Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Февруари, 2024 10:00 3 268 73

Безславното поражение на Орбан

  • унгария-
  • украйна-
  • виктор орбан

Пред вътрешна публика обаче унгарският премиер представя резултата от срещата на върха в Брюксел като успех

Безславното поражение на Орбан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Орбан се провали, макар че яростно обещаваше да блокира средствата за Украйна. Това бе една от най-горчивите загуби, които е понасял в Брюксел в последно време. А поведението му става все по-непонятно и недостойно.

Още новини от Украйна

Поведението на унгарския премиер Виктор Орбан към партньорите му в Европейския съюз става все по-непонятно. А и недостойно - за самия него, за безусловно лоялните му съпартийци и за неговите гласоподаватели. Орбан десетки пъти в последните години е обещавал, че по никакъв начин няма да приеме определени начинания на ЕС и безпощадно ще се бори срещу тях. А в крайна сметка ги подкрепяше, без да дава повече обяснения и без да стане ясно дали е получил някакви отстъпки в замяна и какви.

Нападки срещу Брюксел и Запада

Така беше и този път – преди извънредната среща на върха на 1 февруари, на която се взе решение за финансовите помощи за Украйна. Срещата се оказа необходима, защото в края на миналата година Орбан отказа да гласува за същия пакет с помощи. Седмици наред Орбан не спираше да повтаря, че ще наложи вето на 50-те милиарда евро за Украйна – толкова яростно и решително, че изглеждаше невъзможно да бъде разубеден. Призоваваше за “борба срещу бюрократите в Брюксел” и срещу “войнолюбивия Запад” и се обявяваше за единствения европейски лидер, който се бори за мир. Наричаше Украйна „една от най-корумпираните държави в света”, на която не бивало да се дават 50 милиарда евро просто така. И това го казваше не кой да е, а тъкмо Орбан - смятан за един от най-корумпираните европейски лидери.

Той обаче оттегли ветото си още в четвъртък сутринта на неформална среща преди самия форум. Изненадата беше всеобща, защото я предхождаха седмици на голямо напрежение. При това изобщо не стана ясно защо Орбан изостави обещанията си да наложи вето. През декември миналата година Орбан се съгласи Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС, след като отново заплашваше с вето, но тогава от Брюксел обещаха да изплатят част от блокираните средства за Унгария. Ставаше дума за 10 от общо 22 милиарда евро, които бяха замразени от ЕС заради проблеми с върховенството на закона и корупцията.

Този път обаче не ставаше дума за подобна сделка. Орбан не е получавал допълнителни обещания, заявяват от Брюксел. Орбан обаче публикува на страницата си във Фейсбук видео, озаглавено “Ние се преборихме”. В него той твърди, че Унгария е получила уверения, че средствата, предназначени за нея, няма да идат в Украйна. Освен това щяло да има механизъм за контрол на помощите, който да гарантира “разумното използване на парите”.

Манипулативни твърдения

Както често обича да прави, Орбан и сега твърди във видеото нещо, което изобщо не е било предмет на обсъждане - а именно, че парите, предназначени за Унгария, ще бъдат изпратени на Украйна. Механизмът за контрол, за който Орбан говори, също няма да съществува. Въпреки че пакетът от помощи на ЕС ще бъде официално преразгледан след две години, той ще отпадне само ако всички 27 държави членки гласуват единодушно “за".

За унгарския премиер това е една от най-горчивите загуби, които е понасял в Брюксел през последните години. Най-вече заради изключително решителните му изказвания от предишните месеци и исканията му за ежегодно гласуване на всеки следващ транш от средства за Украйна. Така той би си осигурил възможност за налагане на вето при всеки нов вот.

Това поражение навярно се дължи на широкоразпространената “умора от Орбан” в Европейския съюз, както я нарече полският премиер Доналд Туск. В последните седмици няколко държавни лидери, високопоставени политици и евродепутати изразиха възмущението си от унгарския премиер. В Брюксел той малко или много е бил и заплашен, че ако продължава да поддържа тази линия на саботаж, субсидиите за Унгария могат да бъдат замразени отново или че ще започне процедура, която да отнеме правото на глас на Унгария в ЕС.

