Last news in Fakti

21 Декември, 2023 09:04 4 051 149

Ще станем ли към 2075 г. около 3,8 милиона човека в България? Спас Ташев пред ФАКТИ

  • спас-
  • ташев-
  • демографска криза-
  • българия-
  • население-
  • смъртност

Към момента 60% от общите демографски загуби се дължат на смъртността и 40% на емиграцията, казва експертът

Ще станем ли към 2075 г. около 3,8 милиона човека в България? Спас Ташев пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демографската криза… Колко много говорим за нея, а правим ли нещо? И вицепремиери имахме по демографията, и планове, и програми. И какво от това. СТОПЯВАМЕ СЕ! По темата пред ФАКТИ говори доц. д-р Спас Ташев от БАН.

- Доц. Ташев, Националният статистически институт публикува демографските си прогнози за бъдещото развитие на раждаемостта, смъртността и миграцията. Очакванията са до 2075 г. населението на страната да падне под 5 милиона души (4 972 000). Как се стигна до тук?
- Ако говорим за прогнози, то има и по-тревожни. Така например, средният вариант на прогнозите на ООН за България сочи, че към 2075 г. ще бъдем около 3,8 милиона, а според песимистичната версия населението може да намалее до 2,6 милиона. Тогава, желаем или не, наистина бихме се превърнали в маргинали на фона на световните демографски процеси. Първоначално смятахме, че причината за демографската криза е в политическия преход, но всъщност такава криза няма, защото демографското поведение не е абстрактно, а е последица от действието на други фактори. Затова изводът за ролята на икономиката е само частично верен, защото именно в богатите държави раждаемостта е ниска. Трансформацията на нашата бивша планова икономика в пазарна безспорно закри работни места. Може да го наречем и с по-меки думи, но реално се появиха излишни хора. Това даде тласък на емиграцията. И тъй като мигрират основно лица в млади и средни възрасти, това влоши възрастовата структура на населението. Колкото и да се стремим да удължаваме живота и той да бъде по-дълго активен, все някога идва неговият край. Към момента 60% от общите демографски загуби се дължат на смъртността и 40% на емиграцията. През 2021 г. сме намалели с 844 781 души спрямо 2011 г., като от тях около 347 000 души са емигрирали. Така че в никакъв случай не можем да виним само лошото здравеопазване. Причините са комплексни, но зад тях във всички случаи прозират последиците от втория демографски преход, което е много по-сложно явление.

- Хората на възраст 65 години или повече ще представляват 25,5% от населението на страната. Това какво означава?
- Лицата на 65 или повече навършени години са само едната част от общата група на възрастово зависимите. В случая става въпрос за лица в пенсионна възраст, които са зависими от социалната система на страната. В света е прието, че ако пенсията на един пенсионер се формира от пенсионните отчисления на трима души в работоспособна възраст, това е червена линия. У нас в момента коефициентът, показващ това отношение е 37.67%, докато към 2075 г. се очаква да достигне до 43.18%. Това означава, че ако в момента 2,7 души в работоспособна възраст чрез своите отчисления в пенсионния фонд осигуряват пенсията на 1 пенсионер, то към 2075 г. от 2,3 души ще се осигурява една пенсия. От тук следват много отрицателни последици като увеличаване на пенсионните вноски, увеличаване на възрастта при пенсиониране, ограничения в размера на пенсиите, което при всички случаи ще води до затормозаване на социалната система и необходимост от допълнителни постъпления в пенсионния фонд от държавния бюджет.

- На 100 лица от населението в активна възраст ще се падат 69 лица в зависимите възрасти - под 15 и над 64 години. Как може да се промени това?
- Тук ситуацията се утежнява от това, че освен пенсионерите се имат предвид и лицата в ученическа възраст, които пък са зависими от средствата на техните родители. Бърза промяна не трябва да очакваме, защото взимането на решения за раждане на деца или за завръщане в страната на лица, които преди това са я напуснали, изисква трайното действие на редица фактори. Проявлението на такова трайно действие изисква няколко управленски мандата, а през последните години ние не сме свидетели дори и на един цялостен такъв. Така че решението е в посока превръщането на демографията в национален надпартиен приоритет, изискващ консенсус и приемственост в провежданата политика независимо от смяната на отделните правителства. Задачата е трудна, защото ако това е условието или рамката, тя трябва да се изпълни със съдържание. Ако обаче зададете въпроса „какви показатели трябва да постигнем, за да смятаме, че няма да имаме демографски проблем“, трудно ще получите еднозначен отговор. Защото светът се променя и решението при даден етап от развитието му няма да е адекватно при навлизането в нов етап.

- Къде България е най-уязвима, кои райони най-бързо се обезлюдяват?
- Има съревнование по обезлюдяване между регионите. Преди 10-тина години като класически примери се приемаха Видин и Монтана. Напоследък обаче често споменавани са Русе, Плевен, Добрич и Смолян. Едва в шест области - София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Кърджали, има ръст на населението. На фона на неравномерно развитата инфраструктура се задълбочават регионалните диспропорции и неравенства, което е проблем за бъдещото успешно развитие на страната.

- Колко трайна е тенденцията на вътрешната миграция към големите градове?
- Ако имаме добра транспортна инфраструктура, част от вътрешната трудова миграция няма да е проблем. При добри комуникации жители на близки до административните центрове селища могат да пътуват всекидневно. Подобно нещо се прави към момента от около половин милион българи и това носи ползи както за центровете, така и за периферията около тях. Не винаги трудовите миграции са в посока към големия град. Раднево, Гълъбово, Казанлък, Панагюрище, Божурище, Своге, Костинброд, Елин Пелин, Ботевград и др. привличат работници не само от съседните селища, но и от по-големи от тях градове, дори от София. Проблем възниква, когато липсва инфраструктура. Тогава се стига до трайно мигриране на население и това поставя началото на превръщането на някои райони в демографска пустиня.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Верно ли

    64 16 Отговор
    Дааа, с тези "евроатлантици" дето са налазили България, "съюзниците" седят птстрани и чинно чакат да си поделят територията. На нас даже и война не ни трябва!
  • 3 Софийски

    14 35 Отговор
    Като измрат комунетата вероятно ще сме толкова

    Коментиран от #55

  • 4 Име

    44 4 Отговор
    400 лева е стаята със хазяи в София, като имаш освен това и транспорт, не може - с тротинетката да се разхождаш.

