Last news in Fakti

5 Март, 2024 06:00 2 938 28

Източна Европа се страхува да не бъде заобиколена в надпреварата за позиции в ЕС и НАТО

  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен

В допълнение към назначението в НАТО, което се очаква да стане до срещата на върха на лидерите във Вашингтон това лято, висшите постове в ЕС ще бъдат преразпределени тази година след изборите за Европейски парламент през юни

Източна Европа се страхува да не бъде заобиколена в надпреварата за позиции в ЕС и НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две десетилетия след като се присъединиха към Европейския съюз и НАТО, източноевропейските страни се опасяват, че отново ще бъдат подминати, когато по-късно тази година се пренареждат ръководните постове в двете институции. Това пише европейската редакция на Politico в публикация озаглавена "В надпреварата за ръководни постове в ЕС и НАТО Източна Европа се пита: Равни ли сме или не?".

Вероятното назначение на нидерландския министър-председател Марк Рюте за нов ръководител на НАТО това лято може би получи одобрението на Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин. Сред много от по-новите членове на алианса обаче, особено тези, които граничат с Русия, Беларус и Украйна, посрещането не беше толкова топло.

"Какъв морален авторитет има този човек?" - заяви предишният президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес, като посочи, че Нидерландия не е изпълнила ангажимента си към НАТО да отделя 2% от БВП за отбрана по време на 13-те години, през които Рюте беше министър-председател.

Други претенденти за поста са румънския президент Клаус Йоханис, чието правителство уведоми НАТО за потенциалната му кандидатура през февруари, и естонския министър-председател Кая Калас, която не е подала кандидатура, но изрази интерес миналата година.

"Ако мислим за географски баланс, то четвъртият генерален секретар [на НАТО] ще бъде от Нидерландия", заяви Калас в подкаста Power Play на Politico миналата седмица. "И тогава възниква въпросът [дали] в НАТО има държави от първи и втори ранг".

"Равнопоставени ли сме или не сме равнопоставени? Така че тези въпроси все още остават", допълва тя.

Пренареждане на ръководните постове

Страните от Източна Европа заемат малко от висшите постове в ЕС и НАТО, откакто повечето от тях се присъединиха към двете институции през 2004 г., около 15 години след падането на Желязната завеса.

Полша е единствената страна от региона, която е получила един от висшите постове в блока. Бившият (а сега настоящ) министър-председател Доналд Туск изкара един мандат като председател на Европейския съвет, а Йежи Бузек, друг бивш полски министър-председател, оглавяваше Европейския парламент в продължение на три години - приблизително половин мандат.

Понастоящем най-високопоставеният източноевропеец в ЕС е Валдис Домбровскис, латвиец, който бе поставен начело на влиятелния търговски ресор, след като предшественикът му Фил Хоган, ирландски политик, подаде оставка след скандал. Румънецът Мирча Геоане е заместник-генерален секретар на НАТО.

"След разширяването [през 2004 г.] в Централна и Източна Европа живеят 110 милиона души", отбелязва Илвес. "Има пет големи позиции в ЕС и НАТО и те се сменят на всеки пет години, така че това са общо 25 работни места. През това време 20 процента от ЕС получават 7 процента от работните места."

В допълнение към назначението в НАТО, което се очаква да стане до срещата на върха на лидерите във Вашингтон това лято, висшите постове в ЕС ще бъдат преразпределени тази година след изборите за Европейски парламент през юни.

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, да получи още един мандат. Но надпреварата за останалите постове - председател на Европейския съвет, председател на Европейския парламент и висш дипломат на ЕС, върховен представител, отговарящ за външната политика - остава отворена.

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски е спряган за евентуален комисар по въпросите на отбраната - нова длъжност, която фон дер Лайен заяви, че ще създаде по време на втория си мандат. Калас и външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис също се разглеждат като балтийски кандидати за постове в ЕС.

Руски ястреби

В Естония, Литва и Латвия високопоставени служители смятат, че големите сили в Западна Европа все още имат несправедливи предразсъдъци към тях, по-специално предвид твърдите им позиции спрямо Русия след пълномащабната инвазия в Украйна. Възприемането на Русия като екзистенциална заплаха в региона често се тълкува от западните им колеги като ястребско отношение.

"Ние [хората в Латвия] смятаме, че не са се консултирали достатъчно с нас", заяви бившият латвийски министър на отбраната Артис Пабрикс, визирайки процеса на подбор за висшия пост в НАТО. "Те [западните държави] имаха основания да смятат, че балтийските страни не трябва в този момент да предлагат кандидат".

