Last news in Fakti

22 Март, 2024 09:05 3 224 11

Разходка в Европейския парламент! А въпросът е: Какво е това? (СНИМКИ)

  • еп-
  • парламент-
  • навални-
  • свобода-
  • брюксел

Спомен за Навални и как ние ценим свободата си

Разходка в Европейския парламент! А въпросът е: Какво е това? (СНИМКИ) - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни евродепутатът Цветелина Пенкова (ПЕС) организира конференция за развитието на ядрената енергия на ниво ЕС и на ниво отделни страни. И това бе повод да посетим Брюксел. Който е бил там знае, че надписът „Европейски парламент“ на български седи най-високо на табелата на входа на парламента. Конкретен отговор защо това е така не получихме, но все пак е добре да си „най-отгоре“. Някак звучи престижно. И някак си го четем на български.
Сградата на Европейския парламент е внушителна – всъщност говорим за композиция от сгради, които са дело на различни архитекти. Сградите са си все там и все същите, но около тях има промени.

Промяната Навални


Много неща се изписаха и изговориха за смъртта на Алексей Навални. Руският опозиционер, който издъхна в колония (б.р. – рабирай руски затвор). Цветя, свещи, снимка… Има символика, но правилната дума е - признание. За делото на живота, за борбата за свобода, демокрация – колкото и да е това имагинерно като понятие, защото у нас демокрацията е едно, в Унгария, друго, в Германия трето, в Полша четвърто и т.н. Свещите изгарят, цветята умират, снимката избледнява. Но! Името Навални, надписът върху плочката… Ще бъде там завинаги. За да се помни и да не се забравя. Поне така прави демократичният свят – учи се от грешките и помни.


В сградата на ЕП постоянно има посетители, групи от различни страни, хората се интересуват. Има изложби на картини, склуптури, фотографии и т.н. И така стигаме до въпроса: Какво е това? Едни фигури, разположени в някакво пространство… Защо, кой кой е, по какъв повод…

Една снимка, една композиция, едно послание, което избира всек човек – свобода…

А само на 200 километра от нас думата свобода липсва. Липсва днес, може би утре, може би вдругиден, но все някога или когато там ще се върне. Въпросът е ние как ценим свободата си!? За Навални свободата бе едно – принципно е гадно, когато говориш в минало време, защото явно се е случило най-нормалното нещо в един живот, което е и също така неизбежно, но не искаме да си мислим и говорим за него, за Байдън свободата е друго, за нас е обикновенният ден, в който сме с близките си, за Путин свободата е може би нещо трето, за хората в Брюксел – бира и пържени картофи със сигурност са част от свободата, ротиращите се управляващи у нас и те си имат виждане за свободата. Но ние я имаме – днес и сега. Протегнете ръце и ѝ се насладете. Защото имаме въпрос: „Какво е това?“ Нека имаме и отговор: „Свобода!“ Нашата свобода!

Ето за подобни неща ни накара да се замислим една композиция от скулптури, инспирирана от една снимка, снимана в едни времена (1961 година), в които… свободата е изглеждала някак различно.

(PS: Композицията е на АННА БАУМГАРТ от Полша. Закупена чрез фондация Lokal Sztuki (Варшава) през 2009 г. Снимката, която вдъхновява работата на Баумгарт, е направена през август 1961 г. На снимката са заснети граждани на Източна Германия (или Германската демократична република), които носят само малко вещи, докато бягат към Западен Берлин.)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 1 Отговор
    Тоя път стената ще при Брюж.
  • 2 Бойко Разбойко

    19 1 Отговор
    Ники пътува!
  • 3 А в нашия

    35 1 Отговор
    Парламент спокойно могат да сложат статуя на един парапет, символ на управлението.
  • 4 България е Диктатура

    23 1 Отговор
    България е полицейски режим и тежка Диктатура тип Инквизиция !
  • 5 Абе тези са

    32 0 Отговор
    Излишни. Не са избирани, но уж управлявали... Съюз, по-зле и от СССР са.
  • 6 Ниско ниво

    30 0 Отговор
    На една очевадна поръчкова статия!
    Да не коментирам грешките!…
  • 7 Дон Чико

    26 0 Отговор
    Калинчо , мама , издухай си носа!
    Извинявам се, че не разбрах Вашият полет на мисълта.
    Ние простосмътрните , не сме дарени с това - да посещаваме европарламента и да пишем такива "задълбочени" пасквили!
    И оставете вече духът на Навални ,да почива в мир.Той беше изявен противник на Путин ,и отявлен руски националист.-"Крим е руски" - Навални!
    Това май го пропускате , в желанието си ,да го противопоставяте на Путин?
    Ставате вече смешни , с явните си противоречия.
  • 8 гост

    19 0 Отговор
    Поредното евроатлантическо изхвърляне образец "Дойче веле"! Посещавал съм евро КОМПЛЕКСА в Брюксел. Огромен комплекс построен на мястото на бившата гара. Огромни здания на еврокомисиите около 200 на 50 метра по на 8-12 етажа всичките свързани с топла връзка. Една от сградите е "Информационен център" /кандърма кьоше /. За да влезеш проверката е по-строга от летище. Вътре - постна книжарничка, няколко кино зали и една зала в която на тавана са окачени табели до столиците на държавите от ЕС и снимки. От България са 2, от митингите през 1989 г. За да влезеш в европарламента - нова строга проверка вкл. събуване на обувки, отново в зала за агитация, разглеждане на фоаето и заседателната зала от 3-ти балкон. Е, там къведо се снимат държавните глави, ние се снимахме в цял ръст. Обяснено ни беше, че ЕС харчи около 20% от бюджета си за агитация и пропаганда.
  • 9 ........

    13 0 Отговор
    До снимката на Нахални трябва да сложат и на кралицата,защото и тя е жертва на екаперименталните бъркочи на Бил Гей и компания.Малко след ваксината е развила рак.Принц Чарлз и Лой Остин също са жертва,а има и още много други.
  • 10 Кървавият клоун,

    12 0 Отговор
    подкрепян от Брюксел, уби 1 млн укри, други 2,5 млн са осакатени. А трябваше само да изпълни Минските споразумения, или поне тези от Истанбул 4/22.
  • 11 Жмръц

    12 0 Отговор
    Пародийна статия.Мерси,прочетох точно 2 изречения,едно в началото и едно в края.Статия за педауи.