Last news in Fakti

20 Януари, 2024 15:00 3 655 112

Петър Волгин: Образованието, глупако!

  • петър волгин-
  • образование-
  • училище-
  • школо-
  • ученици-
  • просперитет

Лишаването на държавата от основните ѝ функции води до просперитет само на малцина

Петър Волгин: Образованието, глупако! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В основата на успеха на едно общество не стоят парите, добре функциониращата икономика, адекватната политика, гениалните бизнес идеи или мощните оръжия. Всички тези неща са следствие, а не причина. Главното условие, за да бъде едно общество успешно, е доброто образование. Само държави, в които образованието е поставено на пиедестал, могат да просперират. Училището и университетът – това са най-важните институции. Ако те просперират, и обществото ще се развива успешно. Ако училищата и университетите са в упадък, такава ще бъде и съдбата на държавата.

А какво означава образованието да бъде приоритет? Това означава, че първите неща, които младите хора трябва да научат, е да се гордеят с постиженията на собствената си страна. Тоест акцент в българското образование трябва да бъде България, трябва постоянно да се набляга върху всичко, което нашите предходници са успели да направят по време на 1300-годишната ни история. Разбира се, познанията за останалия свят също са много важна част от доброто образование. Но без задълбочено познание преди всичко за родното, за българското, младите българи, първо, няма как да бъдат наречени достатъчно образовани и, второ, няма да искат да работят за страната си. Ако това се случи, България никога няма да се превърне в просперираща държава.

Повечето наши сънародници разбират това и е напълно обяснимо вълнението, което обхваща обществото, когато се повдигне тема, свързана с образованието. Няколко примера от последните дни ще ви дам. В един сайт се появи текст, според който изучаването на стихотворението „Аз съм българче“ пречело на интеграцията на малцинствата у нас. Сигурно никой нямаше да обърне внимание на тази неособено интелигентна дописка, ако тя не беше публикувана именно във въпросния сайт. „Свободна Европа“ е медиа, която много често споделя позициите на властта – както на българската, така и на чужбинската. Съответно напълно естествено е допускането, че след като в близък до властта сайт се появява статия с определено внушение, следващата стъпка е тази власт да предприеме мерки по осъществяването на идеите, на които въпросният сайт дава трибуна. И е напълно естествено хората да повярват, че стихотворението „Аз съм българче“ може да бъде извадено от учебната програма. Щом като близки до властта медии говорят за това, значи като нищо ще стане, разсъждават много хора.

Втори пример. Образователната платформа "Школо", с чиито електронни дневници работят повечето училища у нас, беше продадена на британския доставчик на образователен софтуер "Джунипър Едюкейшън". Това предизвика опасения, че със събраните в „Школо“ данни може да бъде злоупотребено. Това също е напълно нормално опасение. Просто нашите отговорни лица, политици, министри, висши администратори, отдавна са доказали, че много малко се интересуват от защитата на българските национални интереси. Ето защо много хора логично си мислят, първо, че и в този конкретен случай има опасност от злоупотреби с данните на български граждани и, второ, държавата няма да стори нищо, в случай че подобна опасност действително съществува.

В случая с функционирането и продажбата на „Школо“ има и друг много важен момент. От самото начало на прехода грантовите анализатори и политици ни обясняват, че всичко държавно е ужасно, а всичко частно е великолепно.Тоест ако искаме да просперираме, трябва да лишим държавата от всички ѝ важни функции и да ги прехвърлим на частния сектор. Само че събитията в най-развитите държави по света отдавна показаха колко грешна е тази концепция. Лишаването на държавата от основните ѝ функции води до просперитет само на малцина. А колкото повече държавата отстъпва, толкова по-зле живеят мнозинството от хората. Разбира се, че българската държава би могла да създаде модерна и добре работеща образователна платформа, а не да оставя това в ръцете на частниците, които могат да си правят каквото искат със събраните данни. Само че за да се случи това, би трябвало да имаме загрижени за съдбата на страната политици, а не просто изпълнители на чужди поръчки.

