Last news in Fakti

1 Януари, 2024 19:01 8 640 132

Как Виктор Орбан щракна руския капан на ЕС

  • виктор орбан-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

Лидерите на ЕС не трябва да се поддават на това изнудване, бидейки наясно със страданието на унгарския народ заради нескончаемата власт на Орбан

Как Виктор Орбан щракна руския капан на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на Европейския съюз да отпусне 10 милиарда евро средства на Унгария на Виктор Орбан - автократ, чиито действия противоречат на основните ценности на ЕС - бележи тревожна капитулация, пише в свой анализ електронното издание на френския вестник Le Nouvel Observateur.

Решението на Европейската комисия да деблокира фондове от 10 милиарда евро, замразени преди това поради сериозни опасения относно корупцията и върховенството на закона в Унгария, е явна грешка. Това възнаграждава Виктор Орбан - автократ, чиито действия противоречат на основните ценности на Европейския съюз и директно подкопават единната позиция на блока срещу агресията на Русия в Украйна. Моментът не може да бъде по-лош, тъй като управляващата партия в Унгария току-що прие нов драконовски закон за "защита на суверенитета", напомнящ репресивния закон за "чуждестранните агенти" на Владимир Путин, предназначен да задуши несъгласието.

Иронията е горчива: докато ЕС настоява за необходимостта да запази подкрепата си за Украйна, държава-членка, която активно блокира помощта за Киев, е възнаградена със значителен финансов принос. Това не е просто дипломатическа непоследователност; това е морален провал. Като капитулира пред Орбан, ЕС косвено помага на режим, който демонстрира непоколебима подкрепа за Русия. Правителството на Орбан вече временно блокира санкциите срещу Русия, за да получи отстъпки и успя да задържи руските поддръжници на инвазията извън списъка със санкции на ЕС, включително съюзника на Путин Московския патриарх Кирил.

Политически шантаж

Унгарското правителство винаги е твърдяло, че не използва правото си на вето върху помощта за Украйна, за да получи замразени средства от ЕС, но само два дни преди решаваща среща на върха на ЕС, главният политически съветник на унгарския министър-председател призна, че Унгария всъщност е готова да вдигне ветото си, ако получи парите. Комисията твърди, че Унгария е изпълнила критериите, за да започне да деблокира фондовете за кохезионната политика, морското дело и рибарството и вътрешните работи, като е приела мерки за справяне със сериозни опасения относно независимостта на правосъдието.

Законът за "защита на суверенитета", приет от унгарския парламент на 12 декември обаче, издава намеренията на Орбан. Привидно предназначен да "защити" националния суверенитет, законът в действителност е пряка атака срещу независимото гражданско общество и свободата на словото. Законодателството включва създаването на "Служба за защита на суверенитета" с неограничени правомощия за разследване на лица, заподозрени в "обслужване на чужди интереси". Намерението на закона да ограничи подкрепата на политически партии, граждански организации и пресата от чужбина, както беше подчертано от лидера на Фидес в парламента Мате Кочиш, разкрива тревожен подход към суверенитета, който бърка демократичната независимост с правителствения контрол. Той беше критикуван от академици, юристи, неправителствени организации и организации като Action for Democracy, че е незаконен и представлява атака срещу критичните гласове в Унгария. Повече от 100 унгарски неправителствени организации излязоха с общо изявление по-рано този месец, протестирайки срещу приемането на закона. Редактори на големи независими медии в Унгария предупредиха, че законът застрашава свободата на пресата и демократичния дебат.

Освен това наративът на унгарското правителство има за цел да делегитимира опозицията на Орбан. Тази стратегия не само отразява отмъстителните практики на тоталитарните режими, но и демонстрира явно отклонение от демократичните норми на ЕС. Като не успява да потърси отговорност от Унгария, ЕС създава опасен прецедент, според който политическото изнудване е ефективна стратегия срещу колективното вземане на решения. Това укрепва автократичните и популистки лидери и политици в блока като Герт Вилдерс и Джорджа Мелони, като същевременно отслабва ЕС на световната сцена. Това също така засилва желанието на Орбан да ръководи популистката десница преди и след европейските избори през юни 2024 г.

