Last news in Fakti

18 Август, 2023 13:00 6 158 29

Иван Стамболов - Сула: Смъртта на Трактора

  • иван стамболов - сула-
  • алексей петров-
  • убийство-
  • трактора

И още: това нова поръчка ли е или е онази старата отпреди 11 години, да не се окаже някоя вендета от времената на Чипровското въстане?

Иван Стамболов - Сула: Смъртта на Трактора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван Стамболов – Сула, коментар специално за Tribune.bg

Нарочно казвам „Трактора“, за да го деперсонифицирам и да го направя по-удобен за обобщения. Иначе човека Алексей Петров – Бог да го прости и да упокои душата му.

Наистина „Бог да го прости“ е напълно достатъчна реакция в подобен случай, но човекът дълбоко в себе си (а често и на повърхността) си е едно любопитно шимпанзе. Човекът обича да изследва. Човекът обича да знае, но повече от всичко човекът обича да гадае, да предполага, да спекулира. Ама убийството политическо ли е или криминално (или то е все същото)? Кой го е поръчал, кой го е застрелял, с маскировъчни дрехи ли е бил, имал ли е велосипед? С какво го е застрелял – с двуцевка, с карабина или с калашник? От какво разстояние е стрелял, имал ли е оптика? Колко пъти е стрелял? Нарочно ли е стрелял по жената и защо? Неволно и е улучил жената и как? И коя в края на краищата е тази жена – съдружничка, съучастничка, планинска водачка или тенис учителка?

И още: къде е била охраната, с Трактора ли е била или е вървял сам със съучастничката/водачката/треньорката? Ако охраната е била с тях, защо не е открила ответен огън, защо не е подгонила атентатора, защо не се е обадила в полицията и на Бърза помощ? Всъщност наистина ли не се е обадила, може да се е обадила, кой в края на краищата е подал сигнал за инцидента?

И още: това нова поръчка ли е или е онази старата отпреди 11 години, да не се окаже някоя вендета от времената на Чипровското въстане? Защо го убиха – за да му затворят устата, за да го премахнат от ключова позиция, за отмъщение, за кеф? Службите ли го убиха, кои служби – нашите или някои чужди, кои чужди? ЦРУ? КГБ (използвам старата абревиатура, за да не се бърка с Формация Студио Балкантон)? Мосад?

И още: беше ли забъркан с политика, искаше ли да влиза в политиката, искаше ли да става шеф на ДАНС? И защо? Искал ли е да контролира службите чрез новите политически звезди и техните роднини? Спонсорирал ли е Промяната, акушерствал ли е на Сглобката? Човек на Държавна сигурност ли е и ако всичко дотук е вярно, в момента Държавна сигурност ли е на власт?

Въпроси, въпроси, въпроси… Вместо да каже „Бог да прости!“ и философски да поклати глава, човекът нетърпеливо пристъпя от крак на крак и задава въпроси. Задава ги на себе си и на света и бърза да оповести на всички отговорите. Отговорите и прогнозите, защото винаги трябва да се изживеем като пророци и да посочим бъдещето. Въпрос на дни може да се окаже раждането на теорията, че застреляният не е истинският Алексей Петров, че е уцелен в главата, за да се прикрие, че става дума за двойник. Трактора сам е организирал покушението (затова ловко е отстранил охраната) и сега се крие в ЮАР при Гунди, който е още жив. Мистериозните слухове са най-сладки.

Но дали само любопитството кара обикновените хора, простите граждани да се държат като превъзбудени шимпанзета? Мисля, че има и нещо друго.

