Last news in Fakti

21 Юли, 2017 12:48 638 2

ООН: България значително е намалила битовите отпадъци

  • боклук-
  • отпадъци-
  • сметище
ООН: България значително е намалила битовите отпадъци - 1

България значително е намалила генерираните битови отпадъци през последните години. Това се казва в доклад на Икономическата комисия за Европа на ООН (ИКЕ на ООН), която извърши преглед на постигнатото от страната ни в областта на околната среда. Това е третият преглед на резултатите, който обхваща периода 2007-2015 г. Целта е била да се провери напредъкът и изпълнението на препоръките от втория преглед през 1999-2000 г. В доклада се отбелязва „значителен напредък“ по проследените показатели в сферата на околната среда. Окончателният доклад е публикуван на уебсайта на ИКЕ на ООН.

Според оценката по отношение на битовите отпадъци е постигнат много добър резултат и по процент обхванато население в организираното управление на отпадъците – вече 99.6% от българите (отразени са последните данни към 2016 г.). Отбелязва се и напредъкът в изграждането и модернизирането на съоръженията за пречистване на отпадъчни води.

Друг критерий в прегледа, по който България е оценена високо, е постигнатото в биоразнообразието. Според анализа за 10 години броят на защитените територии е увеличен с 43% - резултатът е отчетен през 2014 г. спрямо 2004 г. За същия период площта на защитените територии е нараснала с 25,56%.

Положително е оценен напредъкът в развитието на политическата рамка за околна среда. Постижение в тази насока е присъединяването и участието във важните многостранни екологични споразумения. България е сред страните, които успешно изпълняват изискванията на рамковата конвенция на ООН по измененията на климата.

По важни за страната ни показатели – като качеството на въздуха, е регистрирано модернизиране на системата за мониторинг. Наблюдава се значително намаляване на вредните емисии в атмосферата. Изградена е и система за мониторинг на шума. Забележителен напредък има при използването на енергия от ВЕИ, като делът й достига 16,3% през 2012 г. – с това е изпълнена целта от поне 16% през 2020 г.

Заедно с положителните оценки в доклада за набелязани и редица препоръки по отношение на подобряване на политическата рамка за управление на околната среда, по-широко прилагане на финансовите инструменти, подобряване на мониторинга, управлението на водите, управлението на отпадъците, качеството на въздуха и биоразнообразието. Участието в прегледа е доброволно и препоръките нямат задължителен характер, но МОСВ и останалите компетентни ведомства ще ги анализират и ще планират мерки по изпълнението им.

Програмата за преглед на резултатите в областта на околната среда на ИКЕ на ООН е създадена в изпълнение на решенията от Втората министерска конференция „Околна среда за Европа (1993 г., Люцерн), с подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), на основата на сходната програма на ОИСР. Целта е преглед на състоянието на околната среда, политиките и инструментите за управление в страните от региона на ИКЕ на ООН, които не членуват в ОИСР.

В процеса на преглед се прави оценка на усилията за намаляване на замърсяването и за управление на природните ресурси, за интегриране на екологичните и социално-икономическите политики, за укрепване на сътрудничеството с международната общност, хармонизиране на екологичните условия в региона на ИКЕ на ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    2 0 Отговор
    Което е пряко свързано с обема на потребление на битови стоки и пакетирани храни. Така Хитър Петър тамън научил магарето да яде чакъл, а то взело, та умряло....
  • 2 Анонимен

    2 1 Отговор
    Не сме ги намалили.
    Около милион битови отпадъка обикалят улиците, берат тухли, женят се на 11, раждат на 12 и са на помощи до гроб.
    Някой да измисли технология за преработка на тези отпадъци, която същевременно да не докара другите бокуци от отвъд океана, които да ни разцепят държавата и да основат нова Република Боклуцигандия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове