Last news in Fakti

12 Декември, 2023 19:01 2 815 82

Изборът на Владимир Путин. Не ви ли е скучно?

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Путин винаги се стреми да гарантира, че политическите решения се изпълняват в съответствие с всички формални изисквания

Изборът на Владимир Путин. Не ви ли е скучно? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за нов - пети - президентски мандат. По време на събитие по повод Деня на героите на Отечеството, председателят на "парламента" от ДНР Артьом Жога помоли президента да се кандидатира и той... великодушно "се съгласи".

Още през 2004 г. Едуард Лимонов призова за бойкот не просто на изборите, но и на "изборите на Путин". През 2018 г. марката дори беше претълкувана като "избор на Путин за Путин". Този израз все още е може би най-честното описание на случващото се.

Но защо руският президент продължава да се преструва, че следва демократичните процедури? Защо да хаби време и средства, за да рекламира постиженията на своя режим, сякаш се налага да агитира някого? И какво да очакват руснаците през следващите шест години от неговото управление? "Медуза", обявеното за чуждестранен агент в Русия издание и списвано в момента от руснаци в емиграция, разсъждава в отделен материал.

Нека веднага да признаем очевидното: автокрациите са практически неспособни да постигнат основната цел на демократичните избори - смяна на правителството.

Но това не означава, че такива държави нямат нужда от избори. Например, професорът от Тексаския университет в Остин Джейсън Браунли твърди, че изборните цикли не са "смърт", а източник на съществуването на несвободни режими. Избирателни кампании се провеждаха редовно дори и в тоталитарните държави: и в СССР, и в нацистка Германия, а и в африканските военни диктатури. Това е така, защото изборите са изключително удобен инструмент за решаване на много проблеми, освен смяната на властта.

Путин винаги се стреми да гарантира, че политическите решения се изпълняват в съответствие с всички формални изисквания. Например, за въвеждане на поправка относно нулирането на мандатите беше необходимо отделно обжалване "от народа". А преди началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, през януари 2022 г., в съда в Киев беше внесен иск от бившия президент Янукович, който поиска официално и през съдебна процедура да се признае неговата оставка от 2014 г. - в резултат от Евромайдана - за незаконна и, съответно от това, и цялата последваща власт в страната за нелегитимна. Като цяло Виктор Янукович формално подготви почвата Путин да настоява впоследствие за незаконността на украинското правителство.

Подобен формализъм - независимо дали при избори или при други процедури - съвсем не е случаен и обикновено допринася за запазване на монопола върху властта. Анализаторите посочват поне две причини за това. От една страна, мимикрията на демократичните процеси създава илюзията за избор сред населението и елита, което засилва вярата в "народната подкрепа" за автократа. От друга страна, фасадната демокрация позволява да се търси одобрение и подкрепа от международната общност.

Или и друг сценарий. Професорът от Университета в Онтарио Роналд Уинтроуб подчертава, че автократите се интересуват от верни данни за обществените настроения, но им липсват инструменти за получаване на такава информация, тъй като принципно те потискат свободата на словото, събранията, сдруженията и т.н. Изборите помагат да се анализира нивото на доверие от първа ръка. Например през 1988 г. Мексиканската революционна партия по време на предизборната кампания инициира увеличаване на държавните разходи точно за избирателни райони, в които регистрира увеличен дял на недоволни хора.

И накрая, но не на последно място, изборите помагат на недемократичните режими, особено персоналистичните автокрации, да демонстрират своята власт. Безсрамните манипулации, разчистването на политическото поле и увеличаването на степента на репресии позволяват да се изпрати политически сигнал: те казват, че режимът е все още силен и всяка съпротива срещу него е безполезна.

Но пред кого и какво демонстрира Путин на избори? Това е труден въпрос.

Изборната ситуация, разбира се, изглежда абсурдна. Засега няма човек, който би могъл да даде дори и илюзорна надежда за конкуренция с Путин. Онези, които се опитват да се кандидатират, не се възприемат дори и от властите като удобни спойлери, способни да създадат илюзията за легитимност, а и веднага се сблъскват с репресии. Всички поддръжници на Путин, още преди номинацията му, повтаряха отново и отново, че изходът от вота е предрешен. Няма признаци и за кризисна кампания - с призиви за сплотяване около общ проблем на опозицията.

Възниква въпросът: защо да се губи време и усилия за изборни дейности? А най-простият отговор би бил: защото могат да си го позволят.

