Last news in Fakti

18 Декември, 2023 17:55 1 924 27

Захарова: Германия иска да претопи паметника на антифашиста Ернст Телман и да даде приходите на нацистите в Киев

  • ернст телман-
  • мария захарова-
  • паметник-
  • германия

Не си спомням някой от служителите на германското посолство да е идвал на паметника, за да поднесе цветя, заяви говорителят на МВнР на Русия

Захарова: Германия иска да претопи паметника на антифашиста Ернст Телман и да даде приходите на нацистите в Киев - 1
Снимка: Уикипедия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария ЗАХАРОВА, Телеграм

Ернст Телман е германски антифашист, който систематично се е борил срещу нацизма и е бил екзекутиран, както се смята, по лична заповед на Адолф Хитлер.

И в Москва, и в Берлин има паметници на Телман.

Разположен в германската столица, паметникът е издигнат в квартал Пренцлауер Берг на 15 април 1986 г. в чест на 100-годишнината от рождението на Телман.

Историята се повтаря: Телман отново е екзекутиран. Сега се занимават с паметника му. Само че сега го правят едва ли не по-кощунствено от времето на Третия райх.

Паметник в памет на някой, който цял живот се бори срещу беззаконието и лъжата, срещу националсоциализма, не е за вярване, искат да го претопят, продадат и да дадат приходите... на нацистите в Киев .

По време на срещата между Хитлер и Химлер на 14 август 1944 г. една от точките в дневния ред е екзекуцията на Ернст Телман, в резултат на което е наложена лична резолюция: „Телман да бъде екзекутиран“. Три дни по-късно той е застрелян в Бухенвалд. И какво прави германската пропаганда? Месец по-късно, на 14 септември 1944 г., държавната Германска новинарска агенция съобщава, че по време на бомбардировките от войските на антихитлеристката коалиция Бухенвалд е бил бомбардиран и Ернст Телман е сред загиналите.

Казах ви, че историята се повтаря. И дори този фрагмент беше отразен във възстановката в Буча, където съвременните киевски нацисти уж намериха „цивилни, убити от руските военни“ по улиците на града.

Сега за Москва. Нашият паметник на германеца Телман, създаден от скулптора Артамонов, стои близо до метростанция Летище почти 40 години. Времената се менят, но ние пазим спомена за Телман като човек, борил се срещу националсоциализма и един от първите, разкрил дяволската му същност.

Между другото, не си спомням някой от служителите на германското посолство да е идвал на паметника, за да поднесе цветя, поправете ме, ако греша, или по някакъв начин да се е загрижил за неговата безопасност. Но това е част от историята на германския народ, един от най-известните и героични епизоди.

И по-нататък. Колко пъти сме чували за търсенето на „нова идентичност“ на нациите, което според „прогресивните“ трябва да оправдае разрушаването на стари паметници в името на поставянето на нови.

Неотдавна, недалеч от московския паметник на Ернст Телман, беше открит друг - паметник на Иван Черняховски, съветски генерал и герой от Великата отечествена война. Между тях има 400-500 метра. И тези паметници стоят наблизо - паметник в чест на изключителен германец и в чест на този, който се бори срещу германските нашественици. На никого не му е хрумвало да събори един паметник заради друг.

Официален Берлин трябва да бие всички камбани: ако „новата етика“ доведе до отхвърляне на паметника на антифашиста, то след 5-10 години в Германия ще доведе и до появата на паметници на Хитлер и други националсоциалисти .


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сила

    37 23 Отговор
    КОЙ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ПИЯНАТА БАЛАЛАЙКА......... ама иначе сватба в Ню Йорк, на 5 то Авеню, а другарко........

    Коментиран от #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз съм веган

    30 20 Отговор
    Пак ли е пияна тая?

