Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 06:00 3 372 46

Как Пеевски приземи Радев на калния партиен терен

  • делян пеевски-
  • румен радев-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • президент-
  • правителство-
  • ахмед доган

С атаката на Пеевски институционалната взаимна неприкосновеност е разрушена

Как Пеевски приземи Радев на калния партиен терен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Атаката на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски срещу президента Румен Радев не е просто продължение на конфликта между държавния глава и партиите от евроатлантическото мнозинство. Досега битката се водеше главно между Радев и "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), но тя не излизаше от институционалните рамки. Колкото и остри да бяха взаимните обвинения - президентът громеше ПП-ДБ за съглашателство с корупционерите, те него - за зависимост от чужда държава и злоупотреба с правомощия, но всичко оставаше в рамките на институционалната асиметрия: единият е пряко избран за държавен глава, другите са пряко избрани в парламента и са поели отговорност за управлението.

С атаката на Пеевски институционалната взаимна неприкосновеност е разрушена. И не защото бъдещият съпредседател на ДПС предложи на Радев или да подаде оставка и да се яви на политическия терен като оглави свой политически проект, или да очаква импийчмънт. А защото дори и нищо от двете да не се случи, той вече го свали от президентската камбанария на калния партиен терен. Още повече, че търговската марка "Движение Трети март" вече е регистрирано, а Радев сам открито заплаши управляващите с "неизбежна алтернатива".

Президентът - приземен "долу в калта"

Пеевски, обявен от почетния председател на ДПС Ахмед Доган за феномен, силово приземява Радев "долу в калта" при партиите. Наричайки президента "Мистър Кеш" и посочвайки двама негови съветници като политически корупционери, той реално казва на държавния глава: ти си един от нас. И няма особено значение дали и доколко внушенията му ще се окажат (по-точно - докажат) верни.

Лидерът на парламентарната група на ДПС засега не обвинява пряко никого в нищо, а само пита прокуратурата и службите какво имат за лицата Николай Копринков и Сотир Ушев, осланяйки се на някакви медийни публикации за тях. Без значение е какъв ще е институционалният отговор, публичният шум вече е на високи децибели, дори самите фамилии на двамата "сиви кардинали" дават добра храна за поддържане на интереса у публиката. "Пътят на Копринката" си е направо заглавие за трилър сериал, а "Ушев" е любим антигерой на футболните фенове.

Че сагата ще продължи, следва от самата биография на Пеевски. При цялата противоречивост на неговия публичен образ, едно не може да му се отрече - че е ефективен. Той премина през медиен магнат, през фалита на "Булгартабак" и КТБ, до председател на парламентарна група и бъдещ съпредседател на непоклатима партия. Известен е и като доста осведомен човек - знае едва ли не всичко за всеки. Дори наскоро в пререкание от парламентарните банки с лидера на "Възраждане", той каза на Костадин Костадинов: "Знам всичко за теб".

Кеширането ще остане основен политически сюжет

И тъкмо този Пеевски - човекът по Магнитски, както не пропусна да контрира президентът, е най-удачен за разжалването на генерал Радев до редови политик. Когато човек с образа, възможностите и волята на Пеевски всъщност казва на Радев - ти си един от нас, не се прави на светец, тогава не е по-вероятно Радев да се превърне в светец, само защото емблемата по Магнитски го казва. По-скоро поне онази значима част от публиката, която е индиферентна към управляващите и към президента, ще си каже - тези си знаят спатиите. Особено ако картите продължат да се играят, а няма съмнение, че това е и целта на занятието. Сагата с кеширането зад дебелите стени на "Дондуков" 2 вероятно ще продължи да бъде основен сюжет във властовата битка в идните месеци и е твърде възможно тя да бъде подклаждана и с убедителни "визуални свидетелства". Защо можем да имаме снимки с пачки и кюлчета от премиерско нощно шкафче в правителствена резиденция, а да нямаме нещо подобно от кабинет в президентството например?

