Last news in Fakti

5 Декември, 2018 14:54 9 038 15

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата

  • какао-
  • напитка-
  • какаови зърна-
  • полезна-
  • здраве
Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата - 1
Снимки: shutterstock

Медицински експерт разкри коя е най-полезната напитка за през зимата.

Изненадващо, не става дума за чая, считан за изключително здравословен, заради билките, които оказват много благоприятно на организма в студеното време.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата
Снимки: shutterstock

Американският професор от украински произход Уляна Супрун, препоръчва през зимата да пием горещо какао, което има много положителен ефект върху цялостното здраве на организма.

Тя твърди, че какаото подобрява кръвообращението, нормализира нивата на холестерол и кръвната захар. Освен това намалява рискът от удар.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата

Причината е, в съдържанието на флавоноиди в какаото. Те регенерират митохондриите — енергийните центрове на миокардните клетки и скелетните мускули. Предишни изследвания посочват, че какаовите флавоноиди могат да възстановят загубата на памет, която идва с напредването на възрастта и на практика подмладяват мозъка.

Напитките с какао са богати и на антиоксиданти. С това идва и друг положителен ефект — какаото предпазва кожата от ултравиолетови лъчи.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата
Снимки: shutterstock

Супрун отбелязва, че какаовите зърна са с богато съдържание на хранителни вещества като протеини, калий, фибри, цинк, желязо и магнезий.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата

Едно скорошно изследване на екип от Университета Рединг разкрива, че консумацията на какаова напитка стимулира развитието на добри бактерии и намалява възпаленията в червата. Това от своя страна е добра предпоставка за увеличаване на имунитета и за успешна борба на антителата с патогените.

И ако това не ви е достатъчно, за да посегнете към чаша топло какао, ето и друга причина - то предпазва от депресия.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата

Чаша какао на ден подобрява работата на нервната система, като помага на невроните да се възстановяват от напрежението и стреса , които са особено осезаеми през зимните месеци, заради тъмнина и студ.

Известно е, че какаото подобрява настроението и съпротивителните сили на организма срещу различни заболявания, заради високото съдържание на магнезий, който помага да се справим с напрежението, отпуска мускулите и подобрява съня.

Изненада! Ето я най-полезната напитка за през зимата

Супрун обаче предупреждава, че какаото е полезно, когато към него не се добавят захари или сухо мляко. Най-добре е да използвате висококачествени натурални какаови продукти, които да добавяте към прясно мляко, например.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Стефчо

    24 3 Отговор
    И чаша водка към какаото е много полезна....
  • 2 илач

    14 1 Отговор
    Защо най накрая не се разберат кое е най полезно.Всеки ден ново двайсет.Май какаото не се купува много затова ни набиват колко е полезно.

    Коментиран от #11

  • 3 Радо

    19 2 Отговор
    Тюх! ...не познах!....аз си мислех, че греяната ракия е най-полезна зимъска.
  • 4 Цецо

    10 0 Отговор
    Аз пък ви препоръчвам да пиете всяка зимна вечер по чашка-две хубава домашна ракия, с хубаво мезе, разбира се... ползите са много, а вреди няма!!! :)
  • 5 гост

    17 0 Отговор
    Полезно е това, което е традизионно за района ти. У нас не се е пиело какао, нито кафе, а чай и отвари, както и зеленчукови и плодови сокове, домашно вино и ракия, консервирани и сушени плодове и зеленчуци.
    Един пример: навсякъде викат авокадото полезно, а в Боливия хората еднвам се препитават, защото заради авокадото не остава вода за други растения, озсичат се гори, за да се засажда авокадото, а дърветата пък изсмукват плодородните земи и ги запустяват. При все, че маногото може да съдържа полезни вещества, то и у нас има тиква, зеле и люти чушлета, ала се тръби - яжте авокадо. Най-разумното нещо е да се яде и пие това, което е налично в околията.
  • 6 Ььььььь

    11 0 Отговор
    Пълни глупости...Греяна ракия,домашно вино и куп суджуци-пастърми-и пръжки с лук...Те това е..
  • 7 vasik atanasova

    4 0 Отговор
    ОТ КАКАОТО СЕ ОБРАЗУВАТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
  • 8 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Чиста водица, мирна главица.
  • 9 Дядо Панчо

    3 0 Отговор
    Бистра водица, мазна косица.
  • 10 Drittes Reich

    6 1 Отговор
    Домашно вино, черно, гъсто, овча пастърма, суджук, кавърма, спържа, бабек, бахур. Какаото е за вегани да си правят клизминза да си отчистват тракта от семките на чиата.
  • 11 Бесен Язовец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "илач":

    Днес какаото, утре чая, в други ден виното, по други ден ракията и ей така, моабета да става.
  • 12 кой ти пие какао бе

    5 0 Отговор
    доктор Радева МИ Е ЗАБРАНИЛА ДА ПИЯ КАКАО !!!
  • 13 Дедо1

    3 0 Отговор
    Требе сабале една малка от 100гр за блясък в очите ии да ти тръгне дено
  • 14 Зевзек

    1 0 Отговор
    Една зелева чорбица!
  • 15 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор
    За тая украинка е най-полезно зимата да маа сало и да пие водка. Аман от "космополити". А кам колегите с греяната ракия и хубавото мезе, ще добавя че и греяно вино по-отпосле също не е за пропускане. В краен случай, на кой каквото му е сладко. Също така имаме разкошни букети от билки, от които става прекрасен чай. Пък който иска какао, да си го пие, на по-добре изяжте парче хубав черен шоколад с някоя от горните напитки.