И още нещо много обезпокоително, свързано с образованието, чухме тези дни. Министър Тагарев, който явно вече е решил, че освен страхотен военен специалист, е и абсолютен експерт в историческата сфера, иска пренаписване на учебниците по история. Стремежът му изглежда е те да отговарят на политически коректната днешна идеология и затова оттам трябвало да отпаднат всички положителни споменавания на Русия. Проблемът е, че този неистов евроатлантически стремеж на министъра не отговаря на фактите. Няма как да изчегърташ от учебниците факта, че България възкръсва като държава през 1878 г., благодарение основно на Русия. Нашите евроатлантици много биха се радвали, ако ни бяха освободили САЩ или Великобритания, или Германия. Ама не е такъв случаят. А след като фактите пречат на евроатлантическия плам, значи фактите трябва да бъдат заличени. Поне това е логичният извод от идеята да бъдат пренаписани учебниците по история. Само дето същата тази история е показала, че който се опитва да фалшифицира миналото или да налага цензура, свършва безславно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софийски

    65 119 Отговор
    Няма ли кой да го ошляпа този безродник

    Коментиран от #5, #6, #10, #31

  • 2 Тагарев

    74 23 Отговор
    Именно! И аз за това говоря! Ще ми учат те, какво било! Ще учат, каквото им кажем, че е било!
  • 3 Екзекуторът

    60 107 Отговор
    Глупавата копейка дори не вдява за какво става въпрос

    Коментиран от #14, #26, #32, #80

  • 4 Здрасти

    50 91 Отговор
    Копейка, създателите на Школо продават ноу-хау. Не база данни. Илитерат руски

    Коментиран от #30

  • 5 ежко

    66 18 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    За Тагаренко ли става дума?

    Коментиран от #103

  • 6 Пловдивски

    41 22 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Няма ли кой да го награди този патриот
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Товарищ

    47 82 Отговор
    Остава му малко време още на руснака пьотр волгинь. Нов СЕМ се задава Да кандидатства в руското радио Голось русии Ама не ще в мъсква
    Изка в българия ама под.руско влияние

    Коментиран от #20, #33

  • 9 ТаУмВзе

    89 10 Отговор
    Неуки роби се връткат по лесно! Образование на приключилата Вчера територия няма да има никога повече, то и матрял нема да има съвсем скоро.
  • 10 Исторически парк

    88 15 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Значи, ако искаш детето ти да учи Аз съм българче си безродник?!
  • 11 Няма такава държава !

    29 75 Отговор
    Волга ! Дреме ми за тая кочина.Плюя на нея,както и на теб.Скапан комунист.
  • 12 Те този направи от БНР

    45 63 Отговор
    радио "Гаварит Масква"!
  • 13 за неразбралите

    58 14 Отговор
    България е отдадена на концесия за 100 години след 1989
  • 14 Адрес 4000

    29 32 Отговор

    До коментар #3 от "Екзекуторът":

    Той си вдява много добре
    Британците купуват продукта не базата данни с двойкаджийте и техните ЕГНта
    Просто го използва за плоска пропаганда на която се връзват итънари възрожденци и всякакъв друг рашистки пропутински планктон
    Същото като норвежците ,които крадяха дЕца
    Всички които се възмущават веднага да спрат да ползват MS Word и Powerpoint
    ВЕДНАГА

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Волгата рева за Митрофанова

    35 49 Отговор
    Все едно Националното радио на Франция или Англия да пусне реч на Гьобелс по време на война!
    И още е на работа! Сбъркана държава!

    Коментиран от #22, #94

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 расПУТИН

    30 58 Отговор
    Ти защо си Волгин?Руснак ли си или нямаш баща? Дърт русофил безродник! Можеше да си марийкин бльон!

    Коментиран от #34

  • 19 Историята, глупако!

