Last news in Fakti

20 Декември, 2023 12:49 2 263 72

Волгин: Няма разлика между цензорите от комунизма и сегашните евроатлантически пропагандатори

  • петър волгин-
  • журналистика-
  • сбж

Журналистът даде интервю пред сайта на СБЖ

Волгин: Няма разлика между цензорите от комунизма и сегашните евроатлантически пропагандатори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни обществото ни и гилдията наблюдават с удивление сагата около забраненото от Програмния съвет на БНР излъчване на подготвеното за изданието на предаването „Политически НЕкоректно” от 16 декември интервю на Петър Волгин с посланика на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Казусът нашумя доста, а и сайтът на СБЖ подробно проследи цялото му развитие. Така че няма да припомняме детайлите – всеки може да се запознае с тях, като прочете публикациите на сайта ни от последните дни. Предлагаме специалното интервю на ПЕТЪР ВОЛГИН за сайта на СБЖ по темата.

– Поздравления, Петьо! Мисля, че през годините си събрал доста богата колекция от санкции за твоята журналистическа работа – сваляне от ефир, спиране на предавания, уволнения... Направо шампион в гилдията. А ето, че сега се сдобиваш и със съвсем нов, даже иновативен вид запушване на устата: забрана за излъчване на конкретно интервю. И то интервю не с кого да е, а с чуждестранен посланик. Аз поне не съм чувала досега у нас да е било забранявано интервю с посланик. Така че и в това си първенец. Изненада ли те случилото се с твоето интервю с посланика на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова, или вече нищо не може да те изненада в нашия прекрасен нов свят?

– Признавам си, че бях изненадан, не си представях, че има хора, и тук имам предвид конкретно тези, които заседават в Програмния съвет на БНР, които ще приложат такава нискоинтелигентна цензура. После обаче си казах, че изобщо не би трябвало да се изненадвам. Все пак става дума за Русия. А когато стане дума за тази държава, хората, които са назначени на някакви официални позиции – без значение дали в политическата или медийната сфера – загубват ума и дума от страх. Явно смятат, че могат да им изгорят службичките и при най-малката проява на несъгласие. Поради тази причина, когато темата е Русия, първосигналната реакция на първосигналните началници е да отстранят всичко, което им изглежда като заплаха за личното им добруване.

– Моля те, разкажи по-подробно за тази приложена към теб иновация. Поканиха ли те на извънредното заседание на въпросния Програмен съвет, където се взе решението за интервюто? Обясниха ли ти в какво точно си сбъркал с това интервю, та да не бъркаш поне занапред?

– Да, поканиха ме. Категорично отказах да участвам поради една много проста причина. Знаех, че решението за спирането на интервюто вече е взето. Така и казах на директорката на Програмния съвет, когато ми се обади: „Нямам намерение да участвам в терапевтичен сеанс на страхуващите се от Пеевски. Вие си лекувайте страховете от него с каквито забрани искате, просто аз няма да взема участие във вашия слугински спектакъл“.

– С интерес прочетох, че в глава 13 на редакционните стандарти на БНР, която ти се вменява, че си нарушил, е записано наред с другото и това: „Журналистите на БНР не трябва да се поддават в своята работа на никакъв опит за цензуриране – пряк или косвен. Освен това те трябва да се стремят да избягват различни форми на автоцензура, тъй като това противоречи на независимата журналистика”. Кажи ми, възможно ли е сега ти на свой ред да се позовеш на тази постановка и да настоиш интервюто ти все пак да бъде излъчено, защото спирането му може да се приеме като опит за цензуриране, а ти не трябва да се поддаваш на това?

– Тук ще използвам случая, за да си призная, че действително наруших основния стандарт на днешното официозно говорене. Според този стандарт, когато стане дума за Русия, си длъжен да ругаеш, плюеш, заплашваш и изобщо да се държиш по възможно най-грубия и некултурен начин. Обратно, когато стане дума за САЩ, трябва да имаш съвсем различно поведение. Тогава трябва да си постоянно усмихнат, да претегляш не всяка дума, всеки дъх, докато говориш, за да не би събеседникът ти случайно да се засегне. Със сигурност си забелязала колко много наши колеги следват този „златен стандарт“ едно към едно. Е, аз пък не намирам подобно поведение нито за „златно“, нито за достойно. Никога не съм се ръководил от такива наръчници по подмазване на силните на деня, нямам и намерение да го правя оттук-насетне.

