Last news in Fakti

5 Януари, 2024 19:01 1 963 15

Болното здравеопазване на Великобритания

  • здравеопазване-
  • здравна система-
  • великобритания-
  • здраве

Дори болни от рак често чакат с месеци за преглед и терапия във Великобритания

Болното здравеопазване на Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Здравната система във Великобритания се намира в трайна криза от години, но ситуацията сега отново се изостри до край. Започна шестдневна стачка на лекари в болниците, които настояват за увеличение на заплатите с 35 процента. Консервативното правителство смята това за твърде прекалено. Никога досега медиците във Великобритания на са обявявали толкова дълга стачка, коментира АРД.

За болниците зимата е най-трудният период от годината. Към всички хронично болни се присъединяват и пациентите с инфекциозни болести като грип и Ковид-19. Медицинският директор на Националната здравна служба (NHS) Стивън Поуис очаква, че заради стачката ще се наложи хиляди прегледи и терапии да бъдат отменени. "Спешна помощ ще има, но хората, чиито дати за преглед се отлагат, ще бъдат добавени към списъци на чакащите, в които вече има 1,2 млн. пациенти", казва той, цитиран от германската обществено-правна медия.

Хаос в здравната система

Здравни пациентски организации се опасяват, че хората със спешни проблеми - в това число пациенти с рак и проблеми със зрението - ще бъдат бъдат изложени на сериозен риск от влошаване, поради това, че не могат да получат навременна помощ, пише британският "Гардиън".

Здравеопазването на Великобритания отдавна е в криза. Списъците с чакащи пациенти стават все по-дълги и по-дълги, липсват средства, персоналът е твърде малко, вакантните места остават незаети. Близо половината от асистентите в клиниките са млади лекари, които сега излязоха в стачка, защото настояват за за справедливо заплащане.

Тяхната представителна организация - Британската медицинска асоциация - иска увеличение на заплатите с 35 процента. Според съсловната организация това увеличение просто ще им гарантира поне равнището на доходите от 2008 година. Правителството твърди, че исканията са прекалени и че стачките само ще задълбочат проблемите в Националната здравна служба. През последните 13 години консервативните правителства значително окастриха разходите за здравеопазване. Дори и експертите признават, че властите са съкратили разходите за здравната система до крайност.

Правителството е обезпокоено

Ситуацията е до такава степен бедствена, че много пациенти съчувстват на стачкуващите лекари. Пред болница в Кент една пациентка казва, че младите медици работят много и правят всичко, за да облекчават страданията на хората. Според нея те стачкуват, защото вече наистина не виждат друг изход.

Проучване на мозъчния тръст "Пъблик полиси рисърч" стига до извода, че дефицитите в британското здравеопазване са толкова големи, че ще са необходими 10 години, за да бъдат компенсирани, а списъците на чакащите пациенти да бъдат съкратени до нивата от 2010 година. В документа се посочва още, че половината от анкетираните британци дори са готови да плащат по-високи данъци, ако дефицитите в публичния сектор, включително в здравеопазването, могат да се преодолеят по този начин.

Досега преговорите с правителството остават без резултат. Министърката на здравеопазването Виктория Аткинс призова стачкуващите лекари да се върнат към преговорите. Правителството е обезпокоено да не би стачките да окажат още по-масово въздействие, посочва АРД.

Автор: Кристоф Прьосл АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    39 3 Отговор
    Стига бе ! Нали наш мавър взе албионската система на здравеопазване, как бе още си спомням как ни убеждаваха ,че джипката ще те обслужва по 24 часа ,как ще познава цялотото ти семейство ,абе българи от старо време не си ли спомняте какво ви разправям мавъра ? И сега изведнъж албионското здравеопазване не било в час ? ХАХАХА

    Коментиран от #14

  • 2 Некъпаните

    29 2 Отговор
    Имат пандемия на краста. Това не е майтап.
  • 3 плюс минус

    26 3 Отговор
    Писателят Арчибалд Кронин много добре описва болното здравеопазване във Великобритания още в началото на 20 век.

