Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 06:00 1 851 27

Юмрукът на Радев: какво остана от битката за законност

  • румен радев-
  • юмрук-
  • президент-
  • пп-дб-
  • герб-
  • мутри-
  • съдебна власт-
  • делян пеевски

През 2020 г. Радев вдигна юмрук и заяви, че се бори за върховенство на закона

Юмрукът на Радев: какво остана от битката за законност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

През 2020 година президентът Румен Радев излезе с лозунга “Мутри, вън!” и заяви на площада пред хилядите насъбрали се граждани, че „желанието за свобода, законност и справедливост обединява всички поколения”. Но неговата битка за върховенство на правото не продължи. На нейно място се роди нова - амбицията за повече власт, избуяла след продължило близо две години управление на назначени от Радев служебни правителства.

Битката за съдебната система бе изоставена

След издигнатите преди 4 години лозунги държавният глава - така бдителен за обществените и институционални недъзи, продължи да говори за бедността, кризите и предизвикателствата, за морала, невежеството и лъжите, напоследък - и за войната на управляващите с президентската институция. Не и за състоянието на съдебната система и липсата на присъди по високите етажи на властта, не показа и своя проект за промени на Конституцията, обещан още в първия му мандат и обявен за приоритет в речта му при встъпването във втория. Въпреки че в същата реч през януари 2022 г. говореше именно за ревизия на съдебната власт в посока на отговорна и ефективна прокуратура.

Впрочем, постави на дневен ред тази “ревизия” от по-рано, през 2019 г., когато подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и обяви, че започва обществен дебат за промени в основния закон и за “цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции”. Но откакто започна да управлява чрез служебни правителства, Румен Радев загърби това обещание, така че па́рата остана в свирките през 2020 г., когато президент и няколко политически сили бяха синхронизирали слоганите си за оставката на Гешев.

Заглъхнаха призивите за проверки на имоти и офшорни сметки. Нескритите амбиции на президента за политическа кариера след последния му мандат - и на кръга около него, изключват конфликти със съдебната система, в която задкулисното влияние на ДПС и ГЕРБ отдавна не е тайна. Политиците в президентското лоби са достатъчно обиграни, за да се конфронтират с магистратурата и прокуратурата, имали са възможност да се уверят, че статуквото е работело и работи добре за всички, в това число и за тях. Защо тогава да се променя един така добре смазан механизъм?!

Президент с правителство в сянка

Откакто почна да ръководи държавата чрез служебни правителства, президентът се обзаведе с кабинет в сянка на “Дондуков” 2 - практика, която в развитите демокрации използва опозицията. Управлението на Румен Радев не се опази от формиране на определени кръгове около себе си, срещу което не е имунизирана нито една власт. Но за първи път в най-новата история освен партийните обръчи, състоящи се от фирми, облагодетелствани от публични ресурси, се появяват и президентски такива.

Не е тайна, че служебните управления на президента се ангажираха с много повече от подготовката на парламентарни избори, каквато е същинската им задача. Медийни публикации разкриха кадруването на секретарите на президента Пламен Узунов и дясната му ръка Николай Копринков, а по повод последния лидерът на ГЕРБ Борисов изрече през 2021 година крилатата фраза: “Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха от село Труд по пътя на Копринката”. (Копринков е бил кмет на пловдивското село Труд, б.авт.)

Резултатът е, че шефовете на спецслужбите са назначени от президентските кабинети - и все още са си по местата, също и председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Служебните министри смениха бордовете на големите държавни фирми и предприятия, като върнаха и кадри на ГЕРБ. Едно такова ръководство - на “Булгаргаз” начело с директора Деница Златева, назначена на този пост от служебния кабинет през август 2022 г., сключи спорния договор с оператора на газопреносната система на Турция “Боташ”. Благодарение на неизгодния за България контракт синьото гориво, което влиза в турския газов хъб – руско, иранско, азербайджанско, египетско и др., прекръстено като турско, получава достъп до европейския пазар.

С приетите конституционни промени обаче правомощията на президента да си избира служебни правителства вече са силно ограничени. Единственият му път до властта е да слезе на терена на политическото, където го покани Пеевски.

Тази така опияняваща власт…

Но каквито и атаки да предприема президентът към управляващите, колкото пъти да налага вето на приеманите закони, колкото пъти да сезира Конституционния съд, те заобикалят приоритета, обявен само преди две години - ревизия на съдебната власт. Коментарите от президентството избягват и темата за корупцията в правосъдието и непосилното за България върховенство на правото. Например по повод убийството на дилъра на правосъдие Мартин Божанов-Нотариуса,един от секретарите на президента Димитър Стоянов заяви наскоро по bTV: “Нямам обяснение за последното убийство у нас. Определено не е приятно, но показва каква е ситуацията в България – времената са размирни и явно човешкият живот не е ценен“. Доста общ коментар предвид факта, че Стоянов отговаря за сигурността и отбраната.

Излиза, че онова протестърско: “Мутри вън!” е било камуфлаж - особено в контекста на казаното от съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Асен Василев в записа, изтекъл от партийното събрание: “Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва (кметовете на ГЕРБ, б.авт.), с другата ги заплашва.” Предвид политическите амбиции на президента и все още “зеления” проект “Трети март”, за него и обръчите му не е без значение кои ще са новите членове на ВСС, ВПС, кой ще бъде избран за главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). Все избори, които ще се осъществят тази година.