Политическите последици от това рязко втвърдяване на битката срещу президента с нов фронтмен са сериозни. Радев ще бъде изправен пред предизвикателството да бъде посичан чрез удари по неговите "лейтенанти". И не само в президентството, а и сред онези, които дръзнат да се явят под неговия плащ на избори още на евровота през юни. Орязването на правомощията му ще продължи, защото в негови ръце остава едно силно оръжие - спецслужбите, неслучайно съпредседателят на ПП Кирил Петков веднага даде такава заявка след понеделнишкия задочен сблъсък Радев - Пеевски.

Президентът обаче едва ли ще се осмели да подаде оставка 3 години преди края на мандата си, за да излезе на политическия терен и да оглави някаква нова голяма алтернатива срещу управляващите. Той не разполага нито с ресурс, нито има опит в партийното строителство, а негов предшественик и то с богат такъв опит - Георги Първанов, ясно доказа, че един бивш президент става редник щом слезе от президентската си камбанария.

Заздравяване на сглобката и ново предизвикателство пред ПП-ДБ

По-сериозен ще е ефектът върху т.нар. сглобка. С офанзивата на Пеевски като фронтмен срещу президента тя не само се заздравява срещу общия враг, който с проруската си позиция я легитимира на власт, но и се разширява. Вече няма да е толкова трудно ДПС да се представя само като част от евроатлантическото мнозинство, близка изглежда и перспективата да стане част и от управленското.

Сериозното предизвикателство е пред избирателите на ПП-ДБ. Веднъж трябваше да преглътнат Пеевски да се нареди сред родителите на съдебната реформа, сега трябва да го преглътнат и като антикорупционен флагман. Пеевски може да е инструмент в борбата срещу проруския президент, но няма как ПП-ДБ да станат препарат за изпирането му, особено когато той е неизпираем. Предстои политическите ръководства да намерят убедителна формула, че са само функционални съюзници с Пеевски. Иначе "неизбежната алтернатива" на Радев рано или късно, с по-малък или по-голям успех, ще се реализира.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как ?

    10 22 Отговор
    С мерак !
  • 2 разбира се

    20 17 Отговор
    Преди беше само БКП,след преврата всеки комунист си направи партия и чакай българино да се оправим
  • 3 Кек

    84 10 Отговор
    Единственото, което дебелия може да свали е някое кило. На президента може да му пръдне на...
  • 4 Провинциалист от провинция Тракия

    82 4 Отговор
    След Пеевски теренът не е кален, ами направо си е оcpaн.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Северноатлантик

    62 6 Отговор
    ПоДмяната и ДеБилите преглътнаха и Баце , сега преглъщат и Дебилиян . Изобщо - истински слуги на щатското и турското посолства , преглъщат здраво ! Евалла !
  • 11 Красимир Петров

    58 2 Отговор
    Всички медии в България работят само в интерес на мафията.
  • 12 Пилончета

    6 30 Отговор
    Камбанарии .

    Муня бре Муня .
    Фатмак.
  • 13 И нека не забравяме

    9 45 Отговор
    Падението на Лъотчика започна
    Със Русофилските изказвания и слугинаж.

    Сам си отряза краката ,докато се мъчеше да прави поведение пред Пасолството.

    Коментиран от #18

  • 14 Бмх

    31 3 Отговор
    Католайно и орел са, ха познайте кой е орела?

    Коментиран от #38

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Българин

    37 3 Отговор
    Шиши е едно дебело нищо мястото му е в затвора
  • 17 Край

    44 2 Отговор
    Да не се чудите, че щом Пеевски е евроатлантик - 2/3 от българите решително ще откажем да сме.
  • 18 Българин

    32 5 Отговор

    До коментар #13 от "И нека не забравяме":

    Да ти напомня България сме с Русия

    Коментиран от #21, #36, #39

  • 19 Хммм

    32 1 Отговор
    Пеевски много активен напоследък. Да внимава, да не се вълнува много, че с това наднормено тегло здравето му сигурно не е много добро.
  • 20 DW и Пеевски!!

    27 2 Отговор
    Дружно Плюене по Президента Радев!
  • 21 Кои са тези "сме"?????

    5 20 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Ти ако не си наред с главата ние сме.