– Как се чувстваш като персонален обект за клеймене от страна на дейци като посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски?

– Не съм аз важният в случая. По-същественото тук, а и много по-тревожното е, че вече явно няма нужда някой външен фактор да упражнява конкретна цензура. Няма нужда Пеевски или Илашчук да се обаждат в БНР, за да бъде спряно интервюто с Елеонора Митрофанова. Защо да си правят труда? Видя се, че е достатъчно само да изразят желание нещо да (не) стане и то моментално (не) става. Васалният манталитет на много хора у нас не просто не е изчезнал, ами даже е укрепнал. Те бързат да изпълнят желанията на силните на деня, преди още въпросните желания да са ясно формулирани. Това е най-страшното.

– Доколкото разбирам, поводът да вземеш това интервю е нарязването на скулпторите от Паметника н Съветската армия. Ти как гледш на този спектакъл?

– През последните седмици управляващите се отличиха с три „постижения“ – разрушиха Паметника на Съветската армия, по най-глупашкия начин разбишкаха Конституцията и затвърдиха убеждението, че в големите електронни медии властва цензурата. Тези три неща са свързани от един общ знаменател, а именно убеждението на властта, че може да прави каквото си иска, че стои както над законите, така и над нормалната човешка логика. Да, Тройната коалиция има удобното парламентарно мнозинство и явно това я кара да вярва, че може да си разиграва коня в максимална степен. Само че ние добре знаем, че именно управляващи, които са смятали, че ще векуват във властта, са изчезвали шокиращо бързо от нея. Шокиращо за себе си.

– Парадоксалното е, че забраната на твоето интервю съвпадна по време с приемането в Брюксел на Европейския акт за медийна свобода. Какво ти е мнението за този акт и по начало за възможностите да се гарантират правата на журналистите, независимостта на медиите, свободата на словото, мненията и информацията?

– Никак даже не е парадоксално, а си е съвсем естествено. Настроен съм силно критично към въпросния медиен акт. Убеден съм, че неговото приемане в никакъв случай няма да увеличи медийната свобода, а тъкмо обратното, ще създаде още условия за нейното ограничаване. Когато и Брюксел започне да регулира медиите, не ни чака нищо добро. С какво се отличи Брюксел в сферата на медиите пред последните две години? Основно с това, че спря руските телевизионни канали на територията на държавите от ЕС. Е, нима мислиш, че сега изведнъж евробюрократите ще направят нещо различно, нещо, което да е в полза на свободата? Риторичен е въпросът, разбира се. Споменатият Акт предвижда създаването на наднационален СЕМ, който няма да бъде нищо друго, освен поредният надзорен орган, натоварен да се бори с „дезинформацията“. Това на днешния новоговор означава да се бори с всяко мнение, което се различава от официозния евроатлантизъм. А като знам, че еврокомисарят, който основно се занимава с този Акт, е Вера Йоурова, чиито русофобски позиции са добре известни, нямам никаква вяра, че медиите в ЕС ги чака нещо добро.

– Демократична ли е държавата, в която живеем? Уважава ли се различното мнение, гражданската позиция, критичният поглед? Ти за какво си мислиш, когато чуваш термини като пропаганда, дезинформация, хибридна война?

– Днес всяко различно мнение бива определяно като „пропаганда“. Това е най-сигурният начин да заглушиш неудобните гласове. Между другото, във времената преди 1989 г., които все повече приличат на днешните, също официална цензура не съществуваше. Когато в тогавашните медии биваха сваляни репортажи, коментари или интервюта, това биваше обяснявано като спазване на „високите социалистически стандарти“ и като„недопускане на зловредната западна пропаганда“. На практика няма никаква разлика между тогавашните комунистически цензори и днешните евроатлантически пропагандатори. Така че ако има нещо, което със сигурност отсъства от днешна България, то е уважението към плурализма и към различното мнение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    67 18 Отговор
    Има , Волгин , не си прав ! При комунизма не бяха толкова тъпи !!!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 14 Отговор
    Така е пич, ама как да го обясниш на келешите‼️
  • 3 куку

    43 7 Отговор
    тия , дето през камунизъма бяха неми , сега са балалайки
  • 4 Свободен

    25 31 Отговор
    С този бяхме в една група в руската детска градина!
    Постоянно го пердашех, защото взимаше един пластмасов камион Шкода, докато се обърна.
    Е, убежденията ни се разделиха и понякога ми липсва онова време, да му ушия един зад врата!