Дипломатическа и стратегическа грешка

Нещо повече, това решение може да има политически последици в рамките на блока. Потенциалната кандидатура на Урсула фон дер Лайен за преизбиране като президент на Европейската комисия може да бъде застрашена, тъй като слабата позиция на нейната администрация по отношение на върховенството на закона е постоянна ябълка на раздора. Европейският парламент, който винаги се е противопоставял на отпускането на средства за Унгария без съществени реформи, вероятно ще погледне на този ход като пряко предизвикателство към неговите принципи и авторитет.

Средствата на ЕС се деблокират, докато по същото време спонсорирана от държавата рекламна кампания в Унгария атакува Урсула фон дер Лайен и Александър Сорос, президент на мрежата на фондациите "Отворено общество", предупреждавайки хората: "Нека не танцуваме в ритъма, в който те подсвиркват!" Следователно отпускането на средства в размер на 10 милиарда евро е не само дипломатическа грешка, то е стратегическа грешка, която рискува да подкопае целостта, ценностите и глобалната позиция на ЕС. Това би създало опасен прецедент в поощряването на автократичното управление за сметка на принципите на блока и рискува да накара ЕС да загуби своя морален и политически авторитет, както вътре, така и извън своите граници.

Лидерите на ЕС не трябва да се поддават на това изнудване, бидейки наясно със страданието на унгарския народ заради нескончаемата власт на Орбан. Те трябва да намерят начин да насочат задържаните средства от ЕС директно към общините, бизнеса, неправителствените организации и затруднените унгарски граждани. Този подход гарантира, че нуждаещите се получават подкрепата, която заслужават, като същевременно заобикаля правителство, което последователно пренебрегва принципите на блока.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    22 67 Отговор
    колко армии изпрати Унгария срещу СССР , и колко БГ?

    Коментиран от #31, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ивайла мирчева

    102 12 Отговор
    ох ме мога, ще се самоубия

    Коментиран от #7

  • 5 макдоналдс тръмп

    224 37 Отговор
    ОРБАН - НАЙ ДОСТОЙНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР - НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ПРЕДИ ВСИЧКО - РЕСПЕКТ
  • 6 бах Киро

    201 33 Отговор
    Поклон пред Орбан!

    Коментиран от #124

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе

    218 32 Отговор
    Орбан е велик лидер,мислещ за народа си!! Не е продажник като нашите.

    Коментиран от #13

  • 9 основните ценности на ЕС

    170 14 Отговор
    Свалил съм си от интернет молитвата "Отче Наш" , може ли някой да публикува текста на основните ценности на ЕС и евроатлантизма, за да ги прочета, науча наизуст и да знам , какво точно са те?

    Коментиран от #12, #70

  • 10 От страни

    163 29 Отговор
    Браво на Орбан!
  • 11 Сврети

    35 132 Отговор
    Тъпа работа,изключвате ги от ЕС и мача приключва в полза на ЕС.

    Коментиран от #89

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коки

    28 101 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    Те всички автократи са Героични лидери на държавите си. Грижат се за гражданите , чрез лично облагодетелстване
  • 14 Мим

    163 24 Отговор
    Орбан дори трябва да бъде награден,че си мисли и държи за благото на Унгария и народа си,че не е продажник,като нашите измислени ръководители-продажни на народа си....
  • 15 нннн

    134 21 Отговор
    Европа да се замисли и да последва примера на Орбан, че иначе лошо й се пише.
  • 16 Сатана Z

    100 18 Отговор
    На всички евро зелки е ясно,че за Орбан стои Ватикана и политиката му е съгласувана със Светият Отец.
    Нищо не могат да направят посредствените Брюкселски партакгеносета назначени от либерал-фашисткия интернационал.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 9689

    115 14 Отговор
    Основните ценности на ЕС-слугинаж и лапане от върхушката.
  • 19 ЕСССР

