Last news in Fakti

10 Март, 2024 14:00 2 919 33

Илиян Василев: Борисов и мнозина у нас втвърдяват тона, по аналогия с Орбан, като разчитат на победа на Тръмп в САЩ

  • турски поток-
  • борисов-
  • войната в украйна

Ако през 1990 година позволихме на БСП и задкулисието да наложи техния дневен ред, то през 2024 би трябвао да сме си извадили поуките

Илиян Василев: Борисов и мнозина у нас втвърдяват тона, по аналогия с Орбан, като разчитат на победа на Тръмп в САЩ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борисов реши, че не може да отстъпва по темата Турски поток, и започна да се гордее с него, дори под заплаха да влезе в Магнитски /Дамоклевият меч все още виси/, защото се разпада цялата конструкция и логика на властта, заради която влезе в политиката преди повече от 20 години.

Тогава задкулисието реши да смени Иван Костов, защото се уплаши, че не може да го контролира. Борисов бе още никой, за да смени Костов, за това първо в играта влезе магията на монарха, и след това пласираха и нашия Путин /генералът от силовите структури/.

Днес Борисов започна да показва "зъби" и да заплашва с разглобка, ако ППДБ и западните ни партньори не приемат неговия модел за корупция с елементи на атлантизъм, както на времето Западът прие моделът на прехода на Луканов. Без пълен контрол върху службите, прокуратура, регулатори, той не може да съществува. За това и новата сглобка няма да проработи, поне в този вид, който си я представят в ППДБ.

Говорим за условния или обобщаващ образа на новия елит Борисов, зад когото наднича цялата номенклатура - политици, бизнес, магистрати, силовици, властимащи от всякакъв вид, които олицетворяват прехода през последните 30 години.До днешия Рубикон се стигна благодарение на войната в Украйна, която сблъска нашия Луканов - Борисов полукапитализъм, полуатлантизъм, полуевропеизъм - със задължителната остатъчна свързаност с Русия /израз на което е самия Турски поток/ с неотменимата нужда да се скъса тази пъпна връв и да се реализират в пълноценен вид членството ни с ЕС и НАТО - еврозона, Шенген - изобщо по-вътрешните кръгове на доверие, сигурност и развитие.

Борисов и мнозина у нас втвърдяват тона, по аналогия с Орбан, като разчитат на победа на Тръмп в САЩ, техният Месия. Няма лошо, но не разбират разликите между онова, което Тръмп можеше да направи през първия си мандат, и това, което ще може а направи през втория, ако бъде избран, което никак не е сигурно. Европа бе грубо разтърсена от войната на Путин - няма политици като Меркел, нито Северни потоци и няма нужда да чака Америка да я води.

Путин не остави място за отстъпение - той иска да доминира континента и да подчини ЕС и НАТО, все геополитически контекст, в рамките на които никой нормален европейски политик не може да се гордее със своите газови "потоци".

За това ако намирате някакво сходство между болшевишкия европеизъм на Нинова /БСП още не е излязла от болшевишкия си период, поради което никога няма да дойде на власт/ и турскопоточния евроатлантизъм на Борисов /чийто срок на годност скоротечно се изчерпа в условията на ескалираща конфронтация на ЕС и НАТО с Русия/ - и двата проекта на Нинова и Борисов са "извън времето" и обуславят яростна съпротива на прекъсване на енергийната ни зависимост от Москва.

Не мислете, че добрият сценарий за България ще се самослучи, поне докато политиците на Промяната не успеят да заразят по-големи части от електората с потребността от смяна на модела, Напротив, вероятността да се превърнем в Казахстан и Азърбайджан или Унгария като демокрация са реалистични.

Ситуацията е отново като през 1990 година - по кой път ще тръгне България - по този път, който ще предложат Борисов и Пеевски, и който ще напомня на Лукановата договорка със Запада - оставете ни с корупцията да управляваме както намерим, пък ние ще купуваме ваши реактори, турбини, оръжия, или другият път - на истинските демократични реформи и преобразувания. Да, ще паднат маските, но това не означава, че електоратът автоматично ще припознае своите интереси с тези на Промяната.

