Факти.БГ

Царят ще си търси правата в Страсбург

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Антония Стефанова

Симеон Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред съда в Страсбург. „Царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата”, каза финансистът Владимир Каролев, цитиран от Нова Телевизия. Той цитира глава 11 от Търновската конституция, според която "държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър".

Според Каролев това означава, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.

Защитникът на интересите на държавата по делото адвокат Ирен Савова обаче твърди, че така наречената цивилна листа е държавна институция, а царските имоти са били признати за държавни със закон от 1947 година.

"Господин Сакскобургготски имаше възможност, твърдейки, че това са негови лични имоти да мине през процедура по реституция, уреждайки законодателно тази възможност. Той беше достатъчно дълго време в управлението и този въпрос можеше да се реши законодателно. Начинът, по който се възстановяват царските имоти, не е съобразен със законовия ред в нашата държава", обясни Савова.