Last news in Fakti

16 Март, 2024 07:00 3 718 112

Гордост за Борисов, срам за България: тръбата "Турски поток"

  • герб-
  • турски поток-
  • бойко борисов-
  • срам-
  • българия-
  • русия-
  • турция-
  • газопровод-
  • газпром-
  • пътна карта

Намерената пътна карта за газопровода "Турски поток" е повод за един-единствен въпрос към лидера на ГЕРБ, в чийто трети мандат бе построена тръбата: защо, г-н Борисов?

Гордост за Борисов, срам за България: тръбата "Турски поток" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Пътната карта за газопровода "Турски поток" през България, изчезнала от българските институции, но открита в хакнатата поща на помощник на висш руски политик, е повод за един-единствен въпрос към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в чийто трети мандат бе построена тръбата: Защо, г-н Борисов?

Данните излязоха на бял свят, след като платформата InformNapalm хакна пощата на Евгений Зобнин, помощник на високопоставения руски политик Александър Бабаков, а ги разкодираха българските експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията от Bg Elves.

Борисова гордост, български срам

Проектът е гордост за Борисов - и срам за България. Българската държава не получава синьо гориво от тръбата, която транзитира руски природен газ през нейна територия до подкрепящите Москва Сърбия и Унгария. България няма възможност да управлява дори капацитета на тръбата, зает от газпромци и техни проксита. Това е крайният резултат от скоростното построяване на инфраструктура за над 2,6 милиарда лева, кредитите за която се изплащат с приходите от транзитни такси. А сред най-големите заемодатели е държавната Българска банка за развитие (ББР) с 142 млн. евро.

Както "Северен поток 1" и замразеният "Северен поток 2", така и "Турски поток" е част от газопроводна мрежа, заобикаляща Украйна като транзитна държава за руския газ към Европа, лишавайки я по този начин от приходи. Първият опит на Русия да го направи с газопровода "Южен поток" през 2014 г. не успя заради нарушенията на европейските правила, затова пък вторият се увенча с успех. Така българските управляващи дадоха своя "принос" за руската инвазия в Украйна.

Всички тези факти са добре известни от множество разследвания, очертали схемите на руско проникване в българската енергетика, политика и бизнес кръгове - и без да е налична пътната карта. Затова е неуместна иронията на Борисов към министъра на отбраната в оставка Тодор Тагарев относно помощта за Украйна. Оптимист съм, че до август ще можем да изпратим вълнени ръкавици с пет пръста на Украйна, каза политикът, чийто министър на енергетиката Теменужка Петкова подписа руския мастер план за "Турски поток" през юни 2017 година.

Според публикувана от разследващия сайт BIRD справка на ДАНС "руската страна настоява проектът да бъде осъществен до 2020 г. с цел евентуално преустановяване на преноса през Украйна". Получателите на справката - премиерът Борисов, президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева, са игнорирали информацията на спецслужбите. Не и руската настойчивост. Така през януари 2020 г. Борисов се изправи редом с президентите на Русия, Турция и Сърбия - Путин, Ердоган и Вучич - за откриването на газопровода в Истанбул.

В момента, в който ГЕРБ и ПП-ДБ договарят втория (си) кабинет, този път с мандат и доминация на ГЕРБ, темата за пътната карта се избягва. Според премиера в оставка Николай Денков трябва да се разбере дали документът е автентичен, а депутатите от ПП-ДБ Ивайло Мирчев и Мартин Димитров попитаха енергийния министър в оставка Румен Радев какво ще направи, за да го установи. Отговор от Радев едва ли ще има.

Досега МВР и ДАНС така и не откриха оригинала на документа, но - което е по-важното - няма и виновник за липсата му. "Газпром" не предоставя своето копие, така че няма с какъв образец да бъде сравнена картата, изтекла от хакнатата поща на Евгений Зобнин, която може и да не е окончателният вариант.

Според медийни публикации настоящият енергиен министър е в отбора за смяна, поискан от ГЕРБ. Ако, както се твърди, мястото му заеме настоящият депутат от ГЕРБ Жечо Станков, значи един от изпълнителите на пътната карта отново ще управлява Министерството на енергетиката. През 2021 г. Станков, един от заместниците на енергийния министър Теменужка Петкова, уверяваше как всичко около "Балкански поток", както го наричаха в ГЕРБ, е извършено в открити процедури и обществени поръчки и нищо не е укрито от документацията на "Булгартрансгаз". Начело на "Булгартрансгаз" и сега е Владимир Малинов, оглавявал компанията при строителството на тръбата, а Теменужка Петкова е в екипа преговарящи на ГЕРБ-СДС за ротацията.

