, той упълномощи едно неприемливо лице на палестинската кауза: ислямска войнствена група, която е подкрепяна от Иран, държава парий и класифицирана от много страни като терористична група. От друга страна, задълбочи разделението между самите палестинци. След това, след като разми авторитета на Абас, Нетаняху продължаваше да повтаря навсякъде, че е готов да сключи мирно споразумение с палестинците, но че няма подходящ, легитимен партньор.

Това означаваше, че през по-голямата част от тези 15 години на Нетаняху никога не му се наложи да говори сериозно за палестинска държава. И все пак той не осъзнаваше, че с изпълнението на трите си желания: прегръщане с израелската крайна десница, овластяване на Хамас и маргинализиране на Палестинската автономия, той навлиза в ситуация на маймунската лапа. Сделката му с дявола трябваше да има своята цена, а цената беше това, което се случи на 7 октомври.

Разбира се, може да си помислите, че редакторът на арабски вестник може да е пристрастен, когато описва политиката на израелския министър-председател - ето защо ви приканвам не само да повярвате на моята дума, но и да прочетете какво казва по темата "Таймс ъф Израел".

"В продължение на години Нетаняху подкрепяше Хамас. Сега това избухна в лицата ни" - гласеше водещата статия на колумнистката Тал Шнайдер, която на 8 октомври твърдеше, че политиката на Нетаняху да третира Хамас като партньор, за сметка на Абас и палестинската държавност, "доведе до рани, от които Израел ще се нуждае от години, за да се излекува".

Нетаняху "превърна Хамас от обикновена терористична групировка в организация, с която Израел води непреки преговори чрез Египет, и на която беше позволено да получава парични средства от чужбина", добави тя.

В същата статия дори се повтарят коментарите, направени от Нетаняху по време на частна среща през 2019 г., че най-добрият начин да се гарантира, че палестинската държава никога няма да може да стане реалност, е да продължи да подкрепя Хамас.

Ето защо смятам, че естественото продължение на станалия печално известен повтарящ се въпрос "Осъждате ли Хамас?" трябва да бъде: "Тогава трябва да осъдите Нетаняху". В крайна сметка всички знаем, че терористичните групировки не могат да действат без поддръжници и спонсори. И като се има предвид, че в много страни поддръжниците на тероризма получават същото наказание като самите терористи, тогава Нетаняху трябва да бъде подведен под отговорност.

Наистина, ако израелската армия има право да арестува жени в град Нахф за това, че са публикували в WhatsApp статус в подкрепа на Хамас, то Нетаняху трябва да бъде съден за държавна измяна, а не само за корупция, в Израел, да не говорим за военни престъпления в Хага.

Както неотдавна отбеляза саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан, свидетели сме на "двойни стандарти" в световната реакция на войната между Израел и Хамас. Ако фактът, че някои световни сили позволяват на Израел да нарушава международното право по време на войната си в Газа, е престъпление, то игнорирането на призивите от самия Израел Нетаняху да напусне е още по-голямо престъпление.

***

Faisal J. Abbas е главен редактор на АрабНюз

превод: Nick Iliev


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    34 10 Отговор
    Евреите показаха на света защо Адолф е цвете за мирисане спрямо тях.Ама се крият зад фалшивият дневник на Ани Франк и пренаписана та им история.

    Коментиран от #8, #11, #18

  • 2 То се видя ясно

    39 7 Отговор
    че света осъди категорично престъпната държава Израел. Единствено САЩ защитиха дефакто геноцида на нациста Израел
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пуснете анкета бре

    30 5 Отговор
    "трябва ли да бъде осъден Нетаняху ? и мислите ли че Израел в държава-престъпник и нацист осъществяваща геноцид ?.....

    Коментиран от #6

  • 6 Анкетата отпада.

    6 16 Отговор

    До коментар #5 от "Пуснете анкета бре":

    Биби има още малко работа да свърши!

    И референдума за лева отпада.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Биби, миби

    19 5 Отговор

    До коментар #6 от "Анкетата отпада.":

    Всички са побъркани нацисти там
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ти глей да те не добарат

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Еврейчетата,че от теб ще остане само една пръд|-|я

    Коментиран от #12

  • 12 Викаш

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ти глей да те не добарат":

    Те "Еврейчетата" и без тва са си терористи и убийци а? хахахаха++++
  • 13 Бесарабският фронт

    15 5 Отговор
    САЩ и Украйна имат таен план как да победят Израел . Скоро Натаняху ще бъде принуден да сключи позорен мир
  • 14 Хахаха

    5 23 Отговор
    Хамас си намериха белята да не са започвали тази война !
  • 15 Хората ги е гнус вече

    25 3 Отговор
    да коментират Израел. Зорлем ще се превърнат подсъзнателно в антисемити за жалост.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сатана Z

    3 15 Отговор
    Няма в мире по пропаднало, продажно и пошло от съдрания пиян ватник и раба му гладен!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И що им трябва на тия цигани

    3 4 Отговор
    На баир лозе?Па и между другото, циганин лозе не знам да има .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор
    Еее пе дера. Сти вие голямо триене взехте да му удряте бе?
  • 25 Омразник

    7 2 Отговор
    Имам трудности да определя коя от двете страни ми е по-малко антипатична
  • 26 ха ха

    0 1 Отговор
    Израелските левичар-глобалисти пишат за Нетаняху като за Тръмп, щото им се опъна на мерака да контролират съдебната система чрез НПО-та. Просто не ходи по свирката на Давос. И пак да повторя, не бих се учудил на глупчовците от Хамас да е подсказано да направят клането. Подсказано им е от сили, които имат многопосочни цели. Предвидима реакция на Нетаняху. Ползите активизиране на левичарите в Израел и САЩ. Необходимост от въоръжаване на арабския свят в условията на несигурност. Необходимост от въоръжаване на Иран и прокситата. Укротяване на гнева на населението със субсидии. Всичко това изисква пари, а те идват от петрол. В резултат производството се увеличава, цените падат и давоското протеже увеличава шансовете си на изборите в САЩ. Като бонус е и дупката в бюджета на Русия. Следвайте парите!
  • 27 след САЩ

    8 0 Отговор
    израилите са най-големите терористи на тая ЗЕМЯ
    ама том ай е едно и също
  • 28 що ми прилича тоя конфликт

    5 0 Отговор
    на оня дето американците си самовзривиха небостъргачите само
    и само да си оправдаят милитаристичните амбиции и да продават
    повече ОРЪЖИЕ
  • 29 Гай Турий

    3 0 Отговор
    Натан е днешният Хитлер. Историята се е произнесла, как да се постъпва с такива глобални изверги. Тоя и неговата престъпна ционистка банда бият по постижения цялата хитлерова камарила. А неговите подръжници във фашистгтон са същите античовеци.