Last news in Fakti

12 Декември, 2023 13:01 2 330 37

Огнян Дъскарев: Диктатурата на никаквите

  • майстори-
  • павета-
  • строеж-
  • зидари-
  • мазачи

Ако лекарите бяха строителни майстори

Огнян Дъскарев: Диктатурата на никаквите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е навсякъде - това са “майсторите” - алчни строителни предприемачи, зидари, дърводелци, кофражи, ел техници, водопроводчици, бояджии, покривни “специалисти”, изкопчии, техници - всякакви видове, и пр. Тези никакви СЕГА изнудват българите с огромни цени за ВСИЧКО! Този глад за “майстори” ми прилича на комунизма, когато имаше недостиг на всичко - материали и “майстори”. Тогава, заради социализма, т.е. бедността всички бяхме еднакви и бяхме напълно зависими, заради комунистическия недостиг на всичко - от “майсторите" до бутилка гроздова на ден и десетачка, това им беше тарифата на никаквите тогава. Това припомня във "Фейсбук" Огнян Дъскарев.

Сега при демокрацията, вероятно заради огромното строителство пак “майсторите” завладяха страната. В началото на 90-те, когато строях за мое ползване понякога стигах до бой с тези типове, които се опитваха да ме изнудват. Сега се повтаря същото, не знам точно защо. Всъщност знам: колкото по-бедна и подкупна е дадена страна, толкова по-високи са цените на жилищното строителство и всички видове услуги, свързани с това, включително техническата поддръжка на всичко, за което се сетите. Не може в столицата на най-бедната страна в ЕС да има апартаменти на цени почти, като в Манхатън и Сохо!

Но, да има - в Третия свят, безкрайно примитивен, корумпиран и нещастен, почти като София!

Всичко това води до бедност, обща за българите, които искат да строят и купуват жилища и вината е на алчните “майстори” и разбира се - на предприемачите!

Това добре го запомнете!

В същото време преглед при лекар специалист, от който зависи най-ценното, здравето ви струва около 50-80 лв, ако нямате направление. Ако имате - нищо няма да ви струва. Да, знам, че има безброй оплаквания от здравната система, но само си представете, ако лекарите бяха, като “майсторите” и предприемачите колко бързо щяхте да озовете в гроба.

Експерти по компютри ще ви поправят компютъра за 100, максимум 200-300 лева, но никаквите, настървени от счупените дървета и клони от скорошния сняг ще ви поискат 6-7 пъти повече, за да ви почистят двора.

Веднага искам дебело да подчертая, че за мен “майсторите” не са всички, с които съм имал работа. Обобщенията ВИНАГИ са погрешни. Но за нещастие почти винаги досега се сблъсквах именно с никаквите, т.е. с ”майсторите”.

Причината: злата гостенка в почти всеки български дом - БЕДНОСТТА.

Диктатурата на никаквите трябва да спре!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    26 5 Отговор
    Хубавото на фашизма е че бързо се издига но и бързо пада.

    Коментиран от #17

  • 2 ОФчар

    42 9 Отговор
    Стригане стригане стригане,ако доктор им поиска 100 лв ревът като заклани ама ,че теракотаджията им иска 60 лв за квадрат няма проблем

    Коментиран от #10

  • 3 куку

    39 12 Отговор
    Доста глупава статия , един боклук си остава такъв , независимо къде са подвизава. По - виновни са прокуратура и съд , дето не защитават потърпевшите и са самонаграждават с бонуси
  • 4 Толкова си можем

    28 0 Отговор
    В сегашно време толкова си можем.Няма истиски строителни майстори-едни си заминаха от този свят,други си заминаха от България.На тукашните "майстори" даже не им идва на ум да погледнат стари снимки на тия прословути павета как са наредени от истиските майстори навремето-сега ги редят като плочкаджии и резултата ще е плачевен всеки път,ама "Ум царува,ум робува,ум -патки пасе"
  • 5 Бай Насо Баничаря

    20 0 Отговор
    Не е луд онзи, дето ми яде продукцията... 😜
  • 6 12345678

    29 2 Отговор
    С каквито очи погледнеш- това ще намериш!