Яростни нападки

Пред вътрешна публика обаче Орбан представя резултата от срещата на върха в Брюксел като успех. В същото време той не се въздържа и от груби расистки коментари по адрес на Украйна. Причина стана коментар на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който миналата седмица каза, че Унгария не стои на страната на Русия, а на страната на унгарските интереси. Това всъщност трябваше да е помирителен коментар, насочен към Орбан, който в действителност е единственият европейски лидер, поддържащ близки отношения с руския президент Путин. Орбан обаче отвърна много остро на Кулеба в интервю пред държавното унгарско радио: “Съседите ни славяни да не се опитват да обясняват на хилядолетната унгарска държава кои сме ние, защото това го решаваме само ние. Не се нуждаем от външното им одобрение“.

Зад това изказване се крие не само гняв заради безславното поражение на Орбан на срещата на върха на ЕС. Унгарският премиер нито ще се дистанцира от Русия, нито ще възприеме по-конструктивна позиция по отношение на Украйна занапред. Както неотдавна разкри унгарският разследващ портал “Direkt36”, при закрити врата Орбан е изразил сериозни резерви относно членството на Украйна в ЕС. Според Орбан това щяло в дългосрочен план да създаде контролиран от САЩ "властови център" в ЕС, който да включва още балтийските държави и Полша. А това не отговаряло на унгарските интереси.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    38 66 Отговор
    Орбан е ЛИЦЕМЕРИИН
  • 2 Не е загубил, остана в обкръжение на

    48 25 Отговор
    Хомяците не търпят мъже!
  • 3 АБВ

    38 74 Отговор
    Руски боклук

    Коментиран от #20

  • 4 Васил

    101 25 Отговор
    За три дни вече пета статия чета как Орбан се бил провалил..... ами не , явно не се е провалил щом трябва с пет статии да ни убеждавате.
  • 5 ФЕН

    30 72 Отговор
    Циркаджия с проруски наклонности те за това унгарците него харесват и постоянно говорят за фалшиви избори и манипулиране на вота на хората.

    Коментиран от #61, #69

  • 6 Орел

    51 15 Отговор
    Надай се зеле за мръвка! На Орбан му е през органа.
  • 7 Унгарците

    24 53 Отговор
    Са бедни мишки като нас ,добре че са в центъра на Европа ,че иначе ще вият като карпатски вълци

    Коментиран от #12

  • 8 дядо поп

    53 13 Отговор
    Не мислете , че няма да се разбере с какво са го заплашвали и как са действали демократите от ЕС , убедили са го по западно демократичен начин! Ако можете да четете , прочетете какво казва за ЕС и страните от бившия СОЦ носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц!
  • 9 Васил

    21 54 Отговор
    Орбан е пореният луд на небосклона мисли че света се върти около него.

    Коментиран от #35

  • 10 А50

    70 13 Отговор
    Поражението не е на Орбан, то е на цяла Европа. Сащ и Англия направиха война в Европа и се изсулиха, а сега безнадежно корумпираните лайненци натресоха Европа във война с Русия. Сащ с един ход нокаутираха Европа и затрудняват Русия. Цял месец разиграват театро демократи и републиканци и те така те...

    Коментиран от #47

  • 11 дойче зеле

    49 8 Отговор
    изглеждат много щастливи,дори не крият злобата си.
  • 12 абе селяндур иди и виж

    55 15 Отговор

    До коментар #7 от "Унгарците":

    Унгария и тогава говори простотии.В сравнение с нас те са в космоса.Аман от неуки злобари.

    Коментиран от #56

  • 13 нннн

    46 9 Отговор
    Направи, каквото можа. Всички други покорно се наведоха. И, да не забравяме, че скоро са европейските избори и веят други ветрове !
  • 14 Фен

    51 11 Отговор
    Провали се соросоията! Орбан постигна, каквото искаше! Парите за Унгария, защита на унгарското население в Украйна, финансиране на Украйна от ЕС само за инфраструктура, не за въоръжение. А ние, какво постигнахме? Българите в Украйна са оставени без никаква защита, и ще бъдат брутално асимилирани!
  • 15 Флин

    42 11 Отговор
    Поражение??? Да не се окаже победа накрая
  • 16 Урюрвкос

    27 9 Отговор
    на снимката е толкова потресен и рони сълзи че направо му завиждам
  • 17 Агент Николай

    35 11 Отговор
    ЕВАЛА ОРБАНЕ! ЕВАЛА ВИКТОРЕ!
  • 18 филип ейджи

    38 9 Отговор
    ако четете внимателно промените които постигна Орбан не е никакво поражение
  • 19 Безславното поражение на ЕС-ЕС

    43 9 Отговор
    САЩ ефективно прехвърлиха цялата финансова тежест върху поддържането на нацисткия режим в Киев върху ЕС.