Всеки път, когато се случи нещо подобно, сякаш тежка завеса повдига плюшеното си крайче и за миг зърваме свят, който няма нищо общо с този, в който сме свикнали да живеем. Светлините му са други, цветовете му са други, миризмите – също, той целият няма нищо общо, сякаш логиката му даже е различна. Не знаем кой е истинският – нашият или оня зад прашната плюшена завеса, – но смътно осъзнаваме, че всичко, което имаме, всичко, което знаем, абсолютно всичко, което познаваме, далеч не е всичко. Може истински да е нашият свят, светът на светлината, дори когато тя е изкуствено осветление, а другият да е свят на лъжа и зло. А може именно той да е истинският а нашият да е само някаква нескопосана матрица. Страшно е, защото зад завесата виждаме, че смъртта и страданието, убийството и насилието не са нещо нередно; виждаме, че социумът се ръководи от железни закони, но закони, напълно различни от онези, които приема Народното събрание. На устата ни идват зловещи думички: мафия, корупция, олигархия, организирана престъпност… Нима е това, което е?! И така, разсъждавайки за двата свята, стигаме до неизбежния извод, че

има нещо несправедливо, има нещо нередно

А стигнем ли до този извод, неминуемо се изправяме и до въпроса: „Що е справедливост, кое е редно?“. Откакто човекът се самопровъзгласи за единствен източник на справедливостта, отговорът на този въпрос става на практика невъзможен, защото справедливостта вече е относителна. Грешката е, че сме превърнали справедливостта в синоним на благополучие. Животът е справедлив тогава, когато е мил с нас, когато ни спестява трудности, когато ни засипва с блага. Иначе не е справедлив. Справедливостта е изпълнението на нещо, за което сме убедени, че ни се полага по право. Да, това е така. Но знаем ли какво точно ни се полага по право. И по що за право ни се полага? Убийството на Алексей Петров не е ли това, което му се е полагало, и в този случай не е ли възтържествувала справедливостта? В крайна, ако щете дори и в най-крайна сметка, светът е справедлив до съвършенство, защото справедливостта не произлиза от човека, както му се ще. Накрая всичко се подрежда и свършва добре. А да свърши нещо добре, означава да се изпълни естественият нравствен закон или иначе казано – да възтържествува справедливостта. Често хулят Бога (или Съдбата, Вселената, ако думата „Бог“ не може да се вмести в устата им) задето допускат хората да страдат „несправедливо“. Но дали е несправедливо? На това можем да отговорим, само ако знаем цялостния замисъл, крайната цел. А ние не я знаем и не искаме да я знаем, дори когато ни я навират в лицето. Затова, ако едно нещо ни се струва несправедливо, то изобщо не означава, че е такова в действителност.

Да се опитаме да разберем нещата такива, каквито са, а не да ги изнасилваме да бъдат такива, каквито ни се иска да бъдат или каквито си въобразяваме, че ни се полагат. Ние, простите граждани, надали някога ще научим всичко, което стои зад случки като тази с Алексей Петров. Но е достатъчно да знаем, че тези случки са напълно нормални, напълно в реда на нещата. Ако сме очаквали нещо друго, никой не ни е виновен. То е все едно в безумието си Парламентът да приеме закон, според който слънцето изгрява от запад, и ние да чезнем потресени във възмущение всеки път, когато то се появи от изток. Не мисля, че това би направило чест на нашата интелигентност. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

***

Иван Стамболов е хоноруван сценарист и продуцент в БНТ, БНР и „Дарик“ до 1994, а след това се заема с консултантски бизнес, с който се занимава и до днес – предимно в областта на медиите и политическото позициониране.

През последните години поддържа собствени публицистични рубрики в печатни и интернет издания. Автор е на книгите „Безобразна поезия“ (пародия); „Додекамерон“ (12 новели), романите „Янаки Богомил. Загадката на иконата и слънчевия диск“ и „Янаки Богомил 2. Седем смъртни гряха“; сборниците публицистика „Дзен и изкуството да си обършеш гъза“, „Картаген трябва да бъде разрушен“ и „Тънкият гласец на здравия разум“; систематичното ръководство „Технология и философия на творческото писне“.