Разбира се, винаги е налице алибито, че някой е нареждал на Станков, че някой е нареждал на Теменужка Петкова, че някой е нареждал на Борисов… Последното вече е особено притеснително.

Появилите се данни обаче опровергават уверенията за откритост при реализацията на проекта, представен като разширение на българската газопреносна мрежа. BabakovLeaks разкрива тайни договорки - за обслужваща банка, за строител, за обработване на общественото мнение в подкрепа на "Турски/Балкански поток" с близо 500 000 евро през български социолози и журналисти.

Изпълнителите още са тук

Оригиналът на пътната карта едва ли ще бъде намерен. Но в България са нейните изпълнители - след като така съвестно са спазили инструкциите, може и да могат да я възпроизведат по памет. А българската енергетика остава подвластна на строителите на "Турски поток", макар България да не купува вече газ от "Газпром". Впрочем, драстично намалява и руският тръбен газ за ЕС. По данни на Cepa.org през 2021 г. делът му е бил 40% от газовите доставки за Общността, докато през 2023 г. вече спада под 10%, като половината от това количество минава през Украйна.

Защо, наистина, г-н Борисов…


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамболов

    44 54 Отговор
    С построяването на руски поток Баце се нареди до военният престъпник путлер. Това го знаят и украинците.

    Коментиран от #14, #98

  • 2 Той ,

    66 16 Отговор
    безсрамна и безродника , винаги е бил срам и позор за България , както и криминалната му шайка ! Непоправими са щетите и грабежите им от собствената им държава и народ !

    Коментиран от #12

  • 3 До авторката

    67 31 Отговор
    Очакваме такава статия да видим и за Северен поток. Как не ви е срам в Дойче веле да пишете всеки ден срещу България? Какви безродници и българомразци работят и публикуват там? Лицемери от ЕС. За нас не може но за тях няма проблем. ЕС добре дошли в съюза на двойните стандарти.

    Коментиран от #64

  • 4 Само

    40 10 Отговор
    кучето , което подари на Путин , липсва на тази снимка !
  • 5 ........

    50 24 Отговор
    И защо трябва да вярваме на някакви хакери?В днешно време с изкуствен интелект могат всякакви фейкове да се направят.С тази тръба и без нея пак е щяло да има война.Даже в момента докато се бият руснаците плащат на укрите транзит и е много странно точно това.Уж война пък газа си върви и парте също...
    Посредниците да спират с алчността си и тази война!На ония свят парите не вървят.Ще горят в ада!
  • 6 DW И Емилия Милчева!! Бългаски Експерти

    61 17 Отговор
    По Киберсигурност Разкодирали Секретни документи за Пътната Карта!! Къде ги тея Еаксперти, защо не разкодираха Телефона на Трактора или Телефоните на Нотариуса!! Смях в Залата! Тея "Експерти" , са Написали, каквото им е поръчано! Поръчкова история с цел омаскаряване на Някой!! Когато трябва да бъде Омаскарен някой имаме Експерти, когато трябваше да се види кои са Ортаците на Трактора и Нотариуса, Нямаме Експерти!!Мсфиотска държава!! DW и Милчева, скалъпили сте един Каламбур!!
  • 7 Дезелезация

    45 17 Отговор
    Цялото управление на бг след влизането в НАТО и ЕС е срам и позор за всички политици участвали в него. Бг върви към украински сценарий и то много бързо.
  • 8 Баце е Пътеводна звезда! 15 години ни

    20 9 Отговор
    Води към Светли Бъднини!!?
  • 9 Емилия Милчева

    44 10 Отговор
    За работата си в ДВ казва: "Eтичният код и журналистическите стандарти на ДВ са мяра за професионализъм."-След такива произнесени думи от същата и на човек му става ясно, какъв нисък стандарт има за професионализъм. Срам!
  • 10 Дойче швайн

    55 16 Отговор
    Ама ... не само Сърбия и Унгария се снабдяват с евтина газ. Май забравяме Австрия. Държава от нато и ЕС. Хората си гледат интереса, да си им работи конкурентно промишленоста. А чрез безбройните връзки по газопроводите на Европа гаранция газчицата от този лош и недемократичен газопровод като нищо може да отоплява джендърите от европарламента. Бойко трябва да умира от срам за този газопровод. Но пък добре ,че Кики и Кокорчо изтриха този срам за винаги като спряха руската газ. И плащаме пак за руска газ ама през техни хора посредници с 30% и повече по- скъпо ,та да може да се пълнят офшорните им сметки. Ден година храни .
  • 11 Щом