Франс Тимерманс, бивш високопоставен нидерландски служител в Европейската комисия, олицетворява съпротивата на западноевропейците срещу балтийски ръководител на НАТО, като миналата година заяви, че "тя [Калас] е и министър-председател на страна, която е на границата с Русия".

Следващата най-голяма надежда на Калас за висш пост е да наследи испанеца Жозеп Борел като върховен представител по външните работи. Всъщност за тази възможност се говори от месеци, като високопоставени европейски служители очакват френският президент Еманюел Макрон да я подкрепи за висш пост.

Не всички обаче са убедени, че тя има шанс.

Служител на ЕС, на когото е предоставена анонимност, за да говори свободно, заяви, че идеята Калас да заеме поста на топ дипломат на ЕС "остава чувствителна" в някои столици на ЕС.

"Не виждам Франция и Германия да се съгласят с това, поради същите причини, поради които тя не беше вариант за поста в НАТО", смята служителят. "Наистина ли ще поставим на този пост човек, който обича да яде руснаци за закуска?"


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А лъже ли бай пън

    32 2 Отговор
    Единствената заплаха са НАТО и САЩ.
  • 2 резервата на Винету

    32 2 Отговор
    А на нас какви постове додоха ? Да чистим тоалетните ,поевропейските магистрали !!!!!!Айде у трета глуха !
  • 3 Някой

    23 0 Отговор
    Ама няма нужда от чак такива позиции...на фронтови държави. Добре сме си в сянката. Не се напъвайте.

    Коментиран от #7

  • 4 Киро П@рапета

    25 1 Отговор
    Като не ви знаят къде сте на картата за какви постове чакате ? Винаги така ще бъде . Вижте 34 години след обединението на Германия за какво става дума .... , Източна Германия е по зле от всякога като цените на имотите там освен в Берлин , Дрезден и Лайпциг са по ниски в аналогични градове в България . Какво остана тогава да говорим за отделни държави и техните стандарти на живот !?
  • 5 Никой

    15 0 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня...
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    17 2 Отговор
    ЩОМ БОРИС АЛИ ПАША , ПРАВНУКА НА АЛИ ПАША
    ПОСЛЕДНИЯ МИНИСТЪР НА МВР НА ОСМАНСКАТА
    ИМПЕРИЯ СТАНА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
    .... ЗАЩО МЮСЮЛМАНИН ДА НД СТАНЕ ШЕФ НА НАТО ?
    ..... ПАК ДИСКРИМИНИРАТ :)
  • 7 кюмюра от Драгалевци

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Абе сянка , сянка базата на НАТО в Румъния (един от сигурните кандидати за СЪРМАТ ) се намира на по малко от 100км от нашата граница !!!!

    Коментиран от #12

  • 8 Политико и много Бла, Бла!?

    24 0 Отговор
    Държавите от источна Европа имат Много Идиоти, които се натискат за Постове в НАТО и ЕС, но има още по голями такива от Полша, Румъния и трите Балтийски Пуделчета!!
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    10 2 Отговор
    АЗ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЧЕ САМО 30 000 СЛУЖИТЕЛИ БА ЧВК ВАГНЕР И 1 МИЛИОН ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ
    ОТ ПРАВИЛНИ БЪЛГАРСКИ МЮСЮЛМАНИ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ, МОГАТ
    ДА СПАСЯТ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ
  • 10 Боруна Лом

    21 1 Отговор
    НАШИТЕ УПРАВНИКАВЦИ. НЕ РАЗБРАХА ЛИ,ЧЕ НИ ВЗЕХА САМО ЗА ДА СМЕ ИМ ЗАДНИЯТ ДВОР И ДА СИ СТОВАРЯТ ОТПАДЪЦИТЕ!
  • 11 РЕАЛИСТ

    25 1 Отговор
    НАТО е англосаксонска организация и командващите ще са винаги англосаксонци. Славяните от източна Европа са само пушечно месо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фен

    15 1 Отговор
    Да не се притеснява! Източна Европа ще бъде следващата, хвърлена във войната на САЩ срещу Русия!

