Last news in Fakti

28 Декември, 2023 13:04 2 068 20

Депутатите са ни скъпи – да, колкото три рибай стека

  • депутати-
  • стек-
  • на ден-
  • заплата-
  • пари-
  • парламент

Но все пак да кажем, че това важи за всеки техен работен ден

Депутатите са ни скъпи – да, колкото три рибай стека - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бой в парламента, късане на кабели на колоните, блокиране на изказвания от трибуната, разправии, обиди – на това му се вика работен ден. А всеки работен ден струва пари, защото депутатът/работникът получава заплата.

Та колко ни са скъпи „скъпите“ депутати в един работен ден.

Припомняме, че 48-ото Народно събрание е струвало на данъкоплатеца над 14,5 млн. лв. От тях брутните депутатски заплати са на стойност над 8,7 млн. лв. Предходният парламент имаше 66 заседания, тоест - средната стойност на един пленарен ден е била около 220 хил. лв. Един депутат пък ни е струвал около 550 лева на ден. И това - при едно сравнително краткотрайно Народно събрание.

Ако се върнем към 47-ия парламент, то той ни излезе по-скъпо - над 29 млн. лв. общо. Един ден е струвал към 294 хил. лв., а един депутат - близо 680 лв. на ден.


За 49-ия парламент сметка не можем да направим, защото все още работи… И така, да, изводът е ясен - депутатите са ни скъпи. Доста по-скъпи от много други жизненоважни неща. Дали от пари за онкоболни деца, дали от парите за образование, а за здравеопазването какво да кажем – колкото и да налеем там, все не стигат.
550-680 лева на ден…

А помните ли хитът на лятото, когато клиент плати близо 650 лв. сметка в ресторант на морето, а оновната част от нея бе за три пържоли, които струват 490 лева. Обявената цена бе от 35 лева за 100 грама, а не за една порция. Така четиримата клиенти получили три пържоли, които в сурово състояние тежали един килограм и 400 грама, за които по думите на сервитьорката, трябвало да платят близо 650 лв. сметка (с напитките). Месото - говежди рибай стек блек ангъс.

Та на този фон дали пък наистина депутатите ни са скъпи. Колко пък да са ни скъпи (б.р. – разбирай скъпи като близки, драги, душевно приемливи и обичливи). То три пържоли са толкова, колкото ни струва един депутат… но на ден де. Това е разликата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    22 0 Отговор
    И колко хора могат да си позволят по три такива стека на ден? Или, хайде по друг начин да питам, колко могат да си позволят да ядат по 3 пъти на ден? Приказката за сития и гладния...
  • 2 Българка

    32 0 Отговор
    Според мен депутатите трябва да връщат, а не да получават заплати.
    Крайно време е да излязат техните пари от сивия сектор. Василев искаше да облага бакшишите, а в същото време всеки депутат получава хиляди безотчетни пари извън заплатата си

    Коментиран от #9

  • 3 Бъркотията

    9 1 Отговор
    В която демокрацията вкара държавата ни е непреобразима
    Спасението е в МЕРИТОКРАЦИЯТА
    МОЛЯ ОНЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА ДА НАПРАВЯ ПРОВЕРКА И ЩЕ СЕ УБЕДЯТ
  • 4 Ако някой ми добави

    14 0 Отговор
    32 лв към пенсията и аз не похарча нито лев от нея ще мога и аз така да похапна веднъж
  • 5 Говедо

    2 3 Отговор
    Рибай това няква риба ли е?

    Коментиран от #11

  • 6 Жмръц

    14 0 Отговор
    Скъпи дупетати...И до тук речта ми свършва.Само пожеланието ми към тях-скъпи деп0тати,това,което крадете не ви прави по-силни.Това,което не ви убива,не ви прави бесмъртни.Да ви е.а п...та м..на!За свещи да не ви стигнат!
  • 7 Торанага

    14 0 Отговор
    В нашия парламент бой никога не е имало ! Какво значи бой ?! Трябват юмруци, ритници, кръв и сополи, хвърчащи столове ... Нищо подобно не се е случвало ! Щото всички там са с вагини .
  • 8 българин 777

    16 0 Отговор
    много им пука какво мисли народа въртят си игричките и си свирукат
  • 9 Памет

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Много обикновени граждани намират правота в думите Ви за "връщане", като имат предвид, че основата на депутатската заплата бе обмислена и въведена като реално получавана малко под 2 бр. средни за страната в публичната сфера и само поради действащият тогава режим на ПРОГРЕСИВНИЯ ДАНЪК формално приеха бройката да е 3 бр. такива (у касиера, в бюджета, оставаха около 37-38 % по закон!?). С въвеждането на ПЛОСКИЯ ДАНЪК това изначално съображение бе тихомълком премълчано, заметено "под масата", да не говорим пък и зъ допълнителните дяволии с участия във всякакви комисии (все в същото работно време и място), и какви ли още ...А депутатската заплата е и индикаторът за формиране на хиляди още управленски, ръководни, съдебни и ....пример и за общинските. Кой тогава на кого е слуга- има ли смисъл в често изказвания израз за слугите на народа!?

    Коментиран от #10

  • 10 127

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Памет":

    много приказки за заплати те имат по 10 фирми тъй че кервана си лай а кучето си върви

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Памет

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "127":

    Човече, тук говорим за бюджетните държавни финанси и според тях следва да се определят и разходите за държавниците, като най-правилно би било последното да става/определя от широко обсъждане на различните съсловия по подобие на определяне миним. заплата или на нарочен национален референдум!?
    инак- да, може и да се поразпрострем и върху фирмите им, и върху евентуални и неоткривани корупционни или лобистки схеми, и на...
  • 13 Салчо

    1 0 Отговор
    Броя на еничарите в парламента трябва да се намали на половина. Тогава ще има пари за строеж на стадиони. Но ако си намалят наполовина големите заплати и привилегиите ще има пари и за съвременно въоръжаване.
  • 14 Начко

    1 0 Отговор
    Докато прокуратурата не разследва злоупотребата на политиците и съдът не ги вкарват в затвора, няма да бъдем нормална държава. Защото заплатите и привилегиите са им огромни за стандартите ни.
  • 15 Бебо

    1 0 Отговор
    За депутатите не съществуват закони и превърнаха страната в частна собственост. Затова половин българи емигрираха. В страната остават само близките на политиците и старите и болни хора.
  • 16 Димо

    1 0 Отговор
    Докато тиквата е жив няма да бъде построен нов Национален стадион. Защото го интересуват само комисионните.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бешо

    1 0 Отговор
    Депутатите не трябваше да се отказват от предложената територия на Нова Атлантида. Тя може да се използва за риболов и полезни изкопаеми.
  • 19 Ричи

    1 0 Отговор
    На Черно море трябва да построим голям изкуствен остров със соларни панели.
  • 20 Цанев

    1 0 Отговор
    Река Искър трябва да бъде разширена и издълбана. На мръсните канали който се вливат в нея трябва да се построят пречиствателни станции. Така ще бъде плавателна и ще има много риба. Ще се издигнат диги и ще се залесят. Ще се развъдят много птици и ще бъде място за отдих.