    25 13 Отговор
    видя Дойче Зеле не чета и минавам на там !
  • 12 Всъщност,

    25 20 Отговор

    До коментар #2 от "Той ,":

    Няма по-големи безродници от атлантическите посолствени послушковци.
  • 13 Ний ша Ва упрайм

    13 20 Отговор
    ако бат Бойчо беше на власт щеше построй и Хемус и тунелите под Шипка и Петрохан ма на свалиха Го щото не били в интерес на Нато-то. Турските танкове щели да минават за Окрайна през Бургас -Варна
  • 14 Европеец

    13 31 Отговор

    До коментар #1 от "Стамболов":

    2017 та никой не е предполагал,че Престъпника Путин ще обяви война на Украйна и НАТО в този си вид..Даже ден преди Атаката никой не вярваше ,че ще се влучи...А Борисов може да е всякакъв,но не и достатъчно глупав та да се жертва заради Путин,като пРезидента ни например и още няколко партии от Парламента ,които бяха наскоро на" инструктаж" в бърлогата на Путиновата "Нова Русия"..
  • 15 Паралели

    33 14 Отговор
    Дойчетата, понеже им гръмнаха безнаказано Северен Поток и сега завиждат на нашия Балкански Поток, който може да пренася всякакъв, не само руски газ.

    Коментиран от #43

  • 16 SDEЧЕВ

    24 6 Отговор
    Коментар от транзитен журналист.Транзитна държава Украйна заради този термин измря цвеата на нацията на Русия и Украйна зарадиБуризма Тразитната компания на Байдън младши. Транзит е равно на паразит.Паразитен журналист
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не че ме интересува

    25 7 Отговор
    тая тръба, ама защо трябва де се осгрява някакъв доход на Украйна?
    Имаха доход, лапаха че и гепеха отгоре.
    И накрая прехвърлиха контрола върху тръбата на американците.
    В такъв случай единственото разумно решение е да бъдат заобиколени.
  • 21 защо

    14 3 Отговор
    Каза ви го по телевизора бе Емили!
    "Пред камината, бащицата ми каза - построй го."
    Какво? Да не го построи ли? Смее ли?
    Интересно, след 6ти ноември, какво ще ти е заглавието?
  • 22 вони на ... Дойче веле

    20 6 Отговор
    Чакам следващото пасквилче на "Веле"-то . В него очаквам да се извадят "неопрожержими доказателства" , че като пионерче - ББ е носил червена връзка на врата си . Както и коментар , че това е недвусмислена подкрепа за Путин и че такова непростимо деяние засужава само и единствено доживотен затвор . ПП. А , т.нар. газопровод "Турски поток" и в момента носи пари на България и ще носи още дълги години - и след Путин , и след ББ и след като "компетентните , независими и обективни" журналисти и експерти от "Дойче веле" са си заминали от този свят.
  • 23 Анонимен

    9 0 Отговор
    Баце изпълнява нареждане отвън, това, че се шегуваме с тях, нищо не зависи от тях, дребни хора са българите в сравнение с Путин, Ердоган, ЕНП, Щатите. Рапирт даден, рапорт приет, само не знаем, живков или борисов е по хитър, кой еди от двамата ДС Кгбдс. Както преди 1989 в едно предприятие се познавахме всички, кой е добър, трудилюбив и находчив, но дбес хората са объркани, с вашите платени тролове и не могат да се ориентират, и именно не ходят до урните, целият свят е объркан и кой се спаси спаси животът им продъкжава, а кой не, знаете къде, баце от куфарите ще им плати масрафа на българите за отвъдното, ако не да прати по икона някоя дъска да си сковат хората ковчезите, дотам я докараха, бетер туркие стана в Бг свръх олигарси с чували пари и куфари изнасяйки извън бг и клошари. На всеки агъл просяци, а иначе се водим Европейци с кенефи в града на двора и това е самата действителност. Бай тошо бе хитър и това го казваха забадните медии при забранени предавания по бибиси вефовете, толковс бе хубаво, че кузев на адвоката сина избяга на запад и работи в бибиси. Баща му се поболя и умря, а сина му дали е жив интересно и любопитно ни е. Радвайте се на живота, че новите забогатели чорбаджии са безчувствени хора, нищо, ще не знаят рожденните дати на ботел левски каравелов и сие
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ха ха ха

    17 7 Отговор
    Тази долна НПО-мЪстия не спря да пише.
  • 26 Търновец

    13 1 Отговор
    Не съм съгласен с тази статия - едно събитие има морална и юридическа страна - и когато транспортирането на газ за ЕС заобикаля Украйна това не е юридически погрешно - право си е на Русите да избират маршрут, другата гласовита държава - Полша - също биде заобиколена, няма такъв международен закон газта да минава през тези две страни. Тук обаче има съвсем друг въпрос - Русия беше десетки години монополист в снабдяването на България с газ и нефт но е Персия има значителни количества от двете и е много по близко до България от Руските находища - защо няма тръби за нефт и газ от Персия за България и на запад за Германия? Ние само ще спечелим от конкуренцията между Персийци и Руси.

