Last news in Fakti

8 Май, 2019 15:07 4 155 49

Бивш военен министър: F-16 e много модерен самолет

  • българия-
  • самолет-
  • f-16

България за пръв път иска да закупи военно оборудване за своя сметка

Бивш военен министър: F-16 e много модерен самолет - 1
Източник: БГНЕС

''Това, което се очертава да закупи България е най-новата модификация на самолетите F-16, която има значително по-голям радиус на действие. Това е един много модерен самолет. САЩ продават въоръжение чрез една стройна и ясна система функционираща от десетилетия'', заяви бившият военен министър проф. Тодор Тагарев пред ТВ+

Има разработени процедури, които и двете страни по сделката спазват и прилагат. Ние не купуваме самолет. Тоест ние купуваме самолет, но самолетът е само една част от всичко, което е необходимо, за да имаме способности за действие по въздушни, земни, морски цели и изпълнение на разузнавателни задачи. Ние в продължение на десетилетия ползваме първата система, а именно тази, в която харчим американски пари, пари на американския данъкоплатец. За пръв път с наши пари искаме да вземем нещо'', сподели още Тагарев

''Доставките и изпълнението на договора започват тогава, когато той е платен изцяло. Не може да поставяме условия ''Вие сега ни ги доставете самолетите, ние в рамките на десет години ще ви ги изплатим''. Обикновено американската страна дава заем при доста добри условия, държавата си плаща доставката със заема, проектът започва да се осъществява, а впоследствие държавата си изплаща заема'', допълни проф. Тодор Тагарев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    51 14 Отговор
    Е тя и моята Жигула е много модерна от както и сложих касетофон.
  • 2 ВъпросаЕ

    42 3 Отговор
    Той за модерен е модерен ... въпрос е кой пише модите и кого слушаме за това )
  • 3 Dell

    36 5 Отговор
    Чуднично. Какъв професионален коментар. Много модерни самолети, горкия американски данъколатец, купувачът няма право на никакви изисквания.
  • 4 753

    36 3 Отговор
    Кой ли ще гушне тлъстата комисионна, за всекиго по нещичко ли ще има, като тоя тук малоумник, или само един ще се облажи?
  • 5 Bahti

    36 4 Отговор
    Яко моден! 1976 СМЕХ! ПАК ЩЕ ИМ ПЛАТИМЕ!
  • 6 сектант

    34 6 Отговор
    то и аз да го продавах щях да твърдя това.. ама съпоставен със су 37 или пак-фа е като трабантче

    Коментиран от #16, #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kjl

    25 5 Отговор
    Малеее, почнаха да ни убеждават подлогите колко е хубаво да си платим предварително и да си получим шетните някога във времето! Колкото лъжи се изговориха за тези самолети, няма да можем да ги надминем скоро. Както един друг специалист се изказа, преговорите са обречени на успех, защото то няма преговори!

    Коментиран от #11

  • 9 Срещу милион евро и аз ше агитирам

    21 2 Отговор
    Че миг 15 е супер изтребителя 😂😂😂😂😂и е точно за бегето😂😂😂😂
  • 10 brendi

    27 5 Отговор
    Модерен бил, пък с един двигател!
    По бойните самолети се стреля с всичко- ракети, зенитни установки и прочие. Улучват двигателя и самолета става "камък", който пада от небето.
    Камък струващ колко, десетки или стотици милиони бяха?! И кой ги плаща? Ти, който ме четеш! Ти ги плащаш. Няма да ти останат за парното, дума да не става за Голф-4, само на 16 години!

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Не е важно кога

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "kjl":

    Ше се земе фърчилото важното е да се откраднат милиардите😂😂😂😂 и после здравей живот за политическата шаика а народа жална му маичица😂😂😂😂
  • 12 То тва е целта😂😂😂😂

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "brendi":

    Да пада лесно и да се пазаруват още а тва значи още кражбина за политическата шайка😂😂😂😂много е просто😂😂😂 и за сичко ше е виновен пилота 😂😂😂
  • 13 Bahti

    19 3 Отговор
    Комисонката е Важна! И да си Закусил, най вече!
  • 14 TARGET 1

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "brendi":

    И десет двигателя да сложат една ракета ще е достатъчна да те пратят при Архангел Михаил...да стреляха с прашки разбирам доводите ти..
  • 15 brendi

    26 2 Отговор
    Ако забелязвате Премиера избягва да коментира сделката за f-16. Изглежда му е неудобно на човека.
    Но Цв.Цв., напротив коментира и.....хоп издигна се с асансьора на нивото на проблема.
  • 16 стоян

    1 18 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    До 6 ком = путкинофилче=Ти па откъде толкова си специалист
  • 17 гост