    Коментиран от #24

  • 22 Селянин

    34 3 Отговор
    Само виж излъчването на единия и на другия и ти става ясно кой какво и как го е постигнал. Единият е пълното олицитворение на Бай Ганьо в съвременни дрехи. Другият поне гимнастика е правил и е постигнал нещо не лесно с труд, дисциплина и умения.

    Коментиран от #28

  • 23 Опа

    15 2 Отговор
    Противоречивият Пеевски?!
  • 24 Акула

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "Кои са тези "сме"?????":

    Точно и Благодаря
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Смерш

    6 24 Отговор
    Ама той президента е шашкънин и платен агент на КГБ. Сега стана ясно че не разчита само на съветските служби да се финансира. И той продава гражданство като Кара Кочанов.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Абсолютно вярно

    24 2 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    Дебелината винаги се е държала като селяндурка - кавгаджийка на женския пазар. И каквито и дрешки да облече от километри му личи какво е парвеню.
    Няма стил, няма поведение, няма грам интелигентност и излъчване на политик в селяндурското му лице.
  • 29 провинциалист

    18 4 Отговор

    До коментар #26 от "Смерш":

    Фактите - президентът е натовски офицер, който е избран с действително мнозинство, а не като сглобката - с алабала и мушенгии. Заради непеенето в атлантутския хор му лепнаха етикет "русофил", а заради всичките върнати от партиите мандати го изкараха узурпатор на властта. Но пък им върши идеална работа да имитират дейност като се опълчват срещу него и така да отклоняват вниманието от всичката свинщина, дето сътворяват.
  • 30 провинциалист

    20 3 Отговор
    Фактите - президентът е натовски офицер, който е избран с действително мнозинство, а не като сглобката - с алабала и мушенгии. Заради непеенето в атлантутския хор му лепнаха етикет "русофил", а заради всичките върнати от партиите мандати го изкараха узурпатор на властта. Но пък им върши идеална работа да имитират дейност като се опълчват срещу него и така да отклоняват вниманието от всичката свинщина, дето сътворяват.
  • 31 Н Я М А как

    21 4 Отговор
    ОХЛЮВ да приземи ОРЕЛ

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Кореняк софиянец

    6 12 Отговор

    До коментар #31 от "Н Я М А как":

    Егати и орела, по скоро руска сврака обута със зелени чорапи.
    Оня не е охлюв, а гуци, гуци . Или както е казал Алековият герой Всички са маскари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 дядо поп

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Н Я М А как":

    Охлюв и то гол охлюв , плужек!
  • 35 Бойко

    13 2 Отговор
    Пеевски е боклук
  • 36 Свен

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Кой си ти, че да казваш " сме " ?! Я марш от тук !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ПЕСИМИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Бмх":

    Той и прилепа лети, нали.... Но....
  • 39 ФИЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Моля, моля, ние не гледаме към Кремъл и не му се кланяме...
  • 40 Ото

    7 1 Отговор
    Ех да пишехте такива обширни статии за далаверите на Боко и Пеевски в Дойче веле, щеше да сте един път. Ясно си личат кои са ви шефовете и колко дълго бяха "партньори" на шопарите. Щом и вие започвате да квичите, явно усещате посоката на вятъра. И да си знаете, доста грубо ви го .. на ум
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Дидко е в стихията си! Дядо му Ачо /полковникът от КДС-Враца, Ангел Кръстев/ щеше да е доволен.
  • 45 граф Монте Кристо

    1 2 Отговор
    Учудващо е доколко радев се е амбицирал с неговия откровено псевдо-руски проект.Алтернатива за България е много подлъгващо,всичко около технологията по скалъпване на такава партия е твърде подозрително и печално познато от предишни подобни проби за патриотични движения-ментета.Ако искаше да направи нещо алтернативно на утвърденото статукво и напук на мафио-олигархата,той имаше достатъчно време,авторитет и възможности да го стори и да се изяви в качеството на Симон Боливар--либертадор,т.е. освободител от американския колониален гнет.
  • 46 шапаров

    1 0 Отговор
    го тракат ,шебека ....