Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 06:00 5 461 33

"В скута на Пеевски": как да не се отврати човек

  • делян пеевски-
  • пеевски-
  • дпс-
  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • герб-
  • магнитски-
  • политика

Пеевски стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе

"В скута на Пеевски": как да не се отврати човек - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Детев:

Ако днес Марк Твен можеше да се обърне към т.нар. сили на промяната в България, вероятно би им казал: "Не управлявай с безскрупулни политици. Ще те свалят на нивото си и ще те бият с опит".

Четири години след масовите протести срещу Бойко Борисов, Делян Пеевски, Иван Гешев и системата, която олицетворяват, първите двама изглеждат по-силни от всякога. Партията на Борисов е първа във всички социологически проучвания, докато "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - издигнати, за да го свалят от власт, губят все повече подкрепа. Санкционираният по закона "Магнитски" Делян Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на българския политически и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в Народното събрание. И слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка.

Гешев? Е, той беше остракиран. Но пак от ГЕРБ и ДПС. Все пак "те си го избраха" - логично беше те да си го свалят.

Струваше ли си?

Това е въпросът, който лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" трябва да си зададат, преди да погледнат в очите избирателите, които ще им отговорят на следващите избори. Избори, които изглежда ще се проведат много по-скоро от очакваното. Затова поне говори унизителната координирана атака на ГЕРБ и ДПС срещу коалиционните им партньори. Некоалиционни партньори, пардон. Впрочем: вицепремиерката Мария Габриел правилно попита защо документът за общо управление да се подписва сега, а не при сформирането на коалицията. Защото тогава уж не беше коалиция.

Иначе да - в последните девет месеца, на фона на ужасяващата война, която Путин води срещу Украйна, България наистина изглежда като стабилен партньор за западните си съюзници. И вероятно експоненциалния ръст на партия "Възраждане", която се храни от политически хаос, беше спрян. Но докога? Сегашното разположение на шахматните фигури на българския политически терен предполага връщането към старата система на управление - отпреди 2020 година. Система, която създаде партии като "Възраждане".

Дали с мисълта, че така ще може да се спаси от американските и британски санкции, или защото усеща духа на времето, Делян Пеевски от човек, свързван с руски интереси (подобно на политическия му кръстник Ахмед Доган), се превърна в убеден евроатлантик, който се бори срещу руското влияние. До утре, когато тази позиция вече няма да му е удобна.

Включването на Пеевски в парламентарното мнозинство постигна обаче и друг ефект - допълнително отврати и отблъсна избирателите. Нима някой ще се вдъхнови да излезе да гласува или да помечтае за нова страница, когато от първия ред на парламентарната зала се чуват викове като "махай се бе, мишок", а Христо Иванов е принизяван до човек, който сядал "в скута" на онзи, срещу когото толкова години се бореше? Не е изключено след тази гнусна реплика мнозина да плеснат с ръце и да кажат: "Знаехме си! Браво на Пеевски!".

"Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват"

След като през 2020 година имаше порив и ентусиазъм, невиждан от години в българското общество, днес гражданите отново са отвратени от политиката. Регулаторите са все така пълни с подставени лица, а ГЕРБ и ДПС вече дори не са длъжни да крият любовта си зад параван, макар и прозрачен. Че нали борците срещу тях ги легитимираха. Бяха принудени, ще кажете. Само че конституционните промени вече са гласувани. Защо ДПС продължиха да са "партньор" и след това?

"Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват" - помните ли тази крилата фраза от протестите? Точно това вероятно ще се случи след следващите парламентарни избори. Кога ще са те? Ще решат Борисов и Пеевски, които победиха. Как? Марк Твен може да обясни.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Радан-Костовист

    70 13 Отговор
    Добре написана статия!
  • 3 Старец

    103 8 Отговор
    Христо Иванов би седнал във всеки скут, който му плаща. Има едн думичка с п, която няма да напиша.
  • 4 ПУЛЮ СУЛЕВ ДЕСАНТЧИКА

    60 2 Отговор
    СКУТ - СЕДАЛИЩЕ - БИБИТКО ЛУБРИКАНТА
  • 5 Шиши

    53 2 Отговор
    В скута има кафе за всички
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Благодарим ти Ристю!