    22 43 Отговор
    Руският философ Владимир Соловьов/ 1853-1900/, руски философ, поет, публицист и литературен критик казва за народа си:
    „Руският народ се намира в крайно плачевно състояние. Той е болен, разорен, деморализиран“.
    „ТОЙ /Руският народ/ си измисля несъществуващи опасности и става жертва на лъжливи предположения. Той смята, че всички съседи го мразят и не се прекланят достатъчно пред неговото величие и всички са против него. Той ги обвинява, че се стремят да му навредят, да се отделят от него и да преминат към врага му, а за врагове той счита всички свои съседи…“
  • 20 Абе,

    47 10 Отговор

    До коментар #8 от "Товарищ":

    вие,"демократите" , още малко и конц лагери ще откриете? Ама наесен може и вас да ви квартируваме там !

    Коментиран от #27, #39

  • 21 А бе

    19 43 Отговор
    Пьотр загрява като московско парно. Тези теми се изтъркаха бе, другарю Волгин и смешните ви пропагандни опорки се обориха. Не е много схватлив май Пьотр!?
  • 22 Ама

    42 10 Отговор

    До коментар #16 от "Волгата рева за Митрофанова":

    още не си във война ! Магарев те води натам,де...
  • 23 Сила

    15 8 Отговор

    До коментар #14 от "Адрес 4000":

    Ти си другия адекватен човек по темата....... И аз.........обаче на кого да го обясниш, 99% дебилни патрЕоти
  • 24 Бамбука

    16 24 Отговор
    Тя е изпаднал в меланхолия. Не се самоубивай бе човек, може и да прогледнеш. Все пак и пенсия ти предстои. Не ме карай да те мислим и тебе като Корнелка, Въздухарите, ИТН и другите файтон чалгари.
  • 25 Прав е

    19 11 Отговор
    "....който се опитва да фалшифицира миналото или да налага цензура, свършва безславно.",
    като комунистите!

    Коментиран от #86

  • 26 А бе

    14 28 Отговор

    До коментар #3 от "Екзекуторът":

    Той много добре вдява, нали за това му плащат от пасолството, ама русофилите, които го четат не вдяват и му вярват.
  • 27 Адрес 4000

    14 8 Отговор

    До коментар #20 от "Абе,":

    Айде пак....
    Есен, пролет, лято, зима
    Защо да чакаме година, две ,три
    Ще видим ще се ослушаме ще почакаме
    Ти ще видиш какво щее стане.....
    Ще ще ще ще
    Направете го сега
    Съберете се и протестирайте
    Никой не ви прече
    Щом искате има начин
    Заявете се твърдо за
    Мир - РуZкий мир
    Направете го сега другари
    Не чакайте
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А бе

    10 20 Отговор

    До коментар #4 от "Здрасти":

    Копейката си продава волгата заедно със шофьорската си книжка сигурно.
  • 31 Смотльо,

    21 13 Отговор

    До коментар #1 от "Софийски":

    Какъвто и да е този си изважда прехраната с писане и е разпознаваемо име в България .Теб някой познава ли те освен родителите ти и с нещо допринесъл ли си за България ?????
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Смотльо,

    5 11 Отговор

    До коментар #18 от "расПУТИН":

    Ти защо си бездарний или пипонков а не си умников например?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Софиянец

    14 15 Отговор
    Аре, пак ли този първобитен руски динозавър…
  • 37 Рублата

    6 7 Отговор
    Глупако!
  • 38 От ЮАР

    17 18 Отговор
    Тоя е по-уместно да бъде разследван за подпомагане на враждебна нам държава. Нямаме от тъпата Руска пропаганда и както цяла Европа спря пропагандните им канали, така и на такива като Волгин (виж му псевдонима само) не трябва да се дава трибуна.Тия са по-зли от самите Руснаци.
  • 39 Копейка

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Абе,":

    На нас ни казаха, че ще ни турят у Белене!На прасетата.Назначили са ни отговорници.

