Last news in Fakti

8 Март, 2024 16:00 1 426 16

Иван Стамболов: Честит 8 март!

  • иван стамболов - сула-
  • 8 март-
  • мъж-
  • жена-
  • международен ден на жената

Извън семейството. Половете са два, защото човечеството е разделено на две след грехопадението

Иван Стамболов: Честит 8 март! - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето какво написа Би Би Си в 16:30 по Гринуич на 11 октомври в далечната 2000 година:

„Първата жена космонавт в Русия спечели наградата „Най-великата жена на века“ в Лондон. 63-годишната Валентина Терешкова, първата жена в космоса, получи наградата от Международната асоциация „Жена на годината“. Това коментира в блога си Иван Стамболов.

„Изключително горди сме, че Терешкова ще присъства на церемонията – заяви председателят на асоциацията лейди Лотиан. – Терешкова има лунен кратер, кръстен на нея. Тя остава единствената жена в света, която е извършила самостоятелен полет в космоса в продължение на три дни. Това е невероятно постижение.“

Г-жа Терешкова, която има лунен кратер, кръстен на нея, председателства Съветския комитет за жените от 1968 до 1987 г.“.

Феминистично….

Объркан съм. Нали биологичните полове вече нямат значение, нали всеки може да си избира от най-крехка възраст, защо с такова настървение всяка година почитаме само един пол със специален празник? Защо нямат свои празници и останалите? Очевидно това е недостатък, наследен още от времената, когато човекът не познаваше другите 29 пола, а различаваше само два. Скоро всеки пол ще си има празник, от което ще забогатеят фотографите в детските градини, само един ще остане отговорен за всичкия сексизъм и за всичкото насилие – мъжкият.

Сега вече сериозно. Ако бях жена, щеше да ми е обидно. Всяко специално отношение признава приемане на непълноценност, която се нуждае от допълнителна регламентация. Демек, ти си жена, сама не можеш да се справиш, даже не знаеш какво искаш, та си се хвърлила да се мериш с мъжете, ама понеже те обичаме, дай да ти осигурим малко нечестно предимство.

Виждал съм политически партии, където поставят условие в националния съвет да има 10 или 15% жени. Сигурно има и корпорации с подобни правила. Та се питам: ако ми трябват четирима хамалина да ми качат пианото на петия етаж, то длъжен ли съм единият от тях да е жена? За квотите на малцинствата не се притеснявам – когато става дума за пиано на петия етаж, малцинствата са достатъчно добре представени.

По времето на комунизма пък, когато моите родители са били студенти, в Университета е имало рабфак (работнически факултет) и също квоти за малцинства, особено за турци и помаци. Майка ми е имала колега турчин – иначе прекрасно и симпатично момче, – който със сълзи на очи е ходил на лекции и се е явявал на изпити (които в общи линии са му били подарявани), само и само да се изпълни квотата. „Не искам да уча!“ викало момчето, но партийната повеля преди всичко!

Ето защо, когато видя някъде квоти за жени, за мен именно това е дискриминация, нещо по-слабо и некадърно, което има нужда от нарочна допълнителна регулация, за да се справи с живота. Именно от тази фактическа дискриминация на жените избуяват социални извращения като движението Me Too.

Да, жените са различни, но не по този начин. Те вероятно стават по-често жертви на насилие (макар че не се знае), защото са по-слаби физически (невинаги) и сексуално по-привлекателни (също невинаги), но за противопоставяне на това си има достатъчно средства, начело със законите, които наказват всяко насилие, независимо над жена или над мъж.

Ето как аз гледам на нещата, без да претендирам това мое мнение да има значение за някого. Бог сътвори човека мъж и жена (Вж. Битие 1:27). Тоест и мъжът и жената споделят една природа – човечество, – като в нейните рамки всеки си има специфични проявления, които будят единствено уважение у другия. Да кажеш обаче, че мъжът и жената са еднакви, също е обида както към единия, така и към другия. И изобщо откъде тая страст към равенство и еднаквост! Ако хората трябваше да са еднакви, щеше да има само един човек и толкоз!

Семейството е миниатюрен модел на човечеството, където мъжът е Христос, а жената – Църквата. За да се изпълни това обаче е необходимо тайнството Брак. Когато семейството наистина е модел на Църквата, то отношенията между съпрузите са много повече от сексуални, икономически, идеологически или социални. Доколкото Църквата е жив организъм, дотолкова и семейството е жив организъм. Не случайно глобалният атеизъм и глобалният сатанизъм (казвам ги отделно, защото двете изобщо не са едно и също нещо, сатанистите не са атеисти) та не случайно глобалните атеизъм и сатанизъм нападат с еднаква ярост както Църквата, така и семейството – защото семейството е малка църква.

Извън семейството. Половете са два, защото човечеството е разделено на две след грехопадението (когато всичко се разделя на двойки противоположности), когато смъртта нахлува в света и се появява необходимостта от продължаване на живота на вида отвъд живота на индивида. Затова когато пълноценно се съчетаят мъж и жена, казваме, че човекът е постигнал пълнотата на своята природа. Така гледам на жените, доколкото изобщо гледам на тях по някакъв начин, различен от онзи, по който гледам на себе си. Половите, сексуалните различия са много важни, но не са същностни. Отвъд тяхната мимолетност има още много.

Въпреки всичко, мило е когато се проявява нежност и внимание все едно към кого, все едно по какъв повод. Затова честит 8 март на всички дами, а Картаген трябва да бъде окичен със зюмбюли, лалета и червени плюшени сърца, преди да бъде разрушен!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Орел

    3 11 Отговор
    Абсолютно прав е, както винаги!
    Измислен празник, който пълни гушите на всички "заинтересовани".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 редник

    11 2 Отговор
    Да показваме уважение към жените никога не е излишно - трудното да го правим всеки ден, а не само на 8 март!

    Относно текста - както обикновено, този автор е написал нещо, което с мъка дочитаме, а след това започваме да се чудим защо го е написал... 😉

    Честит празник, дами!
  • 7 Наблюдател

    8 6 Отговор
    Днес Валентина Терешкова е путинистка и одобрява убийството на украински деца.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За неграмотните русофили

    3 6 Отговор
    Валентина Терешкова като депутат предложи и беше гласувано Путин да стане "вечен" президент!
    Тя е най голямата путинофилка в Русия, за съжаление !
  • 11 Сульо и Пульо

    2 0 Отговор
    без коментар!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 доцент задочник

    2 0 Отговор
    Добре звучи подобно послание. Не е ясно само защо авторът опитва да наметне Сенаторска тога и да разрита кокалите на Картаген..... Какво му пречи тя !?!
  • 14 Бай Митко

    3 1 Отговор
    Трудно, много трудно дочетох статията на тоя, Сула - може би пра-пра-правнук на римския лидер Луций Корнелий Сула! Какво писал? Защо го писал? Не се знае, но може да се гадае! Можеше съвсем разбираемо да бъдат поздравени с празника 8-ми Март всички ЖЕНИ, МАЙКИ И СЪПРУГИ!!!
  • 15 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Сульо Сулев, интелект нулев! Какъв си ти, че ще обсъждаш космонавт, при това първата жена космонавт?
  • 16 Никодим

    0 0 Отговор
    Валентина Терешкова для полëт космический получила от Титова ГуЙ автоматический