    Коментиран от #26, #29

  • 5 Сила

    26 42 Отговор
    Малкото работливо бурлаче на Мутрофонич........
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТТТ

    24 28 Отговор
    При социализЪма този вече щеше да е на топло при бай Ставри. Има една поговорка " внимавай какво си пожелаващ ". Ако дойде при нас Путя, ей такива като Дунавски ще са първи. Да види какво се случва на рузките пропагандони.

    Коментиран от #12

  • 8 Хахаха

    20 48 Отговор
    Този си е за чисто уволнение ...
    Да ходи в частно радио и там да си кани митруфонарковата колкото си искат.
    Може и да се налива с онази Захарова - с гледка на простинала кобила

    Коментиран от #14, #30

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 2 Отговор
    Тогава ни даваха за пример Павли, който предал баща си, сега дават бонус срещу донос ‼️
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "ТТТ":

    Тогава ни плашеха , че като дойде Рейгън .....
    Сега ни плашат , че като дойде Путин ....
  • 13 !!!?

    27 39 Отговор
    Няма разлика между хитлеристките и путинските пропагандатори !!!?

    Коментиран от #28, #32

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 5 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Странно къде Ви отиде " другата гледна точка" на демокрацията ‼️
    Забравихте преди к-19 как канехте "за баланс" ‼️
  • 15 Българин

    18 33 Отговор
    Днес на Игнажден се случва нещо уникално. Най-големият национален предател Костя Копейкин говори за национално предатердтво, най-големият руски пропагандатор обвинява евроатлантиците, че са пропагандатори!

    Коментиран от #16

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 3 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Знаеш ли къде е Атлантика, къде е България ❓‼️

    Коментиран от #19

  • 17 Имало свобода на словото

    26 4 Отговор
    Къде?
    Лошото е че подлогите сами се цензурират не е нужно пашата да им казва директно и лично

    Това е много помивско срам
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    14 38 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    България е член на ЕС и НАТО. На когото не му харесва може да се изнасе.

    Коментиран от #21, #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 10 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Явно още не си осъзнал, че не България е в НАТО, а НАТО е в България‼️

    Коментиран от #25

  • 22 Ксаниба

    11 9 Отговор
    И раководсгното на СБЖ е готово за Белене!
  • 23 Само питам

    14 17 Отговор
    Някои хора никога няма да разберат, че проруската пропаганда не е мнение а само пропаганда и не може "да насърчи конструктивни дебати".

    Коментиран от #37

  • 24 Някой

    30 13 Отговор
    Прав е Волгин. Цензурата сега е също толкова противнка, колкото цензурата от предишния строй. Няма разлика.
    Приказките за демокрация и евро-атлантически ценности са ала-бала (по Киро Тъпото).
    Пък западните ценности ги знаем - кражби, насили, двуличие.
  • 25 Българин

    6 25 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И къде го това НАТО в България? България, това е НАТО и ЕС. И на когото не му харесва е свободен да се изнесе.

    Коментиран от #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИНЖ

    17 20 Отговор
    Петърчо, с държавните пари си правиш твое предаване??? Айде излез на медийния пазар - да видим колко можеш???
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Къде намеси Хитлер бе !!!? ‼️Явно дори не схвана за какво иде реч
    ❗❗❗❓
  • 29 Някой

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Кой както разбира свободата - явно за теб да си свободен е възможността да биеш шамари зад врата на по-слабите.
    Доста евроатлантическо!
  • 30 Някой

    26 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Що да не кани посланик на чужда страна в националното радио? Нали е национално? Т.е., на всички. И мое, и твое. Защо тогава да се заглушава една от гледните точки? Демокрация е, бе!
  • 31 Тоя се е прекръстил на "Волгин"

    12 23 Отговор
    Но НЕ СЕ ВОЗИ във Волга! Не живее в дървена руска къща и не седи зиме като Иванушка Глупака на печката! Не се стреми да печели рубли, а евра! И в комунизма и в демокрацията имало цензура? Моля?! Той още малко и ще се изкара и дисидент! Колкото и да го възхвалявате това е просто един треторазряден "журналист", който не крие пристрастията си, нещо което е ТАБУ в журналистиката.Там просто трябва да си БЕЗПРИСТРАСТЕН!

