Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 13:41 2 188 73

Весела Чернева: Влизането на Украйна в НАТО и ЕС ще е поражение за Путин

  • весела чернева-
  • война-
  • украйна

"Не трябва да изпускаме от поглед Молдова"

Весела Чернева: Влизането на Украйна в НАТО и ЕС ще е поражение за Путин - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако успеем да превърнем Украйна в твърда и непоколебима част от щита на НАТО и обхвата на ЕС, то тогава би било истинското поражение за Путин. Това каза в интервю пред БНР Весела Чернева заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

В предаването „Събота 150“ тя коментира предстоящия ход на войната в Украйна и темата за сигурността на ЕС и Европа.

„Политиците трябва да намерят най-добрия начин да се развърже този проблем, който е проблем на Европейската сигурност. Идеята е, че европейските политиците трябва да започнат за се грижат за сигурността на европейския континент и на нашите страни. Превес на Русия би означавало лошо - превес над сигурността на Европа“.

И допълни, че „Путин не иска да седне на масата на преговорите“.

„Ако видим промяна на терена - повече подкрепа за Украйна – военна, през следващите месеци и промяна на ситуацията на фронта, тогава наистина може да се стигне до желание и от руска страна да се седне да се преговаря“, прогнозира Весела Чернева.

Тя сподели, че настроените в Мюнхен „беше много мрачно, но това което звучеше на сцената не беше пораженческо“.

„По коридорите можеше да се усети едно чудене, как да се продължи оттук нататък. Осъзнаване, че има необходимост да се обясни на европейското мнение какво се случва в Украйна и докъде сме стигнали“, допълни тя.

„Хора които смятат, че войната ще завърши със споразумение не означава капитулация. Може да означава споразумение, което за признава Украйна да си върне Крим и включването и приемането на Украйна в ЕС и НАТО, което ще бъде истинското поражение на Путин“, смята Весела Чернева.

Тя предупреди, че „трябва да сме наясно, че дори да се прекратят военните действия и дори утре идва Тръмп, след 2 месеца, 2 години тази война Путин може да я възобнови.

„Едно е да говорим за спиране на военни действия, друго е траен мир. Това е голямото предизвикателство пред Европа. Идеята за Западна Германия ( б. р. ГФР и ГДР) по-скоро решава въпроса с бъдещето на Украйна, тоест, ако кажем, че Украйна, в границите, в които в момента, е свободна от окупация, се превърне част от ЕС и НАТО, това дава на Украйна един хоризонт за развитие, които е в огромна степен на сигурност – мирен. Но същевременно не означава отстъпване на териториите. По същи начин както Западна Германия (ГФР) никога не се съгласи, че е загубила една част от териториите си и се стигна до обединение. Така това може да бъде прилагано за Украйна. Но това е един сценарий, не единственият и идеалният“, коментира Весела Чернева.

Според нея този сценарии е „да се накарат европейските лидери да излязат от състоянието на негативен баланс, в който сме. Трябва да мислят за бъдещето на Европа.

„В следващите седмици трябва да видим засилване на военната помощ за Украйна на терен за да има все пак нови факти на фронтовата линия, които да са по благоприятни. След което започва обратно броене до края на тази година, тоест Европа трябва да е предприела достатъчно мерки, за да почне за гради собствена отбрана, за дългосрочна подкрепа на Украйна, включване чрез подготовка за членство в ЕС и НАТО и трябва да има план за бъдещето на сигурността на континента. Защото след края на годината има риск с връщането на Тръмп в Белия дом“, предупреди Чернева.

Тя прогнозира, че фокусът на ЕС ще бъде върху отбраната, комисар по отбраната и „след средата на юни ще има доста голямо раздвижване като разширяване на ЕС и реформа за обща селскостопанска политика“.

За вътрешнополитическата ситуация в Украйна та коментира: Може би има и един вътрешен аспект за Украйна, а именно, че политиката се върна в Украйна. Там все повече има различни партии, лагери в парламента им и в публичното пространство, и това прави ситуацията на Зеленски по-сложна. Трябва да настояваме за започване на бързи преговори за влизане на Украйна в ЕС, дори да се отложи до юни, трябва да има преговорна рамка. И другото много важно отвъд мунициите и онези ясни стъпки, които военните трябва да предприемат, не трябва да изпускаме от поглед Молдова, защото има проблеми с Приднестровието“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    66 3 Отговор
    Напълно невъзможно в момента.Само глупости.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ФАКТИ

    8 66 Отговор
    Путин = луд диктатор
  • 4 НАТО и ЕС

    69 5 Отговор
    се стремят да унищожат Украйна с цел отслабване и изтощаване на Русия.

    Коментиран от #26

  • 5 Българка

    10 61 Отговор
    Траен мир може да има само и единствено ,когато руските нашественици се изтеглят до един от украинска земя.
    Но за влизане на Украйна в НАТО докато на територията й е изпепеляваща война, не може да се мисли и говори. Това е възможно само при траен мир

    Коментиран от #63

  • 6 Тая..

    63 5 Отговор
    Що не е в затвора
  • 7 12343211

    31 1 Отговор
    Сложни думи, понякога противоречиви решения.
  • 8 Не трябва да си много весела

    53 2 Отговор
    Поражение ще е ако спечелите войната с Русия, но това с дърти брандии не става, нито с джендъри, а от другото и да е имало, свършва! Македонски привет!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Източна ромелия

    51 4 Отговор
    Тя докато Окрайна влезе в ОТАН , ОТАН ще се разпадне. Такива са прогнозите на западните каПАЦИТЕТИ.
  • 11 Фен

    31 0 Отговор
    И Генерал- губернаторът се изказа!!
  • 12 123

    41 6 Отговор
    Чернева мисли, не говори глупости.
    Тази територия Украйна, е била руска, и руска ще бъде. Иска ли насрато и ес, Русия при тях?!

    Коментиран от #40

  • 13 Моряка

    53 2 Отговор
    Безумна патка.Украйна в НАТО значи Трета световна,край на света,ма краво!
  • 14 Иво

    40 2 Отговор
    и край на ес..
  • 15 хммм

    44 2 Отговор
    г-жа Весела Чернева! Няма какво повече да се добави...
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    1 30 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 17 Сатана Z

    2 25 Отговор
    За 2 години пълномащабна война русия не успя да завземе нито една цяла област в Украйна, дори тези, които е записала в собствената си щонституция като руски. Редовната руска армия беше разбита и се наложи на пусин да мобилизира цивилното население. Умря легендата за "великата" руска армия. Половината от модерното въоръжаване на русия беше унищожено. Над 400 000 са човешките загуби за русия на фронта. Милиони от най-активното руско население избягаха от страната. руски градове се превърнаха във фронтови с всекидневни обстрели, окопи и укрития. русия се оказа в пълна изолация от цивилизования свят. руската агресия възроди НАТО и удвои общата дължина на границата с Алианса. Заради руската агресия Финландия се присъедини към НАТО, а всеки момент това ще стори и Швеция. Над 300 млрд. долара руски активи бяха замразени и конфискувани. Европа прекъсна зависимостта си от руски енергийни източници. русия загуби целия си пазар на газ и нефт в Европа, който гради дълги години. пуcин превърна страната си във васал на китай, като разпродава на безценица природното си богатство. Този период на русия ще стане част от срамната история на страната.

    Коментиран от #70

  • 18 Отец Дионисий

    2 26 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.

    Коментиран от #65

  • 19 защо

    19 2 Отговор
    Интервюираната и осведомилата ни са на еднакво интелектуално, професиално и компетентно ниво. Високо ниво.
  • 20 Боклуците на Боклука

    36 3 Отговор
    Тази е напълно луда и не знае какво говори!! Нали затова Русия се бори, да няма страна на НАТО ,граничеща с нея. Има клаузи още 1995 година с Американците.