    25 2 Отговор
    И защо Словакия купува два пъти повече самолети от България на същата цена? България не иска да купува самолети. България не искаше да купува и Г-класи за военните, които да струват по половин милион, България не иска да купува и патрулки за 100х.лв бройката, като същата кола струва 30х.лв за всеки нормален човек с включеното обслужване за този период. Българите не искат нещата, които политиците договарят и защитават. България не иска и АЕЦ Белене, но политиците си карат по план и разплащат милиарди. Бъгарите искаха газопровод, но политиците го спряха. Българите искаха промяна в изборите, но политиците не го подкрепиха. Българите искат пътища, но политиците им ги таксуват на тройни цени с пъти по-ниско качество от стандартите на времето ни. Реално конфликтът е между народ и политици.

    Коментиран от #26

  • 18 Запасен офицер

    25 3 Отговор
    Господин БИВШ министър, явно не сте компетентен да говорите по темата, (изказването дали е ваше)? В някои combat бази на USA, F 16 дори е свален от въоръжение. Има доста мо модерни самолети, F22, F35, .Колкото до сравнението му с Грипен, има доста написано по темата ( може се образовате), Грипена превъзхожда по качества и подръжка F 16.

    Коментиран от #22

  • 19 Bahti

    15 0 Отговор
    И са! С Кого ще Воюваме?
  • 20 SAAB

    22 4 Отговор
    Както е казал колегата F-16 " жигули с касетофон " / по точно с МР3 тройка / Изключително невежи и алчни хора управляват държавата !

    Коментиран от #24

  • 21 Рашка с чашка

    4 21 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    Що пишеш за нещата от които нищо не разбираш, плащат ли ти? Су - 37 е модернизиран Су-27. Първия полет на Су-27 е през 1977 година. Значи с цяла година по - нов от първия Ф-16 А блок 1, модерна работа! И драги другарю, като пишеш,, трабантче" не се ли замисля че то беше върха на социалистическата инженерна мисъл. Като МИГ, Су, Ан и Ту.

    Коментиран от #36

  • 22 M. A. G. A.

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Запасен офицер":

    Грипен Е, може би да превъзхожда Ф-16 блок 70. Но Грипен С, който ни предлагат категорично отстъпва по всички показатели на Ф-16 блок 70 /72. Дори само по цената можеш да се ориентираш, Грипен Е е значително по - скъп от Ф-16 блок 70, а Грипен С е значително по - евтин.

    Коментиран от #23

  • 23 Просто статистика

    19 3 Отговор

    До коментар #22 от "M. A. G. A.":

    Възможно е, но не е доказано. А проблемът не е толкова в качествата на това фърчило, а в цената. Защото нашите умници са на път да го купят по $183 млн - т.е. двойно по-скъпо от F-35, който САЩ предлагат на Япония по $90 млн. Отделно, че същите тези F-16/70 ги купува и Бахрейн - но по $60 млн, и с плащане при доставка!
  • 24 Рашка с чашка

    4 21 Отговор

    До коментар #20 от "SAAB":

    Жигула ( некадърно копие на фиат) с касетофон ( не знам руснаците дали могат да правят това) е прехваления Су-35 ( всъщност Су-27) с нов радар. Също като Жигулата и той е сделан в СССР горе долу по същото време.

    Коментиран от #25, #41

  • 25 Бивш канадец

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Рашка с чашка":

    ГоУем си разбирач бре! Що не прочетеш какво пишат краварчетата в Defence News за Сушката - да, на базата на Су-27 е, като са променени (модернизирани) "само" планера, двигателите, половината фюзелаж, кокпита, колесника, подвеските за ракети, радара, опашното оперение и разни други дреболийки. Абе, нищо работа, нали?
    А на е като краварчетата са сложили само нов радар и - ето, от Трабант става Мерцедес! На петорна цена при това!

    Коментиран от #27

  • 26 Българско робство

    0 11 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    У това е точното ние сме роби на бг полит шаика управници и това е от 1878г когато почнаха да ни яздят българи ако таз територия беше под УПРАВЛЕНИЕТО НА Ердоган такъв абусрд нямаше да има тук а щеше да е част от могъщата Турция..обаче полит шаиката нямаше да я има и да крадат милиарди
  • 27 Рашка с чашка

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "Бивш канадец":

    Нали разправяте че F-16V бил стар защото бил на базата на F-16 A? Само че от тогава крилете, фюзелажа, двигателя, авиониката, кокпита и радарите са променени няколко пъти при вариантите A/B, C/D, E/F и при различните блокове. При блок 70 всичко е ново, двигателя, авионика, радар оръжейни системи и дори външно се различава от другите блокове. Дреболии както казваш.
  • 28 Варна