    Виждал съм - семейства в 1 стая - с бебето. Мъжът - работи като куриер в "Спиди", а жената отглежда.

    Парите им стигат, но - е шантаво.

    Розовата илюзия - че може да си свободен и щастлив се сблъсква със финансовата реалност.

    Дори за пълноценни семейства, дори и двамата да работят - работата е невъзможна.
  • 5 681

    54 5 Отговор
    Ако продължаваме да спим скоро може и да не се събудим.
  • 6 Последния Софиянец

    43 9 Отговор
    Хазарите избиха индианците сега избиват българите и арабите.
  • 7 Много по-зле

    40 1 Отговор
    Не, по-скоро 2,5 милиона, към 2050-та.
  • 8 ЕвроАтлантически варварин

    53 8 Отговор
    Ми как няма да изчезваме - евроатлантиците постоянно рутят и даряват.
    Да сте видели нещо да са построили последните 30 години ??
  • 9 Природни процеси

    20 18 Отговор
    Природата се сапочиства

    Коментиран от #37

  • 10 Посолството

    28 17 Отговор
    Ще бъдете 800 хиляди определящи се като българи, 3 милиона ще са интегрирани роми и около 7-8 милиона евреи.

    Коментиран от #15

  • 11 Ветеринарен психолог

    54 2 Отговор
    Ние вече сме 5 милиона. Етнически българи 70 процента.Като се има в предвид,кои етноси раждат по много деца, след 10 години ще сме 3,5 милиона с етнически българи 50 процента. Българите намаляват а етническата карта се променя заплашително.
  • 12 US колония

    48 11 Отговор
    Изчезваме от въвеждането на Ран-Ът 1990
    За да спре изчезването ни трябва да спрем плана Ран-Ът
    Да спрем плана Ран-Ът трябва да изгоним сащ
    Просто е..

    Коментиран от #60

  • 13 Човек

    12 54 Отговор
    След 50 години ще сме повече, отколкото сме днес, защото България ще е много по-добро място за живеене. Идва нова реалност без изкопаеми горива и руско влияние, което ще е много по-благоприятно за нашата държава. Страдахме достатъчно в мечешката прегръдка на азиатската орда. Русия скоро ще рухне и идва нашето време. Раждаемостта ще се увеличи и много българи ще се върнат от чужбина.

    Коментиран от #20, #43, #53, #63

  • 14 Ами ще изчезнем

    6 31 Отговор
    Путин като ни пращаше милиони млади прави и корави мъже от Сирия ние ги връщаме... Ами как мислите да върже плод без пчелички опрашващи цветчетата, м
  • 15 наблюдател

    9 16 Отговор

    До коментар #10 от "Посолството":

    до 10 ти и останалите критикуващи коментатори изгледахте ли поне по три българчета че упрекваш другите
  • 16 незнайко

    25 3 Отговор
    За да се спре демогравската криза всяко ново семейство трабва да има 2 деца . Така няма да намаляваме . Ако имаме по 3 деца тогава даже ще имаме ръст на населението !!!
  • 17 факуса

    32 6 Отговор
    сега с новия закон на ес,ще докарат една сган дет ще опоска соц.система и ептен ще се стопим щот онез скаклци са много важни требе да са обгрижени с всичко
  • 18 Нашето село

    35 4 Отговор
    Бяхме 3000 българи и 156 роми 1992 година. Днес имаме 268 българи и 469 роми.

    Коментиран от #21

  • 19 Е на кой му дреме

    30 12 Отговор
    В световната история народи изчезват и се появяват нови и светът не е свършил поради това. Яжте пийте и си носете новите дрехи. И 100 млн да станем след 100 години, това лично не ни топли, нас отдавна няма да ни има.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ще станете

    19 3 Отговор
    Като от тази цифра 3 млн няма да са българи
  • 23 Коментар

    26 6 Отговор
    Това намаляване е според плана Ран-Ът.Преди години една хамериканска посланичка с цялата си наглост каза,че повече от 4 милиона не им трябваме.То и на нас тези сащисани не ни трябват ама никой не ни пита...

    Коментиран от #59

  • 24 Лендлийз

    28 3 Отговор
    Никой няма да ни чака до 2075 година, много по-рано ще загубим държавата си. От тази гледна точка няма никакво значение колко милиона ще бъдат асимилирани.
  • 25 Курнелия

    14 3 Отговор
    Престижно е да си пращаме децата в чужбина да учат и да се реализират за повече пари че тук няма заплати и пенсии
  • 26 Бойко

    8 8 Отговор
    Като казвам лош материал не ми вярвате

    Коментиран от #40

  • 27 Една подробност

    15 3 Отговор
    От тез 3 млн. Ще са кафяви
  • 28 Щом и гражданите

    15 2 Отговор
    На Столипиново избягаха ще останем по малко
  • 29 И тогава Азис

    14 3 Отговор
    Президент а Тони Стораро министър председател
  • 30 Брокерче

    18 1 Отговор
    Недейте така разваляте пазара на миризливите панелки
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 4 Отговор
    Много по рано според план-ран ,българите ще бъдат редуцирани без война под 3,3милиона.А,във времето когато отдавна ще ви гледам отгоре няма да съществувате като бг.....ако ме питате....сменете името на държавата си,сега!
  • 32 .....