    Коментиран от #39

  • 27 бай Гъдю

    7 6 Отговор
    Бай Ганю винаги е питал първо, какъв ще е келепира за него! А тук келепира сме го пропуснали... За държавата и Народа.
  • 28 Герен

    8 6 Отговор
    БРАВО ТОЧЕН ЧЕСТЕН ПРАВЕДЕН КОМЕНТАР. КАЖИ СИ БОРИСИЧ ..КАЖИ ЩО СТАНА С ТОЗИ ПОТОК С ТАЗИ КАРТА. НАЛИ МНОГО ЧЕСТЕН И ОТВОРЕН ""МЪЖАГА"" ОТ СУТРИн ДО КЪСНИ ДОБИ ПЛЯМПАШ И ЛЪЖЕШ МАНИПУЛИРАШ .А ИСТИНАТА ЗА КАРТАТА ЗА БАРСА ЗА МАГИСТРАЛИТЕ ЗА ОГРАДАТА ЗА КАСИЧКАТА КОГА?!??. ИЗЛЕЗ КАТО МЪЖ И КАЖИ ИСТИНАТА ЗА ДА СЕ СМИРИМ ИЛИ СИ ИЗТЪРПИ НАКАЗАНИЕТО.

    Коментиран от #36

  • 29 Вия пък

    8 6 Отговор
    Сега искат да парцелират земята на България и да я дадън на американци на концесия за 35 години. Вия се драпате за газа
  • 30 бай Гъдю

    7 2 Отговор
    Бай Ганю винаги е питал първо, какъв ще е келепира за него! А тук келепира сме го пропуснали... За държавата и Народа.

    Коментиран от #47

  • 31 Анджо

    6 6 Отговор
    Тръмп предопреди Меркел за какво става дума и ,че северен поток 2 ще доведе до ядове. Защо Американците напуснаха така бързо афганистан, защото знаеха , че путин ще удари Украйна. Обаче русофила не може да разбере за каво иде реч. Меркел е най голямият разнузнавач на русия, обаче ние няма да сме живи когато излезне тази истина. Тя работеше през цялото време за руснаците, това го виждах още преди 15 год.и сега някой ще каже , че съм луд, е и тогава ми казваха същото, защото тогава казвах , че тая много ни вкарва в ареала на русия и ще береме ядове. Борисов го направи това от простотия, но всяка грешка е поправими, но този път много трудно, защо ли , защото румен радев ни го заби още по дълбоко с тоя договор Боташ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БЯХА МЛАДИ И БЛАЖЕНИ

    0 0 Отговор
    ГОДИНИ И РОКЕНРОЛАД БЕШЕ С НАС. ТАКА СЕ ПЕЕШЕ В ЕДНА ПЕСЕН КОЙЯТО СЕ ЗАДЪРЖА В КЛАСАЦИИТЕ ГОДИНА ЗАРАДИ МНОГО ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕЯ ОТ ПЕСЕН НА ГОДИНАТА ДЖ ТОМАС ПРОСТРАНОВ , ОРФЕЙ И ПАЙНЕР СТУДИО. СЕГА ПЕСЕНТА Е ЗАБРАВЕНА ПОВЕЧЕТО ИЛИ СА В ПЕНСИЯ ИЛИ СА ПОКАНЕНИ В ДРУГИ УЧАСТИЯ. ТА ПЕСЕНТА С РЕФРЕМ БЯХА МЛАДИ И БЛАЖЕНИ Е ХИТ НО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ СЕГА ИМА ДРУГИ ХИТОВЕ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 На джендърите все Москва им виновна!

    4 6 Отговор
    Станаха смешни!
  • 36 Анджо

    6 4 Отговор

    До коментар #28 от "Герен":

    Това нама как да стане , но мен ме е яд друго, може ли да направиш тръбата без да можеш да я използваш при нужда или да врътнеш кранчето без да носиш отговорност. Тая тръба ще ни донесе повече ядове отколкото ползи. Радев и той ни ги заби ако.

    Коментиран от #42

  • 37 Сащ са Злото

    6 4 Отговор
    Те забраниха на Борисов изгодния за България Южен поток, предложен от Москва!

    Вс останало е лъжа и пропаганда.

