Last news in Fakti

5 Януари, 2024 10:09 8 434 205

За паметника на Тюркян край с. Могиляне и за този край гара Буново

  • паметник-
  • тюркян-
  • гара буново

Ако Доган иска ДПС да се изтрие обликът на тази партия като етническа, и тя да се превърна  в модерна българска партия, която да привлича и етнически българи, той би трябвало да сложи край на тези ежегодни масови възпоминания на  паметника на това бебе

За паметника на Тюркян край с. Могиляне и за този край гара Буново  - 1
Снимка: Фейсбук / А.Гицов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 26 декември в кирковското село Могиляне отново както всяка година се състоя възпоминание- митинг пред паметника-чешма на най-малката жертва на т. нар. възродителен процес - 17-месечната Тюркян. Събитието беше почетено от огромни тълпи от целия Кърджалийски регион, български депутати, пратеници на партийните структури от страната и гости от Турция, пратеници на партийните структури от страната. Пред паметника се е поклонил и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Паметникът е солиден и на него изписани името на бебето- на турски език.
Но кое е това бебе и какво се е случило, за да му бъде отдадена такава почест?
Ето какво се е случило.

На 24 декември 1984 г. в с. Бенковски по линия на общинския комитет на БКП започва смяната на имена на българските турци с български в селата Горски извор и Каялоба. Предварително на българските турци от тези села са им отнети паспортите с турските им имена.. На следващия ден пред комитета се появява тълпа от над 2000 души протестиращи срещу тази акция и настояващи да им бъдат върнати паспортите. Милиция е изтикала тълпата извън селото, но на 26 декември сутринта към Бенковски приижда огромна маса протестиращи хора от селата Каялоба, Горски извор, Китна, Пресека и Добромирци. Към тях се присъединява и група от мъже, жени и деца от с. Могиляне. Сред тях е и Тюркян, която е носена на ръце от майка си. Те са пресрещнати обаче от милиция и противопожарни команди. В тяхна помощ са изпратени подкрепления от окръжните управления на МВР и на Гражданска отбрана в Кърджали и Смолян. Настъпва сблъсък, срещу униформените политат камъни, милицията и военните отвръщат с бой и палки а пожарникарите заливат хората със силни струи вода. Тълпата обаче не отстъпва, градусите на напрежението растат и прозвучават изстрели. От куршуми са загинали двама български турци, настъпва паника и бебето Тюркан е задушено от тълпата.
Насилственото преименуване на българските турци е срамно петно върху тогавашните управляващи, акция, която предизвиква основателен гняв на българските турци. И тази акция не остава ненаказана.

На 9 март 1985 г. на гара Буново е извършен най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Във вагона за майки с деца на влака Бургас – София от български турци- терористи е поставена бомба със закъснител. Планирано е бомбата да причини максимални поражения, като избухне в тунела Гълъбец, но влакът закъснява и бомбата избухва на гара Буново. Загиват 12-годишният Георги Цветков, 13-годишният Стефан Атанасов и още седем души. Извършени са още три атентата, но не от мащаба на този на гара Буново, Пловдив, Варна и Сливен. Атентаторите са разкрити и някои от тях са осъдени на смърт. Осъдени за помагачество на шест години затвор са няколко души, между тях Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на един от терористите, който лежи само две години, амнистиран е от президента Жельо Желев и по- късно се издига до областен координатор на ДПС в Бургас.
На 11 септември 2007 близо до гара Буново е открит паметник на жертвите на атентата.

Каква е приликата и разликата между двата паметника?
Приликата е, че и двата паметника са свързани с трагични събития.
Разликите са повече.
Паметникът край гара Буново не е посветен на двете убити от терористите деца, а на всички загинали.И на ежегодните възпоменания не се стичат хора от цялата страна, депутати и българи от чужбина.
Паметникът в с. Могиляне не е посветен на убитите двама български турци, а на едно бебе. Оказало се не по своя воля и избор сред тълпата. И възниква въпросът, защо паметникът е посветен специално на него и защо се организират такива масови възпоминания?
Близкият до ума отговор е, че и наименованието на паметника на бебето Тюркян и организираните масови ежегодни възпоминания не са случайни. Бебето Тюркюн е превърнато в символ, целта е Тюркян, едно невинно бебе да бъде представено като жертва на възродителния процес. Жертва, която да предизвиква и поддържа възмущение сред българските турци и да ги сплотява и да им напомня, че това което се е случило може и да се повтори. В словото си на възпоменанието, Делян Пеевски каза: „В тази връзка се борихме за приемане на новата Конституция на България, за да може да ограничим това никога да не се върне повече - някой да ръководи държавата еднолично и да реши, че може да прави правеното преди 39 години“. Опасност да се повтори такова събитие значи не е отминала, затова и ДПС- Пеевски са се борили това да не се случи с приемането на нова Конституция.
Не че не бива да не се осъждат двете жертви от събитието на 26 декември, нормално би било не на Тюркян, а на тяхно име да се открие паметна плоча или паметник- чешма, като се спомене, че една от жертвите на протестите е било и това бебе, макар че то не е било простреляно, би било живо и ако майка му не го взела със себе си, или ако беше останала в къщи. Тези двама са отишли да протестират срещу една въпиеща несправедливост и са заплатили за това с живота си. Но ежегодните мащабни възпоминания на паметника посветен на бебето Тюркюн не служат на преодоляването на все още съществуващото макар и в не толкова голяма степен разделение на българските граждани от български и тези от турски произход, а обратното да го поддържат. Те служат за укрепване на влиянието на ДПС сред българските турци и на практика подчертават етническия характер на тази партия. За тази цел и на 5 ноември 1993 в Трънак, близо до т. нар. „Доганова чешма“, бе поставена плоча на турски език в памет на тримата осъдени и екзекутирани терористи. Там бе изградена и чешма в тяхна памет, станала известна като „Догановата чешма“. Плочата и чешмата са съборени едва през ноември 1999г. със заповед на РДНСК-Бургас, след окончателно решение на Върховния административен съд в ноември 2009г.
Ако Ахмед Доган иска ДПС да се изтрие обликът на тази партия като етническа, и тя да се превърна в модерна българска партия, която да привлича и етнически българи, той би трябвало да сложи край на тези ежегодни масови възпоминания на паметника на това бебе. И да вземе пример от това, че у нас има много по-силни основания да се правят подобни масови възпоминания на жертвите на Баташкото клане, но това не се прави именно, за да не се подклажда разделение между етническите българи и етническите турци.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    78 1 Отговор
    Поредния двоен стандарт.

    Коментиран от #6

  • 2 КОТарАК

    101 11 Отговор
    що не сложат и един-2 паметника как ги приемаха с двойки във ВУЗовете , и как бяха облагодетелствани и по други параграфи БГ-турците? ние кво да кажем-цяла Македония я обезбългариха

    Коментиран от #8, #16, #112

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коментар

    56 16 Отговор
    Няма български турци в България.Това са помаци.Едно време като е била Османската империя на въпроса :"Даваш ли,даваш,балканджи Йово хубава Яна на турска вера?" са я дали,защото е имало много репресии.После пак ги репресират да си сменят името.Общо взето те са най-изтрадали по тези земи,но при Освобождението помаците също се включват в битките.

    Коментиран от #18, #26, #46, #54

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    108 3 Отговор
    За атентата и паметника на гара Буново, никога никоя медия не споменава‼️ За случилото се там на 80% от българите дори НЕ ЗНАЯТ
    😒😒😒😒😒

    Коментиран от #19

  • 6 честен ционист

    82 2 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не е двоен стандарт, а пълна подигравка с Ганя.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Тук имаш плюсче от мен 👍

    Коментиран от #21

  • 9 Голата истина

    28 3 Отговор
    На никой не му дреме за купчина камъни и желязо дето сутрин го препикават кучетата.И около него помаците си подат стоката.
  • 10 Сила

    52 3 Отговор
    ОГРОМНИ ТЪЛПИ.... това казва всичко, ТЪЛПИ..... без коментар

    Коментиран от #12

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    66 2 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Само грешка и забавяне на влака, не доведе до взрив в тунела❗ Където жертвите щяха да са повече, а и евакуацията щеше да е по-трудна❗
  • 12 Не тълпа

    52 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сила":

    А орди!
    В България се говори и пише на български!
    Нещо построено не бива да се руши, но надписа да бъде премахнат!
  • 13 Костадин Костадинов

    25 12 Отговор
    ДПС разделя българските граждани на българи и турци, а аз ще отделя и руснаците от българите и да видим колко ще останат
  • 14 Ганьо

    30 3 Отговор
    Антонио, тази бомба кой казва кой я е сложил...или удобните така искат да го набият в главите...

    Коментиран от #77

  • 15 Ще е добре!

    21 6 Отговор
    Ще е Добре Да изринете всички паметници по тази Земя! За да не се Знае нищо За Нея!
  • 16 Ся тука

    27 32 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Македония я създаде и обезбългари коминтерна. Любимата на някои "българи" - Мацква

    Коментиран от #123

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ганчо

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    При преброяването теб да те питат кой какъв е...
  • 19 ухвдвудуйф

    45 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    И за паметника на гара Пловдив и едно цвете няма кой да сложи?
  • 20 Баязид Йълдъръм

    84 8 Отговор
    Най-голямата простотия е, България да позволява отбелязването и възпоминанието в страната си на т.нар. “Възродителен процес".
    Все едно Турция да прави възпоминание за изселването и трагедията на кипърските гърци, или избиването и изселването на тракийските българи.

    Друга такава самобичуваща и овчедушна държава като България , няма по света.
    После се чудите защо се рушите и чезнете.
  • 21 КОТарАК

    29 16 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    и за протокола да спомена , че по баща съм от Пиринска Македония / дядо ми са го смилали от бой в ареста , да се пише македонец ,накрая се навил след като го заплашили с лагер и заради баба ми и децата...имало е и много повече жертви , а паметници няма! тва е отчасти и причината за омразата ми към имперската руска политика ,която се възражда в момента/защото точно КОМинтерна направи това и бг-подлогите им
  • 22 Демократ

    23 23 Отговор
    Когато истината за извършените от комунистическия режим престъпления се крие ,трагедиите ще се използват за политическа пропаганда за оправдаването им. Неморално е пренебрежението на автора към загубения живот на "някакво си бебе", но това бебе ако беше неговото? КГБ-ДС партията ДПС беше създадена точно с такава цел- етническо разделение на хората. Тази етническа карта и изобщо всякакъв вид разделение между хората е характерно за сценариите на ченгетата, защото се използва за всяване на страх, а уплашените хора лесно се манипулират и командват.