    Предстоят тих саботаж на санкциите, групировки по интереси в рамките на ЕС, саботаж на политиката на Брюксел, а след това и разпадането на ЕС.
  • 20 факт

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "АБВ":

    що си плюеш ДНКто
  • 21 Маджара да се мести

    11 28 Отговор
    В БРИКС.Кво ще кажете,путинофилчета?Там било готино.
  • 22 Наглеци!

    36 10 Отговор
    Притиснаха Орбан до стената,оставаше само да го застрелят,което и щяха да направят/в преносен смисъл/,като спрат парите за Унгария!Глобалистите спечелиха битката,но не и войната!Гестаповци!
  • 23 БАНко

    34 9 Отговор
    В КАКВО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ , ПОД ДИКТАТУРА НА САЩ !!! ОТ ОРБАН ЗАВИСЕШЕ КАК ЩЕ ГЛАСУВА И ВСИЧКО МУ ОБЕЩАХА И ....ЛЮТО ЗАПЛАШВАХА ДА УНИЩОЖАТ УНГАРИЯ !!! СКАПАНАТА ЕВРОПА !!!
  • 24 БАНко

    22 8 Отговор
    ТЕЗИ 50 МИЛИАРДА ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ СА ПО МИЛИАРД НА МЕСЕЦ , А В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ОСТАНАХА 10 МИЛИОНА ПЕНСИОНЕРИ , МАЛКО ЖЕНИ И ДЕЦА - ОБЩО 18 МИЛИОНА !!! В УНИЩОЖЕНАТА ОТ ЗЕЛЬО ДЪРЖАВА ВСИЧКИ ОСТАВАХА БЕЗ СРЕДСТВА И ОБРЕЧЕНИ НА СМЪРТ !!! ОРБАН УСПЯ ТЕЗИ ПАРИ ДА СА ЗА ПЕНСИИ И ПАРИ ЗА 350 000 ВДОВИЦИ !!!
  • 25 Хасковски каунь

    8 23 Отговор
    Орбан винаги е бил балон-демагог. Досущ като Нашия, но стъпало по-долу.
  • 26 алабала

    24 7 Отговор
    Както вимаго дойче зеле дезинформира. Орбан наложи парите за Оркайна да не се използват за закупуване на оръжия, а за спциални дейности и да има ежегоден одит, също така си подсигури динансиране на У гария от еврогейския съюз. Кое тук е провал? Провал са дйестсията на нашите г…зомийници.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Перо

    31 7 Отговор
    Украйна не е страна член на ЕС и НАТО и няма друга причина и такъв зор за загуба на десетки милиарди евро на европейските данъкоплатци, освен запазване и укрепване на ционисткия, превратаджийски режим! Защо не дадоха тези милиарди за Афганистан, Ирак, Сирия, Либия? Защо в БГ само на украинците се предоставя безплатно хотели на първа линия на морето за сметка на БГ бюджет, нашата държава им плаща здравните осигуровки и им дава право на работа? Това е очевадна дискриминация, спрямо хилядите други имигранти в БГ!

    Коментиран от #58

  • 29 Ам'и

    10 21 Отговор
    Който се е хванал с Русията,все се е провалил.И Куба и Венецуела отраязаха рашистите.

    Коментиран от #32

  • 30 Хасковски каунь

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "алабала":

    Н аивен си ! Ама много.
    Ти ми дай 1 млрд. не за джепане, а аз ще освободя от мойте за последното.
  • 31 Мирослав

    24 6 Отговор
    Всички други си защитават правата на малцинствата в Украйна - поляци, унгарци, румънци, словаци. Унгарците били само 75 хиляди , но Орбан дава мило и драго за тях. Кой от нашите политици, освен Възраждане говори и посети нашите бесарабски българи се га по време на конфликта, които са поне 300 хиляди?! На всичкото отгоре наглите румънци вече въобще не се притесняват да заявяват претенции към Бесарабия. Нашите предатели които сега са в управлението само лижат задните част на украинските нацисти, но презират всички българи както в България така и в чужбина!