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А50

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Персите и русите работят заедно и си разпределят пазарите, а да няма газопровод от там не зависи само от нас той трябва да минава през Турция и газта става турска по техните правила. Но имахме уникална възможност с Южен поток, но е против интересите на Сащ. За да ни баламосват дори искаха да дупчат Добруджа за шистов газ

    Коментиран от #58

  • 40 Фен

    8 2 Отговор
    Ами когато Бойко искаше да докара руският газ директно в България, спешно долетяха двама сенатори от метрополията, и казаха, не може! Ама то и вие, от ДВ сте слуги на метрополията, нали? Австрия ни праща терористи, но си ползва руски газ с кеф. Ние, обратното, щот сме много умни - приемаме терористи, и купуваме скъп руски газ, като Азерски.
  • 41 Българските турци

    4 1 Отговор
    Когато международна енергопреносвателна инфраструктура попадне в обсега на злонамерени провокативни акции от страна на транзитни територии , естествено е "продавачите и купувачите" да търсят по здравословни и гарантирани с охрана трасета !...От дебатите в България се вижда , че българското трасе не се различава от украинското и вероятно ще бъде заобиколено ! Причината за изоставането и деградацията на България лежи именно в този непрозорлив манталитет на българската политика !
  • 42 А50

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Анджо":

    Я изплюй камъчето краватарче, коя тръба лично на теб няма да ти носи ядове

    Коментиран от #60

  • 43 Хм Хм

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Паралели":

    Пренася, но транзит. Истински Балкански поток ще има, когато се направи вертикалния газов коридор. Идеята е да се свърже инфраструктурата за пренос на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Така ще има и за нас, като можем да избираме източник, а това ще намали цената на газа.
    В този си вид Турски поток е едно престъпление по европейските правила. Американците също не са доволни. Чакаме Магнито.

    Коментиран от #44, #61

  • 44 СТИГА БЕ

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хм Хм":

    Транзитираме газ за ЕС. Лапаме комисионни близо 250 милиона евра на година....чисти пари за България. Изплащаме тръбата за около 7 години.

    Коментиран от #54

  • 45 ЮЖЕН ПОТОК

    2 6 Отговор

    До коментар #37 от "Сащ са Злото":

    Ни обвързваше изцяло с...ПУТИН. Мечта на бспдругарите. При днешните санкции ша гледаме едни празни тръби....

    Коментиран от #52

  • 46 Защо?

    3 3 Отговор
    Всички знаем защо. Боко и Шиши откраднаха едни пари от Южен поток. Путин не обича да го крадат и му направиха друг. За тази и други заслуги, ППДБ изпраха Боко и Шиши и седнаха в скута им. А по принцип, да не бяха кражбите и ако имаше отклонение за България, потокът можеше да е полезен.

    Коментиран от #48

  • 47 КЕЛЕПИРА ТУК ДРУГАРЮ Е...

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "бай Гъдю":

    250 милиона евра ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ КОМИСИОННИ....само БСП петолъчниците не го признават.
  • 48 ТУРСКИ ПОТОК

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Защо?":

    Таралеж в гащите на БСП другарите......
  • 49 БСП ПЕТОЛЪЧНИК

    5 1 Отговор
    С гръцкия конектор и турски поток, бихме шута на ГАЗПРОМ в България.
  • 50 АЗЕРИ И АРАБИ ЗАЛЯХА ЕС

    3 1 Отговор
    С газ чрез турски поток....от газовите терминали в Турция и Гърция, през България, за Европата.
  • 51 Мисля

    9 0 Отговор
    Значи ние с една мижава тръба помогнахме за инвазията над Украйна?А сега да погледнем газовата карта на Украйна,над чиито газопроводи не е паднала нито една бомба и си работят пренасяйки ....руска газ.Стига с тези пасквили.
  • 52 А50

    8 1 Отговор

    До коментар #45 от "ЮЖЕН ПОТОК":

    Освен взривения Северен поток, кои други тръби от Русия са празни. Празна е със сигурност главата на краватара
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хм Хм

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "СТИГА БЕ":

    250 милиона годишно прави изплащане за 12 години. Но о, почакай, тръбата е направена със заеми. Ако някога си теглил кредит знаеш че има лихва и капитализация, има и инфлация. Т.е. тръбата ще се изплати за около 20 години. А след 20 години 3 милиарда няма да са това, което са стрували през 2020 г.