    133 12 Отговор
    Вероятно около 80% от гражданите на ЕСССР не са съгласни с т. н. "ценности" и Орбан е техния пророк, също както в България, която реално се ръководи от 20% джендъри с "ценности" подкрепяни от 2 зависими мyтри Боко и Шишо!
  • 20 Да, бе

    94 12 Отговор
    Орбан постоянно проверява простатата на ес.. С боксова ръкавица. Странното е, че ги кефи, пък рИвЪт...
  • 21 НаБАБАфърчилото

    121 13 Отговор
    Нали ЕС е демократична организация ? Не може ли да има и различни мнения в нея ? Защо те дамгосват , ако имаш мнение , различно от това на ШЕФОВЕТЕ ? Европския СЪюз се превръща в копие на Съветския съюз ли ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лявата резба орбанчо

    13 93 Отговор
    Такава роля са му дали от ЕС,за заблуда на раша,нали отрочето на неокомуниста Сорос ,Орбан лапа милиарди от ЕС,но е некадърник превърна Унгария в най бедната държава в ес

    Коментиран от #25, #39

  • 24 доктор ОХ боли

    101 9 Отговор
    Абсурдно е още от деца да не бъдат ТОЙ и ТЯ , а да са ТО и да решават какви са - момиче или момче ! Това ли ни карат свободомислещите и либерални хора от ЕВРОПА ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1234

    14 69 Отговор
    Синът на една видна унгарска комунистическа фамилия орбан,разказали как депутати от неговата партия ги хванаха на гей парти в една хотелска стая
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Артилерист

    103 9 Отговор
    Още в първите два абзаца на два пъти ни халосват с "основните ценности на ЕС". За какви по-точно ценности става дума? Това да следваш безропотно американските указания ценност на ЕС ли е? Кой в ЕС определя кое е ценност и кое не? Свела Урсула или който и да е там чиновник от ЕС, нареждането на американците и всички вкупом трябва да го изпълняват. Като са толкова загрижени за "Свободата на укронацистите", къде бяха тез загрижените, когато не се спазваха Минските споразумения? А в същото време американците подготвят укроармията за война. Що за ценности и стандарти са това? Наляха десетки милиарди в безсмисления проект на американците за победа над Русия, разбиха си икономиката, изпаднаха в криза с глупостта "да се помогне на Украйна ". А Русия и искаше просто Украйна да не се приема в американското НАТО, защото това застрашава нейните граници и нейната сигурност. Западняците не изпълниха своя ангажимент от ПРИЕТИТЕ и от ТЯХ споразумения, лепнаха на Русия "агресор" и започнаха война срещу нея чрез украинците...

    Коментиран от #40, #107

  • 33 да де

    46 5 Отговор
    противоречат на основните ценности на Европейския съюз и директно подкопават единната позиция на блока срещу агресията на Русия в Украйна. / единна позиция защото заливате обилно инсталираните правителства с пари накрадени от населението за което уж сте загрижени , аман от лицемерни краставичари
  • 34 ЕПИхлорХИДРИН

    58 5 Отговор
    А защо не пишете как ББ им го щракаше на ЕС , при това с 200 , както сам гордо и просташки се хвалеше ! Само където онези не му обръщаха внимание и го приемаха като ШУТ и ПАЛЯЧО , които ги развеселява , но е послушен , кротък и изпълнява заповедите им ! Не като Орбан !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 3.14К

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Можеш ли да решаваш задачи с три неизвестни?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Какво

    9 47 Отговор
    Си въобразява Орбан
    Той си мисли че може да води самостоятелна
    политика която да
    отразява
    интересите на
    неговата държава
    Напразно се надява че ще успее в края на краищата ще му намерят и на него цаката и ще го прецакат
    Няма как трябва като всички други послушковци да изпълнява нарежданията на
    НАЧАЛНИЦИТЕ

    Коментиран от #43

  • 39 уйко калеко

    41 6 Отговор

    До коментар #23 от "Лявата резба орбанчо":

    СИГУРЕН ЛИ СИ ,ЧЕ УНГАРИЯ Е НАЙ БЕДНАТА В ЕС.?