Завършвам с вчерашните послания от ДаБГ - да не си тръгваме. Вероятно Христо е имал пред вид, да не бягаме от битката. Най-много ни липсва трябва духът на Караджата, на Бенковски, на Левски, изобщо липсват ни нови Апостоли на Промяната, организатори и вдъхновители, които могат да убеждават и заразяват. Да помним, че ангелите са на небето, тук са хора със своите грехове. Важни са резултатите - на избори, в действия и т.н.

Ако през 1990 година позволихме на БСП и задкулисието да наложи техния дневен ред, то през 2024 би трябвао да сме си извадили поуките. Но не се заблуждавайте - малцина са Апостолите.

Преди 30 години имаше малко чисти неопетнени хора, но наивници, без практичен опит и умения да реализират алтернативи на Лукановия преход. Днес има повече образовани практици, но отново липсват достатъчно хора, които да предпочетат да работят "на ползу роду" - да направят така, че нуждата и ползите на Промяната да отидат за цялото общество, а не само за малка група приближени.

Очаквайте нови, разтърсващи разкрития по темата Турски поток - дълбочината на загниване, пленяване и поквара са стряскащи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 13 Отговор
    Страхотна новина! Доброволните отряди срещу мигрантите ще работят в сътрудничество с полицията.Ще ни раздадат значки и карти.Всичко ще е легално.Запишете се,!

    Коментиран от #26

  • 2 Крадливата

    27 5 Отговор
    Танева до него , както винаги чорлава , бая милини делна чрез земеделието с Бою и други мутри ! "Да не чуят в Брюксел , че ще ни спрат парите"
  • 3 Българка

    21 27 Отговор
    Адмирации за позицията и казаната истина без заобикалки. Сега русороби и корумпете нека първо четат и опонират с данни и факти

    Коментиран от #11, #12, #19, #29

  • 4 Ами то

    35 18 Отговор
    Вече и за кучетата на село е ясно, че Тръмп ще спечели, Русия също, и САЩ ще се оттеглят от ЕС, крадейки каквото докопат. Затова всеки с 2 грама мозък гледа да се разкачи от сегашния европейски " елит". Баце не прави изключение.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 ТаУмВзе

    12 10 Отговор
    Чекай са! Куклите на краварите, дуднат за Победа де.
  • 6 И да добавя:

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ами то":

    Освен ако една от партиите в САЩ не признае резултатите от изборите, което е напълно възможно. Тогава и САЩ не ги чака нищо добро- най вероятно втора гражданска, а може би и разпад.
  • 7 Демократ

    25 5 Отговор
    Каквито и отчайващи факти да излязат наяве за българските управляващи национални предатели, те няма да бъдат наказани, защото няма да разрешат да има правосъдие и справедливост. ДС-КГБ Задкулисието ще се подиграва с българския народ и държава с измислени разни клошари и червени пирати, с теми ни чул, ни видял, но ще държи парите,властта и контрола. Без правосъдие няма държава.
  • 8 само такива битермиши обслужват тук

    19 14 Отговор
    "Не мислете, че добрият сценарий за България ще се самослучи, поне докато политиците на Промяната не успеят да заразят по-големи части от електората с потребността от смяна на модела, Напротив, вероятността да се превърнем в Казахстан и Азърбайджан или Унгария като демокрация са реалистични."

    Дай боже да не се случи този "добър" сценарий защото той е добър само за фашагите !
    Промяната или Измамата са "заразили" каквото са успели до момента , а днес заразените вече се лекуват и до следващите избори ще са излекувани !
    Относно държавите които коментира този наш ЛАУРЕАТ..... ВАСИЛЕВ просто нека се заинтересува малко повече и тогава да пише . Особенна трудова миграция или куфарен туризъм в двете постсъветски републики не се забелязва а за Унгария където стандарта на живот е почти 2 пъти по висок от българския като трябва да отбележим че е държава без зимен и морски туризъм ......

    Коментиран от #13

  • 9 Оракула от Делфи

    13 1 Отговор
    Без гатанки и баене , истината за мафията , трябва винаги да е в устите и в очите на хората !
    Браво !