    Коментиран от #56, #62, #68

  • 55 Герен

    2 2 Отговор
    МОЖЕ МОЖЕ ГО ДА НАПРАВИ ТОВА ЧОВЕК КОЙТО Е БОЛНАВ ЕГОИСТ ТРЪП
    НАДУТ ПУЯК. ТоЯ ЗА СЕБЕ СИ Е ВСЯ И ВСЬО. ДО КАТО ИМА ХОРА ДА МУ ВЯРВАТ ЩЕ Е ТАКА. ВСИЧКО БЕШЕ ЗА ЕДНО РЪКОСТИСКАНЕ. ДОРИ НЕ МОЖА ПРЕГРЪДКА ДА НАПРАВИ. ПУТИН ГО ОТРЯЗА. КАЖИ СИ ТУПИ ЗА ДА СЕ УСПОКОИМ ЗАДРУЖНО. БЕЗ ПРЕГРЪДКИ....
  • 56 СТИГА БЕ

    6 1 Отговор

    До коментар #54 от "Хм Хм":

    Парите са дадени от бюджета гласувани от ПАРЛАМЕНТА, не от заеми...250 милиона ЕВРА, са 500 милиона лева годишно. За седем години СЕ ИЗПЛАЩАТ ТИЯ 3,5 милиарда лева, после става печатница за пари.

    Коментиран от #63, #67

  • 57 Аман

    0 3 Отговор
    Всички знаем, че са "хвърлени" едни пари за подобряване на имиджа и нагласите спрямо т.н. Балкански поток. Така, че не ме учудват някои от коментарите.
  • 58 Търновец

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "А50":

    Нефт и газ от Персия за България и по нататък за Германия могат да минават по тръби положени на дъното на Черно море - както тръбите на Северен поток и Южен поток. А преди години в Персия управляваше шах Пахлави и България му продаваше оръжие. Друго - в Пловдив се сглобяваха качествени Френски Рено 8 и 10 с нисък разход на бензин и безшумни но бяха спряни и в Ловеч почнаха Москвич а от Украйна дойде Запорожец - и двете коли отстъпваха на Френските но бяха наложени по партийна линия

    Коментиран от #65, #90

  • 59 Сопола .

    2 4 Отговор
    То Боко Тиквата от сик е СРАМ за България.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Опровержение

    6 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хм Хм":

    Съвсем ясно е, че атлантистите не са доволни, че пуснахме Турски Поток, но истинската газоразпределителна е Турция към която тече от Изток, а не Гърция или Украйна.
  • 62 ДРУГАРЮ....

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хм Хм":

    3, 5 милиарда ЛЕВА се дават само с решение на ПАРЛАМЕНТА и са дадени от бюджета. Ние лапаме комисионните, а след санкциите, Путин не е получил едно евро от турски поток.

    Коментиран от #66, #70

  • 63 Хм Хм

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "СТИГА БЕ":

    Ще цитирам:
    "Оперативната печалба, реализирана от "Булгартрансгаз" ЕАД от проекта за 2022 година е в размер на 261.93 млн. лева", пише в отговора на Министерството на енергетиката, който е от края на април тази година."
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 СТИГА БЕ

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Търновец":

    От газовите терминали в Гърция и Турция, през България /турски поток/,...АРАБСКАТА газ тече за Европа.....комисионните за нас...за Путин...студена вода
  • 66 Хм Хм

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "ДРУГАРЮ....":

    Парламентът може да одобри, но... Пак ще цитирам:
    "Банките, кредитирали "Булгартрансгаз" за "Турски поток" през България, са държавната Българска банка за развитие, заедно с Международната инвестиционна банка, "Уникредит Булбанк", ДСК, "Райфайзенбанк", "Юробанк", Международната банка за икономическо сътрудничество. Някои от трезорите са отпускали заем по два пъти - общо изтеглените заеми са 10."

    Коментиран от #73

  • 67 БУЛГАРГАЗ ОТГОВАРЯ ЗА

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "СТИГА БЕ":

    Разпределението и потреблението на газа в България ...БЪЛГАРИЯ НЕ ПОЛЗВА ГАЗ ОТ ТУРСКИ ПОТОК. ПО НЕГО, ТРАНЗИТИРАМЕ ГАЗ ЗА ЕВРОПА и лапаме комисионните.
  • 68 Хи хи

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хм Хм":

    Лихвите сме си ги платили, сега изплащаме главницата .Газопровода ще се изплати за 8,5 години точно. Преди година в този форум се говореше за 35 години , сега само 20 щели сме да го изплатим. И да попитам ,представяш ли си ако руснаците се бяха съгласили с Кокорчо и бяха се дигнали транзитните такси ?Сметни за колко години щяхме да го изплатим , вместо да му врътнем кранчето ?

    Коментиран от #93

  • 69 Селянин

    4 2 Отговор
    DW трябва да се забрани със закон, за умишлено подкопаване и увреждане на интересите на България.