    Коментиран от #64, #71

  • 40 инж. Ганчо Илков

    17 21 Отговор
    Волгин да посочи какво, по какъв начин и как е завършил Образованието си. БКП беше узурпирало в СУ възлови специалности като Журналистика, Право, История и Философия. Базови в Сферата на разпределение на Материалните Блага. В тези Специалности се влизаше с Документ издаден от Активните Борци против Фашизма, или чрез Раб Фаг. Цялата Система на Образование създаваше условия за налагане Диктатурата на Пролетариата и вменяваше Необозримо Светло Бъдеще. Завършилите Образованието в обсебените Специалности Въдворяваха не съгласните в Концлагери. Манипулираха Историята, изграждаха Монументи на Окупатора с единствена Цел - Вменяване на Страх и безпрекословно Подчинение. За Партийните Кадри със Съответното Образование се предоставяха Работни Места като Партийни и Комсомолски Секретари, Заместник Командири по Политическата Част. Даваха им се максимални Заплати и Привилегии. Какъв Пазарен Продукт Създаваха? Сега, тези образовани Партийни Кадри намърдали се в Националните Медии изказват болката си от времето на Привилегиите и провеждат Пропаганда срещу Демократичната Ценностна Система.

    Коментиран от #60

  • 41 СеДС

    10 9 Отговор
    Много носи на бой Волгин. Бравос! 😂
  • 42 Диамантената ръка

    17 18 Отговор
    Образовай се, Волгин. Учебниците отдавна са пренаписани и много ти личи, че си учил по тях... И е крайно време да проумееш, че някой ни е освобождавал, не за друго, а да се смени поробителя. Чети Раковски и Левски, не учебника от бай Тошово време
  • 43 българин

    21 20 Отговор
    Този идиот е един от най-гнусните и скапани рашистки тролове, срам и позор за България са подобни малоумни кремълски подлоги.

    Коментиран от #49

  • 44 Истината му е майката

    11 4 Отговор
    Кого надъхваш в тази продажна страна,да ти имам голямото писане за нищо
  • 45 От ЮАР

    18 15 Отговор
    Волгин е просто рупор на русофилските примитиви.
  • 46 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    17 14 Отговор
    Започва уикенда на руската пропаганда. Следват любовницата му Андролова, Нина Дюлгерова, Дарина Григорова, Карбовски, Явор Дачков и Кеворк Кеворкян!
  • 47 Тоя докога ще го храним от

    12 13 Отговор
    Нашите ДАНЪЦИ в националното радио?4 000 не му,ли стигат?

    Коментиран от #56

  • 48 Ще се

    11 13 Отговор
    Ще се промени образованието. Например ще се забрани изучаването на руски език. Ще започнат да се изучават и всички злини, които Русия е причинила на света и конкретно на България.
  • 49 Това е безспорен

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "българин":

    Факт.
  • 50 Доротея

    10 15 Отговор
    Факти, вие кога ще разберете, че проруската пропаганда не е "различно мнение", което ще предизвика "конструктивни дебати" а руска имперска пропаганда имаща за цел да задълбочи разделението в българското общество и да противопостави русофили срещу българи. Публикуване на пропагандата на същества като Волгин е много по лошо и вредно от това са разрешите свободната продажба на алкохол и наркотици на подрастващите.