    11 0 Отговор
    Отваряте страницата на работното място (ЦМСО) на проф. Тагарев и о изненада! - Работи на място, където субсидиите идват от САЩ. Толкова са натровени, че на бутона за смяна на езика "English" стои не английското, а американското знаме :-))
  • 29 Срамота

    9 1 Отговор
    Проблемът не е в това дали е модерен , а в бройката на боеспособните самолетите. Не са ни достатъчни 8 броя,а ни трябват 108 поне. Ако се сравним със съседите на юг, които имат по 200+ боеспособни самолети.
  • 30 нема

    4 0 Отговор
    Друг кат него.От година на година все по модерен става .
  • 31 АЛОООООО

    3 7 Отговор
    Радвайте се и 8 ф16 да имаме !!!ПО добре 8 отколкото нищо???
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пешо

    8 0 Отговор
    Е, назначавали са идиоти за министри явно.
  • 34 11666

    9 1 Отговор
    МинЪстъре,ти си нула! Да си го знаеш!
  • 35 България ЕС Нато

    2 9 Отговор
    Русоробите да не цвилят Нямат думата Ще взимаме това което си искаме
  • 36 БОГАТИР

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рашка с чашка":

    Тквата ти пълна. С КОЛОРАДСКИ БРЪМБАРИ.....
  • 37 Големия Хур

    2 4 Отговор
    Абе трябаше да купим СУ57 най добрия самолет според създателите на анимациони филми. Щото те и ушанките още го нямат
  • 38 Врага няма шанс

    2 6 Отговор
    Скоро ще си честитим модерна и съвременна авиация със супер модерна технология и въоражение
  • 39 Анонимен

    2 0 Отговор
    И какво му е по модерното и по хубавото от миг 29?
  • 40 Ами

    1 0 Отговор
    Купете Миг 41.
  • 41 Sky-blue

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Рашка с чашка":

    Хей кравар всички премряхте за тоя стар дарак F 16 цялата работа че може да носи ядрени ракети.
  • 42 Анонимен

    4 0 Отговор
    А да са чували нещо наречено лизинг
  • 43 бай Даньо

    3 6 Отговор
    Единствената грешка която България прави е че не е поръчала до сега една цяла ескадрила Ф16 и да преговаряме за Ф35. Не разбирам защо сме толкова евтини , когато света ври и кипи а България има изключителни нисък дълг. Задавах си въпроса защо Гърция има над 100 Ф16 и защо в кризата не ги продаде. И си отговарям просто , ако ги продаде ( по $50млн парчето на старо ) то това са само $5 млрд . Няма да решат гръцкия проблем по никакъв начин. И не случайно гърците си поеха малко въздух от кризата и заговориха за купуване на Ф35 ... България може да си позволи финансово поне 30-40 Ф16 , ще излязат за 3-4 млрд долара, по 100 млн парчето ...
    Другари комунисти, стига с тия емоции . Остава ви само това поле за емоции Ф16 или Ф35 , за никакви СУ-та и Грипени не може да става дума ако сме сериозни във въоръжаването.

    Коментиран от #49

  • 44 Меден Рудник

    4 0 Отговор
    На Бг и трябват толкова много работи, че да се чуди от къде човек да започне... - С тези 8 американски консерви, които около 20% по статистически данни са паднали аради повреда не знам до къде ще я докараме. Необходими са поне 3 ескадрили. в Двата края на държавата и една в средата. Трябват ни поне 20 ракетни комплекса да свалят самолети и поне още толкова от радарните системи на израелците за защита на населените места, които вече са доказани че ефективността им надхвърля 95%. Трябва ни корава и мощна пехота и нормален флот - без изхвърляния! -
  • 45 въпросчета към соросоиди

    3 1 Отговор
    И какви американски пари сме харчили? Чии интереси пазим в Афганистан толкова години? Колко получаваме за 4-те американски бази у нас? Защо парите за тези 8 самолета са повече, от тези на японците за ф-35?
  • 46 СТАЛИН

    2 0 Отговор
    МОДА ДЪРЖАВА НЕ ПАЗИ.ТОЗИ ИЛИ Е СЛЕПЕЦ ИЛИ Е ПРОДАЖНА ДУША.
  • 47 ивчо

    3 0 Отговор
    Тагарев е най големия лобист за ф16,отявлен с Шаламанов за ръка
  • 48 ДФ1

    1 0 Отговор
    Този национален предател уволнен за "опита да промени критериите за оценка и методиката за оценяване на изтребителите, така че на първо място да бъдат класирани употребяванине F-16 от Португалия, чиято възраст е повече от 30 години" защо не е в затвора ? И защо разни смешни журналя му дават трибуна да ръси мозък ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове