Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Февруари, 2024 19:01 2 996 58

Щекотлив въпрос за ЕС: Украинците - обратно в Украйна?

  • украйна-
  • война-
  • бежанци-
  • володимир зеленски

След агресията на Русия срещу Украйна около четири милиона украинци намериха убежище в ЕС

Щекотлив въпрос за ЕС: Украинците - обратно в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Независимо че не се очертава край на войната, в Украйна вече говорят за това как да мотивират украинските бежанци да се върнат от ЕС обратно в родината си. Но заинтересовани ли са в ЕС от подобно нещо?

След агресията на Русия срещу Украйна около четири милиона украинци намериха убежище в ЕС. За да приемат бързо голямото количество бежанци, страните членки на Общността задействаха съществуващата от 2001 година Директива за временна защита, която бе за първи път приложена на дело.

Статутът за временна защита предостави на украинските граждани незабавен достъп до системата за социални помощи, жилище, пазар на труда, образование и медицински услуги в страната от ЕС, която ги е приела. Но през март 2025 година срокът на действие на директивата изтича. В Киев и в Брюксел вече мислят какви възможности биха могли да бъдат предложени на украинците за времето след това. Но позициите и интересите на ЕС и на Украйна по въпроса са различни.

Украйна иска да върне бежанците още сега

Киев е заинтересован колкото може повече украински граждани да се върнат у дома, което ще подпомогне възстановяването на страната. При това не чак след края на войната, а още сега, докато бойните действия продължават. Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Сергей Лешченко дори предложи на държавите от ЕС да спрат да изплащат на украинските бежанци социални помощи, за да ги принудят по този начин да се върнат.

По време на последното си посещение в Брюксел украинската вицепремиерка по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина обаче изрази друго мнение: „Това е сложен въпрос. Украинската позиция определено не е, че украинците трябва да се върнат и затова помощите им трябва да бъдат съкратени – твърдо не.“

Дискусиите – поне неформалните – за възможния алтернативен статут на временна защита за украинските бежанци продължават и в отделните страни членки на Общността, и на ниво ЕС като цяло. „Дори да не знаем каква ще бъде ситуацията през март 2025 година, трябва да се готвим за различни сценарии – в интерес на нашите приятели в Украйна и в интерес на заминалите от Украйна хора“, посочи в края на януари държавната секретарка по въпросите на убежището и миграцията в Белгия Никол де Мур.

За икономиката на ЕС е по-изгодно бежанците да останат?

По данни на ООН, 86 процента от пълнолетните бежанци от Украйна са жени, а 84 на сто от тях са в трудоспособна възраст. Допитване на ЕС от есента на миналата година сред 4000 украински бежанци показва, че над две пети са с магистърска степен, една пета – с бакалавърска, а четири процента имат научни степени.

Вит Новотни от Ценъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ отбелязва пред ДВ, че украинските бежанци в ЕС имат висока професионална квалификация и образование, а благодарение на културните особености се асимилират по-добре и по-бързо от другите групи бежанци. „В съчетание с растящия кадрови глад в ЕС заинтересоваността на европейските страни да задържат украинските работници е очевидна“, казва Новотни.

ЕС само ще спечели, ако бежанците останат, посочва пред ДВ и Жолт Дарваш от специализирания по икономическите въпроси аналитичен център „Brueggel“ в Брюксел. „Украинските бежанци, а това са предимно жени и деца, имат добри шансове да се интегрират постепенно на европейския трудов пазар, защото този процес вече е започнал. Децата им вече ходят на училище в европейските държави, много от тях ще започнат тук да усвояват различни професии. Затова от гледна точка на европейската икономика ще е много положително тези бежанци да останат“, обяснява експертът.

В ЕС разбират, че Украйна иска да си върне хората обратно

От друга страна желанието на украинските власти да върнат гражданите си у дома е напълно разбираемо – с оглед на негативните демографски тенденции в Украйна, наблюдавани още преди войната, казва Жолт Дарваш. На първо място става дума за намаляващия брой на хората в трудоспособна възраст. „И ако след големия шок, предизвикан от войната, няколко милиона украинци не се върнат в страната, това ще бъде истинско бедствие за Украйна.“

В Европа си дават сметка, че стабилната и благополучна следвоенна Украйна, която започва преговори за встъпване в Общността, е в интерес на самия ЕС, убеден е Вит Новотни. „Затова желанието да бъде задържана работната сила се балансира от разбирането, че когато войната завърши, Украйна ще иска да се възстанови, а за целта ще ѝ бъде необходимо да върне хората си“, отбелязва експертът. Той не крие, че е сложно да се предскаже „кой от тези импулси ще се окаже по-силен“.