    81 5 Отговор
    Дойчо зелето да напише кой изпра и подми Дебелянчо и Тиквуня. Да напише, ама няма. Защото това са коалиция ППДБ - ПеремПодмивамеДпетаБършим. Това наистина потресе, иначе свикналия да вижда всичко български избирател. И днес, когато Ристю сяда в скута на Шиши, всички си мислим, еми поне сяда на чисто, защото той лично му го изми
  • 8 омерзение

    60 7 Отговор
    Политиката е мръсна работа! - Защото се върши от ...мръсници! Глад за власт и алчност за милиарди! И всичко тръгва от партиите - ОПГ! ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА и нов закон за политическите партии! ВЪН партийните калинки от властта! Иначе....България, държава на над 1300 години, си отива....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Държавата ...

    50 2 Отговор
    е на мафиотски автопилот с " глиган" , като оператор! !
  • 11 Александър Детев и DW!!! ФЕЙКОВЕ И

    62 1 Отговор
    Маниполации!! Искарахте,, че Възраждане са, виновни зя, Краденето и Хауса, през Последните 15 - 16 год?? Не Познахте, Не хваща декиш!! Управляваха Бойко иДоган през тея, години И ония Бившите, зад Завесата, които Дърпаха конците на тея, които Управляват! Не сте Познали, че Народа Прелива от Любов към Бойко и Пеевски!! А Агенциите пишат какъвто им подадът РЕЙТИНГ от Тея, където Плащат!Никой не се Заблуждава, кой е Борисов, Пеевски и Доган, а това за Избелването е метафора и маниполация на платените Мисирки!!
  • 12 По Ботев

    42 1 Отговор
    Народът спи и вечно ще спи!
  • 13 Стеф

    36 4 Отговор
    Да, но това за скута е казано с половин уста, защото Христо, се налага да чака на опашка, защото все го пререждат ненаситни от ГЕРБ. И това не е честно. Поне да си направят график.

    Коментиран от #15

  • 14 жжжжжж

    26 0 Отговор
    и сладоледа на доган близаха. от там се начерта сглобката.
  • 15 ПП ДБ ГЕРБ

    38 1 Отговор

    До коментар #13 от "Стеф":

    Седим в скута на Шиши на ротационен принцип.
  • 16 Иван Иванов

    6 18 Отговор
    Какви скутове - нямаме други избор, освен да работим с мафията - те се опитват да се преустроят - аз съм работил с мошеници - те са такива от рождение - ако слушаш откровеното на Бойко Борисов - той е нямал пари и е садил картофи, а е имал само филия с мас, оттук и извода - че е бил беден и сега му се полага всичко, това е "желязната" логика на тези хора - иначе може да е имал някакви "проблясъци" в живота, да е виждал, че може и с честен труд да успееш и никой не пречи да се реализираш.

    В крайна сметка - мафията си избива комплексите, тяхната също не е лесна - там е конкуренция - трябва да си много богат, то не е едно. Ето и - си разчистват сметките без никаква пощада, докато хората се чудят как да си живеят спокойно и уютно - през 1-2 месеца се разстрелва по някой.

    По умното е - да си близо до мошеника - иначе те съвсем си бяха разпасали пояса, нямаше и елементарен контрол - не става въпрос за толкова огромни злоупотреби.


    Това, което става е положително, защото - Бойко Борисов не е същият, почна да се осъзнава - не може да се промени, а откровено казано - имаше историческа нужда навремето - в сравнение с мекушавите апаратчици от БКП. Преди години пък вървяхме пак като стадо - БКП си правят също далавери - това е всъщност света.

    Не може да се върнат на власт нито ГЕРб, камо ли СДС или ДПС - това е утопия, самият факт - че никой не се плаши е достатъчен.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сопола

    21 0 Отговор
    Сега Христо седи в скута на Шиши, но после ще има ротация. Човещинка...
  • 19 Демократ

    11 10 Отговор
    Ето кой дърпа конците на политиката в България още от 1989 г. и няма какво да се чудите, като казваме ДС-КГБ мафията: "Ахмед Доган, който и днес дърпа конците на ДПС от Сараите в качеството на почетен председател на движението, оглавяваше партията от създаването ѝ през 1990 г. до 2013 г.
    Той е осветен като агент под псевдонимите „АНГЕЛОВ“, „САВА“ и „СЕРГЕЙ“ на Трето управление на ДС (ВКР) – 1974 г.; Окръжно управление на МВР-ДС Варна – 1976 г.; Първо главно управление на ДС – 1979 г." Говори се, че евроатлантика Пеевски след Дубай ,където беше изчезнал, през 2022 е бил откаран в Москва, откъдето се върна много отслабнал и стана депутат, който ходи в Парламента. След създаденото сглобено правителство устата му не спира да говори нечленоразделно и се прави на началник на държавата. От 15 до 17 февруари тази година в Кремъл бяха привикани на инструктаж от Възраждане- копейките и Румен Петков, човека на ген. Румен Решетников и случайно това стана точно преди т.н.ротация в кабинета. Не мина и ден и проксито на Путин мутрата евроатлантик Бойко почна да се прави на мъж със собствено мнение. Мила Родино, ти ще станеш земен рай,когато скъсаш с Кремъл и изхвърлиш политическия съветски боклук от путинци на бунището
  • 20 Трифонов