    Коментиран от #108

  • 51 Механик

    13 11 Отговор
    Нали никой не си прави илюзии, че в руското национално радио може да съществува водещ журналист с условното име Питър Хъдсън/Мисисипи /Мисури, който да води откровена проукраинска и проамериканска/западна пропаганда? Русофилите трябва да палят по три свещи на ден за демокрацията, която съществува днес в България, защото ако имаше закони подобни в Русия на никого от тях нямаше да мине през ум да защитава по форуми и социални мрежи руската агресия срещу Украйна и да агитира срещу ЕС и НАТО.
  • 52 Дедовия

    17 4 Отговор
    Тоя психясал народ не разбра ли вече, че ония от Европата и Америката им е през оная работа за него. За руснаците картината е същата. НИКОЙ НЯМА ДА СИ МРЪДНЕ ЗАДНИКА ЗА НАС, АКО НИЕ НЕ РЕШИМ ВЪПРОСА С ОБРАЗОВАНИЕТО НИ. ВИЖТЕ КАК Е БИЛО ПРЕЗ ВЪЗРАЖДАНЕТО И СЛЕД ВОЙНАТА 1877-78г. КОИ СА БИЛИ МИНИСТРИ НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО!!!!. ИНАЧЕ СМЕ СИ ОТИШЛИ КАТО ДЪРЖАВА.
  • 53 Демократ

    14 10 Отговор
    Докога ще се дава думата на този русопат?Това е психическо заболяване, с което този заразява необразованите, не можещите да мислят чугунени глави?
  • 54 Кирил

    14 12 Отговор
    До кога тоя фашист ще е в БНР...силен шут и в рашастан
  • 55 Българин

    15 14 Отговор
    Ако в България имаше повече образовани хора нямаше да има русофили. Защото русофилията е форма на неграмотност, омраза и псевдоправославие.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Морския

    14 14 Отговор
    Русофилите трябва по три пъти на ден да палят свещи за здравето на ЕС и западната демокрация. Защото ако тази демокрация я нямаше, същество като Волгин нямаше да прави руска пропаганда в държавна медия и на държавна издръжка. Задайте си въпроса дали журналист можеше да прави проукраинска и прозападна пропаганда в руска държавна или частна медия? Или отдавна щеше да гние в затвора или щеше да е паднал от някой прозорец.
  • 62 СС-Панцеркорпс

    6 6 Отговор
    Оф, аман с това школо, за което реват всички. Едно време, в началото на века, когато повечето тук бяхме в гимназията си спомням как в двора на даскалото бяха изхвърлили дневниците от преди 3-4 години на двора. Там си ги имаше адреси, егн-та, всичко. Нали ги помните сините/жълти дневници от едно време. Братята цигани се ровеха в боклуците, защото имаше и други отпадъци, и търсеха джелезо. Каквото е останало е отишло в кофите. Каква е разликата със сега?
  • 63 Рублите

    9 6 Отговор
    Глупако!
  • 64 Цент,

    14 10 Отговор

    До коментар #39 от "Копейка":

    Всички ли сте с такъв богат речник и интелект които сте привърженици на САЩ и западните ценности ?

    Коментиран от #84

  • 65 !!!?

    16 5 Отговор
    Без коментар !!!?

  • 66 Ксаниба

    16 13 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Виктор

    12 13 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация, подкрепата за Русия и разпалването на антиевропейски и антинатовски настроения да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ясно и просто

    13 11 Отговор
    Какви трябва да са хората освен българи - българи русофили, или българи евроатлантици?

    Българите русофили искат да се учи най-българското нещо - Аз съм българче, евроатлантиците не искат.

    Елементарен извод - българите трябва и да са русофили, и никога евроатлантици. В противен случай губим България.

    Коментиран от #75, #77

  • 71 БГ-ГРАЖДАНИН!

    10 7 Отговор

    До коментар #39 от "Копейка":

    А на нас ни казаха,че ще се строи нова АЕЦ в Белене,но ,,демократите" направиха всичко възможно да не се реализира този обект от стратегическо национално значение...!
    Та как иначе?!Една малка България и ядрена енергетика...ай бегайте от тука!Ще си внасяте ток от Европата...

    Коментиран от #87

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 бай село

    3 6 Отговор
    Петър малко си блед.
  • 74 Наблюдател

    17 18 Отговор
    Няма смислено обаснение защо путинист и руски пропагандист като Волгин все още работи в държавното радио?

