Last news in Fakti

22 Юни, 2023 16:00 1 432 15

Мартин Димитров: Общество, съставено от взаимноизключващи се парадокси: за съжаление, това сме ние

  • мъж-
  • жена-
  • традиционно семейство-
  • мерки-
  • християнство

Моите пет стотинки за традиционното семейство

Мартин Димитров: Общество, съставено от взаимноизключващи се парадокси: за съжаление, това сме ние - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Исторически погледнато, семейството преди всичко е икономическа единица и в този смисъл е много трудно то да бъде разглеждано като "традиционно". Най-малкото поради факта, че еволюцията на взаимоотношенията (в това число и на семейните връзки) е в унисон със стопанското развитие на човечеството. А то води до промяна на традициите и разбиранията.

Това коментира във "Фейсбук" Мартин Димитров.

Преминаването от трибализъм към полигамия, а впоследствие и към моногамия също са били фундаментални трансформации в разбирането за това "що е то семейство" за своите епохи. Именно развитието на оръдията на труда позволява тази трансформация. Другата причина е развитието и налагането на религиите и свързаните с тях правила.

Имало е времена, не толкова отдавна между другото, в които има пряка връзка между вярата и просперитета. Ако нашето семейство има много деца и с Божията милост (и с много късмет) те оцелеят, ние разполагаме с повече жива сила в обработката на земята си. Ако сме примерни, мъжът не е пияница, а жената не хойка, и заедно сме посветени на това да орем от сутрин до здрач, ние натрупваме капитал в по-висока степен от тези, които са пияници и хойкат. Така настъпва момент, в който ние разполагаме с ресурса да закупим земята на тези, които не живеят по правилата на Бог. Това естествено подсилва вярата ни, защото ние виждаме пряка връзка между нея и собственото ни обогатяване.

Не трябва да пропускаме и факта, че "брак по любов" е не само ново за човечеството, но е и много повече литературно понятие, отколкото реалност. Съвсем до скоро никой не се е женил по любов, причините за брак обикновено са свързани със "сметката": или става въпрос за окрупняване на капитали (деца от богати семейства създават свое), или става въпрос за оцеляване (беден човек с една нивичка сключва брак, за да има кой да му помага в работата). Това се отнася както за монархическите фамилии (чиито наследници сключват брак най-вече по геополитически и стратегически причини), така и за най-бедните селяни, които се събират, за да го избутат тоя нелек живот.

Индустриалната революция, урбанизацията и автоматизацията, както и развитието на медицината променят представата за семейство и най-естествено водят до спад на раждаемостта. Ако само допреди век семейството да има няколко деца е било най-нормалното нещо (защото трябва работна ръка, защото умират от болести, защото има войни и ги убиват и прочее), в по-ново време детето се разглежда като по-добра версия на родителите и като още по-достойно продължение на рода. Именно поради тази причина родителският фокус е не да го използват като бивол на нивата, а да му осигурят най-доброто, на което са способни: най-често става въпрос за недвижимост и добро образование.

Но, да се върнем за малко към брака "по любов". Срещат се студенти, влюбват се, тя забременява, ражда, той взима кредит за къща, изплащат я цял живот. Плюс перални на лизинг, миялни на лизинг, коли на лизинг, телевизори на лизинг и какво ли не на лизинг. През последните десетилетия да кажеш на някого "обичам те" всъщност започна да става все по-скъпо и по-скъпо. И, както се вижда от статистиката, милениълите и "Gen Z" не искат да живеят в дълг. Тоест, те изграждат нова представа за семейство и взаимоотношения така, както винаги е било още от времето на трибализма: семейството и разбирането за него се променят спрямо икономическите реалности.

Ние сме на прага на гигантска технологична трансформация и поне според мен това е основната причина за промяната в разбиранията ни за това "какво представлява семейството". Половата флуидност и възможностите за полово самоопределяне, резервите на новото поколение към това да създават семейство в познатия ни вид не са никакво отричане, нито пък потъпкване на "традиции", а реалност, съобразена с революцията на технологиите и навлизането на изкуствения интелект в живота ни. Това е част от промяната на света и тук не става въпрос дали ни харесва или не ни харесва: става въпрос за еволюция на вида. Иначе, то сигурно и навремето е имало новомоногамници, които са си казвали: "Ей, помниш ли, батко, колко хубаво беше едно време при полигамията, какви традиции имахме, еххххх".

