Last news in Fakti

1 Март, 2024 13:14 2 047 50

Край на чистия въздух в София - пак става мръсен, а глоби няма!

  • коли-
  • център-
  • софия-
  • замърсяване-
  • край-
  • глоби

Който дишал свеж въздух в центъра на столицата, дишал – вече няма, защото мръсните коли идват…

Край на чистия въздух в София - пак става мръсен, а глоби няма! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Край на чистия въздух в София - пак става мръсен! Който дишал свеж зимен въздух в центъра на столицата, дишал – вече няма, защото мръсните коли идват… Това е! Точка. На 1 декември 2023-а влезе в сила забрана в центъра на София да влизат коли, които при годишния технически преглед (ГТП) са получили категория 1 на своя стикер. Вчера – 29 февруари, пък забраната падна. Мръсните коли вече спокойно могат да налазват центъра. Трябва да направим една уговорки, че категория 1 от ГТП в България не е равнозначно на екокатегория 1, която е зададена от завода производител.

Екостикерите
Какво представляват екостикерите, които ни лепят на предното стъкло, когато минем Годишен технически преглед (ГТП).
Те са с 5 категории.

Глоба НЯМА
Глобата при нарушение засягаше колите от първа категория. Според Наредбата за т. нар. нискоемисионни зони санкцията, която бе предвидена, бе от 50 до 500 лева за първо нарушение. Заради липсата на разяснителна кампания, както и защото системите за автоматичен контрол на зоната не са съвсем готови при първоначално нарушение, шофьорите само ще бъдат предупреждавани, че са извършили нарушение. Ако втори път бъдат хванати в нарушение, вече ще бъдат санкционирани. Това не е сработило. Глоби няма! Не са налагани. Това поясниха пред ФАКТИ от Столична община. Реално санкции НЯМА.

Mалкият ринг обхващаше територията между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. Нова забрана Столична община и Център за градска мобилност не са издали.



Какво показва статистиката
За времето на забраната в центъра на София се влизали между 500 и 600 коли, които са с първа екокатегория и не би трябвало да се придвижват в центъра. Интересното е и това, че измежду тези 500 или 600 коли нарушители, повечето били с регистрация, която не от София. С прости думи – приходящи, примерно. И тук вече изниква въпросът дали знаят за забраната, или не.

Иначе нещата са ясни. Слагайте маски, столичани – чистият въздух свърши!


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    43 2 Отговор
    Чист Въздух и София = яко гепене
  • 2 СОФИЙСКИ

    31 5 Отговор
    Хекимян пак прави мизерии по медиите.
  • 3 Цирк

    64 4 Отговор
    И как така през зимата спряхте мръсния въздух, идваш извън периметъра да влезе в центъра? Циркаджии.
  • 4 ццц

    67 3 Отговор
    Калинчооо, калинчо, има една празна, промита кратуна на раменете, калинчо.
  • 5 питам

    50 2 Отговор
    Ама тези добре ли са .Значи до вчера въздухът е бил чист , а от днес мръсен !!
  • 6 ДОМ

    18 10 Отговор
    Спешни мерки трябват, няма две мнения. Знам едно със сигурност, до сега ГЕРБ-ДПС не са направили нищо. Вещицата от Самоков, която довърши започнатото рушене от тиквата, закупи 150 ДИЗЕЛОВИ АВТОБУСА!!

    Коментиран от #7, #15

  • 7 А така

    30 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДОМ":

    Фактите пак се занимават с измисените проблеми на недостойните общинари. И после защо всички не карате Бентлита?
  • 8 Гост

    37 4 Отговор
    Значи една стара малолитражка на газ замърсява повече от един нов 5-литров "чипиран" дизелак с избушен DPF :-D
    А защо не се категоризират по реално измерени стойности, вместо по каталози?
  • 9 А защо

    30 1 Отговор
    Го плащаме този еко стикер ,за пълнене на гуши ли
  • 10 Оня

    27 5 Отговор
    Калина, отивай да ревеш за Навални и не се занимавай с неща от които не разбираш!
  • 11 Манипулация!