    Коментиран от #22

  • 21 ТаУмВзе

    3 26 Отговор
    Доценти от Университетите учат децата ни на путинофилия.
    александър сервилов в ютюб сам си каза, че дядо му е работил като руски шпионин.
    дарина григорова, редовно дава русофилски интервюта за руски канали.
    валентин вацев преподава така наречената европеистика в така нареченият " Европейски колеж“, а всъщност преподава путинофилия в" руски колеж" ??? Това някакво старческо малоумие ли е?
    вацев каза, преди 3 дена, че половината му студенти ВЕЧЕ са станали русофили!
    вацев каза, че в проссия са издигнати НОВИ 264 паметника на сталин и според вацев това било оптимистично.

    Коментиран от #69, #72

  • 22 Сатана Z

    8 15 Отговор

    До коментар #20 от "Боклуците на Боклука":

    Дай да ги видим тия каузи, другарю Боклук, къде са!?
  • 23 Гицко

    34 1 Отговор
    Защо дава акъл, а не е сливенския затвор тая продажница
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Черната веселка

    26 0 Отговор
    нямаше да пляска такива глупости ако знаеше, защо НАТО не иска Русия в НАТО, а украйна ?!
  • 26 Имаш амнезия явно

    3 29 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО и ЕС":

    1) Русия нападна Украйна, а не обратното.
    2) Войната се води на територията на Украйна, не на Русия.
    3) Войната е очевидно за територии. Той Путин даже вече ги обяви за свои без да ги е завладял. Все едно България да обяви половината Мексико за своя територия и да каже че се защитава на собствена територия. Смешно е
    4) НАТО не участва. Ако участваше като страна в конфликта , с войски, самолети и тн, Русия капитулира за 7 дни. Проблемът е че Украйна не е член на НАТО,но когато стане, живот и дем, мераците на Путин приключват
    5) Колкото и да ви се иска на вас, русофилите, Украйна да клекне пред Русия като вие сте клекнали, това никога няма да стане,особено както им избиха стотици хиляди момчета докато си бранят родината и свободата

    Капиш?

    Коментиран от #35, #64, #71

  • 27 Редник

    26 0 Отговор
    Тази защо още не е на съд? Срам няма ли предателката?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Само Възраждане!

    21 1 Отговор
    Може да оправи Държавата ни! Гласувайте!

    Коментиран от #31

  • 30 Аз съм от ссср

    24 0 Отговор
    Тази се мисли за голям политик а е продажен предател.Едва ли някой я взима на сериозно а едва ли някой я слуша.
  • 31 Последния Софиянец

    1 16 Отговор

    До коментар #29 от "Само Възраждане!":

    На бунището сте , при матушката ви пияна, подлоги продажни.
  • 32 Кресна

    24 1 Отговор
    Коя Украйна ще вкарате в НАТО ? Тази която граничи с Полша? Другата Русия ще я вземе .На НАТО не му е нужна тази която ще остане .Без излаз на море ,бедна и без природните богатства за какво и е на НАТО?
  • 33 Гражданка

    27 1 Отговор
    Г-жо Чернаева, Вие имате ли син или внуци , готова ли сте да ги дадете за курбан на НАТО както хилядите украински момчета?
  • 34 Урюрвкос

    22 1 Отговор
    недейте закача Молдова там нещата никак не са в полза на Европа а обратното
  • 35 Абе

    14 3 Отговор

    До коментар #26 от "Имаш амнезия явно":

    Няма разлика в това каква подлога си.Все си такава.
  • 36 Справедлив

    19 1 Отговор
    С ма ей развален домат кой ти дава думата ма.
  • 37 Иго

    18 1 Отговор
    Марчето,Весела и Урсула са щерки на хиена ?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    там не слагат мислещи,само слушащи
  • 41 Тома

    14 0 Отговор
    Щом тази кака го казва значи е много проста
  • 42 Перо

    18 0 Отговор
    Защо прокуратурата спря досъдебното производство за шпионаж на тази северномакедонска агентка?
  • 43 Поражението е за демокрацията

    10 1 Отговор
    Особено след изявленията на Запада още пи времето на Горанов, че НАТО няма да се разширява на Изток
  • 44 хахаха

    12 1 Отговор
    да ме извиняват жоените, ама колкото повече от тях се занимават с политика, а не с готвене и раждане на деца, толкова по-зле ще стават нещата в света...
  • 45 ами

    14 1 Отговор
    приемайте си я, щом си искате война с Русия. После само не ревете за член 5 и не искайте някой да ходи да се бие заради наглите украинци, защото ще сте приели държава, намираще се във война.
    Ама Веселка, ако иска да тръгва още сега - никой не я спира.
  • 46 Маринов

    14 1 Отговор
    Госпожо УСПОКОИТЕ се,
    ШАНСА
    Украйна да се ЗАПАЗИ
    в предишния си вид
    е НИКАКЪВ
    така че НАТО
    Няма да има Шанс
    да се Настани в тях!
  • 47 Страничен наблюдател

    15 1 Отговор
    Явно тая гуспуджа така и не е вдянала, че мераците на 404 за нато са една от причините за войната. Ма ко да праим - толкова са и умствените възможности...
  • 48 Нато

    11 1 Отговор
    Бай бай нацита
  • 49 Чернева,

    15 0 Отговор
    луда ли си или само се преструваш на нормална?

    Измислената и изкуствена руска РСМ - Окраина на Русия - никой няма сериозно намерение да я приема нито в престъпната североатлантическа организация, нито в ЕС.
  • 50 Ушо

    14 0 Отговор
    Още един платен €вроатлантик апаратчик от Министерството на Истината.

    Коментиран от #53

  • 51 А ние не знаехме.

    8 0 Отговор
    Браво, Чернева, откри топлата вода!
  • 52 факт

    8 0 Отговор
    по-скоро Владимир Велики ще влезе в нато
  • 53 факт

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Ушо":

    липсата на секс до там води
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ПЕЙТЕ, Всички калинки в клуба

    7 0 Отговор
    Тая вечер сънува мечка къде я мандрахерца и крещи
    Слава Охуина.
    Защо такива лабави, безлични каки ни управляват?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Будител

    7 0 Отговор
    Е как да пуснат Украйна в НАТО и ЕС...това е все едно да издоиш кравата и да се мъчиш да върнеш млякото...нищо добро няма да доведе това....но да се упражняват такива в политическо разбиране като тая госпожа е тъпо....тъпо....
  • 58 Напориста куха лейка

    5 0 Отговор
    Тая кифла гледа като Зоя Космодемянская! Тотал щета !
  • 59 Гост

    4 0 Отговор
    Такива кухи лейки като Чернева, трябва да бъдат пращани на екскурзия при Свети Петър!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Поломон Саси

    3 0 Отговор
    Клетата женица определено страда от СПУН (Синдром на Придобита Умствена Недостатъчност)
  • 62 Боримечката

    2 1 Отговор
    ЧЕРНЕВА ЛИ СИ ИЛИ ЧЕРВЕНИНА НЕ ТЕ ЗНАМ АМА АМАН ОТ РАЗБИРАТЕЛИ И КАПАЦИТЕТИ.ДОРИ ДЕЦАТА СА НАЯСНЖ ЧЕ УКРАЙНА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В НАТО ! РУСИЯ КАЗА ЧЕ НЯМА ДА ДОПУСНАТ ПОДОБНО НЕЩО!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Пенчо Пенчев

    0 0 Отговор
    Какво ли не правят някои хора за власт и пари
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ХАХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Имаш амнезия явно":

    Сус, тролче осрано!
    Тъпо - нула центчета в сметката ти!!!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.