    Коментиран от #34

  • 32 УСА боклук

    11 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ам'и":

    Бреййй,
    това не го знаех. От този форум доста работи научих. Добре е , че не ги споделям да не стана за смях
  • 33 пламен

    8 24 Отговор
    Унгария е пример за държава лузър. Исторически винаги избира губещата страна. В първите дни на руската агресия прочетох че да на страната на русия. Веднага ми стана ясно че русия ще загуби. След няколко дена четох че Гърция е на страната на Украйна. Гърция винаги избира печелившата страна. Вече нямах никакви съмнения че Украйна ще победи.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Швейк

    9 18 Отговор

    До коментар #9 от "Васил":

    Тръгнал като Орбан, пък се върнал като пocpaн.

    Коментиран от #50

  • 36 Истината на дойчу зеле

    15 8 Отговор
    Орбан загубил уж, а се радва на подкрепата на унгарците. Брюксел спечелил уж, а самият град е блокиран от протестиращи фермери. Истината на дойчу зеле, е една пропаганда и наистина
  • 37 Пръц

    11 1 Отговор
    Не коментирам,защото не чета статиите зеле
  • 38 Мирослав

    14 7 Отговор

    До коментар #34 от "Кирил":

    Българите в Русия нямат нужда от помощ, защото там живеят свободно и щастливо, а единственото което е разрешено на българите в бивша Украйна е да умрат в окопа в името на нацисткият режим узурпирал властта след кървав преврат в името на евроатлантизма и дебилизма. Никакви други права там нямат българите и в момента там им отвличат мъжете и заплашват семействата, за да умрат за Байдън , това го научавам непрекъснато от мои контакти в областта.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Посолството

    4 5 Отговор
    Браво за анализа, 10 долара за което!
  • 44 Артилерист

    17 5 Отговор
    Орбан даже прекалено дълго издържа срещу почти цялата глутница. Той направи каквото можа и то доста успешно. Продължаването обаче на тази линия, в тази враждебна среда на американски прислужници, става рискована за страната му. А той е доказал, че е голям патриот и доста куражлия човек. Сигурен съм, че при първия удобен случай ще поднесе извиненията си на Путин, ако не го е направил по закритата линия или въобще не е съгласувал действията си с него. Във всички случаи тази ситуация-ЕС да е под командата на американците-със сигурност ще се промени и Орбан ще докаже, че е предан на страната си и на тези, които са му помагали...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Живанши

    19 5 Отговор
    Според мен е много славна победа. Той постигна целта на 100%! Тя не беше да се спре финасирането, а да се забави. С триста зора преведоха тази смешна сума (в сравнение с 250 млрд. които им даваха без проблем в началото), следващия път - а той ще е достатъчно скоро ще е още по-трудно. Това забавяне достави на фашисткия Укропски режим много неприятности и те започнаха да се ядат по между си! Саморазпад с необратими ефекти. Браво на Орбат! Перфектна тактика! Човека служи на справедливостта вярно и много високо продуктивно! Унгарците са готини за разлика от нашата безгръбначна сива каша...
  • 47 Живанши

    14 2 Отговор

    До коментар #10 от "А50":

    Не трябва да забравяме Германия и Франция, чиито лидери (Меркел и Хиланд) активно и с пълно самосъзнание подкрепиха мирен договор - ЛЪЖА - Минск 2. Това е много важен принос към войната, дори съществен!
  • 48 Истината

    12 4 Отговор
    Най -нацистката медия в света изпада в ярост когато става дума за Орбан.
    ещо нацистката пропаганда не успява даже в Германия.
    Сънуват врагове от AfD и новата партия на Сара Вагенкнехт.
    Какво доживяхме нацистите и сатанистите в Западна Европа да умират от страх!
  • 49 Киро

    12 6 Отговор
    Премахнахте коментара ми се ни 45 ,защото писах ,за коварството на Урсула и цялата банда фашистка!! Подаряват нашите пари ,милиарди и оръжие на украинските фашисти!! Идва м.май и техният край!!!

    Коментиран от #59

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Начо

    2 11 Отговор
    Аре у лево, маджарски м.нгал
  • 53 Тиква

    8 2 Отговор
    Пак простотиите на Доче! Нищо повече!
  • 54 Павел пенев

    4 5 Отговор
    Позицията на Орбан беше сломена от фашизираните лидери на Германия, Франция и Италия, които заедно с джендърите от ЕС го заплашиха и рекетираха.