ЕС: разни страни, разни интереси

Прогнозите се усложняват и от обстоятелството, че властите в различните страни членки могат да имат различни интереси и позиции по отношение на бежанците от Украйна. Новотни отбелязва, че макар дискусиите да продължават, не е сигурно дали ще бъде намерено общо решение. „Затова ние или ще имаме единна политика на ЕС по отношение на правния статут на украинските бежанци, или ще имаме 27 различни национални начина за легализация на тяхното пребиваване.“

Жолт Дарваш предполага, че в този план определящ фактор за властите в отделните страни ще бъдат успехите на украинците в интеграцията. Става дума най-вече за това дали към този момент хората ще са успели да си намерят стабилна работа. „Ако с това проблем няма, мисля, че изкушението да се позволи на тези хора да останат, ще е голямо.“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 12 Отговор
    В предаването,, Лице в лице,, Тагаренко каза да се готвим за война с Русия.

    Коментиран от #7, #33, #38, #53

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДБил

    45 4 Отговор
    Германеца обича депортирането.... Щом не ги душат с газ - пак е добре....
  • 4 налюдател

    50 1 Отговор
    Ще се върнат ама друг път
  • 5 Краватар

    55 2 Отговор
    месомелачката върти на празни обороти, трябва материал
  • 6 ще се върнат повечето

    33 3 Отговор
    когато Русия свърши тази свръхтежка задача
  • 7 ДБил

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не всичко с бузки е лице, пич.... Другото име: г. в г. е по-удачно....
  • 8 Ген

    33 7 Отговор
    Как да се ориентираме в ситуацията? Ако DW и евросащисаните започнат да говорят за връщане на "украинците" в Украйна, трябва веднага да започнем да им събираме помощи, за да останат. Колкото и да е объркана ситуацията и те дори да симпатизират на бандерлюгите, това са наши братя и трябва да оцелеят, за да осъзнаят, че са сбъркали и да продължат, да съществуват в рамките на Русия. Крайната цел на англосаксите е да ни отслабят с вътрешни крамоли и да ни избият един по един.
  • 9 КОТарАК

    31 8 Отговор
    нямам нищо против украинките да останат тук -бели , православни жени! виж , украинци не ми трябват-90 % са руснаци а другите страхливци , които не се бият за родината си

    Коментиран от #10, #31, #34

  • 10 ДБил

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Малко генно инженерство на украинките и ще се пооправят, ама след 2-3 поколения.
  • 11 Калпазанин

    25 2 Отговор
    Псалмите н дз немат край,та нали това бе целта без емигранти германската икономика е блокинг , защото с развитието на либервлизма и простотията тези забравиха да се въдят и не могат да разберат че гейове лесбийки и джендъри няма прираст. В случая е кой каквото прави за абе си го прави, ама защо с тяхната либерална простотия ни заразяват и облъчват също и нас
  • 12 А защо не питат

    37 4 Отговор
    за афганистанците, там война отдавна няма, дори победиха всичките си врагове. Също и за африканци, азиатци и араби. Какво са се хванали с тези украинци, там е война и краят ѝ не се вижда.

    Коментиран от #15, #41

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хохо Бохо

    26 0 Отговор
    Ша ги мотивирате кога мотивирате нашите sигани да се върнат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Перо

    18 2 Отговор
    След определения срок за укрите - депортация! Така всички ще са доволни!
  • 17 Еврочовек

    22 1 Отговор
    Защо ще влъщат украинците след като там е война, а за талибаните нищо че там войната е свършила
  • 18 От Пасолството

    8 25 Отговор
    И днеска заявиха .

    Няма как да мотивиране на БГ Русопутяка да се кандидатира за Руските Паспорти.

    Дори и заплата от 2000 долара не е достатъчен стимул да дойдат да се бият за Пусъо.