    Коментиран от #72

  • 70 Мдаа

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "ДРУГАРЮ....":

    "Путин не е получил едно евро от турски поток."

    Ххахаха. Не си толкова наивен, че да драскаш откровени лъжи и да им вярваш. Русктие наколенки са завършени лъжци, като господарите им.

    Коментиран от #75

  • 71 милчева лъже кат дръта си...

    6 0 Отговор
    Балкански поток е свързан със съществуващата мрежа на Булгартрансгаз на пет места -Входната точка на газопровода у нас е при Странджа/Малкочлар, а изходът му е при Киреево/Зайчар. Тръбата е свързана при компресорна станция (КС) "Странджа", при КС "Лозенец", в района на с. Златина, община Провадия, при КС "Вълчи дол" и при КС "Полски Сеновец".
    Защо беше необходимо да лъжеш Милчева?!?

    Коментиран от #77

  • 72 Мдаа

    0 4 Отговор

    До коментар #69 от "Селянин":

    Що бе, щото показват, че Бокаса е кученце на Путин ли?
  • 73 АМИ ТАКА ДЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хм Хм":

    Банките дават парите определени ОТ БЮДЖЕТА В ПАРЛАМЕНТА за турски поток....да не мислиш че някой изнася пари в чували от народното събрание....официално крайната цена на турски поток е 3,5 милиарда лева....която ще се изплати за 7-8 години.

    Коментиран от #111

  • 74 Тиквонии го турна на русофилите

    3 0 Отговор
    с едни 3 милиарда.
    Преди това 12 години ги граби.
  • 75 СЛЕД САНКЦИИТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Мдаа":

    Путин нищо не получава от турски поток....щото не тече руска газ по него, а азерска и арабска....

    Коментиран от #79

  • 76 ГРЪЦКИЯ КОНЕКТОР СЕ

    2 2 Отговор
    Върза с турски поток и би шута на Газпром и Путин в България.
  • 77 Хммм

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "милчева лъже кат дръта си...":

    С кои други елементи на газопреносната мрежа са свързани КС Странджа, КС Лозенец и КС Вълчи дол.

    Посочи ги за всяка отделна КС.
  • 78 А50

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Анджо":

    Ти не отговори на въпроса ми и както обикновенно бягате по тъча с готови фрази колко сте мислили за народа. Но народа може сам да си преценя това, нали тъй. Кое е доброто от кравария, тецовете, безплатните концесии на природните ни богатства вкл и водата, назначават васално правителство и служби. Точно вие нямате право да говорите кое е и кое не е в интерес на народа. Народа не е само шепа нпошници и жълтопаветници

    Коментиран от #81, #104

  • 79 Мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "СЛЕД САНКЦИИТЕ":

    Дай си източниците на тази "информация".

    Коментиран от #83

  • 80 ТУРСКИ ПОТОК

    0 1 Отговор
    Резна Путин от милиарди газови евраци след САНКЦИИТЕ....Тия милиарди отидоха при....араби и азери.

    Коментиран от #82, #85

  • 81 Мдаа

    3 3 Отговор

    До коментар #78 от "А50":

    "Но народа може сам да си преценя това, нали тъй"

    Само като видя тази фраза и вече знам, че става дума за руски мегафон.

    Отговор: не, народа "не може да си преценя сам", защото няма ЗНАНИЯТА за това.

    Коментиран от #92

  • 82 Мдаа

    5 2 Отговор

    До коментар #80 от "ТУРСКИ ПОТОК":

    Пълна дезинформация с цел подвеждане.
  • 83 КОЙ ПЛАЩА

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Мдаа":

    За неполучени газ от Русия.....санкциите резнаха ...Путин...или не е вярно.

    Коментиран от #84

  • 84 Мдаа

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "КОЙ ПЛАЩА":

    Говорим за Труски поток, а там газа си тече в пълен обем.

    Пробвай пак.

    Коментиран от #86, #96

  • 85 ЩО БЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "ТУРСКИ ПОТОК":

    ЕС СПРЯ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ КЪМ РУСИЯ ЗА ГАЗ....следствие на санкциите.....
  • 86 ТАКА ДЕ, САМО ЧЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Мдаа":

    Газта идва от терминалите в Гърция и Турция, идва от Азърбайджан, но не от Путин. САНКЦИИТЕ РЕЗНАХА РУСКАТА ГАЗ....
  • 87 ЕС СПРЯ МИЛИАРДИТЕ ЕВРАЦИ ЗА ПУТИН

    2 1 Отговор
    След САНКЦИИТЕ.....и руската газ по турски поток спря....или Путин дава ГАЗ, БЕЗ НЯКОЙ ДА МУ Я ПЛАЩА...да не верваш.
  • 88 пламен