    Коментиран от #44

  • 23 Май ка ви да е, ба

    54 9 Отговор
    Единственото срамно във Възродителния процес е, че не го довършиха. Трябваше да ги изгонят всички любители на турция и да не им позволяват да се върнат.

    Коментиран от #24, #29, #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Типична поръчкова

    7 18 Отговор
    Статия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бай Хасан

    16 20 Отговор
    Който не го е преживял той не знае
  • 28 Бивш милиционер

    37 2 Отговор
    И глобата за говорене на турски език беше 20 лв
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дядо на 73

    55 13 Отговор
    Още тогава бай Тошо каза: Гоним турците, инак ставаме Кипър.
    Поклон, пред Човека спасил България!

    Коментиран от #39, #52

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Вай вай вай

    43 7 Отговор
    Грешка е на БКП че не са довели нещата докрай.
  • 33 Тошков

    19 22 Отговор
    В повечето градове в провинцията българска реч липсва и като пишете такива работи не е в интерес на България
  • 34 Гал

    14 6 Отговор
    С паметниците и по всякакъв друг начин разделят народа и го унищожават. Кои ли? Ингилизки говорещите.
  • 35 Търновец

    36 2 Отговор
    Добра статия - повече такива. Преди време в "Разговор с Вас" ми дадоха шанс и аз отказах своето мнение - че трябва в НС да има Горна Камара която да прегласува законите от сегашното НС. Тогава водещият г-н Волгин ме прекъсна: "..защо трябва ГК в Израел такава няма и си живеят добре...." - цитирам по памет, тъкмо напоследък 50000 Евреи в Израел излязоха на улиците и поискаха и Конституция и ГК на Кнесета. Това което е сега у нас е че няколко партийни водачи концентрират твърде голяма власт, няма контрол върху лобизма в НС а президентската институция има ограничени пълномощия и съгласно новите поправки още повече се ограничават тези пълномощия - тоест намалява още повече контролът върху т.н. "Народно Събрание". Тоест обратно на демокрацията у нас има условия за тоталитаризъм, и много лошата сделка за Stryker и другата за F 16 е доказателство, а кораб на наш олигарх беше заловен с много дрога. На практика повечето Българи нямаме достъп до вкастта

    Коментиран от #43

  • 36 инж. Ганчо Илков

    10 26 Отговор
    Авторът по подобие на Путин Миротвореца, осъжда привидно позорната постъпка на БКП, относно Възродителния Процес, но плаче за Общественото Осъждане на Партията упражнила Тоталитарната си Роля чрез Репресивните Органи. БКП смени Името си, но не се извини на Общественоста за Жертвите в Установяването на "Пролетарската Диктатура". Страхът на Автора е преди всичко от Единството на Общественоста срещу бившата БКП и Настоящата БСП за позорното и геноцидно минало.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Перо

    28 5 Отговор
    Измислен повод, без причина за възпоминание от помаците и създаване на напрежение и подръжка на турския национализъм! Поради липса на други случай е останала само измислената история за задушеното от майка си дете! Жалко за престъпника-еничар Пеевски, който си мисли, че със слугинаж и подмазване ще премахне американската санкция за корупция и кражби! Който е белязан си остава такъв до живот, това не е БГ и парите не играят на неговото ниво!
  • 42 Петкан

    8 33 Отговор
    Тюркян чешма е символ на борбата срещу тоталитаризма ..смяната на имената, депортация на български турци от родните им места са акт на етническо почистване и винаги трябва да се припомнят на поколенията ..така както евреите припомнят нацисткия режим и концлагерите

    Коментиран от #45

  • 43 Tози с кораба

    1 14 Отговор

    До коментар #35 от "Търновец":

    Не е пример за олигарх! Бизнесът му никога не е бил свързан с държавни поръчки. Не го защитавам, просто от това ти твърдения си правя извода че издишаш и по останалите

    Коментиран от #86, #141

  • 44 Петкан

    10 23 Отговор

    До коментар #22 от "Демократ":

    ДПС е либерална конституционна българска партия ..за нея гласуват турци,помаци,българи,роми ...целия спектър на българското общество ..въпроса е защо в другите партии нямабългарски турци

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Петкан

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Човек сам се определя какъв е а не някой политик ,историк ...българин в САЩ се гордее че е американец и забравя род и родина ..но турчина не е такъв..има силно национално самосъзнание

    Коментиран от #58

  • 47 Ганьо

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Петкан":

    Как да няма, за Баце има много гласуващи...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Петкан

    9 9 Отговор
    Османската империя е била един вид консерва за народите или религиите които са се запазили цели 600 г ..
  • 50 00001

    12 4 Отговор
    Ако първото не се е случили и второто не би сле случило. Българските мох амедани са едни от най- добрите хора. Ако някой иска да си смени името ще си го направи сам. В България по планината няма заселени т урци, те са били заселни в големите градове и покрай основните пътища. Тези бедни хора са си местно население сменило религия по една или друга причина. В ту рция има само около 7% средно ази атци или тю рки, другите всички са си местно население и такива докарани от Европа.
  • 51 Христо

    17 3 Отговор
    Така е.

    Чувал съм още, че бебето е можело да бъде спасено, но организаторите на този митинг забавят помощта и така се създава т.нар. "сакрална жертва"

    Политиците не се интересуват от хората, а от игрите си
  • 52 Стършел

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Дядо на 73":

    Ако си чул израза-"Хубав замисъл, лошо изпълнение" Маааааалко повече е трябвало да си размърдат закостенелите си мозъчни клетки. И като гледа човек днешните световни събития му става ясно, че не трябва да открива топлата вода за да разбере, до какво води тоталитарното управление! А, че дпс не трябва да съществува (поне в този си вид и с такива измекяри за водачи), няма две мнения.
  • 53 Петкан

    4 4 Отговор
    Що ме трият не мога да разбера
  • 54 Христо

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Има турци, без съмнение

    Но най-малкото тези със сини и зелени очи, с руси коси - няма тюрки с такива черти, това са наши гени

    Коментиран от #57

  • 55 Петкан

    9 6 Отговор
    Смяната на имената не е акт на насилие на обикновения българин срещу обикновения турчин ..това не е Вартоломеева нощ а акт на един тоталитарен режим срещу един етнос
  • 56 дядото

    22 4 Отговор
    а защо ние,българите не правим такива възспоменания.на жертвите от баташкото клане,на гара буново,на стотиците избити българи в бягството си в свободна българия.и още и още.защо толкова години позволяваме на тази п а п л а ч да прокарват про турски политики.иа и в рб български политици и българска власт.това да се забрани,че може страшно да стане.

    Коментиран от #59, #118

  • 57 Петкан

    4 24 Отговор

    До коментар #54 от "Христо":

    Турчина не едно етническо понятие с генетични белези а това езикова и културна принадлежност...унгарците също се определят като турци ..

    Коментиран от #61, #79

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 00001

    3 8 Отговор

    До коментар #56 от "дядото":

    Защото в България съществува силна сегрегация и дискриминация на всеки един който е малко по различен от 80%.Тези хора не участват пълноправно в обществения и дръжавен живот на страната а са избутвани в ъгъла или някъде другаде.
  • 60 Абориген

    14 1 Отговор
    Този факт за атентата на гара Буново доказва, че политкоректността и предателството на българина гони унизителни върхове. България е обречена и от това боли.
  • 61 Христо

    12 1 Отговор

    До коментар #57 от "Петкан":

    Нещо си се объркал :)

    Ама много си се объркал
  • 62 дядото

    20 4 Отговор
    пропуснах да попитам.кога започват първите опити за смяна на имената в българия.защо пищите само за времето на социализма,а за фердинант мълчите.защо мълчите за зверствата при насилственото помохамеданчване на българите.защо мълчите за заловените турски гемии с оръжие,за опитите турция да създаде въоръжена съпротива.поне обективно поднасяйте истината на хората,не раболепничете пред доган и турците.и членовете на дпс-българи одобряват ли всичко това,да кажат

    Коментиран от #78

  • 63 А защо

    15 0 Отговор
    Към написаното е приложена само снимка от Могиляно?
    Това пропаганда ли е или двуличие на автора?
  • 64 Край

    12 5 Отговор
    Голям Българин беше Бай Тодор. Без него сега президента щеше да се казва Амед, а премиера Дилян /а можеше и да се обреже и да се прекръсти на Даул/.
  • 65 Край

    18 5 Отговор
    От стотиците хиляди българи живеещи в началото на 20 век в Турция днес са останали по-малко от 500 човека. Сами си отговорете кой е толерантния народ и държава.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Не е правилно нито едното, ни другото!

    10 0 Отговор
    И за това трябва да се възпитават хората в обич към страната в която са се родили и живеят, а не към всякакви партии и организации.Нещата са много деликатни и трябва да се пипа с кадифени ръкавици, умно, с такт и разбиране. Защото има незараснали рани и от двете страни, които не трябва да се разкървавяват в името на добруването на хората, така както и до сега успяхме да запазим етническия мир и да не допуснем това, което се случи в бивша Югославия! От това ще спечелим всички, мирът е благоденствие и прогрес, а войните носят само страдания, смърт и жестокости, които трудно се забравят!
  • 68 00001

    6 12 Отговор
    Това което е написано при завладяването на България е че населението само се е присъединило към Османите. Местното християнско население е било ограбвано и малтретирано от собственните си господари,то май и сега няма голяма разлика от тогава. Османите идват на полуострова в 1347, в 1350 имат 7000 Българи християни във войската си. както и през 1453 година 50 000 войника на Султан Мехгмед от превзелите Константинопол и го ограбили, избили и поробили наслението са Българи. Адмирала на флотата на Султан Мехдмед е Българин.