Президентът има вече нови слогани

Нападките от типа “Мистър Кеш” и “Мистър Магнитски” и обвиненията в корупция между президента и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски създадоха единствено малко шум в медиите. Софийската градска прокуратура се поразмърда да проверява какви сигнали има за един от президентските секретари, но сюжетът едва ли ще се развие, независимо че е определен наблюдаващ прокурор.

Обществото ще наблюдава как санкционираният за значима корупция по “Магнитски” Пеевски, изтрит от делото “КТБ”, бива заличен и от всякакви групи зад кулисите на правосъдието… А президентът вече си е избрал нови слогани - за (руските) паметници, историята и паметта, които “безродници” унищожават, за провалите на ЕС “да предложи действащи решения за спиране на войната в Украйна и постигане на справедлив мир”.

Няма мутри отвън.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    29 32 Отговор
    Срам ме е че гласувах за този продажник Радев мислех, че е честен човек военен давал клетви, а излезе руска марионетка.

    Коментиран от #13

  • 2 $мрадефф

    17 21 Отговор
    бил за 8 март
  • 3 Плашимир

    17 8 Отговор
    Остана Котето. На когото всички му се вързахме като шарани.

    Коментиран от #4

  • 4 Плашимир

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Плашимир":

    Кирето. Не котето.
  • 5 Име

    17 13 Отговор
    Е стига само пропаганда - Радев ни спаси от мутрите - бяха налазили - ето го Мистър Мартин Божанов, Лорд ъф дъ даркнесс.

    ГЕРБ не са нищо повече от едни - мутри - с костюми - което си и личи - последно място в Европа - имаме имитация на работа - уж това - а то - нищо.

    Кафето - в евро - заплатите - в Трънският курс.

    Цецка щеше да вдига други крайници, ма не е в това въпросът - ГЕРБ си отива - те самите са под хипнозата на лидера си - евала - но това е свършено, няма повече ГЕРБ и така и става.

    Коментиран от #7

  • 6 Мистър Кеш

    23 19 Отговор
    Се готви за Управление , но ще се провали като Стефан Янев.

    Юмрукът беше само за пред медиите.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бау бау

    12 11 Отговор
    Остана само средния пръст.
  • 9 И за какви

    20 8 Отговор
    Реформи му лепите, като cглобкатa му оряза всичко и това дето имаше преди като право, от малкото..
    Явно всичко впрегнато да му сваля рейтинга...
    Страх, страх, сссраааах

    Коментиран от #22

  • 10 ИЗБИРАТЕЛ

    12 8 Отговор
    Президент Радев е кошмара на сглобкаджиите. Прилепят му вина за неизвършените реформи, които само сглобкаджиите могат да направят.
  • 11 БеГемот

    10 6 Отговор
    Ми появи се сглобката ...той човека какво да направи...кога тия се целунаха в устата а кумува посолството...мутри и бели якички променят конституцията...а Дойче веле плюе единственият коректив на тая перверзия...
  • 12 Момчил

    12 9 Отговор
    Ами,нищо не остана. Радев е обвиняван,че е руска подлога ,в което не съм убеден - по-скоро се влияе от народните настроения,за да печели политически дивиденти. Радев се г.зи накъдето задуха вятърът - първо докара канадските ретарди, после взе да се кланя на руснаците, утре ще се кланя и на Джибути,ако имат силата и му обещаят да го задържат на власт. Той е един нагаждащ се субект,правещ всичко в името на своето задържане във властта и го играят все на доброто и лошото ченге с правителствата.

    Коментиран от #21

  • 13 Гост

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Стига с тези опорки.

    Напиши конкретно, с какво е помогнал но Путин?

    С договора за Ф16 или може с договора за Страйкърите?

    Коментиран от #20

  • 14 Мафия ни управлява

    10 3 Отговор
    От този юмрук изскочиха нови мошеници,жадни за пари и власт,слуги на Мафията !

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ганю

    1 0 Отговор
    на Владимир ще му ударя едно рамо с един Тянан-мън да очукаме дрогираните тъпанари в бг
    е накъканите продажни политици
  • 19 неудача

    4 0 Отговор
    Невнятния пРезидент се оказа най-корумпирания в кратката ни демократична история.
  • 20 Ани

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    При подготовка за войната в Украйна, Путин активно опростачваше народонаселението и активизира корупцията в Источния блок за да внесе раздор в обществото. Главни действащи лица в България Слави и Румен.
    Действително, Путин вероятно не очакваше такъв отпор в Украйна, но нищо все още не е решено. Явно е работил активно и в САЩ.
    Нека да подкрепим прокуратурата да си свърши работата и да очисти България от гнилите ябълки.

    Коментиран от #26

  • 21 Съвипусник на Румен Радев

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Момчил":

    Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач.
    Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Издигаха го по партийна линия.
    Той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо България.
  • 22 На кривия космите

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "И за какви":

    Радев е на власт от 2016. Имаше подкрепата на БСП която тогава беше фактор. Още в първата си реч даде една седмица на Народното Събрание. И досега нищо. Само оправдания.
  • 23 Бау Бау

    0 0 Отговор
    Кой се върти на пилона,кой го може.
  • 24 Бял мечок

    0 0 Отговор
    Руска подлога,копейките не миришат
  • 25 9999

    0 0 Отговор
    Защо България има вицепрезидент ?

    Коментиран от #27

  • 26 Ани, миличка,

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ани":

    поне правописа да беше научила... Ама - иначе си компетентна по далеч по-значими въпроси, а?
  • 27 Защото така е

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "9999":

    по Конституция.