Например в Украйна дискусиите за изборите често се въртяха около факта, че за държавата е просто неизгодно да провежда кампания нито от гледна точка на сигурността, нито от финансова гледна точка.

Много лесно би било да се предположи, че мащабна кампания в Русия се провежда от желание за показност. Тоест, една аудитория, към която са насочени изборите, е външна - в опровержение на тезата, че при почти всички избори има криза, и в утвърждаване на образ, че избори в Русия може да бъдат провеждане при всякакви обстоятелства. И да се продължи заядливо с въпросите: "Е, коя е истинската демокрация?"

Само разходите на Централната избирателна комисия са се увеличили най-малко два пъти в сравнение с кампанията през 2018 г.: тези средства ще бъдат изразходвани за закупуване на очевидно "допълнителни" хартиени бюлетини и тридневно гласуване. А други (формално извънбюджетни) разходи за предизборни кампании, патриотични телевизионни предавания, приемане на нашумели закони и други подобни е трудно дори да се изчислят.

В същото време, според икономиста Андрей Яковлев, разходите за предизборната кампания на Путин изобщо не са тежест и са почти незначителни в сравнение със средствата, които режимът харчи за военни операции. Икономистът Рубен Ениколопов в разговор с "Медуза" също се съгласи, че въпреки санкциите руското правителство има повече от достатъчно ресурси за широка предизборна кампания: приходите в бюджета са се увеличили.

Но нещо трябва да се демонстрира на разни вътрешни публики: лоялисти, опозиция, елит, аполитични граждани. И именно тук, според експерти, интервюирани от Сигнал, Путин просто не може без избори.

От една страна, персоналистичните автокрации много рядко напълно премахват стандартните и изпитани във времето процедури: това подкопава авторитета им и сред населението и на международната арена. От тази гледна точка е трудно изборите да бъдат заменени, да речем, с референдум за вечното управление на Путин. Но и провеждането на редовни, победоносни избори дава на властите усещане за цел и контрол, а също така демобилизира опозицията.

Както отбелязва политологът Маргарита Завадская за политическото ръководство е важно да се увери, че системата е способна да произведе желания резултат въпреки останалите външни фактори. Според нея затова сегашната кампания изглежда "избеляла и скучна". Изборите ще се проведат възможно най-рутинно, за да се минимизират всички рискове. "Не е толкова важно как се постига резултатът, важното е да се създаде вид на безрезервна подкрепа."

С други думи, държавата убеждава всички, че две години война не са променили живота в страната и системата работи както преди. Но властта се опитва да направи това, като минимизира всички рискове.

Но и може да се предположи, че властите не се притесняват от рискове, например от "народно" възмущение или намеса на "колективния Запад". Всеки намек за сериозно недоволство се потушава или с репресивни закони, или с ядрени заплахи към международната общност. Това означава, че трябва да търсим друга причина за демонстрацията избори.

Политолози отбелязват, че една от функциите на изборите в несвободните режими е да обедини елита и да му покаже, че преминаването в опозиция е безперспективно. Напрежението в елита се усети още през лятото - и Путин започна директно "сплашване" още тогава: да си спомним както репресиите срещу бунтовника Пригожин, така и наказателното дело срещу Игор Гиркин (Стрелков). Нито единият, нито другият, строго погледнато, бяха част от елита, но можеха да служат като своеобразен пътеводител на недоволните.

Самият процес на предизборна кампания дава възможност за по-малко радикално обединяване на елита. Според политическия наблюдател Андрей Пърцев Путин е необходим за баланса на силите в системата: "Необходим е консенсусен кандидат, за да се избегне война на всички срещу всички. Елитите се страхуват от ревизия на властта, за тях Путин е познат и разбираем кандидат.

Икономистът Андрей Яковлев отбелязва, че от началото на 2000-те Путин активно въвлича елита в предизборната си кампания и това също е ефективна политическа технология: "Като ги принуждава да осигурят необходимия резултат, Путин ги обвързва към себе си."

Има обаче и съвсем различна теза. Според Андрей Пърцев кампанията и всичките ѝ скъпи компоненти може да не са насочени към мобилизиране на електората, сплашване на елита или демонстриране на международна устойчивост. Напълно възможно е политическата администрация, ръководена от Сергей Кириенко, да не се стреми да решава никакви стратегически проблеми, а да работи единствено за забавление на Владимир Путин.