    Коментиран от #74

  • 69 Петкан

    3 8 Отговор
    Просто българските турци са халка от тая верига която свързва Анадола с турците в Констанца ,Гагаузия ,Косово и Унгария

    Коментиран от #73

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Петкан

    4 6 Отговор

    До коментар #71 от "Якото турско "съжителство"":

    Въпроса е за НАСИЛСТВЕНА смяна на имената и ПРИНУДИТЕЛНО изселване ..всеки може сам да избере как ще се нарича , къде ще живее и в какво ще вярва ..

    Коментиран от #75

  • 73 Христо

    9 1 Отговор

    До коментар #69 от "Петкан":

    Къде ви промиват мозъците?

    Това е същия механизъм за създаване на национализъм като това, че украинците изкопали Черно море и още много подвизи, казахите създали Москва, македонците били "антички"...

    Създават основа за национални протинопоставяния и териториални претенции. Нищо ново
  • 74 Христо

    7 4 Отговор

    До коментар #68 от "00001":

    Турците нямат флот до 16 век

    Коментиран от #81

  • 75 Якото турско "съжителство"

    9 0 Отговор

    До коментар #72 от "Петкан":

    Въпросът е друг - Защо Турция днес не може да извърши "Възродителен процес", а България може????

    Макар че, по турската Конституция - "Всеки турски гражданин е турчин"

    Коментиран от #82

  • 76 никола гешев

    6 7 Отговор
    Както през 1996 г. ФСБ начело с Наришкин взривиха 2 блока( в третият, в Краснодар будни пенсионери заловиха агентите атентатори с два чувала тротил)и това даде на Путлер формален повод да обяви война на Чечения, така и атентаторите от Буново бяха до един агенти от ДС(ликвидирани свекавично, за да не проговорят)и това даде повод за последващите процеси ирепресии. Апропо и филмът "Време разделно" имаше същата цел! И да, ДПС е милиционерска партия, създадена от ДС по заповед на Москва!
  • 77 555555

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ганьо":

    Чети книгите на Професор Янко Янков и ще разбереш!
  • 78 уйко калеко

    11 4 Отговор

    До коментар #62 от "дядото":

    ПЪРВО ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ ,ЧЕ НАСИЛСТВЕНАТА СМЯНА НА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ. Е НАЙ СРАМНАТА СТРАНИЦА В ИСТОРИЯТА НА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА,,,ЗОРЛЕМ ГЮЗЕЛЛИК ОЛМАЗ- НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА,, ИСТОРИЯТА НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА ТУРСКА СЪПРОТИВА Е СЛЕДНАТА:ПЪРВАТА ГРУПА СЕПАРАТИСТИ Е СЪЗДАДЕНА ПРОЛЕТТА НА 1983 И ПРЕЗ НЕЯ ГОДИНА ИМА 4-5 ОПИТА ЗА ДИВЕРСИИ И САБОТАЖИ ОТ СТРАНА НА РАДИКАЛНО НАСТРОЕНИ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ.ПЪРВИТЕ АТЕНТАТИ С ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА СА ПРЕЗ АВГУСТ 1984 Г,В ПЛОВДИВ И ВАРНА С 1 УБИТ И 44 РАНЕНИ. ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ЗАПОЧВА ДЕКЕМВРИ 1984 ИЛИ 3-4 МЕСЕЦА ПО РАНО ЗАПОЧВАТ АТЕНТАТИТЕ.АКО СМЕТНЕМ И ПРОЛЕТТА НА 1983.С ОСНОВАВАНЕТО НА ПЪРВАТА ГРУПА ТЕРОРИСТИ ИЗЛИЗА ,ЧЕ СЪРОТИВАТА ЗАПОЧВА 1,5 ГОДИНИ ПРЕДИ САМИЯ САМИЯ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС. ОЩЕ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ КАТО ПАРТИЯ ДПС ИЗПОЛЗВА ТОЗИ ФАКТ(ВЪЗР. П-С) ЗА НАСАЖДАНЕ НА СТРАХ МЕЖДУ САМИТЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД,ЗА ДА МОЖЕ ПО ЛЕСНО ДА ГИ МАНИПУЛИРА.НЕКА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ ДА СЕ ВЗЕМАТ В РЪЦЕ И ДА ПОПИТАТ САМИЯ ДОГАН И ВЪРХУШКАТА В ДПС ОТКЪДЕ СА ПРИДОБИЛИ ИМАНЕТО КОЕТО ПРИТЕЖАВАТ.ДОГАН ДОРИ СЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ ОТ ФИЛОСОФ СТАНА ХИДРОИНЖЕНЕР.
  • 79 Ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "Петкан":

    Излиза,че естонците и финландците също са турци.Говорят един език и са от унгарофинската група.Ходи някъде се прегледай.

    Коментиран от #84

  • 80 Пишете за това

    6 2 Отговор
    Цигански банди тероризират Българи под опеката на МВР(Полиция) в цяла България!
    Защо си мълчите бе г.я.у.р.и, такива си бяхте, така си и останахте!?

    Предстоят интересни времена!
  • 81 История

    6 3 Отговор

    До коментар #74 от "Христо":

    Чети малко . Първият турски флот е основан през 1081 година от Чака бей . Ти говориш за 16 век да са нямали военноморски флот е смешна история ,когато Османската империя е в златния си период тогава на три континента хаха .
  • 82 Петкан

    2 8 Отговор

    До коментар #75 от "Якото турско "съжителство"":

    Турция не извършва " възродителен процес " ..арменеца има арменски име , гърка гръцко ,кюрдина кюрдско арабско име ..не Мутлу тюркюм дийене ..щастлив съм да се нарека турчин е девиз на Ататюрк при създаването Турска Република ..национално самосъзнание ..да приобщи всички етноси към гражданско самосъзнание ..докато в България националното самосъзнание беше създадено с антитурско звучене ..вашите и нашите ..в България не е имало републиканско гражданско съзнание ..имаше княжество , царство , социалистическа република и общото между тях антитурското

    Коментиран от #88

  • 83 Още не сте разбрали

    12 0 Отговор
    Унищожават ни Държавата чрез всякаква паплач и чрез всякакви средства!
    Оставят намира само индивиди и слаби НПО-ТА!
    Честито!
  • 84 Петкан

    5 3 Отговор

    До коментар #79 от "Ха ха":

    Виж Орбан ..унгарците са хуни от степите на Азия

    Коментиран от #95

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Търновец

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Tози с кораба":

    Според някои най много амфетамин и каптагон в България се правят в Разград, а разкритията в Ирландия стават благодарение на голямо западно разузнаване. Приватизацията на Българското корабоплаване беше критикувана в обществото и медиите а имаше и присъда за 25 милиона лева. Според запознати един от арестуваните е фитнес инструктор на Лудогорец, а самата сделка е размяна дрога срещу дрога с цел По нататъшно "производство". Такова мащабно производство няма как да мине без "чадър". А преди години дори немският Spiegel публикува статия "...Борисов по телефона указва новите закони на НС..."Даже и Тодор не правеше така
  • 87 Предпоследно

    11 2 Отговор
    Предпоследно днешните турци тюрки ли са или генетична смес? Когато търсят влияние в Средна Азия турските политици се правят на тЮрки. Когато напинят за ЕС се правят на бели европейци - още Ататюрк измисли т.н. слънчева теория. Впрочем Ататюрк за него си е прав - помак от македонските планини. Реално в днешна Турция има набор от расови и етнически типове и подтипове - монголоиди тюрки, белокожи хора, ирански тип, семитски тип и поне 20 етноса и етнографски групи.
  • 88 уйко калеко

    13 2 Отговор

    До коментар #82 от "Петкан":

    ТУРЦИЯ И ТЯ Е ИЗВЪРШВАЛА ,,ВЪЗРОДИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ,,НО СПЕЦИАЛИТЕТ СА БИЛИ МАСОВИТЕ КЛАНЕТА.ПРЕЗ 1915-16 Г ЖЕРТВИТЕ НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД ИЗВЪРШЕН ОТ ТУРСКАТА АРМИЯ СА 1,5 МИЛОНА,САМИЯТ АТАТЮРК ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ТУРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРЕЗ АПРИЛ 1920 Г НАРИЧА ПОЗИ ГЕНОЦИД -,,ПОЗОРНО ДЕЯНИЕ ОТ МИНАЛОТО,,
  • 89 Чия Родина?

    13 2 Отговор

    До коментар #85 от "Мехмед":

    Това е България Друже, една завладяна за 500 години страна! Страна съществувала много преди изобщо на Балканите да се появят турците, страна с хилядолетна история мерила сили с най-великата империя на Древността - Римската империя! Това не е ВАШАТА страна, това е страната на Българите! И ако си мислиш, че някой местен турчин е защитавал на Шипка нещо си, си в голяма грешка.Има исторически архиви, можеш да се осведомиш откъде са били низамите на Сюлейман паша! И още нещо ако утре Турция бъде окупирана от някого то значи ли, че за този окупатор това е Родината му?

    Коментиран от #91, #92

  • 90 резервист

    15 0 Отговор
    Всеки нарушил закона трябва да си носи последиците! Който измисли възродителния процес, който допусна проливането на кръв при провеждането му, който с кръв искаше да се противопостави. За предумишлено, жестоко убийство но 12 човека (а по план трябваше да се много повече) се полага одиране на кожата на площада, а не да се надува като преяла въшка по улиците! ДПС най-безсрамно се възползва от чувството за вина у българите и обидата в турците!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Христо

    10 3 Отговор

    До коментар #89 от "Чия Родина?":

    Да си припомним и как е завладяна - след 70 години чумна епидемия, при която загива две трети от населението, респективно бранителите на страната; при жестока многодишна суша, довела до масов глад и огромни пожарища; предателство от търговците от Генуа, дали кораби на турците да превозят войската си на Балканите - турците нямат свой флот още столетия след това; плюс слабостта в управлението както на България, така и на Византия поради династически и други проблеми - така византийците се съюзяват с турците срещу българите... Въпреки това съпротивата е жестока, петима султани поред воюват за завладяването на България
  • 93 Христо

    10 2 Отговор

    До коментар #91 от "Мехмед":

    А всички султани са с не-турска кръв
  • 94 Христо

    13 2 Отговор

    До коментар #91 от "Мехмед":

    Боже, откъде ви копат такива!?