    19 6 Отговор
    Хайде сега... Пеевски и Борисов виновни, а не че ПП-тата се оказаха поредните безскрупулни, алчни за пари опортюнисти, криещи се от провалите си в чужбина тук, с цел да дооглозгат каквото могат. Ай, без тия. Какви са Пеевски и Борисов всички знаем. Те са днес, където са, не защото те направиха нещо. А защото се оказа, че ПП-тата и ДБ-тата са още по-лош вариант. Както казвах, че е още преди първите избори на които се явиха. Ама... като ми пееш Пенке ле, ама ху ли ми тъ листънинг!?

    Коментиран от #22

  • 21 резервист

    15 0 Отговор
    Да перифразирам един български сатирик. "Малко се бие в тази държава!". Едва ли нещо може да се промени у нас с мирни средства. Тази отвратителна сган няма да си иде доброволно. Така че "Смърт на фашизма - свобода за народа!" дами и господа.
  • 22 Истината

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Трифонов":

    Май много хора са с къса памет. Борисов е 23 години в политиката, от 2001 като гл.секретар на МВР настанен от КГБ агента Румянцев, Бриго Аспарухов, съветника на Симеон, 2005 беше награден от КГБ за заслуги като кмет на София, от 2009 г. е вечния премиер и незаобиколим факто,, който построи на Путин с нашите пари руския турски пото , ДПС е създадена от КГБ през 1990 г. с вечния шеф Ахмед Доган, агент Сава на КГБ ,който досега решава всичко от сараите. Пеевски е неговия човек. Президентът Румен решетников е човек на Кремъл, Възраждане е партията на кремъл, която беше на инструктаж там от 15 до 17 февруари точно сега, да не говорим за БСП, които уж нямали нищо общо с БКП пък имала 100 годишна история.Пълна трагедия!

    Коментиран от #23

  • 23 Хохо Бохо

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Фактите говорят, че изброените от теб са козяци и анадолци. Само Радев е българин. Кво кгб те гони ве? Сите слугуват на козяк

    Коментиран от #25

  • 24 Господа журналисти!

    16 0 Отговор
    Я се поразровете малко и ни кажете има ли някъде по света човек санкциониран по закона "Магнитски" който така нагло да развява своята безпардонност и при това е и депутат, имащ "тежката задача да слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка! Никой не му вярва, но той сам си е повярвал.Докога ли?
  • 25 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хохо Бохо":

    Всичко, което отричаш е факт, значи живееш в паралелен свят, вкаран в единствената ти гънка в мозъка от пропагандата и не виждаш, не чуваш и не мислиш и викаш на черното бяло.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Емо

    6 0 Отговор
    На вас свинята не ви ли мирише? На корупция, беззаконие, дебелоочие, наглост, безсрамие, лицемерие. Отвращавам се от масовото равнодушие на овцете към това, което става в управлението на държавата.

    Коментиран от #31

  • 29 ОТ КОНЕВРЪЗА

    4 0 Отговор
    отвратителните винаги ще ни управляват и днес ,нощес и утре те са с олигархията и такива като нотариуса рамо до рамо , варианти или чакаме да се самоунищожат/много бавен процес/ или президентска държава да се знае кой е виновният а с Н С масовата отговорност води до масова безотговорност, сглобки и мазни турски кафета
  • 30 бай село

    1 1 Отговор
    Ами освен Ристю и Серж кой още стоеше в скутати ,Корнела къде седеше.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Казанлък К..ов

    1 0 Отговор
    Не е прашка ,не е лък ... Ще оправи нещата в родината
  • 33 Денс жанбазларъ

    0 0 Отговор
    G-n. Пеевски вече е политически труп
    .. до 18-20 месеца ще е аут от ДПС и ще се нареди до Местан ,Касим и останалите който бяха важни