    41 1 Отговор
    Как така "чистия въздух свърши"? Трябва да си откровен идиот за да си вярваш, че не преминаването на определен брой автомобили автоматично ще направи въздуха на строго определено, не особено голямо по размер място чист! Сигурно там няма циркулация на въздушни маси и пренос на всякакви вредни вещества.Нещо като свещена крава", станала такава само със забраната за влизане на стари" автомобили и неподвластна на физичните процеси!.Освен всичко друго тези "стари" автомобили в голямата си част са бензинови със газови уредби, които замърсяват много по-малко от някой доста по-нови.Но нали трябва да си значим и да пишеш за нещо, да си в тон с Евробюрократите и зелените, да си моден и на гребена на вълната подкрепяйки една не до там изпипана наредба!

    Коментиран от #13, #24

  • 12 ЖЕКО

    24 4 Отговор
    КОИ КАЗА ЧЕ САМО СТАРИТЕ КОЛИ ЗАМЪРСЯВАТ, НЕКА СПИРАТ И ПРОВЕРЯВАТ НАРЕД, И АКО МОЯТА СТАРА КОЛА ЗАМЪСЯВА ДА Я СПРАТ , НО АКО И НОВИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ДА СПИРАТ И ТЯХ
  • 13 НИКО

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Манипулация!":

    МНОГО БОКЛУЦИ СЕ СЪБРАХА В СОФИЯ И ЗАТОВА МИРИШЕ

    Коментиран от #32

  • 14 еврейска кочина

    35 1 Отговор
    Защо в София въздуха е мръсен само през зимата??? Автомобилите и през лятото се управляват, причината е друга но от нея няма как да крадете!
  • 15 Закърнял мозък

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДОМ":

    Паток!
  • 16 Пълни тъпотии

    33 2 Отговор
    Специално в центъра на София ежедневния трафик е почти на сто процента(като изключим зареждащи бусове/баничарки) от такива коли, че чужденец едва ли би повярвал в твърдението за най-бедната държава в ЕС. Коли с ЕВРО1 я излязат в събота или неделя, я не. Замърсяването е в най-голяма степен от безобразно мърлявите улици, покрити с прахоляк от неподдържане и безкрайните ремонти и строителни дейности.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пършев

    24 2 Отговор
    Глупостта да се пресече центъра на София - Цариградско- Люлин е една от причините за въздуха. Втората и най-важната - улиците не почистват и мият. През града минават реки от които преди 89-та г. вземаха вода и миеха ежедневно улиците. Лесно е да се прави, но никой не иска.
  • 19 Ами

    27 2 Отговор
    Хванете и измийте улиците,стига крали..По тия мръсни улици кола и с "евро 10" да мине,все прахоляк ще вдига

    Коментиран от #39, #45

  • 20 Въображаеми "данни"

    22 2 Отговор
    Значи през зимата въздуха бил чист, ама старите коли пак си минавали, а сега вече е мръсен заради единствената разлика, че на старите им е "позволено" да минават !??!!?
    Вие тъпи ли сте?!
    Я си прочетете собствената свинщина преди да я побликувате и се замислете дали няма да ви се смеят хората.
    Друго е че цялата селянщина се заби във София, стои се да си ее майката и се оставя зверска свинщина а от новите блокове въздуха спира да циркулира....
    Народа ще се вдигне ей, ще се вдигне и ще ви беси секи по индивидуално....

    Коментиран от #34

  • 21 ГТП защо се прави от КАТ не трябва ли

    3 4 Отговор
    Фирмите производители в техните сервизи да правят ГТП и в оторизирани сервизи от фирмите производители
    Това е като при семействата всеки от семейството отговаря за постъпките на децата си
    КАТ означава контрол на автомобилния транспорт по пътищата
    А производителите на коли отговарят за техническото състояние на своите марки автомобили да ме се излагат на опасност другите участници в автомобилното движение така и реклама ще се прави коя марка автомобил е най безопасна здрава и екологично чиста
  • 22 Буквоядец

    11 1 Отговор
    И този журналист напразно реве!
    Тази глупост до нищо не доведе!
    На напусналия статията ще припомня,че ако тръгне човек с кола към големите болници човек веднага влиза в тези безумни кръгове!
    И още нещо дали е по- важно да заредиш малко магазинче или да отидеш до Пирогов, например!
  • 23 Грaф Ивaн Водкин-Бутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    5 2 Отговор
    Българите мислят твърде високо за себе си.
    България е като дупка за плъхове близо до сметището.
  • 24 Кореняк