    12 3 Отговор
    Орките колко ще са?
  • 33 Мими

    12 3 Отговор
    Да и ще бъдат само цигани. Никой няма да знае че българите са били бели
  • 34 флипп

    10 9 Отговор
    Добре, че падна долния комунистически строй, та да изчезне България, че както беше тръгнало досега щяхме да сме станали 20 милиона
  • 35 Няма страшно

    14 3 Отговор
    В Сливен деца раждат деца. Родилките са около 11-12 годишни. Мигранти също има много млади навсякъде.България ще я има.

    Коментиран от #38, #73

  • 36 Рашко

    12 2 Отговор
    Ша стани и на границата ша пиши Джагалия
  • 37 натуралист

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Природни процеси":

    А ти много държиш да покажеш, че си б0клук!

    Коментиран от #41

  • 38 хе хе

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Няма страшно":

    Страшното е за вас, понеже изгубихте позиции, които няма да си върнете никога вече.
  • 39 Реалист

    10 1 Отговор
    На запад депутатите и шефовете не карат бентлита, ако същите тука спрат да ги карат и дават по 5000 лева заплата и 20 милиона ще станем.
  • 40 класификатор

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бойко":

    От теб по-лош няма.
  • 41 Гузен негонен бяга

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "натуралист":

    Жегна ли те нещо 🤣🤣🤣🤣
  • 42 бай Иван

    23 2 Отговор
    Демографската криза ,да не казваме пропаст е най-голямото поражение върху нацията ни за тези 34 години, която никой от управляващи и политици "не вижда" . Вече минаваме във фазата на необратимост на процеса. Нямаме визия като държава разбира се чрез политиците, за това как да се измъкнем от изчезването си. Може да се подигравахме на бай Тошо за петилетките, ама там имаше някаква идея как ще се развива страната , на какво ще се наблегне какво да се направи за развитието на населението общо и по региони в бъдеще напред с 15-20 години. Сега такова нещо няма. Всичко е да се вземе властта да се напапкаме, па макар и за година и така. И бъдете сигурни ,празна територия не остава никъде. България е имала /макар вече да се съмнявам дали са останали/ специалисти по демографията и следва да се съберат и в спешен порядък да предложат и да се приемат мерки за насърчаване на младите семейства да имат деца. Съжалявам, но тези млади около мен които виждам обикновено казват " Ние не искаме деца ,градим кариера" . А се сещам за една от крупните бизнесменки , която в един разговор каза "Правихме кариера, за да изкарваме пари, сега даваме спечелените пари по доктори за да имаме нормални деца". В резултат предполагам на това забавяне в репродукцията /не е нормално да имаш първо раждане на 40 и нагоре/ масово имат проблеми жените да забременеят .Доколкото ми е известно около 250 хиляди двойки имат такъв проблем, а това са 500 000 души при 6 милона населени

    Коментиран от #44

  • 43 Реалист

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    Почерпи от това което пиеш сабалян:)
  • 44 бай Иван

    19 2 Отговор

    До коментар #42 от "бай Иван":

    при 6 милона население. Та всичко си има своето биологично време . Младите са станали егоисти. Не желаят да се обвързват , не желаят деца , искат купони ,екзотични екскурзии , молове ,чалга партита.Светът за тях е в розово и живеят от поредният "брънч" в скъпарско заведение до салфетково чалга парти. И като се обърнат назад са останали едни самотници на средна възраст ,за които народа ни има много точният термин който ги описва /стара мома , стар ерген/.В същото време по-ниско образованите ни сънародници са създали едно цяло поколение деца/всички знаем за кои става въпрос/ ,които които растат в една среда, която не може да създаде нито качествена ,нито работна и управленска ръка и получаваме едно маргинализирано общество . В нова технологична среда създаваме аналогово поколение .Резултатите от изследванията го показват категорично .
  • 45 За 30 г.либерално фашистко управление

    13 1 Отговор
    България ибългарите са ликвидирани
  • 46 Киро

    19 2 Отговор
    Възможно!!!! За децата ни няма пари за лечение,за детски градини ,но пари 15 милиона малоумните от сглобката отпуснаха за фашистка Украина !!! Събираме капачки, да пускаме есемеси за децата ,подигравка ,може би един милион лв ,на фона 15 милиона за укритие как Ви звучи??? Позор налагане извратена Западна идеология.........!!! Представете си тъпата овца да се превърне в Овен!!! Но промитият човешки мозък се превръща от жена в мъж , кастрации, присаждане на органи, от тези изверги стават дрогирани никаквици!! Няма изненада ,възможно е да изчезнем като народ!!!

    .!!?

    Коментиран от #58

  • 47 О НЕ НЕ 2075 Е ДАЛЕЧЕ

    15 1 Отговор
    ТЕЗИ АКО СА НА БЛАСТ ДО ПЕТ ГОДИНИ И ........ЗАКРИВАЙ....!
  • 48 гаранция

    15 0 Отговор
    не знам за 75 година може процеса да е много по бърз ,който го интересува да отиде до терминал 2 и да поседи 24 часа
  • 49 Не съм сигурен

    12 1 Отговор
    че и толкова ще има…
  • 50 Няма драма

    21 0 Отговор
    Светът се развива по неговите закони. Нациите са като хората. Който не се развива и приспособява, изчезва.
  • 51 ДЪНДИ

    16 1 Отговор
    нещата са трагични ама на кой му дреме след само 5 години българите ще са малцинство в тази българия
  • 52 ясно е ВЕ

    13 0 Отговор
    според мен 2075та ще сме поне 9 млн , но 7 млн ще са арабески 1 млн турци и манганета
  • 53 бай Иван

    8 12 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    След 50 години ще сме повече, отколкото сме днес, защото България ще е много по-добро място за живеене. Идва нова реалност без изкопаеми горива и руско влияние, което ще е много по-благоприятно за нашата държава. Страдахме достатъчно в мечешката прегръдка на азиатската орда. Русия скоро ще рухне и идва нашето време. Раждаемостта ще се увеличи и много българи ще се върнат от чужбина"

    Само завършен и . д и от може да напише горното!!! За това ново маргинализирано поколение говоря дето е надянало розови очила , застанало е на трамвайните релси като е сигурно ,че трамваят като дойде ще го заобиколи.
  • 54 Не се притеснявайте

    10 0 Отговор
    Путин и Ердоган пак ще населят територията.
  • 55 Пуфи

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Не без комунетата а тия от маалите, без тях ще сме под 2 милиона
  • 56 Нали

    17 2 Отговор
    затова беше цялата дандания 89-та. Да станем колония на сащ и турците да си веят пак байряка тука. Лош беше бай Тошо, лош, ама сега ще видите колко е хубаво без него…
  • 57 Бъдете рахат

    7 3 Отговор
    Науката се развива бясно. Ей на, вече от мъж жена сторва и обратното, нищо чудно утре да измисли да се делим като амеби и изведнъж ще станем 200 млн. Ама толкоз биоотпадък де ще го крие природата
  • 58 истината

    13 0 Отговор

    До коментар #46 от "Киро":

    ще питаме кокоратия министър -счетоводител и тагаренко дали ще продължаваме да пишем есемеси за да спасиме някой и да събираме капачки за линейки и кувьози до там сме се докарали понеже сами си ги туряме
  • 59 наблюдател

    8 5 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар":

    до 23 като си мързилив да гледаш деца а искаш да играеш по баровете ранър ли е виновен - защо ранър не спира албанците в косово да раждат
  • 60 един

    7 15 Отговор

    До коментар #12 от "US колония":

    Кремълската пропаганда иначе работи в главата ти с тоя имагинерен план Ра-нът!Учудвам се на простотията ви,или на алчността ви за руски пари!План Ра-нът обра банките през далечните вече 96/97 год. и на практика лиши много от българите от спестявания,План Ра-нът изнесе парите на България чрез Външно Тъговските Дружества в началото на прехода,план Ран-ът ограби 5 млрд лева от КТБ,план Ра-нът построи на Русия Турски Поток за 3млрд.лв. наши пари,план Ра-нът продаде най-печелившите предприятия/Нефтохима,БТК и Булгартабак/ на Кремъл за нищожни суми,план Ра-нът подари на Русия комплекс Камчия,план Ран-ът продаде на руснаците стотици имоти по Черноморието,план Ран-ът вирее в главата на български мошеници и крадци,които за да скрият истинският крадец в лицето на Русия и тукашните им помагачи,си измислят разни планове и конспирации!

    Коментиран от #80

  • 61 Мис Ирка

    13 1 Отговор
    хахахаха пълни глупости, до 30 години България я няма, и по-добре, с народ от дебили и предатели
  • 62 Факт

    9 2 Отговор
    Спокойно, няма ! Европейските лидери, ръководени като мъпети от еврейте ционисти, са се постарали населението на Европа(в това число и България) да се подмени и запълни с хора с друг цвят на кожата различен от белия! Австрийският художник беше прав, но късно и много болезнено всички ще го разберете!
  • 63 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    Човече!Фактите човече,фактите!Лозунгите - за баба ти.
  • 64 Та това е страхотно

    8 3 Отговор
    Най после тоя развъдник на катили ше изчезне завинаги
  • 65 Абе Българино

    14 1 Отговор
    Какви ги дъвче господина,след като ситуацията може да се опише с едно изречение.- Следвай парите! Това е Алфата и Омегата на всяка държава, която има Държавници,а не- политици.Как да раждат две( за три деца забрави) при ситуация,всички млади живеят в панелка , къща, на родителите още от соца.Къде ще ги отглеждат? Вторият огромен проблем: за да работят и двамата,трябват в пъти повече детски ясли и градини.Но не частни,а общински субсидирани сериозно от държавата.Днес са принудени да снасят на частни лица,м/ у 850- 900 лева месечно за дете.Как да стане, ако са две,това са над 1700 лв месечно.Откъде,дори ако единият получава два бона. А храна,дрехи, консумативи? Ето причината да бягат навън,а тук работещите- да имат максим.едно дете,и то много късно.Не става от два корена,да остане един и да няма демографски срив.При Соца бяхме стигнали почти 9 милиона,но всичко беше евтино.Консуматви,детски градини, детска храна( млечни кухни за стотинки дневно) .Пенсиониране на 55 /ж .Бабите и дядовци отглеждаха масово поне две внучета.Държавата строеше панелни комплекси.Вярно,чакаш 10 г ,но получаваш имот от държавата срещу нищожен наем.

    Коментиран от #68, #71, #78

  • 66 И аз давам своя принос към това

    6 13 Отговор
    На 45г съм и отказвам категорично да имам жена българка и деца родени от бг жена в бг ....тва проклето племе трябва да бъде заличено завинаги

    Коментиран от #79, #81

  • 67 Бесте Сабри

    4 2 Отговор
    добри новини!
  • 68 При комунизъма се родиха

    2 16 Отговор

    До коментар #65 от "Абе Българино":

    Много непотребни човеци хора родени без замисъл и реална потребност от тях....тогава се крадеше и затва се правеха деца но това е човешка инфлация това са непотребни хора и сега виждате тези непотребни хора какви парцали са наркомани гейве убиици отрепки поколение
  • 69 Гай Турий

    16 2 Отговор
    Благодарение на внесената от фашистгтон нова дружба с българския народ, за 30 години ние намаляхме с 3 милиона. А благодарение на дружбата ни с бившия СССР от 6 милиона бяхме стигнали 9 милиона. Айде дебелият Сашко, който иска до троши паметника на СА, да обясни с прости думи, каква е ползата на България от неговото робуване на днешните господари на нашата страна, а също като него и на още десетки хиляди "цивилизовани" компрадорци тип Просто Предатели, ГРОБари и пионки на ЦРУ-Магнитски, общо казано полезниidio-ти за сатаните на света!??
  • 70 Golden пръч

    8 0 Отговор
    Ще останат само Кирчо и Кокорк да си пишат бюджети на воля!
  • 71 Гай Турий

    6 5 Отговор

    До коментар #65 от "Абе Българино":

    Ако обичаш да обясниш умно и сносно, как в бедна Украйна, страната с най-голямата корупция в Европа, се случи държавната политика, жените да раждат поне по 3 деца?! Тук не питам за пътя на парите на олигарсите Беня, Ахметов и т.н. Русите и синеоки украинки да раждат, а не циганките. А защо в България, член на ЕС и НАТО това да не може да се случи??! Каква е тая черна магия? Очаквам смислен отговор, щото си много умен и много разбираш от пътя на парите.
  • 72 Благой от СОФстрой

    7 4 Отговор
    Колкото по малко бyлгари на територията толкова по добре природата и релефа и!
  • 73 редник

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Няма страшно":

    / В Сливен деца раждат деца. Родилките са около 11-12 годишни. /

    Eто официални данни във вчерашна статия в труд:
    “Статистиката на НСИ и Министерство на здравеопазването за миналата година показват, че в Сливен има 104 деца, родени от малолетни майки. Има майка на 10 години, четири майки на 13 години, 28 майки, които са на 14-годишна възраст, и 72 майки, които са на 15 години."

    Майка на 10 години - как е възможно??...

    Коментиран от #89

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 лекуващ лекар

    8 0 Отговор
    Това щесе случи още през 2050 година !!!
  • 76 Г Бар

    3 3 Отговор
    Крайно време е тази козешка клуака да остане само лош спомен
  • 77 Умираща Евроатлантическа България

    15 1 Отговор
    Умираща България бе изнудена преди години да предплати 3 милиарда( 3000 милиона) за стар модел самолети, които едва ли някога ще получим.
    Тези пари можеха да се инвестират в български деца - при определени доходи за второ и трето дете помощ от 50 000 лв.( разбира се за тези които плащат данъци)
    3000 милиона делено на 50 000 са 60 000 деца - един нов град.
    Много хора се чудят защо това не се прави ? Колкото и да не ви се вярва - не ни позволяват от вън!
    И давам пример: България е единствената балканска държава, която няма своя писана национална доктрина А в националната доктрина главното е демографската криза, с ред други важни неща за една държава. Под национална доктрина се разбира едно общоприето мнение за решаване на най-важните проблеми, осигуряващи целостта и здравето на нацията и държавата в обозримо бъдеще.
    До колкото е известно на два пъти е правено опит за разглеждане "национална доктрина в Парламента и на два пъти е отхвърляно.
    ...
    Ноам Чомски:
    Eто какво е посланието ми към българите:
    Вие сте малка държава и от вас се искат повече морални усилия да отстоявате независимостта си. Добре е да знаете, че България е една провалена държава благодарение на САЩ. Но след всеки провал може да последва възход. Дали ще ви се случи зависи и от вас.
    Предупреждението ми е да мислите много внимателно за пропагандата, която се шири за много високохуманните и благородни цели на мощната държава САЩ.
  • 78 бай Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #65 от "Абе Българино":

    "При Соца бяхме стигнали почти 9 милиона,но всичко беше евтино.Консуматви,детски градини, детска храна( млечни кухни за стотинки дневно) .Пенсиониране на 55 /ж .Бабите и дядовци отглеждаха масово поне две внучета"

    И всичко това според някой от коментиращите щото сме били окупирани от Русия и ще се оправим като се отървем от руското иго. Че нали преди 34 години се отървахме и се наденахме на американския ?Де ги по-добрите условия за семействата ?Де ги децата.

    И пак да кажем и за това е виновен според тъпоъгълниците кой- Путин.

    Коментиран от #87

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 US колония

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "един":

    Да..
  • 81 стига бе

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "И аз давам своя принос към това":

    Дай пример! Гръмни се!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Спаведливост

    5 1 Отговор
    България ще се възроди само когато крадците които в момента са обсадили управлението и бъдат осъдени !
  • 86 Пловдивчанин

    8 0 Отговор
    Да! Ще станем, и по-малко, докато другарите "фирмаджии" и "инвеститори" не вдигнат заплатите в пъти и не спре емиграцията! Как не може да видите, че това е единственият проблем вече 34 години! Взехте промишленоста за стотинки и сега избивате рабоитниците си с бедност! Вие сте виновни! Вие мразите собствените си хора, близките си дори! Работодатели - българоубийци!
  • 87 Ал Тъпоне

    8 2 Отговор

    До коментар #78 от "бай Иван":

    Тази е единствената разлика между режимът преди 1989г. и този след 1989г. При ежимът от преи 1989г. фалираше държавата, но за хората беше добре и затова станахме хайде да не е 9 ама 8 станахме, че май ги и минахме. При режимът след 1989г. вече държавата не фалира. Задлъжнява все повече , но не флаира, а фалират хората и разбира се бягат от територията по икономически причини защото тук ги карат с ниски доходи да строят комунизма персонално за новите капиталисти, като плащат за това и за калпавото и крадливо държавно управление с ниски доходи и мизерия.
  • 88 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Сега сме към 4 милиона,а останалото до 6 са цигани и помаци,а до 75-та г. ще сме към половин милион,ако изобщо е останал някой.Какви са тия залъгалки с дългосрочни прогнози,вместо да погледнат обективно днешната реалност без да се гримира до неузнаваемост.Трагедията е пълна и се движи към плачевно положение,основната етническа опасност са циганите,които се развъждат експотенциално и постепенно ни затискат като кална лавина.На местна почва никой не предприема мерки,затова спасението може да дойде единствено отвън,под външен натиск и ефективна намеса.
  • 89 Природата си знае работата

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "редник":

    Щом един женски индивид има овулация значи е готов да стане майка. Толкова. Това на колко години е редно са само културно социални наслоявания. Те не винаги са природосъобразни.

    Коментиран от #90, #92, #93

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    4 0 Отговор
    Само и когато се разреши среднистите да работят за себе си и да забогатяват ! Само тогава ще имате раждаемост . До тогава ще сме държавата на висшистите и съдиите ! Те са собствениците на държавата . Дръжте сметка на тях защо е така !
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 редник

    1 2 Отговор

    До коментар #89 от "Природата си знае работата":

    Нима?
    Правилно ли разбирам, че одобрявате секс с 9-10 годишно момиче?

    Коментиран от #107, #110, #113

  • 94 Демократ

    2 6 Отговор
    Защо населението в България беше близо 9 млн. до 1989 г. - няма публичен анализ. Защото беше концлагер за всички,които не бяха съгласни с комунизма, дори и членове на БКП, на които беше забранено да напускат България. Защо след 1989 г. 3 млн. българи напуснаха страната- защото границите се отвориха и хората тръгнаха да търсят по света начин да устроят живота си. 350,000 български мохамедани бяха изгонени насилствено от БКП през 1989 г., също несъгласни с диктатурата на БКП. Селата се обезлюдиха напълно,а това започна много преди 1989 г. ,когато БКП превърна България в индустриална държава, вместо в земеделска и насилствено премести хората от селата в градовете, създаде безумията Кремиковци, Стомана, отрови плодородната почва в Тракийската низина с азотно-торовия завод в Стара Загора и още много подобни. Когато експертите анализират демографската криза трябва в дълбочина да я изследват, защото сега демокрацията е виновна. По времето на живковата диктатура раждаемостта се стимулиране чрез т.н. ергенски данък, ако нямаш деца- плащаш глоба, иначе нямаш право на жилище повече от 1 стая, нямаш право да работиш,каквото искаш,ако не си член на БКП, приемаха на работа само ако 2 членове на БКП гарантират за теб и т.н. и т.н. В България има псевдодемокрация, извършена от членове на БКП И ДС.

    Коментиран от #98, #99, #102

  • 95 лкнцф

    5 0 Отговор
    В момента Бг е 5 млн. души реално, без значение на статистическите данни, така че до 2050 год. е по- вероятно да останат 3,5 млн. души. Освен ако не внесат мигранти от 3- ти страни. И ли бизнесът в провинцията да започне да плаща както трябва, да спазва работно време, почивни дни и т.н.
  • 96 Али Халиф

    2 2 Отговор
    През 2075 населението ще живее във великия Туран от Ефрат до Рейн а в Румели ще пеят Гюзел Туркие.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Пълни глупости

    5 0 Отговор

    До коментар #94 от "Демократ":

    Чичо ми през соца обиколи половината свят - соц.лагера, половин Азия и Африка и никога не е мислил за бягане.
    Такава му бе работата - инж.проектант и изграждане на ВЕЦ - ове. Тогава бяхме много добре развити в тая област.
    Бригадата му бе голяма , способна и повечето владееха чужди езици. Постоянно бяха търсени от други държави и пътуваха много...

    Коментиран от #106

  • 99 Пълни глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #94 от "Демократ":

    След 1989 хората напуснаха страната, защото се разрушиха заводи, предприятия, селско стопанство...и тръгнаха да търсят препитание по чужбина.
  • 100 Киро Оптимистът

    3 1 Отговор
    България винаги ще я има. Дори без население, там на жълтите павета винаги ще има една сграда с 240 горди "българи" които ще пазят всичко свято за нашата страна и история.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Пълни глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #94 от "Демократ":

    350,000 български мохамедани НЕ бяха изгонени насилствено от БКП през 1989 г., а сами си тръгнаха като се отвориха границите, защото им смениха имената. НРБ направи същото което бе , и е сега в Турция - по Конституция всеки турски гражданин е турчин - българските фамилии са забранени.
    Освен това, почти половината от тези 350 000 се върнаха обратно - това ясно говори за какво е представлявало "насилственото изгонване"

    Коментиран от #104

  • 103 Доко

    4 0 Отговор
    Българите с български корени ще останем дори още по малко. За това до 2025г. трябва да започнат незабавни масови арести на виновните лица. Причиняващи тази криза и заплахата за нац. сигурност на страната.

    Коментиран от #108

  • 104 Демократ

    2 3 Отговор

    До коментар #102 от "Пълни глупости":

    Като не знаеш истината ,не говори. Имаме близки хора,потърпевши от това престъпление, но тия като тебе оправдават всички престъпления на комунистическия режим в България и всички престъпления на Путин в Украйна и света. Ясни сте, с една гънка в мозъка,по която тече пропаганда от Кремъл и БКП.

    Коментиран от #115

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Демократ

    1 3 Отговор

    До коментар #98 от "Пълни глупости":

    Не е мислил чичо ти да бяга, защото е бил от БКП, нали това казвам, концлагерът важеше за всички други, защото БКП живееше на гърба ни и си бяха супер. От раните мъчителите си и досега няма отърване от тях.