    Коментиран от #59

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Някой

    16 5 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Обикновено мнозинството решава кой и къде да се изнесе. Не ти.
    Както се влиза в НАТО и ЕС, така и се излиза. Това не е во веки веков.
  • 35 Иван

    13 9 Отговор
    То няма разлика и между предишните и сегашните руски мекерета. Едни и същи са. За пари ще продадат и майка си и глупости ще пишат и на журналисти ще се правят.

    Коментиран от #39, #63

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Ама ти верно ли, след пет бази на НАТО(САЩ) у нас, питаш "И къде го това НАТО в България?" Щом "България, това е НАТО и ЕС" , що ЕС не ни иска в Шенген и никой български офицер не е в командването на НАТО, а даже тук нашите офицери трябва да говорят на английски а не на български ‼️
  • 37 Някой

    17 7 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    А проамериканската пропаганда насърчава ли конструктивни дебати? Не? Тя не търпи алтернативни гледни точки - потъпква ги както може - я с бомби, я с пачки.
  • 38 Верно е

    10 7 Отговор
    Не бе Волга просто има военно положение и ти си от другата страна на фронта..радвай се още че си жив и здрав защото преди 30 години отдавна да си нахранил хумуса

    Коментиран от #40

  • 39 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор

    До коментар #35 от "Иван":

    Иво Инджев е СВЕТЪЛ ПРИМЕР‼️
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #38 от "Верно е":

    Айдееее, вече и във война ли сме
    ❓❓❓
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 България над всичко!!!

    8 14 Отговор
    България над всичко!!!
    България е НАТО!!!
    НАТО е България!!!

    Коментиран от #57

  • 43 Разследване

    10 12 Отговор
    Много е интересно когато копейките реват за демокрация..още по интересно е какво правят нощем по между си
  • 44 Не ни интересува твоята гледна точка

    7 14 Отговор
    България като страна гранична на конфликт който застрашава националните и интереси..която също така е удобен терен за хибридната война и агентура на диктаторския руски режим
    ОТДАВНА АМА МНОГО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРИЕЛА ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА ПРОРУСКИ ЖУРНАЛИСТИ ИЗДАНИЯ И МЕДИИ

    Коментиран от #55

  • 45 ЕХ ВОЛГИН, ЕХ МОСКВИЧИН

    12 11 Отговор
    А бре сладур, ако ти беше при тато журналист с толкова диаметрално противоположно мнение от общото и особено ако се стремеше да публикуваш това мнение тук…там…при теб нямаше да става въпрос за цензори…те щяха да бъдат най-малкия ти проблем…щеше да става въпрос за затвора в Стара Загора… ако беше днес у мууусква с толкова различно мнение ислучайно го публикуваше някъде, отдавна да си посетил за 10г. Сибир.

    Коментиран от #67

  • 46 Генчо

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Проблема е че комунягите никога не са си отивали, сега са същите в други дрехи. Като се сетя за генерала Атанасов та тоя е тъмно червен. Сега най-големия Евроатлантик.

    Коментиран от #54

  • 47 Диамантената ръка

    16 12 Отговор
    Волгин е партиен секретар, не журналист

    Коментиран от #49

  • 48 Ко речи?

    12 6 Отговор
    Има, има. Тогава освен цензура, можеше да те подкарат и към Белене. А сега никой не те тика към Гуантанамо, нали?
  • 49 Ахъм

    16 7 Отговор

    До коментар #47 от "Диамантената ръка":

    ВолгИН, КалфИН, ВигенИН, все отбор "юнаци"
  • 50 Правила

    8 9 Отговор
    Не че нещо ама тоя бета екземпляр бих го обладал само за да си научи мястото в животинското царство
  • 51 открийте приликите

    12 7 Отговор
    Путинистки мислители.