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Манипулация!":

    Прав си, Манипулация, защото именно все по-значимите пречки за циркулацията на въздушните маси над града са истинските причинители на въздушен застой и замърсяване, разбира се поради ожесточеното застрояване дори вече на "белите дробове" и съпроводеното с това пълзене на всякаква тежкогабаритна строителна техника без вглеждане за "малки" или "разширени" градски рингове.
  • 25 Шаран БГ

    4 3 Отговор
    Цифрите за населението на София преди и след 1878 година не са точни. Най-големият град по време на Руско-турската война 1877-1878 г На територията на днешна България е бил Русчук. Официалните представители на Австро-унгария, Италия, Русия, Франция малко преди 1878 г. се преместват от Пловдив в София само защото тя е на пътя за Европа и е по-далеч от Турция. Спасена от пълно опожаряване, в началото на април 1879 г. София е провъзгласена за столица на България. Аргументите на проф.Марин Дринов по него време са били решаващи и преди всичко политически.. Настояванията на група депутати в Учредителното събрание за Казанлък са останали без последствия.
    И сега , когато Софийското равно поле е обградено от 14 / четиринадесет / хълмове, възвишения и планини, и населено с по-вече от 2 милиона човеци, имайки съответните предприятия и транспорт като замърсители, при липса на ВЯТЪР ОТ СЕВЕРОЗАПАД, при тихо и мъгливо време е отвратително място за гледане и за живеене!! Имах възможност още през 1968 г. да наблюдавам от "Копитото" града в такова време ....бе отвратително! Чак когато влакът ни се изниза през Искърския пролом, си отдъхнах с облекчение.........
    Само дихателни апарати със сгъстен въздух от Черни връх са спасението !!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мда

    7 1 Отговор
    А бре Калине, ти стъпвал ли си в София въобще? Как ти роди глЪвата подобна статия.....
    Горкият, вземи излез я огледай тая София, ама от вси краища, после обругавай с бълвочите си почитаемият читател.
    Кое е това вечерно у-ще, което сте завършили ,,фактУлозите", че се насъбра едно читателско брожение, пари ще съберем, по един курс ,,Лексика и граматика" ще ви подарим. За журналистически морал не търсим, то да е полова инфекция белким хванете, ама то....
  • 28 🚾🚾🚾🚾🚾

    8 1 Отговор
    Е.. Ба.. Ти, ПАЛЯЧОто слагайте маските ти сериозна ли бе и ТИ СИ ЖУРНАЛИСТ май си от жълто-кафявите медии
  • 29 гумата

    12 1 Отговор
    Драматична статия с нищожен ефект. Първо в София новите автомобили представляват голям дял от трафика. авторът , както повечето журналисти не кара кола и пише как трябва да се направи нещо, понеже видите ли вече щяло да бъде опасно мръсно. НО АВТОРЪТ Е СЛЯП ЗА МАЩАБНОТО СТРОИТЕЛСТВО И ЦАПАЩАТА СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА. Буквално сляп!
    Скандаланото строителство цапа и влиза директно в белите дробове на всички, но най- много уврежда децата. Нито ред!
    Старите автомобили са нищожен процент от автопарка. Автомобили без катализатор са антикварна рядкост и се пита за какво всъщност пише авторът?
  • 30 Да ама

    7 2 Отговор
    са вдигнали данъците в широк център. Това презастрояване, мръсен въздух, преливащи, вонящи кофи за смет, остаряване сгради, такса смет на човек, миене на улици, не им дреме на чинониците общо данък сграда и смет са вдигнали с 15%, всеки ден минават бетоновози, навсякъде щори, гледаме телевизорите на съседите. Еми, нагли са. В цял свят, центърът е гето. Жилищата ни стават непродаваеми.
  • 31 Сократ

    9 4 Отговор
    Има стари коли и стари коли. Има хора, които притежават и сравнително нови, но са по-зле от старите. Просто си зависи от човека как си я поддържа. А няма да е зле да напишете, че мръсния въздух основно е от неясните боклуци от ЕС, които се горят в нашите тец-ове.
  • 32 Да.........