    Коментиран от #42

  • 40 Русия

    10 55 Отговор

    До коментар #32 от "Артилерист":

    Просто искаше да Окупира Украйна.
    Тия опорки ги набутвай на Русопутяка

    Минските споразумения бяха за заблуда на Украйна , за да може Руския да ги хване по бели гащи .

    И тогава наистина
    Киев за 15 часа , както беше разработен планът на Путян ,щеше да се сбъдне.

    Но когато знаеш какъв Диктатор и масов Убиец имаш за съсед , си длъжен да се въоръжиш

    Но вече всичко е история .

    Киев за 3 Дни , стана 2 години

    Груз 350 хиляди +

    Хахаха
  • 41 горски

    51 7 Отговор
    Случайно Орбан да е избран на всенародни избори-да.Като такъв има ли право да води политика в името на унгарския народ-да....
    Нашата псевдокоалиция избрана ли е от българския народ/с договорки/-да.Поотделно щяха да правят различни политики-да.После се събраха и започнаха политика срещу собственния си арод-нали...
    Ек и Урсула как беше избрана/с договорки/.......това дава отговори ...Ако не ви хареса,аз не съм виновен.Това са фактите дами и госпда.Останалото са емоции гарнирани с щипка невежество....и виртуална реалност.

    Коментиран от #111

  • 42 Ами отиди

    9 38 Отговор

    До коментар #39 от "уйко калеко":

    И виж .

    Не са толкова добре както си мислиш .

    Освен Будапеща всичко друго е под средното европейско ниво .

    И това е благодарение на Маджара , който краде от народа си.

    По Корумпиран от Орбан ,няма където и да е в Европа.

    Коментиран от #49, #104

  • 43 уйко калеко

    45 6 Отговор

    До коментар #38 от "Какво":

    Орбан на първо място поставя интересите на страната си .ЕС му разблокира парите ,а ние като най големи послушковци какво получихме.6000 афганистанци и сирийци и в бъдеще още повече ЗАЛОВЕНИТЕ МИГРАНТИ ТАЗИ ГОДИНА СА 18 000 И ЗА В БЪДЕЩЕ ВСИЧКО КОЕТО ВЛЕЗЕ ОТ ТЯХ В БЪЛГАРИЯ ,ЩЕ ОСТАВА ТУК.Дано не съм лош пророк ,но за 2-3 години може да се сдобием с около 500 000 ,,ГОСТИ,,Имаме,, ПРЕКРАСНАТА..ВЪЗМОЖНОСТ ДА СТАНЕМ ГЕРМАНИЯ НА БАЛКАНИТЕ ,НО ПО ОТНОШЕНИЕ НА МИГРАЦИЯТА.ОРБАН за разлика от нашите управляващи много добре знае как да ,,ДОИ,,ЕС.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А защо автора на статията много държи

    36 7 Отговор
    Че унгарците трябва да танцуват по такта на подсвиркването на сорос
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 уйко калеко

    34 6 Отговор

    До коментар #42 от "Ами отиди":

    БПВ НА ЧОВЕК В УНГАРИЯ 18 000 ДОЛАРА .БЪЛГАРИЯ -12 000.РУМЪНИЯ-16 000.МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО КАТО ФАКТ.СЪЩОТО Е И ПРИ НАС ЕДВА ЛИ ВУНГАРИЯ ИМА ПО ЗАПАДНАЛИ РАЙОНИ КАТО БЪЛГАРСКИЯ СЕВЕРОЗАПАД.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Смотльо,

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "КОТарАК":

    Иди при жена ми,още тази вечер той го пожелавам ,че и семейството ти с теб заедно .

    Коментиран от #55

  • 53 Съдбата на изтривалката

    24 4 Отговор
    Който е изправен, него го уважават, а сгънатите в кръста, като Бою и правителството му, ги подритват като празна консерва, а още и боклук им докарват, да го гледат за своя сметка.
  • 54 Знаем ви

    7 10 Отговор

    До коментар #50 от "Смотльо,":

    Къде живеете ?