    Коментиран от #64

  • 55 1111

    5 2 Отговор
    Баща му беше висш кадър на унгарската комунистическа партия,после стана от раз милионер,а синчето беше инсталирано
  • 56 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "абе селяндур иди и виж":

    Май си минавал само по магистралата ,иди постой малко и пак пиши колкото съм обикалял Унгария толкова не съм обикалял България
  • 57 Комунистическото отроче орбан

    4 3 Отговор
    Яростен противник на гей браковете бе хванат на голо мъжко парти и напусна парламента
    Йожев Сайер се опитал да се изплъзне на полицията като се спуснал по водосточна тръба
    Той призна в изявление, че е участвал в частно парти, на което според медиите полицията открила 25 голи мъже - сред тях евродепутати и дипломати
  • 58 6666

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    Защото едните са бели културни християни,а другите са тъмни цигани икономически навлеци......
  • 59 6666

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Киро":

    По добре укаински фашисти (както казваш), отколкото съветски(руски)комунисти.
  • 60 Вуте

    4 4 Отговор
    Орбан не се е провалил.Той знае какво да прави и какво не.Скоро ще си върне земите които сега са в Украйна.
    Само завиждащите злобари подхвърлят,че се е провалил.
  • 61 Арамис

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    Пак прехвърляте собствените си фалшификации върху другите .Това се говори в БГ , а не в Унгария
  • 62 Иванушка🇺🇲

    2 6 Отговор
    Орбан е един нещастник който се опита да служи на двама господари. Унгария е една незначителна държава в ЕС която няма кой знае какъв принос за Европа. Играта на диктатор и приятел на нациста Путин свърши. Самите руснаци го нарекоха куче. Такива са руските "приятели".
  • 63 Хайрсъзина

    5 3 Отговор
    Орбан ,провалил се,ама друг път. Де и нашите юнаци да се проваляха като него.
  • 64 Иво

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Павел пенев":

    Защо ли руските "братя" го нарекоха куче. "Фашизираните" Италия Франция и Германия му дават милиарди а руските фашисти го наричат куче.
  • 65 Иво

    4 6 Отговор
    Всички държави които подкрепят руските фашисти и убийци трябва да бъдат изкарани от ЕС. От Унгария и без това няма голяма полза.

    Коментиран от #66

  • 66 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #65 от "Иво":

    За разлика от Унгария,от тебе няма никаква полза.
  • 67 Йожее и гей дружинката фидес

    4 4 Отговор
    Унгарската комунистическа фракция фидес и лидера и орбан съсипаха Унгария ,глад,инфлация,корупция ,гей скандали,самия орбан,беше отгледан вот унгарския комунист дьорд шорош
  • 68 Орбан

    3 4 Отговор
    Е Торба с л..на

    Никакъв политик не е ,
    Руска мижитурка.
  • 69 ТИР

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕН":

    Унгария провежда най социалната политика от всички в ЕС,,майчинство, помощ за 2,3,4
    дете, защита от мигранти и др,,
  • 70 Косача

    3 2 Отговор
    За неграмотните ще кажа, че тези помощи изпиват жизнените сокове на цяла Европа за обречена кауза.
  • 71 пенко

    2 2 Отговор
    КОЛКО ТЪПИ СА ЕВРО ПЕДИ ТИНИТЕ - ЕК ;ЕП ; И ЕС !!!! ТЕЗИ ПАРИЧКИ РУСИЯ ГИ ПЕЧЕЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ ОТ НИЩОТО И ГИ ВЛАГА -КЪДЕТО ТРЯБВА --- ЕХ "ЗЕМЕДЕЛСКА " ЕВРОПА ---ЕХ !?!?!?!?
  • 72 Сатана Z

    0 3 Отговор
    Глупости.Орбан е устата на Ватикана в ЕС.Чрез него Светият Отец провежда и своята светска политика.Но Гьобелсчетата от DW не ги интересува истината,а резултатите от дезинформацията която бълват.
  • 73 Име

    0 0 Отговор
    Орбан сега е врагът с партиен билет. Явно не са му оставили избор, за което после го обвиняват.