Бил е колумнист във вестниците „Пари“ и „Сега“, сп. „Економист“ и сайтовете „Уеб кафе“ и „Топ новини“, а понастоящем – във в. „Труд“ и „Нюз БГ“. Автор е на един от най-популярните български блогове Sulla.bg, носител на големите награди на Българската WEB асоциация и Фондация „БГ Сайт”. Член на Обществения съвет на БНТ и на Творческия съвет към Дирекция „Култура” на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    26 7 Отговор
    Тракторът си отиде човекът,а Комбайната със Зайчарника да се готви ли? Минавам и питам просто..
  • 2 Милчо лаков

    21 2 Отговор
    Всичко се знае,но се мълчи,докато е с добрите.И за Лев инс,и за бандитските години и ДАНС и всичо.....Докато е полезен,си мълчат.....Знам един с къща за 10млн. в Драгалевци,дават го през вечер по ТВ,но засега си траят.Утре става нещо и изчезва със скороста на светлиния лъч.Както се казва:всекиму своето.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пиршество от компетенции

    27 2 Отговор
    Сулъйо
    Пулъйо
    Комити
    Бандити
    Соцйолози
    Политолози
    Експерти
    Милицйонери
    обикновенни хора има ли в тая територия ?

    Коментиран от #27

  • 5 Така така

    15 4 Отговор
    Важно е , че са го почистили надеждно , а как точно , не е важно изобщо .
  • 6 яяя

    30 6 Отговор
    Много напудрено представяне на журналиста, но статията е на ниво судент втори курс. Не е ли ясно, че журналиста трябва да разследва и да дава ценна и недостъпна за другите информация, а не алабализми и постни размисли. Това и ние го можем. Сула, мула - кажи кой уби Трактора, де, кажи си!
  • 7 Интересно ще да е

    19 2 Отговор
    По важно е да видите , кои бяха тия дето издигнаха кандидатурата на тоз червен апаш за президент , и ще разберем кои ще са следващите печаливши от някоя засада .......
  • 8 език мой

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    Значи в твоята "етика" има червени разбойници и "добри" разбойници?
    И ако случайно някой от "добрите" разбойници дойде и "успшено" ти свети маслото (както сам се изразяваш) или продаде дъщеря ти в някой бар дак, това ще е нещо готрино?
    И си сигурен, че ако някога с нещо станеш неудобен или нещо твое предизвика завист, няма как на ангро да бъдеш наречен "червен"?
    Или викаш, ти си толкова беден духовно и безличен, че няма как да предизвикаш завист, нито дъщеря нямаш и няма да имаш, и винаги ще си удибна подметка на който се появи?
    ....
    Без значение кой е убит.
    Почнем ли да цвилим от радост след убийства, значи е дошъл краят на държавата ни най-малкото което е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сила

    23 3 Отговор
    Четеш, четеш, четеш, четеш, четеш.......... НИЩО, НИ МИСЪЛ, НИ ВОПЪЛ, НИ СТОН...... Сульо, Пульо, Атанас и аз
  • 11 Роза

    14 1 Отговор
    Защо изтрихте коментар,в който няма нито заплахи,нито обиди,нито неприлични думи?Нима човек не може свободно да изкаже мнението си?!Нали затова е демокрацията-да се чуе гласът на обикновените граждани!
  • 12 а ла Хуля Фишер

    4 3 Отговор
    почесох са по лимбизията и - възможно ли е всички подробности да са изложат на показ , за утоляване клюкарското любопитство
  • 13 Матей преображенски

    6 9 Отговор
    Сега,че е политика,няма съмнение,макар политиката и мафията да вървят ръка за ръка.Човека е пое по своя писта,някакъв местен буржоазно-демократичен патриотизъм,който никак не се нрави на амбасадата.Тъкмо такъв човек би могъл да вдигне на крак и народа и буржоазията и да ни отърват от воденичния камък на американците.И да стане диктатор,тиранин,сатрап и деспот,кой както му харесва,но сигурно ще бъде приветстван от мнозинството.На трактора му видяха сметката,може би тъкмо заради такива един намерения,а може би и проруски забежки,които се възприемат от върхушката като смъртен грях.Следващия дано бъде по-разумен и да организира нещо от странство или пък от тук в дълбока нелегалност като Фидел Кастро.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами да