"Медуза" писа още през юли 2023 г., че системата е изправена пред задачата да осигури на Путин 80% от гласовете. "Путин жадува за доза любов на хората", казва Пърцев. През 2004 г. Сурков вече организира кампанията на Путин с набор от отслабени кандидати. Тогава Путин получи хубава цифра и си я закачи като брошка.

Но дали всичко ще стане по-лошо след изборите?

Вероятно да. Но как точно ще се случи е почти невъзможно да се предвиди.

Не бива да забравяме и следизборния период на непопулярни решения. Маргарита Завадская в интервю за Сигнал отбелязва, че това се случва дори в демокрациите: водещата политическа сила, чувствайки, че е получила необходимия мандат от обществото, първо извършва най-болезнените реформи.

Путин следва този модел на поведение. Например по-малко от шест месеца след изборите през 2018 г. той обяви увеличение на възрастта за пенсиониране - въпреки че преди това многократно обещаваше да не прибягва до подобна мярка.

През декември 2023 г. изглежда, че най-болезненото и непопулярно решение може да бъде нова вълна на мобилизация - особено след като очевидно искането за прекратяване на войната постепенно става забележимо сред руснаците. Според Андрей Пърцев, ако ситуацията на фронта не се промени бързо, не е изключен спешен допълнителен набор в армията. Кремъл вече планира увеличение на военните разходи със 70% през 2024 г., както и да увеличи числеността на войските със 170 хиляди души. "В този случай натискът върху бизнеса вероятно ще се увеличи; вероятно ще видим пълен преход към военна икономика, такава перспектива се очертава", съгласен е Андрей Яковлев.

Социолозите (дори и да са проправителствени) казват, че значителна част от руснаците не очакват промени към по-добро нито в близко бъдеще, нито през следващите от три до пет години. На фона на липсата на алтернатива и продължителната война, основните чувства, които сега изпитват както привържениците, така и противниците на Путин, са безпокойство, страх и умора.

Но при дългосрочните очаквания ситуацията е много по-сложна.

Изключително трудно е да се предвиди къде точно ще насочи вниманието си Путин през следващите шест години. За разлика от демократичните режими, при автокрациите е безполезно да се търсят намеци за бъдещата "тема" на президентския мандат в предизборните програми и обещанията.

Да кажем, че през 2011 г. Владимир Путин и Дмитрий Медведев формулираха десет обещания за следващия шестгодишен мандат. Сред тях бяха Русия да стане една от петте най-големи икономики в света, да се модернизира инфраструктурата, да се подобри благосъстоянието на населението и да предотврати международната изолация. Но още през 2012 г. Путин, изправен пред мощна протестна кампания, рязко промени приоритетите си: вместо икономически реформи, той започна да се занимава с консервативна мобилизация и защита на "традиционните ценности". Обещанията, дадени на конгреса на Единна Русия, бяха забравени и не бяха изпълнени.

Тази ситуация - с обещания, за които в крайна сметка дори не бяха направени опити да започнат да се изпълняват - се повтаря многократно от самото начало на управлението на Путин. Като цяло сега президентът и неговите съратници говорят за геополитическа битка, за "руския свят" и традиционните ценности. Но това изобщо не означава, че през следващите шест години именно те (а не например икономическата репресия и опитите за "разораване на целината" в анексираните територии, ще станат център на вниманието на властта.

Подобна непредвидимост е породена от външни обстоятелства и импулси, но и не само от тях. Също така е трудно да се предскажат посоките на дейността на Путин до 2030 г., защото самата система едва ли ще може да изгражда стратегии. Политическите институции отдавна живеят в режим на ръчно управление и са слабо пригодни към дългосрочно планиране. "Персоналистичната диктатура е вид авторитарен режим, който съзнателно и последователно унищожава политически институции. В такава ситуация системата се държи хаотично. Сега имаме работа с много непредвидим сценарий", потвърждава Завадская.

Въпреки това все още могат да бъдат идентифицирани няколко тенденции. Така например, според Рубен Ениколопов, Путин няма да доведе Русия до икономически колапс през следващите години. Вместо това страната е изправена пред бавно забавяне, което в крайна сметка ще доведе до спад в жизнения стандарт и доходите на руснаците. "Вероятно [след изборите] делът на социалните разходи ще намалее. Но не трябва да се очакват внезапни промени. Това е възможно само при външни шокове, но които е невъзможно да се предвидят", подчертава Ениколопов.