    Коментиран от #114

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Айде бе

    0 1 Отговор

    До коментар #103 от "Доко":

    Да не би да казваш, че все още има българи с Аспарухови корени? Историята е цикличен кръговрат. Както онези българи дошли отвъд Дунава след византийското и османското присъствие постепенно са се претопили и избелили, така и сега също ще се претопят и леко ще помургавеят.
  • 109 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    В природата побеждава по силният и по приспособимият .

    На ОВЧОТО стадото е отредено стригане и изчезване !
  • 110 Вие явно не схващате написаното

    2 2 Отговор

    До коментар #93 от "редник":

    Дали аз или някой друг одобрява секс с 9-10 годишно няма никакво значение за природата. Ако това 9-10 годишно има месечно кръвотечение и е в овулация няма природен закон който да му забрани да стане майка. А природните закони все още никой не ги е отменил. Народът е казал, че срещу вятъра не се пикае. Сега схванахте ли какво искам да Ви кажа?
    --------
    Какво нередно видяхте, че го изтрихте?
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Демографска криза-Не трий!

    5 2 Отговор
    Безспорен факт е! Всяка Нация, изгражда се със генерации.
    Достига свойта кулминация…и после ражда своите простаци!
    Така и наш’та Демокрация, достигна свойта еманация.
    Кръгли маси, прокламации, митинги, песни декларации.
    А искаше се тук лустрация! Или Специална милитари Операция.
    Защото тази революция, превърна се в една полюция!
    Надеждите за Декомунизация, оказаха се само декорация!
    Затуй Цвета на тази нация, изчезна с 200 в емиграция.
    Настана тежка демографска криза, и трябва някак си да се излиза!
    Сега ще трябва всяка овулация, да се превръща в популация.
    Забравяме за мастурбация, не си мислете за фелацио!
    Дори среднощната лъже-ерекция, е шанс за по-добра селекция.
    На ред е родната Фармация, да осигури достъпни афродизиаци.
    Виагра, Бабини зъби, Омайно биле, Сиалис и Магарешки бодили!!
  • 113 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "редник":

    Ако търсиш разрешение за такъв секс, питай на друго място!

    Коментиран от #128

  • 114 Пълни глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "Демократ":

    Така ли, след като не съм писал дали е бил от БКП, ти как разбра ?? Или няма какво друго да кажеш.
    Половината от тези които бяха с него не бяха членове на БКП,и работеха по чужбина.

    Коментиран от #118

  • 115 Пълни глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #104 от "Демократ":

    Да, добре, щом и тук Путин намеси.., вече ..уйде коня у ряката

    Коментиран от #117

  • 116 Малко разяснения

    4 0 Отговор
    Когато се анализират демографските процеси всички масово допускат една огромна грешка. Разглеждат българите като суверенни. Това не е правилно. Народът трябва да се разглежда като овче стадо. Сега се за питайте от кого най-вече зависи числеността на стадото. Да, някои се досетиха-от овчаря. А сега се за питайте кой ни е овчаря. И дали е само един.....
  • 117 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #115 от "Пълни глупости":

    Добре де, не беше путин, брежнев беше, преди него сталин….нишката обаче е ясна, ссср, комунистически терор, русофили, путинофили…
  • 118 Значи са били от КПСС

    0 3 Отговор

    До коментар #114 от "Пълни глупости":

    В онези години не можеше българска фирма да работи в чужбина без разрешение от Москва

    Коментиран от #121

  • 119 Като дойдат 20 милиона

    1 1 Отговор
    Пенсионера от Европа и няма да сме 3,8 милиона
  • 120 Ще ги обслужваме и ще правим

    1 1 Отговор
    Деца
  • 121 Пълни глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #118 от "Значи са били от КПСС":

    Ква фирми ,кви БКП и КПСС, бе?
    В квартала имахме двама обикновени безпартийни работници, които работеха по строежи в Африка. Идваха и си тръгваха по 2-3-пъти в годината. Спестиха някоя друга пара и се прибраха.

    Коментиран от #122

  • 122 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #121 от "Пълни глупости":

    Обикновени работници заминаваха за Либия, Ирак….само след като минат през “скенера” на МВР и след като някой ги препоръча! За да стигнеш до ‘скенера’ се даваха пари на ръка на съответния служител в Булгаргеомин!

    Коментиран от #123

  • 123 Пълни глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #122 от "ТрампЛин":

    Благодаря ти за подкрепата. Тук не вярват като им разправям, че през соца хората са пътували и работили в чужбина

    Коментиран от #124, #125

  • 124 Да да пътувах и работеха

    1 1 Отговор

    До коментар #123 от "Пълни глупости":

    Ама без съответното одобрение не можеха, не дай боже да бяха и фамилно обременени от някой роднина обявен за враг на народа.

    Коментиран от #126

  • 125 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #123 от "Пълни глупости":

    Ех, все пак трябваше и някой да работи. Сондьори, шофьори, монтьори….всеки бутнал рушвет на определен човек, всеки минал през “скенера”, инструктиран, Предупреден за туй-онуй, и пак се намираха хора да духнат на Запад. Идването в отпуск ставаше като колетна пратка, изпраща те отговорника до самолета, паспортите са в придружител който съпровожда отпускарите….

    Коментиран от #129

  • 126 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #124 от "Да да пътувах и работеха":

    Абсурд! Такъв човек не можеше да си помисли за чужбина, единствено в Коми!
  • 127 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Тези 60% които статистиката приписва на смъртността, са тясно свързани с раждаемоста! Трябва отново държавата да въведе Ергенски данък на всеки навършил 23 години, без семейство и деца😂😂😂😂
  • 128 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "ТрампЛин":

    Желателно е първо да се чете, второ - да се чете с разбиране и чак тогава да се пише...