    Масква сте я виждали само на Картинка .

    Хахаха
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Анджо

    4 32 Отговор
    На тоя ще му намерят цаката, не може една вътрешна държава да се репчи така. Унгарският народ да не плаче после, защото може косвено да му пречат за много неща.

    Коментиран от #58, #79

  • 57 ТИР

    25 3 Отговор
    Ако нашите политици бяха като Орбан нямаше да сме в шенгена единствено по въздушно капков път с бонуса от 5000+,,,
  • 58 Интересно,

    19 2 Отговор

    До коментар #56 от "Анджо":

    Кой ще този който ще им попречи? Германците, французите или дребните северни кученца, кой?
  • 59 Ламбо

    26 3 Отговор
    Интересно, страдащият унгарски народ си го преизбира въпреки либерастите от ЕС.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Илия

    23 3 Отговор
    Пълни глупости, евала на Орбан, откъде на къде чужди организации ще финансират унгарски такива, че това си е външна намеса, нали от това се оплакваме в България?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 среднощен

    18 1 Отговор
    "...автократ, чиито действия противоречат на основните ценности на ЕС...";

    Да чуем "основните ценности" пак, че не разбрах точно...
  • 70 До основните

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "основните ценности на ЕС":

    ценности на евроатлантизъмът като
    опре да ни ги обясняват и първо стигат до бананите и пътуването, г.е. свобода?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Цинично по темата

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Ако си малка държава като унгария не може да се сравняваш с Гернания. Но може да имаш хитри и твърди управници като Орбан. Зависи от местополиженимето. У нас има много възможности по отношение на транспортните коридори. Това може да се използва. Имаме и готова площадка за руски проект, същи може да се използва. Но липсват управници с твърда ръка и железни ...

    Коментиран от #98

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Хохо Бохо

    3 18 Отговор
    Този диктатор няма място в ЕС!
    Мъка ми е за унгарците...

    Коментиран от #80

  • 78 Генерал Гъби Гъбев

    16 2 Отговор
    всеки, който мисли първо за собствения си интерес и после за америка, е путинист...скукаааааа дайте нови опорки
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Аква

    14 4 Отговор
    Най- великият европеец Орбан!

    Коментиран от #108

  • 83 Павел пенев

    21 4 Отговор
    Орбан е истински политик и държавник,който не се интересува от фалшивите центости на идиотите от ЕС . Тези ценности ги видяхме и ние при приемането ни в Шенген по въздушно-капков и воден път. Фашизирани нищожества.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Гертруд

    3 4 Отговор
    Чичо Виктор е наясно, че загуби ли "Солунската митница" за сметка на Румъния, България и Крайна става бежански лагер като Източния Райх и Ниската Земя!
  • 86 Грантаджиев соросоид

    19 2 Отговор
    Всъщност "драконовския" закон въведен от Путин и Орбан е копие на този на САЩ, който действа вече почти 100 години.
    Смешен соросоиден рев. Трябва ни такъв закон и у нас, че сега имаме министри, магистрати и какви ли не служители навсякъде, които практически са агенти членове на финансирани отвън НПО, които пряко се месят в работата на държавата ни.
    За нула време ще изчезнат и прайдове и евроатлантически ценности, като няма кой да ни ги натрапва отвън.
    Ще повярвам, че българите сме ги приели, когато видя спонтанно организиран прайд във Враца, Монтана и Кърджали.
  • 87 името

    10 3 Отговор
    Ами има само 2 ценности ....л@жа и слугинаж на Фащ ....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Шопо

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сврети":

