Last news in Fakti

18 Декември, 2023 13:10 2 688 7

Защо МЗ бави връщането на хартиената рецепта за спешните медици? Пенка Георгиева пред ФАКТИ

  • пенка-
  • георгиева-
  • спешна помощ-
  • рецепти-
  • мз

Искаме оставката на зам.-минисър Илко Гетов, твърди председателят на пациентската организация „Заедно с теб“

Защо МЗ бави връщането на хартиената  рецепта за спешните медици? Пенка Георгиева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемът с въвеждането на електронната рецепта продължава да тормози лекари и пациенти. Но от това най-много страдат спешните медици. Защо, какво и как се случва… Пред ФАКТИ говори Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб“.

- Госпожо Георгиева, вие сте представител на пациентска организация и като такава не преставате за питате Министерство на здравеопазването защо не връща хартиените рецепти за спешните медици. Как се развива казусът…
- Още през октомври месец, след като беше въведено задължителното изписване единствено и само на електронни рецепти за антибиотици и противодиабетни лекарства, Министерството на здравеопазването пое отговорност и ангажимент да премахне това задължение и да разрешат хартиените рецепти за спешните медици. За съжаление, това не се случи и до днес. От МЗ поеха ангажимент, същото казаха и в Комисията по здравеопазване в парламента и в публичното пространство, но нищо не се случва.

- Решение на Министерството на здравеопазването има ли?
- Решение има, но не се вписва в Държавен вестник. Защо? Така се застрашават здравето и животът на пациентите, особено на децата. В момента се намираме в грипния сезон. Спешните лекари имат изключително много случаи на пневмонии, които са след усложнения от грип. Забавянето на лечението с антибиотици води до по-тежки усложнения. Това води и до проблеми на техните близките, а от друга страна се харчат и много повече публични средства за тяхното евентуално лечение в болница на по-късен етап. Това решение на Министерството на здравеопазването вече трябваше да бъде факт, защото трябва само да се обнародва в Държавен вестник. Те ни пишат в отговор на наша кореспонденция, че имало общественото обсъждане, започнало на 24 ноември по промените в Наредба 4, която ще уреди този казус. Аз не мога да разбера защо е започнало такова обсъждане чак на 24 ноември…

- Реакция от други организации има ли?
- Българският лекарски съюз ясно им каза, че ще заведе дела, защото това е проблем. Има лекари, които нямат този софтуер, защото, примерно, са пенсионери. Също така много лекари не работят със Здравната каса. Те просто нямат нужда от този софтуер. Да не говорим за това, че те може за себе си или за семейството да искат да си напишат хартиена рецепта. В целия Европейския съюз, с изключение на Естония, важат хартиените рецепти. Ако един български лекар изпише хартиена рецепта, тя важи в целия Европейски съюз, а у нас не!? Това какво е… И сега излизат с номера, че имало обсъждане. Те просто се бавят изключително много и така създават напрежение. А можеха просто веднага да публикуват промените в Държавен вестник, а не да ми отговаря с някакви мъгливи обяснения, че се правели анализи. От 16 октомври те имаха достатъчно време, за да се запознаят с тези становища. Ние не сме против електронната рецепта, защото тя много улеснява системата. Въпросът е да се изчисти софтуерът така, че да работи нормално.

- Очаквате ли до края на годината да има развитие…
- В момента кодовете на антибиотиците при лекаря са едни, а в аптеката други. Ние искаме до 1 април да има хартиена и електронна рецепта, защото през това време се надяваме, че Министерството на здравеопазването ще успее да разреши тези софтуерни проблеми с Информационно обслужване. Недопустимо е заместник-министърът на здравеопазването професор Илко Гетов, който е магистър фармацевт и от години се занимава с лекарства, да казва, че вината е в Информационно обслужване. Той е наясно, че в софтуера не отговарят кодовете на антибиотиците. И ние затова му искаме оставката, защото той е отговорен за този хаос. Той е ресорният министър, който трябваше да въведе електронната рецепта.

- Спешните медици колко рецепти са издали за тази година?
- Те имат над 1 милион неотложни пациенти, при които са извикани линейки на терен. Вследствие на прегледа при голяма част от тях е било нужно неотложно антибиотично лечение. Но спешните медици се затрудняват с осигуряването на работещо приложение, защото доста често отиват на места, където няма добър обхват. Нямат интернет и как да пуснат електронна рецепта? Да не говорим, че преди дни заради срив на електрическата мрежа имаше населени места без ток с дни. Там какво правим? За съжаление, спешната помощ в България се ползва доста често като неотложна – в почивните дни, през нощта. Хората в екипите са прекалено натоварени. И друго. Близките на пациента къде ще намерят този спешен лекар, който вече си е заминал с линейката, когато отидат в аптеката, а се окаже, че кодовете не съвпадат. Това въвеждане трябваше да стане поетапно. Трябваше да се направи един пилотен проект с 20-30 практики и да започне да работи, за да се видят проблемите в системата и да се изчистят. А не да се бърза, за да се покаже, че нещо е направено. Ми, не - не е направено като хората. Професор Илко Гетов се смееше на въпросите в Здравната комисия в парламента, когато го питаха защо се стигна до хаоса, но на хората, на пациентите не им е смешно. И така стигаме до въпроса защо не се публикува решението в Държавен вестник? Защо се чака? Какво чакаме?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най болният народ в Европа

    18 1 Отговор
    С най скъпите и некачествени лекарства. Бялата мафия.
  • 2 Шрьодер

    4 2 Отговор
    Таз що се хили, като варено яйце
  • 3 12345678

    6 5 Отговор
    Когато 80 % ходят за гъби вместо да гласуват резултатът е на лице, ще ни се смеят , естествено, сега да не ревем щот сами сме си виновни...
  • 4 Продължаваме Промяната

    6 2 Отговор
    Защото, ще се научите, че всичко трябва да се отчита пред нас. Край на своеволията и свободата
  • 5 еми то бави , бави , ама накрая

    6 0 Отговор
    ще ги въведе . спешните са хитреци . да ги бавят . да закрият спешните, та да видят какъв вой ще има . хахаха
  • 6 тикви продажни -ДПС,ГЕРБ,ППДБ

    7 0 Отговор
    Бялата мафия в момента разпределя кражбите - края на годината е, няма време за рецепти и др.!
  • 7 Ил дъо Франс

    4 0 Отговор
    Българските ми рецепти писани преди много месеци се признават във Франция,дори можеш да си купиш каквото искаш.Пеераска държава сме това е