  • 75 Българин

    13 12 Отговор

    До коментар #70 от "Ясно и просто":

    Защо лъжеш бе приятелю, русофилите сте най-големите врагове на България и българите!
  • 76 дедо

    11 11 Отговор
    Не вярвайте , на човек ,който всеки ден без изключение , включва думата Русия в изявленията си. 365 дни в годината ,този човечец упорито и фанатично повтаря Русия, Русия , Русия.
  • 77 Истината

    16 12 Отговор

    До коментар #70 от "Ясно и просто":

    Русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи!

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 !!!?

    10 4 Отговор
    "Школо" за русофили !!!?

  • 82 българка

    11 13 Отговор
    Най-важното за просперитета на една държава е да се създадат условия за развитие на всеки член на обществото, за да може неговият природен потенциал да се разгърне максимално в негова полза и в полза на обществото! А какво налагат комунистите - уравниловка, подтискане на личността, просперитет на лоялните към Партията и като резултат тъпчене на едно място. Така че нямаме нужда от "великите" идеи на другаря Волгин!

    Коментиран от #112

  • 83 Ма пак

    1 0 Отговор
    Ма пак не сте разбрали. Той говори за Александър //.
  • 84 кака Веса

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Цент,":

    Преди "които" има запетайка чедо, освен не е като тук в кавички.
  • 85 !!!?

    10 10 Отговор
    Волгин - не само по името, но и по пропагандата ще го познаете, че е татаро-монголски потомък. Волгин е доказателство за македонците, когато твърдят, че русофилската мария е с татаро-монголкски произход !!!?
  • 86 Никой

    10 3 Отговор

    До коментар #25 от "Прав е":

    Да много е прав,защото пишман патриотите празнуват 3 Март,ама се отказват да защитят стихотворението Аз съм българче,защото не се имат за такива.Ако ни бяха освободили други,пак щяхме да сме под ботуш без значение кой ни мачка. И какво им пука на продажниците,че цялата информация и данни ще отидат някъде ,ние и без това вече сме се продали.
  • 87 АЕЦ Белене

    10 4 Отговор

    До коментар #71 от "БГ-ГРАЖДАНИН!":

    Е в земетръсна зона ,Тупак.
  • 88 Рублите

    10 6 Отговор
    Глупако!
  • 89 Българин

    12 8 Отговор
    Руския мегафон Волгин говори за "образование"?

    Тоя, ако не чистеше подметките на руснаците, щеше да е безработен с неговите "умения".
  • 90 Веднага

    8 0 Отговор
    след освобождението на България, което се е случило и благодарение на българските опълченци, българите не са били с толкова високо образование, но са имали майстори, които са предавали своя опит на калфи и чираци. Не е нужно да си с висше образование, примерно политология, а след това да станеш келнер. Трябва всеки да си намери призванието и да е полезен за семейството си и обществото.
  • 91 Волгин

    6 7 Отговор
    е един манипулатор. Дори баба Янка Такева каза, че никой не премахва стихотворението, но този продължава да си разпространява лъжите. А Вазов трябва да се спре да се изучава в училище, особено Под игото, защото е художествена измислица, пълно с остарели турцизми, и изкривява историческата истина. На времето, по време на соца, дори нашето поколение - старци сме- не сме го чели, просто ни беше далечно. Да не говорим за интернет поколението.

    Коментиран от #101

  • 92 Хххххххххх

    5 2 Отговор
    1. Българина е бунтар по душа. Той ще поддържа историческата памет жива, напук на настоящата идеология.
    2. Образованието се изменя окончателно с интернет. Традиционния път вече не работи. Тоест българските ученици и студенти ще могат да разделят полезната от безполезната информация, без значение опитите на учителите и държавата да наложат тяхната изкривена идеология.