    Кои владетели са тюрки???

    Българите имат под 1,5% тюркска кръв, по-малко отколкото са неандерталските гени у всеки от нас.

    Мешали са се по малко кумани и други племена, много преди да има турци и османци изобщо.

    Днес се счита, че прабългарите са сармати, съвсем не тюрки, както ви се ще и въртите-сучете...

    Коментиран от #103

  • 95 Христо

    8 1 Отговор

    До коментар #84 от "Петкан":

    Ти явно четеш някакви измислени апокрифни материали. Прочети малко истинска наука - история, лингвистика, етнография, генетика...

    Унгарците са угро-фини - тези племена са живели и досега живеят в крайния Север на Европа. Угро-фини са също финландците, мордвините и други
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ТрампЛин

    8 1 Отговор
    И мога ли да попитам защо не се правят годишни помени и молебен за загиналите при Баташкото клане? Това е повече от престъпление! После искаме младото поколение да знае и почита Историята си.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ТрампЛин

    1 8 Отговор
    Имената на терористите заложили бомба във влака ги научихме, но защо не чухме имената на тези дали заповед да се използват оръжие и водни оръдия срещу цивилни хора? Обзалагам се че много от тях са още живи и здрави и нищо не тежи на съвестта им.
  • 105 ТрампЛин

    4 2 Отговор
    Модератора дава поле за изява на Мехмед, който определено бълва лъжи и обиди срещу българите и България, но трие моето мнение относно Възродителния процес. На какво основание?
  • 106 Българските турци

    4 5 Отговор

    До коментар #71 от "Якото турско "съжителство"":

    След началото на колективизацията през 1947 г. проблемът беше дали турците, живеещи в България, ще бъдат убедени в социализма?В средата на този процес настъпва миграционна драма. Българското правителство отвaря границата, за да ги насърчи да отидат в Турция, тъй като вижда турските селяни като пречка при преминаването към колективни стопанства. Турция обаче заявява, че няма да приеме подобна миграция и затваря границата си. Затова хиляди турски семейства, тръгнали с надеждата да отидат в Турция, минават през българската граница, но се струпват на турската граница. През декември 1950 г., когато размерите на драмата нарастват, Турция решава да отвори границата и по този начин около 150 хиляди души преминават в Турция. В края на този процес, продължил почти две години, българското правителство затваря границата си,прекратява миграцията и започва пропаганда, за да убеди останалите турци да се присъединят към колхозите. ЦК на Комунистическата партия на България, по-конкретно генералният секретар Вълко Червенков, кани Назъм Хикмет в България. Българското правителство дава задача на Назъм Хикмет да спре изселващите се на големи групи турци от България в Турция. С тази цел през 1951 година той идва в България.Остава само 12 дена през които решава проблема и си отива...!.Назъм Хикмет в България“ е заглавието на издадената през 1955 година книга, състояща се от 130 страници.

    Коментиран от #127

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Българските турци

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "Якото турско "съжителство"":

    продължение
    С началото на седемдесетте години започна промяната.Неусетно от самосебеси новата система започна да формира своята буржоазия.Новите привилегировани , партийците,документираните борци против фашизма с техните семейства,спортистите и артистите ,и разбира се военните от БНА,МВР,от ДС и ВКР вече бяха новата комунистическа буржоазия, която устремно започна да расте и наедрява. Промени се отношението към малцинствата.Отново съживиха миграцията с редица споразумения за изселване с Турция.Забраниха изучаването на турски език в училищата на смесените окръэи.Този път турците започнаха да се изселват контролирано и разпродавайки на безценица придобитото през годините на Сладките времена.Комунистическата буржоазия се възползва най ефикасно от тази ситуация.БКП се върна към лениновата доктрина "малцинствата се асимилират от мнозинствата".Като начало решиха да ускорят асимилацията насилственно и започнаха с помаците - тъй наречените българомохамедани.Това беше началото на прословутия "Възродителен процес" !Продължи 20 години през които преименуваха първо туркоезичните цигани ,после турците в Родопите и накрая масово и с военни блокади турците от Североизточна България където именно преди 40 години през 1951 година Назъм Хикмет се беше подвизавал.Завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм

    Коментиран от #110

  • 109 ТрампЛин

    7 2 Отговор
    Докато не се разгледа Възродителния процес обективно и докато има хора оправдаващи го, ще има и Мехмед-овци, ще има и омраза и тази рана все повече ще гноясва!
  • 110 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Българските турци":

    Когато искаш, можеш да бъдеш и обективен!
  • 111 ТрампЛин-Нов опит

    3 9 Отговор
    Срамното петно си остава за нас българите, а вината и отговорността която никой не потърси, си остава у комунистите! Почитането на паметта на загиналите при Баташкото клане, не би трябвало и не разделя народа ни, както и почитането на паметта на загиналите по време на Възродителния Процес! Напротив, трябва да сплотява двата етноса, за да не се повторят един ден! И не търсете под вола теле с името на Тюркиян!
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Хихата

    5 8 Отговор
    Помаците са най-мързеливата, страхлива и продажна част от българското общество. Предателите ги използват, но ги и презират. А са и уникално тъпи. Заради кръвосмешенията вече са и доста изродени. Та затуй немогат да вденат, че именно ДуПеСе-то им спретна възродителния процес. Вярно, че директивите бяха от Кремъл, но изпълнителите - местните продажници от помашкия клон на КГБ - ДПС. И какво тачат изродите - че една "майка" без капка мозък тръгнала с бебето си да мята камъни по властта (!?!). Я да пробват туй нЯщо в ТурКия - отмЪ ша ги бастисат!

    Коментиран от #120

  • 116 хритиянин

    5 0 Отговор
    Тюрканчето сега прави на дявола едни познати моменти от спалнята, където същото правят и ще правят всички подобни сатанисти( с изключение на Православното Християнство, всички останали религии са дело сатанинско, и затова отиват право в преизподнята при този, на когото са служили на Земята), и ще бъде с всички така, заедно с дявопоклоника Пеевски, на когото баща му дявола му пази място в скута си, където ще го ашладисва ежечасно!
  • 117 По Тошовите времена

    11 2 Отговор

    До коментар #114 от "ТрампЛин":

    Еее... то за последните 35 години турците цъфнаха и вързаха от икономически просперитет! Що им пустеят селата? И затова заедно с българите се юрнаха в чужбина. Живял съм в тези райони и знам как Тошовата държава се стараеше да им подобри положението. Имаха квоти за прием за висше образование за да се състезават само помежду си. На общо основание също никой въобще не ги е спирал да кандидатстват и ,който е имал пипе е влизал да учи. И по най-зоткъснатите села бяха пратени учители от вътрешността на страната. Тютюна им се плащаше на по-добри цени от на българите. Имаше медицинско обслужване и зъболекари от които неща сега и помен няма по селата. В забутани села имаше дотирани цехове и предприятия пак за създаване на поминък. По времето на Странджа-Сакар по тия краища се вземаха 2 пъти по-високи заплати от средните за страната.По тия времена турците и помаците си направиха големите къщи на баирите дето коза и магаре трудно се качваха.

    Коментиран от #119

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ТрампЛин

    1 9 Отговор

    До коментар #117 от "По Тошовите времена":

    Абсолютни лъжи! Тютюна се гледаше предимно от турците и цената му беше еднаква навсякъде! Дотирани цехове в турските села и градове??? Та кои цехове не бяха дотирани? Имало лекари и учители в турските села? Вярно е, и вода имаше! Какво още имаше там, а да и пътища имаше! Ток чат-пат им се пускаше. А бе живот си живееха тези турци. Какво се оплакват Асен ли е или Асан?

    Коментиран от #121

  • 120 Се видяха принудени

    7 0 Отговор

    До коментар #115 от "Хихата":

    Нито директивите бяха от Кремъл, нито помаците са мързеливи. От тях има хора с българско съмосъзнание, има и фанатици. Ходжите преди 40 години лесно ги манипулираха,защото живееха изолирано. Днес като нямат поминък по места се видяха принудени да тръгнат по света им се ще да живеят такааа... по-модерно.

    Коментиран от #122

  • 121 Тия тинтири-минтири

    10 0 Отговор

    До коментар #119 от "ТрампЛин":

    Пък аз съм имал възможност да сравнявям цените в Петричко с цените в Ардино, Крумовград.... На жена ми роднините гледаха тютюн в Петричко. Имаше забележима разлика. Дотирани,ама имаха поминък,а в нашия край в Северозападнала България... нямаше. Ммм да,имаше асфалт и до най-малката махала, но сега силно се съмнявям. И вода имаше,а сега цели региони с години нямат. По Странджа-Сакар в Ардино вземах над два пъти по-голяма заплата от баща ми с 30 години трудов стаж в Монтана. Тия тинтири-минтири ги разправяй на пишлеметата от след 1989г.

    Коментиран от #124, #125

  • 122 ТрампЛин

    5 2 Отговор

    До коментар #120 от "Се видяха принудени":

    И защо смесвате турците и помаците? Помаците отдавна носят български имена и са съвсем отделен етнос! Колкото до кремълските директиви, нашите послушковци не смееха да отидат до тоалетната сутрин преди да се допитат до кремъл!!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #121 от "Тия тинтири-минтири":

    Ти ги разправяй на старата ми шапка твоите вицове! Странджа Сакар беше опустяла и по едно време имаше програма за да я заселят! Даваха по 10,000 лева на семейство за да се засели там! Та на кого викаш заплатите са били два пъти по-високи? На празните и запуснати села?