    Коментиран от #19

  • 14 Кой идиот от Брюксел

    1 11 Отговор
    взе тази путинофилско-турска територия в ЕС и НАТО ?
  • 15 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Благодаря ..НАТО е за ,смелчаците ,от Германия и Франция.или Покрайна .Ний не щем да се праим на мъже ..
  • 16 Очевидно

    12 2 Отговор
    "Равни ли сем или не..." Ми като при храните -- ядем второкачествени храни за разлика от тия на Запад. Който е бил там знае, че една и съща марка има различен вкус ... На изток пускат храни боклуци.

    Коментиран от #17

  • 17 Очевидно

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Очевидно":

    Славяните за тези на Запад са били винаги хора втора категория -- видя се и при събитията около Втората световна -- при Мюнхенското споразумение, когато Запада подари почти половин Чехословакиа на Хитлер -- голям праз някви си чешкославянски земи..Видя се и когато Германия унищожи полската и чехословашката държави никой на Запад не си мръдна пръста да воюва с Германия -- обявиха и нещо като война и си седяха в окопите, докато сам Хитлер не реши да ги удари.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Очевидно

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Очевидно":

    И сега Полша я ухажват и и дават най-много пари само и само защото врагува с източните словени -- колкото повече врагуват и се избиват словените, толкова Западняците се кефят..
    Украйна и Русия си добруваха, докато от Запад не започнаха да използват омразата на галичинци и да ги насъскват срещу Русия. След 30 години обработка и пропаганда Украина се смрази с Русия -- предприятия връзки постепенно се прекъснаха. Стигна се дотам да се забрани руския в Украйна, говорен от около 70 % от хората и да се налага галичински език. В отговор на несъгласието за езика, бандеровци изпратиха войски в Донецк и Луганск и зпочнаха да стрелят -- войната започва този, който пръв започне да стреля -- Киев започна да стреля срещу Донецк и Луганс през 2014. Руснаците се намесиха в гражданската война едва през 2022, когато стана явно че режима в Киев няма да спре да избива руснаците из Окрайнината.
  • 19 Ким чен ун

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Фен":

    Спокойно, ще воювам с Амерука до последния руснак!
  • 20 Очевидно

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Очевидно":

    Омраза срещу част от славяните -- Русия и Беларус се издигна до небивали висини -- такова нещо не се е виждало даже при т.н. холокост. Да не говорим за асегашния холокост срещу палестинците. Почни никой не укорява евреите . що ли ? Ми пресата я държат те -- чрез САЩ и Англия.

    Коментиран от #22

  • 21 В.В.П.

    10 1 Отговор
    НАТО е терроризъм .Сащ са террористи..Унищожиха окраината .Лъжат Зелю и режима че ще им дадат активите на РОССИЯ ...Ахаха ..Това не става ,както си сънува Залю фашиста...Тц.тц.
  • 22 Очевидно

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Очевидно":

    Император Ротшилд, от Лондонското си имение чрез клана си и изкупени кланове върти целия Запад и чрез Запада най-вече САЩ, Англия и восйките им, и васалите им от НАТО -- се цани да завладее светаи да наложи Нов световен ред... Император Ротшилд никак не харесва, когато някой му пречи да владее света -- Китай, Иран, Русия , славяни -- нищо лично само бизнес -- Императора чрез идеологията глобализъм, трябва да владее света -- държавите трябва да се отслабват, народите да се мешат, личността да се джендеросва и ЛейБГварТеросва -- личности без народност и държавност много по-лесно се владе
    Нещата от политиката са прости и очевидни, когато се познава движещата сила -- първопричината.. когато те омайват и се омайваш по следствията, няма как да видиш цялата каартинка или политическия пъзел.
  • 23 Нещо шизофренийно има в това

    8 2 Отговор
    Страните от Източна Европа заемат малко от висшите постове в ЕС и НАТО, а гласуват за кандидатурите на Западна Европа. Ами да Не ги гласуват и това е. Бойкот.

    Коментиран от #24

  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нещо шизофренийно има в това":

    Още по-шизофренно е да обявяват Централна Европа за Източна❗ Все едно да обявят Плевен за град в Източна България ❕
  • 25 Отец Чапаев

    5 2 Отговор
    Тагарунгела да отива.
  • 26 пътник

    2 1 Отговор
    Ганковото кафене вдигна кепенците.Защо Ганьо винаги от пещерата на келепира гледа на политиката Има и друг тип връзки в междудържавните отношения,но джобът пречи да се видят и после вайкане и мрънкане.
  • 27 значи

    2 1 Отговор
    трябва да се намери един опитен кучкар, да се назначи за първи заем. генерален секретар на НАТО, който да ръководи пряко източно-европейските пудели.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.