    Коментиран от #130

  • 129 Пълни глупости

    3 1 Отговор

    До коментар #125 от "ТрампЛин":

    Мой приятел се върна от Англия и разказваше- знае език има разрешение за работа и кетап за професия, но не можеше да си намери работа. Опря до определени агенции за намиране на работа, с които сключваш договор и като започнеш бачкане ти удържат процент от заплатата. Жив рекет.
    Там го има, та тук ли няма до го има!

    Коментиран от #133

  • 130 Много хубаво

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "редник":

    Но защо вие самият не си спазвате съвета 🙂
  • 131 Кадир

    2 0 Отговор
    До тогава България няма да я има.
  • 132 бай Даньо

    3 2 Отговор
    Масово се пика на грешното дърво и в статията и в коментарите. Пиша го това без много надежда някой да разбере.... Масово се обвиняват политиците а Ганчо избирателя целия в бяло!? А как точно да помогнат политиците като Ганчо ги смяна като носни кърпи и всеки дошъл на власт хоризонта му е един мандат !? В тоя мандат всеки политик има задача да се окопае доколкото може във властта да открадне нещо да постави основите на някакъв личен бизнес ... и чак след това да погледне голямата картина да мисли за България за демографията в частност . За родината и демографията могат да мислят политици и партии с хоризонт няколко мандата ( Меркел , Орбан, Ердоган , Си , Путин...) В тоя смисъл виновен си е Ганчо не "политиците" избирай Ганчо политици еднодневки и очаквайте да не ви продават на "краварите" или на Путин .... Това в България се казва латиноамерикански сценарии. Имаше и изключение от сценария - Бойко и Герб изкараха няколко мандата , но Бойко е без визия и безгръбначен обграден с лакеи няма как да дойде нещо ново.

    Коментиран от #134, #135

  • 133 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Пълни глупости":

    Много те е лъгал този приятел. Има Агенции, които вземат малка комисионна от работодателя, но никога от търсещия работа! На теб ти се казва колко ще взимаш на час и нищо на никого не плащаш! Работодателя няма ангажимент да прави интервюта, това се прави от фирмата. Ако не те хареса работодателя, няма ангажименти от предизвестие. Ако те харесат, ти предлагат трудов договор

    Коментиран от #139

  • 134 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #132 от "бай Даньо":

    Така е. Особено по нашите ширини! Ето част от едно интервю, което страшно ме впечатли.
    -Идвате от страна с 635 милиарда БВП, има ли прост отговор как Швеция го е постигнала?

    - Да, има поне един отговор, към който можем да се придържаме, една дума – доверие. Това е страна с високо доверие. Всъщност всички пет скандинавски страни са общества с високо доверие.

    - Какво означава това?

    - Значи, че имаме доверие в правителството, в общината, в авиокомпаниите, в оценките от университетите, в съседа. Доверяваме се един-другиму. В такава среда можеш да увеличиш ефикасността драстично, защото единственото необходимо, за да вършиш бизнес, е да изпиете чаша кафе, да поговорите – без адвокати, без счетоводители, просто двама души и постигаме договореност, която спазваме. Високото доверие е един компонент.

    Коментиран от #140

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 ТрампЛин

    1 0 Отговор
    сключат не взаимноизгодна сделка, а такава, от която само те да имат облага?

    - Разбира се, че има. Във всяко общество има хора, които се опитват да използват системата по един или друг начин. Но културата в региона е такава, че си осъден. Ако го правиш, плащаш много висока социална цена за действията си: за злоупотреба с обществени блага, за нечестен бизнес, за опити за подкупване, за всичко извън системата се плаща много скъпо, най-малкото публично – в общи линии си вън от играта. Това може да се проследи далеч в историята ни, не е нещо, създадено през последните 10 години, а е открай време.
  • 137 ТрампЛин

    0 1 Отговор
    Та къде са Скандинавските страни, къде сме ние Балканците???
  • 138 Трамплин

    1 0 Отговор
    Това е втория въпрос на журналиста, който не успях да копи-пейст.

    -- Нима имате предвид, че няма измамници, няма бизнесмени, които искат да сключат не взаимноизгодна сделка, а такава, от която само те да имат облага?


    И там долу е отговора.
  • 139 Пълни глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #133 от "ТрампЛин":

    Стига бе, тва лъгане да не е като онова за затворите граници през соца ? ))

    Коментиран от #142

  • 140 Пълни глупости

    1 0 Отговор

    До коментар #134 от "ТрампЛин":

    Абе, къде взе да летиш в облаците из скандинавските страни?

    Я разкажи колко века тия същите са били под мюсюлманско робство?

    Коментиран от #141, #143

  • 141 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #140 от "Пълни глупости":

    От “мюсулманското” робство, по-зле е само руското робство. Османските племена тръгват от Азия, точно от където идва и манталитета на братушките ви, от монголите! За наша зла участ и двете племена са оставили непоправим отпечатък у нас българите. На монголските ватенки дори викингите не са могли да им променят ДНК-то!

    Коментиран от #144

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #140 от "Пълни глупости":

    За тебе всичко по-високо от подметките на Путин означава облаци! Свикнал си да пълзиш там и да лижеш! И продължавай да триеш.

    Коментиран от #145, #147

  • 144 Пълни глупости

    4 0 Отговор

    До коментар #141 от "ТрампЛин":

    Я обясни кога руснаците в България са налагали руско робство, ползвали робски пазари и кръвен данък.. че нещо съм го пропуснал ??
  • 145 Пълни глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #143 от "ТрампЛин":

    Аха,ясно - пак Путин пречи и е виновен.. Майко мила!

    Коментиран от #149

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Мнение

    3 0 Отговор
    Бройката не е всичко, по-важни са благосъстоянието и културата. Урагвай са 3 млн, но два пъти световни шампиони по футбол. Датчаните са 5 млн, но имат акъл за 150 млн.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.