    Коментиран от #15

  • 4 дядо поп

    19 2 Отговор
    То щото у нас е много хубаво. Присмял се хърбел на щърбел!
  • 5 Хахаха

    8 6 Отговор
    Там българите от 20 г не са ходили на доктор. А в Бг с 600 лева с ценз умирате прави. Не се шегувам. Без пари, умирате, казва иван, а жена му с три бастуна, носиш ми сутрин хх ххх, за да я оперирам, а жената е със 100 процента инвалидност, а той от захарна, добре, че сина им е на запад, ако не е. И сега е с 2 бастуна. Някои нямат милост. Искат ви и давате, защото им били малки заплатите, а са пенсионери и работят. Лондон оставете, опрасете си бандитската кгб дс бкп държава. Има много честни лекари и от състрададелност хората дават, вместо държавата да съкрати старите и остави другите, не пенсионери. Но има големи специалисти в България, но ходят при децата си в Германия за оперсции, лекарства. Нямат доверия на някои млади с купени дипломи. Една зъболекарка бе назначила да учи 5 млади, а един зъб не успя да извади преди години, цялата й бяла манта почервеня от кръв. Не всеки става за доктор, юрист, пожарникар, полицай но пусти рушвети до там докараха България, бюрокрацията х 5 по голяма от живково бреме. Да пази децата ви, да са здрави. Учете ги на труд от малки, а не да се подмазвате на дпс, да ви държат децата без образование, мили директори старчета
  • 6 ХеХееее

    14 2 Отговор
    какво съвпадение-нашата здравна система е същата...
  • 7 ....

    3 15 Отговор
    Как ще сравнавате Велика Британия с диктаторска България. От 20 г не са ходили на доктор в Лондон, но в България хванаха алергията от стрес.
    Животът е песен за много българи в Лондон. И много семейства българи, добре, че дойдохме в Лондон, децата ни от глад и болести биха умрели в България. Родината е там, къдете си ценен. И това е Велика Британия.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Че пък тука

    8 1 Отговор
    здравеопазването да не би да е здраво? Хахаха...
  • 9 Сатана Z

    11 3 Отговор
    Статията е правдиво написана,спор няма.Просто в Кралството здравеопазването е безплатно и се чака за всичко,но е с пъти по—добро от платеното Немско здравеопазване.
  • 10 БЕЗПЛАТНО КАЧЕСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ

    9 1 Отговор
    ОНЛИИИИ В КУБА. ЛЕКАРСТВАТА СТРУВАТ ЗЕРООООО СТОТИНКИ. ВИВА КАСТРО И ЧЕ ГЕВАРА МАДУРО...
  • 11 В лша РЪЦИЯ е 2 лева

    2 0 Отговор
    Лекарството АЗАХ 500 струва що тук 17 лева.... Цигарите са 1 ЛЕВ..... У щатите в момента са 9 ДАЛАРА... .... Очаквам тишина......
  • 12 Мунчо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "....":

    Песен, която като "запееш" ти идва да се гръмнеш.... Айде нема нужда! И тук с работа си изкарвам 4-5к. на месец и си обикалям, където искам...кеф ми лятото сега Сардиния, сега заминавам на ски в Ливиньо и ми дреме за миячи на чинии, които си мислят, че като са в Лондон всичко им е поднесено на тепсия.... 🤣
  • 13 Мунчо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "....":

    Алооооо, модераторчето.... За какво ми триеш коментара, бе..?! Не ти изнася различно мнение ли, какво....????
    Какво "грешно" казах? Че и тук си изкарвам 4-5к. на месец и съм си добре.... Лятото бях в Сардиния на море, сега отивам за две седмици на ски в Ливиньо..... Не всички, които са навън(Лондон, например) цъфтят като рози.... Има толкова много неща, които куцат, но пък тези, които живеят там си ги кефи да водят такъв "културно-социален" живот, в което няма нищо лошо, разбира се.....Само да не възхваляват живота си там, а да плюят този тук.... Защото, този който е кадърен няма значение къде живее... Може да се оправи навсякъде...
    Айде, сега пак ме изтрий..... 🤣
  • 14 Да ама

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    по онова време в България имаше най-много лекари на глава от населението в сравнение с останалата Европа. Проблемите започнаха постепенно след 2007г.

    Колкото то младшите лекари в УК, заплатите са им прилични за нивото им на квалификация. Все пак те все още се учат и получават обучение струващо стотици хиляди, без да имат договори, които да ги задължават да работят поне 5г след добиване на квалификация...
  • 15 В началото

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "плюс минус":

    на 20век все още няма NHS.