    Коментиран от #132

  • 125 ТрампЛин

    4 2 Отговор

    До коментар #121 от "Тия тинтири-минтири":

    Говориш абсолютни глупости! Отиди в Кърджали и селата около Кърджали да видиш разликата със селата населени с българи около Северозападнала България. Сигурно и в Монтана нямате такава инфраструктура и живот. Турчина не си продава имота и не бяга от бащин имот! Ходят работят в чужбина и всичко инвестират там където са родени!

    Коментиран от #137

  • 126 Българските турци обективен!

    4 7 Отговор

    До коментар #114 от "ТрампЛин":

    С всичките си злини и грехове "процеса" завърши с "Голямата екскурзия" на турците към Турция и пълният икономически и политически крах на българския комунизъм.А имахте един прекрасно композиран влак в който си пътувахме заедно...ние на полето и цеховете на заводите...вие началници,шефове и директори...ние Строяхме за Родината в Строителни войски, в ЖП войски и КЕЧа...вие танкисти,моряци или артилеристи в БНА...вие в университетите...ние в МТУ, ПТУ и СПТУ , най много някой техникум...Вие сами турихте прът на колелото на влака и той дерайлира и от тогава до днес се мъчите да скалъпите виновни за това...А тия от нас които минаха границата се настаниха и устроиха Там ,а тия които се върнаха и които останаха пуснаха корени по на дълбоко Тук.След това започнаха годините на "Великия преход" в България, който до ден днешен "бодро и мощно" продължава...И онази тоталитарна буржоазия дори след 50 години "перестройки" е все още на власт...а докато те са там всички "преходи" и "промени" са илюзия!...
    На нас ни е все едно, ха сме Тук,ха сме Там или ха сме в Брюксел...ха с ДПС , ха с Ердоган...пак сме или на полето или в цеха, с една разлика ,за свестен труд , свестна заплата...Мислете му вие... Сладките времена са носталгия...в Брюксел началници са други...Тук тоталитарните чакали...Вие загубихте, затуй ви расте циреят на злобата и параноята и да видим кога и как ще се пукне ?...Божият бич не се нуждае от клетви ... бие жестоко и справедливо!....

    Коментиран от #130

  • 127 Якото турско "съжителство"

    9 1 Отговор

    До коментар #106 от "Българските турци":

    Кой каква книга е писал и кокво е казал, не ме интересува, има много казано в обратна посока. Аз се осланям на държавни договори и тяхното изпълнение-
    България и Турция подписват в Ангора/Ангорски договор / Анкара на 18 октомври 1925 година от Симеон Радев и Тевфик Кемал, чиито разпоредби са, цитирам:
    "1) в основната разпоредба – чл. 1, свободното движение на гражданите на двете страни през границата, Конвенцията препраща към вътрешното законодателство на всяка от тях; 2) Член 2 предвижда доброволно изселване на желаещите турци в България и българи в Турция, а не български и турски граждани с различен от гражданството произход, да се изселят, със статут на изселници, като условията, при които ще стане изселването и ликвидирането на имотите е оставено да бъде уреждано с друга спогодба в бъдеще.

    Предвидената в договора за установяване спогодба за договаряне на условията за изселване и ликвидиране на имотите на преселващите се -никога не се случва. Поради тази причина изселванията в периода след 1925 г. до 1950 г. са свободни, доброволни и стават по силата на вътрешното законодателство. В периода 1951–1952 г., по силата на споразумение между българското и турското правителство, от България се изселват доброволно близо 160 000 хиляди български граждани, отказвайки се доброволно от българско гражданство, според действащото българско законодателство, и приемайки турско поданство. През 1964-та България направи официално предложение на Турция за цялостно р

    Коментиран от #128, #131, #161

  • 128 Якото турско "съжителство"

    8 1 Отговор

    До коментар #127 от "Якото турско "съжителство"":

    ..През 1964-та България направи официално предложение на Турция за цялостно решаване на изселническия въпрос чрез даване възможност на всеки желаещ български гражданин, който се идентифицира като турчин, да се изсели в Турция. Турция не отговори на предложението. Едва през 1966 г. Турция предложи да се реши въпросът за изселване само на близки и роднини на изселили се вече в Турция. Така бе подписана Спогодба за изселване на близки и роднини на вече изселили се преди 1952 г. от министрите на външните работи Иван Башев и Ихсан Сабри Чаалаянгил. По силата на тази спогодба в периода 1968–1978-ма от България се изселиха допълнително122 800 души. След приключване на това изселване, на среща между Тодор Живков и Кенан Еврен в турски курортен град през 1982 г, Еврен декларира: изселването на български граждани в Турция е окончателно приключено.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #126 от "Българските турци обективен!":

    Братле, не ме слагай в графата Вие! Аз достатъчно бях смачкан от Режима които ви спретна този срамен Възродителен процес, познавам и много хора от Кърджалийския и Хасковския край, познавам и болката им, така че не ме включвай в този списък!

    Коментиран от #138

  • 131 ТрампЛин

    1 5 Отговор

    До коментар #127 от "Якото турско "съжителство"":

    Така и не разбрах на кой договор се осланяш за да оправдаеш Възродителния процес. Може ли още веднъж?

    Коментиран от #145

  • 132 Представа нямаш

    4 2 Отговор

    До коментар #124 от "ТрампЛин":

    Пишлеме си. Въобще нямаш представа какви и кои региони на държавата включваше това условно наименование.Аз за 2 години спестих за Фиат125, а мое приятелче докторче-новобранче,пратено по разпределение ,за една година си купи Москвич.

    Коментиран от #135

  • 133 Аз....

    3 1 Отговор
    Защо не публикуваха досието на почетния председател?????
    Защо никой не попита кой даде експлозивите на атентаторите?
    Повечето, които знаят вече са при св.Петър ама има поне още двама - третият е п.п. на ДП.??????????
    Когато финансовият край е близо търсиш външен враг..........
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #132 от "Представа нямаш":

    Отишъл си там, взел си 10,000 лева които се полагаха на семейство и ето ти Фиат 125! Сега, понеже си бил номенклатура, сигурно дори не си изпълнил договора и си се прибрал!

    Коментиран от #139, #151

  • 136 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #129 от "Якото турско "съжителство"":

    продължение
    Първата работа на генерал Кенан Еврен беше вдигането на ветото за приемането на Гърция отново в НАТО...Втората му възложена задача беше да направи демонстративно посещение в България която целеше да скастри Варшавския договор заради флиртовете им с гърците които ставаха чрез българите... Дойде във Варна веднага след пуча, с генералската си униформа и много грубо и арогантно заплаши Тодор Живков като използа "българските турци" като предлог за тия заплахи...Естествено той беше марионетка на САЩ и НАТО и целта беше манипулиране...но Тато и БКП наистина се уплашиха и дадоха старт на запланувания още на Априлския пленум "Възродителен процес"! Този тъп генерал нанесе със своето болно и арогантно его най жестокатата рана първо на турците в България и Гърция,после на всички турци в Турция като даде възможност на САЩ и Европа да превърнат Гърция в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи и вечно вето срещу кандидатурата им в ЕС ...И последно стана причина България и българите да се опетнят с един нелеп позор като "Възродителния процес" !!!
  • 137 По опорки

    4 1 Отговор

    До коментар #125 от "ТрампЛин":

    Е аз съм видял села в Кърджалийско преди и след демокрацията. При Тошо бяха уредени, но сега има доста запустяли. Даже сме ходили да играем еърсовт е едно такова пусто село. А за Монтана си нямаш и грам представа - това градът с най-уредената инфраструктура и то в годините на демокрацията. Плямпаш наизуст по опорки.
  • 138 Българските турци

    6 2 Отговор

    До коментар #130 от "ТрампЛин":

    Не съм включил нито един свестен българин в оная графа !... Имам приятели, съученици , комшии, колеги от цеха и още и още българи ,които са били до мен и са били толкова безсилни , колкото съм бил и аз срещу онова нелепо и глупаво събитие , което произтичаше тогава !... Думите ми са за ония криви глави , които го вършеха тогава и срещу тия криви и злобни днешни глави , които все още горят в опиянението на онова измамно "възмездие" за "Якото турско "съжителство" " !!!

    Коментиран от #149

  • 139 Наивно

    2 1 Отговор

    До коментар #135 от "ТрампЛин":

    Да , пари даваха на семейства по договор за заселване,но това не бяха номенклатурчици,с хора в нужда. Имаш наивна представа що е това номенклатура.Нас постановлението ни завари в Ардино и въобще не сме имали желание да подписваме договор,защото разпределението ни изтичаше. Само двойните заплати ни задържаха още две години, но след това и те не бяха стимул и си се върнахме в нашия край.

    Коментиран от #144

  • 140 Българските турци епилог

    5 3 Отговор
    За съжаление в епилог като цяло загуби България !!!
    Българите отрязаха клона върху който много здраво си седяха, като обидиха и нараниха турците си !!!...
    С онова национално равновесие постигнато в началото на 50 те години на миналия век в България се изживяха "Сладки времена" !!!...Татовата партийна олигархия и новообразувана комунистическа буржоазия разрушиха идилията и нарушиха мира и равновесието ! От тогава до днес в България цари мутренски хаос,корупция и културна мизерия !...
    И Сори...докато има българи които си въобразяват , че живеят в надпримитивна "развита" Европейска държава , ще продължавате да затъвате към дъното на цивилизацията !!!...

    Коментиран от #143

  • 141 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Tози с кораба":

    Тройната коалиция поръча за милиард евра четири френски ракетни корвети - първите две изцяло във Франция производство. Баце отмени тази много добра за нас сделка и след това даде тлъста поръчка на фирма на Гела
  • 142 Възродителен Процес

    4 0 Отговор
    Нарамил дисагите, Бай Ганьо тръгна към Европа и стигна Одринския пазар.
  • 143 ТрампЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #140 от "Българските турци епилог":

    Татовата Партийна Олигархия! Точно за нея става въпрос. И когато изказвам омразата и ненавист а си към нея, винаги осъзнавам кой и как ни я натресе тази Олигархия! Как първите паднаха в кърви, а последните станаха първи, благодарение на кремълския господар! Никога не съм мечтал за Олигархия по модела на Белия дом, а за България по Скандинавския модел, но явно манГалитета на обитателите на Територията ни не позволява той да се случи.
  • 144 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #139 от "Наивно":

    Аз знам какво гласеше постановлението и за кого се отнасяше на книга! Колко семейства с връзки заминаха заради паричките…бедна ти е фантазията. Също както се разграбиха Европейските фондове и субсидии! У нас всичко, ама всичко се опростачва и изкривява! Също като Априлската линия! И най-кривата линия, щом е успоредна на Априлската е Права!!!
  • 145 Якото турско "съжителство"

    6 1 Отговор

    До коментар #131 от "ТрампЛин":

    Може, разбира се.
    Договорът „за изселването на български граждани с турски произход, чиито близки роднини са се изселили до 1952 г. в Турция“ се подписва на 22.3.1968 г. по време на едно официално посещение на Тодор Живков в Турция. И е общоизвестен.
    Пълният текст на договора е отпечатан в Държавен вестник No. 82 от 21.10.1969 г.

    Коментиран от #160

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Якото турско "съжителство"

    5 0 Отговор

    До коментар #147 от "Якото турско "съжителство"":

    ..Защо Турция днес не може да извърши "Възродителен процес", а България може???? И ЗАЩО тогава България не е направила като турците, за да може днес, да не можем да извършва "Възродителен процес"??

    Коментиран от #156

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Хъш

    3 6 Отговор
    С този “Възродителен процес “ и последвалата “Голяма екскурзия, заразените с бяса на Омразата комундели, осакатиха и двете ръце на трудовия народ. След “успешното” приключване на танковите възродителни походи се уреждаха тържества, на които тези примати ревяха ; отмъстихме си, най- после окончателно се освободихме от остатъците на робството. И в канце канцов, какво стана ?! За кого забиха камбаните на “Време разделно” ?! Последвалата икономическа блокада от страна на Европа и Арабския свят върху кого се стовари ?! Празните рафтове по магазините, нескончаемите заеми, огромният външен дълг ?! И за капак, половин милион от тези, дето вадеха хляба на България, дето “строяха да родината”, си вдигнаха чуковете и сърповете и заминаха за Турция…..Слава богу, не останахме голи, боси и гладни. “Парабителите”от Одрин ни снабдяват ката ден с гащи, зарзавати, илячи, парашки, дюнери ; и каквото ти хрумне. А ние, баровците, киснем в хладни механи и кръчми и бистрим политиката и историята “на три морета”. Я виж само кви сме юнаци ! Първи сме в Европейския съюз по всички “Престижни” показатели. Дядо Славейков, ако ни види хала, няма начин пак да не каже: “Не сме народ, а………”!

    Коментиран от #152

  • 151 По опорки

    3 3 Отговор

    До коментар #135 от "ТрампЛин":

    Плямпаш по опорки.Не знаеш колко пари даваха индивидуално или на семейство и кого ги даваха.Даваха и на местните срещу договор за 10г. Много хора от Кърджали отиваха на работа в по-платените райони,уж живееха на квартири там, но реално всяка вечер си се прибираха в Кърджали. Тия ги разтягай на младите и на хора които не са живяли по тия краища.

    Коментиран от #153

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 ТрампЛин

    3 5 Отговор

    До коментар #151 от "По опорки":

    Нали това ти казвам “професоре”, тези пари в много случаи се получаваха от хора с връзки. На хора не отговарящи на изискванията, НО наши хора! Друг факт исках да засегна но ти удобно го пропусна, факта че тези райони бяха обезлюдени и се налагаше да се спускат такива разпоредби за да се съживят! Ти изкара, че там е било пълно с хора получаващи двойни заплати?!? Какви заплати и какви предприятия, като там не беше останала жива душа? Не отричаш че имаше такава кампания, а в същото време твърдиш че там са се раздавали огромни заплати от време Оно, че живота никога не е секвал. И да ти кажа че тази кампания завърши с пълен неуспех, точно заради Нашите хора, които се наредиха да вземат 10,000 лева и да си бият камшика бързо бързо.

    Коментиран от #158

  • 154 Българските турци

    4 6 Отговор

    До коментар #146 от "Якото турско "съжителство"":

    Добре , изглежда аз не знам за такъв договор ... ти от къде знаеш за този договор и кои са ти източниците за него и каква е достоверноста на тази документация ? Историята не е художественна литература или свободно съчинение , а е научна съвкупност от доказани и датирани факти и истини , подредени в своята категорична хронологичност !...Източна тракия е окупирана от България от 26 септември 1912 до 16 юни 1913 г. Когато Империята завладява тия земи те не са били България а са били Византия ! Претенции към земи които са били повече от 5 века Османска територия и само 8 месеца и 16 дена окупирани без да са административно присъединени по официална процедура от България са неоснователни !!! А историите за които твърдите че са издевателства и геноцид са само твърдения които за да са истина се нуждаят от доказателства с артефакти и архивно документиране което е достъпно за всякакви изследователи днес в Турските държавни архиви и никой на никого не пречи за да документира претенциите си !!!
    Четеш лъжлива Уикипедия и се пениш тук като експерт !

    Коментиран от #163

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 ТрампЛин

    3 4 Отговор

    До коментар #155 от "Българските турци":

    Запомни! С български комунист не се спори! Те са възпитаници на Съветския Лъжлива Идеология за изкривяване на Исторически факти!

    Коментиран от #201

  • 158 Подсказвам

    2 1 Отговор

    До коментар #153 от "ТрампЛин":

    Постановлението беше в сила и действаше до1990г. И не бяха само парите,имаше и други улеснения ,като жилища на място,отстъпки за храна снабдяване. Важеше за млади хора и семейства. Тооо голяма връзкарщина ще да е било да се вдигнеш от единия край на страната да идеш на другия и край! За местните тия бонуси обаче си бяха от полза. И пак да кажа - говориш наизуст, без да знаеш. Подсказвам - не даваха по 10 000 лева.

    Коментиран от #159

  • 159 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #158 от "Подсказвам":

    Аз пак питам. Имаше ли двойни заплати в тези райони преди да излезе това постановление? Ако е имало на кого са ги плащали, след като тези райони се брояха за обезлюдени? И въобще за какво споря с теб като много добре знам резултата? С комунист на глава не се излиза. Добре е все пак че биологичните закони важат и за вас, както и факта че сте изчезващ вид.
  • 160 ТрампЛин

    0 5 Отговор

    До коментар #145 от "Якото турско "съжителство"":

    И как този договор урежда и узаконява престъпленията на Режима на БКП по време на Възродителния процес? Защо България беше подложена на икономически санкции заради тези престъпления? Смешни са напъните ти да изопачаваш фактите!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #66 от "Петкан":

    По - голяма глупост не бях чел, особено за унгареца! След подобни мнения почвам да си мисля, че т.нар. Възродителен процес като че ли не е бил толкова без основания!
  • 163 Якото турско "съжителство"

    6 3 Отговор

    До коментар #154 от "Българските турци":

    Майко мила, аз ли съм виновен, че не сте образовани и ставате лесна плячка на турските имперски мераци? Кой от турска страна ще седне да ти обяснява какво е Ангорски договор и последвалите го спогодби и конвенции? Да не да луди, да се прострелят в крака!?
    ,
    Турците, изселващи се от България в Турция, правят това като свободен избор, гарантиран от Ангорския договор и Конвенцията за установяване към него от 1925 г. и Спогодбата от 22 март 1968 г., нарушаван понякога не от България, а от Турция, защото тя прекратяваше много често изселването и по двете договорености. Това са доброволно подписани договори между две страни. Не са договори от Версайската система - Ньойския и Лозанския, макар че същите два договора са цитирани в Ангорския договор. Конвенцията към Договора от 1925 г. не е изпълнена , но не е и денонсирана в съответствие с чл. 11 от нея. Тоест, тя е в сила. Чл. 2, ал.1 от нея гласи: „Договарящите се страни приемат, че няма да се прави никаква пречка на доброволното изселване на турците от България и българите от Турция”. Тоест, тя не е тоталитарен продукт. Подписалият я Симеон Радев не е тоталитарист! Клаузите на конвенцията са проникнати изцяло от принципите на реципроцитета по отношение правата на гражданите на едната страна на територията на другата, когато приемат нейното гражданство. Това показва, че договарящите се страни са застъпвали принципа на единственост на гражданството по презумпция. В противен случай реципроцитетът би се обезсмисл

    Коментиран от #164, #166, #167, #171

  • 164 Якото турско "съжителство"

    5 0 Отговор

    До коментар #163 от "Якото турско "съжителство"":

    .... В противен случай реципроцитетът би се обезсмислил.
    Не е тоталитарен продукт и Спогодбата от 1968-1978 г. Тя повтаря и допълва Конвенцията от 1925 г.
  • 165 Якото турско "съжителство"

    5 3 Отговор
    Българите са си били там - Тракия - Западна и Източна.
    А свидетелствата за българските царе, власт и държавност има там още от 8 век -Кардам, Крум, Симеон, Самуил, Калоян...управлявали тези земи през средновековието, наличието на българи в Тракия е над пет века до стъпването на турците на Балканите. Да, Одринска и Беломорска Тракия за определени периоди са били в средновековна България, но това не променя етнокултурната природа. Голяма част от тамошното население винаги е било българско до началото на 20 век.

    Просто е-
    иначе КАК през 1913 до 1925 турския аскер ще избие и изсели над половин милион Тракийски Българи от т.н. Одринска Тракия?
    България не отвръща и не прави това със своите турци. За това България може да извърши "Възродителен процес", а Турция не може. И вместо да сте благодарни, вие хапете ръката която ви храни и помилва.
    Съвест и душа у вас останала ли е?

    Коментиран от #168, #174

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Българските турци

    4 6 Отговор

    До коментар #163 от "Якото турско "съжителство"":

    Говориш за договор който не е влязъл в сила никога ! Останал е без ратифициране и се загубил в блатото на българския фашизъм ! Някаква "Къща за книги" публикували нещо (Автентичен текст на Ангорския договор между България и Турция от 1925 г.) по текста на който излиза , че Турция прецакала Царство България по всичките членове на конвенцията ! Ако е била влязла в сила дядо ми щял да се пресели в Истанбул още през 1926 година и целият ми род нямало да робува в България и да търпи зулумите на филофобските политически какафонии до 1989 година !