    Коментиран от #96

  • 93 Айдеее

    7 7 Отговор
    заработи си копейките от Мутрофана Путлерова. Срам ме е, че този путиноид се води българин.
  • 94 Предлагам

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Волгата рева за Митрофанова":

    жива верига ред входа на БНР, че да не може да влезе путинофила волгибляд.
  • 95 Професор

    7 4 Отговор
    Виж сега, Волгин, Русия може и да е воювала за възкръсването на третата българска държава през 1878 г., но пък е била против нейното Съединение през 1885 г. То е спасено по формула, измислена от англичаните, с именно -- българският княз да изпълнява по съвместителство и длъжността Генерал-губернатор на Източна Румелия. Хайде изкоментирай пък този факт. Мога да ти кажа и друго. Подиграваш се на "грантаджиите". Ами запитай се пък белким веднъж защо тия пусти грантове не идват от Русия, ами идват от Запада? Ти искаш хората да не се хранят от грантове, а да са гладни, бедни, мръсни, безимотни, но горди с богатото историческо знание, което ти им носиш от бреговете на река Волга, на която си се кръстил. Ами донеси пък ти някое грантче оттам, не само едни голи знания и техните мнения. Защо няма грантчета оттам?

    Коментиран от #102

  • 96 Ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "Хххххххххх":

    И как ще стане това учени и и студенти да успеят да разграничат истинската информация от фалшивата и вредата за страната ни пропаганда .....

    Коментиран от #98

  • 97 Ззззз

    4 4 Отговор
    Не виждам Волгин да предлага нещо за образованието . А може би според него ако учим , че Русия ни е " освободила " през 1878 и през 1944 е достатъчно да се назовем образовани 🙃
  • 98 Ххххххххххх

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "Ти си":

    Родителите да вземат да отглеждат децата си и критическо мислене.
    Всичко се поставя под съмнение. Единствено неоспорими доказателства да бъдат приемани, а не изрази като ,,казвам го в позиция на ...", ,,Аз съм експерт по темата" и т.н.

    Коментиран от #99

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Тия казват

    2 2 Отговор

    До коментар #91 от "Волгин":

    Стихотворението е атакувано от Светла Енчева от Центъра за изследване на демокрацията и Свободна Европа. Тия две институции днес казват какво да се прави в България, както едно време командореше в.Работническо дело.
  • 102 Бате ти Волгин

    2 2 Отговор

    До коментар #95 от "Професор":

    Момче, тия неща вече не вървят. Намери в нет книжарниците "Българите такива, каквито са". В България отскоро излезе - Английската Брошура- Българите такива, каквито са, издадена в Лондон през 1885 г., е типичен пример за поднасяне на фалшиви новини. Този политически памфлет отразява акцията и реакцията на Великобритания от извършената в Пловдив на 6 септември 1885 г. революционна акция - Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
    Снабди се и прочети, да видиш какво мислят, какво са правили и как са "помагали" англичаните.
    Намери и прочети как и по какъв интересен начин дойде тук и се отпечата тази Английската Брошура, след като е забранено да се изнася от архивите им.

    Коментиран от #105

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Казуар

    0 1 Отговор
    Другарю Волгин, добре са те образовали руснаците.
  • 105 Професор

    2 2 Отговор

    До коментар #102 от "Бате ти Волгин":

    Виж сега, батка, не е точно така. Има такава брошура, верно, но е сумарно издание отразяващо позициите на тогавашната опозиция в английския парламент, а не на тогавашното английско правителство. Малко известно е, че Княз Александър Батенберг се среща лично с английския министър-председател Маркиз Солзбъри, а последният предлага формулата за узаконяване на Съединението. Та, накратко, има такава брошура, но тя не е хванала декиш. Английското правителство е действало другояче.Това са фактите. И ти напиши някоя брошура как ще забогатеем ако се държим за руснаците, ще я четем, ама отсега ти казвам, едва ли ще хване декиш и тя... Ще питаш, ама защо да не хване. Ами от беднотия, батка -- Русия НЕ ПРЕДЛАГА успешно и забогатяващо общество и, съответно, увеличаваща се, успешна и забогатяваща средна класа. Това е положението, батка, сори. Иначе, всичко хубаво -- руска литература, опера, балет, песни, пляски, очи чорние и т.н. Ама няма кинти, батка. Ти ми кажи защо все така се получава?