    А твърдят че ще защитят Мада Раша , Безплатно.

    Оказа се че са Гладни Копейки , и Страхливи Предатели.
  • 19 Шопо

    7 22 Отговор
    Они не са бегале от убаво, бегале са от русняците.
    Кога русняците си одат дома, тогава сички че се върнат.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Ако наистина

    13 3 Отговор
    86% са жени от които 84% са в работна възраст от какво плачете? Има поне 10% деца от които 5% са също от женски пол. Като сложим и възрастните мъже над 65г. които не стават за мобилизация. Не повече от 8% са млади мъже голяма част от които са НГВС, съпрузи на украинки - чужди граждани. Има и тарикати които са си платили, тия трябва да се експортират в Украйна. Да обобщя моите предположения От 100% украински бежанци 86% жени, 2% стари мъже, 10% деца, 2% млади мъже. При 1,5млн. бежанци 30 000 за експорт при Залужни. Сметките може да не са точни, но при толкова оскъдна и вероятно секретна информация - това е.

    Коментиран от #32

  • 21 красота

    17 2 Отговор
    вижте сега колко може да се вярва на европееца.
  • 22 на глупав шоп се вика

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шопо":

    ТОПШОП.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дън Бай

    10 0 Отговор
    Търсете ги по паркингите на кауфланд.
  • 25 Няма да стане

    19 0 Отговор
    Украйна иска да върне бежанците още сега ама няма как да стане.Няма да стане даже и ако войната свърши утре.
  • 26 Да не са луди

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Шопо":

    У Европа им е супер, кво до правят в Украйна- 30 години да я строят ли?

    Коментиран от #49

  • 27 Украинките да помагат на фронта,

    16 2 Отговор
    а не да се крият като мишки по хотелите на Слънчака за наша сметка.
  • 28 нннн

    19 2 Отговор
    Предпочитам украинки пред талибани. А вие?
  • 29 Видял

    16 0 Отговор
    Напоследък няколко пъти ходих в различни СПА-хотели в страната и са пълни с украинки и децата им.
  • 30 Курд Околянов

    9 0 Отговор
    "благодарение на културните особености се асимилират по-добре". Значи за асимилация става въпрос.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Винкело

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ако наистина":

    Над 65 годишни не ставали за мобилизация? Ти само почакай на Зелю да му размътят пак главата лятоска...
  • 33 Хохо Бохо

    7 27 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Естествено, че трябва да се готвим за война с Русия след като ежедневно Медведев и Песков ни заплашват с ядрено оръжие и са ни обявили за неприятелска държава!
  • 34 Факт е, че...

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Болшинството избягали украинци в България и Европа са от техните русофили, които не искат да се бият нито за Украйна, нито за Русия...
  • 35 Трябва веднага да се върнат

    8 4 Отговор
    на фронта защото с гърди на амбразурата ще защитават територията на Европейския съюз.
    Без тях къде отиваме и мие на фронта.
    Всички до последния вместо нас.
  • 36 Сатана Z

    13 2 Отговор
    В Евро Райха са настанени укри от Западна Укропия,Бандеровци и в червата.С удоволствие на връщане ще маршируват и пеят “Батка наш,Бандера” !
  • 37 Опааа

    13 6 Отговор
    Веднага всички укри да се изгонят от БГ!
  • 38 ВКК

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Той, ако продължава да плещи тъпотиите си, вярно ще ни вкара във война!

    Коментиран от #40

  • 39 къде ,като украйна ще намаля

    8 1 Отговор
    с всеки изминал ден
  • 40 Хохо Бохо

    2 15 Отговор

    До коментар #38 от "ВКК":

    Затова най-добре е, ако бъдем вкарани във война, трябва предварително да бъдем подготвени,
    както каза Тагарев - трябва да се готвим за война с Русия.

    Коментиран от #43, #48

  • 41 Калпазанин

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "А защо не питат":

    Не може толкова малко народ да имат толкова много територия (плодородна земя) и ресурси. Звучи ли ти познато. И още по големия въпрос говедата искат да се настанят под носа на руснаците та по лесно да мътят водата и там а защо всички знаем, защото там е всичко от включително Менделеев ата таблица и то в неограничени количества, затова алчността е ненаситна
  • 42 Българин

    5 2 Отговор
    На това му викат депортация .
  • 43 Хохо Бохо

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Хохо Бохо":

    Само заради това си изказване е за затвор

    Коментиран от #46

  • 44 Муйколенко

    9 1 Отговор
    Там! Да защитават "демокрацията" като по времето на Майдана. Ама без английските снайперисти и американските инструктори, че и на тях им пари вече, ще им е "родилно затруднение"! Ще се получи "Плачка" не "Победа" за руснаците....
  • 45 Експулсатор

    12 1 Отговор
    Ми тогава и хазарите обратно в Аушвиц.
    Като се е почнало така да почваме да връщаме всеки кой откъде е.
    .Негрите в Африка,арабелите в Близкия изток ,а нашенските цгани у Индия .откъдето твърдят самите те ,че са дошли,а пък Уруспията дер Лайнян и останалите от европската комисия направо към панделата.
  • 46 Хохо Бохо

    1 10 Отговор

    До коментар #43 от "Хохо Бохо":

    Посипвам си главата с пепел и се разкайвам

    Най-добре е да не се готвим за война с Русия, независимо че ежедневно Медведев и Песков ни заплашват с ядрено оръжие и са ни обявили за неприятелска държава!
  • 47 Бай Дън

    4 1 Отговор
    Тези из Европа не ги интересува Украйна тава са мишки или дезертьори.
  • 48 ОръжМасПораз

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "Хохо Бохо":

    Понеже видя се че руснаците нямат достатъчно войска дори за Украйна , ако ни нападнат нас остава да гледаме заревото от Изток. Много е красиво на кино , затова ни остава да му се наслаждаваме за пръв и последен път!
  • 49 Моряка

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да не са луди":

    Никой не иска да умира за славата на Зеленото и САЩ.Да не са луди да де върнат.
  • 50 Пешо

    3 7 Отговор
    Руснаците обратно в русия .
  • 51 Клати Курти

    9 1 Отговор
    Връщайте ги хохохолите обратно.Кво са се размечтали.Да защитават Салорайха.
  • 52 Е,как

    8 1 Отговор
    Кажете им ,че отиват директно в окопите и ще се върнат.Ко са чудити
  • 53 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не му обръщайте внимание, той човека има да отработва
  • 54 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    Само да ги повика Володимир и всичките ще хукнат да умират насила. Те са напуснали дом и Родина с голямо удоволствие и с още по-голямо ще се върнат !?
    Мнозина ще предпочитат да си сложат въжето на шията, отколкото да се върнат в тая нещастна страна, ДОРИ / както е написал един колега преди мен/ войната да привърши. По нея земя ако не вилнеят средноазиатски орди, ще са джерджински, ако не са бандеровски – ще са хитлеристски и украинеца ще умира от сабя или куршум, може и от глад в житницата на света, , а който остане жив ще работи като луд за този дето духа !!
  • 55 жените и

    3 0 Отговор
    децата под закрила! Мъжете обратно в Украйна !
  • 56 Смениха хабитата

    3 0 Отговор
    Популацията в Западна Украйна още от съветско време е мързелива и далавераджийска. Хранеше ги Източна Украйна. Мамбото от 2 години свърши и скакалците смениха хабитата , т.е. намериха нови глофътци да ги хранят.
  • 57 Велев

    1 0 Отговор
    Правителството ни трябва да уведоми ЕС че България може да приема неограничен брой бежанци от Украйна и Русия. Защото има много българи живеещи в окупираните територии. Освен това има много хора от двете страни който са против войната. Между тях и българите почти няма езикова бариера и бързо се интегрират. Докато бежанци от Азия и Африка да ги приемат държави който са били колонизатори. Защото бежанците са учили техните езици и се интегрират бързо.
  • 58 Василев

    1 0 Отговор
    В страната ни има много пустеещи безлюдни села. В тях може да бъдат заселени украински семейства. Защото Русия отвлича децата и от тях прави еничарски войски. По фронтовата линия живеят хиляди българи. Правителството ни трябва да направи всичко възможно да бъдат евакуирани и преселени в България. Но бежанци от Азия и Африка да бъдат връщани в държави от който идват в България. Това са Гърция и Турция. Може да бъдат връщани и в родината им ако са без документи.