    ЕС се разпада, Референдум за ЕС и НАТО.
  • 90 Така Така

    15 5 Отговор
    Орбан е по добър от джендърският соросоиден Запад
  • 91 Някой

    9 5 Отговор
    Главната причина маджарина да си позволява да изнудва ЕС. А изнуди и нас е, че в най силната и важна държава в съюза германия Има слабо правителство И най слабия канцлер който немците са имали от войната до сега. А ЕС Има най слабия шеф на ЕК от основаването си..Но след година нещата ще се променят за него коренно.Фон дер лайен ще изчезне А в германия се очертава един твърд десен политик да стане канцлер .Мерц стар и опитен християн демократ още от времето на Кол.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Браво на Орбан

    18 5 Отговор
    Че защитава националните интереси, докато Денков и Габриел ги продават
  • 95 Ти си

    5 4 Отговор
    Срана ли ви ясно как се случват нещата в ЕС? Вето , вето и пак вето ! Австрия каже "а" ние казваме "вето" , Нидерландия каже "б" ние казваме "вето" докато не омекнат
    С този метод можем да постигнем целите си за влизане в Шенген и финансови средства за укрепване на границата ни .......
  • 96 000013

    3 7 Отговор

    До коментар #80 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Колега , нещата не стоят точно така щом се е стигнало до там унгарци да търсят работа е Румъния ! Информацията ми е от първа ръка от унгарец !
  • 97 Малко мисли

    8 3 Отговор
    Статията е от френският вестник “Наблюдател”. Така. Французите не са щастливи, че Орбан не играе както те искат. Тъй като са французи, разбира се, че няма да застанат открито да заявят това. На всичко отгоре, в Унгария ще отвори завод на BYD, откъдето китайските автомобили ще навлязат в пазара на Евросъюза без мита и такси. Чао чао Рено и Стелантис. Рено е държавна компания, нискобюджетни автомобили, които първи ще паднат в битката с китайците на BYD. Ето и резултата. Франция ще се опита по всякакъв начин да удари контра на Унгария.

    Коментиран от #99

  • 98 TV Бобов дол

    2 2 Отговор

    До коментар #75 от "Цинично по темата":

    Това го коментирам ор години с близки и познати и тук също съм писал по темата която засягаш! Нямахме дал новини политици които да използват войната в Югославия в наш интерес и да изградим транспортна инфраструктура с европейски средства която да заобикаля Сърбия и да я изтласкаме по периферията ! За толкова време едвам успяхме да построи един пишлив мост на Дунав но без свързващата магистрала София-Видин а строихме безсмислената магистрала Струма (гърците използват коридира през Македония и Сърбия) при положение че основния трафик е по Марица и Тракия .
  • 99 Пил

    2 5 Отговор

    До коментар #97 от "Малко мисли":

    Ли си Уникум ,унгарски дижистив .Та унгарците ще произвеждат BYD ,и на кой ще го продават на рушляците ли,ми те си имат масквичи кой ще купува това унгаро китайско чудо
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 СССРБарета

    16 3 Отговор
    Европейския съюз е една тоталитарна диктатура която се намира под шапката на американската диктатура! Да наказваш Унгария като и блокираш средства които се полагат по законите на самия съюз само защото има различно мнение и позиция за руско-украинския конфликт е меко казано тоталитарна диктатура!

    Коментиран от #105

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 СССРБарета

    5 3 Отговор
    Тука е редно да се спомене за капитулацията на тоталитарната диктатура на запада пред свободното изразяване на мнението на свободна Унгария! Тоталитарната американска диктатура премина всякакви граници след като ни забрани да гледаме и Руска телевизия
  • 104 Това вече

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ами отиди":

    Е въпрос на национална гордост. Може би (недоказано) само Албанският министър председател е по-корумпиран от българският нов Бай Баньо.
  • 105 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #101 от "СССРБарета":

    Ами напусни диктатурата в която живееш и хващай пътя за Магадан! В Матушката ти няма диктатура...
  • 106 Къде ми е нощното шкафче?

