Last news in Fakti

28 Декември, 2023 19:33 5 925 50

Предложението на украинската армия да призове на военна служба още цивилни предизвиква смесени реакции в Киев

  • русия-
  • украйна-
  • войници-
  • мобилизация-
  • володимир зеленски

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни миналия понеделник разкритикува решението на Зеленски от лятото да уволни ръководителите на регионалните военни окръжия

Предложението на украинската армия да призове на военна служба още цивилни предизвиква смесени реакции в Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложението на украинската армия да се призоват още до 500 000 цивилни предизвика смесени чувства в Киев, като много хора казват, че за борбата с Русия са нужни повече войници, но други са на мнение, че подобен ход е лишен от смисъл, докато не бъдат получени още оръжия.

Президентът Володимир Зеленски представи предложението на армията миналия вторник, но посочи, че все още не е решил дали да го подкрепи.

Целта на тази стъпка е да се помогне за попълването на украинските сили, които са изтощени от продължаващата вече близо две години пълномащабна руска инвазия. Същевременно има риск предложението да срещне отпор.

Украйна не оповестява подробности за сегашния брой на военнослужещите, но по-рано е казвала, че разполага с 1 000 000 войници. Миналата година Русия увеличи числения състав на армията си и заяви, че планира броят на военнослужещите на нарасне до 1 500 000.

Антон Хрушецки, изпълнителен директор на Международния институт по социология в Киев, съобщи, че според резултатите от проучване на общественото мнение над 65% от украинците биха подкрепили твърдо или по-скоро биха застанали зад значителна по-нататъшна мобилизация.

Той обаче каза пред Ройтерс, че числата могат да се окажат неточни, понеже във военно време много хора искат да дадат "социално желателен" отговор.

Олександър – 27-годишен военнослужещ, който не пожела да сподели фамилията си, приветства идеята за мащабна мобилизация и отбеляза, че фронтовите позиции са много слабо защитени.

Той каза пред Ройтерс, че резервите на армията трябва да бъдат засилени. Според него хората се страхуват да не получат повиквателни, защото си мислят, че автоматично ще бъдат изпратени в горещите точки на сраженията.

"Повечето хора в момента се страхуват, защото не разбират (ситуацията). Те си мислят, че ще се присъединят към въоръжените сили и веднага ще бъдат убити или подложени на изтезания. Нищо подобно няма да се случи", допълни Олександър миналата сряда в украинската столица.

ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С БОЙНИЯ ДУХ И ЧУЖДЕСТРАННАТА ПОДКРЕПА

Украйна, която след руското нахлуване въведе военновременни закони, редовно набира хора за армията в хода на войната.

Този процес до голяма степен остава извън полезрението на широката общественост, въпреки че в социалните мрежи се появиха някои видеа, на които се вижда как офицери от наборната служба раздават повиквателни по улиците, в станции на метрото и във фитнес зали. Има и случаи, в които използват сила срещу хора, които се съпротивляват.

Рафаел, 40-годишен скулптор, който отказа да назове фамилията си, смята, че мащабна мобилизация, проведена насила, може да се отрази зле на бойния дух по фронтовите линии.

"Мотивацията на хората замира. Ако има лица, заставени да се бият против волята им, нашата армия няма да бъде мотивирана да се сражава", допълни той.

Тетяна, 37-годишна служителка в офис, посочи, че осигуряването на военна и финансова подкрепа от чужбина е по-важно от живата сила.

"Мисля, че (мобилизирането на хора) няма да е достатъчно (за спечелването на войната). Нуждаем се от подкрепата на Запада и на САЩ. Военнослужещите ни няма да са достатъчни", допълни Тетяна.

ЕС и САЩ спряха пакети от помощи на размер на повече от 100 милиарда долара заради политически опасения.

"Мобилизацията няма да помогне на каузата. Няма никакъв смисъл голям брой хора да бъдат мобилизирани и после да останат без екипировка", каза 21-годишният военнослужещ Денис. По думите му украинските власти не изразходват достатъчно пари за оръжия.