    Коментиран от #15

  • 5 Мим

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Костя Копейкин запазена мЯрка":

    Що,нещо не ти допада истината ли.Ами тя си е такава,а пък ти както искаш си мисли....
  • 6 ЕСССР

    14 17 Отговор
    Сега на мода в ЕСССР е да се трепят паметници!
  • 7 НЯМА ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ КОМУНИСТИТЕ

    27 14 Отговор
    Сталин е по-голям престъпник и от Хитлер, бил му е и съюзник , с него започват ВСВ с нападението над Полша , с заробването от страна на СССР на пет държави – Полша, Литва, Латвия, Естония , напада СССР и окупира части и от Финландия, Бесарабия и Буковина .

    ПОСЛЕ ДВАМАТА ЧОВЕКОЯДЦИ СА СЕ СКАРАЛИ И НИЕ ПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ЕДИНИЯ ОТ ДВАМАТА ЧОВЕКОЯДЦИ . И откъде-накъде ? Същата тая Червена орда е избила 40 000 полски офицери край Катин, разстреляни са като кучета . И това ли е „освободителка“ ? – На тия ли кървави вампири трябва да правим паметници ? Тая ли кървава Червена орда е освободителка на България и на Източна Европа ?

    Когато преди години Русия бутна над 500- 600 паметника ан Ленин и Сталин , ние намесвахме ли им се във вътрешните дела,след като и те прозряха, че това са палатогични убийци ?
  • 8 Е за какво

    19 9 Отговор
    ѝ е притрябвал на Германия паметника , на нейната територия при това ? Каквото иска , това да го прави !
  • 9 Круум

    15 1 Отговор
    Ще ги нападнете,ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 инж. Ганчо Илков

    21 7 Отговор
    Глупостите на Захарова нямат край. Добре, Телман е екзекутиран от Национал Социалистите. Навални ве е ли осъден от Путин? Защо не реагират срещу разрушаването Паметници на Сталин след като го обвиниха посмъртно за Култ към Личноста? Или той вече не е герой на РУСИЯ? Колко герои от Времето на Великата Октомврийска Революция Режимът на Сталин разстреля без Съд и Присъда? Колко герои изпрати за въдворяване в Сибир? Трите Режима:на Хитлер, Сталин и Путин са идентични. Така, че стига Пропаганда. Проявете малко Срам и Неудобство от неартументираната Пропаганда. Историята е големият съдник. Историята изпрати Хитлер и Сталин на бунището. Ред е на Путин.
  • 14 Митрофанова е в нервна криза

    18 5 Отговор
    Завижда, че рускините с украински паспорти от Одеса си пекат кълките на Слънчака безплатно, а нея не я пускат!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Щом Германия иска,

    11 5 Отговор
    Ние, целокупният български народ няма да противоречим на германците.
  • 17 Какво не и е ясно на Захарова?

    19 8 Отговор
    Щяло пак да има националсоциализъм.
    Ами той възникна като противодействие на руският комунизъм!
  • 18 Весел Патиланец

    12 3 Отговор
    Ей, сега вече ви дадоха повод да ги денацифицирате и Германците, а другарко?
    Заплашете ги с някоя атомна бомба, да не е сам кимчето!!!
  • 19 У нас

    7 11 Отговор
    Тъмносиньото се превърна в зловещо кафяво. Европейското знаме също е напът да смени цвета си. И вместо 25 от звездички ще цъфнат 25 свастики.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 а ааа

    10 2 Отговор
    А на теб ли искаш да.ги дадат да ги обърнеш в самогон.
  • 23 никола гешев

    12 2 Отговор
    Добра идея! Нека МОЧА да бъде претопен и парите от бронза да се дадат на български деца в нужда!
  • 24 пешо

    4 4 Отговор
    тази статия бълва простотии не знам кой умник я е пуснал
  • 25 комунист

    1 2 Отговор
    На 15 януари 1919 г. – Роза Люксембург и Карл Либкнехт, двама от най-известните социалисти в Германия, са заловени и след неколкочасови инквизиции са разстреляни от Фрайкорпс.
  • 26 Пияницата

    0 1 Отговор
    Пак се изказа неподготвена .

    Когато всекидневно говори за България , явно винаги е с чаша в Ръка .
  • 27 Машуха

    0 1 Отговор
    На теб паметник ще направят някой ден. Глупостта и безочието в женски облик. Това, ще пише на него!