    10 4 Отговор
    Виктор Орбан е единственият лидер в целия ЕС!Другите управляващи са байдънови послушковци!Орбан е велик!
  • 107 Очевидец

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Артилерист":

    Много точно сте го описали!Това е истината, но кухите лейки,няма как да го проумеят!
  • 108 хххх

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Аква":

    По твоя логика: Най-великият "европеец" е Тамерлан или Темуджин!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Бърнс

    3 11 Отговор
    Шимон Перес към Путин

    Аз му казах: вие сте на 63 години, аз съм на 93 години. Кажете, какво искате да постигнете в близките 30 години? За какво се борите? Опитвате се да дразните Америка?
    Той каза: Не.
    Иска ли Америка част от Русия? Не.
    Имате ли недоразумения с Обама?
    Той каза: А вие защо питате?
    Казах му: Вижте, аз не съм шпионин, може да говорите с мен за всичко.
    Той попита: Какво мислите?
    И аз казах: Америка ще спечели, без значение какво правите.
    Защо? – попита той.
    Защото те са щастливи, а вие не сте.

    По-нататък му казах:

    Когато американците се събуждат сутрин, какво виждат? Мексико е на юг, те приемат мексиканци в своята страна. Канада е на север, те са много добри приятели с канадците. А вдясно и вляво има риба във водата. За какво трябва да се безпокои Обама?
    А вие? Вие се събуждате сутрин до своите съседи. Кои са те? Япония, Китай, Афганистан! Боже мой! Те знаят, че имате огромни земи, но на никого нищо не давате. Притежавате 20 процента от прясната вода в света, но нищо не давате. Така че когато снегът в Сибир се стопи, какво ще видите отдолу? Китайци! Защото на изток китайците са много, а руснаците – малко.

    Второто, което му казах:

    В Америка съотношението между размера на земята и числеността на населението е по-добро. При вас е лошо. Двайсет милиона квадратни километра! Боже мой! Но вие нямате толкова хора. Вашите хора умират. Не се заблуждавайте от аплодисментите и от това какво говорят за вас. Те няма да ви простят. З

    Коментиран от #118, #119

  • 111 бузю

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "горски":

    Бе и ние уж не харесваме Борисов , но си го избираме всеки път , хем куцо и сакато да знае , че е крадлив. Та така и унгарците си избират Орбан. Орбан се прави на тарикат за да може да крадне още някое евро , но рано или късно ще му намерят цаката , лошото е че обикновените унгарци ще го отнесат. Има едно нещо което Австрия и Унгария забравят - в края на 24г договора на украинците за пренос на руски газ изтича и те категорично казаха , че няма да го подновят. Тогава Австрия и Унгария ще получават газ през България. И ако продължават да правят сечено , ползвайки светлия пример на Орбан , трябва да им затворим кранчето или да им сложим такса пренос , та да им се пререве и да гледаме тогава кой кум , кой сват))) Кат не ни щат в Шенген - да плащат!
  • 112 Коментар

    7 5 Отговор
    Ценностите на ЕССР вклюват ядене на скакалци.Те като са изкукали това не означава,че и другите трябва да изперкват.Орбан не е никакъв автократ,а си е нормален човек.
  • 113 Бърнс

    2 10 Отговор
    Шимон Перес към Путин
    Казах му още: Какво са направили царете ви? Построили са два града, Санкт-Петербург и Москва, те са като витрини. Всичко, за което се сетите, ще го намерите там. Останалата част на Русия е като Нигерия, но покрита със сняг. Вашите хора умират. Вие не им давате живот. Мислите, че ще ви простят?
  • 114 Няма такава наглост

    8 1 Отговор
    За фашизоидите от фалиралия ЕС, които размахват бутафорно кухи лозунги за някакви си измислени техни ценности и псевдодемокрация, щом някой се бори за суверенитет е диктатор, а управлението му се нарича режим!
  • 115 Ццц

    11 0 Отговор
    Един такъв закон в България и политици с топки и родолюбие щяха да направят невъзможно съществуването на сегашната "политическа класа", която е изцяло подчинена на политически партии, граждански организации и пресата от чужбина. Започва се познатия рев за ценности, права и страх за демокрацията. Едно и също всеки път. Проблемът е, че с такъв закон, Майдан в Унгария е по-малко вероятен. И това ги вбесява. Този път "врагът" е изучил в детайли стратегията на октопода и започва да кастри пипалцата. А това е супер новина.
  • 116 Васил