Армията не е коментирала думите на Зеленски за мобилизацията. Армията и правителството обсъждат начини за подобряване на процеса на мобилизация от седмици.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни миналия понеделник разкритикува решението на Зеленски от лятото да уволни ръководителите на регионалните военни окръжия. Залужни каза, че става въпрос за "професионалисти", които сега липсват. Той посочи, че не се е налагало да се подсилва програмата за мобилизация, а да се върне моделът, по който се е работило през първата фаза от войната.

превод от английски език: Николай Велев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    111 8 Отговор
    Май вече никой не вее жълто синия парцал, че да не получи призовка за месомелачката 😅😂🤣
  • 2 Софиянец

    93 5 Отговор
    До скоро се перчеха, че са укита, а са се крият и редят на опашки за чужди паспорти, хихихих
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    96 4 Отговор
    ТА-ГАРГАРЕВ ЗАКОГА ЧАКАШ 🤔🤔
    ПРАЩАЙ ВСИЧКИ УКРОПИТЕЦИ
    АТ МОРЕ НА ФРОНТЕ ❕❕

    Коментиран от #27

  • 4 Солей

    87 5 Отговор
    На фронта масово се предават, зад фронта масово бягат! Слава окрайне 🫢
  • 5 12345

    81 6 Отговор
    големи омайници. ама народа изтрезня
  • 6 Подляк

    74 4 Отговор
    До последния украинец!
  • 7 Голяма издънка

    76 4 Отговор
    "Повечето хора в момента се страхуват, защото не разбират (ситуацията). Те си мислят, че ще се присъединят към въоръжените сили и веднага ще бъдат убити или подложени на изтезания. Нищо подобно няма да се случи", допълни Олександър миналата сряда в украинската столица.
    И сега малко въпроси :
    От къде укрианците си ги мислят тия неща ?
    Защо версията на тези които си ги мислят тия неша са точно такива ?
    Защо си мислят че ще бъдат убити бързо ?
    Ням нужда от никакво мислене , отговора е тук в думите на тоя "боец "
  • 8 Мдааа

    53 5 Отговор
    Новият законопроект за мобилизацията кара украинците в ъгъла като кучета, каза депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко.

    „Искат да натикат нашите хора в ъгъла като кучета. Но същите тези кучета ще станат вълци и тогава можем да получим обратния ефект“, смята народният депутат.

    Той добави, че новият закон е отмъщение на украинците, които не искат да умират на фронта, като същевременно грубо нарушава правата и свободите на гражданите на площада.

    По-рано Шевченко предположи, че приемането на такъв непопулярен закон може да срине рейтингите на Зеленски и Залужни.
  • 9 Християнин

    71 3 Отговор
    Тоя докато не унишожи народа си няма да се спре 1 милион войничета вече заминаха наред са колкото са останали 😔
  • 10 Курд Околянов

    72 4 Отговор
    Украинците много добре знаят, че войната приключи няколко денонощия след нейното започване. Руснаците в началото на войната на практика унищожиха украинската армия - командни пунктове, летища, самолети във въздуха, военни поделения, военни складови бази и т. н. Сега вече Путин не бърза, защото няма сериозна съпротива и Украйна му е в кърпа вързана. Дали ще издържа армията си в пределите на Русия във военни учения или навън в реални бойни действие, разлика за Руусия почти няма.
  • 11 Горещите точки

    76 4 Отговор
    Бедните са на първа линия на фронта, богатите са на първа линия на морето. И оня щял да ги връща да се биели на фронта. Некой друг път. Тия с луксозните джипове отдавна си купиха медицинско НВС и ще се върнат точно на 36ти март.Чекайте ги на фронта.
  • 12 Извода