    12 2 Отговор
    Авторът вероятно е искал да ни каже нещо!
  • 17 Тома

    11 2 Отговор
    Сега да му мисли новия лидер на новата партия бати ванко каскета който влиза в политиката с еди кьор фишек атентат.Дали е нацапал гащите
  • 18 Един

    14 2 Отговор
    А бе Сулата, това "деперсонифицирам" какво значи? Че пишеш за "филанкишията"? Или за трактора на ВиК ? Или за Алексей Петров - трактора! Кое е "де ... персонифицирането"? Суло, да ти имам логиката!!
  • 19 Втасахме я съвсем

    14 1 Отговор
    Сулю и пулю има мнение по всичко!
  • 20 милиционер

    15 2 Отговор
    Нищо не казваш за твоя вече дългогодишен приятел от Банкя.
  • 21 !!!?

    24 1 Отговор
    Както се разбира "Трактора" става заможен бизнесмен, крупен застраховател, Гуру на каратистите, преподавател в УНСС, безвъзмезден дарител на хора от своя кръг на влияние, отвсакъде гоннен навсякъде приет от политиците !!! И всичко това успява само с едно милиционерско училище !! Респект !!! Неведуми са пътищата на Мутрите !!!?
  • 22 Никой

    14 4 Отговор
    Асан Ибримов Юмеров - Трактора. Всички медии се опасяват да кажат истинското име . Защо ? Прави ли ви впечатление ,че трети ден ГЕРБ и ДПС не излезли със становище по случая с показното убийство на Алексей Петров. Защо ? Има един лаф , Асан , Делян, Доган ? " Сглобката " се осъществяваше по линия ППДБ - ДПС с посредника Трактора. ГЕРБ бяха готови още от началото притиснати от копчето " Магнитски " да играят с ППДБ. Имам една смешна хипотеза , дали в момента ГЕРБ и ДПС не търсят поръчителя измежду тях си.И когато установят ,че не са те, ще ги видим на сцената,но ще бъде късно либе за китка. Чели сме за " любовта " на Винету към Трактора. В момента предполагам,че всички търсят " архива " на Трактора под дърво и камък.

    Коментиран от #28

  • 23 Киро Брейка

    8 1 Отговор
    Следващият кой е? Златко Баретата, Пашата, Тиквата, Митьо Очите, Митьо Пищова или Митьо Крика?

    Коментиран от #26

  • 24 Много приказки бе, Сульо

    15 1 Отговор
    Да си беше напраил труда да установиш по чие нареждане Апелативния съд в разрез с решението на Затвора и софийски градски съд взема решение за предсрочното пускане на УС""раинския килър на Алексей Петров....Сульо , ти сам си се деперсонализирал...
  • 25 Бандера

    4 5 Отговор
    Да ФСБ(КГБ) и техният бг филиал ДС да на власт от 1989 г. до сега. Смалйо изключение 1997 -2000 г., когато ДПС и БКП бяха отстранени от власта.
  • 26 Киро Брейка

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Киро Брейка":

    Сам си отговарям-"Пепи Еврото". "Споминал" се, като "Брат Галев". Поредното ченге, което знаеше прекалено много.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Казуар

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Никой":

    Родното място на Трактора е село в район с българомохамедани, и малко хора знаят за него.
  • 29 безпартиен

    1 0 Отговор
    Как всички се стремят да определят Петров като организатор на всичко случващо се до сега -в политиката,криминалните новини и каквото се сетите законно и не законно?!Ами той е един обикновен "посредник" между преките изпълнители и тези които "поръчват музиката"!!!!!Явно е намерен друг "посредник" предварително проучен,с дадена линия на поведение която трябва да спазва!Ако се получи провал и не спазване на дадената насока- примерът с А.Петров а и много други политици,бизнесмени заминали от този свят е показателен!