  • 52 Ели

    10 17 Отговор
    Този национален предател, сменил българското си име с русняшко, ако се спазваха законите отдавна да беше изгнил в затвора за дейност срещу България и за работа в полза на блатния окупатор и масовия убиец путляр. Ама, на вместо това има уж журналисти, петхилядници на заплата при мутрофановица, които му дават трибуна да лее лъжи, да създава интриги и да разединява българите. Дано го стигне това, което повечето българи му желаят, до 9 коляно!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор

    До коментар #46 от "Генчо":

    Баща му чрез ДС го урежда да следва, а после и да работи‼️
    Самият той минал през ДС, сега громи комунизма‼️
    А сега се хвали, че децата му имали и американско гражданство , и вече можели да стават депутати и министри в БГ ‼️
  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Не ни интересува твоята гледна точка":

    Магеланчо,
    С коя страна и в кой конфликт сме гранични❓
    С Украйна ли, с Русия ли, с Израел ли‼️
  • 56 Хайде бе!

    5 10 Отговор
    Тоя съвсем изтрещя!!! Ходи интервюирай Навални в Мацква.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #42 от "България над всичко!!!":

    Това от "Дойчалнд юбер алес!" ли го научи ‼️
    Следва ли и "Арбайт махт фрай!" 🤔🤔
  • 58 дааааа,

    3 0 Отговор
    така е.
  • 59 А бе,

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тоя се е прекръстил на "Волгин"":

    приел е името на баща си. Само от клюки и опорки живеете.
  • 60 Търновец

    5 2 Отговор
    Израел досега е убил около 20000 цивилни и продължава, а пък Волгин нито веднъж не коментира. Освен това един от шефовете на сглобката - БМБ - твърди се че е кръвен роднина на Иван Славков
  • 61 Крум

    8 13 Отговор
    Ех, волгин, гаден си с мръсната си пропаганда! Цензура?! Да, когато става дума за предателската пропаганда... Така е и в рашистка, която възхвалява... Даже и по лошо-отиваш в затвора или умираш. Ти си русороб! Повръща ми се!
  • 62 Объркано Атлантиче

    11 2 Отговор
    Цензурата в "демократичния цивилизован свят" е повсеместна. В Африка имат повече свобода на словото.

    Само 40% от германците смятат, че могат свободно да изразяват политическите си мнения, най-ниското ниво от 50-те години на миналия век - проучване на IfD Allensbach
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 4000/хилядник!

    6 8 Отговор
    Гнусна Кремълска М@cтия!
  • 65 Боярышник

    2 1 Отговор
    В момента в училищата в Русия поставят портрети на загиналите войници в Украйна, наричат ги " герои",възхваляват ги,това по дяволите е ставало във фашистка Германия.Представете си какъв шок е бил това за децата.След скандала, висшето ръководство в Русия отменя акта, както отлага излагането на портрети на загиналите войници след края на войната-не е ясно кога. Придурки!
  • 66 Хахаха

    1 1 Отговор
    Всички сме с болни мозъци и с байпаси. Ще останат само олигарсите и мони мангоджери да ви оперират след 10 години. Безсмислено е да коментираме истини.
  • 67 Je suis, Петър Волгин!

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "ЕХ ВОЛГИН, ЕХ МОСКВИЧИН":

    Ролята и призванието на всеки интелектуалец е да бъде в опозиция и коректив на всяка власт !
  • 68 Един

    5 1 Отговор
    Като един непредставителен индивид от шопския край да попитам " Оти го ручахме жабето? " като сме пак от еб@ната страна !!! ...
  • 69 Една се баба знае...

    5 1 Отговор
    Няма разлика в манталитета,няма разлика и в конкретните личности - Александър Андреев ,цензор в БНР до 1989г.., цензор и сега в Доче веле.
  • 70 мнение

    5 0 Отговор
    няма разлика щото бг евроатлантиците са номенклатурни кадри на бившата бкп и дс със здрава закваска от аонсу и симеоново
  • 71 мнение

    6 0 Отговор
    няма разлика щото бг евроатлантиците са номенклатурни кадри на бившата бкп и дс със здрава закваска от аонсу и симеоново
  • 72 Бял мечок

    0 1 Отговор
    руска тоалетна чиния