    53 3 Отговор
    В общи линии се скатават, като казват, че първо искат още оръжия. И с прословутото украинско нахалство смятат, че целия свят е длъжен да им дава. Все още не искат да разберат, че сиренето е с пари.
  • 13 Мдааа

    67 3 Отговор
    С две думи на никой не му де мре за нацисткия режим и дъртака БайДрън!
  • 14 А50

    39 2 Отговор
    Смесени реакции- шок и ужас
  • 15 БАЙ КУРТИ

    55 3 Отговор
    ОФИЦЕРИ от наборната служба раздават повиквателни по улиците, в станции на метрото и във фитнес зали ,и.... Има и случаи, в които използват сила срещу хора, които се съпротивляват. Жестоко се лъжете ако мислите, че УКРАИНЦИТЕ са балъци. Много добре знаят на къде духа вятърът. Триполовите дават кинтите но си следят на фотьойла, пият дженското уиски и викат /дръжте се ние сме зад вас.Зеленият наркоман ,удря няколко линии и почва да се пени ,
  • 16 Далекомерист

    43 3 Отговор
    Този техния наистина е откачил да иска още невинни укри да затрие -точно той е за съд и то най добре военен РУСКИ половин милион млади хора- от другата страна пък милион и половина ,абе кой му е казал ,ВЕЛИКА РУСИЯ ще му остави КРИМ ,СЕВАСТОПОЛ основан от ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА (не знам да е била укра императрица) що за идиоти са там в киев ,че те не са ли ,че няма как 82 РУСИЯ да загуби, ама не е лошо да продължава да ги дои онези балами от запада. Те първи ще кандисат!
  • 17 Механик

    45 3 Отговор
    "Смесените" чувства с какво са смесени? С визията, чеО-краина се спомина и никой не иска да ходи мърцина за за интересите на Хантър Байдън и корпорциите ли?
    Ми, нормално. То колкото и да си шиле, в крайна сметка, кога ти упре ножа у гърлото, ще почнеш да изтрезняваш.
    п.п.
    Големи изненади чакат "колективния запад". Много горчива чаша им предстои. И все по-горчива ще става.

    Коментиран от #38

  • 18 Бгг

    45 2 Отговор
    Смесени чувства били, тия укри да не поумняха бе ??? Не се ли радват, че ще умират за интересите на запада.
  • 19 ЕУРОАТЛИНТИК

    38 3 Отговор
    Махнахте ли окраинското знаме от фейса???
  • 20 ПРАВОВЕРЕН ЕДЕОТ-АТЛАНТИК

    26 2 Отговор
    404 върви към пълна УТИЛИЗАЦИЯ.

    Коментиран от #49

  • 21 ПРАВОВЕРЕН ЕДЕОТ-АТЛАНТИК

    28 3 Отговор
    Територията е нужна на едни дето ПЕЧАТАТ ,без тъпите УКРИ !!
  • 22 бг харизаните танкове на макените

    30 3 Отговор
    Северна Македония отхвърли искането на Киев за нова военна помощ, тъй като оръжието, от което се нуждае Украйна, все още не е излязло от употреба в македонската армия, съобщи „Свободна Европа“
  • 23 Сатана Z

    29 6 Отговор
    Като се свършат Украинците ,България е готова да изпрати мобилизирани доброволци на фронта.
  • 24 Хохо Бохо

    6 34 Отговор
    Ако Путин нападне България, нашите путлерасти, изменници ще се запишат доброволци в рашистката армия...
    Начело с Главнокомандващия...

    Коментиран от #26

  • 25 Коктолстой

    26 2 Отговор
    Всички на фронта,а?А после кой ще оправя горките украинки?Ще трябва руснаците да се жертват.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай той Толстой

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Теб нема ли кой да те опраши бе,момко?