Като цяло политическите и икономически провали на много страни могат да се обяснят с "ефекта на диктатора". Например, с него се опитват да се обясни разликата в развитието на Северна Корея (където през последните 75 години е имало само трима лидери) и Южна Корея (където през това време са се променили две дузини лидери). Можете също така да се опитате да обясните кризата във Венецуела: страната с най-големите петролни запаси в света от 1999 г. всъщност беше управлявана само от двама политици - и в резултат на това се оказа на ръба на масовия глад.

Разбира се, директното прехвърляне на примера на тези страни в Русия не е съвсем издържано. Но тенденцията е ясна: политологът Ерика Франц посочи, че въпросът не е само в икономическата компетентност на управляващите. В света има консенсус относно приемливостта на демократичните и неприемливостта на автократичните режими. Много просто, колкото по-дълго трае управлението на един автократ и колкото по-очевидна става репресивната природа на режима, толкова по-радикално ще бъде осъждането от страна на международната общност. Това означава, че всяка година за един дълголетен лидер става все по-трудно да разчита на добра воля отвън и все повече ще трябва да се справя със санкции, ограничения и недоверие.

Като цяло, тази тенденция се забелязва в Русия от дълго време, дори преди началото на пълномащабна инвазия, суверенният кредитен рейтинг на страната (т.е. индикатор за вероятността от фалит на правителството) беше по-нисък от края на 2000-те години. Намаляват и позициите на държавата в индексите за свобода на словото и върховенство на закона - те нямат такова практическо значение като кредитния рейтинг, но оказват силно влияние върху имиджа и престижа. По всяка вероятност не трябва и да се очаква по-нататъшно устойчиво подобрение на тези показатели.

И още нещо: през последния век в света се появиха стотици автократични системи. И независимо от възрастта на лидерите, в повечето от тях режимът се смени в резултат на преврати и въстания. Вярно, и в това няма добра новина: 80% от несвободните режими бяха заменени с нови, но също толкова или дори още повече несвободни. А най-малък е шансът за демократизация, ако лидерът умре от естествена смърт на поста: вероятността в този случай страната да се изправи пред свободни избори не надвишава 2%.

А "Медуза" припомня и проучване на нидерландски изследователи от февруари 2022 г., които проследиха дейността на 400 диктатори в 76 държави. Оказа се, че възрастта и мандатът на един лидер сами по себе си са фактор за нисък икономически растеж заедно с външните или вътрешните политически кризи. Според анализа им тенденцията е особено силна при режими, при които управлението на едно и също лице е продължило повече от 20 години. А общата формула е съвсем проста: увеличаването на възрастта на диктатора с една година намалява темпа на растеж с 0,12 процентни пункта.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 голям квич

    51 96 Отговор
    и голямо шубе ги тресе някои

    Коментиран от #69

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да живее РУСИЯ

    52 116 Отговор
    Путин е велик

    Коментиран от #33, #74

  • 4 Нинова съм

    54 23 Отговор
    Мая да оди да пази МОЧА, оти ония пезевенти ке я бутнат.
  • 5 Русия. Избори. Хахаха

    23 32 Отговор
    "Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете."

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гларус от Слънчака

    14 26 Отговор
    Ако путин победи, милиони украинки ще кацнат на Слънчака! Русофилите ще плащат масрафа понеже са големи гяволи.
  • 8 Американците са велики изобретатели !

    8 25 Отговор
    Изобретиха как два боклука взаимно да се изчистват!
    Велико достижение за екологията на света!

    Коментиран от #17

  • 9 Третото очо

    34 14 Отговор
    Пак вой от кочината ама демокричен такъв. На Вовата не му дреме за Медуза или други производни. В Сибир има място за всички.

    Коментиран от #71

  • 10 SOS! Рускините напъват!

    12 27 Отговор
    Рускините вече не ги пускат в Европа! Финландия окончателно затвори границата!
    Сега напират към България!
    Сами се хвалят, че от цяла Европа само тука ги пускат!

    Коментиран от #14

  • 11 Аре бегай

    33 8 Отговор
    Два реда бяха достатъчни да четене. Пропаганда.
  • 12 Ха ха ха ха

    29 3 Отговор
    Бла бла бла бла бла.....бла бла бла бла и така.
  • 13 Рузки глупаци

    17 19 Отговор
    Там са овце които и не блеят. Имат си фараон

    Коментиран от #22

  • 14 овдовелите бандерки..