    7 0 Отговор
    Същият закон го има в съединените Американски щати - менторът на европейските фашисти, нещо по въпроса???....или това не е проблем за западналият европейски свят ???!
  • 117 слепок

    10 0 Отговор
    Орбан е единствения политик в ЕС дето е мъж и мисли за народа си. Нищо общо с нашите меки китки Кирчо и Кокорчо, политическия неуспешен проект - селяндурката Габриел, безгръбначния Денков, престъпника Борисов, националисте от ДПС дето са напълно незаконна партия. Всички са за новия народен съд - и без компромиси.
  • 118 Ццц

    11 0 Отговор

    До коментар #110 от "Бърнс":

    Боже мой, те имат толкова много, а не дават нищо на племето на Шимон Перес. Боже мой, не дават и на племето на Обама? Боже мой, кои сте вие да не давате? Боже мой, тогава ще ви победим, а вие непременно трябва да загубите...Това е другия прочит на четивата на вашето НПО. Освен това не съм сигурен, че американците имат много истински приятели по света. Сред най-мразените са. Това ли е? Шимон Перес, Джо Байдън и останалите музеи на един отиващ си свят?
  • 119 Нямам срам

    3 0 Отговор

    До коментар #110 от "Бърнс":

    Америнска копейка.. доносникът
  • 120 Читател

    3 0 Отговор
    Още един пасквил без автор,EU ценности.Къде кога и какви.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Анонимен

    5 1 Отговор
    Ние изградихме декорация от нов тип- Бай Ганьовска подлизурска либерастия
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Мизерник

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "бах Киро":

    Иди и го цункай ,,,и да не се забравиш -" дълбоооок поклон
  • 125 Перо

    8 0 Отговор
    А кой и защо блокира средствата на Унгария и БГ от Плана за възстановяване и развитие. От къде на къде трябва да се дават многократно повече пари, без никакви критерии от ЕС на страна, която не е член на ЕС и НАТО и няма никакви договорни отношения! Браво на Орбан, долу нашите мишоци от МС и НС!!! Войната беше провокирана и е работа на ционисткия режим в Киев, как да си я води!
  • 126 Свободен

    0 5 Отговор
    Парите трябва да се отпускат само на прослойката унгарци с проевропейско мислене!
    На другите - по един гол Орбан!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Насран усраинец

    4 0 Отговор
    Усеща се отчаяното квичeнe на copocкатa cгaн...
  • 129 М3 голд

    1 0 Отговор
    Много дълга препечатка. Не се чете и е много фалшива. Унгария получи тия за нея блокирани 10 млрд след фалшив предтекст. Защото Орбан не приема диктатът на САЩ за действия спрямо Окраина. И ЕС как раздава нашите пари? За оръжие и боеприпаси. По решение на марионетките. Не ни промивайте с глупости. Пишете истината!
  • 130 Хахаха

    1 0 Отговор
    "чуждестранните агенти" на Владимир Путин, предназначен да задуши несъгласието е този закон не виждам как ще заглушител несъгласието на народа единствено ще заглушител агентите това не е лош закон така се предотвратява преврат как мислите??
  • 131 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Е,да,сигурно защото много му завиждат и желаят един ден да са като него,затова са му върнали милиардите,те са на унгарския народ,Орбан няма да си ги прибере за него,я!Изобщо той осигури за унгарците райски живот,по него трябва да се равняват всички европейски държавници.
  • 132 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Еврейският съюз напълно смени образа си от своето начало като с 6-те държави основателки. Това вече е марионетка на Фашистгтон, която се върти по тяхна поръчка. Всички ръководители на еврейския съюз (с малка буква) са купени с чували долари от жидоянките. Kашите жалки и крадливи мекерета са купени евтино, или безплатно са натиснати с читал Магнитски за врата, да са клекнали и оduпени до време оно.