    Коментиран от #172

  • 168 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #165 от "Якото турско "съжителство"":

    Няма такава логика , според която , всеки който днес обяви себе си за потомък на един от древните народи или цивилизации, които е описвал и хронологирал Херодот от древна Гърция , има право да обяви за своя територия земите, които са населявали преди новата ера ?!... Нека всички да знаем , че от Сътворението до ден днешен , "Бог разпределя и преразпределя богатството между хората, а силата и властта между народите !"...Това е цитат от корана , за който твърдите ,че е “измислен” 600 години след християнството ... Разбира се , че всеки има право на свои логични тълкувания и на собствен поглед и лично мнение , толкова доколкото, няма прaво да ги импозира и налага като единствена догматична истина !... Цивилизовани са само ония хора, които безкористно могат да споделят богатството си, и силата , и властта си , с всички жители на планетата ни !... Именно това е най големият изпит на който е подложен човекът в земния си живот !!!...Силен е не този , който отнема и експлоатира ресурсите и благата на другите, а е този който може да споделя и нищожното което има със себеподобния си !...

    Коментиран от #173

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #163 от "Якото турско "съжителство"":

    Това което лансираш тука като факти са Каракачанови ултра вмро теории и нацизъм тип атака ! Нямат абсолютно нищо общо с автентичното национално съзнание на нормалните български граждани !!!
    Симеон Радев не е тоталитарист!
    На 16-годишна възраст през 1895 г., на път за Цариград, в Бошнак хан в Солун заедно с Владимир Робев е заклет за член на ВМОРО лично от Гоце Делчев.

    Коментиран от #175

  • 172 Якото турско "съжителство"

    5 0 Отговор

    До коментар #167 от "Българските турци":

    Пак на разсеяни се правите, ТОВА ВЕЧЕ Е ПИСАНО - Ангорският договор от 1925 г. е препотвърден с договора от 1992 г.,между Турция и България - с подписания Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество от ДЕМОКРАТИЧНОТО правителството на Филип Димитров. В него е записано, че двете страни ще спазват всички подписани договори.Но и до днес не е спазен от турска страна.

    Коментиран от #176

  • 173 Якото турско "съжителство"

    6 0 Отговор

    До коментар #168 от "Българските турци":

    7-8 век не са преди новата ера. Аз не твърдя, че това са изконни български земи (Одринска тракия) Твърдя, че българите са там преди турците, и турците изселват принудително българи от там. И гледам за вас това не е проблем, но когато българите правят това с турците, макар и с взаимен договор - е проблем. ЗАЩО ?

    Коментиран от #179, #200

  • 174 00001

    3 5 Отговор

    До коментар #165 от "Якото турско "съжителство"":

    България единственно в последните 140 години е притежава провинция Тракия. Никога през цялото си съществуване не е притежавала Тракия а мали части от нея и за не дълго време от порядъла до 10 години или по малко. Тракия е сърцевината на Изто1ната Римска Империя и като такава до последно е Римска провинция, за това и Ос маните я наричат Рум-Рим, и след това Източна Румелия.България ккакто Турция,Унгария,Сърбия Хърватия,Румъния и България са само имената на едно от водещите племена в този район.А Т урция е още по-многообразна картиена от смесени народи от България, но близо 50% от Ту рците са с Европейски произход.В България основните съставни племмени групи са, Тракийски, Гръцки-Албански, Келтски, Германски, Пра Българите са Кимери и часта смесени със Сармати се нарича Анти който не знае какво е Сармат да погледне какво е Скалвин. Има и Тюркски племена,Узи,Кумани,Печенеги но те са били Тюрки само по език, по генетика са европейци, Сърбите реално много малко от тях са Сърби или както се наричат Славяни,мнознинството от Сърбите са Трибали-Траки,Скордиси-Келти, Гепиди-Германи, Даки, Печенеги и други малки племена.Една малка част от СруБското племе получава право за живее в Земите на Империя, също както и Българите те са феодорати на Империта докато не се обръщат срешу нея. А специално хората в Родопите са най-чистите Траки, дали са от едната религи или от другата те са местни хора от племената Беси, Сатри, Кайени-Кърджали, Троси, Дии.

    Коментиран от #178

  • 175 Якото турско "съжителство"

    6 2 Отговор

    До коментар #171 от "Българските турци":

    Аха, ясно. Освен тоталитарният комунистически режим, всички революционери и въстаници борещи се за Свободата от турското робство са лошите - развалили рахатлъка в Османската империя. Начело с Георги Делчев. Красота.
  • 176 Българските турци

    0 3 Отговор

    До коментар #172 от "Якото турско "съжителство"":

    Него са го свалили от власт агентите от ДПС и е съвсем логично и "препотвърждаването" да има същата участ с "оригинала" от 1925 !!!
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Якото турско "съжителство"

    5 5 Отговор

    До коментар #174 от "00001":

    "Активното влияние в Източна Тракия и Беломорието започва с преместването на границата в района на Странджа от кан Тервел (700-721), фиксирано в българо-византийския договор от 716 г. Продължава с политиката на кан Крум, когато през 813 г. за първи път, макар и за кратко, Адрианопол/Одрин е в български ръце.
    Български военни акции в района има още от времето на Тервел през 712 г., както и във времето на арабската обсада на Константинопол през 717-718 г. След преодоляването на кризата от средата на VIII в. българската държава стабилизира южната си граница. Каккто стана дума, през 813 г. армията на Крум временно превзема Одрин...
    Както личи от надписите на кан Омуртаг и някои хроники, на византийска територия в Източна Тракия живеят славини. Нещо повече, българската държава ги разглежда като свое население под чужда власт.
    Във времето на византийското господство през XI-XII в. в Одринска и Беломорска Тракия живее значително българско население. Миграция на българи на юг е резултат на печенежките нашествия в земите между Дунав и Стара планина, а и на юг от тях. Миграции могат да се предполагат и във връзка с Първия (1096-1097), Втория (1147-1148) и Третия (1189-1190) кръстоносен поход, когато западните рицари нанасят много щети на българите по „диагоналния път“, особено в районите на Пловдив. Одринска и Беломорска Тракия неведнъж влизат в политическа орбита на възобновеното през 1186 г. българско царство,...и т. н и т.н. "

    Коментиран от #182, #183, #185

  • 179 Българските турци

    3 5 Отговор

    До коментар #173 от "Якото турско "съжителство"":

    Защото аркадаш нашата рана още кърви...защото ние още живеем !.. А онова за което говориш и твърдиш за истина отдавна е отнесено от вихъра на дълбоката история и от бурите на балкански и световни войни !!!...

    Коментиран от #181

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Якото турско "съжителство"

    5 2 Отговор

    До коментар #179 от "Българските турци":

    Тракийските българи също още живеят и страдат..., но никой не дразни и натяква тяхната трагедия
  • 182 00001

    5 6 Отговор

    До коментар #178 от "Якото турско "съжителство"":

    При Требел/Тервел и той не а Кан, а е Цезар на Римската Империя Управляващ провинция Мизия и Скития коронован В Константинопол, в 705 получава грамотите за притежание и управление на тези провинции. Има множество набези на Мизите което им е най обиокновенното название Българи е по рядко ползвано или Българите са повече споменавани в 13 век и след това . Скалвиния започва от околностите на Солун и отива на юг. Когато на Крум е предадена Крепоста Сердика той не спазва договора и избива 6000 предали се войника и голяма част от населението на града.При навлизането му в Македония 208 000 слявяни бягат от Крум и Армията му към Константинопол, и са заселени в Мала Азия. Тимочаните-славян на запад от Видин и бягат от Крум и искат закрила от Императора на Франките, Славяните са роби както на Българите така и на Римляните.,Самите славяни са предпочитали да бъдат под Римлско управление понеже Българите са били много жестоки, и са ги ограбвали

    Коментиран от #184

  • 183 00001

    4 3 Отговор

    До коментар #178 от "Якото турско "съжителство"":

    Относно Българско население в района на Тракия имаш предвид хора говорещи сегашния Български език.В Тракия са живели повече тракийски, келтски, галски, пеони, гръцки и молоски племена, езика във върешноста на страната е Тракийски който е леко различен от езика на Гетите и на ДаКите но взаимно разбираем. На този език се е говорело на Север от Тесалия в Гърция нагоре по целия Балкански полуостров, на Запад до Германия и на Изток до Дон. А Славяните са Сарматите.
  • 184 Якото турско "съжителство"

    4 4 Отговор

    До коментар #182 от "00001":

    Темата се разводнява - мисълта в спора бе българското население в Тракия.
    Имаш и много неточности в коментарите си , и най -вече за това, че България никога не е използвала робството като държавна облага.

    Не мога вече да коментирам, защото ми трият постовете, които са на историческа основа, но явно модераторът си има определена пристрастност.

    Лек ден на всички!

    Коментиран от #186

  • 185 00001

    0 5 Отговор

    До коментар #178 от "Якото турско "съжителство"":

    Кръстоносните походи са минали по Вия Милитарис,през Сърбия, Траяновя Врата, през Филипополис до Константинополи и Галиполи. Част от Печенегиите са в Софийско и нагоред до Ниш, Голяма част Печенеги са ев Северна Македония, има малко около Стара Загора и такива изселлени в Анатолия.Принцеса Анна Комене дъщеря на Император Алекси 1 Комнен-Анна също идентифицира за първи път власите от Балканите с даките в Алексиада (глава XIV), описвайки техните места около планината Хемус: „...от двете страни на нейните склонове живеят много много богати племена, даките и траките от северната страна, а от южната повече траки и македонци”. Никой не говори за славвяни в Южна България.