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "SOS! Рускините напъват!":

    Тука са повече,и се кефат че оня очилатио ги е оставил на първа спа линия, но само при едно условие,да положат повечко усилия за прираста на бг..оти напоследак се топиме.
  • 15 Пха ха ха ха

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Русия. Избори. Хахаха":

    Като в България ала бала
  • 16 Копейкин

    7 18 Отговор
    Защо въобще ще харчат пари като малкото старо джудже ще спечели с110%.

    Коментиран от #54

  • 17 Ами

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Американците са велики изобретатели !":

    Ще те изчисти и теб бокук
  • 18 Швейк

    7 5 Отговор
    Нещастник !
  • 19 Хомосапиенс

    9 12 Отговор
    И в Северна Корея изборите са по интересни.
  • 20 ей факти..

    16 6 Отговор
    Съкращавайте и по конкретно напр.кой бандерец пръв наруши минските спорозумения..
  • 21 Копейкин

    5 9 Отговор
    Пусин е крал защо са им избори.
  • 22 Пха ха ха ха

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Рузки глупаци":

    В ес не стига че са глупаци ами и джендьовци

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Глупаци

    8 11 Отговор
    И бай Тошо се смее на рузките избори.
  • 24 Анани

    21 6 Отговор
    Явно си е истина, че Вовата е най големия. Такъв вой и такова квичане години наред покрай името му..... Явно е най големия и много ги е страх всички от него.
  • 25 Мдааа

    6 5 Отговор
    Поредната стара простотия!
  • 26 Рузки глупаци

    10 15 Отговор

    До коментар #22 от "Пха ха ха ха":

    По големи джендари от спинозните руснаци няма , разпространението на спин в кочинат е на нивото в Африка защо ли.

    Коментиран от #31, #63

  • 27 Ха Ха

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пха ха ха ха":

    Ти не си ли в ЕС, джендьо?
  • 28 Бг история

    9 15 Отговор
    Руснаците са фашистите на днешното време
  • 29 реру

    16 12 Отговор
    "... Изборната ситуация, разбира се, изглежда абсурдна..."


    Абсурдните ситуации не са досадни, а може да са забавни...

  • 30 Ха ха

    15 1 Отговор
    То и Бойко и ДПС ни омръзнаха
  • 31 Копейкин

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Рузки глупаци":

    Защото бъркат дупките😆😆😆
  • 32 Слава на Русия !

    21 13 Отговор
    Ако не беше Путин,западните хиени и чакали отдавна да бяха оглозгали Русия,за да живеят пак като паразити на гърба на друг.Бившите им колонии не им носят приходи вече.

    Коментиран от #35

  • 33 реру

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее РУСИЯ":

    Той също има такова мнение за себе си, но това нищо не означава...
  • 34 Ихааааа

    4 7 Отговор
    Хората от мавзолея гледат от горе! Ленин, Сталин, Димитров. Пиша Сталин, защото. Мавзолеите са негово дело или по-точно на неговите азиатски предци. Защо ли изобщо днес ние българите създали Русия, Украйна, Македония, Сърбия, Молдова, Румъния, Словения и още и още ...се кланим на величието което сме създали?

    Коментиран от #62

  • 35 Яяяя

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "Слава на Русия !":

    А Вие на кого се кланяте? На "великия" Путин. Пак си рая приятел! Кланиш се! А преклонена глава сабя я сече! Поклони се до пръстите на краката!
  • 36 Ха ха ха

    12 11 Отговор
    Таваришши, МОЧАта падна.....
  • 37 007

    6 14 Отговор
    Само в най развитите демокрации президентите имат по 5, 6, 7 мандата. Тва не е фашистката Европа ила САЩ където са по 2 максимум. Да не говорим за другите свободи като свобода на словото печата демонстрациите или сдружаването!!! Изобщо путлеристан е върха на човешката еволюция!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 38 Име

    13 3 Отговор
    При Елцин са живеели направо на ръба на оцеляването и - затова - всеки случай, не им се връща в хаоса - било е кошмар, както и да е. Нещо подобно на времето на Иван Костов, който 4 години беше лидер - 150 лева заплата, надницата в строителството - 10 лева на ден, при същите като днес цени - да кажем някои неща - по-ниски.