    Коментиран от #31, #33, #34, #35

  • 28 Вражалец

    16 4 Отговор
    Времето си всички от България. Може дори Събев,Запрянов,съветника и още знайни и незнайни обичащи Украйна!
  • 29 Хич не е смесена реакцията

    31 3 Отговор
    Беж, крачета, да бягаме - казала лисицата... Абе, не мога да разбера. Тука чета за колосални руски загуби, а Киев се скъса да мобилизира.
  • 30 Спасението за Украйна

    28 3 Отговор
    Линч, по най-бързият начин, на Зеления луд наркоман и фашагите-психопати около него. Докато не е прекалено късно.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    Русия е Сила
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бай той Толстой":

    Един така ме пита , пита и докато питаше ГО ОПРАШИХА ДВАМА АФРОАМЕРИКАНЦИГАНИ ❕
  • 36 РЕАЛИСТ

    13 3 Отговор
    Командирът на Айдар е заявил, че Украйна има 250 хиляди полицаи и 100 хиляди от тях трябва да бъдат изпратени на фронта. На полицаите лошо им станало от това предложение и взели да реват.

    Коментиран от #37, #46

  • 37 Тая зима

    18 2 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    Ами след като набиха канчетата на бандеровците през 2022г., тия същите се пазят и ги назначават за полицаи и заградителни отряди. Руснаците ако искат денацификация тая зима трябва да бият по полицейските участъци.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пиш Ман

    13 1 Отговор
    какво смесено има, американците ви го казаха - до последния уркаинец
  • 40 Българин

    19 1 Отговор
    Зелю е пътник
  • 41 Аййййй

    16 1 Отговор
    Кой е луд да се бие за фашистката хунта
  • 42 Аййййй

    13 1 Отговор
    Кой е луд да се бие за фашистката хунта
  • 43 ........

    11 0 Отговор
    Роби
  • 44 Бягайте

    14 0 Отговор
    Скоро ще останат само бабички и дядовци за мобилизация. Май свършват младите украинци.
  • 45 Бягайте , глупци !

    8 0 Отговор
    Преди десетина дни разхождах пинчера си и заговорих млад мъж на около 25-30 г с бебе в ръце . Беше копие на Юри Гагарин и като отвори уста разбрах , че приликата не е случайна . Моето поколение знае руски и от разговора с него разбрах , че масово младите мъже намират начин да се изнесат от Украйна бягайки от мобилизацията на Зеленото човече !
  • 46 Цунг-цванг

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "РЕАЛИСТ":

    А с пезевенците в службите за сигурност сигурно търтеите отиват към 300 000. Общо взето това е бандеровския контингент в Украйна. Ако пратят половината на фронта няма да има опричници, които да пазят хунтата и затова нагъват обикновения народ,но и това не може до безкрай. Отиват към цунг-цванг и имплозия,която на мнозина ще изглежда внезапна.
  • 47 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Еспериментът на жидоянките да прекалайдисат мозъците на 40 милиона в повечето случаи руснаци в бандеровска нация с нацистка идеология отива към провал. Gидоянките не обичат да харчат пари за бизнес от който не се печели трайно. В територия която постоянно е заплашвана от военни атаки по земя, въздух и вода, никой дори див капиталист не би си вложил ресурсите. През тази зима се вижда, че финансовите акули на Бляк Рок и Уолстрийт дават на заден ход. Техните калайдисани марионетки в Киев, оставайки без пукната пара, нито ще могат да плащат заплати на своята номенклатура и бюрокрация, нито на войска, камо ли за производство на оръжие, за което с искат много свежи пари. Сривът на измислената страна Украйна, притискана отвън с огън и жупел и отвътре с глад и бунтове, ще премине в бързо до тотално сгромолясване в началото на 2024 г. Проектът Украйна ще бъде задраскан с тежки финансови загуби за печатницата на гъзпапирки в Ню Йорк. Индийското ромче в Лондон ще бъде освиркан и сдърпан да си затваря устата. Шолцето ще го изритат от властта. В София балаmurniците ще се зачудят от кой терминал да се пръждосат.
  • 48 Гошо

    0 0 Отговор
    Започна се лов на пушечно месо
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.