    Не слагай всички под един знаменател, защото има майстори и Майстори, както има и лекари и Лекари, както има и човечета и Човеци, никой не е по-висок от сянката си, казват старите, така че не вири нос.
  • 7 да де

    36 4 Отговор
    Ало някаквите след като един никакъв от Банкя ви беше 12 години премиер нямате право да се оплаквате.

    Коментиран от #20

  • 8 патето Яки

    19 0 Отговор
    Стягах си нова къщичка. стигнах до трети плочкаджия, гипсокартон до втори, За измазване на силиконова мазилка на 200кв.м един ужмайстор съсед ми поиска 5000 а друг свърши работата за 1600. Всички искат високо заплащане но от 5 само един става за работа. Едни трима млади юнаци ги спазарих да шпакловат три тавана но до след обяд изпиха над 20 бири, двамата си отидоха на обяд, третия пиян до козирката щеше да падне ат талпата, платих им наполовина според работата и им казах да си ходят.
  • 9 Направо

    9 1 Отговор
    сърцето ме боли като гледам снимката !
  • 10 патето Яки

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "ОФчар":

    Ти луд ли си 60лв на квадрат по 10 кв са 600лв надница. Доктора е учил 20 години плочкаджията 7 години.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 БеГемот

    11 0 Отговор
    Така си е.....във всяка област са такива майсторите ...големи разбирачи ама с две леви ръце...
  • 12 Вие сте

    23 6 Отговор
    явно от някаквите. Нещастен човек с огромно самочувствие. За разлика от вас тези хора произвеждат нещо, а не си изкарват парите с писане на небивалици. Майсторите по цял свят са добре заплатени при това доста по-добре от много други професии.

    Коментиран от #27

  • 13 УдоМача

    10 2 Отговор
    За народ като нашия е нужно на не повече от 50 години да има по една голяма война за да се освества този народ. Друг начин няма, обедих се окончателно! Тъжно ми е да констатирам горното, но това е...
  • 14 да де

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "патето Яки":

    Нали го знаеш оня лаф "като знам какъв инженер съм как да отида на лекар" та по-полека с лекарите, някои от тях за нищо не стават.
  • 15 Стани

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "патето Яки":

    плочкаджия.

    Коментиран от #16

  • 16 Заради тъй наречените

    18 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стани":

    Майстори направих 3 бани.Единия под 5 бона не влизал другия не знам кво ,аре у лево.
  • 17 ха, ха, ха...

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти върл фашист ли си, че падна още преди да си се издигнал?
  • 18 ха сега де,

    20 1 Отговор
    Майсторите ги няма тук, защото мафията ги прогони. След като сме оставили държавата в ръцете на шарлатани какви майстори да очакваме. Хем калпави, хем неквалифицирани, хем алчни.
  • 19 ха ха

    15 1 Отговор
    Това е пазарът - търсене и предлагане. Лошото е, че при такова търсене никой не иска да става майстор, щото работата е тежка. Затова и парите са много.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сеирджия

    23 3 Отговор
    95% от работата си я върша сам и затова ремонтите ми излизат евтино - обикновено само материалите. Трябва да си с две леви ръце, за да не можеш да направиш това, което някакъв неграмотник се е научил да прави. Вие по-нискоинтелигентни ли сте от един "майстор", който и името си не може да напише правилно?! И запомнете най-накрая: ако все пак ви се наложи да извикате някого - обърнете се към такъв, когото познавате и се плаща винаги СЛЕД свършената работа и след като човекът ви попита дали сте доволни!
  • 22 Петър

    14 0 Отговор
    Сеирджия,така е....Но нека погледнем генезиса на всичко това!Как го започнахме този капитализъм?
    По най-лошият начин! Има ли еснаф,който да категоризира дадена дейност? Та като потърсиш някой "майстор" да видиш майсторското му свидетелство,че е чиракувал и оценен от съответният еснаф?
    А иначе кадърните отидоха да работят оттатък Калотина за повече пари,а тези,които трябва да се грижат за истинска конкуренция със съответното заплащане ги няма. Няма ги и условията за създаване на честен бизнес у нас.
  • 23 Чичо Тони

    14 1 Отговор
    Ами те лекарите са като "майсторите" - не всички де, отново като "майсторите". Автора явно скоро не е имал нужда от лекар. Да е жив и здрав и да не му се налага да ги търси.
  • 24 Добре добре