    Никой не е ненормален да хвърли сигурността, в името на неяснотите. Елцин разпродаваше и наляво-надясно и даже обяви - всяка република - да стане независима, очевидно съвсем неадекватен и т.н - почвал е от сутрин да си пийва.

    Сега - Путин - можеше да се откаже - но нещо - му хареса и на него.

    Ма ето - Бойко Борисов е от 12 години, даже и сега се обяснява, това е положението.

    Ердоган е на власт и други. Но хората си гледат портфейла.

    Втора бедност - като при Елцин - това е твърде възможно, на практика - това е и целта на упражнението.
  • 39 Бай Тъньо

    19 6 Отговор
    А не ви ли е скучно Дълбоката Държава чрез ФЕД да управлява САЩ вече 100 години? А от 500 години да управлява хазаро-англо-саксонски елит?
  • 40 Бай Денко

    4 10 Отговор
    Кой е тоя Владимир ? Арахангел ? Не мога да се сетя.
  • 41 спиро

    17 1 Отговор
    А на вас не ви ли е скучно едни и същи тъпотии??
  • 42 Само питам

    14 7 Отговор
    От какво да ни е скучно ? Да сложат някой жендър че да не ни е скучно ли ? На който му е скучно - да ходи на цирк ! Или да гледа изборите в краварника .

    Коментиран от #45

  • 43 Лилипути лаят по Пътя

    14 6 Отговор
    Путин е лидер, всячески го показва и доказва. Кои са опонентите му? Мишоци. Неоткоими в тълпата. Ако лицето НаХални не плюеше Путин, дали някой щеше да го забележи? В една система свети само звездата, останалите отразяват, а за да се появи нова звезда, тази трябва да избухне.
  • 44 ХАХАХА

    11 6 Отговор
    Само с Путин, Русия няма нужда от втори горбачов и Елин.
  • 45 Ау личи ти

    4 8 Отговор

    До коментар #42 от "Само питам":

    Значи когато има избори има когато има диктатура,има като в Русия.Там опозиционерите са в Затвора Навални,убити Б Немцов или в чужбина щото ще са малко умрели.Даже и Гиркин е в Затвора,а Пригожин е малко умрял.А къде е Кадиров бе.Заминавсй

    Коментиран от #46, #48

  • 46 да бе

    13 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ау личи ти":

    А в Украйна има ли опозиция въобще ! Ама се натискат за Ес и нато .
  • 47 Васил

    4 9 Отговор
    Новият стар диктатор ще се конкурира с неговите двойници!
  • 48 Само питам

    12 4 Отговор

    До коментар #45 от "Ау личи ти":

    А пампера като го избраха с гласовете на умрелите от гробищата , по пощата - демократични ли са . Той какъв се явява - самозванец ?
  • 49 Хаха смешни

    8 1 Отговор
    Както винаги.
    Супайте духата!
  • 50 Русоробскu фронт

    6 11 Отговор
    Що ни занимавате с тоя? Вече е във фризера ,сега пробутват двойниците колкото да им мине номера.

    Коментиран от #64

  • 51 Сандо

    12 3 Отговор
    Медузата първо да каже КОЙ и плаща издръжката за да знаем дали дали да я четем.Иначе сме наясно,че заедно с ДВ,униан,бесфронт - толкова любими на ФАКТИ - са от един дол дренки.
  • 52 Кресна

    11 2 Отговор
    Защо списвача не напише статия където пита защо демократична Великобритания няма конституция ,защо Меркел може да управлява 20 години Германия ,но Путин не ? Защо и как бе избран Байдън в САЩ .Какво ви интересува как е преизбиран ,Путин? Гледайте си "цивилизования" свят и не се занимавайте с Русия .Аз до сега толкова години в Русия още не съм прочел някой в Русия да пита защо в Англия няма конституция и защо Меркел беше на власт 20 години в Германия .
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Смотльо,

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Копейкин":

    Поинтересувай се защо в Германия се харчеха пари когато се знаеше,че Меркел ще управлява 20 години .Попитай защо в Англия има депутати като нямат конституция и кралицата има всичко права и само излишни пари се харчат за парлама .
  • 55 Така Така

    6 5 Отговор
    На навални само му е скучно и взе че изчезна дано и да не се появи отново
  • 56 Ццц

    7 5 Отговор
    Руските избори са скучни. Нека проследим украинските, защото и в Щатите се знае кой ще е. Статията няма да е така дълга.
  • 57 Реалист

    11 4 Отговор
    Не ! Не ни е скучно . Не и за около 70% от българите . Другото са болните напъни на презокианските слуги .
  • 58 Павел пенев

    14 4 Отговор
    Руският народ ще избира своя президент,не вие бе западнали нещасгници.