    А родната БНТ , цъфти и хубавее!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Копейка

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Не знам и не ме интересува!На нас ни казаха да викаме за папата!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Каква

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "само такива битермиши обслужват тук":

    смяна на модела бе наивник. В моята сфера влязоха мощно и само обърнаха потоците. Че искат и повече от на Тиквата хората. Каква промяна? Нещо си се объркал много. Кантората на Гунински и т. н. Се мъчи да яхне държавата. Каквото можаха забърсаха. Сега искат още от Боковото. И борбата е кой колко. Нищо повече наивници.

    Коментиран от #17, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Улицата роди престъпниците

    9 1 Отговор
    и улицата си ги прибира един по един,като всеки един от тях,останал жив, си мисли,че на него няма да се случи.Всеки един от тях върви по пътя на събратята си останали да лежат с простреляни глави по пътищата,горите и световните екзотични дестинации.Никой не се е отървал...никой!
  • 16 Ранбо

    11 8 Отговор
    Ние сме определени към Русия. Така че, какво става в пиндостан няма никакво значение. Тука правилата ги определя Кремъл! И само подчинените на Кремъл има шанс за власт и бизнес!
  • 17 Киро П@рапета

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Каква":

    А ти НЕ/НАИВНИКА какво предлагаш че не става ясно . Ти анархист ли си (за всички и против всички ) ? Защото не става ама от думата ИЗОБЩО какъв ти е мирогледа ......
  • 18 От чужбина

    11 6 Отговор
    Цялата тази статия ми се струва някаква боза.
    Няма лошо в газовите потоци /тръби/, стига да има добри договорки за ползването им. Т.е да е защитен националния, обществения интерес.
  • 19 ТтТ

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Аз ненавиждам путинистите, комунистите и русофилите!
    Но фактите на автора на статива е изцяло в неговото творческо съзнание(конспирация)!
    Пълни измишльотини, помия, мътене на вода!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хасковски каунь

    6 0 Отговор
    Първи ще се обърни гъзнем ТОЙ
  • 22 измет

    11 6 Отговор
    Агента на ДС Александър се събуди
  • 23 Майкъл Оер

    11 2 Отговор
    По-отвратителни от бившите доносници на ДС са препродадените доносници на ДС в пенсионна възраст днес!
  • 24 Иван Крумов

    12 3 Отговор
    Бойко Борисов е един мошеник , не знам защо му подражават - тоест ясно е - мошениците си търсят подобия.

    Какво направи този - нищо - той само хитрува и се преструва.

    Може ли държавен глава - да не знае нищо по никакъв въпрос и да се "пули", нали майка му беше учителка - той няма образование.

    ГЕРБ ни сведоха завинаги до най-бедните в Европа и това е.

    Сега надигнаха главици - но това е излишно.

    Нали някакви заводи щеше да откриваме.
  • 25 Аналогия

    11 0 Отговор
    между Борисов и Орбан - виц ма седмицата.
  • 26 Баш психиатър

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Айде стига сте философствали пред конпютрите и телефоните ами елате в 18.30 пре МВР,поне там да направим нещо добро.Оставка!!!
  • 27 така така

    5 1 Отговор
    Това пра се вместо да е в затвор какво втвърдява??? Оная ми работа ли?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НИЩОТО

    3 3 Отговор
    ИЛИАНЧО ОБСЪЖДА БОРИСОВ
    ОРБАН
    ПУТИН
    ДОРИ ТРЪМП
    ДАВА ОЦЕНКИ И СЪВЕТИ
    ПРАВИ ПРОГНОЗИ
    СМЕШНО И ТЪЖНО
  • 32 Емо

    3 0 Отговор
    Мафията трабва де се изчисти до корен, цялата - Борисовска, Пеевска, Доганова, Луканова, един път завинаги, дефинитивно. И цялата им рода и всичките им поддръжници и калинки. Вече дадохме прекалено много жертви, отстъпихме твърде много, мълчахме и си траехме прекалено дълго.
  • 33 Ончо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Каква":

    Точен си човече, промяна щяло да има ам друг път....!