    Коментиран от #188, #189, #190, #191, #192

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Аре къш

    8 1 Отговор
    Турците-селджуки се появяват за първи път в Анатолия/ Мала Азия през 1071г. ,когато в битката при Манцикерт побеждават и пленяват византийския император. Ерго те са късни варварски навлеци на земи с хилядолетна история от преди тях. Става ми смешно когато дават акъл по балканската и българската история.
  • 188 Чиба

    3 2 Отговор

    До коментар #185 от "00001":

    Чиба беее...През 6-7 век славянското море е заляло Балканите чак до Пелопонес - пише го един от най-видните византолози проф. Спирос Врионис. В тия времена славяните 5 или 6 пъти обсаждат Солун.

    Коментиран от #196

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Якото турско "съжителство"

    4 0 Отговор

    До коментар #185 от "00001":

    Йоан Зонара (византийски хронист 11 век) - "император Анастасий (430-518 г.) изградил огромно защитно съоръжение – така наречената Дълга стена: от Черно Море до Селимврия на Мраморно море ( най-Източната част на Тракия), против нахлуванията на мизите, или българите и скитите" – Кроватова България, с. 45.

    Защита от българите обитаващи Тракия през V век е строена Дългата стена. Същите тези българи са в армията на Виталиан, който през 513 година възстава против император Анастасий. При описанието на военните действия, Йоан Никиуски използва един много интересен израз – провинция България:
    тук има цитат от за това на чужд език с посочената информация-, но като изпиша ми трие коментара автоматично.



    Караш ме да ровя за подробности, защото знам, че ги има.Гледам, че си много "начетен", разкажи сега - КОГА турските орди идват в Тракия ?!

    Коментиран от #195

  • 193 Славянското общество на Балканите

    2 2 Отговор
    Какво пише проф. Спирос Врионис в " Славянското общество на Балканите /6-7в/" : " Съвсем различен бил случаят със славините. За разлика от аварите, славините започнали да се настаняват трайно на Балканския полуостров още по времето на Юстиниан и към края на VI и началото на VII век процесът на заселване взел решаващи размери за промяната на етническия характер по централните, северните и западните балкански земи." Към края на 6-ти век славините са овладяли етнически Македония и следват : Първа обсада през 597 година
    Втора обсада 604
    Трета обсада 615 година
    Четвърта обсада 618 година в съюз с аварите
    Пета славянска обсада през 676 – 678
    Шеста славянска обсада през 685 година в съюз с хан Кубер

    Коментиран от #197

  • 194 На Балканския фронт нищо ново

    2 2 Отговор
    От 150 години, битката между “поробени” и “парабители” продължава със страшна сила. Анадолците гледат сеир и виждат как противниците се топят и чезнат. Но, не бойте се деца за утрешния ден !Ненаглядните ни братушки - Ромлянските легиони ; устремно се носят към “полесражението”. Земя и небо, звяр и природа с възхита слушат бойния им марш: “Велик е нашият войник”.
  • 195 00001

    0 3 Отговор

    До коментар #192 от "Якото турско "съжителство"":

    В този момент позицията на Кантакузин беше значително укрепена от намесата на стария му приятел Умур Бей, който в края на 1342 или началото на 1343 г. отплава нагоре по река Еврос/Марица с флота от 300 кораба и 29 000 (според Кантакузин) или 15 000 (според от турски източници) войници и освобождава Демотика както от обсадата на регентските сили, така и от грабежите на българите. След като ограбва Тракия за няколко месеца, Умур е принуден да се оттегли в Азия с настъпването на зимата, на което турците не са свикнали.

    Коментиран от #198

  • 196 00001

    2 3 Отговор

    До коментар #188 от "Чиба":

    Славянско море няма, има на някои и обикновенно селски места повече склавински бегълци от Българите и Аварите.Славянски племена на Балканите са на северозапад от Белгада над Дунава Сърби и Седем Славянски племена, под Вардар около Солун.
    Македония:Баиунтаи („първоначално западно от Солун“), Другубитаи (северно и източно от Солун и около Вероя), Ринкинои (близо до Солун), Сагудати (между Солун и Вероя), Стримонити (около река Стримон)
    На изток от Солун- Смоляни
    Тесалия: Белегезити
    Пелопонес: Езеритай/Мелингой.
  • 197 00001

    2 3 Отговор

    До коментар #193 от "Славянското общество на Балканите":

    Македония е от западната страна на Амфиполис, на север до Митруси, На Запад До езерото Преспа,На юго изток до Катерини, на югозапад до Папинго в Гърция. Древните Македонци са Мигнони- Фригийци,Сегашна Северна Македония е Пейония, Древното население на Пейония са 4 племена ; 2-Траки-Дентелаи.Бисалтаи/ 1-Пеиони и 1-Дардани
  • 198 Якото турско "съжителство"

    4 0 Отговор

    До коментар #195 от "00001":

    Опааа, какво стана бе, нещо млъкна за българите в Тракия?!

    Все пак благодаря за осветляването - как гърците помогнаха на турските орди да се пльоснат в Тракия и Балканите, 900 гадини след освидетелстването на българите в Тракия

    Коментиран от #202

  • 199 Вориюща

    3 2 Отговор
    Вопиюща историческа, етническа и географска неграмотност: Митруси е село в Сереско и се намира почти в средата на Македония. Папинго е село в Епир близо до Янина е вън от географските граници на Македония.. Няма ПеЙония ,а Пеония,няма пеИони,а пеони,няма мигНони ,а мигдони, няма дентелАи, а дентелети и никога не са населявали Пеония,а Кюстендилско и Дупнишко, няма биСАЛтаи,а бизалти и бистони и нямат нищо общо с Пеония. От рДунав до Пелопонес през 6-7 век живеят над 30 славянски племена.
  • 200 Благодарение на крепкото руско “присъств

    2 4 Отговор

    До коментар #173 от "Якото турско "съжителство"":

    България не стана “Сан Стефанска”, и таким образам, “Възродителният процес” не стигна Одрин и Беломорието. Оти, под мъдрото ръководство на гайдушките сърпичукчи и тези райони биха заприличали на Северозападналото беге . Днес, сигурно щеше да се наложи да ходим за памидори, баклави, илячи и парашки чак в Станбул. Пък и Беломорието, панимайш ли, щеше да пахне на “трайной адикалон” и да приеме образа и подобието на “Гав…морието”. И канечно, многострадалний народ щеше са тръгне да отмаря по Анадолските курорти, “асвабадени” от рашките ; и па вечерами щеше да слуша приказки, как са го спасили от турецкае ига.
  • 201 А вица знаеш ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #157 от "ТрампЛин":

    A знаеш ли вица за най-престижните и платени професии в България по Тошово време - Артист,Спортист и Турчин-комунист. Много натегливи бяха турците-комунисти.
  • 202 00001

    0 2 Отговор

    До коментар #198 от "Якото турско "съжителство"":

    Това е описание на гранниците на земите на оригиналното Македонското Кралство от 3 век ПНЕ, а не на сегашна Северна Македония.Бъргарите са Тракйците и никога не са си сменялли основния език.никакви славяни няма в Южна България, има малко славяни в северо източна България. Като прочетете Гетика, Историята на Лонгобардите там пише и за Българите и за Славяните, Хрониката на Славяните - казва че най-южните слявяни са Сърбите.Във Хрониката на Моневмасия пише кои и къде са Славнските племена и до кога Това което е написано в Българските учебницие е създаване на Митология, която няма нищо общо с историческите факти.История на войните на Прокопи точно казва къде са живели славяните и какви са били.Има описано и какво се случва със славните около Солун,те сега в момента се наричат Турци.Има МизоГоти има ТракоГоти, има Туркополи и много други племена които сега се наричат Българи. Сърбите до 12 века са наричани Трибали, а Българите-Мизи. Българите в Тракия са от около 5000 години, само имената са сменени от Беси,Келти и Готи на Българи. като и в Италия няма нито Визи готи нито Остроготи или Лобгобарди, и не се говори на Германски език а на местния език еволюирал и наричан Италиански сега. Същата картина е във Франция не се говори на Алански или Германски.

    Коментиран от #203

  • 203 Якото турско "съжителство"

    4 0 Отговор

    До коментар #202 от "00001":

    Изобщо не си в час, та ми пишеш подобни неща. Никъде не съм писал за славяни.
    Но благодаря за това - "Българите в Тракия са от около 5000 години"
    Обясни го на тоя с ник "Българските турци "
    Потурчения да чете.

    Коментиран от #205

  • 204 Тюрлюгювеч

    3 0 Отговор
    Пълен тюрлюгювеч,мешаеица от различни времена и местности - келти,готи,траки са съвсем различни етноси. Македонската държава никога не е била кралство. През 3-ти век преди Христа Македонското царство обхваща по-голямата част от континентална Гърция и пак през същия век става световна империя включвайки Персия, Месопотамия,Египет. В тия времена няма и помен от туркополи на Балканите - тюрките са още в Алтай и чак след 1300 години част от тях ще претърпят метаморфоза в турци.
  • 205 За няма нищо

    3 0 Отговор

    До коментар #203 от "Якото турско "съжителство"":

    Това момче 00001 времето и пространството ги няма за нищо. Това разлика от 2-3 до 10-12 века въобще не прави разлика. "Оригиналното " македонско царство/не кралство/ е от 7 в. пр.Хр.,а не от 3-ти век пр.Хр. и границите му са неверни. Прокопий / а не Прокопи/ е написал книгите си през 545-550г. и естествено славините тогава са живеели северно от р.Дунав. До тогава подобно на германските племена пролетно време са нахлували на юг за грабеж и есента са се отегляли отвъд р.Дунав. За първи път славяни се осмеляват за презимуват на Балканите през 550 г. и то в планините на Босна защото са далече от Цариград. Още тогава са се познавали с българите защото са правили и съвместни походи на юг от р.Дунав. 100 години по-късно славянските племена милинги и езерци са се заселили на п-в Пелопонес. Сърбите идват последни на Балканите и по произход са западни славяни защото са дошли от Галиция и Бохемия от северозапад - по-късно са обявени за южни славяни. Никога на са живяли в земите на трибалите - в 12-ти век са си в Косово. Туркополите/туркопулите са от смесен произход и са създадени от кръстоносците-тамплиери като техни помощни войски. В науката такова смесване и компресиране на времена и пространство се нарича аберация.