    13 1 Отговор
    Забравил си само общите работници ,които се кривят от работа за никакви пари.АЕ като толкова много знаете революционерите,не разчитайте на майстори,а си правете всичко сами.Айде ,че лека полека и нещата си отиват към..........знаете към какво......
  • 25 Никой не ни е виновен

    15 0 Отговор
    Същото важи и за "политиците"! Невежеството е на потресаващо високо ниво, а простотията е всеобхватна!
  • 26 Не че не съм съгласен по принцип

    15 0 Отговор
    с автора но там има свободен пазар.
    Искат много щото са малко.
    Днешните млади вместо да стават монтьори, зидари, плочкаджии, си цъкат на телефоните и в най-добрия случай искат да работят в офис.
  • 27 инфо

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Вие сте":

    Дано вие да не сте от "майсторите". Иначе, до някъде сте прав - майсторите в чужбина са добре платени. Има обаче една съществена подробност. Там е трудно да намерите майстор, който не си плаща данъците. За България е много трудно да намерите такъв, който си ги плаща. Мисля, че разликата е съществена, защото има сериозни последствия за всички в държавата.

    Коментиран от #34

  • 28 Да ти кажа..

    11 0 Отговор
    Споко, Дъскарев. Не разбирам какво се пенявиш. След десетина години и такива майстори няма да има, щото сега няма кой да им краде занаята. Днешните млади предпочитат да опъват къча на дивана, а ако си търсят работа, то непременно да е като шефче някакво и задължително поне с 5000 лв старт
  • 29 Да питам..

    12 2 Отговор
    В същото време преглед при лекар специалист, от който зависи най-ценното, здравето ви струва около 50-80 лв, .. алоууу..То па едни специалисти, леле-ма мамале.. С една нищо и никаква астма тия специалисти щяха да ме уморят. Добре, че имам връзки по гръчко.. Там преглед при доцент- пневмолог ми струва 25 евро за 45 минути. И ако прегледът ми свърши по-бързо, нарочно ме задържа , за да изтече времето.. лекари -спе циалисти..ти майтап ли си правиш бе, льохман?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Каквито-такива

    8 0 Отговор
    Каквито докторите,такива и майсторите. Можещите прихващат за чужбина. Както питате и проверявате за читави доктори,така проучвайте и майсторите.а
  • 32 Наследството

    4 2 Отговор
    от комунизма и с безплатното си образование, социализма създаде възможности на всякакъв вид селски и "пенкилер" майстори и "никакъвци" да загърбят "майсторлъка" си на държавно и да се изучат в градовете за да станат важни градски доктори и разбиращи от всичко "интелектуалци", затова при соца имаше доктори и докторанти и всякакъв вид "професори" и културтрегери в повече и в излишък което продължава в наследство и днес, за сметка от недостига на добри майстори и подготвени занаятчии , за разлика от капитализма, където хората предпочитат да наследят частния занаят или да се подготвят в добър и търсен "майсторлък" носещ веднага бързи доходи и затова има майсторска конкуренция и излишък от добри майстори и работници , но пък има недостиг и дефицит на доктори, които по 20 години не могат да изплатят разходите си и времето по дългото образование !

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Явно

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "инфо":

    не сте живели в чужбина, още по-малко пък сте се занимавали с такива неща..
  • 35 Дрънчо

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Наследството":

    Не знам при соца колко професори имаше, ама сега са професор до професора. А и генералите са ни доста да не говорим за Икспертите1
  • 36 Наопаки

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Наследството":

    Обърнал си нещата наопаки. При Тошо имаше много майстори защото много се строеше и имаше СПТУ и техникуми да ги създават. Сега по куче да хвърлиш прУфесор и доФтор ще удариш. България е зарината от ВУЗ-ове и болници ...,като албански подводници на гребла. Населението мре или емигрира ,а тия болници и вузове се роят като насекоми. Добрите ,вече постарали майстори или са пенсионери или са в чужбина. Сега най-много масйстора да е българин, а бригадата сиганамита.
  • 37 ние помним

    2 0 Отговор
    Направи си Сам! Това беше политиката на партията.