    Коментиран от #75

  • 59 Артилерийска подготовка

    13 14 Отговор
    Не знам колко нормални хора ще имат търпението да прочетат таз поредна пропаганда срещу президента Путин. За "изолацията"на Путин много ме впечатли КРАЛСКОТО ПОСРЕЩАНЕ на Вл. Путин в арабските страни, включително и изписването в небето на РУСКО ЗНАМЕ от изтребители Ф-16. Но по-силно ме впечатли прелитането на Путин и съпровождащата го делегация до Абу Даби. Президентският самолет е бил ескортиран с 4 изтребителя СУ-35, въоръжени с по 4 ракети "въздух-въздух". Защитата на Президента е била осигурявана от техника за РЕБ на президентския самолет. После от подобно оборудване на ескортиращите изтребители. Следва въздушен бой на изтребителите срещу атакуващи, като разчета е бил да се отразят минимум 16 противникови самолети. И накрая, забележете, ако всичко дотук не стигнело, ИЗТРЕБИТЕЛЯТ ПРИКРИВА С КОРПУСА СИ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ САМОЛЕТ!!!

    Коментиран от #76

  • 60 На Медузата

    7 3 Отговор
    за да не им е скучно, могат да си сменят пола.
    Изобщо с какъв акъл ще си наречеш изданието Медуза - безгръбначно мекотело?
  • 61 Чуждопродажнико

    5 4 Отговор
    Ти вече избра - да видиш от колесника на краварски самолет.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 пацо

    4 3 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 68 Бай Тошо

    2 1 Отговор
    Хайде Владко, догодина пети, а по-догодина шести !
  • 69 Доктор Манчев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "голям квич":

    Егати мини играча от селската А окръжна…
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Гринго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Третото очо":

    Точно за това става въпрос. Аз не искам който и да е, даже ако щеш и късия, да ми нарежда какво да мисля, и какво трябва или не може да кажа! Примитивна държава, управлявана от неандерталци! Ай мерси!!!
  • 72 Рангел Башмайстора

    12 3 Отговор
    Няма нужда от избори, лилипутин просто е “президент” до живот. К’во само ще си губят времето да имитират избори, пък и да разкарват хората. Ще бъде “преизбран” (разбирай преназначен) с над 95%, както едно време Брежнев, Андропов, Черненко и други комунистически велможи. Дано много скоро късия отиде да се присъедини към компанията на гореспоменатите…
  • 73 Експерт

    14 2 Отговор
    Няма как да му е скучно на ментето диктатор... Тепърва ще го провъзгласят официално за главен сатрап на Русия. 🤣Руските oвце трябва задължително да имат господар.
  • 74 Подмокри ли се? 🤣🤣🤣

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да живее РУСИЯ":

    Нещо по-умно не можеш ли да измислиш?
  • 75 русофилска гняс

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "Павел пенев":

    Руския народ има право на много неща,но НЯМА право да избира президента си.По-ясно ли ти стана западнал руски боклyк ?
  • 76 Фактите

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Артилерийска подготовка":

    Тая руска съпровождаща "защита" е абсолютно безсилна и безпомощна.Буквално с една ракета падат всичките самолетчета барабар с ментето президент в президентския самолет
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 пламен

    1 0 Отговор
    На мен ми е смешно
  • 79 Трол

    0 0 Отговор
    Както казваха братята роми - "Скучно е без вода".
  • 80 Верваме на 200

    2 1 Отговор
    Скучно ни е от ежеминутна, атлантическата пропаганда на ниво хляб с парче салам вътре, за манипулирани безумци.
  • 81 ЗАЩО ЛИ?

    0 0 Отговор
    Защото режимът на Путин(и въобще държавното устройство на Руската федерация) се крепи на насилие,корупция,лъжа и лицемерие. Иначе не е възможно да съществува. Всички го знаят и уви повечето население се съгласява и примирява с този фалш.
  • 82 филип ейджи

    0 0 Отговор
    Борисов, Доган, Нинова, Пеевски....и още куп нвзаменими