    Коментиран от #106, #110

  • 106 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #105 от "Професор":

    И за да не се мъчиш, батка, ще ти отговоря аз на този въпрос. Няма кинти и нарастваща, успешна и забогатяваща средна класа в Русия, батка, понеже там няма национален капитализъм. Сега, знам, ще ми кажеш, ама то туй капитализмът много лош строй. И ще си напълно прав. Много лош, много несправедлив, много кофти. Само дето ПО-ДОБЪР просто НЯМА. Има едни утопии, дето все се строят, дето все се мечтаят, ама все нещо се провалят. Ще кажеш, ама те утопиите много хубави, много научни, много перфектни, ама хората неузрели за тях, много лоши, и все ги провалят. Не се намериха добри хора за тия ваши утопии бе, батка, затова носят само мизерия и беднотия. Та, реалността е тази -- единствено капитализмът създава увеличаваща се, забогатяваща и успешна средна класа. НЕ държавата, батка, а капитализмът. Това ти го каза даже президентът на Аржентина завчера в борчески Давос, а ти твърдиш точно обратното. Ти мислиш, че Русия, в която индустриалната собственост е 75% държавна, ще създава увеличаваща се и забогатяваща средна класа, нали така. Аз ти казвам, че това няма как да стане и цялата световна история до днес потвърждава моето мение. Как да се разберем, кажи ми?

    Коментиран от #107

  • 107 Професор

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Професор":

    Та. батка, да завърша. Ти се опитваш да копираш погрешно знаменитата фраза на Карвил, а тя е "Икономиката, глупако". Не е "Образованието, глупако". Да ти перифразирам: смисълът на фразата е "Капитализмът, глупако", а смисълът на твоя живот е "Волга, глупако"... Та, в цялата тази мелодрама въпросът всъщност е, "кой е глупакът"? Помисли преди да си отговориш на този въпрос, за да не вземе да се окаже, че си ТИ?
  • 108 БОЦ - ко

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Доротея":

    Адмирации за коментара !!!
  • 109 Никой

    1 0 Отговор
    С помоща на Интернет , който иска , може да покаже на целия свят, Волгин , че е идиот.
  • 110 Бате ти Волгин

    0 1 Отговор

    До коментар #105 от "Професор":

    Явно е, че нито притежаваш, нито чел отвратителната и расистка за българите Английската Брошура- Българите такива, каквито са. Поне не се мъчи да пишеш глупости.

    Коментиран от #111

  • 111 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #110 от "Бате ти Волгин":

    Разбира се, че съм я чел. И какво от това? Резултатът е важен, а той е, че именно маркизът предлага печелившата формула. Или вероятно ще ми кажеш, че Александър Трети я предлага? Айде холан, батка... Ако искаш да не пишат расистки брошурки за тебе, къпи се по-често, учи чужди езици и се дръж културно. Не каза нищо по другите въпроси, ама това е обяснимо.
  • 112 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "българка":

    Вижте сега, колежке, най-важното за просперитета на едно общество е да има национален капитализъм, в условията на омекотяващо християнство. Всички останали утопии от рода "Дайте за да дадем" ги видяхме -- неизбежно се провалят. Сега, на Вас може да не Ви харесва капитализмът, да го смятате за много лош строй и да се надявате, че всички като се образоваме, ще има роботи дето ще обират краставиците, а нови хора ще изградят светло некапиталистическо бъдеще. Да Ви споделя между нас -- НЯМА да я бъде и тая утопия, Капитализмът е много лош строй, само дето по-добър създател на просперитет НЯМА. Това е реалността, свикнете с нея и си я повтаряйте терапевтично всяка вечер преди лягане.