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "НИКО":

    Ами всичи благнки са в София, затова. За Каспичан, Елхово, Павликени и Царево - нито левче. Пари няма дори за Варна, Бургас и Пловдив. Така че, чакайте ни, идваме! Със старитге жигули и варбурзи ще превземем центъра на софето.
  • 33 Демократ

    9 1 Отговор
    Кога е бил чист въздуха в София, от 20 години насам, от колко години улиците не са мити, секат се безразборно дърветата по улиците и в градините, откога доброволна организация измерва чистотата на въздуха на критични места,защото столична община не знае къде са, изобщо продължава още от същото. Този кмет и общински съвет продължават утвърденото безхаберие и крадене, въведено от 2005 г. от герб- 5 г. Кмет Борисов и 16 г. Данчето Борисова. Нали резултатите от общинските избори са нагласени както пааментарните- статуквото да не се промени. Даже играчите най-безсрамно са същите - Борисов и Пеевски, срещу които толкова много години толкова многэ хора протестираха.
  • 34 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Въображаеми "данни"":

    Тц, няма да се вдигне и да беси. Ако имаше кой да се вдигне, досега хиляди поводи и милиони причини е имало, ама не би...

    Коментиран от #36

  • 35 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    4 5 Отговор
    Ако селяндурите,които надойдоха в София си заминат по родните места,ние софиянци пак ще дишаме чист въздух!!!

    Коментиран от #38

  • 36 Не си прав

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Народът понякога се вдига на протести, но само...... ако му се плати. Препратка - 2020 година, Орлов мост.
  • 37 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Какво означава - "Знаят ли за забраната или не". Навсякъде по света водачите на МПС се информират за валидни забрани по пътищата само от пътни знаци, останалото са свободни съчинения. Пък и нямам впечатление въздуха в ;центъра тази година да беше по чист.
  • 38 Да питам само

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "НЕТЪРПЕЛИВИЯ":

    Ти кога се присади от Видин в София, кога стана кореняк софиянец?
  • 39 Кмета

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Ама как да ги мием като шахтите са запушени и водата с мръсотията няма къде да се изтича
  • 40 Павел пенев

    8 0 Отговор
    Колите не са причина за мръсния въздух в София бе мухльо. През декември и януари отново имаше смог в София но от дишащите демократи наркомани.
  • 41 Сатана Z

    1 4 Отговор
    В Бояна въздуха е добре,не се оплаквам.В центъра, на Патриарха при баба не се диша.Само дизеляци на по 20-30 години се търкалят наляво и надясно.
  • 42 Зелен Екоталибан

    5 0 Отговор
    Софиянци да не дишат, че отделят въглеродни емисии, да не ядат домашна храна и мусака, защото те са заплаха за климата, да не ползват топла вода, щото ТЕЦ-овете пускат сажди и пепел, да не карат коли, щото пушат и цапат.
    Всички може да си купят електрически тротинетки, да ядат скакалци, синтетично месо и Нови Генни Технологии (НГТ), които са също ГМО, ама нови и безопасни като ковид ваксите.
    Всичко е одобрено от св. Грета, а брюкселската пророчица Урсула ще внесе еврорегламент и който не слушка по 10 тояги на голо!
  • 43 Калин Каменов

    7 0 Отговор
    Най мръсно в София е в Прокуратура, Съд, Следствие и МВР, НС!! Там е голямата Мърсотия!! Кой ще Глобяваш Калине???
  • 44 Калине от Сахара, идва пясък, по колите

    5 0 Отговор
    го има видимо всяка Сутрин!! Отивай Калине при Владая да Затвориш вратата към София, да не влиза пясъка!! Тъпанар си Калине!!
  • 45 Е как да ги измият

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами":

    Олимпиадата по презастрояване не спира и нощем.
  • 46 Ироничен

    6 0 Отговор
    Въпреки че съм бивш софийски студент, избягвам да идвам в София. Тук се събират всякакви ултраси, не само футболни, но и зелени и политически. Всичко се преекспонира.
    Като ви е толкова мил чистият въздух, идете в Рила или Родопите. Чист въздух и в Токио няма.
  • 47 Друг КонюктуренМишок

    2 0 Отговор
    Със здраве да си харчиш хонорора гусин Калине!
  • 48 Сфинктеров

    1 0 Отговор
    На шопите, чистия въздух няма да им помогне, така че.няма какво да се пънат някои
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Да попитам

    0 0 Отговор
    Кога е бил чист въздуха в София?