Като семеен човек с почти 20 години брак, мен ме притеснява агресията, с която се защитава "традиционното християнско семейство". В интерес на истината е доста некоректно да се говори за "традиционно християнско семейство", защото между "традиционното католическо семейство", между "традиционното протестантско семейство" и "традиционното православно семейство" има съществени разлики на множество нива: като се започне от разбиранията за това каква е ролята в обществото и общността, премине се през разликите в разбиранията към труда и се стигне до това как в неделя цяло едно семейство с новите си дрехи отива на църква.

Струва ми се, че актуалната ни представа за "традиционно християнско семейство" се доближава до Гераците. Може би поради факта, че между 1944 и 1989 традиционни християнски семейства тук практически нямаше: за разлика от Гърция, Испания, дори Полша и Чехия, които въпреки режима, удържаха вярата си.

Именно това прекъсване поставя под съмнение "традиционността". Ако бъда честен — гледайки най-вече симпатизантите на "Възраждане" — любопитно ми е колко от защитниците на "традиционното християнско семейство" са изпълнени и със соц-носталгия. Защото тези две неща би трябвало да са напълно несъвместими.

Общество, съставено от взаимноизключващи се парадокси: за съжаление, това сме ние.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Смея ти се много

    14 2 Отговор
    поредния ЛГБТист
  • 3 Псевдоним

    12 1 Отговор
    Още с първото изречение стана ясно какво се опитва да внуши този дървар. Там е работата, че семейството не е "преди всичко икономическа единица", а група, естествено възникнала в резултат на двойнствената природа на света. Нека господинът да обясни какво може да се случи ако този баланс бъде нарушен и как това се вписва в концепциите за "еволюция".
  • 4 флипп

    8 1 Отговор
    Почнаха да ни тикат педофилията
  • 5 Азз

    7 0 Отговор
    мартинчо ли е ...мартинка ли го влече да бъде...нещо многоцветен се получава...
  • 6 ало, очилаткото

    6 1 Отговор
    Избърши си трите букви със знамето на дъгата и се скрий вдън гори тилилейски.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фарс

    2 0 Отговор
    Човек... драскай! Сбор от интерпретации, който се представя като мнение на случайник... Давайте наред! На случаен принцип копирайте постове от социалните мрежи и казвайте, че сте журналисти..
  • 9 Сила

    5 1 Отговор
    Инфо за автора:отгледан от баба си(манджички, кафенце, цигарки, пране, чистене, готвене, душеприказчик за любовни драми и т. н.) Ожени се по сметка за по възрастна стара мома, пробутван тук и там от нея, БРУТАЛЕН КАРИЕРИСТ без ГРАМ ТАЛАНТ И ЕЛЕМЕНТАРНИ УМЕНИЯ В ПСЕВДО ПРОФЕСИОНАЛНОТО СИ ПОПРИЩЕ.....
    толкоз... а, баща депутат и БФС функционер

    Коментиран от #10

  • 10 Фарс

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сила":

    Благодаря за инфото. Първоначално го взех за работохолик, който дава мило и драго за добруването на хората, кандидат-мъченик, просветител...

    Коментиран от #11

  • 11 Сила

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фарс":

    Дундуркан от баба до 30 годишна възраст...... ТРАДИЦИЯ, КАКВО ДА СЕ ПРАВИ
  • 12 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    вярно хортува автора, любовта е скъпо нещо, затова в България има класация на градовете с най евтина любов. На първо място е ....пишете не се стеснявайте
  • 13 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    Не, човече, грешиш, твоите разсъждения и пет стотинки не струват. Въпреки, че хонорара за тоя пасквил е поне 1 минимална заплата. Ако аз почна да пиша за спонсорите ти , ще се справя по добре.
  • 14 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор
    Нищо подобно! Семейството е единство и борба на противоположности. Сблъсък на Ин/Ян енергия. А ранъта прави борбъта, по думите на един известен наш спортист. А ранъ без пари нема! А парите са еквивалент на стоки и услуги. И започват икономическите мъки ...
  • 15 Психотерапевт

    0 0 Отговор
    Този не беше ли финансов експерт, да не е станал дървен философ? Българските политици са и.з.п.е.р.к.а.л.и. повече от Народа! От НС - ДИРЕКТНО В КАРЛУКОВО, АМА БЪРЗИЧКО!!!