    2 1 Отговор
    Толупа превъртя 3.5 милиарда през фиктивна арабска фирма

    Коментиран от #91

  • 89 ЕВАЛА БОЙКО

    1 3 Отговор
    БГ си прибира комисионите от трансфера на газ, Путин пие една студена вода от турски поток.....Газпром аут от БГ.
  • 90 А50

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Търновец":

    Нямам нищо против Иран но те нямат излаз на Черно море преди това са Армения, Грузия или Турция. Иран също е под санкции и освен това работят с Русия. Те имат връзки и Русия продава ирански газ и нефт като свой заради санкциите на Иран , това преди 2022, сега незнам как е. Но запада си пълни хранилищата с по-скъп втечнен газ от Русия, а някои тук се правят на правоверни евроатлантици.
  • 91 ВАЖНО Е ЧЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "пламен":

    БАЛКАНСКИ ПОТОК го има.....и сега прибираме милиони евра от комисионни годишно...Другарите са шокирани.
  • 92 А50

    3 2 Отговор

    До коментар #81 от "Мдаа":

    Само като чуя, че народа няма знанията и ми става ясно, че го казва неъпдейтнат краватар

    Коментиран от #94

  • 93 Хм Хм

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Хи хи":

    Аз ти отговарям с цитати, които може да се проверят, а ти ми казваш Една Жена Каза, че лихвите са изплатени.
    На 3 милиарда лева капитализираната 3% лихва за 12 години е 1 милиард 275 милиона лева.

    Коментиран от #100

  • 94 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "А50":

    Какви "знания" имаш ти, сваления самальот? Какво образование имаш?
  • 95 ГАЗПРОМ АУТ ОТ БГ

    3 1 Отговор
    Путин пак прецакан....газово де.
  • 96 ТАКА ДЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #84 от "Мдаа":

    Но тече НЕруска газ.......
  • 97 ЕВАЛА БОЙКО

    3 1 Отговор
    Би шута на Газпром.....конектора с Гърция и турски поток разкараха Путин от газовата карта на България.
  • 98 Феликс Дж

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стамболов":

    Ами нема го в "миротворец", ама стамболов го знаем кой, защо и къде го прати. Духът на Гоце, Даме, Тодор Александров е жив. Чакай точните хора.

    Коментиран от #108

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Хи хи

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "Хм Хм":

    Не го чух от една жена, а от директора на Булгартрансгаз в навечерието на пускането на газопровода . Хубаво ми цитираш цифри , но те не са верни . Средната лихва е 2,44 % , а изтеглените заеми са 2,5 милиарда лева.

    Коментиран от #102

  • 101 Верно ли

    6 1 Отговор
    " Българската държава не получава синьо гориво от тръбата, която транзитира руски природен газ през нейна територия до подкрепящите Москва Сърбия и Унгария. България няма възможност да управлява дори капацитета на тръбата, зает от газпромци и техни проксита." - Милчева, така е заради "нарушенията на европейските правила", дето никой не ги знае за Южен поток, дето България имаше и кранчета, и гарантиран приход от транзитни такси, ама твойте шефчета не разрешиха да има каквто и да било български интерес, а ти сега им пригласяш, ама сигурно си от онея, дето се самоопределят като "европейци", а не като Българи!
  • 102 КРАЙНАТА ЦЕНА НА ТРЪБАТА

    5 2 Отговор

    До коментар #100 от "Хи хи":

    Е 3,5 милиарда лева....ше се изплати за 7,8 години.....това е по разчети на ЕС.....който даде зелена светлина за тръбата....балкански поток е собственост на БГ и е на територията на ЕС... и Путин нема думата за него....
  • 103 ДАЛИ ПУТИН ПРАША ГАЗ

    2 1 Отговор
    За ЕС.....като няма кой да я плати, заради санкциите.....как мислите путинисти ?????
  • 104 Анджо

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "А50":

    Как така да не ти отговорих, написах , че не ме интересуват нито русофилията нито краварите. А какви ги правят нашите скапани политици. Това не е футбол за да се все за някой от чуждите отбори.
  • 105 бай село

    3 0 Отговор
    Колко юнаци / бунаци/ са си показали простотията.Добре че Бойко ни исправи на крака за 8 г. макар че юнаците /бунаците/ казват че е управлявал 12 г.но такива са юнаците /бунаците.
  • 106 Ван дер Любе

    0 0 Отговор
    Гордост за Борисов, тъй като той гледа какво има в шкафчето. Срам за България, защото и ние знаем какво има в шкафчето, но ние не му търсим сметка. Затова ни е срам.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.